Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Αστρονομία: Εντοπίστηκε σέλας σε εξωπλανητες

Το σέλας είναι το εντυπωσιακό φαινόμενο κατά το οποίο ο νυχτερινός ουρανός στις πολικές περιοχές λούζεται από φως και χρώματα που παράγονται από την αλληλεπίδραση φορτισμένων σωματιδίων από το Διάστημα με τη γήινη ατμόσφαιρα.

Πρόσφατα το φαινόμενο παρατηρήθηκε και σε άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Μάλιστα το σέλας στον Δία είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, 100 φορές πιο έντονο και φωτεινό από ό,τι στη Γη. Για πρώτη φορά οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν ίχνη του φαινόμενου και σε εξωπλανήτες, δηλαδή σε πλανήτες που έχουν εντοπιστεί σε άλλα ηλιακά συστήματα στον γαλαξία μας.

Η ανακάλυψη

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λέστερ στη Βρετανία έκαναν παρατηρήσεις με το τηλεσκόπιο Low-Frequency Array που βρίσκεται στην Ολλανδία. Εντόπισαν μια σειρά από ραδιοεκπομπές οι οποίες πιστεύουν ότι αποτελούν προϊόν σέλαος και μάλιστα μεγάλης έντασης σε εξωπλανήτες.

Η ανακάλυψη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική επειδή η μελέτη των ραδιοεκπομπών του σέλαος μπορεί να αποκαλύψει μια σειρά από στοιχεία για έναν εξωπλανήτη: στοιχεία για το μαγνητικό του πεδίο, για τη «σχέση» του με το μητρικό του άστρο, για το αν διαθέτει δορυφόρους, ακόμη και για τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας σε αυτόν.

Πηγή: tovima.gr

ΡΑΕ: Οδηγίες για λάθη στα τιμολόγια της ΔΕΗ



Οδηγίες προς τους οικιακούς πελάτες και τους μικρούς μη-οικιακούς πελάτες χαμηλής τάσης, εξέδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) με στόχο την προστασία τους από λανθασμένες τιμολογήσεις παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, «ενδέχεται οι λογαριασμοί κατά τους πρώτους μήνες του 2013 να διαφοροποιούνται λόγω της αναλογικής εφαρμογής των επιμέρους χρεώσεων, ανάλογα με την ημερομηνία εφαρμογής των νέων χρεώσεων για το 2013 και τον αριθμό των ημερών του τετραμήνου κατά τις οποίες ισχύουν οι προηγούμενες και οι νέες χρεώσεις. Τα προσφερόμενα τιμολόγια των Προμηθευτών ενδέχεται να τροποποιηθούν στο μέλλον και συνιστάται πάντα ο επανέλεγχος και η επιβεβαίωση της χρέωσης με τον εκάστοτε Προμηθευτή».

Η ΡΑΕ συνιστά τα εξής:

- Ελέγξτε τους εκκαθαριστικούς σας λογαριασμούς για να διαπιστώσετε το ποσό της τετραμηνιαίας κατανάλωσης (σε kWh) της κατοικίας σας, ή της επιχείρησής σας.

- Ιδανικά, χρειάζεστε τουλάχιστον τρεις εκκαθαριστικούς λογαριασμούς (3 τετράμηνα = 12 μήνες), ώστε να λάβετε υπόψη την εποχική διακύμανση της κατανάλωσής σας.

- Βάσει της τετραμηνιαίας κατανάλωσής σας, βρείτε από τους επισυναπτόμενους πίνακες το κόστος ανά προμηθευτή, για να εντοπίσετε την πιο συμφέρουσα για εσάς τιμολόγηση.

- Σε περίπτωση που έχετε και νυχτερινή κατανάλωση, θα πρέπει να προσθέσετε στο συνολικό κόστος κατανάλωσης ημέρας, το αντίστοιχο ποσό που προκύπτει από την κατανάλωση νύχτας.

Παραδείγματα για Οικιακούς Πελάτες (βάσει τιμολογίων ΔΕΗ):

- Για έναν οικιακό πελάτη με μονοφασική παροχή και τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 800kWh, ο τετραμηνιαίος λογαριασμός για το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι 100,12 ευρώ.

