Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Αποχαιρετισμός στο Δημήτρη Γουσίδη


Δημοσιεύτηκε στα "ΝΕΑ" την 31/8/2012.

Η σιωπηλή αποχώρηση του Δημήτρη Γουσίδη εξέπληξε πολλούς, τάραξε περισσότερους και για ένα τουλάχιστον τμήμα της μπαγιάτικης -περί τη Διαγώνιο- Θεσσαλονίκης, υπήρξε εκκωφαντική. Αίφνης, η περιοχή ξανάγινε γειτονιά, οι άνθρωποι θυμήθηκαν τους διπλανούς τους και η δήλωση της απώλειας, ερωτηματική ή επιβεβαιωτική, πέρασε από το περίπτερο στο ανθοπωλείο, από το μαγειρείο στο καφέ μπαρ, από το μανάβικο στο γαλακτοπωλείο: πέθανε ο Δημήτρης (;).

Θεσσαλονίκη: Μόνο τα επείγοντα περιστατικά εξυπηρετούνται στα νοσοκομεία της πόλης

Με εξαίρεση το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, στα άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης οι γιατροί κάνουν επίσχεση εργασίας

«Βραχυκύκλωμα» στο χώρο της υγείας προκαλεί η αναστολή χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) από τα φαρμακεία αλλά και η επίσχεση εργασίας στην οποία έχουν προχωρήσει από σήμερα οι συμβεβλημένοι γιατροί.

Στο μεταξύ μόνο τα επείγοντα περιστατικά εξυπηρετούνται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης όπου οι γιατροί πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας.

Αυξημένη σε ποσοστό 30-40% ήταν η κίνηση στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης την περασμένη Παρασκευή καθώς οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ έσπευσαν να προμηθευτούν εγκαίρως τα φάρμακά τους γνωρίζοντας ότι οι φαρμακοποιοί θα αναστείλουν τη χορήγηση φαρμάκων λόγω των χρεών του Οργανισμού. Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης, πάρα πολλοί ασθενείς φρόντισαν να πάρουν συνταγές του ΕΟΠΥΥ και να τις προσκομίσουν στα φαρμακεία πριν αρχίσει η αναστολή χορήγησης.

«Έχουμε υπολογίσει ότι το χρέος του ΕΟΠΥΥ σε καθένα από τα 1200 φαρμακεία της Θεσσαλονίκης ανέρχεται στις 60.000 ευρώ. Ο ΕΟΠΥΥ μας οφείλει για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Πανελλαδικά το χρέος του ταμείου προς του φαρμακοποιούς ανέρχεται στα 150 εκατομμύρια ενώ στη Θεσσαλονίκη το αιτούμενο είναι 20 εκατομμύρια ανά μήνα. Επίσης διεκδικούμε και παλαιότερα χρέη από τα έτη 2010 και 2011 των ταμείων τα οποία εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ. Αυτά τα ποσά περιμένουμε να μας τα καταβάλει το υπουργείου Οικονομικών» ανέφερε ο κ Ευγενίδης.

Όσο συνεχίζεται η αναστολή της χορήγησης φαρμάκων οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να αγοράσουν τα φάρμακά τους και στη συνέχεια να προσκομίζουν τις αποδείξεις στον Οργανισμό προκειμένου να τους καταβληθεί η δαπάνη.

«Περιμένουμε τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης του υφυπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά
με τους εκπροσώπους των Φαρμακευτικών και Ιατρικών Συλλόγων για να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε», πρόσθεσε ο κ. Ευγενίδης.

Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους γιατρούς της Θεσσαλονίκης από το 2010 μέχρι σήμερα ανέρχονται συνολικά στα 300 εκατομμύρια ευρώ επισημαίνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Εξαδάκτυλο. Έτσι από σήμερα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να καταβάλουν το ποσό των 10 ευρώ προκειμένου να εξεταστούν από τους συμβεβλημένους γιατρούς του Οργανισμού.

«Ο ΕΟΠΥΥ δεν αναγνωρίζει τα χρέη για τα έτη 2010 και 2011 των ταμείων που εντάχθηκαν στον Οργανισμό, και ποτέ δεν μας καταβλήθηκε κάποιο αιτούμενο ποσό χωρίς να προηγηθεί κινητοποίηση. Κι ενώ ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει σε γιατρούς και φαρμακοποιούς προχώρησε σε μία σπατάλη 15 εκατομμύριων με πολυτελείς αναθέσεις τηλεφωνικών κέντρων. Κατάργησε το 184 για τα τηλεφωνικά ραντεβού, απόλυσε τους εργαζόμενους και πλήρωσε 15 εκατομμύρια ευρώ στις διάφορες εταιρείες τηλεφωνίας για να αναλάβουν αυτές τα ραντεβού των ασθενών» πρόσθεσε ο κ. Εξαδάκτυλος τονίζοντας ότι το κέρδος των εταιρειών αυτών ανέρχεται στα 12 εκατομμύρια ευρώ το μήνα.

Στο μεταξύ σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται και οι γιατροί σχεδόν όλων των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης οι οποίοι διεκδικούν δεδουλευμένα για τις εφημερίες. «Με εξαίρεση το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, στα άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης οι γιατροί κάνουν επίσχεση εργασίας η οποία αναμένεται να γενικευτεί και ίσως να κηρυχτεί και απεργία την επόμενη εβδομάδα. Από σήμερα αρχίσαμε κύκλο συνελεύσεων στα νοσοκομεία για να δούμε πως θα χειριστούμε την κατάσταση ενόψει των αναμενόμενων νέων περικοπών στις αμοιβές μας. Στις κλινικές των νοσοκομείων όπου οι γιατροί πραγματοποιούν επίσχεση εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά από εφημερεύον προσωπικό ασφαλείας» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπαστεργίου.

Να σημειωθεί ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Παρασκευή στις 13.30 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Αριστοτέλους, στη διάρκεια της οποίας, φορώντας άσπρες ποδιές, θα διανέμουν ανακοινώσεις στους πολίτες.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr/

Θεσσαλονίκη: Πανεργατικό συλλαλητήριο το απόγευμα του Σαββάτου

Στοιχεία για εκτόξευση της ανεργίας 
 

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βρήκε αφορμή τα επεισόδια προηγουμένων χρόνων στα εγκαίνια Διεθνών Εκθέσεων για να «δραπετεύσει» από τα προβλήματα και να μην έρθει αντιμέτωπος με τα συνδικάτα, επισήμαναν ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μουτάφης και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, για την απόφαση του κ. Σαμαρά να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη μόνο για λίγες ώρες το πρωί του Σαββάτου, προκειμένου να εγκαινιάσει την 77η ΔΕΘ.

Τον κατηγόρησαν ότι με τη στάση του αυτή υποβαθμίζει και τον θεσμό της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι παύει να είναι ένα οικονομικό γεγονός και κρατάει μόνο τον εμπορικό της χαρακτήρα.

Παράλληλα, καταδίκασαν τα επεισόδια σε εγκαίνια προηγούμενων ΔΕΘ και σημείωσαν ότι η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ δεν τροποποιούν το σχεδιασμό τους και καλούν σε συλλαλητήριο στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου (8 Σεπτεμβρίου) στο άγαλμα του Βενιζέλου, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και στα νέα μέτρα που έρχονται.

Σε ερώτηση γιατί δεν γίνεται το πρωί του Σαββάτου το συλλαλητήριο, την ώρα που θα είναι ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, ο Β. Μουτάφης και ο Π. Τσαραμπουλίδης απάντησαν ότι «τα συνδικάτα δεν κυνηγάνε πρόσωπα, αλλά κυνηγάνε πολιτικές». Το που κατευθυνθεί η πορεία είναι ακόμη υπό συζήτηση, καθώς μέχρι τώρα πήγαινε προς το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», αλλά φέτος δεν υπάρχει τέτοιος λόγος, αφού ο πρωθυπουργός θα έχει αναχωρήσει για την Αθήνα και δεν θα γίνει εκεί η ομιλία του.

