Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Κυβερνητικοί εκπρόσωποι και βλακεία


Του ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΤΣΑΟΥΣΙΔΗ

Ομολογώ ότι τόσες συμπυκνωμένες βλακείες είχα να ακούσω από κυβερνητικό εκπρόσωπο από την εποχή ενός πράσινου ομολόγου του κ. Κεδίκογλου που μας έχει αφήσει εδώ και χρόνια. Αυτό το παιδί, ο κ. Κεδίκογλου, κατάλαβε από νωρίς –χάρη και στη… μαχητική πορεία του πατέρα του– ότι στην πολιτική μπορείς ν’ ανέβεις όσο ανόητος κι αν είσαι, αρκεί να γλύφεις τους ισχυρούς, να τα έχεις καλά με τα ιδιωτικά ΜΜΕ κι ακόμα καλύτερα να το παίξεις και λιγάκι δημοσιογράφος στα νιάτα σου.

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από συνταξιούχους

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της υγείας καθώς και για τις περικοπές στις συντάξεις πραγματοποίησαν το πρωί συνταξιούχοι της Θεσσαλονίκης μπροστά στα γραφεία του ΙΚΑ.
«Η κατάσταση είναι απελπιστική. Το ΙΚΑ δεν έχει γιατρούς, μόνο άδεια κτίρια, το ίδιο και τα νοσοκομεία. Στο ΙΚΑ Αμπελοκήπων που πήγαμε ήταν άδειο, από τους τέσσερις ορόφους μόνο στο ισόγειο είχε κόσμο. Στα νοσοκομεία δεν έχουν αναλώσιμα, ούτε καν τρόφιμα. Στο ΑΧΕΠΑ οι μισές από τις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι κλειστές. Αν πάθει κάποιος κάτι, ζήτημα είναι αν θα μπορέσει να επιβιώσει. Τα φάρμακά μας πρέπει να τα πληρώνουμε λόγω των χρεών των ασφαλιστικών ταμείων στους φαρμακοποιούς. Και λόγω των περικοπών στην φαρμακευτική δαπάνη θα φτάσουμε να πληρώνουμε το 100% του κόστους των φαρμάκων», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Θεσσαλονίκης, Χρήστος Σαλονικιός.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Αστρονομία: Για πρώτη φορά εντοπίστηκαν ίχνη σκοτεινών γαλαξιών

Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι κατάφεραν επιτέλους να εντοπίσουν σκοτεινούς γαλαξίες, οι οποίοι ανάγονται στην πρωταρχική φάση σχηματισμού των γαλαξιών και έως τώρα προβλέπονταν μόνο από τη θεωρία, αλλά ποτέ δεν είχαν παρατηρηθεί άμεσα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μικρούς γαλαξίες πλούσιους σε αέρια, με ελάχιστα όμως ή καθόλου άστρα, γι’ αυτό, άλλωστε, δεν λάμπουν και δεν είναι εύκολο να γίνουν αντιληπτοί.
Μία διεθνής ερευνητική ομάδα, με τη βοήθεια του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου του Ευρωπαϊκού Νοτίου Παρατηρητηρίου στη Χιλή πιστεύει ότι «είδε» αυτούς τους αόρατους γαλαξίες, καθώς φωτίζονταν αμυδρά από την υπεριώδη λάμψη ενός ενεργού γαλαξιακού πυρήνα (κβάζαρ).
Οι σκοτεινοί γαλαξίες θεωρούνται οι θεμέλιοι λίθοι των κατοπινών πιο ώριμων και μεγάλων γαλαξιών που βρίθουν από άστρα. Εδώ και χρόνια, οι αστρονόμοι προσπαθούν να εφαρμόσουν νέες τεχνικές για να παρατηρήσουν τέτοιους γαλαξίες και να επιβεβαιώσουν την ύπαρξή τους, πράγμα που φαίνεται πως τώρα κατόρθωσαν για πρώτη φορά. Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Monthly Notices της βρετανικής Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρίας, δείχνουν ότι η μάζα των αερίων στους σκοτεινούς γαλαξίες είναι περίπου ένα δισεκατομμύριο φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Ήλιου μας.
Το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (ESO) στη Χιλή είναι ένας διακυβερνητικός επιστημονικός οργανισμός που υποστηρίζεται από 15 χώρες (14 ευρωπαϊκές και τη Βραζιλία) και αποτελεί το πιο εξελιγμένο αστρονομικό ερευνητικό κέντρο διεθνώς. Το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT), εγκατεστημένο στην τοποθεσία Παρανάλ στην έρημο Ατακάμα, αποτελεί μία διάταξη τεσσάρων διασυνδεμένων τηλεσκοπίων, που μπορεί να δει ουράνια αντικείμενα τέσσερις δισεκατομμύρια φορές πιο αχνά από αυτά που είναι ορατά με γυμνό μάτι.

