Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Κίνδυνος μετάδοσης θανατηφόρων ασθενειών από τα ενυδρεία

Ερευνητές στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι τα οικιακά ενυδρεία κρύβουν πολύ σοβαρούς κινδύνους για τον άνθρωπο. Οπως υποστηρίζουν τα τροπικά ψάρια που κατά κανόνα υπάρχουν στα ενυδρεία των σπιτιών και των γραφείων είναι πιθανό να μεταδίδουν στον άνθρωπο ασθένειες και μάλιστα θανατηφόρες.

Η αντίσταση

Είναι κοινή πρακτική η χρήση αντιβιοτικών σε ψάρια που μεταφέρονται από τις περιοχές που ζουν σε μακρινές χώρες για να μπουν σε ενυδρεία. Αυτό γίνεται για να εμποδίζονται οι βακτηριακές λοιμώξεις που δημιουργούνται στα ψάρια εξαιτίας του άγχους που αναπτύσσουν.

Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Ορεγκον μελέτησαν ψάρια διαφόρων ειδών του γλυκού νερού. Ηταν ψάρια που προέρχονταν από τη Κολομβία, τη Σιγκαπούρη και τη Φλόριδα. Διαπίστωσαν ότι όλα είχαν αποκτήσει ανθεκτικότητα σε εννέα διαφορετικά αντιβιοτικά φάρμακα, ανάμεσα στα οποία και το πιο κοινό, η τετρακυκλίνη.

Ο κίνδυνος

Αυτό σημαίνει ότι τα ψάρια αναπτύσσουν βακτηριακές λοιμώξεις οι οποίες μάλιστα δεν είναι θεραπεύσιμες. Οπως υποστηρίζουν οι ερευνητές οι λοιμώξεις αυτές μπορούν να μεταδοθούν στους ανθρώπους και σε αυτή την περίπτωση η κατάληξη θα είναι ο θάνατος του ασθενούς. Εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι κάτοχοι ενυδρείων με τροπικά ψάρια που έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η αντιμετώπιση

Οι ερευνητές δημοσιεύουν τα ευρήματα τους στην επιθεώρηση «Journal of Fish Diseases» όπου δίνουν και κάποιες συμβουλές για περιορισμό ή και αποφυγή των κινδύνων. Οσοι έχουν ενυδρεία θα πρέπει να φροντίζουν να αγοράζουν υγιή ψάρια. Θα πρέπει να φροντίζουν όταν καθαρίζουν τα ενυδρεία να έχουν πλύνει πολύ καλά τα χέρια τους και το καλύτερο είναι να μην το κάνουν χωρίς γάντια, ειδικά αν στα χέρια τους υπάρχουν κοψίματα ή πληγές.

Το σημείο όπου βρίσκεται ένα ενυδρείο αλλά και οι κοντινές σε αυτό επιφάνειες θα πρέπει να καθαρίζονται συχνά και επιμελώς αφού ορισμένα βακτήρια από αυτά που «κουβαλάνε» τα ψάρια μπορούν να επιβιώνουν για πολλές μέρες πάνω σε μια επιφάνεια που δεν έχει καθαριστεί. Αν ο κάτοχος ενός ενυδρείου διαπιστώσει ότι κάποιο ψάρι έχει ασθενήσει θα πρέπει να το απομακρύνει άμεσα.

Οταν ο κάτοχος ενός ενυδρείου αγοράζει ένα νέο ψάρι θα πρέπει για διάστημα 30 ημερών να το έχει σε καραντίνα, δηλαδή να το έχει σε ξεχωριστή δεξαμενή ή άλλο μέρος πριν το βάλει μαζί με τα υπόλοιπα. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνεται χρήση αντιβιοτικών στο ενυδρείο εκτός αν το έχει συστήσει κτηνίατρος

Published with Blogger-droid v2.0.10

Συνέντευξη Λαγκαρντ στον ΑΝΤ1: "Η Ελλάδα θα τα καταφέρει"


Πηγή: tovima.gr
Συνέντευξη έδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 η πρόεδρος του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ. Στη συνέντευξη αυτή η κυρία Λαγκάρντ θεωρεί ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη

Πριν από λίγες ώρες το ΔΣ του ΔΝΤ ενέκρινε δυο δόσεις για την Ελλάδα . Είστε ικανοποιημένη από το ελληνικό πρόγραμμα; Πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει;

Η Ελλάδα εφαρμόζει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα και είμαι πεπεισμένη ότι έχει όλα τα συστατικά και όλα τα χαρτιά για να τα καταφέρει. Η μεγάλη αλλαγή σε σχέση με προηγούμενα προγράμματα είναι ότι, πρώτον, υπάρχει μια κυβέρνηση που οπωσδήποτε είναι αφοσιωμένη και ένας δυνατός συνασπισμός γύρω της για να τηρήσει και να εφαρμόσει το πρόγραμμα, πράγμα που επιδεικνύει. Δεύτερον, οι Ευρωπαίοι εταίροι επέδειξαν σαφώς ότι θέλουν να στηρίξουν την Ελλάδα, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα τηρήσει το πρόγραμμα.

