Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

ΕΣΘ: Καμία συμφωνία για το άνοιγμα καταστημάτων τα Σαββατοκύριακα της ΔΕΘ

Διαφωνία έχει ενσκήψει μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης και επαγγελματικών φορέων της πόλης όσον αφορά το ενδεχόμενο να μείνουν ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα του κέντρου τα δύο Σαββατοκύριακα λειτουργίας της 77ης ΔΕΘ.

Μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο νέο δημαρχιακό μέγαρο με θέμα τα εγκαίνια της ΔΕΘ, ο δήμος Θεσσαλονίκης -μέσω ανακοίνωσης- ζητούσε «να υποδεχτούμε με ανοιχτή την αγορά όλα τα Σαββατοκύριακα της έκθεσης τους επισκέπτες και τους φίλους της Θεσσαλονίκης, δείχνοντας ότι παρόλη την εξαιρετικά δυσάρεστη οικονομική συγκυρία που περνάει η χώρα μας αλλά και μεγάλο μέρος της Ευρώπης, είμαστε αποφασισμένοι όλοι μαζί να παλέψουμε για να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία».

Ωστόσο, με σημερινές τους ανακοινώσεις τόσο το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης όσο και ο Εμπορικός Σύλλογος υποστηρίζουν πως ουδέποτε στη σύσκεψη υπήρξε ομοφωνία γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Το ΕΕΘ έχει κατά καιρούς συμμετάσχει στο διάλογο για πιθανό άνοιγμα της αγοράς κάποιες Κυριακές το χρόνο κι έχει υποστηρίξει ότι αυτό θα ήταν θετικό υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που προφανώς δεν ισχύουν στην περίπτωση του διημέρου των εγκαινίων της ΔΕΘ. Σε μία πόλη που είναι «πολιορκημένη» από διαδηλωτές και «στρατοκρατούμενη», σε μία πόλη – φρούριο επί τριήμερο, καμία αγορά δεν μπορεί να δουλέψει», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο.

Ο Εμπορικός Σύλλογος από την πλευρά του αναφέρει: «Συμφωνήσαμε στο να προσπαθήσουμε όλοι για την όσο το δυνατόν πιο ομαλή λειτουργία της πόλης εκείνες της ημέρες, συμφωνήσαμε να υποδεχτούμε τους επισκέπτες με τον καλύτερο τρόπο, αλλά ποτέ δεν συμφωνήσαμε στο να ανοίξει η αγορά τις δύο Κυριακές που διαρκεί η ΔΕΘ».

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Σέρρες: Με προσωπικό ασφαλείας το νοσοκομείο εξαιτίας απεργίας των γιατρών

Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργεί σήμερα και αύριο το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών εξαιτίας της 48ωρης απεργίας που πραγματοποιούν οι γιατροί του αντιδρώντας στην έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Στο νοσοκομείο εξυπηρετούνται μόνο επείγοντα περιστατικά, ενώ δεν ισχύουν τα προκαθορισμένα ραντεβού και χειρουργεία. Εξάλλου, άγνωστο παραμένει αν θα επιστρέψουν οι επιμελητές παθολόγοι ιατροί που δήλωσαν παραίτηση προ δεκαπέντε ημερών λόγω της μη καταβολής των εφημεριών που έχουν να λάβουν από τον Ιανουάριο. Στο μεταξύ συνεχίζουν να απέχουν από τα καθήκοντά τους οι ειδικευόμενοι ιατροί λόγω της μη καταβολής των δεδουλευμένων εφημεριών το τελευταίο επτάμηνο.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com

Εφορία: Σε 7 μηνιαίες δόσεις η εξόφληση του φόρου

Τη δυνατότητα εξόφλησης του φόρου εισοδήματος σε επτά δόσεις για όσους δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα έως 60.000 ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, με άμεση εφαρμογή:

- Θεσμοθετούνται διαδικασίες διευκόλυνσης της εξόφλησης σε επτά μηνιαίες δόσεις για όσους δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα μέχρι €60.000 αρχής γενομένης από τη δόση που λήγει 31 Αυγούστου 2012.

