Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Θεσσαλονίκη: Ανακοινώθηκαν οι νικητές δύο αρχιτεκτονικών διαγωνισμών

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανακοινώνει τα αποτελέσματα των δύο αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για την Θεσσαλονίκη, οι οποίοι διεξήχθησαν με μεγάλη επιτυχία, καθώς και την προκήρυξη στις 27 Ιουνίου 2012 του πρώτου διαγωνισμού στρατηγικού σχεδιασμού του θαλάσσιου μετώπου. Επιδίωξη των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών είναι να επιτευχθεί λειτουργική, περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης, η ανταγωνιστικότητα της πόλης αλλά και η κοινωνική και πολιτιστική αναζωογόνησή της, επιλύνοντας προβλήματα με ποιοτικό και δημιουργικό τρόπο.
Πρόκειται για τις αναπλάσεις της “Βαλκανικής Πλατείας” στην περιοχή του πρώην Στρατοπέδου Στρεμπενιώτη του Δήμου Νεάπολης – Συκεών, και  του άξονα Αχειροποιήτου – Αγίας Σοφίας από την οδό Φιλίππου μέχρι τη λεωφόρο  Νίκης, περιλαμβανομένων των  πλατειών Αγίας Σοφίας και Μακεδονομάχων και του περιβάλλοντα χώρου των βυζαντινών ναών και της Μητρόπολης. Σε συνέχεια δε της επιτυχούς διοργάνωσης ημερίδας στη Θεσσαλονίκη από τον ΟΡΘΕ στις 13 Μαρτίου, αφιερωμένη σε παρεμβάσεις του παράκτιου χώρου διεθνώς, με Απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ Γρηγόρη Τσάλτα το Πράσινο Ταμείο αποδέσμευσε πόρους για την προετοιμασία των διαγωνισμών του θαλάσσιου μετώπου, ο πρώτος από τους οποίους προκηρύσσεται εντός του Ιουνίου. Πρόκειται για το τμήμα που αφορά στις εκβολές των ποταμών και γενικά τον Δήμο Δέλτα, ενώ θα ακολουθήσουν οι διαγωνισμοί των υπόλοιπων 4 τμημάτων. Η περιοχή παρουσιάζει έντονο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον και γειτνιάζει με οικισμούς, πλούσια γεωργική γη, βιομηχανικές-βιοτεχνικές συγκεντρώσεις ενώ φιλοξενεί σημαντική υδατο-καλλιεργητική δραστηριότητα.
«Πρόκειται για προτάσεις διαμόρφωσης σημαντικών χώρων στην πόλη, έναν στη Δυτική Θεσσαλονίκη και τον άλλον σε εμβληματική περιοχή του ιστορικού-εμπορικού κέντρου, που αφορούν την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων», δήλωσε ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γρηγόρης Τσάλτας. «Όσο για τον διαγωνισμό του παράκτιου μετώπου που ξεκινάει, έχει στόχο την ενιαία στρατηγική θεώρηση της σχέσης της πόλης με τη θάλασσα, που είναι το  σημαντικότερο στοιχείο της φυσιογνωμίας της και παράλληλα την ανάδειξη και προστασία του περιβάλλοντός της».
Σύμφωνα με το πρακτικό αξιολόγησης της Κριτικής Επιτροπής του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για την ανάπλαση της Βαλκανικής Πλατείας αξιολογήθηκαν 20 προτάσεις, απονεμήθηκαν 3 βραβεία και εξαγοράστηκαν ισότιμα τρεις μελέτες. Το πρώτο βραβείο  συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 27.000 ευρώ και απονέμεται στην ομάδα των Ρένα Σακελλαρίδου, Μόρφω Παπανικολάου (sparch / Sakellaridou Papanikolaou Architects) και Αναστασία Παπαδοπούλου, Βενετία Τσακαλίδου (40.22 Architects) για την αρχιτεκτονική μελέτη, με συνεργάτες αρχιτέκτονες τους Κ. Ολύμπιο, Ε. Παπαευαγγέλου, Χ. Καρακάνα, Κ. Τουμπεκτσή και συνεργάτες φοιτητές αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ τους Σ. Γεωργίου, Ε. Κουμπλή, Α. Νιάκα. Επίσης για την πολεοδομική μελέτη τους Γεωχώρος Μελετητική ΕΠΕ, Δρ. Α. Γιαννακού,  Δρ. Α. Τασοπούλου, Δ. Ζέκα με συνεργάτη τον Σ. Τσόβρα και για την  κυκλοφοριακή μελέτη τον Κ. Δερπάνη με συνεργάτες τους Δ. Σαμαρά, Γ. Παπανδρίτσα.
Η περιοχή μελέτης της Βαλκανικής Πλατείας έχει  έκταση περίπου 26 στρεμμάτων και περιλαμβάνει το ανοικτό θέατρο, όπου διοργανώνεται από το Δήμο Νεάπολης – Συκεών κάθε χρόνο σημαντική πολιτιστική εκδήλωση με συμμετοχές από χώρες της Βαλκανικής με δυναμικό χαρακτήρα. Η πρόταση περιλαμβάνει την αναδιοργάνωση των χρήσεων γης και του οδικού δικτύου πρόσβασης, τη σύνδεση των λειτουργιών μεταξύ τους, διαμόρφωση νέων κατασκευών και αύξηση των ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου. Το πρώτο βραβείο έχει ως κεντρική ιδέα την έννοια του υβριδικού τοπίου, τον χρόνο και τον τόπο έτσι όπως συνυπάρχουν και εκφράζονται στην Βαλκανική Χερσόνησο, ως μείξη λαών, γλωσσών, θρησκειών, μύθων και παραδόσεων, ως μείξη εν τέλει χρωμάτων και φύσης. Επιλέγει την φύση ως την ενεργό βάση που διατρέχει το σύνολο, που γεννιέται, αλλάζει και διαρκώς ανανεώνεται, ως ένα ενιαίο καμβά όπως η βαλκανική γη που δέχεται λαούς, τοπωνύμια, ιστορίες ανθρώπων και την ιστορία των λαών και τα δένει όλα μαζί σε ένα μείγμα. Προτείνει το φυσικό τοπίο ως υποδοχέα πολλαπλών δραστηριοτήτων: πάρκο, γήπεδο και θέατρο μαζί, τόπο για δρώμενα, parking και τόπο για την απόλαυση της φύσης.
