Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

ΑΠΘ: Διημερίδα ελληνο-κυπριακής ερευνητικής συνεργασίας

Συνάντηση πρυτανικών αρχών και εκπροσώπων ΑΠΘ – Πανεπιστημίου Κύπρου


Οι δυνατότητες διεύρυνσης της ακαδημαϊκής συνεργασίας και η από κοινού προετοιμασία για συμμετοχή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Κύπρου σε ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι το αντικείμενο της διήμερης συνάντησης πρυτανικών και κοσμητορικών αρχών και ακαδημαϊκών των δύο Πανεπιστημίων, που θα πραγματοποιηθεί στις 30 και 31 Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για την πρώτη συγκροτημένη προσπάθεια ερευνητικής συνεργασίας των δύο πανεπιστημίων με στόχο την αποτελεσματικότερη διεκδίκηση ερευνητικών κονδυλίων η οποία έχει πολλαπλά οφέλη. Συγκεκριμένα, δίνει τη δυνατότητα στα πανεπιστήμια να συμβάλουν στην ανάπτυξη μέσα από την έρευνα και την καινοτομία και ταυτόχρονα να βάλουν φρένο στην ερευνητική «αιμορραγία» που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια με τη «διαρροή» νέων, αξιόλογων ερευνητών στο εξωτερικό (brain drain).

«Η οικονομική κρίση και τα συνακόλουθα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει στα πανεπιστήμια μας αναγκάζουν σε συστράτευση δυνάμεων. Με τη συνέργια επιδιώκουμε να πολλαπλασιάσουμε τις δυνάμεις μας, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος.

Στη διάρκεια της διημερίδας θα παρουσιαστεί η ερευνητική δραστηριότητα των δύο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, ενώ θα συσταθούν ομάδες εργασίες ανά θεματική ενότητα για την προετοιμασία των προτάσεων.

Από κυπριακής πλευράς θα συμμετάσχουν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Αθανάσιος Γαγάτσης, οι κοσμήτορες των σχολών Ανθρωπιστικών Επιστημών, Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, Πολυτεχνικής και Φιλοσοφικής, καθώς και οι αναπληρωτές κοσμήτορες των σχολών Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής και Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Αντίστοιχα, από πλευράς ΑΠΘ θα συμμετάσχουν οι πρυτανικές αρχές, οι κοσμήτορες της Φιλοσοφικής, της Πολυτεχνικής, της Παιδαγωγικής, της ΝΟΠΕ και της σχολής Θετικών Επιστημών, οι πρόεδροι ή αναπληρωτές πρόεδροι 19 τμημάτων των αντίστοιχων σχολών, καθώς επίσης οι πρόεδροι του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας, του κέντρου Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών, του κέντρου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Υδάτων και του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών ΑΠΘ.

Σε μια προσπάθεια σύνδεσης της ερευνητικής δραστηριότητας με την οικονομική και κοινωνική ζωή της Θεσσαλονίκης, έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν οι αντίστοιχοι φορείς της πόλης.

Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συγκλήτου του ΑΠΘ.


Πρόγραμμα συνάντησης

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Με το έργο «Ενός λεπτού σιγή» κλείνουν αύριο τα «Μερκούρεια 2012»


Με μουσική και θέατρο ολοκληρώνεται στο δήμο Νεάπολης-Συκεών η εβδομάδα, προσφέροντας μοναδικές ευκαιρίες απόλαυσης του αυγουστιάτικου φεγγαριού.

Η πρώτη πρόκληση έρχεται από το δημοτικό θέατρο Συκεών το οποίο αύριο, Πέμπτη, κλείνει τα «Μερκούρεια 2012» με την παράσταση «Ενός λεπτού σιγή», η οποία αποτελεί μια ευαίσθητη θεατρική απόδοση ποιημάτων παλαιών και σύγχρονων Ελλήνων ποιητών σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου.

Την επομένη, η Σοφία Εμφιετζή και η παρέα της αναλαμβάνει να μας ταξιδέψει στον κόσμο της μουσικής υπό τη συντροφιά της πανσελήνου. Η συναυλία, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των «Θεοτοκίων 2012» θα δοθεί στα Πεύκα και συγκεκριμένα στο πάρκο Πυλώνες (Ακρόπολη).

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: 25η Επετειακή Διημερίδα ξενόγλωσσης εκπαίδευσης

Τις εργασίες της διημερίδας θα πλαισιώσει έκθεση ξενόγλωσσου και εκπαιδευτικού βιβλίου


Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων γλωσσών Βόρειας Ελλάδας – PALSO, οργανώνει επετειακή, εκπαιδευτική Διημερίδα για καθηγητές ξένων γλωσσών, ιδιοκτήτες κέντρων ξένων γλωσσών, φοιτητές των ξενόγλωσσων τμημάτων του ΑΠΘ, γονείς και μαθητές.

Η εκδήλωση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης θα φιλοξενήσει εισηγήσεις από διάφορα επιστημονικά πεδία, καθώς και ανθρώπους των γραμμάτων και τεχνών.

Την έναρξη της εκδήλωσης έχουν κληθεί να κάνουν ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θ. Καράογλου και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Μεταξύ των εισηγητών θα παρευρίσκονται οι Γιάννης Μέγας, συγγραφέας, Κατερίνα Κίτση, επίκουρη καθηγήτρια τομέας Αγγλικής Λογοτεχνίας του ΑΠΘ, Χρυσάνθη Σωτηρίου, εκπαιδευτικός αγγλικής, μέλος της ομάδας Αγγλικής για το Ψηφιακό Σχολείο, Αναστασία Ροθώνη, υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένη Λιβανίου, εκπαιδευτική ψυχολόγος, Albertos Azaria, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και πολλοί άλλοι Έλληνες και ξένοι ομιλητές από το χώρο της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης.

Επίσης, θα συμμετέχουν φορείς πιστοποίησης και ξένα μορφωτικά Ινστιτούτα όπως το Βρετανικό Συμβούλιο, η Ελληνοαμερικανική ένωση, London Exams (Edexcel –PTE Exams), MSU – Anatolia College, κτλ. Τις εργασίες της διημερίδας θα πλαισιώσει έκθεση ξενόγλωσσου και εκπαιδευτικού βιβλίου, multimedia και εποπτικού υλικού.

Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 30 και 31 Αυγούστου στο ξενοδοχείο Makedonia Palace από τις 10.00-18.00 με την είσοδο για το κοινό ελεύθερη. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της διημερίδας μπορείτε να βρείτε στο site www.palsothes.gr.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Κλειστοί οι δήμοι Κορδελιού-Ευόσμου και Καλαμαριάς την Πέμπτη


Κλειστές θα παραμείνουν, την Πέμπτη, όλες οι υπηρεσίες των δήμων Κορδελιού - Ευόσμου και Καλαμαριάς σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Κορδελιού - Ευόσμου, η δημοτική αρχή ζητά την άμεση καταβολή της Τακτικής Επιχορήγησης σύμφωνα με την απογραφή του 2011 και την καταβολή των μειωμένων ΚΑΠ για την περίοδο 1.1.2011 έως 31.8.2012 όπως αυτοί προσδιορίζονται με τα νέα δεδομένα της πρόσφατης απογραφής.

Ο δήμος Καλαμαριάς αποφάσισε την κινητοποίηση αυτή «μετά τη σημαντική μείωση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά 60% την τελευταία τριετία, και κατά 55% μείωση της επιχορήγησης για την Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οδηγώντας έτσι τους δήμους σε οικονομικό αδιέξοδο», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

ΑΠΘ: Η Σύγκλητος ενέκρινε τα πεπραγμένα της Εταιρίας Αξιοποίησης Περιουσίας

Συνάντηση αύριο του Κ. Αρβανιτόπουλου με τον πρύτανη
 

Ομόφωνα ενέκρινε η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τον απολογισμό της Εταιρίας για την Αξιοποίηση και Διαχείριση της Περιουσίας του πανεπιστημίου για το 2011, σε σημερινή της συνεδρίαση. Αποφάνθηκε ακόμη ότι όσα περί υπέρογκων και προκλητικών δαπανών της Εταιρίας είδαν το φως της δημοσιότητας, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Κατά τη συζήτηση ο πρόεδρος του τμήματος Χημείας και πρώην αντιπρύτανης Οικονομικών, καθηγητής Ανδρέας Γιαννακουδάκης, εξέφρασε επιφυλάξεις για τον τρόπο διαχείρισης των κυλικείων -αυτών που ανήκουν στο ακαδημαϊκό ίδρυμα.