- Η τελευταία δόση, για λόγους ορθής δημοσιονομικής διαχείρισης, δεν θα ξεπερνά τον Φεβρουάριο του 2013.

- Όσοι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει την πρώτη δόση στις 30 Ιουνίου 2012 μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο σε 7 δόσεις από 31 Αυγούστου 2012.

- Όσοι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει την πρώτη δόση στις 31 Ιουλίου 2012 μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο σε 6 δόσεις από 30 Σεπτεμβρίου 2012.

- Για όσους φορολογούμενους η εκκαθάριση γίνεται με ημερομηνία μετά την 31 Αυγούστου 2012, ο φόρος μπορεί να πληρωθεί σε τόσες ισόποσες δόσεις, όσοι είναι οι μήνες που απομένουν μετά την ημερομηνία βεβαίωσης και μέχρι τον Φεβρουάριο 2013.

- Ο φόρος που μπορεί να ρυθμιστεί με το προτεινόμενο καθεστώς δόσεων πρέπει να είναι πάνω από €300.

- Οι δόσεις δεν καλύπτουν τυχόν οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

- Στο προτεινόμενο καθεστώς των δόσεων δεν υπάγονται όσοι φορολογούμενοι δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012.

- Όσοι καλύπτουν τις προϋποθέσεις μπορούν να εκμεταλλευτούν τις νέες διαδικασίες χωρίς να χρειάζεται καμία συμπλήρωση αίτησης ή επίσκεψη στις ΔΟΥ αλλά θα μπορούν να τυπώνουν τους νέους κωδικούς πληρωμής από το TAXISnet ή από την σελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων με βάση το εκκαθαριστικό που έχουν στη διάθεσή τους.

- Όσοι επιθυμούν να εξοφλήσουν την οφειλή τους εφάπαξ μπορούν να το πράξουν εκμεταλλευόμενοι την έκπτωση 1,5%.

- Όσοι επιθυμούν να καταβάλουν τον φόρο με το ισχύον καθεστώς και εμπίπτουν στο σύστημα δόσεων που θεσπίζεται ειδικά για τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2012 δεν εμποδίζονται να επιλέξουν το ισχύον καθεστώς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι ρυθμίσεις αυτές επιτρέπουν στους φορολογούμενους να διαχειριστούν με μεγαλύτερη άνεση τις υποχρεώσεις τους, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Το σκάνδαλο της «απορρόφησης» της ΑΤΕ από την Πειραιώς

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΟΖΙΔΗ

Το 2001, η Τράπεζα Πειραιώς εξαγόρασε την Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Αναπτύξεως (ΕΤΒΑ). Για την απόκτηση της ΕΤΒΑ που είχε σηκώσει το βάρος της χρηματοδότησης της βιομηχανικής ανάπτυξης στην Ελλάδα για σαράντα χρόνια περίπου, είχε υποβάλλει πρόταση εξαγοράς και η Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ).

Συρία: Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και οι μάχες στο Χαλέπι

Βομβαρδισμοί σημειώθηκαν σήμερα σε αρκετές συνοικίες στο Χαλέπι, τη μητρόπολη της βόρειας Συρίας, καθώς και πυρά από αυτόματα όπλα που προκάλεσαν το θάνατο οκτώ αμάχων και ενός διοικητή των ανταρτών, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στόχος των βομβαρδισμών ήταν το Δικαστικό Μέγαρο στο κέντρο της πόλης και οι συνοικίες Σάαρ και Μαρτζέ, στα ανατολικά. Πυρά από αυτόματα όπλα ακούστηκαν στη δυτική συνοικία Σαλαχεντίν, το προπύργιο των ανταρτών όπου ένας διοικητής τους σκοτώθηκε, ενώ στην κεντρική συνοικία Μπαμπ αλ-Ναϊράμπ ένας άμαχος σκοτώθηκε από τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή.