Για την ανάπλαση του άξονα Αχειροποιήτου – Αγίας Σοφίας αξιολογήθηκαν 52 προτάσεις, απονεμήθηκαν επίσης  3  βραβεία  και  εξαγοράστηκαν  ισότιμα  τρεις μελέτες. Το πρώτο βραβείο, που συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 42.867 ευρώ, απονέμεται σε ομάδα αρχιτεκτόνων αποτελούμενη από τους Αντώνιο Νουκάκη, Βαρβάρα-Χριστίνα Μυροφορίδου, Μαρίνα Τσιντζέλη, Αντώνιο Χαζάπη, Αναστασία Χρανιώτη και οι Μιχαήλ Παρασκευόπουλος για την κυκλοφοριακή μελέτη, Βασίλειος Κολοβός για την μελέτη Η/Μ εγκαταστάσεων, Ευαγγελία Χριστοδουλάκη για την φυτοτεχνική μελέτη. Συμμετέχουν επίσης ως σύμβουλος η Παρασκευή Παμπάλου-Νουκάκη και ως συνεργάτες οι Ε. Δακόπουλος, Α. Ζώμας, Γ. Νουκάκης, Α. Παντελοπούλου και η φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής Σ. Κριεμαζή.
Η περιοχή παρέμβασης καταλαμβάνει 40 στρέμματα. Η αξία των βυζαντινών μνημείων της Αχειροποιήτου και της Αγίας Σοφίας και η σημασία της σχέσης τους με το άμεσο περιβάλλον τους και την ευρύτερη πόλη, κάνουν επιτακτική την ανάγκη ουσιαστικής και ολοκληρωμένης ανάπλασής του. Αντικείμενο του Διαγωνισμού ήταν η ανάδειξη των μνημείων και ο μετασχηματισμός του άξονα σε αρχαιολογικό περίπατο, με σεβασμό στις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, αξιοποίηση της παρουσίας του μετρό και λειτουργική, αισθητική  και περιβαλλοντική αναβάθμιση του χώρου στο επίπεδο του δρόμου. Στην επιλεγείσα μελέτη επιχειρούνται στρατηγικές ήπιων επεμβάσεων που είναι όμως ικανές να επιφέρουν ευρείες αλλαγές και να δημιουργήσουν διαφορετικές ποιότητες, εντάσεις και πυκνότητες κατά μήκος του άξονα που θα ενδυναμώσουν τη σημασία  και το περιεχόμενο του τόπου. Η πρόταση επιδιώκει να προσφέρει μέσα από την οργάνωση του άξονα μια ευανάγνωστη αστική αφήγηση. Επικεντρώνεται στην ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων, της φυσιογνωμίας και ατμόσφαιρας κάθε τόπου και την ενσωμάτωση  των  βυζαντινών μνημείων στην λειτουργία της σύγχρονης πόλης. Ο χώρος χαρακτηρίζεται από την δυναμικότητα του άξονα και επιμέρους τόπους που αρθρώνονται σε αυτόν ως αστικά δωμάτια, τις τρία πλατείες, χώρους τελετουργιών, καθημερινής δράσης και τους πράσινους χώρους με  χωμάτινες επιφάνειες  και  φυτεύσεις.
Υπενθυμίζεται πως το Πράσινο Ταμείο ενέκρινε συνολικά τη διάθεση πίστωσης 444.800 ευρώ με δικαιούχο φορέα τη ΔΕΕΑΠ για τη διενέργεια τριών διαγωνισμών στην πόλη και 1.000.000 ευρώ προς τον Οργανισμό Θεσσαλονίκης, για τη διενέργεια πέντε αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για το στρατηγικό ανασχεδιασμό του θαλάσσιου μετώπου και εντάσσονται όλοι στο πλαίσιο του προγράμματος «Θεσσαλονίκη 2012» του ΥΠΕΚΑ. Εξάλλου, εχθές εγκρίθηκε από το ΔΣ του Πράσινου Ταμείου το ποσό των δύο εκ. ευρώ για την υλοποίηση εντός του επόμενου εξαμήνου έξι έργων που υπέβαλε ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο «Αστική Αναζωογόννηση 2012-2015» και τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της δημοπράτησης.
Πρόκειται για τα έργα:
-  Ανάπλαση Περιβάλλοντα Χώρου Οθωμανικού Μνημείου «Παζάρ Χαμάμ» στα Λουλουδάδικα
-  Αναπλαση Περιβάλλοντα Χώρου Αλάνας Τούμπας
-  Ανάπλαση Πλατεία Καούδη
-  Ανάπλαση Περιβάλλοντα Χώρου Διατηρητέου Κτιρίου Αναγεννήσεως
-  Ανάπλαση Παιδικών Χαρών
-  Αναπλάσεις σε πάρκα και νησίδες πρασίνου στο πλαίσιο «Αειφορικής και Βιώσιμης Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος».
Επιπλέον, μετά από συνεννόηση του Υπουργού ΠΕΚΑ, Γρηγόρη Τσάλτα, και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, αποφασίστηκε η προώθηση του αιτήματος του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη χρηματοδότηση καλλιτεχνικού – αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών, για νέους μέχρι 40 ετών για τη δημιουργία επετειακού τοπόσημου της πόλης με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωσή της. Το ΥΠΕΚΑ θα χρηματοδοτήσει το διαγωνισμό με το ποσό των 73.800 ευρώ από τους πόρους του “Προγράμματος Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης” του ΕΠΠΕΡΑΑ.
Σχετικά με το θέμα, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γρηγόρης Τσάλτας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Τα τοπόσημα λειτουργούν καταλυτικά για τη δημιουργία κοινής συνείδησης και αναγνώρισης αξιών, που συνδέονται με τις συλλογικές κατακτήσεις, αλλά σηματοδοτούν και την σύχρονη ταυτότητα της πόλης και δίνουν τη δυνατότητα δημιουργικής έκφρασης σε περίοδο έκφρασης δημιουργικών αναζητήσεων”.
Τέλος, συνεισφέροντας στον εορτασμό της επετείου του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο Γρηγόρης Τσάλτας έδωσε οδηγίες στο Πράσινο Ταμείο για το αίτημα του αρμόδιου αντιδημάρχου Κ. Ζέρβα για διάθεση στην ΕΑΧΑ του ποσού των 300.000 ευρώ, ώστε η Εταιρεία να μελετήσει και να υλοποιήσει τη σήμανση των 50 σημαντικών μνημείων της πόλης.
Πηγή: Econews.gr
http://www.econews.gr/2012/06/14/nikites-arxitektonikoi-diagwnismoi-thessaloniki/ 