Υποστήριξε ότι η διαχείρισή τους γίνεται με λάθος τρόπο, που δεν επιφέρει όφελος στο πανεπιστήμιο. Ο ίδιος διαφώνησε με την απαλλαγή του Δ.Σ. από τις ευθύνες διαχείρισης της Εταιρίας κατά την προηγούμενη χρονιά, όπως αποφάσισε η Σύγκλητος με το επιχείρημα ότι εκκρεμεί εισαγγελική έρευνα για καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες ο αντιπρύτανης και αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρίας, καθηγητής Ιωάννης Παντής, χάρισε ένα iPhone σε ηθοποιό το οποίο είχε χρεώσει στο Πανεπιστήμιο, αλλά και ΕΔΕ, εντός του πανεπιστημίου για μία σειρά άλλων παρατυπιών.

Σχετικά με δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία στον απολογισμό της Εταιρίας για την Αξιοποίηση και Διαχείριση της Περιουσίας, περιλαμβάνονται υπέρογκες και προκλητικές, όπως χαρακτηρίστηκαν, δαπάνες όπως (π.χ. η διάθεση 1,3 εκατ. ευρώ στην πανεπιστημιακή κατασκήνωση Καλάνδρας Χαλκιδικής, που είχε ανακαινιστεί πρόσφατα, τα 180.322 ευρώ για «διάφορες δραστηριότητες», 30.000 ευρώ για ανακαίνιση της τουαλέτας της πρυτανείας κ.α.), τη στιγμή που μένουν απλήρωτοι λογαριασμοί ΔΕΗ, φυσικού αερίου, αλλά και υπάλληλοι, η Σύγκλητος αποφάνθηκε ότι πρόκειται για «στοχευμένη επίθεση που έχει στόχο να βλάψει την εικόνα του δημόσιου πανεπιστημίου».

Συνάντηση Κ. Αρβανιτόπουλου με τον Γ. Μυλόπουλο για δημοσίευμα εφημερίδας σχετικά με δαπάνες του ΑΠΘ

Με τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γ. Μυλόπουλο, θα συναντηθεί αύριο ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, προκειμένου να του ζητήσει εξηγήσεις για το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», στο οποίο γίνεται λόγος για «πάρτι σπατάλης 8,3 εκατ. ευρώ» στο ΑΠΘ.

Στο δημοσίευμα παρουσιάζεται λίστα με τις δαπάνες της Εταιρίας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του ΑΠΘ, πολλές από τις οποίες, σύμφωνα με την εφημερίδα «δημιουργούν ερωτηματικά».

«Την ώρα που η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται και η ελληνική πολιτεία αναγκάζεται να περικόπτει λειτουργικές δαπάνες των Ανωτάτων Ιδρυμάτων της χώρας, απαιτείται άπλετο φως στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος από τις Διοικήσεις των Ιδρυμάτων και τους κατά νόμον υπευθύνους. Γι' αυτό τον λόγο κάλεσα τον Πρύτανη του ΑΠΘ και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της “Εταιρείας Αξιοποιήσεως και Διαχειρίσεως περιουσίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μυλόπουλο αύριο στο Υπουργείο, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το εν λόγω δημοσίευμα, για να λάμψει η αλήθεια», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, στη λίστα του δημοσιεύματος υπάρχει δαπάνη ύψους 180 χιλιάδων ευρώ για «διάφορες δραστηριότητες», χωρίς αναλυτική αναφορά των δραστηριοτήτων, και δαπάνη ύψους 1,3 εκατ. ευρώ για την πανεπιστημιακή κατασκήνωση της Καλάνδρας Χαλκιδικής, της οποίας οι εγκαταστάσεις είχαν ανακαινιστεί πριν λίγα χρόνια. Η λίστα συνεχίζεται και με άλλες δαπάνες, όπως για νομική υποστήριξη του ΑΠΘ, τη στιγμή που το Πανεπιστήμιο έχει νομική υπηρεσία, τεχνική υποστήριξη πληροφορικής του ΑΠΘ και πληρωμή διοικητικών προστίμων. Επίσης, στη λίστα συμπεριλαμβάνεται δαπάνη ύψους, σχεδόν, 30 χιλιάδων ευρώ για την ανακαίνιση της τουαλέτας του πρύτανη και δαπάνες υπέρογκων ποσών για την προμήθεια των υπολογιστών της πρυτανείας, την ανακατασκευή του καταστήματος «Λογότυπος», τον σχεδιασμό και ηλεκτροφωτισμό του ΑΠΘ κ.ά.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Ξεκινούν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες


Η Ελλάδα θα παρελάσει στην 61η θέση μεταξύ των 166 χωρών που θα βρεθούν στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου για την τελετή έναρξης (22:30) των 14ων Παραολυμπιακών Αγώνων «Λονδίνο 2012».

Τον Νοέμβριο η συμφωνία Βουλγαρίας - Gazprom για τον South Stream


Η Βουλγαρία και η Gazprom θα ολοκληρώσουν το Νοέμβριο μία επενδυτική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού South Stream, μεταδίδει το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Η Βουλγαρία και η Gazprom θα υπογράψουν επίσης μία νέα συμφωνία παροχής φυσικού αερίου που θα προβλέπει μειωμένες τιμές κατά 11% στο δεύτερο εξάμηνο του 2012, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Οικονομίας της Βουλγαρίας κ. Ντέλιαν Ντόμπρεβ σε συνέντευξη που έδωσε στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Gazprom θα ξεκινήσει την 1η Δεκεμβρίου την υποβρύχια κατασκευή του αγωγού, ο οποίος θα φθάνει από τη Ρωσία στη Βουλγαρία μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Η ρωσική εταιρεία ανακοίνωσε ότι στο τέλος του 2015 θα είναι έτοιμη η πρώτη γραμμή του αγωγού, που θα δίνει τη δυνατότητα διέλευσης 15,75 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου το χρόνο. «Θα είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε όλες τις συμφωνίες με τη Gazprom στις 15 Νοεμβρίου», δήλωσε ο κ. Ντόμπρεβ, προσθέτοντας ότι η Βουλγαρία θέλει να περιορίσει το ποσό που θα χρειασθεί να καταβάλει για τη συμμετοχή της στην κοινή επιχείρηση που θα διαχειρίζεται τον αγωγό, το οποίο εκτιμάται σε περίπου 642 εκατ. δολάρια.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Η Ιαπωνία φέρεται να εξετάζει την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας


Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας που προσπαθεί να μεταστρέψει την κοινή γνώμη πριν από τις εκλογές, κλίνει προς το να ορίσει ως στόχο την εξάλειψη της πυρηνικής ενέργειας ως το 2030 κάνοντας μια σημαντική αλλαγή πολιτικής παρότι στο πρόσφατο παρελθόν, ωσότου σημειωθεί η πυρηνική καταστροφή στην Φουκουσίμα, σχεδίαζε αντίθετα να αυξήσει το ρόλο της.

Ο πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα αναμένεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εντός μηνών και καθώς το ποσοστό του Δημοκρατικού Κόμματος του οποίου ηγείται βυθίζεται στις δημοσκοπήσεις, αυξάνεται η πίεση να αξιοποιήσει τόσο το από τα κάτω κίνημα εναντίον της πυρηνικής ενέργειας, όσο και το ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι περισσότεροι ψηφοφόροι θέλουν την εγκατάλειψη της ατομικής ενέργειας.