Από νωρίς σήμερα το πρωί 29 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 21 άμαχοι και οκτώ αντάρτες, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που εδρεύει στο Λονδίνο και αντλεί τις πληροφορίες του από ένα δίκτυο ακτιβιστών και αυτόπτων μαρτύρων στη Συρία. Την Κυριακή σκοτώθηκαν 131 άνθρωποι, εκ των οποίων 79 άμαχοι, 42 στρατιώτες και 10 αντάρτες.

Σήμερα το πρωί σημειώθηκε βομβιστική επίθεση στο κτίριο που στεγάζεται η κρατική τηλεόραση της Συρίας και σύμφωνα με τον υπουργό Πληροφόρησης Ομράν αλ Ζόχμπι υπάρχουν τραυματίες. Το πρόγραμμα της τηλεόρασης πάντως δεν διακόπηκε.

Στη Συρία μαίνεται από τις αρχές Μαρτίου του 2011 λαϊκή εξέγερση κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Στις μάχες και τις επιχειρήσεις καταστολής τουλάχιστον 21.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Έρευνα: Η χημειοθεραπεία ίσως… βοηθάει τον καρκίνο!

Η χημειοθεραπεία είναι δυνατό να έχει αρκετές φορές το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς, σύμφωνα με μία νέα έρευνα επιστημόνων από τις ΗΠΑ, μπορεί τελικά να κάνει τους όγκους των ασθενών περισσότερο και όχι λιγότερο ανθεκτικούς κατά την αντικαρκινική θεραπεία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον βιολόγο Πίτερ Νέλσον του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο Fred Hutchinson του Σιάτλ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Nature, αναφέρουν ότι η χημειοθεραπεία μπορεί να ωθήσει τα υγιή κύτταρα γύρω από την περιοχή του όγκου να παράγουν μια πρωτεΐνη, η οποία βοηθά τα καρκινικά κύτταρα να επιβιώσουν και να αυξηθούν. Οι επιστήμονες θα αναζητήσουν τώρα έναν τρόπο να μπλοκάρουν αυτή την παρενέργεια, που έχει ως συνέπεια συχνά η χημειοθεραπεία όχι απλώς να μην είναι αποτελεσματική, αλλά να ενισχύει τον καρκίνο. Περίπου το 90% των ασθενών με στερεούς και μεταστατικούς όγκους (μαστού, προστάτη, πνευμόνων, εντέρου κ.α.) αναπτύσσουν αντίσταση στη χημειοθεραπεία.

Η χημειοθεραπεία συνήθως γίνεται από τους ογκολόγους με δόσεις στον ασθενή, ώστε ο οργανισμός του να εξοικειωθεί κάπως με τις τοξικές παρενέργειες του φαρμάκου. Όμως αυτό δίνει χρόνο στους όγκους να ανακάμψουν και να αυξήσουν την αντίστασή τους, κάτι που παρατηρείται πολύ συχνά στους καρκινοπαθείς.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα ινοβλαστικά κύτταρα που, υπό κανονικές συνθήκες, παίζουν ζωτικό ρόλο στην αποκατάσταση ενός τραύματος και στην παραγωγή κολλαγόνου που βοηθά στην αναδημιουργία των συνδετικών ιστών. Όμως, όπως διαπίστωσαν, οι βλάβες στο DNA που προκαλεί η χημειοθεραπεία σε αυτά τα υγιή κύτταρα, τα αναγκάζει να παράγουν έως 30 φορές περισσότερη ποσότητα μίας πρωτεΐνης (WNT16B) από ό,τι θα έπρεπε, ένα εύρημα που χαρακτηρίστηκε «τελείως απρόσμενο». Αυτή η πρωτεΐνη, με τη σειρά της, τροφοδοτεί την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και τα βοηθάει να επεκταθούν στον υγιή ιστό που τα περιβάλλει, αυξάνοντας έτσι την αντίστασή τους στη χημειοθεραπεία.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι η εν λόγω πρωτεΐνη εμπλέκεται στην ανάπτυξη των καρκινικών όγκων, τώρα όμως συνειδητοποίησαν ότι ενισχύει και την αντίσταση στη χημειοθεραπεία και πλέον ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να εξουδετερώσουν αυτούς τους μηχανισμούς ανατροφοδότησης και αντίστασης. Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, θα μπορούσε να αναζητηθούν αντισώματα εναντίον αυτής της πρωτεΐνης ή, εναλλακτικά, ίσως θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται μικρότερες και λιγότερο τοξικές δόσεις κατά τη χημειοθεραπεία.