Στο συλλαλητήριο στο άγαλμα του Βενιζέλου θα πάρει μέρος και ο επικεφαλής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξης Τσίπρας, μαζί με μεγάλη ομάδα βουλευτών του. Ανεξάρτητα από το συλλαλητήριο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΘ-ΕΔΟΘ, δεν αποκλείεται συνδικαλιστικές οργανώσεις και κοινωνικοί φορείς να επιλέξουν κάποια μορφή διαμαρτυρίας, στην διάρκεια της παραμονής του κ. Σαμαρά στη ΔΕΘ, το πρωί του Σαββάτου.

Από την αστυνομία σχεδιάζεται η λήψη αυξημένων μέτρων ασφαλείας, με στόχο την αποτροπή επεισοδίων. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του συλλαλητηρίου, την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι η ΓΣΕΕ οργανώνει συνέντευξη Τύπου σε ξενοδοχείο, όπου θα παρουσιάσει τα συμπεράσματα έρευνας του Ινστιτούτου Εργασίας.


Στοιχεία για εκτόξευση της ανεργίας

Σήμερα δόθηκε συνέντευξη στα γραφεία του ΕΚΘ στην οποία πήραν μέρος και πρόεδροι Εργατικών Κέντρων από τη Βόρεια Ελλάδα. Ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ είπε ότι η γενική συνομοσπονδία σκοπεύει το προσεχές διάστημα να κάνει έναν απολογισμό της «συνταγής» της τρόικας στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις της στη μισθωτή εργασία και τα συμπεράσματα αυτά θα τα δημοσιοποιήσει.

Οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση στη Μακεδονία και τη Θράκη σε ό,τι αφορά την αλματώδη αύξηση της ανεργία και την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Εργατικών Κέντρων στη Θεσσαλονίκη η ανεργία είναι 33% και στους νέους 60%. Στην Ορεστιάδα 50%, στην Αλεξανδρούπολη 30% και οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν ότι προετοιμάζεται η λειτουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στην περιοχή με μισθούς Βουλγαρίας (κάτω από 15 ευρώ το μήνα), ενώ
υπάρχει και νόμος του 2011 που προβλέπει την απασχόληση σε αυτές μεταναστών από κέντρα φιλοξενίας στη Θράκη.

Στην Κομοτηνή η ανεργία είναι 39% και ενδεικτικά της κατάστασης που έχει
διαμορφωθεί είναι τα στοιχεία ότι από τα 99 εργοστάσια λειτουργούν μόνο 10 και από τους 17.000 εργαζόμενους σε αυτά έχουν μείνει μόνο 300. Στην Ξάνθη η ανεργία κυμαίνεται μεταξύ 30 και 25% ενώ στους οικοδόμους είναι 90%. Στη Δράμα 50%, στην Κοζάνη 35%, στην Πτολεμαΐδα 30%, στην Έδεσσα 35%, στην Καστοριά 30%, στη Φλώρινα πάνω από 30% (στις ηλικίες 18-45 ετών είναι 80%), στο Κιλκίς 40% και στη Χαλκιδική 30%. Για όλες τις περιοχές υπήρξαν διαμαρτυρίες για την απουσία ελεγκτικών μηχανισμών (μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό στις αρμόδιες υπηρεσίες), με αποτέλεσμα να παρατηρείται έξαρση στην ανασφάλιστη και «μαύρη» εργασία.

Για το νομό της Χαλκιδικής υπήρξαν καταγγελίες για ασύδοτη συμπεριφορά εκ μέρους ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και καταπάτηση ακόμα και των στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ξεχωριστό συλλαλητήριο στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου οργανώνει και το ΠΑΜΕ, στην πλατεία Αριστοτέλους, και σε αυτό θα πάρει μέρος η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.


Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr/ 

Γονιδιακή θεραπεία «νικά» τη συγγενή ανοσμία

Μελέτη σε ποντίκια έδειξε ότι ανέκτησαν πλήρως τη χαμένη τους όσφρηση


Την ικανότητα να οσφραίνονται το περιβάλλον και την τροφή τους χάρισε σε ποντίκια που είχαν γεννηθεί χωρίς την αίσθηση της όσφρησης καινοτόμος γονιδιακή θεραπεία που ανέπτυξε διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Τα πειραματόζωα έπασχαν από μια γενετική νόσο η οποία επηρεάζει τα μικροσκοπικά τριχίδια που βρίσκονται μέσα στα ρουθούνια και διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανίχνευση χημικών στον αέρα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν μελλοντικά σε θεραπείες νοσημάτων που συνδέονται με προβλήματα σε τριχίδια όπως αυτά της μύτης, του αυτιού ή ακόμα και του ματιού, τα οποία ευθύνονται για προβλήματα όσφρησης, ακοής, όρασης κ.ά.

Το πείραμα

Σύμφωνα με δημοσίευση της επιστημονικής ομάδας, με επικεφαλής την ομάδα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, στην επιθεώρηση «Nature Medicine», μια σειρά από βλάβες των μικροσκοπικών τριχιδίων συνδέεται με γενετικές ανωμαλίες. Μια από αυτές είναι και η συγγενής ανοσμία από την οποία έπασχαν τα τρωκτικά που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη.

Τα γενετικώς τροποποιημένα πειραματόζωα έφεραν μια μετάλλαξη στο γονίδιο Ift88, η οποία δεν επέτρεπε την ομαλή ανάπτυξη τριχιδίων στη μύτη με αποτέλεσμα τα τρωκτικά να μην έχουν όσφρηση.

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν έναν ιό με στόχο τη «μόλυνση» των προβληματικών κυττάρων με μια ενεργή εκδοχή του γονιδίου Ift88. Προχώρησαν λοιπόν σε ενέσιμη χορήγηση το ιού στη μύτη των πειραματόζωων επί τρεις συνεχόμενες ημέρες. Διαπίστωσαν ότι η συγκεκριμένη μέθοδος οδήγησε στην επιτυχή αποκατάσταση της αίσθησης της όσφρησης των ποντικιών. Σύντομα τα τρωκτικά ήταν σε θέση να αναζητούν την τροφή τους μέσω της όσφρησης.

«Τα ευρήματα αυτά αποτελούν απόδειξη ότι μπορούμε να εισαγάγουμε το γονίδιο στα προβληματικά κύτταρα, για την παραγωγή της σωστής πρωτεΐνης και την ανάπτυξη των τριχιδίων που απαιτούνται για τη σωστή λειτουργία της όσφρησης» εξηγεί ο καθηγητής Φίλιπ Μπιλς από το Πανεπιστήμιο College του Λονδίνου που συμμετείχε στη μελέτη.

Πηγή: tovima.gr


Περισσότερες επιστημονικές ειδήσεις: http://lpyrgos-science.blogspot.com

Ηλεία: Δολοφόνησαν ιερέα στα όρια του χωριού Σαμικό


Άγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν ιερέα σήμερα το μεσημέρι στα όρια του χωριού Σαμικό στην Ηλεία. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το θύμα μαζί με τη σύζυγο του είχαν σταματήσει με το αυτοκίνητο τους για λίγα λεπτά κοντά στο χωριό. Μόλις η γυναίκα απομακρύνθηκε λίγα μέτρα μακρύτερα οι δράστες πλησίασαν τον ιερέα και τον δολοφόνησαν. Ακολούθως τράπηκαν σε φυγή και αναζητούνται.

Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο διαπίστωσαν πως οι δράστες δεν είχαν αφαιρέσει χρήματα από τον άτυχο ιερέα που κατάγονταν από τη Φωκίδα, οπότε απέκλεισαν το ενδεχόμενο κίνητρο της δολοφονίας να ήταν η ληστεία.

Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας που χειρίζονται την υπόθεση αναμένουν από την κατάθεση της συζύγου του ιερέα, που είναι σε κατάσταση σοκ, να αντλήσουν στοιχεία που θα τους βοηθήσουν να φτάσουν στα ίχνη των κακοποιών.


Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

ΕΚΤ: Συζητά εναλλακτικές επιλογές για την παρέμβαση στις αγορές ομολόγων


Το εκτελεστικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα στείλει αύριο στους 17 διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης έναν κατάλογο με δυνητικές επιλογές όσον αφορά το νέο πρόγραμμα αγορών ομολόγων από τη Φρανκφούρτη, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg, το οποίο επικαλείται τρεις αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας.

Οι επικεφαλής των εθνικών κεντρικών τραπεζών θα έχουν περίπου 24 ώρες για να εξετάσουν αυτές τις επιλογές πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ που θα γίνει την Πέμπτη (6η Σεπτεμβρίου) για να ακολουθήσει η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του προέδρου της Μάριο Ντράγκι.

Την ίδια ημέρα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ θα ταξιδεύει στη Μαδρίτη, όπου θα έχει συζητήσεις με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι. Οι δυνητικές επιλογές που εξετάζονται από την ΕΚΤ περιλαμβάνουν τη θέσπιση πλαφόν για τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης και στόχους για τα spreads (τις διαφορές) τους σε σχέση με τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων, ανέφεραν οι ίδιοι αξιωματούχοι, ενώ ένας από αυτούς είπε ότι συζητήθηκε επίσης να γίνονται αγορές από τη Φρανκφούρτη σε ένα φάσμα στοιχείων ενεργητικού και όχι μόνο σε κρατικά ομόλογα.

Η έλλειψη μίας σαφούς προτίμησης (από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ) για τη μορφή της παρέμβασης της κεντρικής τράπεζας, η πολυπλοκότητα του θέματος και η έλλειψη χρόνου αυξάνουν τον κίνδυνο ότι ο κ. Ντράγκι δεν θα παρουσιάσει ένα αναλυτικό πρόγραμμα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με οικονομολόγους της γερμανικής τράπεζας Commerzbank και της αμερικανικής τράπεζας JPMorgan Chase, αναφέρει το Bloomberg.

Οι δύο από τους αξιωματούχους δήλωσαν ότι η ΕΚΤ μπορεί να επιλέξει να μην αποκαλύψει κάποιες λεπτομέρειες του προγράμματος μέχρι την απόφαση στις 12 Σεπτεμβρίου του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με τη νομιμότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).


Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Αποχώρησαν οι εκπρόσωποι των ένστολων από την συνάντηση με τον υπ. Οικονομικών

Την Πέμπτη η συγκέντρωση - διαμαρτυρία για τις περικοπές στους μισθούς τους
 

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του προσωπικού στα Σώματα Ασφαλείας για τις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματίσει αυτή την εβδομάδα. Η αρχή είναι την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου με πανελλαδική ένστολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 17.30 στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο και στη συνέχεια Παρασκευή ή Σάββατο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Για σήμερα Δευτέρα στις 14.30 οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών των αστυνομικών, των πυροσβεστών και των λιμενικών είχαν προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, αλλά τελικά αποχώρησαν από την συνάντηση.

Την Παρασκευή σε συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, στον οποίο επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας, τους παρέπεμψε στον υπουργό Οικονομικών με τον οποίο συναντήθηκαν τελικά. Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση τους «μας ενημέρωσε ότι το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ακόμα διάφορα σενάρια μείωσης των αποδοχών μας, χωρίς ωστόσο να μας δώσει καμία άλλη πληροφορία, παραπέμποντας το θέμα σε μια επόμενη συνάντηση τις προσεχείς ημέρες».

Στην ίδια ανακοίνωση σημείωναν μεταξύ άλλων «με υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι των εκατομμυρίων συμπολιτών μας που αγωνιούν για το αύριο της πατρίδας μας, συνεχίσαμε τον αγώνα μας για να πείσουμε την πολιτεία και ειδικότερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι πιθανές νέες περικοπές των μισθών και των λειτουργικών δαπανών των Σωμάτων Ασφαλείας τα οδηγούν στην ακινητοποίηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των ένστολων, των πολιτών και της ίδιας της χώρας μας».

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Στην ενημέρωση των κατοίκων της Ευκαρπίας θα στραφεί ο Σύνδεσμος ΟΤΑ


Στην απευθείας ενημέρωση της κοινωνίας της Ευκαρπίας θα στραφεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο Σύνδεσμος ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης σχετικά με το έργο του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην περιοχή.

Με τον τρόπο αυτό, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του συνδέσμου, Σωκράτης Φάμελλος, αναφέρει ότι θα γίνει μια προσπάθεια επίλυσης οποιασδήποτε αμφισβήτησης και ενδεχόμενης παραπληροφόρησης, καθώς όπως τονίζει, διαπιστώθηκε κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης ότι υπάρχει ακόμη έλλειμμα πληροφόρησης για το θέμα.

«Η διαβούλευση, με την μορφή που αποφάσισε το ΔΣ του συνδέσμου, ολοκληρώθηκε και σύμφωνα με κάποιον απολογισμό των θέσεων που διατυπώθηκαν, προέκυψε ένα μεικτό κλίμα. Υπέρ του έργου τάχθηκαν το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και η ΝΔ, το ΤΕΕ, η Περιφέρεια και το αρμόδιο υπουργείο ενώ κατά, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Οικολόγοι, το ΔΣ του δήμου Παύλου Μελά και το δίκτυο των φορέων και συλλόγων της περιοχής της Ευκαρπίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος.

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως «ο Σύνδεσμος μετά τη διαβούλευση παρουσίασε μια πλήρη πρόταση για αλλαγές σε βασικά χαρακτηριστικά του έργου ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία του». Σε κάθε περίπτωση τονίζει ότι «ο Σύνδεσμος δεν έχει τελειώσει σε επίπεδο αποφάσεων και θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για την κατασκευή του έργου». Σε αυτό το μήκος κύματος θα επιχειρήσει παρέμβαση στη διαχειριστική επιτροπή που διαχειρίζεται το θέμα της χρηματοδότησης του έργου.

Στο μεταξύ, την αντίδρασή του στη μη συνέχιση της κατασκευής του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην περιοχή της Ευκαρπίας εκφράζει με ανοιχτή επιστολή του ο Σύλλογος Εργαζομένων του Συνδέσμου ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης. Ο Σύλλογος καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς της πόλης να υποστηρίξουν τη συνέχιση της κατασκευής του ΣΜΑ και απευθύνει έκκληση στη Διυπουργική Επιτροπή για την Παρακολούθηση Εφαρμογής του Εθνικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων να λάβει μέτρα για να αποτραπεί η απένταξη του έργου.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες μέρες το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Παύλου Μελά εξέφρασε, σε απόφασή του κατά πλειοψηφία, την αντίθεσή του στην κατασκευή του ΣΜΑ.


Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr/ 

Εύβοια: Εκκένωση οικισμού στο Μαρμάρι λόγω πυρκαγιάς


Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι σε δασική έκταση στο Μαρμάρι Καρύστου. Σύμφωνα με την πυροσβεστική η φωτιά έχει διασπαστεί σε δυο μέτωπα. Το ένα κινείται προς το βουνό και το δεύτερο πολύ κοντά σε τέσσερις οικισμούς που βρίσκονται ο ένας δίπλα στον άλλο.

Για προληπτικούς λόγους με δικά τους μέσα απομακρύνθηκαν περίπου 10 άτομα από τον οικισμό Λυκόρεμα, ενώ σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται κάτοικοι και στους άλλους οικισμούς έτσι ώστε αν οι φλόγες πλησιάσουν απειλητικά τα σπίτια τους να απομακρυνθούν.

Στη περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεως τουλάχιστον 8 μποφόρ δυσχεραίνοντας σημαντικά τις προσπάθειες των πυροσβεστών και κυρίως των πληρωμάτων των δυο πυροσβεστικών αεροσκαφών και για αυτό στη περιοχή επιχειρούν πλέον και δυο ελικόπτερα.

Στη μάχη με τις φλόγες παίρνουν μέρος ακόμα 25 πυροσβέστες με 12 οχήματα.


Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Πρέσπες: Στις 8 Σεπτεμβρίου η έκθεση «Εικαστική Πορεία 2007-2012»


Στιγμιότυπα από την Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες, μία σύνθετη εικαστική δράση που ξεκίνησε το 2006 με σκοπό να θέσει σε τροχιά υλοποίησης πρωτογενείς εικαστικές δραστηριότητες, παρουσιάζονται σε έκθεση που εγκαινιάζεται το προσεχές Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου, στο Θεματικό Κέντρο Πύλης Πρεσπών.

Η έκθεση διοργανώνεται από το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, σε συνεργασία με το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Με τον τίτλο «Εικαστική Πορεία 2007-2012», διερευνά την προσέγγιση που υποστηρίζει ότι η καλλιτεχνική εμπειρία υπάρχει εκεί όπου συναντώνται άνθρωποι, τόποι, ιδέες και εικόνες.

Από την πρώτη χρονιά που ξεκίνησε η Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες, το 2006, βασικός στόχος υπήρξε η ενεργοποίηση μιας διαδικασίας που θα εισήγαγε τους σπουδαστές/τριες του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και τον ευρύτερο ελληνικό εικαστικό χώρο, σε σύγχρονες έννοιες μέσα από τη βίωση του περιβάλλοντος χώρου του νομού Φλώρινας.

Το 2012, η Εικαστική Πορεία εγκαινίασε τη συνεργασία της με το University of New Mexico και τον Οκτώβριο θα διεξαχθεί μία παράλληλη δράση στα σύνορα της Ελλάδας και στα σύνορα Μεξικό/νέο Μεξικό που θα διερευνήσουν την ταυτότητα, το όριο, τον προσδιορισμό του Άλλου.


Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Συνεχίζεται το πρόγραμμα του δήμου για δωρεάν σίτιση απόρων και τις Κυριακές


Την υλοποίηση του προγράμματος της δωρεάν σίτισης απόρων πολιτών συνεχίζει από τις 9 Σεπτεμβρίου και κάθε Κυριακή ο δήμος Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο φορέων.

Η παροχή του γεύματος σε 300 καταγεγραμμένα άτομα θα γίνεται κατά τη διάρκεια του έτους, εκτός των επίσημων αργιών, στις εγκαταστάσεις της Φοιτητικής Λέσχης. Η συγκεκριμένη δράση του δήμου Θεσσαλονίκης έρχεται να προστεθεί στα γεύματα που προσφέρονται σε καθημερινή βάση σε απόρους (πλην Σαββατοκύριακου) επί της οδού Αμύντα.


Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr/

«Φλερτ» των τουρκικών επιχειρήσεων με ελληνικά νησιά και λιμάνια


Οι τούρκοι επιχειρηματίες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με δηλώσεις διευθυντικών στελεχών τουριστικών και οικονομικών επιχειρήσεων καθώς και πληροφορίες τουρκικών εφημερίδων.

«Αναμένουμε συγκεκριμένες πληροφορίες από την Αθήνα και τότε θα μπορέσουμε να δούμε τι υπάρχει ώστε να προχωρήσουμε σε επενδύσεις», δήλωσε ο Τουργκούτ Γκιουρ, πρόεδρος του TYD, του Επενδυτικού Συνεταιρισμού Τουρκικού Τουρισμού. Πρόσθεσε ότι «την Τουρκία ενδιαφέρουν τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου» και αποκάλυψε ότι ο ΤYD «έχει ήδη λάβει σχετικές προσκλήσεις από τους επικεφαλής των Εμπορικών Επιμελητηρίων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης».

Ενας άλλος τομέας στον χώρο των ιδιωτικοποιήσεων που ενδιαφέρει την Τουρκία είναι η πώληση 23 λιμανιών και μαρινών. Η τουρκική επιχείρηση επενδύσεων Limak η οποία δραστηριοποιείται σε λιμάνια και παράκτια έργα εξεδήλωσε σχετικό ενδιαφέρον.

«Εχουμε εταιρείες που επενδύουν σε τουριστικά έργα σε όλο τον κόσμο, από την Τουρκία ως τις Μαλβίδες», δήλωσε ο Σερντάρ Μπάκακσιζ, μέλος του συμβουλίου της επιχείρησης. Ο ίδιος σημείωσε ότι μια ελληνοτουρκική συνεργασία στον επενδυτικό τουριστικό χώρο θα έχει «θετικό αντίκτυπο στις τουρκοελληνικές πολιτικές σχέσεις».

Και ο Σελιμ Εγκελί, επικεφαλής του Τουρκοελληνικού Επιχειρησιακού Συμβουλίου, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ανατολή, εξέφρασε την ελπίδα ότι: «Οι τούρκοι επενδυτές θα δείξουν ενδιαφέρον για τις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις και θα επενδύσουν - στην Ελλάδα - όπως έκαναν στην Τουρκία».


Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Λούκα Κατσέλη: «Δεν είχα γνώση για τις θέσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα»


Με την κατάθεση της Λούκας Κατσέλη ξεκίνησε ο κύκλος των καταθέσεων των μαρτύρων στους οικονομικούς εισαγγελείς, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούν με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Η κ. Κατσέλη είπε ότι δεν γνώριζε τίποτα για τις συνομιλίες Παπανδρέου με Στρος-Καν, καθότι δεν ήταν παρούσα, ενώ επανέλαβε ότι η περίπτωση της Ελλάδας δεν λύνεται με πολιτικές βίαιης λιτότητας.

«Επανέλαβα την πάγια θέση μου, την οποία έχω εκφράσει και δημοσίως, ότι η συστημική κρίση χρέους της Ελλάδας και η κρίση ανταγωνιστικότητας δεν λύνεται με πολιτικές βίαιης λιτότητας και ακραίας δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά απαιτεί μία συντονισμένη πολιτική με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αναδιάρθρωση του χρέους, τη μείωση του κόστους δανεισμού και αναπτυξιακά μέτρα».

Σε ερώτηση για τη σημερινή εφαρμοζόμενη πολιτική η κ. Κατσέλη απάντησε: «Δυστυχώς, τα λάθη εξακολουθούν να γίνονται. Και τώρα, η χώρα αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει εδώ και δύο χρόνια, ουσιαστικά να μην αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της διαχειρισιμότητας και βιωσιμότητας του χρέους, αλλά να παίρνονται μέτρα που δυσχεραίνουν το πρόβλημα και οδηγούν τη χώρα σε βαθιά ύφεση, μεγαλύτερη ανεργία και διευρύνουν τα ελλείμματα.»

Η κ. Κατσέλη, απαντώντας σε ερώτηση ως προς το αν υπήρξε ή όχι ενημέρωση από τον κ. Ρουμελιώτη, είπε: «Με τον κ. Ρουμελιώτη, όπως και με άλλους οικονομολόγους, είχαμε ιδιωτικές συζητήσεις για το τι δέον γενέσθαι. Δεν υπήρχε, όμως, επίσημη θέση από το ΔΝΤ προς καμία διαφορετική κατεύθυνση».

Υπενθυμίζεται ότι ενώπιον των δύο εισαγγελέων έχει ήδη καταθέσει ο κ. Ρουμελιώτης ενώ, τις επόμενες μέρες, αναμένεται να κληθούν σε κατάθεση ο Γεράσιμος Αρσένης, η πρώην υπουργός, Βάσω Παπανδρέου αλλά και τα πρώην στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, Γιώργος Ζανιάς και Πέτρος Χριστοδούλου.

Στο μεταξύ, πιθανότατα αύριο, Τρίτη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσουν την πρότασή τους για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τον Γ.Παπανδρέου θα συμπεριληφθεί στο κείμενο της εξεταστικής και η περίοδος διακυβέρνησης του Κ.Καραμανλή.

Σημειώνεται ότι από το περιεχόμενο των καταθέσεών τους θα εξαρτηθεί η πορεία της συγκεκριμένης δικογραφίας, καθώς αμέσως μετά οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, αν δεν κρίνουν αναγκαία την εξέταση άλλων μαρτύρων, θα αποφασίσουν αν θα στείλουν ή όχι τη δικογραφία στη Βουλή με βάση το νόμο περί ευθύνης Υπουργών για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων.


Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Γαλλία: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διάσωση της τράπεζας Credit Immobilier de France


Το γαλλικό κράτος αναγκάστηκε να εγγυηθεί για την πληρωμή των υποχρεώσεων της τράπεζας Credit Immobilier de France (CIF), προκειμένου να τη διασώσει από τη χρεοκοπία.

Πρόκειται για την τελευταία περίπτωση που ένα ευρωπαϊκό κράτος παρεμβαίνει για να στηρίξει μία τράπεζα που έχει γονατίσει από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αναζητήσει έγκριση από την Κομισιόν για τη χορήγηση βοήθειας στη CIF.

Αυτή η βοήθεια έρχεται σε συνέχεια της διάσωσης ύψους 90 δισ. ευρώ, από κοινού με τις κυβερνήσεις του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, της τράπεζας Dexia, η οποία είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η κυβέρνησή του συμφώνησε στο αίτημα της CIF να της δοθεί εγγύηση που θα της επιτρέπει να «καλύψει όλες τις δεσμεύσεις της», μετά την αδυναμία πρόσβασής της για δανεισμό στη διατραπεζική αγορά.

Δεν έχουν δοθεί ακόμη στοιχεία για το ύψος της εγγύησης, αλλά ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε ότι θα ήταν χαμηλότερη από το 40% που ήταν στην περίπτωση της Dexia.

H CIF, που έχει ένα δίκτυο 300 πρακτορείων χορήγησης δανείων, αναζητούσε για μήνες αγοραστή, αλλά η μικρή καταθετική της βάση και η εξάρτησή της από τις διατραπεζικές αγορές για το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτήσεων της αποθάρρυνε οποιοδήποτε σοβαρό ενδιαφέρον.

Ο κ. Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι οι αυστηρές κεφαλαιακές απαιτήσεις της «Βασιλείας ΙΙΙ» έπαιξαν επίσης ρόλο στην αδυναμία της CIF να σταθεί στα πόδια της. Με ένα παθητικό 40 δισ. ευρώ και μετοχικό κεφάλαιο 2,4 δισ. ευρώ, η CIF πρέπει να αποπληρώσει ένα καλυμμένο ομόλογο ύψους 1,75 δισ. ευρώ που λήγει τον Οκτώβριο.

Η κυβέρνηση είχε την ελπίδα ότι η Banque Postale, ο τραπεζικός βραχίονας των γαλλικών ταχυδρομείων, θα προχωρούσε στην εξαγορά της CIF, αλλά αυτή αποφάσισε να μην υποβάλει προσφορά.


Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Άγιο Όρος: Μετά τη φωτιά ετοιμάζονται για τα προβλήματα του χειμώνα


Θωρακίζεται ενόψει του χειμώνα η περιοχή του Αγίου Όρους και της Ουρανούπολης, μετά την καταστροφική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις αρχές Αυγούστου στο τρίτο «πόδι» της Χαλκιδικής.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αριστοτέλη έγινε αποτίμηση των ζημιών που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα και σχεδιάστηκαν τα πρώτα μέτρα ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα τους επόμενους μήνες από τις έντονες βροχοπτώσεις.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Χρήστος Πάχτας, από την πυρκαγιά εντός του Αγίου Όρους κάηκαν συνολικά 46.000 στρέμματα. Το 20% εξ αυτών ήταν πευκοδάσος και τα υπόλοιπα αφορούσαν περιοχές με πουρνάρια και αμπέλια. Έξω από την Αθωνική Πολιτεία, στην περιοχή της Ουρανούπολης, καταστράφηκαν άλλα 5000 στρέμματα, από τα οποία τα 1000 ήταν ελαιώνες κι αμπελώνες.

Σύμφωνα με το δήμαρχο, υποβλήθηκαν συνολικά 88 αιτήσεις στον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις από τη φωτιά. Οι τέσσερις αφορούν ζωικό κεφάλαιο και οι μελισσοπαραγωγοί θα αποζημιωθούν άμεσα, ενώ οι άλλες 84 αφορούν φυτικό κεφάλαιο (αποθήκες, στάβλοι, αμπέλια κ.ά.), που θα αποζημιωθούν από τα προγράμματα ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδίαση Εκτάκτου Ανάγκης) και τα χρήματα θα καθυστερήσουν κάποιους μήνες αφού απαιτείται έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εξάλλου, με το χειμώνα προ των πυλών, το δασαρχείο πρότεινε να στηθούν τα λεγόμενα κορμοφράγματα προκειμένου να προστατευθεί το δασικό έδαφος από την έκπλυσή του.

Τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει η σχετική μελέτη, ενώ θα ακολουθήσει η δημοπρασία για τους κορμούς των δέντρων από τη δημοτική αρχή Αριστοτέλη, διότι εάν εκπλυθεί το έδαφος από τις βροχές, η αναγέννηση του δάσους θα είναι δυσκολότερη.

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε, επίσης, να διοργανώσει μία τιμητική εκδήλωση για τους πιλότους των αεροσκαφών που συμμετείχαν στην προσπάθεια δασοπυρόσβεσης του Αγίου Όρους, αλλά κι όλους τους φορείς και τους εθελοντές που κινητοποιήθηκαν και βοήθησαν στη μάχη με τις φλόγες.


Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com

Στους οικονομικούς εισαγγελείς η Λ. Κατσέλη για τις δηλώσεις Ρουμελιώτη


Η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη ανοίγει τον κύκλο των καταθέσεων στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούν με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, ότι ήταν από την αρχή γνωστό ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας δεν θα έβγαινε.

Εκτός από την κ. Κατσέλη, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ως μάρτυρες θα κληθούν να καταθέσουν ακόμα οι πρώην υπουργοί Γεράσιμος Αρσένης και Βάσω Παπανδρέου, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς υπό την ιδιότητά του ως προέδρου του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και ο πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Πέτρος Χριστοδούλου.

Να σημειωθεί ότι από το περιεχόμενο των καταθέσεών τους θα εξαρτηθεί η πορεία της συγκεκριμένης δικογραφίας, καθώς αμέσως μετά οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, αν δεν κρίνουν αναγκαία την εξέταση άλλων μαρτύρων, θα αποφασίσουν αν θα στείλουν ή όχι τη δικογραφία στη Βουλή με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων.


Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

ΠΑΣΟΚ: Εκδήλωση για την 38η επέτειο από την ίδρυση του κόμματος

Ο Ευ. Βενιζέλος θα παρουσιάσει τους επτά άξονες του νέου ΠΑΣΟΚ
 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, θα μιλήσει το βράδυ στην εκδήλωση για την 38η επέτειο της Διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη, στο αίθριο του Νέου Μουσείου Μπενάκη. Το ΠΑΣΟΚ θα γιορτάσει τα γενέθλιά του με ηχηρές απουσίες καθώς αναμένεται ότι δεν θα παραστούν οι κύριοι Παπανδρέου, Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης, Ραγκούσης και άλλα κορυφαία στελέχη. Ο κ. Βενιζέλος θα παρουσιάσει τους επτά άξονες της στρατηγικής του νέου ΠΑΣΟΚ.

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Εκδηλώσεις σήμερα και αύριο στο πολιτιστικό κέντρο Τούμπας


Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Θεσσαλονίκης, η 4η δημοτική κοινότητα διοργανώνει σήμερα Δευτέρα 3 και αύριο Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλη. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον περιβάλλοντα χώρο του πολιτιστικού κέντρου Τούμπας (πλατεία Μικρασιατικού και Θρακικού Ελληνισμού).

Πρόγραμμα εκδηλώσεων:

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012
-18:00. Έναρξη εκδηλώσεων. Ιστορική ανάλυση από τους καθηγητές του ΑΠΘ, Σπύρο Σφέτα, ιστορικό και Βενιαμίν Καρακοστάνογλου, διεθνολόγο.
-19:30. Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών με τους συλλόγους: Ιδαία Γη, Ρωμιοσύνη, Διόνυσος Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Αγ. Θεράποντας και πολιτιστικός σύλλογος Αγ. Παντελεήμονος Αμυνταίου.