Μια τέτοια απόφαση όμως θα σήμαινε σύγκρουση με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, καθώς μεγάλοι όμιλοι λένε ότι ένα επιθετικό πρόγραμμα για την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας θα αύξανε τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και άρα θα ανάγκαζε επιχειρήσεις να μετακινήσουν την παραγωγή τους και άρα πιθανώς χιλιάδες θέσεις εργασίας σε άλλες χώρες.  

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Χ. Κλίντον: Ξεκινάει περιοδεία σε Ασία και ρωσική Άπω Ανατολή


Περιοδεία σε διάφορες περιοχές της Ασίας αλλά και τη ρωσική Άπω Ανατολή θα πραγματοποιήσει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, για να υπογραμμίσει την αυξανόμενη εμπλοκή των ΗΠΑ στην περιοχή, δήλωσε την Τρίτη αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα αναχωρήσει την Πέμπτη για την Κίνα, τις Νήσους Κουκ, την Ινδονησία, το Ανατολικό Τιμόρ, το Μπρουνέι και τη ρωσική Άπω Ανατολή.

Οι αυξανόμενες διαφορές στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, είναι πιθανό να είναι μέρος των συνομιλιών της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ, αν και δεν είναι σαφές ακόμη εάν θα συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο, Χου Ζιντάο.

Η Χίλαρι Κλίντον αναμένεται να συναντηθεί και με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ στο Βλαδιβοστόκ, στο τέλος του ταξιδιού της, και πριν από την σύνοδο του APEC του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

«iΠνία» λόγω ηλεκτρονικών συσκευών

Η έκθεση στο φως αυτόφωτων οθονών πριν τον ύπνο « αποσυντονίζει» το ρολόι του οργανισμού


Προβλήματα ύπνου μπορεί να προκαλέσει η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών προτού κοιμηθούμε, υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες.

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές του Κέντρου Έρευνας Φωτισμού (LRC) του Πολυτεχνείου Rensselaer στη Νεά Υόρκη, η έκθεσή μας στo φως των οθονών ηλεκτρονικών συσκευών για ένα διάστημα δυο ωρών προ του ύπνου είναι ικανή να προκαλέσει την καταστολή της παραγωγής μελατονίνης.

Το φυσικό ρολόι του οργανισμού

Πρόκειται για τη χημική ουσία που ελέγχει το «ρολόι» του οργανισμού. Παράγεται από την επίφυση (ενδοκρινής αδένας με μέγεθος μπιζελιού που βρίσκεται ανάμεσα στα ημισφαίρια του εγκεφάλου) μετά τη δύση του ηλίου, όταν το σκοτάδι αρχίζει να ξεδιπλώνεται. Σε ρόλο «αγγελιοφόρου», η μελατονίνη στέλνει νυχτερινά σήματα στο σώμα, ενημερώνοντάς το για την ώρα της ημέρας. Η έκθεσή μας στο φως κατά τη διάρκεια της νύχτας, ιδιαίτερα σε φως μικρού μήκους κύματος, είναι ικανή να προκαλέσει την επιβράδυνση ή ακόμη και την καταστολή της παραγωγής μελατονίνης, διακόπτοντας έτσι την ομαλή διαδικασία του ύπνου.

Κάτι τέτοιο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αναστάτωση των κιρκαδικών ρυθμών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ύπνου, αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και παχυσαρκίας και άλλων σοβαρών ασθενειών (όπως π.χ. καρκίνο του μαστού κ.ά.) εάν κάτι τέτοιο συμβαίνει κατ’ εξακολούθηση.


Ηλεκτρονικές συσκευές με μέτρο

Οι ειδικοί πιστεύουν τώρα πως οι έφηβοι, λόγω της υπερβολικής χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών π.χ. smartphones και ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εμφανίζονται ιδιαίτερα επιρρεπείς στα εν λόγω προβλήματα ύπνου.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι μια δίωρη έκθεση στο φως αυτόφωτων οθονών ηλεκτρονικών συσκευών μπορούν να οδηγήσουν στην καταστολή της παραγωγής μελατονίνης κατά 22%» εξηγεί η διευθύντρια του ερευνητικού κέντρου και καθηγήτρια Μαριάνα Φιγκουέιρο.

«Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι όσοι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές λίγο πριν κοιμηθούν, ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου» προσθέτει η ίδια.


Ηλεκτρονικό φως στην… αϋπνία

Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων τους οι ερευνητές εξέθεσαν 13 εθελοντές σε αυτόφωτες ταμπλέτες, με τη βοήθεια των οποίων κλήθηκαν να διαβάσουν, να παίξουν ηλεκτρονικά παιχνίδια ή να παρακολουθήσουν ταινίες.

Παρατήρησαν λοιπόν, ότι η 60λεπτη έκθεση στο φως των οθονών είχε ως αποτέλεσμα μια μείωση στην παραγωγή μελατονίνης αντίστοιχη με εκείνη που προκαλείται κατά την 60λεπτη έκθεσή μας στον ήλιο. Μετά την δίωρη έκθεση των εθελοντών στις φωτισμένες οθόνες τους ωστόσο, οι ειδικοί κατέγραψαν σημαντική μείωση στις τιμές της μελατονίνης.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι με τη βοήθεια του μοντέλου που ανέπτυξαν, οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών συσκευών θα μπορούν να «μετρούν» την επίδραση που έχει η χρήση των προϊόντων τους στους κιρκαδικούς μας ρυθμούς.

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες επιστημονικές ειδήσεις: http://lpyrgos-science.blogspot.com

Τράπεζα Πειραιώς: Επιβεβαιώνει τις συζητήσεις για τη Γενική Τράπεζα


Την ύπαρξη εμπιστευτικών συζητήσεων με την Societe Generale σε σχέση με πιθανή εξαγορά της μετοχικής συμμετοχής στην Γενική Τράπεζα επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών η Τράπεζα Πειραιώς.

«Μολονότι οι συζητήσεις αυτές έχουν φθάσει σε προχωρημένο στάδιο, ουδεμία οριστική απόφαση έχει ληφθεί από οποιαδήποτε πλευρά, και συνεπώς οι επενδυτές δεν πρέπει να λάβουν επενδυτικές αποφάσεις στη βάση της επιτυχούς ή μη επιτυχούς κατάληξης των συζητήσεων. Η Τράπεζα Πειραιώς θα ενημερώσει σύμφωνα με το νόμο το επενδυτικό κοινό εάν υπάρξει εξέλιξη για το παραπάνω θέμα» επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Συνάντηση Στουρνάρα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ

Τα προβλήματα ρευστότητας της ΔΕΗ στο επίκεντρο της συζήτησης
 

Σε 600-700 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα οφειλόμενα προς τη ΔΕΗ (200 εκατ. ευρώ από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και 400-500 εκατ. ευρώ από ιδιώτες), γεγονός που δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας στην επιχείρηση.

Το πρόβλημα αυτό, καθώς και το ενδεχόμενο συμψηφισμού για τις οφειλές του Δημοσίου (με φόρους μισθωτών υπηρεσιών, κ.λπ.), συζήτησαν σε συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Γιάννης Στουρνάρας και ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός.

Όπως ανέφεραν, αμέσως μετά τη συνάντηση, στελέχη της ΔΕΗ, η έλλειψη ρευστότητας αντιμετωπίζεται προς το παρόν μόνον με τη μη πληρωμή προμηθευτών, όμως, εάν συνεχιστεί, μπορεί να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις. Παράλληλα, η επιχείρηση έχει προχωρήσει σε ρύθμιση για επιμήκυνση για τον Ιούνιο 2013 δανείων ύψους 525 εκατ. ευρώ, η εξόφληση των οποίων έπρεπε να γίνει το α΄ εξάμηνο φέτος.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Αλ. Παπαρήγα: Τρομοκρατούν τον ελληνικό λαό


«Πρόκειται για τραγική φαρσοκωμωδία. Από τη στιγμή που κι οι τρεις και όχι μόνο αυτά τα κόμματα, υπόσχονται ότι δεν θα βάλουν σε κίνδυνο την στρατηγική παραμονής της Ελλάδας στην ΕΕ - γιατί εκεί είναι η ουσία - τότε σημαίνει ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε νέο σφαγιασμό του ελληνικού λαού».