Περισσότερες επιστημονικές ειδήσεις: http://lpyrgos-science.blogspot.com

Χιροσίμα: Η πυρηνική «υπογραφή» του Χάρι Τρούμαν


«Πόσους Γιαπωνέζους να σκοτώσαμε άραγε;» αναρωτήθηκε ο σμηναγός Ρόμπερτ Α. Λιούις βλέποντας την πελώρια στήλη καπνού να θεριεύει και να ανυψώνεται, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, σε σχήμα μανιταριού μέχρι τα 15.000 μέτρα πάνω από την πόλη της Χιροσίμα.

«Απόβαση στον Άρη από το ρομποτικό όχημα Curiosity

Με επιτυχία προσεδαφίστηκε σήμερα το πρωί στον πλανήτη Άρη το ρομποτικό όχημα Curiosity, όπως ανακοίνωσε η NASA. Η διάρκειας επτά λεπτών διαδικασία, αποτελεί την δυσκολότερη προσεδάφιση μη επανδρωμένου διαστημικού οχήματος στον Κόκκινο Πλανήτη. Κατευθυνόμενο προς την επιφάνεια του Άρη με περισσότερα από 20.000 χιλιόμετρα την ώρα, το ρομποτικό όχημα χρησιμοποίησε στην προσεδάφισή του προωθητήρες και αλεξίπτωτο.

«Επιβεβαιώθηκε η επαφή με το έδαφος», δήλωσε μέλος της ομάδας ελέγχου του οχήματος από το διαστημικό κέντρο στην Πασαντίνα, ανατολικά του Λος Άντζελες. Λίγο πριν από τις 08:30 (ώρα Ελλάδας) το κέντρο ελέγχου είχε λάβει το πρώτο σήμα του ρομπότ, το οποίο ετοιμαζόταν να εισέλθει στην ατμόσφαιρα του Άρη.

Αμέσως μετά την επιτυχημένη προσεδάφιση τα μέλη της αποστολής ξέσπασαν σε ζητωκραυγές και ένας από τους αξιωματούχους μοίρασε σοκολάτες Mars... Η ίδια ατμόσφαιρα χαράς επικράτησε και όταν το ρομπότ έστειλε την πρώτη φωτογραφία, εξαιρετικής καθαρότητας, της σκιάς του στο έδαφος του Άρη, αμέσως μετά την προσεδάφισή του. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «ένα άνευ προηγουμένου τεχνολογικό επίτευγμα».

Περισσότερες επιστημονικές ειδήσεις: http://lpyrgos-science.blogspot.com



Θεσσαλονίκη – Β. Ελλάδα: 470 μέρες για ραντεβού σε νοσοκομείο!

Υπομονή ακόμη και μέχρι τα τέλη του… 2013 χρειάζεται να κάνουν οι ασθενείς για να εξεταστούν σε κάποιο εξωτερικό ιατρείο νοσοκομείου της Βόρειας Ελλάδας! Ο χρόνος αναμονής «πήρε την ανηφόρα» και μαζί του και η ταλαιπωρία των πολιτών. Στη χειρότερη θέση βρίσκονται οι γυναίκες που θέλουν να κάνουν μαστογραφία στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Για να κλείσουν ραντεβού στο τακτικό ιατρείο, πρέπει να περιμένουν 470 μέρες, δηλαδή 15,5 μήνες ή αλλιώς έως τα μέσα του Νοεμβρίου του 2013!