Πράσινο φως για το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα

Άδεια για την κατασκευή στη Λήμνο, του τρίτου μεγαλύτερου παγκοσμίως υπεράκτιου αιολικού πάρκου και πρώτου στην Ελλάδα, έλαβε η City Electric AE, θυγατρική κατά 100% της RF Energy, με μετόχους την εισηγμένη FG Europe, τον κ. Γεώργιο Φειδάκη και την οικογένεια Ρέστη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Κέρδος», η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) χορήγησε άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υπεράκτιο αιολικό πάρκο, ισχύος 498,15 MW, αποτελούμενο από 81 ανεμογεννήτριες (Α/Γ) ισχύος 6,15 MW έκαστη, βορειοανατολικά της νήσου Λήμνου.
Η επένδυση, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, έχει σχεδιαστεί από εξειδικευμένα και άρτια καταρτισμένα στελέχη της RF Energy.
Όπως επισημαίνει η διοίκηση της εταιρείας, η υλοποίηση της επένδυσης θα επιφέρει οικονομική ανάπτυξη και προβολή στην περιοχή του βορειανατολικού Αιγαίου και της νήσου Λήμνου.
Το έργο θα παράγει «πράσινη» ενέργεια 1.692,3 GWh ετησίως, ικανή να τροφοδοτήσει περίπου 500 χιλιάδες νοικοκυριά, ενώ όλες οι ανεμογεννήτριες του υπεράκτιου αιολικού πάρκου έχουν χωροθετηθεί εκτός των ορίων Natura 2000.
Πηγή: econews.gr
http://www.econews.gr/2012/06/14/uperaktio-aioliko-parko/ 

Ισοπαλία σαν ήττα για την Ιταλία!

Ισόπαλες 1-1 αναδείχτηκαν Ιταλία και Κροατία για τη 2η αγωνιστική του Γ' ομίλου του Euro. Οι Ιταλοί άνοιξαν το σκορ με την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Πίρλο στο 39' και οι Κροάτες πήραν τον βαθμό της ισοπαλίας με τον Μάντζουκιτς στο 72'. Σε περιπέτειες οι ατζούρι, οι οποίοι έχουν 2 βαθμούς.
Το ματς ξεκίνησε με την Ιταλία να φαίνεται περισσότερο ορεξάτη για τη νίκη. Οι παίκτες του Πραντέλι είχαν καλύτερα πατήματα και προσπάθησαν από πολύ νωρίς να απειλήσουν τον Πλετίκοσα. Στο 3' ο Μπαλοτέλι έχασε την πρώτη ευκαιρία του αγώνα, στο 11' το σουτ του Μαρκίζιο κατέληξε άουτ, ενώ στο 16' ο Κροάτης τερματοφύλακας απέκρουσε το σουτ του πρώτου (Μπαλοτέλι) από το ύψος της περιοχής.
Μέχρι το 20' οι Κροάτες έδειχναν μόνο προσοχή στην άμυνά της χωρίς να έχει απειλήσει καμία στιγμή. Από εκείνο το σημείο και μετά άρχισαν να ισορροπούν το παιχνίδι, χωρίς ωστόσο να μπορέσουν να απειλήσουν ή έστω να κάνουν μια ευκαιρία της προκοπής. Οι Ιταλοί δε συνέχισαν το σφυροκόπημα ευκαιριών! Στο 33' ο Κασάνο πλάσαρε άουτ και τέσσερα λεπτά αργότερα,, ο Μαρκίζιο έκανε τρομερή ενέργεια, άδειασε τον αντίπαλο του αλλά νικήθηκε δύο φορές από τον Πλετίκοσα!
Το γκολ για τους ατζούρι ήρθε 6 λεπτά πριν τη λήξη του ημιχρόνου. Η Ιταλία κέρδισε φάουλ σε καλό σημείο εκτός περιοχής, ο Πίρλο ανέλαβε την εκτέλεση και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Πλετίκοσα!
Στο δεύτερο μέρος οι Κροάτες ήταν πολύ διαφορετικοί σε σχέση με το πρώτο. Ο Μόντριτς έκανε δύο ευκαιρίες σε διάστημα δύο λεπτών (47', 49'), ξυπνώντας τους παίκτες τους Μπίλιτς, οι οποίοι στο 72' κατάφεραν να φέρουν το ματς στα ίσια. Ύστερα από σέντρα από αριστερά, ο Μάντζουκιτς ήταν μόνος στο πίσω δοκάρι, κατέβασε ωραία την μπάλα και σούταρε αμέσως στέλνοντας την στο δοκάρι και στη συνέχεια στα δίχτυα για το 1-1.
Στη συνέχεια ο ρυθμός του ματς έπεσε. Καμία ευκαιρία δεν έγινε μέχρι το τέλος με εξαίρεση ένα σουτ του Μοντολίβο στο 76' που απέκρουσε ο Πλετίκοσα. Στα τελευταία ματς τίποτα δεν άλλαξε και έτσι παρέμεινε το 1-1 ως τελικό σκορ.
Πηγή: Sportdog.gr
http://www.sportdog.gr/article/109933/ehase-kai-men-ettetheke

Περισσότερες αθλητικές ειδήσεις: http://lpyrgos-sports.blogspot.com 

Β. Ελλάδα: Ποιες περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο από πυρκαγιές

Η Χαλκιδική και ιδιαίτερα η περιοχή του Αγίου Όρους, Σέιχ Σου –το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης– και ο Όλυμπος είναι τα σημεία της Βόρειας Ελλάδας που βρίσκονται στο «κόκκινο» όσον αφορά στον κίνδυνο για πρόκληση πυρκαγιών. Στις περιοχές αυτές θα εστιαστεί κατά κύριο λόγο η προσοχή της πυροσβεστικής υπηρεσίας.
Όπως ανέφερε ο γενικός επιθεωρητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Βορείου Ελλάδας, αντιστράτηγος Βασίλης Τουλίκας, στη μάχη κατά της φωτιάς ρίχνονται και φέτος τέσσερα καναντέρ και δώδεκα μισθωμένα ελικόπτερα, όπως και το πυροσβεστικό λεωφορείο το οποίο βοηθάει στο συντονισμό των αρμοδίων σε συμβάντα μεγάλης έκτασης. «Έχουμε το προσωπικό και τα οχήματα που χρειάζονται, τα οποία έχουν συντηρηθεί κατάλληλα. Το μόνο που δεν γνωρίζουμε είναι οι καιρικές συνθήκες. Πλέον έχει αλλάξει η αντιπυρική περίοδος καθώς φωτιές παρουσιάζονται και τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο ακόμη και σε περιοχές με υψηλό υψόμετρο», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τουλίκας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της πυροσβεστικής, παρά το γεγονός ότι επίσημα η αντιπυρική περίοδος ξεκινά από την 1η Μαΐου, από τους πρώτους μήνες της άνοιξης και έως σήμερα σημειώθηκαν περίπου 3.000 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. «Κατά 97% οι φωτιές προέρχονται από ανθρώπινο χέρι. Οι δασικές πυρκαγιές είναι ελάχιστες, σε αντίθεση με τις αγροτικές», τονίζει από την πλευρά του ο διοικητής περιφερειακής διοίκησης πυροσβεστικής υπηρεσίας Κεντρικής Μακεδονίας, υποστράτηγος Δημήτρης Ζάχος.
Στα αξιοσημείωτα είναι πως φέτος για πρώτη χρονιά στο δάσος του Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη θα υπάρχει πεζοπόρο τμήμα από εθελοντές πυροσβέστες του πυροσβεστικού σώματος. Πρόκειται για πολίτες, ηλικίας από 18 έως 55 ετών, που έχουν περάσει από κατάλληλη εκπαίδευση και θα βοηθούν κάθε Κυριακή τις προσπάθειες της υπηρεσίας για την αποτροπή φωτιάς.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com

Reuters: Αυστηρό πρόγραμμα 100 ημερών θα κληθεί να ακολουθήσει η νέα ελληνική κυβέρνηση

Ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών, μία τελευταία ευκαιρία θα δοθεί στη νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Αυτό εκτιμά Γερμανός αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, που περιγράφει τη σταδιακή αποξένωση της Ελλάδας και της Γερμανίας κατά τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης χρέους και την απώλεια από το Βερολίνο κάθε εμπιστοσύνης προς τις ελληνικές κυβερνήσεις.
«Θα υπάρξει ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα 100 ημερών για τη νέα κυβέρνηση. Εάν δεν εφαρμοσθεί στο ακέραιο, τότε το παιγνίδι τελείωσε. Πρόκειται για πολύ σκληρή ψηφοφορία για τον ελληνικό λαό. Καλείται να υποστηρίξει την παλιά φρουρά που τον οδήγησε σε αυτό το χάλι», δήλωσε ο Γερμανός.
Άλλοι Γερμανοί αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το ρεπορτάζ θεωρούν ωστόσο ότι τα εμπόδια προς την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι περισσότερα. Κορυφαίος Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι δεν υπάρχει τρόπος να εκδιωχθεί η Ελλάδα από την ευρωζώνη, εάν επιθυμεί να παραμείνει στο ευρώ. «Οι Ευρωπαίοι είναι πιθανόν να αποφασίσουν να κλείσουν τις στρόφιγγες χρηματοδότησης, περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα θα πτωχεύσει προς τον Σεπτέμβριο, αλλά θα παραμένει ακόμη στο ευρώ», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στους Έλληνες πολιτικούς και υπάρχει η επίγνωση ότι όποιος και να νικήσει, το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να τύχει επαδιαπραγμάτευσης μετά τις εκλογές. Το θέμα είναι πόσα είναι διατεθειμένη να πληρώσει η Γερμανία για να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Μόνο η Μέρκελ και οι πολιτικοί μπορούν να το αποφασίσουν αυτό».
Το ρεπορτάζ παραθέτει ένα χρονικό της επιδείνωσης των σχέσεων ανάμεσα στο Βερολίνο και την Αθήνα μέσα από σειρά παρεξηγήσεων, αθέτησης υποσχέσεων και δημοσίων επιθέσεων. Γερμανοί αξιωματούχοι περιγράφουν την απογοήτευση του Βερολίνου για την αποτυχία της ελληνικής γραφειοκρατίας να εφαρμόσει τις αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν στην κορυφή, την αποτυχία στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.
Ωστόσο η ευθύνη δεν ανήκει μόνο στην Ελλάδα. Οι Ευρωπαίοι εταίροι της, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, οι οποίοι έσωσαν απρόθυμα την Ελλάδα πριν από δυο χρόνια, στη συνέχεια την αγνόησαν μέχρι το τέλος του 2011, οπότε η οικονομική και δημοσιονομική της κατάσταση την έφεραν και πάλι στο προσκήνιο. «Για έναν χρόνο μετά το πρώτο πακέτο στήριξης, ούτε το Βερολίνο ούτε οι Βρυξέλλες έκαναν οποιαδήποτε συμβολική πολιτική κίνηση προς την Ελλάδα. Κανείς δεν ταξίδεψε μέχρι εκεί για να έχει μία εικόνα της κατάστασης», δήλωσε ο Μάρκους Κέρμπερ, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) και πρώην αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. «Δεν κατάλαβαν ότι μία νομισματική ένωση δεν λειτουργεί με αυτόματο πιλότο», υπογράμμισε.
Ο Κέρμπερ θεωρεί ότι η Μέρκελ δεν έχει τη δυνατότητα να αφήσει την Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη, διότι αυτό θα προκαλούσε ανεξέλεγκτη αλυσιδωτή αντίδραση στην ευρωζώνη με καταστροφικές συνέπειες, ακόμη και για τη Γερμανία, οι εξαγωγές της οποίας εξαρτώνται από την οικονομική υγεία των Ευρωπαίων εταίρων της.
Όπως σε ένα παντρεμένο ζευγάρι, όπου φθάνει να απεχθάνεται ο ένας τον άλλο, αλλά παραμένουν μαζί για το καλό των παιδιών, η Γερμανία κι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνουν μαζί για κάποιο διάστημα. Αυτό είναι ένα μήνυμα που η Μέρκελ πρέπει να αρχίσει να εκπέμπει με μεγαλύτερη έμφαση προς τους Γερμανούς πολίτες μετά τις ελληνικές εκλογές, τόνισε ο Κέρμπερ. «Η Γερμανία οφείλει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να πωλεί τα προϊόντα της σε όλους τους άλλους και να διατηρεί μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα χωρίς να αναλαμβάνει περισσότερες ευθύνες και ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη προς όφελος των δικών της συμφερόντων. Όπως είπε κάποτε ο Μίλτον Φρίντμαν, δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα», κατέληξε.