Τη δήλωση έκανε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ερωτηθείσα σχετικά με τα νέα μέτρα και τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων, που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι «φτιάχνουν ένα σκηνικό, με στόχο την τρομοκράτηση του ελληνικού λαού, λέγοντας ότι εμείς προσπαθήσαμε να πάρουμε μέτρα, τα δήθεν ισοδύναμα - που κι αυτά αντιλαϊκά είναι -και στο τέλος θα πουν στον λαό ότι εμείς σώσαμε την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και στην ΕΕ».

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com 

Άσαντ: «Οι αποσκιρτήσεις είναι τελικά κάτι θετικό, μια αυτοκάθαρση»


Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, παραχώρησε συνέντευξη στο φιλοκαθεστωτικό ιδιωτικό συριακό τηλεοπτικό κανάλι Αλ-Ντούνια η οποία θα μεταδοθεί σήμερα το βράδυ.

«Ο πρόεδρος της Αραβικής Συριακής Δημοκρατίας Μπασάρ αλ-Άσαντ έδωσε μια ειδική συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι Αλ-Ντούνια που αφορά τις εξελιξεις στη Συρία και στην περιοχή», ανακοίνωσε το κανάλι, διευκρινίζοντας ότι η συνέντευξη θα μεταδοθεί στις 21:00.

Ο σύριος πρόεδρος είπε ότι το καθεστώς της Συρίας δεν έχει ακόμη κερδίσει τη μάχη κατά των ανταρτών και θα χρειαστεί ακόμη χρόνος. «Μπορώ να συνοψίσω την κατάσταση σε μια φράση: προοδεύουμε, η κατάσταση επί του πεδίου είναι καλύτερη, αλλά δεν έχουμε ακόμη κερδίσει, αυτό θα χρειαστεί ακόμη καιρό».

Χαρακτήρισε, επίσης, «μη ρεαλιστική» τη δημιουργία μιας ζώνης προστασίας στη Συρία, την οποία ζητούν οι δυτικοί και η Τουρκία για την υποδοχή των προσφύγων. «Πιστεύω ότι το να μιλάμε για ζώνες προστασίας, πρώτον δεν είναι στο τραπέζι και δεύτερον είναι μια μη ρεαλιστική ιδέα ακόμη και για κράτη που είναι εχθρικά έναντι της Συρίας» πρόσθεσε.

Ο Άσαντ χλεύασε τις αποσκιρτήσεις που συγκλόνισαν τους τελευταίους μήνες το καθεστώς του, εκτιμώντας ότι η χώρα έχει πλέον «καθαριστεί» από τα πρόσωπα που, κατά τον ίδιο, στερούνται πατριωτισμού.

«Οι πατριώτες και οι εντάξει άνθρωποι δεν διαφεύγουν, δεν εγκαταλείπουν την πατρίδα. Τελικά, αυτή η επιχείρηση είναι θετική, είναι μια επιχείρηση αυτοκάθαρσης του κράτους, κατά πρώτον, και του έθνους γενικά» υπογράμμισε.

Για το θέμα των ζωνών προστασίας μίλησε και ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία «περιπλεγμένη» υπόθεση και ότι απαιτεί την εφαρμογή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού σε τμήμα του συριακού εδάφους.

«Εάν οι άνθρωποι (πρόσφυγες) στις απελευθερωμένες περιοχές που ελέγχονται από τον νέο συριακό στρατό συγκεντρωθούν, θα πρέπει να τους προστατεύσουμε. Αυτό ονομάζεται ζώνη προστασίας. Μελετάμε το θέμα. Είναι πολύ περιπλεγμένο. Δεν μπορούμε να το κάνουμε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας και άλλων χωρών» δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter ο Λοράν Φαμπιούς.

«Αλλά αυτό που θέλουμε εμείς είναι να προχωρήσουν τα πράγματα, να πέσει το συντομότερο δυνατόν ο Μπασάρ αλ Ασαντ και ταυτόχρονα να βρούμε λύσεις στα ανθρωπιστικά προβλήματα» συνέχισε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι αυτό είναι το θέμα της συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας σε υπουργικό επίπεδο, την οποία η Γαλλία έχει συγκαλέσει για την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη.

«Μία ζώνη προστασίας, χωρίς ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού είναι αδύνατη. Για να διασφαλίσουμε την προστασία των προσφύγων, θα πρέπει να διαθέτουμε αντιαεροπορικά και αεροπορικά μέσα» είπε ο Φαμπιούς, εννοώντας ότι αυτό θα απαιτεί και την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων επί του εδάφους.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι η Τουρκία είχε συνομιλίες με τα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με την πιθανότητα φιλοξενίας των σύρων προσφύγων μέσα στην ίδια τη χώρα τους και ότι η Άγκυρα αναμένει ο διεθνής οργανισμός να λάβει σαφή μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο μεταξύ, σφοδρές μάχες σημειώνονται την Τετάρτη ανάμεσα σε στρατιώτες και αντάρτες κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Ταφτανάζ, που βρίσκεται ανάμεσα στο Χαλέπι και στην Ιντλέμπ, στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Εκρήξεις ακούγονταν από το αεροδρόμιο, από όπου απογειώνονται τα μαχητικά αεροπλάνα και τα ελικόπτερα του στρατού για να βομβαρδίσουν τις θέσεις των ανταρτών στο Χαλέπι και την Ιντλέμπ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αυτό το στρατιωτικό αεροδρόμιο έγινε στόχος πολλών επιθέσεων των ανταρτών που βρίσκονται στις δύο αυτές πόλεις. Τα στρατεύματα του καθεστώτος του Άσαντ σφυροκοπούν καθημερινά τις θέσεις τους.

Η μάχη για το Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, διαρκεί εδώ και περισσότερο από έναν μήνα, καθώς ο στρατός δεν έχει καταφέρει να διώξει από εκεί τους αντάρτες.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Σέρρες: Σχέδια για την προστασία και ανάδειξη του Εθνικού Πάρκου της λίμνης Κερκίνης


Σχέδια για την περαιτέρω προστασία και ανάδειξη του Εθνικού Πάρκου της λίμνης Κερκίνης, έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Ευρώπης, κάνουν ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης και η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

Το πρώτο βήμα θα γίνει στην αυριανή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας όπου θα εγκριθεί σύναψη προγραμματικής σύμβασης για τη διοικητική υποστήριξη υλοποίησης του έργου «Δράσεις προστασίας και ανάδειξης στο Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης».

Η σύμβαση αφορά στην ωρίμανση του έργου που –μεταξύ άλλων- περιλαμβάνει τη δημιουργία τεχνητών νησίδων για τη φωλεοποίηση των πουλιών, την κατασκευή ενός διώροφου παρατηρητηρίου με σκοπό τη διευκόλυνση των επισκεπτών για παρατήρηση της φύσης, αλλά και την ανακατασκευή του ορόφου του κτιρίου της πρώην κοινότητας Κερκίνης για τη φιλοξενία εθελοντών.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com

Ουκρανία: Απορρίφθηκε η έφεση της Τιμοσένκο


Δεν έγινε δεκτή η έφεση της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, στη διάρκεια χθεσινής συνεδρίασης, με παρούσα και την κόρη της Ευγενία.

Ένταση στην πορεία των εργαζομένων στους δήμους

Ρίψη χημικών από τα ΜΑΤ

Μέχρι τα κεντρικά της Τροχαίας έφτασε η πορεία της ΠΟΕ - ΟΤΑ που ξεκίνησε επεισοδιακά, όταν αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να εμποδίσουν τους οδηγούς με τα απορριμματοφόρα τους να κινηθούν προς το κέντρο.

Οδηγοί απορριμματοφόρων κατήγειλαν ότι δυνάμεις της αστυνομίας προσπάθησαν να τους συλλάβουν για παρακώλυση συγκοινωνιών. Επίσης έκαναν λόγο για πέντε προσαγωγές οδηγών από τις αστυνομικές δυνάμεις. Τελικά, ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα αφέθηκαν οι οδηγοι απορριματοφόρων που είχαν συλληφθεί νωρίτερα.

Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Καραϊσκάκη, με τους διαδηλωτές να διαμαρτύρονται για τις περικοπές στους προϋπολογισμούς των δήμων, φωνάζοντας συνθήματα κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ζητώντας την ενίσχυση των προϋπολογισμών των ΟΤΑ.

Με την έναρξη της πορείας επικράτησε ένταση μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων, καθώς οι διαδηλωτές κινήθηκαν ανάποδα στην οδό Πειραιώς με τα απορριμματοφόρα, με σκοπό να ξεφύγουν από τις αστυνομικές δυνάμεις. Ακολούθησε και χρήση χημικών.Κάποια στιγμή οι διαδηλωτές επιχείρησαν ακόμα και να σηκώσουν με τα χέρια περιπολικό για να ανοίξουν τον δρόμο! Τα πνεύματα ηρέμησαν με την παρέμβαση του Προεδρου της ΠΟΕ ΟΤΑ, Θέμη Μπαλασόπουλου.

Επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου οι διαδηλωτές βρέθηκαν μπροστά στις δυνάμεις της αστυνομίας, όπου σταμάτησαν την κίνηση των οχημάτων.

Στην συγκέντρωση βρέθηκαν και δήμαρχοι της Αττικής.

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν και μέλη του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, όπως και εργαζόμενοι από βρεφονηπιακούς σταθμούς στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Πηγή: protothema.gr

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο με κατάργηση Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων

Προβλέπει και αλλαγές στις ποινές της εφορίας
 

Ένα από τα νομοσχέδια που θα έχουν ψηφιστεί πριν την πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μέσα Οκτωβρίου είναι το φορολογικό. Αυτό άλλωστε ανέφερε, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί άμεσα δεν θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, τις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων κτλ. καθώς αυτές θα περιληφθούν σε άλλο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους για να εφαρμοστεί στην πλήρη του μορφή το 2013.

Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και θα έρθει άμεσα στη Βουλή έχει να κάνει με την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, την εφαρμογή νέου ποινολογίου της εφορίας και των τελωνείων, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα περιλαμβάνονται διατάξεις για την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή που θα οδηγήσει σε αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης κατά περίπου 40 λεπτά στο λίτρο. Στο υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν ότι στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχει πρόβλεψη για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από 23% σήμερα.

Αμέσως μετά την ψήφιση του παραπάνω νομοσχεδίου θα δοθεί προτεραιότητα στη σύνταξη του επόμενου που θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, ακινήτων κτλ.

Μία από τις προτάσεις που θα συζητηθεί σε συνεργασία με την Τρόικα είναι να φορολογούνται τα εισοδήματα αφού πρώτα αφαιρεθούν όλες οι δαπάνες που πραγματοποιούν τα νοικοκυριά με εξαίρεση τις δαπάνες για πληρωμή ΔΕΗ, τηλεφωνίας (σταθερή και κινητής), ύδρευσης, απόκτησης ακινήτων, αυτοκινήτων κτλ.

Το ποσό που θα προκύπτει μετά την αφαίρεση όλων των καταναλωτικών δαπανών που θα προκύπτουν με αποδείξεις (χειρόγραφες ή μέσω της ηλεκτρονικής κάρτας αποδείξεων) θα φορολογείται στη συνέχεια με κλιμακωτούς συντελεστές που θα ξεκινούν από 20% - 25%.

Αν τελικά ισχύει ο παραπάνω τρόπος φορολογίας, τότε ουσιαστικά το αφορολόγητο των πολιτών θα ταυτίζεται με τις αποδείξεις που έχουν συγκεντρώσει. Όμως, θα υπάρχουν αρκετές «δικλείδες ασφαλείας» ώστε να μην μπορεί κάποιος να δηλώσει καταναλωτικές δαπάνες ίσες με το πραγματικό του εισόδημα και έτσι να μην πληρώσει ούτε ένα ευρώ φόρο! Από την άλλη όμως κάθε φορά που ο πολίτης θα ζητά απόδειξη για να αυξήσει το αφορολόγητό του, το κράτος θα έχει διπλό όφελος καθώς και φόρο εισοδήματος θα επιβάλει στα καθαρά κέρδη του επιτηδευματία που εκδίδει την απόδειξη και ΦΠΑ θα εισπράττει.

Πάντως, αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι το εν λόγω σύστημα δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί άμεσα και αυτό διότι υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα οδηγήσει σε «γενναία» αύξηση των εσόδων.

Από την άλλη, δεδομένα θεωρούνται η κατάργηση των φοροαπαλλαγών, οι αλλαγές στα κλιμάκια φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με πιθανή αύξηση του αφορολογήτου στις 8.000 ευρώ και η παροχή κινήτρων για απόκτηση «φορολογικής κατοικίας» για οικονομικά εύρωστους αλλοδαπούς, με σκοπό ξένοι επιχειρηματίες να εγκαταστήσουν την φορολογικής έδρα τους στη χώρα μας κτλ.

Παράλληλα, το φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει την πλήρη εφαρμογή ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για κινητή και ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Όποιος δεν «συμμορφωθεί» θα διώκεται ποινικά και θα του επιβάλλονται χρηματικές ποινές. Πρόκειται για την ουσιαστική εφαρμογή καθολικού «Πόθεν Εσχες» το οποίο θα παρακολουθείται ηλεκτρονικά από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Σημαντικές αλλαγές θα επέλθουν στη φορολογία των ακινήτων με την αντικατάσταση από το 2013, του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας από ενιαίο προοδευτικό φόρο ακινήτων.

Ακόμη, σχεδιάζεται να επιβαρύνεται με αυτοτελή φόρο η υπεραξία που θα προκύπτει από την πώληση ακινήτων ιδιωτών (για ποσά πάνω από κάποιο όριο), ενώ θα επανεξεταστεί και ο συντελεστής φόρου μεταβίβασης ακίνητων.

Σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές αξίες, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν δεσμευτεί να μην αυξηθούν οι υφιστάμενες αλλά να επεκταθεί η εφαρμογή του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων σε όλες τις περιοχές που ακόμη δεν ισχύει.

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Νέα επιχείρηση «σκούπα» του δήμου για παράνομα τραπεζοκαθίσματα


Επιχείρηση «σκούπα» σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν τα ξημερώματα οι υπηρεσίες του δήμου, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη διευκόλυνση της κίνησης των πεζών και την απελευθέρωση του κοινόχρηστου χώρου που καταλαμβάνεται παράνομα.

Ελεγκτές της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου, συνεπικουρούμενοι από συνεργεία καθαριότητας, σε συνεργασία με τη δημοτική αστυνομία και απόσπασμα ανδρών της ΕΛΑΣ, χωρισμένοι σε τέσσερα κλιμάκια, διενήργησαν ελέγχους και κατασχέσεις τραπεζοκαθισμάτων.

Την αιφνιδιαστική έφοδο σε κεντρικά σημεία της πόλης συντόνιζαν οι αντιδήμαρχοι Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων Χασδάι Καπόν, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη Καλυψώ Γούλα και Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

«Μεγάλη ομάδα ο Άρης με πολλούς οπαδούς»


Το νέο μεταγγραφικό απόκτημα του Άρη Νούνο Κοέλιο μίλησε σε ΜΜΕ της Πορτογαλίας για το νέο του ξεκίνημα, αλλά και για την αντιμετώπιση που είχε από την ομάδα της Μπενφίκα. Αναλυτικά δήλωσε:

ΑΠΘ: Περίπου 30.000 ευρώ για την... τουαλέτα του πρύτανη


Μπορεί η διοίκηση του μεγαλύτερου πανεπιστημίου των Βαλκανίων να μην είχε πέντε εκατομμύρια ευρώ να πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά το 2011 δαπάνησε 8,3 εκατ. ευρώ σε διάφορες υπέρογκες και εξωφρενικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», έχει στηθεί χορός εκατομμυρίων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με χρήματα της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του, η διοίκηση της οποίας θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στη γενική συνέλευση, δηλαδή στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου.