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012
-19:30. Οι σχολές χορού «Let's Dance» θα παρουσιάσουν πρόγραμμα με Λατινοαμερικάνους, Ευρωπαίους Hip Hop, και Oriental.


Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr/

ΕΕ: Έκτακτη σύνοδος κορυφής στις 22 και 23 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες


Μια έκτακτη σύνοδος κορυφής των ευρωπαίων ηγετών για να υπάρξει συμφωνία στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2014-2020 θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Νοεμβρίου, επιβεβαίωσε σήμερα εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ συγκάλεσε μια σύνοδο κορυφής στις 22 και 23 Νοεμβρίου για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Ντιρκ ντε Μπάκερ. Κατά τη σύνοδο αυτή θα επιχειρηθεί να ξεπεραστούν οι βαθιές διαιρέσεις μεταξύ των Ευρωπαίων για τον προϋπολογισμό αυτό.

Η κυπριακή προεδρία της ΕΕ είχε ήδη ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα πως θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο μια έκτακτη σύνοδος κορυφής των ευρωπαίων ηγετών για το θέμα του προϋπολογισμού.


Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Οριστικό τέλος στα δώρα των συνταξιούχων και των υπαλλήλων του Δημοσίου

Καμία επέμβαση στις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα 
 

Δώρα τέλος, οριστικά και αμετάκλητα, για τους συνταξιούχους του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος και τους δημοσίους υπαλλήλους. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητώντας τα 11,9 δισ. ευρώ των περικοπών έχει καταλήξει πως δεν υπάρχουν υποκατάστατα μέτρα ικανά να καλύψουν την ετήσια δαπάνη των 2,5 δισ. ευρώ που πηγάζει από τα κατάλοιπα των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος της θερινής αδείας για ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, που προετοιμάζεται πυρετωδώς για την κρίσιμη συνάντησή του την Τρίτη στο Βερολίνο με τον γερμανό ομόλογό του Βόλγκφανγκ Σόιμπλε, θεωρεί ότι έχει εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες υποκατάστασης της συγκεκριμένης δαπάνης και θεωρεί δυστυχώς αναπόφευκτη την περικοπή των δώρων.

Αντιθέτως, διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία επέμβαση στα μισθολογικά του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Θεωρεί ότι στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας οι αμοιβές είναι πλέον υπόθεση εργοδοτών και εργαζομένων και ότι οι επικρατούσες συνθήκες ελευθερίας στην αγορά εργασίας είναι αυτές που από μόνες τους πλέον επιδρούν στη διαμόρφωσή τους και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται άλλη παρέμβαση, πέραν της εποπτείας που ασκούν οι κατά τόπους Επιθεωρήσεις Εργασίας στην τήρηση της κείμενης νομοθεσίας.


Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Παραολυμπιακοί 2012: Ο απολογισμός των ελληνικών συμμετοχών της Κυριακής


Η Κυριακή ολοκληρώθηκε χωρίς μετάλλιο για τους αθλητές μας, όμως κάποιοι έφτασαν πολύ κοντά, ενώ πολλές ήταν και οι καλές παρουσίες. Ο Γιάννης Πρώτος έφτασε πολύ κοντά στο μετάλλιο, αλλά κατέλαβε την τέταρτη θέση στα 400 μέτρα κατηγορίας Τ13 με χρόνο 49.67. 

Όταν τα κανάλια της τηλεόρασης και ο ήχος... αλλάζουν με τα μάτια


Μία φουτουριστική τηλεόραση με τη χαρακτηριστική ονομασία «Gaze TV», η οποία ελέγχεται μόνο με τα μάτια τού θεατή και όχι με το τηλεκοντρόλ, παρουσίασε η κινεζική πολυεθνική εταιρία Haier στη διεθνή έκθεση καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων IFA 2012 του Βερολίνου.

Η συσκευή χρησιμοποιεί, σύμφωνα με το BBC, μία καινοτομική τεχνολογία της σουηδικής εταιρίας Tobii που έχει ήδη αξιοποιηθεί για τον έλεγχο ηλεκτρονικών υπολογιστών με τα μάτια.

Οι χρήστες ελέγχουν την τηλεόραση κοιτάζοντας στο πάνω ή το κάτω μέρος της οθόνης, ενεργοποιώντας με αυτό τον τρόπο μία διεπαφή (interface) μέσω της οποίας, πάλι με το βλέμμα, μπορούν να αλλάξουν την ένταση του ήχου, τα κανάλια και να δώσουν άλλες εντολές στη συσκευή, ανάλογα με το εικονίδιο στο οποίο κάθε φορά διαλέγουν να εστιάσουν την ματιά τους.

Προς το παρόν, η πρωτοποριακή τεχνολογία βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και έτσι δεν αποφεύγει τις δυσλειτουργίες, όμως έχει τις δυνατότητες να αποτελέσει μία εναλλακτική λύση στο παραδοσιακό τηλεχειριστήριο μελλοντικά.

Οι υπάρχουσες «έξυπνες» τηλεοράσεις προσφέρουν στον χρήστη- τηλεθεατή έλεγχο μέσω φωνής και χειρονομιών, όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν αποφεύγονται πάντα τα λάθη και οι τεχνικές δυσκολίες, καθώς η σχετική τεχνολογία δεν έχει ακόμα ωριμάσει πλήρως.

Σε αυτό το αρχικό στάδιο, η τεχνολογία της σουηδικής Tobii δεν έχει ακόμα ενσωματωθεί μέσα στην κινεζική τηλεόραση, αλλά ένας συνδεδεμένος ξεχωριστός αισθητήρας μεσολαβεί μεταξύ του θεατή και της τηλεοπτικής συσκευής, παρακολουθώντας συνεχώς πού κατευθύνονται τα μάτια του χρήστη. Καταγράφοντας τις παραμικρές κινήσεις των ματιών του, ο αισθητήρας επιτρέπει στον τηλεθεατή να πλοηγείται στο μενού της διεπαφής που εμφανίζεται στην οθόνη και έτσι να την ελέγχει.

Η συσκευή πρέπει να «καλιμπράρεται» για κάθε ξεχωριστό τηλεθεατή πριν την αρχική χρήση της, ενώ γίνεται λιγότερο ακριβής αν ο τελευταίος φοράει γυαλιά. Παρά πάντως τα υφιστάμενα μειονεκτήματά της, η πολλά υποσχόμενη τεχνολογία (που βασίζεται στο σουηδικό λογισμικό «Tobii Gaze Interaction») θα μπορούσε, μετά τη βελτίωσή της, να αξιοποιηθεί σταδιακά από πολλούς ακόμα κατασκευαστές τηλεοράσεων.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της σουηδικής εταιρίας Χένρικ Έσκιλσον, η επαναστατική τεχνολογία μπορεί να βρει διάφορες εφαρμογές στους υπολογιστές και σε άλλα καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα, αλλά και σε άλλους τομείς όπως στα αυτοκίνητα (για την προβολή πληροφοριών πάνω στο παρμπρίζ), στις αίθουσες των χειρουργείων και στα βιντεοπαιγνίδια.

Αρχικά, η Tobii ανέπτυξε την εν λόγω τεχνολογία για να βοηθήσει τα άτομα με ειδικές ανάγκες να ελέγχουν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές χωρίς να έχουν ανάγκη από ποντίκι και πληκτρολόγιο. Η σουηδική εταιρία ευελπιστεί ότι θα κυκλοφορήσει στην αγορά το πρώτο της προϊόν για καταναλωτές εντός του 2013. Από την πλευρά της, η κινεζική εταιρία Haier είχε φέτος τον Ιανουάριο παρουσιάσει στη διεθνή έκθεση καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων του Λας Βέγκας μία άλλη καινοτομική, πλήρως ασύρματη, τηλεόραση.


Περισσότερες επιστημονικές ειδήσεις: http://lpyrgos-science.blogspot.com

Συρία: 18 νεκροί από αεροπορικές επιθέσεις κοντά στο Χαλέπι


Δεκαοκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε μαχητικό αεροσκάφος στην περιοχή αλ Μπαμπν, στα βόρεια της επαρχίας Χαλέπι, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα θύματα είναι δέκα άνδρες, έξι γυναίκες και δύο παιδιά, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ο πρόεδρος της οργάνωσης που εδρεύει στη Βρετανία, Ραμί Αμπντελ Ραχμάν.