Πότε οι Έλληνες θα δουν φως στο τούνελ;

Το 2013 θα είναι έτος καμπής. Είναι το έτος που- εξαιρώντας τους τόκους και κοιτώντας τις δαπάνες και τα εισοδήματα- η κατάσταση θα εξισορροπηθεί, πρώτη χρονιά μετά από πολλά χρόνια. Και για του χρόνου, βλέπουμε πλεόνασμα, βλέπουμε την ανάπτυξη να επιστρέφει, αλλά προφανώς το 2013 θα είναι κρίσιμο με σημαντικούς στόχους, στους οποίους πρέπει να υπάρξει προσήλωση.

Μπορεί το πρόγραμμα να επιτύχει χωρίς νέο «κούρεμα»;

Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τον όρο «κούρεμα», γιατί πιστεύω ότι έχουν ήδη γίνει πολλά. Αν δει κανείς τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων, έχουν κάνει τρία πράγματα στο πλαίσιο αυτού του ανανεωμένου προγράμματος. Πρώτον, μείωσαν σημαντικά τα επιτόκια. Δεύτερον, επιμήκυναν την ωρίμανση των δανείων, με αποτέλεσμα η χρηματοδότηση και επαναχρηματοδότηση του χρέους να επεκταθεί σε μεγάλο χρονικό διάστημα. Τρίτον, επέδειξαν ότι ήταν έτοιμοι να κάνουν περισσότερα, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα τηρούσε τα συμπεφωνημένα. Την ίδια στιγμή αναγνώρισαν ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο. Δύο και δύο κάνουν τέσσερα: μεγαλύτερη στήριξη, καλύτερη στήριξη για τη χώρα, ώστε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να ανακάμψει. Είναι μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει στην πρόοδο, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Μέχρι τώρα οι Έλληνες πολίτες έχουν κάνει πολλές θυσίες. Μπορείτε να τους διαβεβαιώσετε ότι δε θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα λιτότητας στο άμεσο μέλλον;

Οι Έλληνες έχουν καταφέρει αξιοσημείωτα πράγματα. Έχουν κάνει θυσίες που έχουν οδηγήσει σε τεράστια μείωση του ελλείμματος, 9% από το 2010 έως σήμερα. Είναι τεράστια! Λίγες χώρες έχουν σημειώσει τέτοια αποτελέσματα. Αυτές οι θυσίες δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Γιατί όταν το κόστος εργασίας και το κόστος για τις συντάξεις μειώνεται, τότε η μείωση αυτή πρέπει να μεταφερθεί και στις τιμές, ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα, με αποτέλεσμα την άνοδο των εξαγωγών και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Αυτό δεν το έχουμε δει ακόμη (στην Ελλάδα), γι’αυτό είπα ότι το 2013 είναι κρίσιμη χρονιά. Η χρονιά που πρέπει να λάβουν χώρα οι διαρθρωτικές αλλαγές, που τα εκατοντάδες κλειστά επαγγέλματα πρέπει να μην προστατεύονται τόσο ή και καθόλου, που οι πολλές άδειες, οι περιορισμοί και τα γραφειοκρατικά εμπόδια πρέπει να αρθούν. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: οι περιορισμοί στις βρεφικές τροφές ήρθησαν, με αποτέλεσμα την σχεδόν αυτόματη πτώση των τιμών κατά 40%. Αυτό είναι ένα παράδειγμα. Αλλά μπορούν να υπάρξουν πολλές περιπτώσεις στην ελληνική οικονομία που με την άρση των περιορισμών και την άδεια εισόδου νέων ανταγωνιστών, μπορεί να επιτευχθεί μείωση τιμών και οι άνθρωποι που έκαναν τεράστιες θυσίες, μπορούν να επωφεληθούν από την είσοδο της ελληνικής οικονομίας σε έναν «κύκλο αρετής». Με πτώση των τιμών, άνοδο των εξαγωγών, επιστροφή της ανάπτυξης και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Τότε θα υπάρξει ξανά φως στο τούνελ.

Θεωρείτε ότι οι μισθοί στην Ελλάδα θα πρέπει να μειωθούν κι άλλο; Πρέπει οι μισθοί στην Ελλάδα να φθάσουν τα επίπεδα της Βουλγαρία και της Λιθουανίας;

Αν οι μεταρρυθμίσεις λάβουν χώρα, όπως απαιτεί το πρόγραμμα, αν οι φόροι συλλεχθούν, όπως απαιτεί το πρόγραμμα και απραγματοποιηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, τότε όχι δεν θα χρειαστεί.

Στην Ελλάδα οι πολίτες γίνονται φτωχότεροι, δεν έχουν ούτε να πληρώσουν τους φόρους τους, να αγοράσουν τρόφιμα και πετρέλαιο για να ζεσταθούν. Περισσότεροι από το 50% των νέων είναι άνεργοι, επιχειρήσεις κλείνουν ή πτωχεύουν η μια μετά την άλλη. Οι Έλληνες υποφέρουν. Τι μπορείτε να τους πείτε; Σε τι μπορεί να ελπίζουν;

Στη βελτίωση (των συνθηκών). Όπως πρωείπα, έχουν κάνει τεράστιες θυσίες και το ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο και μπορώ να φανταστώ την κατάσταση των γονέων που έχουν μείνει άνεργοι και τα παιδιά δεν μπορούν να βρουν την πρώτη τους δουλειά, παρά τις σπουδές τους. Είναι πολύ δύσκολο και πραγματικά νιώθω τον πόνο τους. Αλλά η βελτίωση είναι στον ορίζοντα, αυτό θα ήθελα να τους πω. Ότι οι θυσίες που έχουν κάνει δεν είναι μάταιες, υπό την προϋπόθεση πως οι μεταρρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν και ότι θα δημιουργηθεί χώρος για να μπορέσουν να εισέλθουν αυτοί που μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση.

Πριν από δέκα ημέρες ένας στενός σας συνεργάτης, ο κ. Μπλανσάρ παραδέχθηκε ότι το ΔΝΤ έκανε λάθος στην περίπτωση της Ελλάδας και υποεκτίμησε τις επιπτώσεις από τη δημοσιονομική προσαρμογή στην αύξηση της ανεργίας και τη μείωση της ιδιωτικής ζήτησης. Μπορούμε να πούμε ότι είναι το πρώτο «mea culpa» του ΔΝΤ;

Ελπίζω πως κάτω από την ηγεσία μου, όποτε κάνουμε λάθος το αναγνωρίζουμε και να προσπαθούμε να το διορθώσουμε. Νομίζω ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Η προσποίηση, η απόκρυψη, η διαστρέβλωση, δεν θα συμβούν υπό τη δική μου εποπτεία. Όσο δυσάρεστο και να είναι να κάνει κάποιος λάθος, το καλύτερο είναι να το παραδέχεται και να προσπαθεί να επανορθώσει. Παρόλα αυτά, αυτό που σημείωσε ο οικονομολόγος του Ταμείου, ήταν πως οι εκτιμήσεις του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή, δηλαδή οι συνέπειες της λιτότητας στην ανάπτυξη, υποτιμήθηκαν, όχι μόνο σε σχέση με την Ελλάδα αλλά γενικά για τις οικονομίες που έχουν υιοθετήσει προγράμματα λιτότητας, σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει μικρή ρευστότητα, τραπεζική κρίση λόγω κρατικού χρέους και όπου η γενική ανάπτυξη είναι μειωμένη. Επομένως, υπάρχει μια περίπλοκη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση που επιβαρύνει τις παραδοσιακές συνέπειες της λιτότητας στην ανάπτυξη. Το ΔΝΤ δεν ήταν το μόνο που υποτίμησε τους εξωτερικούς παράγοντες. Άλλοι οργανισμοί, όπως ο ΟΟΣΑ και οι περισσότεροι παρατηρητές και αναλυτές θα είχαν κάνει το ίδιο λάθος.

Μπορούμε να περιμένουμε στο μέλλον αλλαγή ή προσαρμογή της «συνταγής» για την Ελλάδα και εάν ναι, σε ποιους τομείς;

Ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής στο τρέχον πρόγραμμα έχει

διπλασιαστεί. Επομένως αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε. Δεύτερον, κατόπιν αιτήματός μας και δικής μας επιμονής, η διάρκεια της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει επιμηκυνθεί κατά δύο έτη. Έτσι, αντί να έχουμε πολύ δύσκολα μέτρα λιτότητας σε μικρό χρονικό διάστημα, ζητήσαμε και τελικά οι Ευρωπαίοι εταίροι συναίνεσαν, να επιμηκυνθεί κατά δυο χρόνια. Οι Ευρωπαίοι, επίσης,συμφώνησαν να επιμηκύνουν την ωρίμανση του χρέους, να μειώσουν τα επιτόκια, ώστε το βάρος του χρέους, συγκεκριμένα της εξυπηρέτησης του χρέους, να είναι μικρότερο για την ελληνική οικονομία, ώστε να επιτρέψει σε αυτήν να ανακάμψει.