Ο πρόεδρος της εταιρείας, που είναι ο πρύτανης κ. Γιάννης Μυλόπουλος, θα παρουσιάσει τις δαπάνες του 2011 και θα ζητήσει την έγκρισή τους από τη Γενική Συνέλευση. Πολλά μέλη της Συγκλήτου εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους από τη διαχείριση και δεν διστάζουν να κάνουν λόγο για κατασπατάληση δημόσιου χρήματος. Πολλές από τις δαπάνες, όπως τις παρουσιάζει ο «Ελεύθερος Τύπος» προκαλούν ποικίλα ερωτήματα για τη διαχείριση των χρημάτων εκ μέρους της εταιρείας:

- Δαπανήθηκαν 180.322,57 ευρώ για «διάφορες δραστηριότητες» χωρίς να αναφέρονται αναλυτικά ποιες είναι αυτές.

- Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του ΑΠΘ και το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του ΑΠΘ έλαβαν από την Εταιρεία 12.567 ευρώ και 35.857 ευρώ αντιστοίχως. Δηλαδή εκτός από την κρατική επιχορήγηση έλαβαν και μερικές χιλιάδες ευρώ επιπλέον από τα ταμεία της Εταιρείας.

- 1,3 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν για την πανεπιστημιακή κατασκήνωση της Καλάνδρας Χαλκιδική αν και οι εγκαταστάσεις είχαν ανακαινιστεί πριν από λίγα χρόνια.

- 430.189 ευρώ δόθηκαν για τον σχεδιασμό και τον εσωτερικό κανονισμό της Εταιρείας.

- 22.656 ευρώ για τη συμφωνική ορχήστρα του ΑΠΘ.

- 56.560 ευρώ στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις» προκειμένου να συναφθεί συμφωνία συνεργασίας.

- 250.000 για τη λειτουργία των κυλικείων που σήμερα λειτουργούν με την ευθύνη της Εταιρείας.

- 68.462 ευρώ για τη νομική υποστήριξη του ΑΠΘ, αν και το Πανεπιστήμιο διαθέτει νομική υπηρεσία. Ωστόσο τις υποθέσεις τις αναλαμβάνουν εξωτερικά δικηγορικά γραφεία.

- 80.091 ευρώ για την τεχνική υποστήριξη πληροφορικής του ΑΠΘ.

- 19.797 ευρώ για οδοιπορικά έξοδα του Πανεπιστημίου.

- 24.185 ευρώ για πληρωμή διοικητικών προστίμων. Δηλαδή τα πρόστιμα που υποβλήθηκαν σε υπαλλήλους του ΑΠΘ δεν τα πλήρωσαν οι καταδικασθέντες αλλά η Εταιρεία.

- Ο σχεδιασμός και ο ηλεκτροφωτισμός του ΑΠΘ κόστισαν 244.738 ευρώ.

- Η δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων ακινήτων ιδιοκτησίας του ΑΠΘ ανήλθε στα 526.375 ευρώ, ο περιβάλλων χώρος του κτιρίου ερευνών του ΑΠΘ χρηματοδοτήθηκε με 505.516 ευρώ και η τοποθέτηση ασύρματου δικτύου στις φοιτητικές εστίες κόστισε 42.343 ευρώ.

Πέρα από όλες αυτές τις δαπάνες, εντυπωσιακό είναι το ποσό που δόθηκε για την... ανακούφιση του πρύτανη, καθώς η ανακαίνιση της τουαλέτας της πρυτανείας κόστισε 29.348 ευρώ! Να σημειωθεί ότι οι καθαρίστριες του ΑΠΘ κάνουν τακτικά στάση εργασίας καθώς δεν πληρώνονται!

Από τα αποθεματικά της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΑΠΘ εκταμιεύτηκαν πέρυσι 8.354.839,24 ευρώ κυρίως σε ανούσιες δαπάνες. Το υπόλοιπο του αποθεματικού θα γίνει σήμερα γνωστό, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».

Πηγή: real.gr

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Χρυσή Αυγή: Βενιζέλος και Κουβέλης παριστάνουν τις «παρθένες»


«Βενιζέλος και Κουβέλης παριστάνουν τις νεαρές παρθένες, υποκρινόμενοι πως αντιστέκονται στα επονείδιστα μέτρα της Τρόικα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή με αφορμή τη σημερινή συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ τονίζει: «ο ελληνικός λαός δεν τρώει κουτόχορτο και έχει ήδη αντιληφθεί που μας οδηγούν τα εγχώρια φερέφωνα των τοκογλύφων».

«Οι χωρίς τέλος περικοπές οδηγούν με βεβαιότητα σε ύφεση και συρρίκνωση της οικονομίας», υποστηρίζει η Χρυσή Αυγή και «το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας δεν λύνει το ελληνικό πρόβλημα, αλλά ολοκληρώνει το σχέδιο των τοκογλύφων για την υφαρπαγή του εθνικού μας πλούτου».

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com  

«Κλείνει» το πακέτο των 11, 5 δισ. ευρώ

Συνάντηση Σαμαρά – Στουρνάρα στο Μαξίμου 
 

«Κλείδωσε» το πακέτο των 11, 5 δισ. ευρώ δήλωσε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

«Συζητήσαμε το συντονισμό της κυβερνητικής πολιτικής και το χρονοδιάγραμμα των δράσεων» αρκέστηκε να πει, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει ειδική πρόνοια για κλιμακωτές περικοπές στα ειδικά μισθολόγια των μάχιμων ένστολων.

Το πακέτο των νέων μέτρων θα συζητήσει ο πρωθυπουργός την Τετάρτη με τους κυβερνητικούς εταίρους.

Η ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ και το Golden Hall (Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης) αναμένεται να είναι οι πρώτες γρήγορες αποκρατικοποιήσεις που θα πραγματοποιήσει η κυβέρνηση.

Σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα και με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), δηλαδή των κυρίων Τάκη Αθανασόπουλου και Γιάννη Εμίρη, συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις.

Ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε στους επικεφαλής του ταμείου ότι σύντομα θα αρθούν τα εμπόδια που υπάρχουν σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις έτσι ώστε να συνεχιστούν χωρίς καθυστερήσεις (όπως προβλήματα Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ΟΠΑΠ και άλλα).

Κορυφαία πηγή του ταμείου αποκρατικοποιήσεων δήλωσε στο protothema.gr ότι η κατάληξη του διαγωνισμού για το Golden Hall θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα με κατακύρωση σε έναν από τους τρεις ενδιαφερόμενους, ενώ σε ερώτηση για το εάν συνεχίζει να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ η απάντηση ήταν ότι υπάρχουν 14 πολυεθνικοί όμιλοι οι οποίοι έχουν εκδηλώσει το αρχικό τους ενδιαφέρον και δεν ξέρουμε να υπάρχει κάποια αλλαγή σε αυτό.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Μέρκελ: «Ματώνει η καρδιά μου για τους Έλληνες»


Τη συμπάθειά της για τους Έλληνες συνταξιούχους που πλήττονται από τα μέτρα λιτότητας εξέφρασε η Άνγκελα Μέρκελ με μια ασυνήθιστη δήλωσή της την Τρίτη στο Βερολίνο. Λίγες μόλις ημέρες μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην πρωτεύουσα της Ομοσπονδίας και την έκκλησή της να πάψουν οι φωνές που ζητούν την έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη, η «Σιδηρά Καγκελάριος» μίλησε για τον πόνο που νιώθει βλέποντας τους Έλληνες πολίτες που θίγονται από τις περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις τους.

«Ματώνει η καρδιά μου βλέποντας τις περικοπές των συντάξεων κάθε απλού δημόσιου ή ιδιωτικού υπαλλήλου στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά η Άνγκελα Μέρκελ απευθυνόμενη σε Γερμανούς πολίτες κατά τη διάρκεια μιας ανοιχτής συνάντησης στην Καγκελαρία, τονίζοντας και το γεγονός πως πολλοί πλούσιοι Έλληνες έχουν μεταφέρει τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό.