Τα θύματα σκοτώθηκαν κατά την αεροπορική επίθεση εναντίον του κτιρίου όπου είχαν βρει καταφύγιο. Ταυτόχρονα, ακτιβιστές της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν σήμερα τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ότι διέπραξαν νέα σφαγή, ενώ φωτογραφίες που ανέβηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν δεκάδες στοιβαγμένα πτώματα, καλυμμένα με αίματα στα προάστια της Δαμασκού. Οι ίδιοι είπαν ότι κάποιοι σκοτώθηκαν από πυρά των κυβερνητικών στρατευμάτων στο προάστιο Χάζα.

Οι πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας ύστερα από την ανακοίνωση των Επιτροπών Τοπικού Συντονισμού, μιας οργάνωσης ακτιβιστών που καταγράφει τη βία στη Συρία ότι ο αριθμός των νεκρών από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις έφθασε τον Αύγουστο τους 5.000. Αυτός ήταν και ο πιο αιματηρός μήνας από την έναρξη της εξέγερσης κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ το 2011.

Στο διπλωματικό πεδίο, η Δαμασκός ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με τον αντικαταστάτη του Κόφι Αναν στη θέση του μεσολαβητή του ΟΗΕ για τη Συρία, Λακντάρ Μπραχίμι, όπως είχε κάνει και με τον προκάτοχό του. «Τον ακούμε και εκείνος θα ακούσει εμάς», είπε σε συνέντευξή του στην φιλο-συριακή τηλεόραση του Λιβάνου ο εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών Τζιχάντ Μακντίσι. «Προσπαθήσαμε με τον κ. Κόφι Άναν... οι λόγοι που οδήγησαν στην αποτυχία της πρωτοβουλίας του δεν ήταν συριακοί. Ο κυριότερος λόγος ήταν η έλλειψη ομοφωνίας σε διεθνές επίπεδο», είπε ο ίδιος. Ο Μπραχίμι πρόκειται να επισκεφθεί την Δαμασκό και το Κάιρο αυτό τον μήνα για συνομιλίες με τον Αραβικό Σύνδεσμο και κυβερνητικούς αξιωματούχους.


Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Χανιά: Θανάσιμος τραυματισμός 59χρονου από έκρηξη


Την τελευταία του πνοή μέσα στο ασθενοφόρο που τον μετέφερε στα Χανιά άφησε χθες το βράδυ ένας 59χρoνος που τραυματίστηκε θανάσιμα από έκρηξη, ενώ έσκαβε τον κήπο του σπιτιού στο οποίο διαμένει η μητέρα του στο Καστέλι Κισάμου. Το τραγικό περιστατικό συνέβη στην περιοχή «Μαρεδιανά» κάτω από συνθήκες που έρευνα η αστυνομία.

Σήμερα το πρωί μάλιστα, αστυνομικοί πραγματοποίησαν αυτοψία και εκτεταμένη έρευνα στο σημείο του συμβάντος προκειμένου να διαπιστώσουν από τι προήλθε η έκρηξη, η οποία δημιούργησε έναν μεγάλο κρατήρα. Ο άντρας που από την έκρηξη τραυματίστηκε βαρύτατα, αρχικά μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Κισάμου. Όμως, κατά τη μεταφορά του με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Χανίων, κατέληξε.

Οι αστυνομικοί εξετάζουν με ιδιαίτερη προσοχή την υπόθεση δεδομένου ότι πριν από δύο χρόνια άγνωστοι είχαν τοποθετήσει ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό στο υπό ανέγερση σπίτι του, προκαλώντας τότε σοβαρότατες υλικές ζημιές.


Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Εφοδος Εφορίας σε μισθούς, ακίνητα, ΙΧ, καταθέσεις

Ηλεκτρονικές διασταυρώσεις σε 8.500.000 Έλληνες - Αμέσως στο ταμείο ή στη φυλακή οι φοροφυγάδες


Σαρωτικές διασταυρώσεις στις φορολογικές δηλώσεις 8.500.000 ιδιοκτητών ακινήτων, μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών, ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων και βιοτεχνών θα πραγματοποιήσει ως το τέλος του έτους το υπουργείο Οικονομικών με τη συνδρομή του ηλεκτρονικού συστήματος Taxis, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η φοροδιαφυγή και να εισπραχθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που λείπουν από τα κρατικά ταμεία.

Οριζόντια, πολλά από αυτά καταφανώς άδικα, μέτρα που θα πλήξουν για τρίτη φορά (σε δυόμισι χρόνια) τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και θα δοκιμάσουν τη συνοχή της κυβέρνησης περιλαμβάνει το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ. Οι ονομαστικές μειώσεις θα είναι 13,5 δισ. ευρώ, ωστόσο λόγω της ύφεσης η απόδοση υπολογίζεται σε 11,9 δισ. ευρώ.

Πηγή: tovima.gr


Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Καρτέλ στην αγορά κοτόπουλου δρούσε επί δύο δεκαετίες

Οι Έλληνες τρώνε το τέταρτο ακριβότερο κοτόπουλο στην Ευρώπη
 

Έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού εντόπισε καρτέλ στην αγορά του κοτόπουλου, που λειτουργούσε εις βάρος των καταναλωτών επί δύο δεκαετίες. Από τα στοιχεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού προκύπτει ότι στο καρτέλ συνολικά συμμετείχαν δεκατέσσερις εταιρίες, οι οποίες συμφωνούσαν την κατώτατη τιμή πώλησης κρέατος κοτόπουλου, με αποτέλεσμα οι Έλληνες να τρώνε το τέταρτο ακριβότερο κοτόπουλο στην Ευρώπη.


Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Πακιστάν: Βομβιστική επίθεση με νεκρούς κοντά στα γραφεία του ΟΗΕ

Η επίθεση έγινε με παγιδευμένο αυτοκίνητο


Επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε κοντά σε γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στο κέντρο της πόλης Πεσαβάρ στο βορειοδυτικό Πακιστάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων δύο Αμερικανοί.

«Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στα γραφεία υπηρεσίας του ΟΗΕ, σε περιοχή όπου κατοικούν εργαζόμενοι στο αμερικανικό προξενείο και βρίσκονται γραφεία ξένων μη κυβερνητικών οργανώσεων» διευκρίνισαν αστυνομικές πηγές, κάνοντας λόγο και για τρεις τραυματίες.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αυτοκίνητο στο οποίο είχε τοποθετηθεί βόμβα ήταν σταθμευμένο στο δρόμο, περίπου 25 μέτρα από τα γραφεία του ΟΗΕ όταν εξερράγη. Δεν γνωρίζουμε ακόμα το είδος των εκρηκτικών ή αν πυροδοτήθηκαν από μακριά», δήλωσε ο Ουμάρ Ριάζ, αξιωματούχος της αστυνομίας.


Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Οριστικοποιείται η συμφωνία Ελλάδας - Ελβετίας για τις καταθέσεις

Στη Βέρνη βρίσκεται ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης
 

Διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση της συμφωνίας για την φορολόγηση των καταθέσεων που διατηρούν Έλληνες στην Ελβετία έχει από την Κυριακή στην Βέρνη ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης.

Ο υφυπουργός συναντήθηκε την Κυριακή με τον πρόεδρο της Ενώσεως Ελβετικών Τραπεζών, Πατρίκ Οντιέ, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που άπτονται της συμφωνίας, ενώ τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον επικεφαλής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της Ελβετίας, Μαρκ Αμπουίλ, με τον οποίο αναμένεται να εξετάσει τους όρους της κυοφορούμενης συμφωνίας. Τον κ. Μαυραγάνη συνοδεύει ο δικηγόρος κ. Σταύρος Ν. Παπασταύρου, γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενώσεως της Νέας Δημοκρατίας.

