Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Θεσσαλονίκη: Σε ασφυξία τα ξενοδοχεία από ανεξόφλητους λογαριασμούς για τη διαμονή Λίβυων

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι σε 14 ξενοδοχεία


Καθυστερήσεις καταβολής μισθών και δεδουλευμένων από δύο έως πέντε μήνες (και σε μία περίπτωση έως επτά μήνες) στους υπαλλήλους δεκατεσσάρων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων της Θεσσαλονίκης καταγγέλλει το σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής.

Όπως επισημαίνουν στελέχη του σωματείου «κατά τη φετινή περίοδο υπάρχει μεγαλύτερη πληρότητα σε σχέση με άλλες χρονιές», αλλά οι υπάλληλοι παραμένουν απλήρωτοι, παρόλο που μετά την υπογραφή της νέας κλαδικής σύμβασης οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και στον επισιτισμό έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές αποδοχών και μειώσεις μισθών.

«Οι ξενοδόχοι επικαλούνται ότι μειώθηκαν οι τιμές των δωματίων καθώς και ότι έχουν ανεξόφλητους λογαριασμούς, αλλά για τους υπαλλήλους που έχουν χάσει πάνω από το 20% των αποδοχών τους και εξακολουθούν να μην πληρώνονται η κατάσταση είναι δραματική», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του σωματείου Μιχάλης Λαζαρίδης.

Από την πλευρά τους, οι ξενοδόχοι επισημαίνουν ότι παραμένει ανεξόφλητο ένα μεγάλο ποσό για προσφερθείσες υπηρεσίες, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαμονή τραυματιών υπηκόων Λιβύης που έχουν φιλοξενηθεί στα ξενοδοχεία της πόλης από την αρχή του χρόνου.

«Έχουμε απευθυνθεί προς την πολιτεία να μεσολαβήσει για να λυθεί το πρόβλημα και αναμένουμε. Σε δεκαέξι ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης οφείλονται από τρίτους (ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα, ταξιδιωτικά πρακτορεία κ.α.) δέκα εκατομμύρια ευρώ, τα οποία και εκείνοι υποστηρίζουν ότι δεν έχουν εισπράξει. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους φιλοξενήθηκαν στην πόλη περί τους 130.000 Λίβυους», δήλωσε ο πρόεδρος των ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Αριστοτέλης Θωμόπουλος.

Όπως τονίζει ο ίδιος, έγιναν ενέργειες από το υπουργείο Εξωτερικών αλλά και από το υπουργείο Υγείας προς τη λιβυκή πλευρά η οποία δεσμεύτηκε να καταβάλει έως το 50% των οφειλών στις ελληνικές επιχειρήσεις που παρείχαν περίθαλψη και φιλοξενία στους Λίβυους υπηκόους και να επανελέγξει το υπόλοιπο των χρεώσεων για τις υπηρεσίες που παρασχέθηκαν ως το τέλος του καλοκαιριού. Μέρος των υπηρεσιών ήταν και οι κρατήσεις που έγιναν, μέσω των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και των ταξιδιωτικών πρακτορείων, στα ξενοδοχεία. Οι τιμολογημένες οφειλές προς τις ελληνικές επιχειρήσεις υπολογίζονται σε 150 εκ. ευρώ, από τα οποία 10 εκ. ευρώ οφείλονται σε ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης και 19 εκ. σε ξενοδοχεία της Αθήνας.

«Μέρος μόνο των οφειλών πληρώθηκε μέχρι το τέλος της άνοιξης και έκτοτε περιμένουμε. Με δεδομένη την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του κλάδου, το θέμα αυτό αποτελεί το κυρίαρχο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή τα ξενοδοχεία της πόλης», προσθέτει ο κ. Θωμόπουλος.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Χ. Ζώης: Δεν τόλμησε να αναφέρει τη λέξη επιμήκυνση ο Σαμαράς


Σκληρή κριτική κατά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ασκούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με αφορμή τη συνάντησή του με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Αιχμή της κριτικής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είναι τα θέματα της επαναδιαπραγμάτευσης και της επιμήκυνσης που όπως υποστηρίζουν δεν ετέθησαν από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κόμματος, Χρήστο Ζώη, «ο κ. Σαμαράς δεν τόλμησε καν να αναφέρει την λέξη επιμήκυνση, παρότι ρητά ερωτήθηκε».

Ο κ. Ζώης υποστήριξε, επίσης, ότι οι Έλληνες έμαθαν «από την κ. Μέρκελ ότι οι θυσίες θα συνεχισθούν, καθώς προέχει η ικανοποίηση των δανειστών από την συνέπεια προεκλογικών υποσχέσεων και μετεκλογικών πράξεων».

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com 

ΣΥΡΙΖΑ: «Μάταια ο λαός περίμενε να ακούσει για επαναδιαπραγμάτευση»


«Η θρυλούμενη επιμήκυνση και επαναδιαπραγμάτευση πνίγηκαν στα ‘κύματα συμπάθειας’ της κ. Μέρκελ προς τον ‘δοκιμαζόμενο’ ελληνικό λαό, αλλά και την αναμονή της έκθεσης της τρόικας», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για τη συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά στο Βερολίνο και προσθέτει ότι μάταια ο ελληνικός λαός περίμενε να ακούσει κάτι που να θυμίζει την έννοια της επαναδιαπραγμάτευσης.

Αντί γι’ αυτό, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, επαναλήφθηκαν για άλλη μια φορά όρκοι πίστης στην απαρέγκλιτη εφαρμογή της αποτυχημένης και κοινωνικά καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής και ιδιαίτερα στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης του δημόσιου πλούτου της χώρας χάριν των δανειστών.

Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με την ανακοίνωση, απλώς δήλωσε «υπερήφανα και αξιόπιστα» την υποταγή του στη γερμανική ακαμψία που διαλύει μέσω των ακραίων αντικοινωνικών νεοφιλελευθέρων πολιτικών την Ελλάδα, αποδομώντας συνολικά και την Ευρώπη.