- Για έναν οικιακό πελάτη με τριφασική παροχή 25kVA, με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 600kWh και νύχτας 200kWh, ο τετραμηνιαίος λογαριασμός για το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι 102,74 ευρώ.

Παραδείγματα για Εμπορικούς Πελάτες ή κοινόχρηστα πολυκατοικίας (βάσει τιμολογίου Γ21 ΔΕΗ):

- Για ένα κατάστημα με μονοφασική παροχή 8kVA, με τετραμηνιαία κατανάλωση 1000kWh, ο τετραμηνιαίος λογαριασμός για το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι 172,53 ευρώ.

- Για μια πολυκατοικία με τριφασική παροχή 25kVA και τετραμηνιαία κατανάλωση 700kWh, ο τετραμηνιαίος λογαριασμός για το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι 134,80 ευρώ.

Η ΡΑΕ επισημαίνει ότι οι υπολογισμοί έχουν γίνει στην ίδια βάση, δηλαδή:

- Περιλαμβάνονται όλες οι χρεώσεις που αφορούν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, ήτοι: α) χρεώσεις για την παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, β) χρεώσεις χρήσης συστήματος μεταφοράς, γ) χρεώσεις χρήσης δικτύου διανομής, δ) χρεώσεις για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, ε) Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), στ) λοιπές χρεώσεις (τέλος ΛΑΓΗΕ, ΡΑΕ).

- Δεν περιλαμβάνονται στους υπολογισμούς οι προβλεπόμενοι από τη νομοθεσία φόροι (ΔΕΤΕ, ΕΦΚ, ΦΠΑ).

- Δεν περιλαμβάνονται χρεώσεις υπέρ τρίτων, για υπηρεσίες που δεν σχετίζονται με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας (ΤΑΠ, δημοτικοί φόροι, ΕΡΤ).

- Για να είναι συγκρίσιμες οι τιμές, έχει γίνει αναγωγή του λογαριασμού στο τετράμηνο, ανεξαρτήτως προμηθευτή, έτσι ώστε να συμβαδίζει με την πρακτική του Διαχειριστή του Δικτύου για τη διενέργεια περιοδικών καταμετρήσεων μικρών πελατών.

- Οι υπολογισμοί διαφοροποιούνται για τις καταναλώσεις μέρας και νύχτας και τα ποσά λειτουργούν αθροιστικά.

- Για τον υπολογισμό του λογαριασμού σας, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε την ισχύ της παροχής σας (αναγράφεται στο έντυπο του λογαριασμού), ώστε να υπολογιστούν οι χρεώσεις για τη χρήση των δικτύων. Οι υπολογισμοί αυτοί έχουν γίνει για τους οικιακούς και μικρούς εμπορικούς πελάτες: α) για μονοφασική παροχή 8kVA, και β) για τριφασική παροχή 25kVA.

- Πέραν της εκτίμησης του συνολικού λογαριασμού, η τελική επιλογή του προμηθευτή μπορεί να λάβει υπόψη της και άλλες παραμέτρους, όπως πρόσθετες υπηρεσίες και ευνοϊκούς όρους συμβολαίων.

Προσφυγή στη δικαιοσύνη από τον ΣΥΡΙΖΑ για το τροποποιημένο βίντεο της ΝΔ



Στη δικαιοσύνη θα προσφύγει εντός των επομένων ωρών ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Βουλευτής Καστοριάς Β. Διαμαντόπουλος για τη χονδροειδή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, προσπάθεια διασύνδεσή του με την τρομοκρατική ενέργεια στο Mail. Η κίνηση αυτή της Κουμουνδούρου, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του news.gr θα στρέφεται κατά παντός υπευθύνου.

Δηλαδή και κατά όσων εμπνεύστηκαν, αλλοίωσαν και κατασκεύασαν το video, αλλά και κατά των τηλεοπτικών σταθμών που το αναδημοσίευαν χωρίς καμία διασταύρωση και συνέχισαν να το δημοσιοποιούν και μετά την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και τη δημοσιοποίηση ολόκληρου του video με τις δηλώσεις Διαμαντόπουλου που επιβεβαίωνε και το μοντάζ που είχε υποστεί.