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

ΠΓΔΜ: Νέες αστειότητες Γκρούεφσκι για το όνομα

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι επέκρινε την Ελλάδα ότι επιδιώκει την αλλαγή της ταυτότητας του λαού της χώρας του. «Η Ελλάδα πρέπει να κατανοήσει ότι σε αυτό το κράτος ζουν ‘’Μακεδόνες’’, οι οποίοι μιλούν τη ‘’μακεδονική γλώσσα’’ και ότι αυτό είναι κάτι που δεν μπορούν να αλλάξουν με οποιονδήποτε εκβιασμό. Απλά, θα πρέπει να βγάλουν από το μυαλό τους ότι μπορούν να αλλάξουν την ταυτότητα του μακεδονικού λαού. Ο μακεδονικός λαός υπήρχε, υπάρχει, και θα υπάρχει και αυτό συνιστά πραγματικότητα την οποία κάποτε θα πρέπει να αποδεχθούν», σημείωσε ο Γκρούεφσκι, μιλώντας σε χθεσινοβραδινή εκδήλωση του κόμματος του, VMRO-DPMNE, σε περιφερειακό δήμο των Σκοπίων.
Αναφερόμενος στα μέχρι στιγμής κυβερνητικά πεπραγμένα σχετικά με τις διαδικασίες ενσωμάτωσης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ο Γκρούεφσκι εκτίμησε ότι μόνο με δύο-τρία χρόνια δουλειάς, από το 2006 – 2008, η χώρα του εκπλήρωσε όλες τις προϋποθέσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφανθεί πως η ΠΓΔΜ είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για πλήρη ένταξη στην ΕΕ.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com



Μπονόμπο: Διαβάστηκε το DNA και του τελευταίου στενού συγγενούς του ανθρώπου

Οι χιμπατζήδες θα πρέπει πλέον οριστικά και επίσημα να μοιραστούν τον επίζηλο τίτλο του πιο στενού συγγενούς του ανθρώπου με ένα άλλο είδος μεγάλου πιθήκου, τον μπονόμπο, το γονιδίωμα του οποίου αποκωδικοποιήθηκε για πρώτη φορά. Είναι ο τελευταίος μεγάλος πίθηκος που αποκαλύπτει τα γενετικά μυστικά του, καθώς έχει προηγηθεί η ανάγνωση του DNA του χιμπατζή, του ουραγκοτάγκου και του γορίλα.
Μία μεγάλη διεθνής ομάδα ερευνητών, που «διάβασε» το DNA του πιθήκου αυτού, επιβεβαίωσε ότι ο μπονόμπο έχει κοινό με τον άνθρωπο το ίδιο ποσοστό γενετικού κώδικα που έχει και ο χιμπατζής, δηλαδή σχεδόν 99%. Ειδικότερα, άνθρωποι και μπονόμπο (όπως επίσης άνθρωποι και χιμπατζήδες) έχουν κοινό το 98,7% του DNA τους. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι άνθρωποι έχουν κοινό ένα μικρό μέρος του DNA τους (περίπου 1,6%) μόνο με τους μπονόμπο αλλά όχι με τους χιμπατζήδες και, αντίστροφα, ένα παρόμοιο μικρό ποσοστό του ανθρώπου είναι κοινό με τους χιμπατζήδες αλλά όχι με τους μπονόμπο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ στη Λειψία (μεταξύ των οποίων ο κορυφαίος γενετιστής Σβάντε Πάαμπο), που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Nature, βρήκαν και μερικές καθοριστικές διαφορές στο DNA των τριών ειδών (ανθρώπου, χιμπατζή και μπονόμπο), που εξηγούν γιατί, παρά τη γενετική ομοιότητα, δεν μοιάζουν μεταξύ τους και δεν συμπεριφέρονται το ίδιο.
Από το 2005 που διαβάστηκε το γονιδίωμα του χιμπατζή, οι επιστήμονες τούς θεωρούσαν τους πιο στενούς εν ζωή συγγενείς μας. Στην πραγματικότητα όμως οι χιμπατζήδες διαιρούνται σε δύο είδη, που έχουν αρκετές διαφορές μεταξύ τους: τους κοινούς χιμπατζήδες (Pan troglodytes) και τους μπονόμπο (Pan paniscus).Ο πρόγονος των ανθρώπων διαχωρίστηκε εξελικτικά από τον κοινό πρόγονο χιμπατζήδων και μπονόμπο πριν από 5 έως 7 εκατ. χρόνια. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο κοινός προγονικός πληθυσμός από τον οποίο προέκυψαν αργότερα τόσο οι άνθρωποι, όσο και οι πίθηκοι, ήταν αρκετά μεγάλος και γενετικά διαφοροποιημένος, καθώς υπολογίζεται ότι αριθμούσε γύρω στα 27.000 άτομα.
Η πλήρης γενετική ανάλυση του DNA ενός θηλυκού μπονόμπο από τον ζωολογικό κήπο της Λειψίας έδειξε ότι οι μπονόμπο και οι χιμπατζήδες έχουν κοινό το 99,6% των γονιδίων τους, δηλαδή αυτά τα δύο είδη αφρικανικών πιθήκων είναι πολύ στενοί συγγενείς, παρόλο που διαχωρίστηκαν και αυτοί μεταξύ τους και ακολούθησαν διαφορετικές εξελικτικές πορείες πριν από περίπου ένα εκατ. χρόνια.
Μπονόμπο και χιμπατζήδες ζουν στην κεντρική Αφρική, αλλά οι πληθυσμοί τους χωρίζονται από τον μεγάλο ποταμό Κονγκό, η δημιουργία του οποίου πριν από περίπου δύο εκατ. χρόνια πιστεύεται ότι οδήγησε στην εξελικτική απόκλιση των δύο ειδών, σε μία εποχή όταν ήδη οι «όρθιοι» πρόγονοι του ανθρώπου (Homo erectus) είχαν αρχίσει να τριγυρνούν στην αφρικανική σαβάνα. Σήμερα οι μπονόμπο ζουν μόνο στη Δημοκρατία του Κονγκό, νότια του ομώνυμου ποταμού, και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είχαν οποιαδήποτε γενετική επιμειξία με τους χιμπατζήδες μετά τον διαχωρισμό τους.
Από πλευράς συμπεριφοράς, τα δύο είδη διαφέρουν σημαντικά, καθώς οι επιθετικοί χιμπατζήδες καταφεύγουν συχνά στη βία για να επιλύσουν τις διαφορές τους, ενώ οι μπονόμπο χρησιμοποιούν συστηματικά… το σεξ (ακόμα και το ομοφυλοφιλικό) για να εναρμονίσουν τις διαμάχες στην κοινότητά τους!

Περισσότερες επιστημονικές ειδήσεις: http://lpyrgos-science.blogspot.com

Α. Σαμαράς: «Οι εκλογές της 17ης Ιουνίου θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας»

«Οι εκλογές της 17ης Ιουνίου δεν είναι για την παράταξη, για τη ΝΔ, για τον Σαμαρά. Είναι για την πατρίδα, θα καθορίσουν για πολλά χρόνια το μέλλον των παιδιών μας και είναι μεγάλα τα διλήμματα που διακυβεύονται, ευρώ ή δραχμή, ασφάλεια ή φόβος, κυβέρνηση ή ακυβερνησία». Τα παραπάνω υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε στη Σίνδο Θεσσαλονίκης με τον δήμαρχο του δήμου Δέλτα Γιώργο Γλώσση και εκπροσώπους τοπικών φορέων.
Από τη Θεσσαλονίκη, την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, ο Αντώνης Σαμαράς απευθύνθηκε στους Μακεδόνες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι την Κυριακή θα επιλέξουν «την ευθύνη και όχι την ανευθυνότητα». Ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε για τα προβλήματα, κυρίως αγροτικά, του δήμου Δέλτα και σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν διαπραγματεύσεις και θα ληφθούν αποφάσεις για την αγροτική πολιτική στην ΕΕ, που θα είναι σημαντικές για το μέλλον του αγροτικού κόσμου. Τόνισε, επίσης, ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να δοθούν και πόροι μαζί με τις αρμοδιότητες για να μπορέσει να συμμετέχει στην ανάπτυξη της χώρας.
Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι η ανεργία είναι το πρώτο πρόβλημα της χώρας και πάνω σε αυτό έχει καταρτιστεί ολόκληρο το πρόγραμμα του κόμματος. Ο στόχος είναι σε πρώτη φάση να σταματήσουν να μπαίνουν λουκέτα σε επιχειρήσεις, με τα χρήματα που θα πέσουν στην αγορά και στη συνέχεια να αρχίσουν να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.
Μετά τη συνάντηση ο κ. Σαμαράς περπάτησε στο κέντρο της Σίνδου, συνοδευόμενος από υποψήφιους βουλευτές και κομματικά στελέχη, αντάλλαξε χειραψίες και συνομίλησε με κατοίκους. Το υπόλοιπο πρόγραμμα του κ. Σαμαρά περιλαμβάνει περιοδείες στον Λαγκαδά, την Επανομή, την Καλαμαριά, τους Αμπελοκήπους, συναντήσεις με τους μητροπολίτες Θεσσαλονίκης και Λαγκαδά, ομιλία σε νέους στις 7:40 το βράδυ στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ και αργότερα το βράδυ συνάντηση με κομματικά στελέχη.