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

ΙΚΑ: Διασφαλισμένη η απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων


Η απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων είναι διασφαλισμένη, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ -ΕΤΑΜ), σχολιάζοντας «δημοσιεύματα των δύο τελευταίων ημερών που αφορούν την οικονομική κατάσταση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ειδικότερα το μέλλον των συντάξεων».

Η διοίκηση του ΙΚΑ αναγνωρίζει ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα δυσχεραίνουν εκ των πραγμάτων την οικονομική κατάσταση του Ταμείου «κυρίως λόγω της αύξησης της ανεργίας».

Στη συνέχεια τονίζει ότι «οι πρωτοβουλίες του Ιδρύματος για περιστολή των δαπανών, την αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων για τη ρύθμιση οφειλών, την εξάλειψη των παραβατικών συμπεριφορών και των παράνομων παροχών, με την συνδρομή του χρηματοδοτικού προγράμματος στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προϋπολογισμού, διασφαλίζει την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων».

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Μ. Σαλμάς: Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων


Την πεποίθησή του πως ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος δεν θα προβεί σε νέες κινητοποιήσεις εξέφρασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, διαβεβαιώνοντας, ωστόσο, παράλληλα πως σε κάθε περίπτωση «αυτή τη φορά η Πολιτεία δεν είναι ανοχύρωτη».

Παράλληλα, ο κ. Σαλμάς εκτίμησε πως μέχρι τη 15η Σεπτεμβρίου θα έχει υπογραφεί από το υπουργείο Υγείας το δελτίο τιμών φαρμάκων, «μέσω ενός νέου συστήματος υπολογισμού των τιμών τους που θα έχει απόλυτη διαφάνεια».

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της Δημοκρατικής Αριστεράς Κατερίνας Μάρκου, ο κ. Σαλμάς διευκρίνισε πως το υπουργείο βρίσκεται σε διαβούλευση με τους εταίρους για το νέο σύστημα υπολογισμού των τιμών.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Υπερδιπλασίασε τα κέρδη του ο ΟΛΘ το α' εξάμηνο του 2012


Αύξηση εσόδων και μείωση δαπανών κατέγραψε η ΟΛΘ ΑΕ το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με τα καθαρά προ φόρων κέρδη της εταιρείας να είναι αυξημένα κατά 103,32%- 106,08% μετά τους φόρους- και τα έξοδα να είναι μειωμένα κατά 13,58% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2011.

Συγκεκριμένα, παρά την οικονομική κρίση και την ύφεση, τα προ φόρων κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 12.705.482 ευρώ το α’ εξάμηνο του 2012 έναντι 6.248.973 ευρώ του αντιστοίχου περσινού διαστήματος.

Τα δε κέρδη μετά τους φόρους αυξήθηκαν την περίοδο Ιανουαρίου–Ιουνίου 2012 κατά 106,08% κι έφτασαν στα 10.117.960 ευρώ, έναντι των 4.909.787 ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2011. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας την ίδια περίοδο ανήλθε σε 27.243.373 ευρώ έναντι 24.367.349 ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 11,8%. Η μεταβολή αυτή προέρχεται κατά κύριο λόγο από την αύξηση της διακίνησης συμβατικού φορτίου, (72,02% στο χύδην φορτίο,) που επέφερε αύξηση στα έσοδα του συμβατικού λιμένος κατά 28,08%, αλλά και στα έσοδα από την παροχή υπηρεσιών ασφάλειας ISPS.

Τα λοιπά έσοδα κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, μαζί με τα χρηματοοικονομικά έσοδα, ανέρχονται σε 3.314.861 ευρώ, έναντι των 2.540.758 ευρώ του αντίστοιχου εξαμήνου της περσινής χρονιάς, είναι, δηλαδή, αυξημένα κατά 30,47%.

Σε ό,τι αφορά τα έξοδα της εταιρείας το α’ εξάμηνο του 2012 ανήλθαν συνολικά στο ποσό των 17.852.751 ευρώ, έναντι ποσού 20.659.134 ευρώ του αντίστοιχου εξαμήνου του 2011. Η μείωση οφείλεται κυρίως σε μείωση αμοιβών και εξόδων προσωπικού (-22.08%).

«Η ΟΛΘ ΑΕ σήμερα έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει απρόσκοπτα τα επενδυτικά της σχέδια, που στοχεύουν αφενός στον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και αφετέρου στην αξιοποίηση δυνατοτήτων που παραμένουν μέχρι στιγμής εν υπνώσει, όπως –για παράδειγμα- η κατασκευή και λειτουργία μαρίνας σκαφών αναψυχής στην α΄ προβλήτα» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ Στέλιος Αγγελούδης, εκφράζοντας την ικανοποίηση της διοίκησης διότι «σε αυτή την προσπάθεια έχει την πλήρη και ενεργό συμπαράσταση του συνόλου των εργαζομένων της εταιρίας και του λιμανιού γενικότερα».

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Ποινή αποκλεισμού έδρας απειλεί τον ΠΑΟΚ


Οι παρατηρήσεις του Σλοβένου Νταβίντ Μακ Ντάουελ είναι καταιγιστικές για τα όσα συνέβησαν πριν την έναρξη του αγώνα της Τούμπας και από την ρίψη φονικών φωτοβολίδων από την πλευρά των αυστριακών οπαδών και από την απάντηση των οπαδών του ΠΑΟΚ με την ανεξέλεγκτη μάλιστα είσοδο τους στον αγωνιστικό χώρο εν ώρα προθέρμανσης των δυο ομάδων και πλέον στον ΠΑΟΚ κυριαρχεί περισυλλογή για το είδος και το μέγεθος της αναμενόμενης ποινής.