Πολλοί στην Ελλάδα πιστεύουν πως η συνταγή που χρησιμοποίησε ήταν λανθασμένη και η Ελλάδα «πειραματόζωο». Έχω ακούσει αξιωματούχους του ΔΝΤ να καταλογίζουν ευθύνες στη Γερμανία για τη σκληρή πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής. Πώς το σχολιάζετε;

Δεν θα παίξω το παιχνίδι της ανταλλαγής κατηγοριών. Νομίζω ότι δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό. Το μόνο που θα πω είναι ότι το Ταμείο εκπροσωπεί 188 μέλη και έχω επισκεφτεί πολλές από αυτές τις χώρες μέχρι τώρα. Σε πολλές από τις χώρες που εντάχθηκαν σε πρόγραμμα, λόγου χάρη οι Ασιατικές χώρες ή η Ρωσία, μου έχουν πει ότι όταν βρισκόμασταν εντός του προγράμματος δεν μας άρεσε. Πιστεύαμε ότι ήταν λάθος. Δεν πιστεύαμε στο αποτέλεσμα. Τώρα που ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα, που η οικονομία μας προσαρμόστηκε και που έχουμε επιστρέψει στον δρόμο της ανάπτυξης, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που το εφαρμόσαμε. Έπρεπε να γίνει! Είναι λυπηρό που πάντα το ΔΝΤ πρέπει να το υπενθυμίζει αυτό, αλλά αυτό ακούω από τα μέλη μας, μόλις ολοκληρώνουν το πρόγραμμά τους. Θερμή μου ελπίδα είναι η Ελλάδα σε λίγα χρόνια να βρίσκεται στην ίδια θέση.

Να έχει ανακάμψει, να έχει επιστρέψει στις αγορές, να στέκεται στα πόδια της χωρίς καμία υποστήριξη. Να μπορεί να πει «εξάγουμε και πάλι, έχουμε αναπτύξει καλύτερα την τουριστική μας βιομηχανία, τα κρουαζιερόπλοια επισκέπτονται τα λιμάνια μας και η οικονομία μας είναι καλύτερη». Το ελπίζω πάρα πολύ αυτό.

Αναφερθήκατε προηγουμένως στη φοροδιαφυγή και πόσο κρίσιμη είναι η αντιμετώπισή της για την ελληνική οικονομία. Πριν από λίγα χρόνια ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, παραδώσατε μία λίστα με ονόματα καταθετών στην Ελβετία για να ελέγξουν οι ελληνικές αρχές αν ήταν φοροφυγάδες. Αυτή η λίστα μυστηριωδώς χάθηκε και στη συνέχεια φάνηκε ότι τροποποιήθηκε και αλλοιώθηκε. Πώς κρίνετε τον χειρισμό της κυβέρνησης;

Ως Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, όταν μου ζητήθηκε από τον τότε Έλληνα εταίρο μου, τον κ. Παπακωνσταντίνου, να τον βοηθήσω σε αυτήν την προσπάθεια, έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω, δηλαδή να δώσω ένα αντίγραφο της λίστας που είχα. Αυτό και έγινε. Όσα συνέβησαν στη συνέχεια, δεν είναι η θέση μου να τα κρίνω. Και σε καμία περίπτωση δεν θα ασκούσα κριτική, καθώς πρόκειται για ένα εσωτερικό πολιτικό θέμα και το ΔΝΤ δεν μπορεί να κάνει οποιαδήποτε δήλωση. Ελπίζω απλώς να υπάρξει και να συνεχίσει να υπάρχει μεγάλη έμφαση στη φοροδιαφυγή και στη συλλογή φόρων, στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και στην εξασφάλιση χρηστής διοίκησης αυτού.

Η Ελληνική Βουλή κρίνει τον κ. Παπακωνσταντίνου για ευθύνες που έχει στον τρόπο χειρισμού της λίστας. Πώς το βλέπετε;

Βαθιά μέσα μου είμαι ακόμη δικηγόρος και γι’αυτό δεν πιστεύω στη μυωπική κρίση, στις βιαστικές διαδικασίες και ελπίζω να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την αποκάλυψη της αλήθειας. Πέρα από αυτό, δεν θέλω να ασκήσω κριτική σε ένα θέμα πολιτικής φύσης που εμπίπτει στα εσωτερικά ενός κράτους.