Μετά τις θετικές για την Ελλάδα τοποθετήσεις του υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε και του υπουργού Οικονομίας και αντικαγκελάριου Φίλιπ Ρέσλερ, η δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ είναι μια ακόμα διαβεβαίωση από τα πλέον επίσημα χείλη για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Η Νέα Ορλεάνη υψώνει το «Μεγάλο Τείχος» ενόψει του τυφώνα Ισαάκ

Πρώτο "τεστ" για το αντιπλημμυρικό σύστημα της πολιτείας


Πριν από ακριβώς επτά χρόνια ο τυφώνας Κατρίνα κατέστρεψε τη Νέα Ορλεάνη με ένα παλιρροϊκό κύμα που νίκησε τα αντιπλημμυρικά έργα της πόλης. Τώρα η Νέα Ορλεάνη έχει ένα νέο όπλο για την καταπολέμηση του τυφώνα Ισαάκ, ένα παγκόσμιας κλάσης αντιπλημμυρικό σύστημα που κόστισε 14,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Για πρώτη φορά, το πρωί της Τρίτης, το Μηχανικό του Αμερικανικού Στρατού, μετακίνησε τη γιγαντιαία πόρτα στη θέση που πρέπει να είναι σε περίπτωση εκτεταμένης πλημμύρας στο άνω άκρο της λίμνης Μπόργκιν, κλείνοντας και αποκλείοντας από τα νερά μια περιοχή μήκους 3,2 χιλιομέτρων και ύψους 7,9 μέτρων.

Για τη Νέα Ορλεάνη το σύστημα αυτό που είναι γνωστό ως «Το Μεγάλο Τείχος» (The Great Wall), αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας και προστασίας, των περιοχών με χαμηλό υψόμετρο, από ένα παλιρροϊκό κύμα που θα έρθει με εξαιρετική ισχύ από τον Κόλπο του Μεξικού.

Το φράγμα είναι το μεγαλύτερο του είδους του στον κόσμο, και αποτελείται από ένα δίκτυο γιγαντιαίων αντλιών, μήκους 563 χιλιομέτρων, από δίκτυο ύδρο-συλλεκτών και πέτρινων εμποδίων, που έχουν σχεδιαστεί για να εξασφαλίσουν τους κατοίκους της Νέας Ορλεάνης.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Νέος κύκλος διαβουλεύσεων για τα εργασιακά

Με τους κοινωνικούς εταίρους συναντάται αυτή την ώρα ο Γ. Βρούτσης
 

Ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος των διαβουλεύσεων μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των κοινωνικών εταίρων για τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις.

Σε ότι αφορά το βασικό μισθό, ήδη από τις συναντήσεις του Ιουλίου, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, έχει αποκλείσει οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση, ενώ παραπέμψει το ενδεχόμενο κάποιας μικρής αύξησης, στη γενικότερη διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Οι εκπρόσωποι της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), ζητούν την αύξηση του βασικού μισθού στα 701 ευρώ μικτά από τα 585 ευρώ, που είναι σήμερα, ενώ ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, (ΣΕΒ), θέτει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, που έχει υπερβεί το 23%.

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος φαίνεται να συγκλίνει με τις προτάσεις των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων, σε ότι αφορά το βασικό μισθό, ενώ ζητά την επανεξέταση όρων του Μνημονίου, καθιστώντας σαφές ότι δεν θα συμμετάσχει σε διάλογο ο οποίος θα οδηγεί σε περαιτέρω μειώσεις των αμοιβών των εργαζομένων.

Στη συνάντηση, θα τεθούν και τα θέματα της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες και της συγκρότησης νέου φορέα στο πλαίσιο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, (ΟΑΕΔ), που θα αναλάβει μέρος από τις αρμοδιότητες που είχαν οι Οργανισμοί Εργατικής Εστίας και Κατοικίας (ΟΕΕ, ΟΕΚ), που καταργήθηκαν.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας, ο κοινωνικός διάλογος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τον Οκτώβριο.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Πυρκαγιές σε Χανιά, Ρόδο, Ύδρα και Φλώρινα


Μεγάλες φωτιές είναι σε εξέλιξη στη χώρα κατακαίοντας δασικές εκτάσεις στα Χανιά, τη Ρόδο, την Ύδρα και τη Φλώρινα.

Στη Ρόδο η φωτιά καίει από χτες το απόγευμα και οι προσπάθειες κατάσβεσής της δυσχεραίνονται από τους πολύ ισχυρούς ανέμους. Στην Ύδρα σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά στην περιοχή Μπίστη, καθώς και στη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στη Φλώρινα.

Στα Χανιά, ωστόσο, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το βράδυ στην περιοχή του Ομαλού μεταξύ Λάκων και Καράνου, εξελίσσεται σε ένα μόνο σημείο το οποίο ελέγχεται από τους πυροσβέστες. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης, δίνοντας σε όλη την διάρκεια της νύχτας τη μάχη με τις φλόγες, κατάφεραν να περιορίσουν την πυρκαγιά η οποία αρχικά ξέσπασε σε πέντε σημεία.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Χωρίς αποφάσεις η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία είχε ως βασικό θέμα την οριστικοποίηση του πακέτου μέτρων, ύψους 11,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, η επεξεργασία των μέτρων δεν έχει ολοκληρωθεί και τόνισε πως καταβάλλονται προσπάθειες να αποφευχθούν οι οριζόντιες περικοπές, με τις οποίες, όπως είπε, είναι αντίθετος και να προστατευθούν τα χαμηλά και μικρά εισοδήματα.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, τόνισε ότι το πακέτο αυτό πρέπει να συνδυαστεί μ' ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, επισήμανε πως η προσπάθεια είναι συνεχής και ξεκαθάρισε πως δεν πρέπει να υπάρξει περαιτέρω μάτωμα της ελληνικής κοινωνίας.

Όσον αφορά τα ειδικά μισθολόγια, σημείωσε πως η συζήτηση συνεχίζεται ενώ τάχθηκε κατά των μειώσεων των συντάξεων του ΟΓΑ. Σχετικά με τους ΟΤΑ, δήλωσε πως δεν πρέπει να γίνουν νέες περικοπές καθώς οι δήμοι υποκαθιστούν σε πολλές περιπτώσεις το απουσιάζον κοινωνικό κράτος.

Ο κ. Βενιζέλος μεταβαίνει στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους, όπου θα κάνει δηλώσεις.

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com  

Θεσσαλονίκη: Καθηγητής βιντεοσκοπούσε κρυφά τους μαθητές!

Στο παρελθόν είχε συλληφθεί για παιδική πορνογραφία
 

Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη της Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος ότι καθηγητής γυμνασίου που είχε συλληφθεί στη Θεσσαλονίκη για παιδική πορνογραφία είχε τοποθετήσει μέσα στη σχολική αίθουσα κρυφή κάμερα και βιντεοσκοπούσε μαθητές! Οπως ανακοινώθηκε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρέθηκαν βίντεο παιδικής πορνογραφίας, με πρωτότυπες βιντεοσκοπήσεις εφήβων μέσα σε αίθουσα διδασκαλίας.

«Ειδικότερα, τον Ιανουάριο του 2010 συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος 42χρονος καθηγητής γυμνασίου, διότι σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκαν ψηφιακά πειστήρια τα οποία περιείχαν πλήθος αρχείων παιδικής πορνογραφίας.

Μετά από συνεργασία της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με την Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος, διαπιστώθηκε σε εργαστηριακή εξέταση που διενεργήθηκε, η ύπαρξη πλήθους αρχείων εικόνων και βίντεο παιδικής πορνογραφίας, καθώς και πρωτότυπες βιντεοσκοπήσεις εφήβων, πιθανόν μαθητριών, μέσα σε αίθουσα διδασκαλίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές «οι βιντεοσκοπήσεις αυτές, οι οποίες ανέρχονται στις 80 είχαν γίνει μέσω υπολογιστή ενώ φέρεται ότι κάμερα είχε τοποθετηθεί σε τέτοια σημεία της αίθουσας, ώστε να είναι δυνατή η λήψη απόκρυφων σημείων του σώματος των μαθητών».