Αυτό που φοβούνται είναι η ποινή αποκλεισμού της έδρας από το επόμενο παιχνίδι, όποτε είναι αυτό και ταυτόχρονα χρηματικό πρόστιμο. Η ίδια ή και μεγαλύτερη ποινή ενδέχεται να επιβληθεί και στην Ραπίντ για την ανεξέλεγκτη ρίψη φωτοβολίδων στο γήπεδο και κατά των οπαδών του ΠΑΟΚ, αλλά αυτό ελάχιστη σημασία έχει για τον ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος στην πιθανή πλέον περίπτωση της πρόκρισης θα κληθεί πέραν του προστίμου να παίξει ίσως και σε άδειο γήπεδο και αυτό θα ήταν οδυνηρό, ειδικά μάλιστα για παιχνίδι ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ.

Πηγή: metrosport.gr

Περισσότερες αθλητικές ειδήσεις: http://lpyrgos-sports.blogspot.com 

Θεσσαλονίκη: «Μουσικές στα μνημεία και τα μουσεία της πόλης»

Από 29 Αυγούστου έως 5 Σεπτεμβρίου


Από τραγούδια και νότες θα «πλημμυρίσουν» ιστορικοί χώροι της Θεσσαλονίκης το διάστημα από 29 Αυγούστου έως 5 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με τίτλο «Μουσικές στα μνημεία και τα μουσεία της πόλης» που διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά η διεύθυνση Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης.

«Στόχος μας να υπάρχει μία βιωματική σχέση των κατοίκων με την πολιτιστική μας κληρονομιά. Να γνωρίσουν από κοντά οι πολίτες τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού, Σπύρος Πέγκας.

Η αυλαία των εκδηλώσεων θα ανοίξει στις 29 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, με ένα πρόγραμμα από μελωδίες του διεθνούς κινηματογράφου στο Ανακτορικό Συγκρότημα Γαλερίου. Στις 30 Αυγούστου και για τρεις ημέρες, από τις 7:30 το απόγευμα έως τις 11:30 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς ένα ξεχωριστό φεστιβάλ που απευθύνεται κυρίως σε νέους. Είναι το «Πικ νικ Urban Festival», όπου εκτός από μουσική θα υπάρχουν και προβολές ταινιών.

Στις 31 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια, ρεμπέτικα καθώς και πολυφωνικά τραγούδια της Κορσικής, της Τουρκίας, Κέλτικα, όπως και ήχους από την αφρικανική ήπειρο.

Την ίδια ημέρα και ώρα στο αίθριο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού θα πραγματοποιηθεί συναυλία αφιέρωμα στη μουσική και τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, ενώ η είσοδος στο μουσείο θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Έχουν προγραμματιστεί επίσης συναυλίες της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του δήμου Θεσσαλονίκης στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, Ροτόντα (3/9 19:00), μιας πιανίστριας βελγικής καταγωγής στο Φρούριο του Επταπυργίου (4/9 20:30) και της Συμφωνικής Ορχήστρας στον αίθριο χώρο Casa Bianka (5/9 21:00).

Σημειώνεται πως λόγω των ειδικών συνθηκών του σεβασμού προς τους αρχαιολογικούς χώρους και της περιορισμένης χωρητικότητας θα τηρηθεί αυστηρά η ώρα προσέλευσης και η σειρά προτεραιότητας. Όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν ενώ μόνο το «Πικ νικ Urban Festival» έχει είσοδο 3 ευρώ.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Ιωάννινα: Παρίστανε τον λογιστή και της πήρε 450 ευρώ


Χτύπησαν και στα Ιωάννινα οι απατεώνες που βρίσκουν εύκολα θύματα στα πρόσωπα ανυποψίαστων ηλικιωμένων. Θύμα τους έπεσε μια γριούλα που δεν φαντάστηκε ότι ο άνθρωπος που της χτύπησε την πόρτα δεν ήταν στην πραγματικότητα αυτός που δήλωσε.

Ο άγνωστος καλοντυμένος και ευγενικός άνδρας εμφανίστηκε στην 80χρονη γυναίκα παριστάνοντας τον λογιστή του γιού της και της «σέρβιρε» το γνωστό παραμύθι, ότι τάχα το παιδί της κινδύνευε άμεσα με σύλληψη γιατί δεν είχε τακτοποιήσει τις οφειλές του στην εφορία και έστειλε τον ίδιο σε εκείνη για να του δώσει το ποσό της οφειλής ώστε να το πληρώσει άμεσα.

Όπως κάθε μητέρα, η ηλικιωμένη φοβήθηκε ότι το παιδί της θα πάθαινε κακό και δεν σκέφτηκε ούτε να του τηλεφωνήσει για να μάθει αν ήταν αληθινό το υποτιθέμενο χρέος του. Έτσι, έδωσε στον απατεώνα 450 ευρώ που είχε στο πορτοφόλι της και εκείνος τα πήρε και έγινε άφαντος. Όταν η 80χρονη πληροφορήθηκε από το γιο της ότι είχε εξαπατηθεί, υπέβαλε καταγγελία στην Ασφάλεια Ιωαννίνων που αναζητά τον δράστη.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com

Μέρκελ: Περιμένουμε την έκθεση - Σαμαράς: Ζητάμε αναπνοές


«Περιμένουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει όσα έχει υποσχεθεί. Στα λόγια το ακούσαμε και στο παρελθόν», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ επανέλαβε ως χρονικό ορόσημο της έκθεσης της τρόικας για μελλοντικές αποφάσεις.