Με βάση την εμπειρία σας, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποφύγει την προσφυγή στο ΔΝΤ;

Δεν νομίζω ότι είχε πολλές επιλογές. Δεν το νομίζω.

Published with Blogger-droid v2.0.10

"Ίχνη αίματος" αφήνει πίσω της η γερμανική πολιτική λιτότητας

Γερμανοί πολιτικοί ευθύνονται για τις αυτοκτονίες, λόγω οικονομικής κρίσης, στον ευρωπαϊκό Νότο, κατήγγειλε στο Κοινοβούλιο ο βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), Μίχαελ Σλεχτ, υπεύθυνος για θέματα οικονομίας, προκαλώντας τις θυελλώδεις αντιδράσεις Γερμανών βουλευτών.

Τόνισε πως η γερμανική πολιτική λιτότητας αφήνει πίσω της «ίχνη αίματος» και έστρεψε τα πυρά του κατά της γερμανικής κυβέρνησης, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων.

Ο Μ.Σλεχτ είπε ότι με την πολιτική που ακολουθούν κυβέρνηση, SPD και Πράσινοι, οδηγούν στην αυτοκτονία πολλούς ανθρώπους, σε χώρες που κατεξοχήν πλήττονται από την κρίση.

«Πρόκειται για σκάνδαλο» είπε.

Νωρίτερα, ο πρώην επικεφαλής του κόμματος της Αριστεράς είχε, στο πλαίσιο συνεντεύξεών του, καταστήσει συνυπεύθυνους για τις αυτοκτονίες στη νότια Ευρώπη το SPD και τους Πράσινους -προκαλώντας την έντονη αντίδραση των δύο κομμάτων.

Συγκεκριμένα, ο ηγέτης του αριστερού κόμματος, Όσκαρ Λαφοντέν, δήλωσε ότι οι Γερμανοί πολιτικοί «είναι υπεύθυνοι -ίσως θεωρούν ότι δεν είναι για τις αυτοκτονίες ανθρώπων στη νότια Ευρώπη. Για μας αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα που με λυπεί πραγματικά».

«Όποιοι μιλούν για ίχνη αίματος και για ευθύνες σχετικά με τις αυτοκτονίες κάνουν φθηνή προεκλογική εκστρατεία» δήλωσε η αναπληρώτρια πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων, Κέρστιν Αντράε.

«Μας απασχολεί όλους μας το τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τη Νότια Ευρώπη» πρόσθεσε.

Η γενική γραμματέας του SPD, Αντρέα Νάλες, είχε επικρίνει τις δηλώσεις του Λαφοντέν, χαρακτηρίζοντάς τες «απεχθή πράξη απελπισίας» στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας στη Σαξωνία.

«Στη μάχη του υποβιβασμού φαίνεται ότι ο Λαφοντέν, κρίνει ότι τα πάντα είναι σωστά -όσο πιο ασήμαντο το Αριστερό Κόμμα, τόσο πιο ανεύθυνο» δήλωσε η Νάλες στην Süddeutsche Zeitung.

Η εφημερίδα Die Welt αναφέρει στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τα οποία οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν από 677 το 2009 σε 927 το 2011.

Ωστόσο, προσθέτει η εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση αναφέρει ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί γι' αυτό υπεύθυνος ένας μόνο παράγοντας, όπως η κρίση.

Published with Blogger-droid v2.0.10

Μαζικές αποχωρήσεις από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Πηγή: in.gr
Κύμα αποχωρήσεων από το δημόσιο, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, προκαλούν οι αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης. Στο ΙΚΑ, το 2011 οι συνταξιοδοτήσεις ανήλθαν σε 39.000, ενώ για το 2012 αναμένεται να υπερβούν τις 50.000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο τέλος του 2012 εκκρεμούσαν 85.333 αιτήσεις για κύρια σύνταξη και 71.000 για επικουρικές.

Ειδικότερα, στο Δημόσιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση από 15.928 το 2009, ανήλθαν σε 33.928 το 2010 και 28.480 το 2011.

Λόγω της μαζικών συνταξιοδοτήσεων και της γραφειοκρατίας, αναμένεται να αυξηθεί ο χρόνος αναμονής για την παροχή σύνταξης.

Όπως σημειώνει η Καθημερινή, στο ΙΚΑ ο χρόνος αναμονής κυμαίνεται από 11 μήνες έως 2 χρόνια, ενώ στα επικουρικά ταμεία μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 3 χρόνια.

Published with Blogger-droid v2.0.10