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Ο Κ. Βαρσαμίδης νέος πρόεδρος του ΤΕΙ

Ο Κωνσταντίνος Βαρσαμίδης, καθηγητής ακτινολογίας στο τμήμα Φυσικοθεραπείας, εκλέχθηκε νέος πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στις εκλογές που διεξήχθησαν χθες, ενώ τη θέση του αντιπροέδρου θα αναλάβει ο Παναγιώτης Τζιώνας, καθηγητής αυτοματισμού. Ο νέος πρόεδρος και αντιπρόεδρος διετέλεσαν αντιπρόεδροι του ΤΕΙ κατά την προηγούμενη περίοδο και αναμένεται να αναλάβουν τα νέα τους καθήκοντα μετά την λήξη της σημερινής διοίκησης, στις 31 Αυγούστου.
Στην εκλογική διαδικασία ψήφισαν 278 από τα 291 εγγεγραμμένα μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού και ο κ. Βαρσαμίδης έλαβε 182 ψήφους (ποσοστό 70,3%), ενώ ο δεύτερος υποψήφιος, Γρηγόρης Σαμαράς, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Έργων Υποδομής, έλαβε 77 ψήφους (ποσοστό 29,7%). Το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης είναι το πρώτο στη χώρα που πραγματοποίησε την εκλογή προέδρου του ιδρύματος, σύμφωνα με το νέο νόμο και αφού ολοκλήρωσε τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Συμβουλίου Διοίκησης.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com


Unicef: Σχεδόν 5 παιδιά πεθαίνουν καθημερινά στο Αφγανιστάν

Σχεδόν πέντε παιδιά πεθαίνουν ή τραυματίζονται καθημερινά εξαιτίας του πολέμου στο Αφγανιστάν, με τον αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων να έχει αυξηθεί το 2011 κατά 25% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όπως καταγγέλλει η Unicef, η οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά.
Τουλάχιστον 1.756 παιδιά ήταν θύματα των συγκρούσεων στο Αφγανιστάν το 2011, δηλαδή 4,8 την ημέρα, έναντι 1.396 το 2010, αναφέρει η Unicef σε έκθεσή της που παρουσιάστηκε σήμερα. Περισσότεροι από 300 έφηβοι μικρότεροι των 18 ετών στρατολογήθηκαν ως μαχητές, η πλειοψηφία τους από τους αντάρτες, που μάχονται εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων και των συμμάχων τους του ΝΑΤΟ.
«Ο θάνατος ή ο ακρωτηριασμός ενός και μόνο παιδιού είναι μια τραγωδία. Αυτό το επίπεδο πόνου για τα παιδιά είναι απευκταίο και απλώς απαράδεκτο», κατήγγειλε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Unicef για το Αφγανιστάν Βίντχια Γκάνες. «Είναι απαραίτητο όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στις συγκρούσεις να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν άμεσα για να προστατεύσουν τη ζωή και τα θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών του Αφγανιστάν», πρόσθεσε.
Τον Φεβρουάριο, η αφγανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι έσωσε 41 παιδιά, κάποια μικρότερα των 6 ετών, τα οποία δουλέμποροι ήθελαν να στείλουν στο Πακιστάν όπου θα εκπαιδεύονταν για να γίνουν βομβιστές αυτοκτονίας. Νωρίτερα τον ίδιο μήνα οι αρχές είχαν επισημάνει ότι συνέλαβαν δύο παιδιά ηλικίας 10 ετών που θα χρησιμοποιούνταν ως καμικάζι στην επαρχία Κανταχάρ.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 3.021 άμαχοι σκοτώθηκαν το 2011 εξαιτίας της σύγκρουσης στο Αφγανιστάν, αύξηση 8% σε ένα χρόνο που αποτελεί και αριθμό ρεκόρ. Από το 2007, 11.864 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com 

Η Moodys υποβάθμισε την Ισπανία!


Σε υποβάθμιση του αξιόχρεου της ισπανικής οικονομίας προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής ικανότητας Moodys. Αργά την Τετάρτη τα κρατικά ισπανικά ομόλογα υποβαθμίστηκαν από τη Moodys κατά τρεις βαθμίδες, σε Baa3 από Α3. Στο σκεπτικό του οίκου αξιολόγησης αναφέρεται αφενός ο δανεισμός των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ και αφετέρου η «πολύ περιορισμένη» πρόσβαση της ισπανικής οικονομίας στις αγορές.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Μεσούντα: Έκλεψαν την προτομή του Άρη Βελουχιώτη!


Την μπρούτζινη προτομή του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ και πρωτεργάτη της Εθνικής Αντίστασης Άρη Βελουχιώτη, που βρισκόταν στην κεντρική πλατεία του χωριού Μεσούντα της Άρτας, έκλεψαν άγνωστοι. Το συγκεκριμένο χωρίο βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο όπου ο Άρης Βελουχιώτης αυτοκτόνησε στις 15 Ιουνίου 1945, στη χαράδρα του Φάγγου, δίπλα στον Αχελώο. Οι βάνδαλοι αφαίρεσαν επίσης και την μαρμάρινη επένδυση της τσιμεντένιας βάσης που ήταν τοποθετημένη η προτομή του Άρη. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αστυνομικές έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη αγνώστων. Την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Βουργαρελίου Άρτας.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com