Χρειαζόμαστε ανάπτυξη και περισσότερες ανάσες, είπε ο Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα φέρει αποτελέσματα και θα εξαλείψει τα δύο ελλείμματα, το δημοσιονομικό και της αξιοπιστίας της χώρας. Θα σταθούμε στα πόδια μας, δεν μας αρέσει να εξαρτόμαστε από δανεικά, συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς είπε επίσης ότι φέρνει τρία μηνύματα: «Πρώτον θα φέρουμε αποτελέσματα, δεύτερον ότι εξαλείφουμε δύο ελλείμματα, το δημοσιονομικό και το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας και τρίτον ότι η ανάκαμψη της οικονομίας είναι κρίσιμης σημασίας για να πετύχουμε τους στόχους μας», ενώ τόνισε χαρακτηριστικά: «είμαστε υπερήφανος λαός δεν μας αρέσει να εξαρτόμαστε από δανεικά, θέλουμε να σταθούμε στα πόδια μας και θα τα καταφέρουμε. Η Ελλάδα έχει φυσικούς πόρους, συγκριτικά πλεονεκτήματα και πάνω από όλα τους ανθρώπους της. Σήμερα κάναμε μόνο την αρχή μίας νέας σχέσης ανάμεσα στις δύο χώρες, είναι ένα νέο ξεκίμημα και δεν μπορεί να περιμένει κανείς να λυθούν όλα τα προβήματα από το πρώτο βήμα».

Στο ερώτημα για τον αν ζήτησε περισσότερο χρόνο ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι «με θυσίες επαναφέρουμε το πρόγραμμά μας σε τροχιά. Σήμερα θέσαμε το πρόβλημα που λέγεται ανάκαμψη. Δεν ζητάμε άλλα χρήματα, ζητάμε ανάκαμψη, ζητάμε αναπνοές, θα υπάρξει η έκθεση της τρόικας και θα τα δούμε όλα», ενώ αναφερόμενος σε αρνητικές δηλώσεις σε βάρος της χώρας μας επισήμανε: «Την ώρα που ένας λαός περνάει επί τόσα χρόνια τόσες θυσίες χωρίς σημεία ανάκαμψης, τέτοιες τοξικές δηλώσεις μόνο κακό μπορούν να κάνουν. Για παράδειγμα πως μπορεί μία κυβέρνηση να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις και την ώρα που το προσπαθεί ένας σημαντικός αξιωματούχος κάνει μία δήλωση ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην δραχμή; Υπάρχει επιχειρηματίας που θα βάλει τα λεφτά του σε ευρώ για να τα πάρει σε δραχμές; Πρέπει να σταματήσουν τέτοιες δηλώσεις από όπου κι αν προέρχονται».

Ο πρωθυπουργός επάνελαβε την ανάγκη να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα, ενώ δήλωσε αποφασισμένος να εφαρμόσει τα μέτρα που σχετίζονται τη δημοσιονομική προσαρμογή «και να κλείσουμε για πάντα συμπεριφορές όπως η φοροδιαφυγή», όπως είπε.

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Ομπάμα: Μην πάρετε «κακή» απόφαση για την Ελλάδα πριν τις εκλογές


Η κυβέρνηση του Μπαρακ Ομπάμα φέρεται να ζητά από Ευρωπαίους αξιωματούχους να αναβάλλουν τυχόν αρνητικές αποφάσεις για την Ελλάδα μετά τις προεδρικές εκλογές της 4ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Independent.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Λευκός Οίκος ανησυχεί ότι οι εξελίξεις στην ευρωζώνη θα επηρεάσουν σημαντικά το αποτέλεσμα της κάλπης στις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι αν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης αποφασίσουν (μετά το κρίσιμο Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου) ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει αρκετά ώστε να επιτύχει τους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος και δεν δώσουν τη δόση του δανείου, ύψους 31 δισ. ευρώ, αυτό αυτομάτως θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ, λίγες εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι αυτοί έχουν ζητήσει από τις χώρες της ευρωζώνης να μην πάρουν κρίσιμες – αρνητικές – αποφάσεις πριν τις 6 Νοεμβρίου, καθώς φοβούνται ότι η αποσταθεροποίηση που θα προκληθεί στις αγορές ίσως πλήξει την προσπάθεια επανεκλογής του Μπαρακ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ.

Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δείχνουν να αντιμετωπίζουν με κατανόηση αυτό το αίτημα, καθώς σε περίπτωση επικράτησης του Ρεπουμπλικάνου Μιτ Ρόμνεϊ, εκτιμούν ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα ακολουθήσει μία πολιτική απομόνωσης. 

 Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Συνάντηση Μόντι - Ολάντ στη Ρώμη στις 4 Σεπτεμβρίου


Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι θα υποδεχτεί στις 4 Σεπτεμβρίου στη Ρώμη τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ανακοινώθηκε σήμερα από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Την επίσκεψη αυτή είχε ανακοινώσει τις τελευταίες ημέρες ο ευρωπαϊκός Τύπος και την επιβεβαίωσε χθες Πέμπτη το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου. Η συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στη Βίλα Μαντάμα, ένα επιβλητικό κτίριο στους λόφους γύρω από τη Ρώμη, όπου είχε πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου η σύνοδος Ιταλίας-Γαλλίας-Γερμανίας-Ισπανίας.

Στο πλαίσιο της τεράστιας προσπάθειας των ευρωπαίων ηγετών για την εξεύρεση λύσης στην κρίση του ευρώ, ο Ολάντ συναντήθηκε χθες με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και την επόμενη Πέμπτη θα μεταβεί στη Μαδρίτη.

Από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι θα μεταβεί στις 6 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο και στις 20 Σεπτεμβρίου στη Ρώμη.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Γερμανικά ΜΜΕ: Η επίσκεψη Σαμαρά στο επίκεντρο - δηκτικά δημοσιεύματα

Πώς βλέπουν την προσπάθειά του, σύμφωνα με την Deutsche Welle


Πρώτο θέμα στα περισσότερα δελτία ειδήσεων και στις γερμανικές εφημερίδες είναι η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο.

«Ο Σαμαράς παρακαλεί τη Μέρκελ για μία τελευταία ευκαιρία» διαπιστώνει η εφημερίδα «Die Welt» του Βερολίνου, υποστηρίζοντας ότι ο Πρωθυπουργός κάνει λόγο πλέον και για ασυνήθιστα μέτρα, για παράδειγμα φαίνεται διατεθειμένος «να πουλήσει ακατοίκητα νησιά».