Σε δήλωσή του, ο κ. Διαμαντόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά: "Η ΝΔ και η κυβέρνηση προέβησαν σε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια κατασυκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, φτάνοντας στο σημείο να πλαστογραφήσουν βίντεο στο οποίο διαστρεβλώνονται εντελώς οι δηλώσεις μου. Θέλουν να παρουσιάσουν ως υποκινητή της βίας και της τρομοκρατίας όχι εμένα μόνο προσωπικά, αλλά τον πολιτικό χώρο τον οποίο εκπροσωπώ, παίζοντας άκρως επικίνδυνα παιχνίδια με τη δημοκρατία. Οι προσπάθειές τους πέφτουν στο κενό. Επειδή όμως είμαστε και εμείς υποστηρικτές της νομιμότητας, επιφυλάσσομαι προσωπικά για το πώς θα κινηθώ νομικά απέναντι στους συκοφάντες και τους λασπολόγους.

Ο κυβενρητικός εκπρόσωπος πάντως επιμένει και μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 τόνισε: “Όλη η ομιλία [του Β.Διαμαντόπουλου] ήταν 50 λεπτά. Δώσαμε μόνο αποσπάσματα, δεν κάναμε συρραφή. Αλλά και στην πλήρη εκδοχή είναι διαπιστωμένο ότι υπάρχει δικαιολόγηση της βίας και κατανόηση της οπλοχρησίας. Είναι η φρασεολογία που μας εξοικειώνει με τη βία. Όπως έχω ξαναπεί από τις εμπρηστικές δηλώσεις έως τις εμπρηστικές ενέργειες η απόσταση μικρή. Οι βουλευτές πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ακόμη ότι “η ανεργία δεν είναι βία είναι τραγωδία, είναι αρρώστια" και αναρωτήθηκε “αν ο άνεργος έχει δικαίωμα να βιαιοπραγήσει αφού έχει ασκηθεί βία εναντίον του;"

Επιστολή στο ΕΣΡ

Επιστολή απέστειλε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Π.Σκουρλέτης, για να ερευνήσει το ΕΣΡ τη μετάδοση από ηλεκτρονικά ΜΜΕ του χαλκευμένου ηχητικού video με δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Ευάγγελου Διαμαντόπουλου.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

"Καλούμε το ΕΣΡ να ερευνήσει τη μετάδοση από ηλεκτρονικά ΜΜΕ του χαλκευμένου ηχητικού video με δήθεν δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Ευάγγελου Διαμαντόπουλου, κατά προφανή παράβαση του δημοσιογραφικού κώδικα δεοντολογίας και της κείμενης ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας".

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, το ΕΣΡ ανταποκρίθηκε άμεσα, απαντώντας στον κ. Σκουρλέτη ότι θα διερευνήσει το θέμα και θα ενημερώσει εντός των επομένων ημερών.
Ολόκληρο το ιστορικό του βίντεο που άναψε φωτιές

Όλα ξεκίνησαν χθες όταν έγινε διανομή non-paper που παρέπεμπε σε βίντεο με δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ευ. Διαμαντόπουλου, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες μιλώντας στο ραδιόφωνο είχε αυτοπροσδιοριστεί ως αναρχικός.

Σύμφωνα με το βίντεο που παρουσιάστηκε από την πλευρά της ΝΔ, ο βουλευτής εμφανιζόταν να παρακινεί σε τρομοκρατικές ενέργειες, με αποτέλεσμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου να κατηγορήσει τον κ. Διαμαντόπουλο ότι "στοχοποιεί σε ομιλία του το Mall τέσσερις ημέρες πριν το τρομοκρατικό χτύπημα και καλεί απροκάλυπτα τους συντρόφους του να πάρουν τα όπλα".

Η φράση του κ. Διαμαντόπουλου κατά τη Νέα Δημοκρατία και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ήταν: "Ανομία είναι το Mall του κ. Λάτση, το οποίο είναι αυθαίρετο. Γιατί αυτή τη στιγμή, λένε στον κόσμο, στην παραφροσύνη σου ή αυτοκτόνα ή πάρε το όπλο".