Με βάση την κυοφορούμενη συμφωνία, οι αδήλωτες καταθέσεις που διατηρούν Έλληνες στις ελβετικές τράπεζες αναμένεται να φορολογηθούν με ποσοστό που θα κυμανθεί από 20% ως 30% εφ’ όσον ο δικαιούχος δεν δεχθεί να δοθούν τα στοιχεία του στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και επιθυμεί να εξακολουθήσει να παραμένει «ανώνυμος».

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα από τις καταθέσεις που διατηρούν Έλληνες στην Ελβετία από 4 έως 6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ελβετικών αρχών ο οι Έλληνες έχουν περίπου 20 δισ. ευρώ στην Ελβετία από τα οποία το 99% δεν έχει δηλωθεί στην Εφορία.


Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Τρόικα: Απορρίπτουν προτάσεις της κυβέρνησης για περικοπές 1,4 δισ. ευρώ


Νέο θρίλερ ενόψει της τελικής διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής της Τρόικα που καταφτάνουν στην Αθήνα την Παρασκευή για το πρόγραμμα περικοπών των 11,5 δισ. ευρώ.

Στο «παραπέντε» των κρίσιμων συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση αλλά και της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με το Γερμανό ομόλογο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αύριο στο Βερολίνο, η Τρόικα φαίνεται πως απορρίπτει περικοπές ύψους 1,4 δισ. που προτείνει η κυβέρνηση και ζητάει άλλες.

Το πρόβλημα που έχει ανακύψει απειλεί να ακυρώσει και τις εξαγγελίες για διάσωση των μισθών των ενστόλων, όπως αναμένεται να ενημερώσει τους εκπροσώπους τους ο υπουργός Οικονομικών σε συνάντηση που θα έχουν σήμερα στο γραφείο του στην Πλατεία Συντάγματος. Σε περίπτωση διαφωνίας με την Τρόικα για τα προτεινόμενα μέτρα περικοπών, ανοίγει ο δρόμος και για μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ κατά σχεδόν 10% (30 ευρώ το μήνα) με στόχο την εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ.

Στις ως τώρα επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια, οι ξένοι εμπειρογνώμονες εξέφρασαν προβληματισμό για πολλές από τις σχεδιαζόμενες περικοπές λειτουργικών δαπανών, τις οποίες -όπως λένε- έχουν ακούσει ξανά να κόβονται στο παρελθόν χωρίς να γίνει ποτέ τίποτα.

Η Τρόικα φαίνεται να αμφισβητεί την αξία μέτρων όπως:

- της περικοπής φαρμακευτικών δαπανών κατά 450.000.000 ευρώ. Η Τρόικα θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει νέες περικοπές επειδή ήδη τα χρέη του ΕΟΠΠΥ προς τους φαρμακοποιούς και τα νοσοκομεία έχουν εκτοξευτεί και από φόβο να μην προκληθούν η πλήρης κατάρρευση του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νέος γύρος κινητοποιήσεων ή και κοινωνικών αναταραχών.

- της περικοπής 500.000.000 ευρώ από τις αμυντικές δαπάνες. Το εγχείρημα θεωρείται αμφίβολο καθώς πρέπει να βρεθεί τρόπος να δεχτούν οι προμηθευτές τη μετάθεση πληρωμών για τα εξοπλιστικά προγράμματα, παρότι τα συμβόλαια που υπογράφει η χώρα έχουν δρακόντειους όρους για περιπτώσεις αθέτησης πληρωμών.

- της περικοπής καταναλωτικών και λειτουργικών δαπανών του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα κατά 500.000.000 ευρώ. Οι ελεγκτές έχουν «χορτάσει» από εξαγγελίες για καταπολέμηση της σπατάλης στο δημόσιο, την ώρα που τα χρέη του κράτους σε ιδιώτες προμηθευτές έχουν φτάσει στα 7 δισ. και η αγορά που ασφυκτιά από την έλλειψη ρευστότητας.

Οι ελεγκτές ζήτησαν να απαλειφθεί τελείως από το πρόγραμμα και η πρόβλεψη για εισπράξεις 2 δισ. ευρώ από την περιβόητης «καταπολέμησης της φοροδιαφυγής», τονίζοντας πως πρώτα πρέπει να γίνουν οι περικοπές δαπανών και εάν η είσπραξη των φόρων επιτευχθεί, τότε μόνο να απαλειφθούν μέτρα από το πρόγραμμα της σκληρής λιτότητας.

Πηγή: protothema.gr


Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.gr/

ΕΟΠΥΥ: Από την «τσέπη» των ασφαλισμένων από σήμερα οι ιατρικές επισκέψεις


Από σήμερα και οι συμβεβλημένοι γιατροί αναστέλλουν τη συνεργασία τους με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, οπότε οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη και τις ιατρικές επισκέψεις.

«Ο ΕΟΠΥΥ μας οφείλει 570 εκατ. ευρώ από τα προηγούμενα έτη μέχρι το 2011 και 230 εκατ. ευρώ για το 2012, σύνολο 800 εκατ. ευρώ. Έχουμε χρηματοδοτήσει ατόκως την πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα στον τόπο», δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών του Οργανισμού, Γιώργος Ελευθερίου.

Η κινητοποίηση των γιατρών θα λάβει τη μορφή των επαναλαμβανόμενων πενθήμερων επισχέσεων εργασίας. Ανάλογα με τα παραγόμενα αποτελέσματα, θα προκύπτουν και οι ανάλογες συλλογικές αποφάσεις. Η νόμιμη αμοιβή του κρατικού τιμολογίου θα εισπράττεται απευθείας από τον ασφαλισμένο.

Τη Δευτέρα πάντως, οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών θα συναντηθούν με τη Διοίκηση του Οργανισμού, προκειμένου να συζητηθούν οι λόγοι και το πλαίσιο της επίσχεσης, καθώς και τα κρίσιμα ζητήματα της Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι οι ασφαλισμένοι ήδη από το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου πληρώνουν το σύνολο της αξίας των φαρμάκων από την τσέπη τους, καθώς οι φαρμακοποιοί προχώρησαν στην αναστολή της χορήγησης φαρμάκων επί πιστώσει στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, διεκδικώντας άμεση αποπληρωμή των οφειλών.

Τη Δευτέρα αναμένεται συνάντηση του υφυπουργού Υγείας με τους φαρμακοποιούς.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.gr/

Αλ. Τσίπρας: Οι αντοχές της κυβέρνησης συνεργασίας θα εξαντληθούν σύντομα


Βέβαιος ότι η χώρα δεν μπορεί να εκδιωχθεί από το ευρώ δήλωσε στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Θεωρεί ότι η πολιτική που ακολουθείται οδηγεί στη χρεωκοπία και την κοινωνική εξαθλίωση, ενώ επιμένει ότι στόχος του κόμματός του παραμένει η ανατροπή των μνημονίων.

Ο κ. Τσίπρας εκτιμά ότι οι αντοχές της κυβέρνησης συνεργασίας θα εξαντληθούν σύντομα και δηλώνει με βεβαιότητα πως ο ΣΥΡΙΖΑ «θα κυβερνήσει τη χώρα ως ο κορμός της δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς». «Η μεγάλη δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς θα κυβερνήσει τον τόπο για να αποκαταστήσει την κοινωνική δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια του λαού», τονίζει.


Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Απειλούν με κινητοποιήσεις οι εισαγγελείς ενόψει περικοπών


Σειρά κινητοποιήσεων αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος που συνεδρίασε χθες, εκτάκτως, με αφορμή τις πληροφορίες για περικοπές στους μισθούς των δικαστικών λειτουργών.

Συγκεκριμένα, αποφάσισε να προτείνει στα μέλη της ένωσης τη συμμετοχή τους στην πανελλήνια πανδικαστική συγκέντρωση που θα λάβει χώρα την Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου στον Άρειο Πάγο και στις πανδικαστικές συγκεντρώσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στις λοιπές εφετειακές έδρες την πρώτη ημέρα του νέου δικαστικού έτους, 17 Σεπτεμβρίου 2012, ημέρα Δευτέρα και ώρα 12.30 μ.μ.


Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.gr/