Το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) επισημαίνει ότι «στην παρούσα συγκυρία Μέρκελ και Ολάντ προφανώς δεν θα δώσουν καμία υπόσχεση».

Πλήρης αναφορών στην Ελλάδα και η «Frankfurter Allgemeine» της Φραγκφούρτης, μάλιστα η μεγαλύτερη αναφορά αφορά στο μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, σύμφωνα με την εφημερίδα: τις πελατειακές σχέσεις, κοινώς «ρουσφέτι». «Από την κυβέρνηση (της Ελλάδας) ζητείται το αδύνατο: να καταργήσει αυτό από το οποίο ζούσαν τα δύο κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία και να χτίσει στη θέση του ένα σύγχρονο κράτος» τονίζει ο σχολιογράφος.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Emnid για λογαριασμό του ενημερωτικού τηλεοπτικού δικτύου N24, το 75% των Γερμανών δηλώνει αντίθετο σε νέες παραχωρήσεις προς την Ελλάδα, ενώ το 69% λέει «όχι» σε ενδεχόμενο τρίτο πακέτο στήριξης.

Η γερμανική έκδοση των «Financial Times» υποστηρίζει, επικαλούμενη πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, ότι έχει ήδη συσταθεί στο Βερολίνο δεκαμελής ομάδα εργασίας για την ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, η οποία επεξεργάζεται σενάρια για την αντιμετώπιση των συνεπειών και κυρίως για την αποφυγή μετάδοσης της κρίσης σε άλλα κράτη-μέλη.

Εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε στην εφημερίδα: «Είναι αλήθεια ότι μία κυβέρνηση προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια, ακόμα και για τα λιγότερο πιθανά».

«Μη ρίχνετε την Ελλάδα βορά στις αγορές»

Αίσθηση προκαλεί η εκτίμηση του Φόλκερ Χέλμαγιερ, επικεφαλής αναλυτή της τράπεζας Bremer Landesbank, την Πέμπτη το βράδυ, σε εκπομπή υψηλής τηλεθέασης στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ZDF): «Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα περνάει τις πιο σκληρές μεταρρυθμίσεις στην ιστορία των βιομηχανικών χωρών, έχει αναγκαστεί να συρρικνώσει την οικονομία της κατά 27% τα τελευταία τρία χρόνια και παρ’ όλ’ αυτά κατάφερε να μειώσει τον νέο δανεισμό της». Κι όμως, υποστηρίζει ο αναλυτής Χέλμαγιερ, «κάθε τρεις μήνες ρίχνουν την Ελλάδα βορά στις αγορές για να την κατασπαράξουν, με την αιτιολογία ότι δεν έχουν επιτευχθεί πλήρως οι στόχοι».

Φωνή ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και από τη Ρήγα της Λετονίας έπειτα από συνάντηση του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε με τους ομολόγους του των τριών βαλτικών χωρών. Σε κοινή διακήρυξή τους οι υπουργοί απευθύνουν έκκληση για ενότητα και προειδοποιούν ότι είκοσι χρόνια μετά την πτώση του Τείχους στο Βερολίνο, η Ευρώπη κινδυνεύει από μία νέα διαίρεση, αυτή τη φορά όχι μεταξύ Ανατολής-Δύσης, αλλά μεταξύ Βορρά-Νότου.

Με ελληνικό «μενού» η στρατηγική για το ευρώ

Η Deutsche Welle αναφέρεται και σε ένα παραπολιτικό: σύμφωνα με την «Bild», η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Εξωτερικών Βεστερβέλε διαμόρφωσαν την κοινή στρατηγική τους για το ευρώ ενόψει των κρίσιμων συναντήσεων της εβδομάδας σε μία συνάντησή τους, τη Δευτέρα, σε ελληνικό εστιατόριο του Βερολίνου που φημίζεται για την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά του, καθώς θυμίζει αίθουσα τέχνης.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών είναι τακτικός θαμώνας στο εστιατόριο, ενώ και η καγκελάριος το επισκέπτεται τακτικά, έχοντας μάλιστα ιδιαίτερη αδυναμία στα μπιφτέκια και τη χωριάτικη σαλάτα.

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Γερμανία: Ομάδα εργασίας για… Grexit


Ερωτήματα προκαλούνται για τη σκοπιμότητα ενός δημοσιεύματος των γερμανικών Financial Times λίγες ώρες πριν τη συνάντηση της Άγκελα Μέρκελ με τον Αντώνη Σαμαρά. Οι Financial Times Deutschland επαναφέρουν το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, αναφέροντας μάλιστα ότι η Γερμανία προετοιμάζεται.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει συσταθεί ομάδα εργασίας η οποία μελετάει τις επιπτώσεις που θα έχει στη Γερμανία και στην Ευρώπη γενικότερα μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Η εφημερίδα που επικαλείται πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι η σύσταση μίας τέτοιας ομάδας δείχνει ότι η Άνγκελα Μέρκελ είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα. Στην ομάδα μετέχουν 10 αξιωματούχοι και επικεφαλής είναι ο Thomas Steffen.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Αλβανία: Κατασχέθηκαν 105 κιλά χασίς στα σύνορα με την Ελλάδα


Η αστυνομία του Αργυρόκαστρου κατέσχεσε 105 κιλά χασίς κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα, ενώ τρία άτομα που κατείχαν το φορτίο κατάφεραν να διαφύγουν. Τα ναρκωτικά που μετέφεραν οι τρεις άνδρες με σάκους προορίζονταν για την ελληνική αγορά, σύμφωνα με την αστυνομία. Το τελευταίο διάστημα οι προσπάθειες διακίνησης ναρκωτικών από την Αλβανία στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

«Αιτία πολέμου» για τους πανεπιστημιακούς οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια

Προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις σε επιστολή τους προς τον Γιάννη Στουρνάρα


Κάθετα διαφωνούν οι καθηγητές ΑΕΙ με τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια. Οι εκπρόσωποι τριών Ομοσπονδιών των πανεπιστημιακών και των καθηγητών των ΤΕΙ,(ΠΟΣΔΕΠ και ΟΣΕΠ ΤΕΙ), καθώς και η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών, σε κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα προειδοποιούν:

«Οποιαδήποτε αυθαίρετη, οριζόντια και κατάφορα άδικη αντιμετώπιση του μισθολογικού μας ζητήματος αποτελεί για μας casus belli και θα προκαλέσει αντιδράσεις στο χώρο των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας, την έκταση και την ένταση των οποίων δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να προβλέψουμε προς το παρόν τουλάχιστο!».