Ωστόσο, λίγες ώρες μετά υπήρξε αντίδραση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ποι δημοσιοποίησε ολόκληρο το βίντεο των δηλώσεων. Εκεί φαίνεται ότι ο κ. Διαμαντόπουλος συνέχιζε το λόγο του με τη φράση: "Εμείς λέμε, ελάτε να μετασχηματίσουμε την οργή σε ένα κίνημα δημιουργικό. Αυτό. Ξεκάθαρα, από τον ΣΥΡΙΖΑ".

Όπως ήταν φυσικό υπήρξε σφοδρή αντιπαράθεση με την Κουμουνδούρου να μιλά για "πλαστογραφία και αισχρή προβοκάτσια με την απομόνωση μέρους της δήλωσης του βουλευτή".

"Άλλο πράγμα να απομονώνεις μια δήλωση κι άλλο πράγμα να μοντάρεις κατά το δοκούν κρατώντας αυτό που εσύ θέλεις και αποκρύπτοντας την αλήθεια. Η σπουδή αυτού που εμπνεύστηκε και τελικά δημιούργησε αυτό το video μόνο ένα πράγμα μαρτυρά. Ότι κάποιοι στην Κυβέρνηση είναι αμετανόητοι. Υλοποιούν ένα σχέδιο παλαιάς και συγκεκριμένα ακραίας δεξιάς κοπής προκειμένου να εμπλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε σενάρια τρομοκρατίας" ανέφερε στέλεχος της Κουμουνδούρου. Πόσα χρόνια αλήθεια, αναρωτιόταν άλλο στέλεχος χθες το βράδυ, δεν ενέπλεκαν πολλά μέλη του τότε ΠΑΣΟΚ με την τρομοκρατία;

Ερωτηματικό για την Κουμουνδούρου είναι και η στάση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Τι λένε για το θέμα; Τους βρίσκει σύμφωνους η χθεσινοβραδινή ενέργεια; Επικροτούν τέτοιες μεθόδους κατασυκοφάντησης του πολιτικού τους αντιπάλου; Σε κάθε περίπτωση στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι οι εν λόγο ενέργειες δεν θα σταματήσουν.
Πηγή: news.gr

ΕΤΕΑΝ: χαμηλοτοκα δάνεια για μικρομεσαίες επιχειρήσεις


Πηγή: imerisia.gr
Χαμηλότοκα τραπεζικά δάνεια για κεφάλαια κίνησης και εγγυήσεις του Δημοσίου συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων φέρνουν ειδικά προγράμματα του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση επιδιώκει με τον τρόπο αυτό να δώσει ανάσα ρευστότητας στην αγορά και ιδίως μέσα από κεφάλαια κίνησης που έχουν ανάγκη οι μικροί επιχειρηματίες.

Τα προγράμματα του ΕΤΕΑΝ παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Γιώργος Γεροντούκος και αυτά είναι:

1. Ταμείο Δανειοδοτήσεων Επιχειρηματικής Ανάπτυξης.

Πρόκειται για νέο Ταμείο που δημιουργήθηκε υπό την ομπρέλα του ΕΤΕΑΝ. Βάζει 225 εκατ. ευρώ, από «παρκαρισμένα» κονδύλια των Ταμείων Επιχειρηματικότητας και Εγγυοδοσίας και άλλα 225 εκατ. ευρώ θα βάλουν οι τράπεζες. Έτσι οι τράπεζες με 450 εκατ. ευρώ θα δώσουν δάνεια για κεφάλαια κίνησης. Αυτά θα είναι τετραετούς διάρκειας.

-Το ύψος των δανείων που θα μπορούν να συνάπτουν οι επιχειρήσεις θα φθάνει μέχρι το 50% του κύκλου εργασιών του προηγούμενου ή το 50% των παραγγελιών του τρέχοντος έτους και το επιτόκιό τους, λόγω της σχέσης συνεπένδυσης (1 προς 1) και λαμβανομένων υπόψη των σημερινών συνθηκών στην αγορά, εκτιμάται ότι δεν θα υπερβαίνει το 4,5%, (προ λοιπών επιβαρύνσεων).

Σήμερα το ΕΤΕΑΝ θα δημοσιεύσει την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις τράπεζες.

2. Ενεργοποιείται το Ταμείο Εγγυοδοσίας στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας.