Ο χρόνος αναμονής έχει αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς στα δημόσια νοσοκομεία στρέφονται όλο και περισσότεροι πολίτες οι οποίοι δεν είναι σε θέση να πληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα για να εξυπηρετηθούν πιο γρήγορα. Την ώρα που η προσέλευση μεγαλώνει κατά 30%-40%, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των γιατρών, το προσωπικό αλλά και οι υποδομές των νοσηλευτικών μονάδων δεν ενισχύονται για να ανταποκριθούν στις ανάγκες. Αυτό έχει ως συνέπεια να εκτοξεύεται στα ύψη ο χρόνος αναμονής για μια τακτική εξέταση, γεγονός που αποτελεί ντροπή για το εθνικό σύστημα υγείας, καθώς βάζει σε απίστευτη ταλαιπωρία χιλιάδες πολίτες. Πολλοί από αυτούς μάλιστα επιλέγουν το δημόσιο νοσοκομείο επειδή το εμπιστεύονται και όχι μόνο για λόγους οικονομίας, όμως αυτό που εισπράττουν είναι... συστάσεις για υπομονή, εφόσον βέβαια καταφέρουν να κλείσουν το πολυπόθητο ραντεβού.

Ρεκόρ «στο περίμενε»

Στις πρώτες θέσεις των αρνητικών ρεκόρ για προγραμματισμένες εξετάσεις βρίσκονται τα εξωτερικά ιατρεία όπου αντιμετωπίζονται περιστατικά οφθαλμολογικά, διαβητολογικά, ρευματολογικά, ενδοκρινολογικά και γαστρεντερολογικά. Σε αρκετά νοσοκομεία όμως οι «ουρές» αφορούν πολύ περισσότερα ιατρεία, όπως υπερτασιολογικά, γυναικολογικά, εξειδικευμένα παιδιατρικά, νευρολογικά αλλά και γονιμότητας. Πολλές είναι και οι περιπτώσεις πολύμηνης αναμονής σε εξειδικευμένα ιατρεία που λειτουργούν μόνο σε νοσηλευτικά ιδρύματα μεγάλων πόλεων όπως της Θεσσαλονίκης και στα οποία «αναγκάζονται» να απευθύνονται και, κατά συνέπεια, να συνωστίζονται, ασθενείς από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, αφού αντίστοιχες υπηρεσίες δε βρίσκουν στον τόπο διαμονής τους. Η αναμονή που ξεπερνά και τον ένα χρόνο μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τον ασθενή που δεν έχει άλλη επιλογή από το να περιμένει, λένε οι γιατροί, καθώς η υγεία του μπορεί στο μεταξύ να επιδεινωθεί.

Σύμφωνα με στοιχεία της 4ης ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια) Μακεδονίας-Θράκης και της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας (25/07/2012), η μεγαλύτερη αναμονή αυτό το χρονικό διάστημα είναι 470 ημερών και καταγράφεται για μαστογραφία στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Ομως και στο «Παπαγεωργίου», για μια εξέταση νευροψυχολογίας θα πρέπει κανείς να περιμένει 212 μέρες (7 μήνες), ενώ στο ειδικό ορθοπεδικό ιατρείο οστεοπόρωσης 204, στο παιδοκαρδιολογικό 199 μέρες, στο γυναικείας γονιμότητας 192, στο ιατρείο παιδιατρικής- εφηβικής ιατρικής, όπως και στο λοιμώξεων, 189 μέρες. Ανάλογο διάστημα, 189 μέρες, θα περιμένει ένας γονιός για να εξεταστεί το παιδί του στο παιδοενδοκρινολογικό του Ιπποκρατείου αν επιχειρήσει να κλείσει ραντεβού αυτή την περίοδο, ενώ 180 μέρες είναι η αναμονή στο χειρουργείο μαστού στο Θεαγένειο.