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών στην επιστολή τους ζητούν άμεσα συνάντηση, τόσο με τον υπουργό Οικονομικών, όσο και με τον υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

«Συμφωνούμε με την ανάγκη δίκαιης κατανομής των βαρών και πάταξης της φοροδιαφυγής με όλα τα μέσα! Υπενθυμίζω όμως ότι οι πανεπιστημιακοί δεν έχουν πάρει καμιά αύξηση από το 2004. Όταν λοιπόν κάποιοι έκαναν πάρτι αυξήσεων οι πανεπιστημιακοί δεν συμμετείχαν!» δήλωσε σχετικά η γενική γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ κυρία Ευγενία Μπουρνόβα. «Επιπλέον έχουν χάσει ήδη το 25% των ονομαστικών τους αποδοχών από το 2009. Ας σημειωθεί εξάλλου ότι δεν έχουν καμία ιδιαίτερη πρόνοια δηλαδή ούτε μειωμένα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, ούτε λέσχες για φτηνό καφέ και φαγητό ούτε δωρεάν κατοικία στον τόπο υπηρεσίας τους ούτε καν τη δυνατότητα συνυπηρέτησης με τους/τις συζύγους τους!!! Είναι απαράδεκτο να καλούνται να επιτελέσουν το καθήκον τους με τέτοια άδικη αντιμετώπιση από την πολιτεία», συνέχισε.

«Το βάρος της κυβέρνησης πρέπει να δοθεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής και όχι στις οριζόντιες περικοπές: η συμμετοχή στην προσπάθεια οικονομικής επιβίωσης της χώρας πρέπει να είναι ανάλογη με το ύψος των αποδοχών του κάθε εργαζόμενου και την περιουσιακή του», κατέληξε η κυρία Μπουρνόβα.

Η κοινή επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα έχει ως εξής:

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που αναφέρονται στο πακέτο μέτρων για την εξοικονόμηση των τουλάχιστον 11,5 δισεκατομμυρίων, επαναφέρουν στο προσκήνιο το θέμα των ειδικών μισθολογίων, συμπεριλαμβανομένου του μισθολογίου των λειτουργών της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας.»

«Οι Ομοσπονδίες των Πανεπιστημιακών, του διδακτικού προσωπικού των ΤΕΙ και των Ερευνητών έχουμε επανειλημμένα ενημερώσει τους προκατόχους σας, αλλά και τους αρμόδιους Υπουργούς Παιδείας, για το γεγονός ότι το ουσιαστικό πάγωμα του μισθολογίου μας από το 2004, αφού δεν πήραμε αυξήσεις, όπως τα άλλα ειδικά μισθολόγια το 2008-9, της τάξης του 25-100%, σημαίνει στην πράξη ότι από τότε υφιστάμεθα περικοπή των αποδοχών μας της τάξης των 200 εκατομμυρίων Ευρώ κατ' έτος! Δηλαδή ο χώρος της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας έχει υποστεί -προκαταβολικά και από δεκαετίας- μισθολογική μεταχείριση από την Πολιτεία στο πνεύμα των μνημονίων! Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι πάγια θέση των Ομοσπονδιών μας είναι η ενσωμάτωση των επιδομάτων στον βασικό μισθό (Αναλυτικότερα δεδομένα φαίνονται στα υπομνήματα και στην αλληλογραφία με τους αρμόδιους Υπουργούς που επισυνάπτονται)».

«Η συζήτηση για τα θέματα αυτά είχε ξεκινήσει σε συνάντηση τον Οκτώβριο του 2010 με τον κύριο Φίλιππο Σαχινίδη, τότε Υφυπουργό Οικονομικών. Συνάντηση όμως που δεν είχε καμιά συνέχεια παρά τις επανειλημμένες και επίμονες προσπάθειες μας προς όλες τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου σας».

«Οι τρεις Ομοσπονδίες και τα μέλη αντιλαμβανόμαστε την κρίσιμη δημοσιονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Όμως, αντιτιθέμεθα στην λογική των οριζόντιων περικοπών, όπως και στην λογική της μεταφοράς του βάρους των περικοπών από μια κατηγορία των ειδικών μισθολογίων σε μια άλλη, και ζητάμε να εξεταστούν οι ειδικές συνθήκες που ισχύουν για τα μέλη μας, όπως συνοπτικά της εκθέσαμε παραπάνω. Οφείλουμε όμως να σας ενημερώσουμε προκαταβολικά ότι η όποια αυθαίρετη, οριζόντια και κατάφορα άδικη αντιμετώπιση του μισθολογικού μας ζητήματος αποτελεί για μας casus belli και θα προκαλέσει αντιδράσεις στο χώρο των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας, την έκταση και την ένταση των οποίων δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να προβλέψουμε προς το παρόν τουλάχιστο!»