Τα αποτελέσματα της εργαστηριακής εξέτασης αλλά και της έρευνας που συνεχίζεται από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υποβλήθηκαν άμεσα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Νέα πτέρυγα για το 4ο Δημοτικό Σχολείο


Νέα πτέρυγα αποκτά το 4ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης στην οδό Δελφών 150. Το έργο, προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνεται στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Θεσσαλονίκης και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Με την ολοκλήρωσή του θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της σχολικής στέγης σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή.

Η μελέτη, που εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο, προβλέπει, εκτός από την ανέγερση της νέας πτέρυγας, την αναβάθμιση του υπάρχοντος κτιρίου στη συμβολή των οδών Δελφών - Γ. Κατσάλη - Ανωνύμου – Γαρέφη. Το νέο κτίριο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και όροφο, ενώ διαθέτει δύο κλιμακοστάσια και έναν ανελκυστήρα.

Μετά και την προσθήκη της νέας πτέρυγας, συνολικά το κτίριο πρόκειται να στεγάσει πέντε νέες αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα ξένων γλωσσών, δύο εργαστήρια, βιβλιοθήκη, ιατρείο, κουζίνα, τραπεζαρία, αίθουσα συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, γραφείο διευθυντή, γραμματεία, γραφείο καθηγητών, αρχείο, χώρους υγιεινής μαθητών και καθηγητών.

Στις εργασίες που θα γίνουν στο ήδη υπάρχον κτίριο, προκειμένου να αναβαθμιστεί, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις σύμφωνα με τη στατική μελέτη, γενικές εργασίες και επεμβάσεις στις όψεις του κτιρίου, μονώσεις, ηλεκτρομηχανολογικές και υδραυλικές εργασίες, εσωτερική και εξωτερική βαφή, αντικατάσταση εσωτερικών και εξωτερικών κουφωμάτων, κατασκευή ράμπας ΑμΕΑ στην κεντρική είσοδο, πλήρη ανακατασκευή των χώρων υγιεινής, αντικατάσταση ψευδοροφής και στεγάστρων των δύο εισόδων, αποκατάσταση δαπέδων και αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων, σωληνώσεων, σωμάτων καλοριφέρ και γενική ανακατασκευή λεβητοστασίου. Επιπλέον, προβλέπονται εργασίες διαμόρφωσης του αύλειου χώρου.

«Στόχος της δημοτικής αρχής είναι σε όλες τις δημοτικές κοινότητες να καταργηθούν οι διπλοβάρδιες στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σχεδιάζουμε, στο πλαίσιο του εφικτού, να προστεθούν όπου χρειάζεται νέα σχολεία με σύγχρονες προδιαγραφές, ενώ τα υπάρχοντα σχολικά κτίρια να αποκτήσουν άνετους χώρους», είπε ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Κουράκης.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Εθελοντική αιμοδοσία στο δήμο Ευόσμου-Κορδελιού


Εθελοντική αιμοδοσία για την ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος της δημοτικής ενότητας Ευόσμου διοργανώνει ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου δια της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας και Παιδείας.

Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου από τις 9.00 - 13.00 στην πλατεία δημαρχείου Ευόσμου από την Κινητή Μονάδα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και είναι η δεύτερη που πραγματοποιείται μέσα στο 2012 από την έναρξη λειτουργίας της Τράπεζας Αίματος στη δημοτική ενότητα Ευόσμου.

«Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να ενισχύσουν την Τράπεζα Αίματος της δημοτικής ενότητας Ευόσμου. Η αιμοδοσία είναι πράξη αγάπης, πράξη ζωής για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη το αίμα. Γιατί το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αντικαθίσταται, μόνο προσφέρεται!» δήλωσε ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Στάθης Λαφαζανίδης.

«Προχωράμε σταθερά και συντονισμένα οργανώνοντας με την υποστήριξη των δημοτών μας τη λειτουργία της Τράπεζας Αίματος στη δημοτική ενότητα Ευόσμου. Στόχος μας είναι να ενεργοποιήσουμε σε αυτήν την προσπάθεια όλους τους πολίτες γιατί η αιμοδοσία αποτελεί τη σημαντικότερη προσφορά προς το συνάνθρωπο», τόνισε ο εντεταλμένος σύμβουλος θεμάτων Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Γρηγοριάδης.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Σε εξέλιξη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών


Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 10 το πρωί η κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τους δύο εταίρους του στην κυβέρνηση κ.κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη. Ο κ. Σαμαράς είχε αποφύγει να συγκαλέσει σύσκεψη με τους αρχηγούς πριν από τις κρίσιμες συναντήσεις του με τους κ.κ. Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ προκειμένου να αποφύγει τυχόν διαφωνίες για το πακέτο των μέτρων αναλαμβάνοντας έτσι πλήρως την ευθύνη των χειρισμών.

Στην συνάντηση θα γίνει εκτεταμένη συζήτηση καθώς ο χρόνος πλέον πιέζει. Το πακέτο των μέτρων και το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου οπότε είναι το άτυπο Eurogroup στην Κύπρο.

Μέχρι στιγμής υπάρχει πρόβλημα που σχετίζεται με τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια όπου διαφωνούν οι αρμόδιοι υπουργοί Αμύνης και Δημοσίας Τάξεως. Επίσης υπάρχει διαφωνία του κ. Κουβέλη για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας αλλά και των περικοπών στις συντάξεις κάτω των 700 ευρώ.

Ζήτημα όμως θα προκύψει και με τις απαιτήσεις της Τρόικας για την πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων –ό,τι έχει απομείνει- με καθορισμό της κατώτατης αμοιβής από την κυβέρνηση και την αναγνώριση ακόμη και συμβάσεων μίας ημέρας. Είναι ερώτημα αν η ΔΗΜΑΡ μπορεί να συναινέσει σε τέτοιες αλλαγές όταν μέχρι πριν από έναν μήνα μιλούσε για αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος αν και δεν έχει ενστάσεις ως προς τα επιμέρους μέτρα αφού τα περισσότερα τα είχε προσυπογράψει ως υπουργός Οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης ανέπτυξε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ πολιτική κριτική έναντι του κ. Σαμαρά αφενός για την τακτική που είχε ακολουθήσει στην αντιπολίτευση και αφετέρου για τους πρόσφατους χειρισμούς του και τις επισκέψεις του στις ξένες πρωτεύουσες.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να συγκεράσει τους ενδοιασμούς του κ. Κουβέλη για το πακέτο των μέτρων με τις ενστάσεις στους πολιτικούς χειρισμούς του κ. Βενιζέλου ο οποίος προειδοποίησε ότι δεν θα συμφωνήσει σε όλα προκειμένου να στηρίξει την κυβέρνηση. Το βασικό επιχείρημα του κ. Σαμαρά πάντως θα είναι ότι τα περιθώρια για να παραμείνει στο παιχνίδι της ευρωζώνης η χώρα και να πάρει τον Οκτώβριο την δόση των 31,5 δις και να θέσει το ζήτημα της επιμήκυνσης είναι περιορισμένα και περνά μέσα από την τήρηση των δεσμεύσεων.

Πηγή: protothema.gr

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com  

Αποφασισμένοι για κινητοποιήσεις οι δήμαρχοι της χώρας

Με τον πρωθυπουργό συναντάται σήμερα το προεδρείο ΚΕΔΕ
 

Αποφασισμένοι για κινητοποιήσεις εμφανίζονται οι δήμαρχοι της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για την δεινή κατάσταση που έχουν περιέλθει οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι δήμοι Αττικής και άλλων περιφερειών της χώρας θα παραμείνουν σήμερα και αύριο κλειστοί, ενώ οι δήμαρχοι, αυτή την ώρα πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών.

Επίσης, το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) συναντάται στις 12 το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Έπειτα, θα συνεδριάσει στις 15.00 για να αποτιμήσει τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, ενόψει και του εκτάκτου συνεδρίου.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com