Περισσότερες επιστημονικές ειδήσεις: http://lpyrgos-science.blogspot.com

Το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο καταρρίπτει η ανεργία…

Νέο αρνητικό ρεκόρ για την ανεργία στη χώρα μας –το πολλοστό τους τελευταίους μήνες– διαμορφώθηκε τον Απρίλιο, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) η ανεργία «σκαρφάλωσε» στο 22,5% και είναι κατά 6,3 μονάδες υψηλότερα από τον Απρίλιο 2011. Οι άνεργοι ανέρχονται πλέον σε περίπου 1.110.000 άτομα και έχουν αυξηθεί κατά περίπου 308.000 άτομα σε μόλις έναν χρόνο.
Η ανεργία «μαστίζει» τους νέους έως 24 ετών (51,5% ή κατά 8 μονάδες υψηλότερα από τον Απρίλιο 2011), ενώ και στην πλέον παραγωγική ηλικία των 25 - 34 ετών άγγιξε πλέον το 30%. Η βαθιά ύφεση στην ελληνική οικονομία (το ΙΟΒΕ την εκτιμά σε 6,9% εφέτος, από αρχική πρόβλεψη 5%) προοιωνίζεται νέα αύξηση της ανεργίας τους επόμενους μήνες (επίσης το ΙΟΒΕ, αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για ανεργία 23,6% για το σύνολο του έτους).
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το ποσοστό ανεργίας τον Απρίλιο εφέτος ανήλθε σε 22,5%, έναντι 16,2% τον Απρίλιο 2011 και 22% το Μάρτιο 2012. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.109.658 άτομα και αυξήθηκαν κατά 307.775 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο 2011 (αύξηση 38,4%) και κατά 27.493 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο εφέτος (αύξηση 2,5%).
Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.813.601 άτομα. Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 332.535 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο πέρυσι (μείωση 8,0%) και κατά 12.827 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο 2012 (μείωση 0,3%).
Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.360.717 άτομα. Οι οικονομικά μη ενεργοί (τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία), αυξήθηκαν κατά 15.877 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο 2011 (αύξηση 0,5%) και μειώθηκαν κατά 2.373 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο εφέτος (μείωση 0,1%).
Ηλικιακά, στους νέους 15 – 24 ετών η ανεργία ανέρχεται σε 51,5% (από 43,5% τον Απρίλιο πέρυσι), ενώ στις ηλικίες 25- 34 ετών είναι 29,8% (από 22,9%). Έπονται, οι ηλικίες 35- 44 ετών (19,4% από 13,2%), 45- 54 ετών (17,2% από 11%), 55 – 64 ετών (13,8% από 7,4%) και 65- 74 ετών (4,1% από 2,2%).
Στις γυναίκες η ανεργία ανήλθε σε 26% (από 19,8% τον Απρίλιο πέρυσι) και στους άνδρες στο 20% (από 13,6%). Σε επίπεδο Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στην πρώτη θέση της «μαύρης λίστας» πέρασε το Αιγαίο (24,6% από 13,5% τον Απρίλιο 2011), ενώ σε «απόσταση αναπνοής» είναι η Ήπειρος – Δυτική Μακεδονία (24,5% από 18,8%). Ακολουθούν, η Μακεδονία – Θράκη (23,9% από 18,3%), η Αττική –όπου διαμένουν τα περίπου 2/3 του πληθυσμού– (23,4% από 15,4%), η Θεσσαλία- Στερεά Ελλάδα (23,1% από 16,1%), η Πελοπόννησος – Δυτική Ελλάδα- Ιόνιοι Νήσοι (19,2% από 14,1%) και το Αιγαίο (13% από 14%).