«Για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά και αυτούς που αναλυτικά παρατίθενται στα συνημμένα υπομνήματα ζητάμε επείγουσα συνάντηση των Προεδρείων των 3 Ομοσπονδιών με τις Πολιτικές Ηγεσίες των Υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας, προκειμένου να σας ενημερώσουμε αναλυτικά και σε βάθος για όλες τις πτυχές του ειδικού μισθολογίου μας»

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Μπρέιβικ: Ψυχικά υγιής και 21 χρόνια κάθειρξη


Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ καταδικάστηκε σήμερα από δικαστήριο του Όσλο σε κάθειρξη 21 ετών για τις δολοφονίες 77 ανθρώπων τον Ιούλιο του 2011 στη νορβηγική πρωτεύουσα. Η ποινή αυτή είναι η μεγαλύτερη που μπορεί να επιβληθεί , αλλά είναι πιθανό να παραταθεί επ’ αόριστον εφόσον ο Μπρέιβικ κρίνεται επικίνδυνος. Το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα πως ο 33χρονος ακροδεξιός εξτρεμιστής είναι ποινικά υπεύθυνος για τις πράξεις του. Ο Μπρέιβικ θα παραμείνει στην απομόνωση στην φυλακή υψίστης ασφαλείας Ίλα στα περίχωρα του Όσλο, σε χώρο που θα περιλαμβάνει όργανα γυμναστικής, τηλεόραση και ηλεκτρονικό υπολογιστή, χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Σαββίδης:«Τα επεισόδια δεν αρμόζουν στη μεγάλη ιστορία του ΠΑΟΚ»


Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ αναφέρθηκε τόσο στην επιτυχία του Δικέφαλου στο ματς με την Ραπίντ όσο και στα επεισόδια τα οποία και καταδίκασε. Αναλυτικά δήλωσε:

«Τα θερμά μου συγχαρητήρια στην ομάδα, αλλά και τον κόσμο μας για τη σημερινή νίκη απέναντι στην SK Rapid Wien. Θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα για τον χαρακτήρα και τη δύναμη που έδειξε μέσα στον αγωνιστικό χώρο σε μια πραγματικά πολύ δύσκολη αναμέτρηση. Δυστυχώς, για λόγους υγείας, δεν μπόρεσα να παραβρεθώ και να χαρώ μαζί σας μια τόσο σημαντική επιτυχία σ' έναν ευρωπαϊκό αγώνα.

Θα ήθελα, όμως, να σημειώσω ότι τα επεισόδια που προηγήθηκαν της έναρξης του αγώνα δεν αρμόζουν στην μεγάλη ιστορία του ΠΑΟΚ. Ελπίζω από εδώ και πέρα οι φίλαθλοι μας να αφοσιωθούν αποκλειστικά στη στήριξη και στην συμπαράσταση της ομάδας».


Περισσότερες αθλητικές ειδήσεις: http://lpyrgos-sports.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Επτά συλλήψεις οπαδών της Ραπίντ Βιέννης για τα χθεσινά επεισόδια στην Τούμπα


Επτά οπαδοί της Ραπίντ Βιέννης συνελήφθησαν για συμμετοχή στα επεισόδια που διαδραματίστηκαν, χθες το βράδυ, στο γήπεδο της Τούμπας πριν από την έναρξη της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την αυστριακή ομάδα για τη φάση των πλει-οφ του Γιουρόπα Λιγκ.

Σύμφωνα με την αστυνομία, πρόκειται για πέντε Αυστριακούς, έναν Πολωνό κι έναν Κροάτη, οι οποίοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια του αγώνα στην κερκίδα των φιλοξενουμένων, αφού οι αστυνομικοί κατάφεραν πρώτα να τους απομονώσουν. Κατηγορούνται ότι «πρωταγωνίστησαν» στα έκτροπα που «αμαύρωσαν» το παιχνίδι, λίγο πριν από την έναρξή του.

Στην κατοχή των συλληφθέντων, ηλικίας 18 έως 31 ετών, βρέθηκαν -κατά περίπτωση- φωτοβολίδες, κροτίδες, καψύλλια, εκτοξευτήρες φωτοβολίδων και μία μάσκα φουλ-φέις. Οι συλληφθέντες αναμένεται να μεταχθούν το μεσημέρι στην εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν ύστερα από ρίψη δεκάδων φωτοβολίδων από τους οπαδούς του αυστριακού συλλόγου, οι οποίοι φιλοξενούνταν στη Θύρα 8 του γηπέδου, με αποτέλεσμα υποστηρικτές του «Δικεφάλου» από τη Θύρα 7 να εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο. Η κίνηση των τελευταίων είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η προθέρμανση των δύο ομάδων και να αποχωρίσουν προς στιγμήν οι ποδοσφαιριστές και οι διαιτητές από το αγωνιστικό «τερέν». Η αστυνομία για να αποκαταστήσει την τάξη προέβη σε ρίψη χημικών εντός του γηπέδου.

Στο μεταξύ, στην επίσημη ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο, η Ραπίντ Βιέννης καταδίκασε τα παραπάνω επεισόδια, χαρακτηρίζοντας ως «αδικαιολόγητη» και «καταδικαστέα» τη συμπεριφορά των αυστριακών οπαδών που «πρωταγωνίστησαν» στα έκτροπα.


Η επίμαχη αναφορά στα επεισόδια έχει ως εξής:

«Απίστευτες σκηνές εκτυλίχθηκαν πριν την έναρξη του αγώνα στο γήπεδο της Τούμπας. Μετά την αδικαιολόγητη και καταδικαστέα ρήψη φωτοβολίδων των οπαδών μας προς την πλευρά των γηπεδούχων οπαδών που βρίσκονταν στη διπλανή κερκίδα, εκατοντάδες Έλληνες εισέβαλλαν στον αγωνιστικό χώρο και κατευθύνθηκαν ανεμπόδιστα προς την κερκίδα της Ραπίντ, όπου επιδόθηκαν με τους οπαδούς μας σε αλληλοεκτόξευση αντικειμένων. Στο σημείο αυτό, η Ραπίντ καταδικάζει με τον πιο αυστηρό τρόπο τα γεγονότα, εκφράζοντας επιτακτικά την ευχή ότι οι τραυματίες -Αυστριακοί και Έλληνες- δεν υπέστησαν σοβαρά τραύματα. Μετά από αρκετή ώρα, η αστυνομία κατάφερε να δώσει τέλος σ’ αυτό το άσχημο θέαμα. Και ύστερα από διαβουλεύσεις των υπευθύνων των δύο σωματείων με τους εκπροσώπους της ΟΥΕΦΑ αποφασίστηκε να ξεκινήσει ο αγώνας με καθυστέρηση. Ευτυχώς, διότι με δεδομένη την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί νωρίτερα αυτό δεν εθεωρείτο δεδομένο».