Αποσκοπεί στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της παροχής εγγυήσεως για επενδύσεις και κεφάλαια κινήσεως (συμπεριλαμβανομένων των προκαταβολών για λήψη επιχορηγήσεων). Τα διαθέσιμα του Ταμείου από πόρους της ΕΤΕΑΝ ανέρχονται σε 100 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά δανειακά κεφάλαια που θα αποτελέσουν αντικείμενο εγγυήσεως από το Ταμείο εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 350 εκατ. ευρώ. Οι συμβάσεις με τις συμμετέχουσες τράπεζες είναι ήδη υπογεγραμμένες, ενώ είναι σε διαβούλευση η δυνατότητα περαιτέρω μεταφοράς 50 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Δανειοδοτήσεων Επιχειρηματικής Ανάπτυξης.

3. Δάνεια 315 εκατ. ευρώ από τα Ταμεία Δανειοδοτήσεων του Ταμείου Επιχειρηματικότητας.

Συνεχίζεται με νέους όρους η λειτουργία των πέντε Ταμείων Δανειοδοτήσεων. Από τα 315 εκατ. ευρώ τα 130 εκατ. ευρώ προέρχονται από κοινοτικούς πόρους και τα 185 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες. Πρόκειται για τις πέντε συγκεκριμένες δράσεις που είχαν προκηρυχθεί κατά τη σύσταση του Ταμείου και αφορούν στη γενική (δάνεια ύψους 10 εκατ. ευρώ) και νεανική επιχειρηματικότητα (δάνεια ύψους 6 εκατ. ευρώ), την εξωστρέφεια (δάνεια ύψους 140 εκατ. ευρώ), την καινοτομία - εφοδιαστική αλυσίδα - τρόφιμα (δάνεια ύψους 10 εκατ. ευρώ), και τον τουρισμό - πράσινη ενέργεια (δάνεια ύψους 10 εκατ. ευρώ).

Τα κεφάλαια μπορούν να κατευθυνθούν και στη χρηματοδότηση δαπανών κεφαλαίου κινήσεως.

Από τα κεφάλαια του νέου Ταμείου μπορούν επίσης να επωφεληθούν και επενδυτές με επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στον προηγούμενο Αναπτυξιακό Νόμο (Ν3299/2004) για το μέρος του προϋπολογισμού που δεν έχει υλοποιηθεί.

Επίσης, λόγω της δυνατότητας μεταβολής στη σχέση συνεπένδυσης των κεφαλαίων μεταξύ ΕΤΕΑΝ και Τραπεζών (1:1 από 1:2), το σταθερό επιτόκιο των επενδυτικών δανείων που χορηγούνται για τις συγκεκριμένες δράσεις δεν υπερβαίνει το 4%, συμπεριλαμβανομένων των επιβαρύνσεων.

Οι τράπεζες που τρέχουν τα δάνεια είναι η Alpha Bank, η Εθνική, η EFG Eurobank και η Πειραιώς.

4. Εγγυήσεις για έκδοση εγγυητικών επιστολών ύψους 90 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα Εγγυοδοσίας για την έκδοση εγγυητικών επιστολών έχει ενεργοποιηθεί από τον περασμένο Νοέμβριο.

Μέσω του προγράμματος προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ από τα ίδια κεφάλαιά της, η ΕΤΕΑΝ εγγυάται για 2 χρόνια με σταθερό ετήσιο κόστος ανά μικρομεσαία επιχείρηση το 50% των εγγυητικών επιστολών που θα εκδώσει η συνεργαζόμενη τράπεζα υπέρ των προμηθευτών της επιχείρησης για την παροχή αγαθών και υπηρεσιών προς αυτή.

Το ανώτατο ύψος των εγγυητικών επιστολών που καλύπτονται από την εγγύηση της ΕΤΕΑΝ κατά τη διάρκεια των δύο ετών δεν υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα έχει ιδιαίτερη αποδοχή (11 συνεργαζόμενες τράπεζες) και αυξανόμενη απήχηση, λόγω της εξοικονόμησης πολύτιμης ρευστότητας που άλλως δεσμεύεται στην χρηματοδότηση των προμηθευτών. Οι τράπεζες είναι οι EFG Eurobank, Εμπορική, Εθνική, Ελληνική, Αττικής, Probank και Παγκρήτια και οι συνεταιριστικές τράπεζες Δ. Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου και Χανίων.

5. Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΝΑΛΙΟ

Επαναπροκηρύχθηκε τον Δεκέμβριο κι εγγυάται δάνεια για υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας.

6. Ταμείο «Εξοικονομώ Κατ' Οίκον».

Παρέχει μέσω των τραπεζών Alpha Bank, EFG Eurobank, Εθνική και Πειραιώς άτοκα δάνεια και επιχορηγήσεις προς τα ελληνικά νοικοκυριά για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Έχουν υπαχθεί 20.000 κατοικίες και το ΥΠΕΚΑ προχωρεί σε αλλαγές για τη βελτίωση του προγράμματος:

• Μείωση των δικαιολογητικών, κυρίως των υπεύθυνων δηλώσεων που υποβάλλονται από τους διάφορους εμπλεκόμενους στην εκτέλεση των επιμέρους έργων.

• Περιορισμός κατά ένα μήνα του χρόνου ένταξης στο πρόγραμμα με την κατάργηση ενδιάμεσων σταδίων ελέγχων.

• Σχεδιασμός ξεχωριστού προγράμματος για τις πολυκατοικίες.

• Αύξηση του επιλέξιμου προϋπολογισμού για επιμέρους κατηγορίες κατοικιών και υπό προϋποθέσεις.

7. Διευκολύνσεις σε παλιά δάνεια που είχαν δοθεί με εγγυήσεις της ΕΤΕΑΝ.

Θεσμοθετήθηκε πρόσφατα η δυνατότητα επιμήκυνσης μέχρι τον Μάιο του 2014 η διάρκεια αποπληρωμής των δανείων που χορηγήθηκαν με εγγύηση του ΕΤΕΑΝ. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν σχετικό αίτημα στις τράπεζες από όπου είχαν πάρει το δάνειο και εφόσον επιτευχθεί συμφωνία, τότε η διάρκεια αποπληρωμής επιμηκύνεται.

Δάνεια για κεφάλαια κίνησης και εγγυήσεις του Δημοσίου συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων

Δάνειο ίσο με το 50% του τζίρου • Το ύψος των δανείων που θα μπορούν να συνάπτουν οι επιχειρήσεις θα φθάνει μέχρι το 50% του κύκλου εργασιών του προηγούμενου ή το 50% των παραγγελιών του τρέχοντος έτους «Εξοικονομώ Κατ' Οίκον» • Μέσω των τραπεζών Alpha Bank, EFG Eurobank, Εθνική και Πειραιώς παρέχει άτοκα δάνεια και επιχορηγήσεις προς τα ελληνικά νοικοκυριά για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Παλιά δάνεια • Θεσμοθετήθηκε πρόσφατα η δυνατότητα επιμήκυνσης μέχρι τον Μάιο του 2014, της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων που χορηγήθηκαν με εγγύηση του ΕΤΕΑΝ.

Χρήστος Κολώνας
 

Χρηματιστήριο: Ξεπέρασε τις 1000 μονάδες ο γενικός δείκτης



Υψηλά κέρδη σημείωσε το Χρηματιστήριο την Τετάρτη, με τον γενικό δείκτη να τερματίζει τη συνεδρίαση πάνω από τις 1.000 μονάδες, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε τοποθετήσεις σε όλο σχεδόν το φάσμα της αγοράς και κυρίως στις τράπεζες.

Μ. Βρετανία: δημοψήφισμα για την παραμονη στην ΕΕ προανήγγειλε ο Κάμερον



Θεμελιώδεις και βαθιές αλλαγές στην σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ θα επιδιώξει το Λονδίνο και μετά θα θέσει στην κρίση των Βρετανών την όποια νέα συμφωνία, όπως ανέφερε ο Ντέιβιντ Κάμερον στην πολυαναμενόμενη ομιλία του για την Ευρώπη -προαναγγέλλοντας, εάν επανεκλεγεί, δημοψήφισμα «μέσα ή έξω από την ΕΕ» μεταξύ του 2015 και του 2017.