Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Γαλλία: Περισσότεροι απο τρία εκ. οι άνεργοι!


Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι άνεργοι στη Γαλλία ξεπέρασαν στο τέλος Αυγούστου το ψυχολογικό όριο των τριών εκατομμυρίων (10% του εργατικού δυναμικού) -κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί μετά τον Αύγουστο του 1999.

Αυτοί που διεκδικούν μια θέση εργασίας -χωρίς καν ένα περιστασιακά μειωμένο ωράριο- ανέρχονται πλέον σε 3.011.000. Δηλαδή μόνον τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκαν κατά περίπου 24 χιλιάδες (+0,8% μηνιαία αύξηση).

Εάν σε αυτούς προστεθούν και οι έχοντες σήμερα -περιστασιακά- ένα μειωμένο ωράριο, τότε οι αναζητούντες μια θέση εργασίας στη μητροπολιτική Γαλλία ανέρχονται πλέον σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας στους 4.494.600, αυξημένοι τις 30 τελευταίες μέρες κατά περίπου 40 χιλιάδες -μία πρωτόγνωρη κατάσταση στη γαλλική αγορά εργασίας για τα τελευταία 20 έτη.

«Δεν δημιουργήθηκε το πρόβλημα της ανεργίας τους τέσσερις μήνες της προεδρίας μου, θα κάνω ο,τι περνά από το χέρι μου για να ξεριζώσω το φαινόμενο αυτό», τόνισε σε σημερινές δηλώσεις του ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Ρεαλιστικό» έκρινε τον προεδρικό στόχο συρρίκνωσης της ανεργίας, μέσα σε 12 μήνες από σήμερα, ο υπουργός της Εργασίας Μισέλ Σαπέν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε, από την πλευρά του, ότι ευκταία θα είναι «η συνεργασία των κοινωνικών εταίρων, ώστε να διασφαλιστούν επιχειρήσεις με ταμειακό πρόβλημα και μισθοί».

Ανησυχητικότερο όλων είναι ό,τι αντιμετωπίζουν οι μακρόχρονα άνεργοι (τρία και πλέον έτη ανεργίας): την 31η Αυγούστου οι άνεργοι αυτής της κατηγορίας ήταν 475 χιλιάδες -δηλαδή 21,6% πιο πολλοί συγκριτικά με τον Αύγουστο '11.

Η ανοδική αυτή τάση επιβεβαιώνεται ιδίως για την ηλικιακή κατηγορία άνω των 50, για την οποία η άνοδος από Αύγουστο σε Αύγουστο προσεγγίζει πλέον το 2%, όπως ανέφερε το υπουργείο Εργασίας στο Παρίσι.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου