Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Αλλαγές για τα κολέγια στην Ελλάδα


Με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ρυθμίζονται σημαντικά θέματα των κολεγίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναγνωρίζονται και μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών που εκδίδονται από κολέγια στην Ελλάδα.

Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώθηκε η απορρύπανση από υδράργυρο σε σταθμό του Μετρό


Ολοκληρώθηκε χτες η διαδικασία απορρύπανσης στον υπό κατασκευή σταθμό του Μετρό στη Βενιζέλου, όπου τον Μάρτιο είχε εντοπιστεί ποσότητα υδραργύρου. Όπως δήλωσε ο διευθυντής του Μετρό Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κωνσταντινίδης, ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διασφάλιση της υγείας των εργαζόμενων. Εξάλλου, τις επόμενες μέρες θα υπογραφεί συμφωνία που θα προβλέπει ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης θα παραδώσει τμήμα του σταθμού του Μετρό στη Νέα Ελβετία στον ανάδοχο. Ολοκληρώθηκαν οι αρχαιολογικές ανασκαφές στο σταθμό της Αγίας Σοφίας, ενώ παραδόθηκε από την Αττικό Μετρό στον ανάδοχο ο σταθμός του Παπαφείου, μετά τη συμφωνία με το ΔΣ του ιδρύματος.

Στις 5 Δεκεμβρίου η εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ

Με την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται όλοι οι εναπομείναντες όροι


Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν αύριο Τρίτη επί της αρχής για την εκταμίευση της δόσης των 44 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα, αλλά τα χρήματα θα δοθούν στην Αθήνα στις 5 Δεκεμβρίου με την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται όλοι οι εναπομείναντες όροι, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Τους 100 έφτασαν οι Παλαιστίνιοι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας


Τους εκατό έφτασε ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από την Τετάρτη που άρχισε η ισραηλινή επιχείρηση κατά των ενόπλων οργανώσεων στην περιοχή αυτή, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.

Θεσσαλονίκη: Ποινές κάθειρξης σε μέλη διεθνούς κυκλώματος διακίνησης κοκαΐνης


Ποινές κάθειρξης από 14 χρόνια έως ισόβια επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε οκτώ μέλη διεθνούς κυκλώματος διακίνησης κοκαΐνης που συνελήφθησαν τον Μάιο του 2011 στη Θεσσαλονίκη.

Παραπομπή 18 κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»


Την παραπομπή σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων δεκαοκτώ κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» αποφάσισε με βούλευμα του το Συμβούλιο Εφετών.

Πειθαρχική έρευνα σε βάρος εισαγγελέων για ανάρτηση στο διαδίκτυο

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες διέταξε προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα σε βάρος του εισαγγελέα Πρωτοδικών Χανίων Γιάννη Πενταγιώτη και της εισαγγελέως Πρωτοδικών Κεφαλλονιάς Βικτώριας Μαρσιώνη.

Εννέα δισ. ευρώ από την ΕΕ για τα βιοκαύσιμα


Διακόσιες χιλιάδες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στην Ευρώπη μέχρι το 2020 στον τομέα της παραγωγής προηγμένων βιοκαυσίμων, προκειμένου το 14% του μείγματος βιοκαυσίμων που χρησιμοποιείται στις αεροπορικές μεταφορές να αποτελείται από ανταγωνιστικά σε κόστος και βιώσιμα βιοκαύσιμα.

ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας στο Δημόσιο την Πέμπτη


Στάση εργασίας κατά της εφαρμογής του μέτρου της διαθεσιμότητας από τις 11 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου την ερχόμενη Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου, αποφάσισε κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Την ίδια ημέρα θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 12.30 μετά το μεσημέρι και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Εργολαβικοί υπάλληλοι ΑΠΘ: Η Πρυτανεία έσπασε το άσυλο


Ευθύνες στην πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για την εισβολή των ανδρών των ΜΑΤ στο πανεπιστήμιο το Σάββατο κατά τους εορτασμούς για την επέτειο του Πολυτεχνείου επιρρίπτουν οι εργολαβικοί υπάλληλοι.

Θεσσαλονίκη: Ημερίδα για τον φωτισμό σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους


Ημερίδα με θέμα «Φωτισμός σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους» διοργανώνει αύριο το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), με στόχο να παρουσιαστεί στο κοινό μία πλήρης εικόνα που θα καλύπτει τεχνικά χαρακτηριστικά των φωτιστικών σωμάτων, οδηγίες ορθής χρήσης και εφαρμοσμένα παραδείγματα.

Νέες θέσεις εργασίας για εξειδικευμένο προσωπικό ανοίγει πρόγραμμα του ΑΠΘ


Νέες θέσεις εργασίας και δημιουργία τριών νέων εταιριών για την πώληση και προώθηση της τεχνογνωσίας των οργανικών ηλεκτρονικών στο εξωτερικό καθώς και τη δημιουργία προϊόντων προκύπτουν από τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας (LTFN) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Θεσσαλονίκη: Ανοίγουν για τον ανάδοχο σταθμοί του μετρό


Ανοίγει ο δρόμος για την εγκατάσταση της αναδόχου κοινοπραξίας του μετρό της Θεσσαλονίκης στο εργοτάξιο του βόρειου τμήματος του σταθμού της Αγίας Σοφίας, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της αρχαιολογικής ανασκαφής. Κατά την Αττικό Μετρό, η ανασκαφή στο νότιο τμήμα στην Αγίας Σοφίας θα ξεκινήσει την άνοιξη του 2013.

Το χρονικό μιας απαγωγής που συγκλόνισε τη Θεσσαλονίκη πριν από ένα αιώνα

Μια ερωτική ιστορία που συγκλόνισε την κοινωνία της Θεσσαλονίκης πριν από ένα αιώνα, το ρομάντζο «της μικρής τσιγγάνας και του μαρκησίου» και το χρονικό μιας απαγωγής ξετυλίγεται μέσα από 17 επιστολές και κείμενα ενός αξιωματικού του ελληνικού στρατού.

Θύμα ληστείας οδηγός ταξί στη Θεσσαλονίκη


Δύσκολες ώρες πέρασε ένας 43χρονος οδηγός ταξί, ο οποίος έπεσε θύμαληστείας από δυο άτομα που προσποιήθηκαν τους πελάτες. Οι δράστες επιβιβάστηκαν στο ταξί χθες βράδυ από την περιοχή της Τούμπας και κατά τη διάρκεια της διαδρομής με αιχμηρό αντικείμενο απείλησαν τον οδηγό και του απέσπασαν το ποσό των 100 ευρώ. Τα δυο άτομα στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή.

Έβρος: Έκρυβε 84 δέματα ναρκωτικών μέσα στα καθίσματα του αυτοκινήτου


Ποσότητα κατεργασμένης ινδικής κάνναβης συνολικού μικτού βάρους 35 κιλών βρέθηκε και κατασχέθηκε από τελωνειακούς υπαλλήλους με τη βοήθεια σκύλου ανιχνευτή στο Τελωνείο Κήπων Έβρου, στις 17/11/2012.

Iωάννινα: Eκδήλωση αφιερωμένη στην σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία


Μια εκδήλωση αφιερωμένη στον διεθνώς αναγνωρισμένο συγγραφέα της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας και έναν από τους πιο σημαντικότερους εκπροσώπους του είδους παγκοσμίως, οργανώνουν τα βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου.

Πτολεμαΐδα: Βραδιά αφιερωμένη στο θέατρο με προσκεκλημένο τον Γρηγόρη Βαλτινό


Μια βραδιά αφιερωμένη στο θέατρο με προσκεκλημένο το γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη Γρηγόρη Βαλτινό θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Τρίτης 20 Νοεμβρίου, στις 8 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαϊδας. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς θα παρουσιαστούν οι θεατρικές και κουκλοθεατρικές ομάδες της πόλης: θεατρική συντροφιά, θεατρική αναζήτηση, κουκλοθεατρικό εργαστήρι Πτολεμαϊδας, θεατρική ομάδα δήμου Εορδαίας.

Σύλληψη τριών ατόμων για οφειλές προς το Δημόσιο στη Ξάνθη

Συνελήφθησαν σήμερα το πρωί στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης από αστυνομικούς του τμήματος Ασφάλειας της πόλης, τρία άτομα ηλικίας 46, 47 και 58 ετών για μη καταβολή οφειλών προς το Δημόσιο. Συγκεκριμένα, σε βάρος του 46χρονου ο οποίος είναι εργολάβος έχουν βεβαιωθεί χρέη που ανέρχονται σε 547.588,35 ευρώ, του 47χρονου επίσης εργολάβου έχουν βεβαιωθεί χρέη που ανέρχονται σε 1.399.761,69 ευρώ και στου 54χρονου, ο οποίος είναι πρώην ιδιοκτήτη εταιρίας, έχουν βεβαιωθεί χρέη που ανέρχονται σε 132.497,08 ευρώ. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης.

Θεσσαλονίκη: Αναβλήθηκε για τις 28/11 η δίκη για τον προπηλακισμό του Γερμανού πρόξενου


Για τις 28 Νοεμβρίου αναβλήθηκε από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη των τριών κατηγορουμένων για το επεισόδιο σε βάρος του Γερμανού πρόξενου στη Θεσσαλονίκη, κατά την 3η Ελληνογερμανική Συνάντηση.

Ισραήλ: Έτοιμο για εισβολή στη Γάζα αλλά προτιμά διπλωματική λύση


Το Ισραήλ είναι έτοιμο για μια χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά προτιμά μια διπλωματική λύση, δήλωσε σήμερα ένας ανώτερος αξιωματούχος προσκείμενος στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. "Θα προτιμούσαμε μια διπλωματική λύση που να εγγυάται την ειρήνη για τον πληθυσμό του Ισραήλ στο νότο. Αν αυτό καταστεί δυνατό, τότε δεν θα χρειάζεται πια μια χερσαία επιχείρηση", δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός προς το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. "Όμως αν η διπλωματία αποτύχει, μπορεί να μην έχουμε άλλη εναλλακτική επιλογή από το να στείλουμε χερσαίες δυνάμεις", πρόσθεσε.

Νέα μέθοδος που σταματά τη σκλήρυνση κατά πλάκας δοκιμάστηκε με επιτυχία σε πειραματόζωα

Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα νανοτεχνολογική μέθοδο αντιμετώπισης σοβαρών αυτοάνοσων ασθενειών, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, που βασίζεται στην τροποποίηση ενός μικροσκοπικού σωματιδίου, το οποίο, όταν εισάγεται στον οργανισμό, απενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, έτσι ώστε να μην επιτίθεται πια στον ασθενή. Η πρωτοποριακή τεχνική, που αρχικά δοκιμάστηκε με επιτυχία σε πειραματόζωα, θα μπορούσε μελλοντικά να αξιοποιηθεί σε διάφορες αυτοάνοσες ανθρώπινες παθήσεις, τον διαβήτη τύπου 1, το άσθμα, τις τροφικές αλλεργίες κ.α.

Θεσσαλονίκη: Για 17 διαρρήξεις ΙΧ κατηγορούνται τρεις αλλοδαποί


Για 17 διαρρήξεις ΙΧ αυτοκινήτων κατηγορούνται τρεις νεαροί αλλοδαποί, που συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για έναν Ιρανό, έναν Ιρακινό κι έναν Αφγανό, οι οποίοι, όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, δρούσαν από τον περασμένο Σεπτέμβριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι δράστες άρπαζαν από το εσωτερικό των οχημάτων ηλεκτρονικές συσκευές, μικρά χρηματικά ποσά και έγγραφα των ιδιοκτητών. Συνελήφθησαν το περασμένο Σάββατο επ' αυτοφώρω, την ώρα που «άνοιγαν» ΙΧ αυτοκίνητο, προκειμένου να κλέψουν μία φωτογραφική μηχανή.

Έρευνα: Η ρύπανση του αέρα βλάπτει τον εγκέφαλο των ηλικιωμένων


Η διαβίωση σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ρύπανσης της ατμόσφαιρας μπορεί να υποσκάψει την υγεία του εγκεφάλου και να οδηγήσει σε μείωση των νοητικών λειτουργιών και ικανοτήτων των ηλικιωμένων, σύμφωνα τουλάχιστον με μια νέα έρευνα επιστημόνων από τις ΗΠΑ.

Μπαν Κι Μουν: Έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας


Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν έκανε έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στους Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, καθώς βρίσκεται καθ' οδόν προς την περιοχή για συνομιλίες που θα έχει σήμερα στο Κάιρο.

Θεσσαλονίκη: Καταλήψεις παιδικών σταθμών, ΚΕΠ και δημαρχείων από εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση


Με καταλήψεις σε παιδικούς σταθμούς, Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και δημαρχεία συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας στις διατάξεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Γενικευμένες καταλήψεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σε γενικευμένες καταλήψεις όλων των κτιρίων και των υπηρεσιών των δήμων προχωρά σήμερα η ΠΟΕ-ΟΤΑ, προκειμένου να μην εκδοθεί καμία διοικητική πράξη που θα διευκολύνει τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων. Επίσης, καλεί την ΚΕΔΕ και την ΠΕΔΑ να αποφασίσουν για σήμερα αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών των δήμων, ώστε «να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα η απόφασή τους για μη χορήγηση στοιχείων στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά και να επιβεβαιωθεί στην πράξη η στήριξη προς τους εργαζόμενους», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται.

Eurogroup: Με Πράξεις Nομοθετικού Περιεχομένου έκλεισε η κυβέρνηση τις εκκρεμότητες

Την πιο…ανώδυνη λύση για την παρούσα εξαιρετικά δύσκολη φάση, αυτή των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου και των υπουργικών αποφάσεων, επέλεξε την ύστατη στιγμή η κυβέρνηση, για να τακτοποιήσει τις επείγουσες εκκρεμότητές της έναντι των πιστωτών. Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς λίγες ώρες πριν το αυριανό κρίσιμο Eurogroup προτίμησε την πιο εύκολη κίνηση και με το μικρότερο δυνατό κόστος μετά τις οδυνηρές ψηφοφορίες για τις αποκρατικοποιήσεις και για τον εφαρμοστικό νόμο και τώρα η κυβέρνηση ζητά να φανούν οι πιστωτές συνεπείς στις δεσμεύσεις τους και να εκταμιευθεί η μεγάλη δόση.

ΣΔΟΕ: Έγγραφο – φωτιά για 8 πολιτικούς


Οκτώ πολιτικά πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν την τελευταία δεκαετία στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας βρίσκονται στο μικροσκόπιο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο που έχει σταλεί στη Βουλή. Υπουργοί και υφυπουργοί των τελευταίων κυβερνήσεων, σχεδόν στο σύνολό τους, χειρίστηκαν «καυτά» θέματα και βρέθηκαν στο επίκεντρο των εξελίξεων που καθόρισαν την πορεία της χώρας. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ καλούνται πλέον να αποδείξουν αν κάποιοι από αυτούς πλούτισαν ως εκ της θέσεώς τους, εκμεταλλευόμενοι τους θώκους που τους εμπιστεύτηκαν οι εκάστοτε πρωθυπουργοί.