Καμία μέριμνα

Την ώρα που η οικονομική κρίση «παράγει» αρρώστια και η στροφή των πολιτών προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι θεαματική, η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας κάνουν ό,τι μπορούν για να υποβαθμίσουν το ΕΣΥ και να μεταφέρουν το κόστος περίθαλψης στις τσέπες των ασθενών, υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος). «Καταγράφεται αύξηση της τάξης του 30% στην προσέλευση στα δημόσια νοσοκομεία, 17% στην κίνηση των κέντρων υγείας, 15% των εργαστηριακών εξετάσεων, 8% των νοσηλευθέντων και 7% των χειρουργικών επεμβάσεων», αναφέρει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Δημήτρης Βαρνάβας, σύμφωνα με τον οποίο, αντί να βελτιώνονται οι υποδομές και να προσλαμβάνεται προσωπικό, το ΕΣΥ συρρικνώνεται: οι 4.500 που θα γίνονταν το 2010 δεν έγιναν και τα κενά ξεπερνούν τα 5.500 πανελλαδικά.

Σχολιάζοντας τη μεγάλη αναμονή, ο γενικός διευθυντής του «Παπαγεωργίου», Γιώργος Χριστόπουλος, απέδωσε το φαινόμενο, μεταξύ άλλων, στην έλλειψη δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας: «Το νοσοκομείο δεν έχει απεριόριστες δυνατότητες. Η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά στο ''Παπαγεωργίου'', όπου εξετάζονται ήδη 1.000 άτομα την ημέρα. Πάντοτε είχαμε πληρότητα, αλλά η προσέλευση έχει αυξηθεί αισθητά, κυρίως στα ειδικά ιατρεία όπου η αναμονή μεγάλωσε και λόγω της προτίμησης που δείχνουν οι πολίτες. Καλό είναι να απευθύνονται και σε άλλα νοσοκομεία».

Πηγή: agelioforos.gr

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com



Ιαπωνία: Η επαναλειτουργία της Φουκουσίμα σκιάζει την επέτειο της Χιροσίμα

Το ενδιαφέρον για την επέτειο από την ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα κορυφώθηκε σήμερα στην Ιαπωνία εν μέσω αυξανόμενης δημόσιας απογοήτευσης για την απόφαση να επαναλειτουργήσουν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες που ήταν σε «αδράνεια» μετά από το πυρηνικό ατύχημα του περασμένου έτους.

Οι περισσότερα που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μνήμης για την 67η επέτειο από την καταστροφή της Χιροσίμα (06/08/1945) εκφράζουν την αντίθεσή τους στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Μεταξύ αυτών που συμμετέχουν στην τελετή είναι και οι πολίτες που κάποτε ζούσαν κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα το οποίο υπέστη ζημιές από τον σεισμό του περασμένου έτους.

Μεταξύ των συμμετεχόντων και ο δήμαρχός της πόλης Νάμιε την οποία οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν μετά από το ατύχημα. Περίπου 50.000 άνθρωποι παρακολούθησαν την τελετή στο πάρκο Ειρήνης κοντά στο «σημείο μηδέν» με το δήμαρχο της Χιροσίμα να κάνει έκκληση για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων. «Δεσμευόμαστε να μεταδώσουμε στον κόσμο τις εμπειρίες και να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να επιτύχουμε μια πραγματική ειρήνη σε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο δήμαρχος της μαρτυρικής ιαπωνικής πόλης.

Η επέτειος για τη Χιροσίμα έρχεται ένα μήνα μετά την απόφαση της εταιρείας Kansai Electric Power Co να επαναλειτουργήσει τους αντιδραστήρες στο εργοστάσιο, Φουκουσίμα Daiichi.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com