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Κλειστά τα μαγαζιά στο κέντρο τις δύο Κυριακές της ΔΕΘ


Αντίθετοι στο άνοιγμα των καταστημάτων τους στον κεντρικό δήμο, την πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή κατά τη διάρκεια της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, είναι οι έμποροι της πόλης.

Το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης επιβεβαίωσε, την Πέμπτη, προηγούμενή του απόφαση να μην ανοίξουν τα καταστήματα του κέντρου τις δύο συγκεκριμένες ημέρες, παρότι τις προηγούμενες ημέρες είχαν εκφραστεί θετικά για το ενδεχόμενο τα επιμελητήρια και φορείς της πόλης, αλλά αντιμετώπιζε επιφυλακτικά εξ’ αρχής ο Εμπορικός Σύλλογος.

Ο ΕΣΘ επικοινώνησε και κάλεσε στη συνεδρίαση του ΔΣ και εκπροσώπους των εμποροϋπαλλήλων, οι οποίοι τάχθηκαν αρνητικά για το άνοιγμα των καταστημάτων τις συγκεκριμένες δύο ημέρες.

Έπειτα από αυτές τις εξελίξεις το διοικητικό συμβούλιο του ΕΣΘ απέρριψε την πρόταση για το άνοιγμα των καταστημάτων τις δύο Κυριακές της ΔΕΘ, με το σκεπτικό ότι πρέπει να «διαφυλαχθεί η ενδοεπιχειρηματική και κοινωνική ηρεμία» στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, εκφράζοντας ταυτόχρονα προβληματισμό για τις συνέπειες που θα είχε αντίθετη απόφαση.
 
Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Κρίσιμο τετ α τετ Σαμαρά - Μέρκελ στο Βερολίνο


Με διαπραγματευτικό όπλο το πακέτο των περικοπών για την επόμενη διετία, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα εξετάσει τις προθέσεις των ευρωπαίων εταίρων αναφορικά με την παράταση του χρόνου εφαρμογής των μέτρων λιτότητας στη χώρα μας κατά δύο χρόνια.

Ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί σήμερα στις 11.45 το μεσημέρι στο Βερολίνο με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, θα ακολουθήσει γεύμα και μετά κοινές δηλώσεις των δύο αρχηγών.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών η οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς και ο βαθμός εξέλιξης του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί αύριο στις 10.30 το πρωί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι.

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Τέλος η πίστωση στα φάρμακα σε 17 νομούς


Προσπάθεια να αποτραπούν οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών καταβάλλει η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), δηλώνοντας ότι ξεκίνησε η διαδικασία εξόφλησης των χρεών, η οποία θα διαρκέσει έως την Τρίτη.

Ωστόσο, οι φαρμακοποιοί δεν πείθονται και ήδη σε 17 νομούς έχουν σταματήσει να χορηγούν φάρμακα με πίστωση, ενώ την Πέμπτη κατέβασαν «ρολά» και οι φαρμακοποιοί τού Πειραιά, διαμαρτυρόμενοι για την μη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ.

Το Σάββατο, εξάλλου, συνεδριάζει η διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) όπου και θα συζητηθεί το ενδεχόμενο της πανελλαδικής αναστολής χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από την 1η Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ, ο ΕΟΠΥΥ εξέδωσε οδηγίες σχετικά με την κατάθεση δικαιολογητικών ασφαλισμένων του, για απόδοση δαπάνης για την αγορά φαρμάκων στις περιοχές όπου υπάρχει αναστολή πίστωσης από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Ανάστατη η Κόρινθος για το κέντρο κράτησης μεταναστών


Με τη μεταφορά 250 παράνομων μεταναστών σε στρατόπεδο ολοκληρώθηκε την Πέμπτη ο «Ξένιος Ζευς» στην Κόρινθο, κατά τη διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν επεισόδια.

Ειδικότερα, περίπου 200 πολίτες με επικεφαλής τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ευστάθιο Μπούκουρα, συγκεντρώθηκαν στην πύλη προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη μετατροπή του στρατοπέδου σε κέντρο φιλοξενίας λαθρομεταναστών, ενώ προσπάθησαν να εμποδίσουν την είσοδο κλούβας με παράνομους μετανάστες.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας, Βασίλης Νανόπουλος επικαλέστηκε πληροφορίες για μεταφορά λαθρομεταναστών από την Αθήνα και έθεσε ζήτημα ασφάλειας, υποστηρίζοντας ότι στο στρατόπεδο υπάρχει μικρός αριθμός στρατιωτών, αλλά και οπλισμός, που δεν γνωρίζει αν έχει απομακρυνθεί.

Ο κ. Νανόπουλος ενημέρωσε ότι σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο με την παρουσία όλων των βουλευτών του νομού, συμφώνησαν όλοι να προχωρήσει η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς», αλλά να γίνει η συγκέντρωση των λαθρομεταναστών σε στρατόπεδα που πληρούν τις προδιαγραφές και δεν βρίσκονται μέσα στην πόλη, δίπλα σε δύο σχολεία και σε σπίτια, όπως το στρατόπεδο της Κορίνθου.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε, με δηλώσεις του, ο δήμαρχος Κορινθίων Αλέξανδρος Πνευματικός.

Ο δήμαρχος υποστήριξε πως «η Κόρινθος είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», ανέφερε ότι «με δική μου εντολή, ήδη, δεν γίνεται και δεν θα γίνει στο μέλλον καμία αποκομιδή σκουπιδιών», ενώ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διακόψει άμεσα την υδροδότηση του 6ου Συντάγματος Πεζικού.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com