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Δράμα: «Ψάρευε» ανήλικα κορίτσια στο Facebook

Ανήλικα κορίτσια προσπαθούσε να «ψαρέψει» μέσω της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης Facebook ένας 26χρονος από τη Δράμα, που συνελήφθη μετά από έρευνες της οικονομικής αστυνομίας και της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας πριν από περίπου ένα μήνα, όταν μια μητέρα κατήγγειλε ότι άγνωστοι χρήστες του Facebook είχαν επικοινωνήσει με την 15χρονη κόρη της, στην οποία πρότειναν να κάνει φωτογράφηση σε γνωστό περιοδικό. Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 26χρονος δράστης τηλεφώνησε στην ανήλικη μαθήτρια και της συστήθηκε ως επαγγελματίας φωτογράφος, και με το πρόσχημα υπογραφής επαγγελματικού συμβολαίου ζήτησε και έλαβε από την 15χρονη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προσωπικές της φωτογραφίες με μαγιό.
Στη συνέχεια, ο δράστης επικοινώνησε με την ανήλικη και την απείλησε ότι θα δημοσιεύσει τις επίμαχες φωτογραφίες εφόσον δεν ενδώσει σε άσεμνες πράξεις. Το ίδιο διάστημα, η ανήλικη ανακάλυψε στο διαδίκτυο ψεύτικο προφίλ με το δικό της όνομα, στο οποίο είχαν αναρτηθεί οι συγκεκριμένες φωτογραφίες.
Οι αστυνομικές αρχές, αφού εντόπισαν τα ψηφιακά του ίχνη, ταυτοποίησαν ως κάτοχο και διαχειριστή των επίμαχων προφίλ του Facebook τον 26χρονο και τον συνέλαβαν χθες στο σπίτι του σε περιοχή της Δράμας. Στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή και σε συσκευές αποθήκευσης, βρέθηκαν πλήθος φωτογραφιών και βίντεο, στα οποία απεικονίζονταν ημίγυμνα ή γυμνά κοριτσάκια σε άσεμνες στάσεις. Ανάμεσα στις φωτογραφίες ήταν κι αυτές της 15χρονης. Κατά την αστυνομική έρευνα βρέθηκαν συνομιλίες του δράστη με άλλα προφίλ ανήλικων κοριτσιών που περιείχαν απειλητικό περιεχόμενο. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Δράμας.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Συνεχίζονται οι ψεκασμοί για τα κουνούπια

Συνεχίζονται οι έλεγχοι και οι συνδυασμένες παρεμβάσεις προνυμφοκτονίας και επίγειας ακμαιοκτονίας που ξεκίνησαν στις αρχές Ιουνίου στο πλαίσιο της συμμετοχής του δήμου Θεσσαλονίκης στο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Την περασμένη εβδομάδα  πραγματοποιήθηκαν επίγειοι ψεκασμοί στα ρέματα της Τούμπας, της Μαλακοπής και της Τριανδρίας, ενώ κατά την τρέχουσα εβδομάδα γίνονται οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις σε νοσοκομεία, φρεάτια και κοινόχρηστους χώρους σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, σε συνεργασία με εξειδικευμένα εργαστήρια γίνονται αναλύσεις δειγμάτων κουνουπιών και πιθανών ειδών φορέων – δεικτών σπονδυλωτών (κοτόπουλων) για την παρουσία του ιού του Δυτικού Νείλου, ώστε σε περίπτωση που διαπιστωθεί παρουσία του ιού οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των πολιτών να είναι άμεσες.
Για την αντιμετώπιση τοπικών προβλημάτων ο δήμος Θεσσαλονίκης ενημερώνει  τους δημότες ότι λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή χωρίς χρέωση (800 11 244 244), στην οποία μπορούν να καλούν όταν διαπιστώνουν αυξημένη όχληση κουνουπιών.
Επίσης, οι πολίτες μπορούν να προμηθεύονται έντυπο ενημερωτικό υλικό σχετικό με τα μέτρα πρόληψης για την καταπολέμηση των κουνουπιών από τους χώρους υποδοχής του δημαρχιακού μεγάρου (Βασ. Γεωργίου 1), καθώς και από τα περίπτερα ενημέρωσης (info kiosk) του δήμου που βρίσκονται στην πλατεία Αριστοτέλους στη συμβολή με την οδό Μητροπόλεως και στην Καμάρα. 

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Κυβέρνηση: Εις αύριο τα σπουδαία της επιμήκυνσης

Για το Σεπτέμβριο –αν όχι για… αργότερα!– μετατίθεται ουσιαστικά το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής των μέτρων του Μνημονίου, καθώς τα μηνύματα που φτάνουν στην Αθήνα από τους πιστωτές είναι σε πολύ αυστηρό ύφος και δεν αφήνουν… περιθώρια παρερμηνείας! Την ίδια στιγμή, τα περίφημα ισοδύναμα μέτρα αναμένεται να έχουν σημαντικό κοινωνικό κόστος.
Το κλίμα παραμένει αρνητικό για τη χώρα μας, και παρά την αλλαγή της κυβέρνησης και τις διακηρύξεις της ότι θα εφαρμοσθεί το πρόγραμμα και όσα έχουν συμφωνηθεί, οι δανειστές θέτουν θέμα αξιοπιστίας για την Ελληνική πλευρά. Αυτό το ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον, το οποίο συνάντησε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η εμπειρία ήταν πρωτόγνωρη για τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος διαπίστωσε τις δυσκολίες που έχει για την ελληνική κυβέρνηση η υποβολή αιτήματος επιμήκυνσης στην παρούσα χρονική περίοδος. Οι πιστωτές ζητάνε άμεσα αποτελέσματα και να δείξει έμπρακτα η κυβέρνηση, ότι εννοεί όσα διακηρύττει. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς το κατανοεί πλήρως και για αυτό στηρίζει απόλυτα τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος είδε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο πρώτα να τον αμφισβητεί επί της ουσίας και χθες να τον στηρίζει.
Στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό έγινε σαφές και κατανοητό ότι πριν το Σεπτέμβριο η χώρα δεν μπορεί να διεκδικήσει και να κερδίσει απολύτως τίποτα! Επί της ουσίας, εκτιμάται ότι όλα θα εξαρτηθούν από το βαθμό αντίδρασης και αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης. «Να δούμε αποτελέσματα και μετά συζητάμε» είναι το μήνυμα των πιστωτών που αναμένεται να είναι πολύ σκληροί και στο θέμα των ισοδύναμων μέτρων που θα προτάξει η κυβέρνηση.
Βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να κερδίσει στην επόμενη φάση, με τη νέα έλευση της Τρόικας τη μάχη των ισοδύναμων μέτρων, τα οποία όμως, όπως λένε έγκυρες πηγές, «δεν θα είναι χωρίς κοινωνικό κόστος». Το ζητούμενο για τον κ. Σαμαρά είναι αυτά τα μέτρα να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις για την κοινωνία για να μην υπάρξουν αντιδράσεις….

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Διαβάστηκε το DΝΑ της μπανάνας

Για πρώτη φορά κατάφεραν οι επιστήμονες να αποκωδικοποίησαν το γονιδίωμα της μπανάνας, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της, καθώς σε διάφορα μέρη απειλείται από αρρώστιες και παράσιτα. Η μπανάνα έχει πάνω από 36.500 γονίδια (γύρω στα 14.000 περισσότερα από τους ανθρώπους) και το DNA της δείχνει ότι διαθέτει μία εξελικτική ιστορία περίπου 7.000 ετών μετά την αρχική της καλλιέργεια από τους ανθρώπους.
Η διεθνής ομάδα ερευνητών, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Nature, ανέλυσαν το γονιδίωμα μίας ποικιλίας ασιατικής μπανάνας (Musa acuminata), σε μία προσπάθεια να εντοπίσουν γονίδια που μπορεί να βοηθήσουν τις καλλιέργειες να γίνουν πιο αποδοτικές, πιο ανθεκτικές στην ξηρασία, στους μύκητες και τις άλλες απειλές (βακτήρια, ιοί, σκουλήκια κ.α.), καθώς επίσης πιο ποιοτικές και θρεπτικές. Οι σημερινές μπανάνες του σούπερ-μάρκετ συνήθως έχουν τρεις ομάδες χρωμοσωμάτων, αντί για δύο, που σημαίνει ότι τα φυτά από τα οποία προέρχονται είναι στείρα. Η παγκόσμια παραγωγή της εμπορικής μπανάνας κινδυνεύει, καθώς η τελευταία εμφανίζει εξελικτική στασιμότητα εδώ και πολύ καιρό, με συνέπεια να είναι ολοένα πιο ευάλωτη στις συνεχώς εξελισσόμενες απειλές στο περιβάλλον της. Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι περίπου οι μισές εδώδιμες μπανάνες του πλανήτη προέρχονται από μία και μόνο ποικιλία (Cavendish).
Οι μεγάλες φυτείες μπανάνας χρειάζονται τουλάχιστον 50 χρήσεις παρασιτοκτόνων και άλλων χημικών ετησίως, ιδίως για να αντιμετωπιστεί μία πρόσφατη πανδημία που προκαλεί ένας μύκητας (Mycosphaerella fijiensis). Σημαντική απειλή, ιδίως στην Ασία, συνιστά κι ένας άλλος μύκητας (Fusarium oxysporum) που προκαλεί τη λεγόμενη «ασθένεια του Παναμά», για την οποία δεν υπάρχει τρόπος προστασίας ή θεραπείας.
Η τελευταία αυτή ασθένεια, στη δεκαετία του ’50, είχε εξαφανίσει τελείως την κυρίαρχη ποικιλία (Gros Michel) εκείνης της εποχής. Αυτή ήταν η αιτία που τότε στις μπανανοφυτείες επικράτησε η ποικιλία Cavendish, επειδή εμφάνιζε ανθεκτικότητα απέναντι στον συγκεκριμένο μύκητα. Σήμερα πια όμως και η εν λόγω ποικιλία έχει γίνει λιγότερο ανθεκτική στις βιολογικές απειλές και ένα νέο στέλεχος της «ασθένειας του Παναμά» έχει βαλθεί να ξεπαστρέψει την κυρίαρχη σήμερα ποικιλία.
Αν και ο εντοπισμός δυνητικά χρήσιμων γονιδίων αποτελεί καλό νέο για τους καλλιεργητές, η μεταφορά αυτών των γονιδίων στις εμπορικές ποικιλίες αναμένεται δύσκολη, επειδή είναι αδύνατη η διασταύρωση ανάμεσα σε στείρα φυτά. Έτσι, μερικοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η μόνη λύση θα είναι η γενετική τροποποίηση της μπανάνας, μία προοπτική όμως που δεν αναμένεται να είναι ευπρόσδεκτη από τους καταναλωτές σε πολλές χώρες, ιδίως της Ευρώπης.
Ήδη μεταλλαγμένες μπανάνες αναπτύσσονται δοκιμαστικά σε φυτείες στην Ουγκάντα, σε μία προσπάθεια να δημιουργηθεί μια ποικιλία που θα είναι ανθεκτική σε ένα μικροοργανισμό που καταστρέφει τις μπανανιές στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών της Αφρικής. Επίσης στην Αυστραλία καλλιεργούνται διαγονιδιακές μπανάνες που διαθέτουν υψηλότερα επίπεδα σιδήρου και βιταμίνης Α, με στόχο να βελτιωθεί η ποιότητα της διατροφής στις φτωχές χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.
Οι παγκόσμιες εξαγωγές μπανάνας φθάνουν τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, αντιπροσωπεύοντας μόνο το 15% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής. Το υπόλοιπο 85% καταναλώνεται επιτόπια στις χώρες παραγωγής, αποτελώντας βασικό προϊόν για την επιβίωση εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, ιδίως στις τροπικές περιοχές. Στον αναπτυσσόμενο κόσμο, η μπανάνα είναι η τέταρτη κυριότερη καλλιέργεια μετά το ρύζι, το σιτάρι και το καλαμπόκι.

Περισσότερες επιστημονικές ειδήσεις: http://lpyrgos-science.blogspot.com

Στους 42 βαθμούς «σκαρφαλώνει» σήμερα ο υδράργυρος!

Τους 41 βαθμούς Κελσίου θα φτάσει σήμερα η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά, ενώ σε ορισμένες περιοχές στα ανατολικά ηπειρωτικά δεν αποκλείεται να αγγίξει ακόμα και τους 42 βαθμούς. Ωστόσο, το βράδυ αναμένονται καταιγίδες στα βόρεια τμήματα της χώρας, οι οποίες θα ενισχύσουν πρόσκαιρα τους ανέμους στο Αιγαίο.
Οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε γενικές γραμμές στη διάρκεια όλου του Σαββατοκύριακου, ενώ από Δευτέρα αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας. Την Τρίτη αναμένεται να… δροσίσει, καθώς προβλέπεται να πέσουν οι θερμοκρασίες κατά 6 έως 8 βαθμούς Κελσίου.
Αίθριος θα είναι σήμερα ο καιρός στη Θεσσαλονίκη. Το βράδυ θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και ίσως εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 39 βαθμούς Κελσίου.
Αίθριος θα είναι σήμερα ο καιρός και στην Αττική, όπου το θερμόμετρο θα δείξει από 27 έως 40 βαθμούς Κελσίου. Σε παραθαλάσσιες περιοχές, όμως, η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι πάντως 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Την Παρασκευή η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση μόνο στα δυτικά και τα βόρεια. Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, καθώς και στο βορειοανατολικό Αιγαίο, αναμένεται συννεφιά με τοπικές καταιγίδες και βελτίωση από το απόγευμα. Το Σάββατο θα διατηρηθούν οι ίδιες συνθήκες, με μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα ανατολικά. Την Κυριακή αναμένεται νέα, μικρή άνοδος της θερμοκρασίας.
Τη Δευτέρα, θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις το απόγευμα στα βόρεια και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κυρίως στα βορειοανατολικά, οι οποίες κατά τόπους ενδέχεται να είναι έντονες. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας θα σημειωθεί στα δυτικά και βόρεια.
Από την Τρίτη και μετά όμως η θερμοκρασία θα πέσει αισθητά, και ο υδράργυρος θα υποχωρήσει κατά 6 – 8 βαθμούς Κελσίου σε όλη τη χώρα. Στα ανατολικά ηπειρωτική χώρα αναμένονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα καταιγίδων. Στα πελάγη, οι άνεμοι ίσως φτάσουν κατά τόπους τα 8 μποφόρ.


Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Τα μυστικά της μακροζωίας αναζητούν οι επιστήμονες στην Ικαρία


Τα μυστικά της μακροζωίας αναζητούν οι επιστήμονες στους κατοίκους της Ικαρίας. Όπως υπογραμμίζουν, εκτός από τις γενετικές ιδιαιτερότητες του πληθυσμού, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι συνθήκες και ο τρόπος ζωής των κατοίκων του μικρού αυτού νησιού, οι οποίοι κατέχουν ρεκόρ μακροβιότητας.
Όπως δείχνουν τα δημογραφικά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη μόνο το 0,1% του πληθυσμού ζει πάνω από 90 χρόνια, στην Ικαρία το αντίστοιχο ποσοστό είναι δεκαπλάσιο με παράλληλη διατήρηση καλής ποιότητας ζωής. Επιστημονικά δεδομένα έδειξαν πρόσφατα ότι η Ικαρία, μαζί με τη Σαρδηνία, τη Λόμα Λίντα του Μεξικoύ, την Νικόγια στην Κόστα Ρίκα και την Οκινάβα της Ιαπωνίας, είναι οι περιοχές του κόσμου με τα υψηλότερα ποσοστά υπερήλικων.
Αυτό που φαίνεται να χαρακτηρίζει τα ηλικιωμένα άτομα της Ικαρίας, είναι η… ερωτική διάθεση έως τα βαθιά γεράματα, η συντροφικότητα, οι στενοί οικογενειακοί δεσμοί, το χαμηλό στρες, το καλό μορφωτικό επίπεδο (έτη φοίτησης σε σχολείο), η καθημερινή άσκηση, η μεσημεριανή σιέστα, το υψηλότερο επίπεδο υιοθέτησης μεσογειακής διατροφής και η έντονη κοινωνική συναναστροφή. Αυτά φέρονται να είναι βασικά συστατικά της συνταγής για να φτάσει κάποιος στα βαθιά γεράματα με καλή υγεία, σύμφωνα τουλάχιστον με τα αποτελέσματα μελέτης της Α' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που παρουσιάστηκαν χθες.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο τρόπος ζωής των κατοίκων της Ικαρίας δρα προστατευτικά στην εμφάνιση καρδιαγγειακών και νεοπλασματικών νοσημάτων. Αυτό, όμως, που φαίνεται να διακρίνει τους ηλικιωμένους κατοίκους της Ικαρίας είναι ο τύπος της δίαιτας, που περιλαμβάνει συχνότερα ψάρι, φρούτα, λαχανικά, όσπρια και τσάι. Η υιοθέτηση πιο υγιεινής διατροφής είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους της Ικαρίας (68% στους υπερήλικες άνδρες άνω των 80 ετών, και 64% στις υπερήλικες γυναίκες) σε σύγκριση με ανάλογης ηλικίας άτομα σε πληθυσμούς άλλων νησιών της Μεσογείου.
«Ίσως αποδειχθεί ότι η παρουσία μακροβιότητας δεν αποτελεί ένα τυχαίο γεγονός, όπως εικάζουν κάποιοι των κατοίκων της Ικαρίας, αλλά το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας υιοθέτησης ενός εναλλακτικού τρόπου και θεώρησης ζωής», ανέφερε η Επιμελήτρια Β' της Α' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του ΓΝΑ «Ιπποκράτειο», Χριστίνα Χρυσοχόου. Το φαινόμενο της Ικαρίας θα απασχολήσει και την επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Στοχεύοντας στη μακροζωία: από την πρόληψη στη θεραπεία», που θα διεξαχθεί 12 – 15 Ιουλίου στην Ικαρία.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com