Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

NASA: 4.700 αστεροειδείς απειλούν (θεωρητικά) τον πλανήτη μας

Περίπου 4.700 αστεροειδείς με διάμετρο άνω των 100 μέτρων, οι οποίοι συνιστούν πιθανό κίνδυνο για τον πλανήτη μας, εκτιμάται ότι βρίσκονται σε τροχιές κοντά στη Γη. Από αυτούς, μόνο το 20% έως 30% έχουν ήδη εντοπιστεί (αν και για τους πιο μεγάλους το ποσοστό εντοπισμού φθάνει στο 90%). Αυτό προκύπτει από πιο πρόσφατες παρατηρήσεις του υπέρυθρου διαστημικού τηλεσκοπίου WISE της NASA, που γίνονται στο πλαίσιο του προγράμματος NEOWISE.
Οι αστεροειδείς αυτοί έχουν τις πιο κοντινές στον πλανήτη μας τροχιές, φθάνοντας σε απόσταση μικρότερη των οκτώ εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη. Είναι αρκετά μεγάλοι για να διαπεράσουν την «ασπίδα» της γήινης ατμόσφαιρας και, αν πέσουν στον πλανήτη μας, θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές και, στη χειρότερη περίπτωση, μέχρι και την εξαφάνιση του ανθρώπινου πολιτισμού.
Ο αριθμός των 4.700 αποτελεί στατιστική εκτίμηση και έχει περιθώριο λάθους συν/ πλην 1.500 αστεροειδείς. Επειδή το WISE, που τέθηκε σε τροχιά το 2009, συλλαμβάνει την υπέρυθρη ακτινοβολία, δηλαδή τη θερμότητα των ουρανίων σωμάτων, ήταν σε θέση να εντοπίσει ακόμα και τους πιο σκοτεινούς αστεροειδείς, που είναι ουσιαστικά αόρατοι από τα οπτικά τηλεσκόπια και γι' αυτό πιο επικίνδυνοι. Η σχετική μελέτη θα δημοσιευτεί στο περιοδικό αστροφυσικής Astrophysical Journal.
Όπως δήλωσε ο Λίντλεϊ Τζόνσον, επικεφαλής του προγράμματος NEO της NASA, θα απαιτηθεί μία συντονισμένη προσπάθεια κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες για να εντοπιστούν όλοι οι αστεροειδείς που αληθινά συνιστούν κίνδυνο για τη Γη και απειλούν να προξενήσουν σοβαρή ζημιά.
Μία μελέτη από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον εκτιμά για πρώτη φορά ότι οι δέκα χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο από πρόσκρουση αστεροειδούς στο μέλλον, είναι οι εξής (η σειρά δεν έχει σημασία, αλλά η μεγάλη έκταση μιας χώρας προφανώς αυξάνει τις πιθανότητες να χτυπηθεί): ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία, Ιαπωνία. Κίνα, Βραζιλία, Ινδία, Ινδονησία, Νιγηρία, Φιλιππίνες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όποια χώρα δεχόταν το πλήγμα ενός σχετικά μεγάλου αστεροειδούς, θα υφίστατο καταστροφικό πλήγμα και δύσκολα θα ανέκαμπτε.

Περισσότερες επιστημονικές ειδήσεις στο: http://lpyrgos-science.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου