Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

ΟΛΘ: Αυξημένα τα μεγέθη διακίνησης το 2012



Κόντρα στα κύματα της οικονομικής κρίσης κινήθηκε το 2012 το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, καθώς παρά την ύφεση, που επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή και το εμπόριο, η διακίνηση φορτίων αυξήθηκε αισθητά, ενώ σε καλά επίπεδα διαμορφώθηκε η εμπορευματική κίνηση από και προς τις περιοχές της Νότιας Βαλκανικής.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), το 2012 διακινήθηκαν από τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) 317.900 TEUs (σ.σ. μονάδα μέτρησης εμπορευματοκιβωτίων), αυξημένα κατά 7,45%, σε σχέση με πέρυσι. Από το σύνολο των κοντέινερ, που διακινήθηκαν από τη Θεσσαλονίκη το 2012, τα 34.792 TEUs αφορούσαν τράνζιτ φορτία και τα 298 TEUs αφορούσαν κίνηση "transshipment" (από πλοίο σε πλοίο).

Ταυτόχρονα, από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης διακινήθηκαν πέρυσι συνολικά 13.846.419 τόνοι εμπορευμάτων, ποσότητα αυξημένη κατά 5,84% έναντι του 2011. Ιδιαιτέρως αυξημένη ήταν η διακίνηση του χύδην ξηρού φορτίου, που το 2012 διαμορφώθηκε στους 3.650.332 τόνους, καταγράφοντας αύξηση 12,26% έναντι των 3.251.609 τόνων του 2011.

Σχολιάζοντας τα μεγέθη της διακίνησης του 2012, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ, Στέλιος Αγγελούδης, σημείωσε: «Πέρα από την εξυπηρέτηση των φορτίων, που αφορούν τη Β. Ελλάδα, η ΟΛΘ ΑΕ προσπάθησε και πέτυχε ν΄ αυξήσει τη ροή εμπορευμάτων από και προς τη Νότια Βαλκανική, μια περιοχή που [...] τα τελευταία χρόνια εξυπηρετείται και από άλλα βαλκανικά λιμάνια. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί και το 2013 με αμείωτη ένταση».
Πηγή: agelioforos.gr

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εικονικών γάμων στη Βόρεια Ελλάδα




173 εμπλεκόμενοι, 7 δικηγόροι, μεταφραστές, δημοτικοί υπάλληλοι, 68 εικονικοί γάμοι και άλλοι 79 «στα σκαριά» συνθέτουν το σκηνικό ενός τεράστιου κυκλώματος που έκανε εικονικούς γάμους για να εξασφαλίζει άδειες παραμονής σε αλλοδαπές και είχε πλοκάμια σε Καβάλα και Διδυμότειχο. Πιο συγκεκριμένα, εξαρθρώθηκε έπειτα από πολύμηνη συστηματική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, πολυμελής εγκληματική οργάνωση, η οποία δραστηριοποιείτο στην απόκτηση ιθαγένειας πολίτη κράτους – μέλους της Ε.Ε από αλλοδαπούς τρίτων χωρών, μέσω σύναψης εικονικών γάμων.

Θεσσαλονίκη: Κανόνες σωστής αστικής συμπεριφοράς



«Ελάτε όλοι μαζί να αλλάξουμε την πόλη» λένε στους πολίτες τα μέλη της εθελοντικής ομάδας «Θεσσαλονίκη 2012» του δήμου Θεσσαλονίκης, που μετά τη δράση του «ευπρεπισμού» και καλλωπισμού συνολικά 36 στάσεων των λεωφορείων του ΟΑΣΘ, αναλαμβάνουν το επόμενο χρονικό διάστημα μια νέα δράση: την ανάρτηση σε περισσότερες από 10.000 πολυκατοικίες της πόλης ενός κώδικα αστικής συμπεριφοράς, ο οποίος περιλαμβάνει (μάλλον... αυτονόητους) κανόνες για να γίνει η ζωή μας καλύτερη στη Θεσσαλονίκη.

Οι ταινίες της εβδομάδας



«Λίνκολν» («Lincoln», ΗΠΑ, 2012) του Στίβεν Σπίλμπεργκ, με τους Ντάνιελ Ντέι Λούις, Σάλι Φιλντ, Τόμι Λι Τζόουνς, Ντέιβιντ Στράδερν.
Η υποψήφια για 12 Οσκαρ ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ, στην οποία ο Ντάνιελ Ντέι Λούις ξεπερνά τον εαυτό του, μας θυμίζει ότι το σωστό πολιτικό πρόσωπο, στην σωστή θέση, μπορεί να κάνει την διαφορά και να φέρει τις μεγάλες αλλαγές.

Πριν από καθετί να ξεκαθαρίσουμε κάτι: η εμφάνιση της ταινίας «Λίνκολν» στις αμερικανικές αίθουσες το 2012, την χρονιά των αμερικανικών εκλογών, δεν έγινε τυχαία. Ο Μπαράκ Ομπάμα που τελικά επανεκλέχθηκε (πριν από την προβολή του «Λίνκολν» στις αίθουσες) είναι ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και το θέμα της ταινίας δεν είναι ο βίος και η πολιτεία του Προέδρου Αβραάμ Λίνκολν αλλά μια συγκεκριμένη περίοδος της ζωής του: λίγο πριν από τη δολοφονία του (15 Απριλίου 1865) κατάφερε να περάσει την ψήφιση του διατάγματος 13 που απαγόρευε τη δουλεία. Και ως γνωστόν δουλεία στην Αμερική, σήμαινε μαύροι σκλάβοι - λευκοί αφέντες. Κοντά στον νου κι η γνώση λοιπόν.

Θα μου πείτε (και αυτό ήταν ένα επιχείρημα που άκουσα από πολλούς), τι μας ενδιαφέρει εμάς στην Ελλάδα το τι έγινε το 1865 στο αμερικανικό Σύνταγμα; Δεν συμφωνώ. Μας ενδιαφέρει και με το παραπάνω, όπως θέλω να πιστεύω ενδιαφέρει όλον τον πλανήτη, εκτός και αν το ζήτημα της δουλείας είναι για εμάς εδώ στην Ελλάδα - ή οπουδήποτε αλλού εκτός Αμερικής - αδιάφορο και ασήμαντο. Θέλω να πιστεύω ότι ούτε αδιάφορο είναι ούτε και ασήμαντο. Αντιθέτως θεωρώ ότι το κατόρθωμα του Λίνκολν με το διάταγμα 13 ήταν ένας θρίαμβος της δημοκρατίας που ξεφεύγει από την αμερικανική Ιστορία και αποκτά παγκόσμια διάσταση.

Το ερώτημα βεβαίως που ισχύει είναι αν με αυτήν την ταινία που αναφέρεται στην αμερικανική πολιτική και Ιστορία ο Στίβεν Σπίλμπεργκ κατάφερε να επικοινωνήσει με το κοινό πέραν των αμερικανικών συνόρων. Προσωπικά το θέμα αλλά και ο ψύχραιμος χειρισμός του, κράτησαν τις κεραίες μου τεντωμένες, αν μη τι άλλο για να μάθω δυο-τρία πράγματα παραπάνω απ' όσα ήδη ήξερα. Θα συμφωνήσω όμως στο ότι ο «Λίνκολν» κινείται σε δύσκολες «περιοχές».

Γυρισμένη σε κλειστούς χώρους - το κοινοβούλιο, τα γραφεία των πολιτικών, οι διάδρομοι, το δωμάτιο του Λίνκολν, ο Λευκός Οίκος - η ταινία μοιάζει με ατέλειωτη (και ναι, ενίοτε βαριά) καταγραφή συζητήσεων, συμβουλίων αλλά και ιντριγκών, ανάμεσα σε πρόσωπα για τα οποία με εξαίρεση τον ίδιο τον Λίνκολν, ελάχιστα γνωρίζουμε. Αναπόφευκτα λοιπόν σε κάποια σημεία της ταινίας ο θεατής (ενδεχομένως ακόμα και ο Αμερικανός) μπορεί να βρεθεί σε σύγχυση. Ακούγονται ονόματα και αναφέρονται γεγονότα που αν δεν ξέρεις καλή αμερικανική Ιστορία, συχνά-πυκνά έχεις δυσκολία να «ακολουθήσεις».

Ωστόσο, η ουσία δεν παύει να είναι μία. Η σημασία του ιδίου του προσώπου του Αβραάμ Λίνκολν, ενός πανέξυπνου πολιτικού (δικηγόρος το επάγγελμα), ηθικού ανθρώπου αλλά και χαρισματικού ηγέτη. Απίστευτο το πόσο λίγοι και ασήμαντοι είναι όσοι τον περιστοιχίζουν! Ακόμα και ο Θαδδαίος Στίβενς που υποδύεται ο Τόμι Λι Τζόουνς (με κάκιστο περουκίνι) δεν έχει το εκτόπισμα που περιμένεις. Πραγματικά, αν εστιάσεις στο πρόσωπο του Λίνκολν, τον οποίο υποδύεται ο θησαυρός της υποκριτικής που λέγεται Ντάνιελ Ντέι-Λούις, τότε ξεπερνάς τα όσα «εμπόδια» έχεις βρει μπροστά σου (θα πρέπει να πω ότι ένα από αυτά τα εμπόδια είναι και η σκληρή γυναίκα του Λίνκολν που παρά την παρουσία της Σάλι Φιλντ, ως ηρωίδα είναι μάλλον διακοσμητική στην ιστορία).

Ο σπουδαίος Ντέι-Λούις, αυτή τη φορά ξεπέρασε τον εαυτό του. Δείτε τον πώς παίζει τον Λίνκολν, πώς καμπουριάζει, πώς κινείται, πόσο δεξιοτεχνικά χειρίζεται τις αμφιβολίες που ζώνουν τον Πρόεδρο για τις αποφάσεις του. Ο Λίνκολν του Λούις, όχι μόνον μοιάζει με τον πραγματικό αλλά σου δίνει την εντύπωση ότι έτσι ακριβώς θα πρέπει να ήταν ως άνθρωπος.

Και το γεγονός ότι ως ήρωας της ταινίας δεν έχει όλα τα φώτα πάνω του - αντιθέτως, αναμειγνύεται τόσο πολύ με τον κόσμο που νομίζεις ότι είναι μια μορφή μέσα στο πλήθος - ανεβάζει τη δουλειά του ηθοποιού αλλά και τη σκέψη του Σπίλμπεργκ ένα σκαλί πιο πάνω.

«Οι διώκτες του εγκλήματος» («Gangster squad», ΗΠΑ, 2012) του Ρούμπεν Φλάισερ, με τους Τζος Μπρόλιν, Ράιαν Γκόσλινγκ, Σον Πεν.

Αιμόφυρτη αλλά εν τέλει διασκεδαστική, είναι η περιπέτεια που σκηνοθέτησε στη δεύτερη κινηματογραφική προσπάθειά του ο κατά βάσιν τηλεοπτικός σκηνοθέτης Ρούμπεν Φλάισερ. Οι «Διώκτες του εγκλήματος» καταγράφουν με σούπερ γλαφυρό τρόπο την προσπάθεια μιας ομάδας αστυνομικών να καταστείλει τη δράση του αρχιμαφιόζου Μίκι Κόεν στο Λος Αντζελες του 1949 (ο Κόεν υπήρξε το πρωτοπαλίκαρο του Μπάγκσι Σίγκελ και είχε μεταφέρει τις «δραστηριότητές» του από το Σικάγο στο Λος Αντζελες).

Η ομάδα δεν λειτουργεί βάσει του νόμου αλλά σαν κράτος εν κράτει. Στόχος της ο ανταρτοπόλεμος κατά του Κόεν, η ανατροπή των επιχειρήσεών του - χωρίς συλλήψεις και χωρίς τη δολοφονία του. Η ομάδα αποτελείται από πέντε μέλη, ανάμεσα στα οποία ο αρχηγός της, ένας βετεράνος πολέμου που όπως λέει δεν ξέρει πώς να ζει αλλά μόνον πώς να πολεμά (Τζος Μπρόλιν) και το δεξί του χέρι (Ράιαν Γκόσλινγκ), το καλοντυμένο, cool παλικάρι που διαρκώς φλερτάρει και αψηφά τον Κόεν αποκαλώντας τον Μίκι Μάους.

Η ταινία είναι γεμάτη από σκηνές απίστευτης βίας που μπορούν να σοκάρουν. Ενα χέρι κόβεται έξω από το ασανσέρ, ένα ανθρώπινο σώμα κόβεται στα δύο δεμένο στους προφυλακτήρες δύο αυτοκινήτων που κινούνται προς αντίθετη κατεύθυνση. Ωστόσο, η εικονογράφηση της βίας έχει μια καρτουνίστικη διάθεση, γι' αυτό και οι «Διώκτες του εγκλήματος» δεν αποκτούν ποτέ τον αέρα που είχε για παράδειγμα το «Λος Αντζελες εμπιστευτικόν» του Κέρτις Χάνσον, στο οποίο βεβαίως υπήρχε ο αέρας του συγγραφέα Τζέιμς Ελρόι.

Οσο για τον Κόεν, αυτός έχει τη μορφή του Σον Πεν σε μια φωνακλάδικη ερμηνεία καθότι υποδύεται έναν ευφυή ψυχοπαθή («Ενας μπάτσος που δεν λαδώνεται είναι σαν τον σκύλο με λύσσα» λέει. «Δεν γιατρεύεται, πρέπει να τον σκοτώσεις»). Μαγνητικός όπως πάντα, ο εκρηκτικός Πεν ενδεχομένως θα θυμίσει σε κάποιους τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο ως Αλ Καπόνε στους «Αδιάφθορους» του Μπράιαν Ντε Πάλμα. Ούτως ή άλλως, το όλο στήσιμο των «Διωκτών του εγκλήματος» φέρνει στο μυαλό τους «Αδιάφθορους», όπου επίσης μια ομάδα αστυνομικών είχαν βάλει στο στόχαστρό τους τον Καπόνε.
 
«Παίζοντας με την αγάπη» («Playing gor keeps, ΗΠΑ, 2012,) του Γκαμπριέλ Μουτσίνο, με τους Τζέραλντ Μπάτλερ, Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, Ούμα Θέρμαν.ρμαν.

Ο παλικαράς Τζέραλντ Μπάτλερ (που εδώ κρατά επίσης καθήκοντα παραγωγού) υποδύεται τον σκοτσέζο πρώην αστέρα του ποδοσφαίρου ο οποίος πλέον χρωστά και της Μιχαλούς και για να τα βγάλει πέρα αναγκάζεται να γίνει προπονητής της σχολικής ομάδας ποδοσφαίρου του γιού του.

Η παρουσία του θα προκαλέσει φαντασιώσεις σε όλες τις κυρίες της περιοχής στην Βιρτζίνια (Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, Ούμα Θέρμαν, Τζούντι Γκριρ) αν και το μόνο που ο ίδιος θέλει είναι να ξαναβρεθεί με την γυναίκα του (Τζέσικα Μπιλ) και τον γιο του.

Δεν θα πάθετε και τίποτε αν δείτε αυτήν την κωμωδιούλα της σειράς αλλά και για να λέμε τα πράγματα όπως η σκηνοθεσία του Γκαμπριέλε Μουτσίνο είναι τόσο επίπεδη που σου δίνει την εντύπωση ότι βαριόταν αφόρητα όταν την γύριζε. Οι ηθοποιοί πάντως κάνουν ότι μπορούν για να σταθούν στο ύψος τους και ένας από αυτούς είναι ο Ντένις Κουέιντ, σε ρόλο αντιπαθητικού νεόπλουτου
Πηγή: tovima.gr

Θεσσαλονίκη: Γερανοί για τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα


Γερανούς που θα «σηκώνουν» άμεσα τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα βγάζει στους δρόμους της πόλης σε δέκα ημέρες ο δήμος Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, δύο με τέσσερις γερανοί θα βγαίνουν καθημερινά, πρωί και απόγευμα, για... περιπολία στην πόλη, προκειμένου να μπει επιτέλους μία τάξη με το παράνομο παρκάρισμα που προκαλεί το κυκλοφοριακό κομφούζιο στους δρόμους.

Σε συνέντευξη Τύπου, η αντιδήμαρχος Προστασίας του Πολίτη Καλυψώ Γούλα αναφέρθηκε στη συνεργασία του δήμου με τους ιδιοκτήτες γερανοφόρων οχημάτων δημόσιας χρήσης, με την υπογραφή σύμβασης η οποία βρίσκεται ήδη υπό επεξεργασία από τη νομική υπηρεσία του δήμου και σε δέκα μέρες αναμένεται να υπογραφεί. Οι γερανοί θα επιστρατευτούν άμεσα, όπως είπε η κ. Γούλα, που επισήμανε ότι τα αυτοκίνητα θα μεταφέρονται στο Καλοχώρι.

Με δεδομένο ότι τα έξοδα για την «επιστροφή» του οχήματος από το Καλοχώρι θα καλύπτει ο ίδιος ο οδηγός, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης πρότεινε τα ΙΧ να μεταφέρονται στη... Χαλκηδόνα, προκειμένου οι παρανομούντες να το σκέφτονται ακόμη περισσότερο πριν παρκάρουν εκ νέου παράνομα.
Πηγή: agelioforos.gr

Η Μπελούτσι στηρίζει Μόντι

Τη στήριξή της στον Μάριο Μόντι με δηλώσεις της που έκαναν τον γύρο του Διαδικτύου μέσα από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης εξέφρασε η λαμπερή ηθοποιός Μόνικα Μπελούτσι.

Η διάσημη ηθοποιός από το Ντρβένγκραντ της Σερβίας, όπου ήταν προσκεκλημένη του Εμίρ Κουστουρίτσα στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Μουσικής «Κούστεντορφ», δήλωσε: «Πιστεύω πως ο γερουσιαστής Μόντι έκανε πολύ καλή δουλειά. Ασφαλώς και θα ψηφίσω. Αν και ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο, είμαι Ιταλίδα, το μοναδικό διαβατήριο που έχω είναι το ιταλικό».

Αυτό το απόσπασμα των δηλώσεών της ανέβασαν και οι συνεργάτες του Μάριο Μόντι στους διαδικτυακούς λογαριασμούς του σχηματισμού με τον οποίο ο Προφεσόρε κατεβαίνει στις εκλογές.

Όπως αναφέρει το "Έθνος", η διάσημη ηθοποιός, μεταξύ άλλων στις δηλώσεις της, ανέφερε επίσης: «Βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη χρονική στιγμή. Όμως μερικές φορές στις δύσκολες στιγμές όπως αυτή, γεννιούνται ιδέες πολύ όμορφες. Από την κρίση, λοιπόν, μπορούν να προκύψουν ιδέες που να είναι ακόμη πιο δυναμικές».
Πηγή: real.gr

ΔΝΤ: Σε ύφεση η Ευρωζώνη και το 2013




Η ευρωζώνη θα παραμείνει σε ύφεση και το 2013 καθώς η οικονομία της θα υποχωρήσει κατά 0,2% φέτος, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο αναθεώρησε επίσης προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά το τρέχον έτος.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 3,5% (η πρόβλεψη του Οκτωβρίου ήταν για 3,6%) και κατά 4,1% το 2014, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποφευχθούν οι "σημαντικοί" κίνδυνοι στις ΗΠΑ και ιδίως στην Ευρώπη.

"Η ευρωζώνη εξακολουθεί να συνιστά σημαντικό κίνδυνο για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας", σημειώνεται στην έκθεση του Ταμείου, το οποίο ωστόσο αναγνωρίζει ότι έχει επιτευχθεί "πρόοδος" στο χειρισμό της κρίσης χρέους.

Το ΔΝΤ εκτιμούσε μέχρι σήμερα ότι φέτος η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα έφτανε το +0,2%, όμως πλέον προβλέπει ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 0,2%. Αντιθέτως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι η ανάκαμψη θα ξεκινήσει από φέτος.

Οι χώρες που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα διάσωσης, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, αλλά και όσες βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, θα πρέπει να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις τους. Οι πιο αδύναμες οικονομίες της περιφέρειας της ευρωζώνης "θα πρέπει να στηριχθούν από το κέντρο" μέσω των μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και με την συνέχιση της πορείας προς την τραπεζική ένωση, σημειώνει το ΔΝΤ.

Το 2014 η ευρωζώνη θα βγει από την ύφεση παρουσιάζοντας ανάπτυξη 1%.

Στις ΗΠΑ η ανάπτυξη θα αγγίξει φέτος το 2% και το 2014 το 3%, όμως το Ταμείο κάλεσε την Ουάσινγκτον να αυξήσει "γρήγορα" το ανώτατο όριο του χρέους, που έχει ήδη φτάσει στο νόμιμο όριό του, ώστε να απομακρυνθεί ο κίνδυνος στάσης πληρωμών στη χώρα.

Το ΔΝΤ προβλέπει επίσης ότι η ανάπτυξη στην Κίνα θα κυμανθεί γύρω στο 8%, όπως και πέρσι, ενώ η Ιαπωνία θα έχει ανάπτυξη 1,2%. Γενικότερα ωστόσο το Ταμείο συνιστά να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι στις αγορές.

Πηγή: enikos.gr

Ανακύκλωση διαστημικών σκουπιδιών αποφάσισε το αμερικανικό Πεντάγωνο

 
Μια απρόσμενη ιδέα για το πρόβλημα των λεγόμενων «διαστημικών σκουπιδιών» αποφάσισε να στηρίξει το αμερικανικό Πεντάγωνο. Μέχρι σήμερα όλες οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι για την επίλυση του προβλήματος των χιλιάδων αντικειμένων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη έχουν να κάνουν με την καταστροφή ή την απομάκρυνση τους από τη διαστημική μας γειτονιά. Οπως έγινε γνωστό το αμερικανικό Πεντάγωνο επιθυμεί την κατασκευή ενός συστήματος που θα συλλέγει κομμάτια των δορυφόρων που δεν βρίσκονται πλέον σε λειτουργία και θα τα φέρνει πίσω στη Γη προκειμένου να χρησιμοποιούνται στην κατασκευή νέων δορυφόρων.

Η ανακύκλωση

Το Πεντάγωνο ενέκρινε ένα κονδύλι ύψους 180 εκατομμυρίων δολαρίων και ανέθεσε στην Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας των ΗΠΑ (DARPA) την ανάπτυξη του συστήματος διαστημικής «ανακύκλωσης». Οι υπεύθυνοι του προγράμματος πιστεύουν ότι διάφορα μέρη διαστημικών δορυφόρων που δεν βρίσκονται πλέον σε λειτουργία (κεραίες, ηλιακοί συλλέκτες κ.α.) μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

Η DARPA ονόμασε το πρόγραμμα «Φοίνικα», από το μυθολογικό ον που αναγεννάται από τις στάχτες του. Οπως έγινε γνωστό, έχουν ήδη ξεκινήσει να δοκιμάζονται τεχνολογίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ένα σύστημα συλλογής και επαναφοράς στη Γη διαφόρων τμημάτων και υλικών από δορυφόρους.

Η DARPA θα προσπαθήσει να κατασκευάσει ένα σκάφος που θα πλησιάζει τους ανενεργούς δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη και με κάποιο ειδικό μηχανισμό θα αποσπά από αυτούς τα επιθυμητά μέρη τους. Στη συνέχεια θα επιστρέφει στη Γη και θα «παραδίδει» τα κομμάτια προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή νέων δορυφόρων.

Οπως ομολογούν τα στελέχη του Πενταγώνου, στόχος του προγράμματος δεν είναι η μείωση του αριθμού των διαστημικών σκουπιδιών αλλά ο περιορισμός του κόστους κατασκευής των δορυφόρων.

Το διαστημικά σκουπίδια
Σε τροχιά γύρω από τη Γη υπολογίζεται ότι βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες αντικείμενα που είναι συντρίμμια δορυφόρων και πυραύλων. Ο αριθμός τους μάλιστα πολλαπλασιάζεται καθώς έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους και σπάνε σε περισσότερα κομμάτια.
Υπολογίζεται ότι περίπου 16 χιλιάδες διαστημικά σκουπίδια έχουν μέγεθος άνω των δέκα εκατοστών, γεγονός που τα καθιστά ιδιαιτέρως επικίνδυνα. Εκτιμάται επίσης ότι υπάρχουν περισσότερα από 500 χιλιάδες αντικείμενα μεγέθους 1-10 εκατοστών. Τα διαστημικά σκουπίδια απειλούν τους δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αλλά και τα διαστημικά σκάφη που ξεκινούν από τη Γη για να πραγματοποιήσουν αποστολές.

Στη δικαιοσύνη ο Παπαντωνίου για ανειλικρινή δήλωση περιουσίας



Μετά τον πρώην υπουργό της ΝΔ Γιώργο Βουλγαράκη, ήρθε η σειρά του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιάννου Παπαντωνίου να απολογηθεί ενώπιον της τακτικής Δικαιοσύνης, παραπεμπόμενος από τους βουλευτές της Επιτροπής Ελέγχου των Οικονομικών των Κομμάτων και των Βουλευτών για ανειλικρινή δήλωση περιουσιακής κατάστασης.

Ο κ. Παπαντωνίου ελέγχεται για την απόκρυψη από τη δήλωση «πόθεν έσχες» του, καταθέσεων ύψους 1,3 εκατ. ευρώ της συζύγου του στην Ελβετία, οι οποίες περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ. Οι εξηγήσεις του πρώην υπουργού ότι δεν είχε ενημερωθεί για την πρωτοβουλία αυτή της συζύγου του, δεν έπεισαν την Επιτροπή, ενώ και ο οικονομικός εισαγγελέας έχει διατάξει έρευνα σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς του κ. Παπαντωνίου.

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου των Οικονομικών των Κομμάτων και των Βουλευτών, εξέτασε και την περίπτωση της δήλωσης «πόθεν έσχες» του πρώην υπουργού της ΝΔ Πέτρου Δούκα, ο οποίος το οικονομικό έτος 2010 εμφανίζεται να δηλώνει μειωμένες τις τραπεζικές του καταθέσεις κατά 1 εκατ. ευρώ, χωρίς να εξηγεί την αιτία της μείωσης αυτής.

Ο κ. Δούκας επιμένει πως το ποσόν αυτό έχει επανακατατεθεί σε επενδυτικό λογαριασμό -κάτι που καταγράφεται στο «πόθεν έσχες» του. Παρ' ότι η Επιτροπή εμφανίζεται να έχει πεισθεί για τις εξηγήσεις του κ. Δούκα, ο φάκελός του θα σταλεί στον οικονομικό εισαγγελέα για την τελική του κρίση.

Πηγή: in.gr

Πυρά Ολάντ προς Κάμερον



Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εκτίμησε την Τετάρτη, σχετικά με την προοπτική που επισείει ο Ντέιβιντ Κάμερον για την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο για την παραμονή, ή όχι, της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι "δεν είναι δυνατόν να διαπραγματεύεται την Ευρώπη" και να χρησιμοποιεί μια τέτοια ψηφοφορία για να την "μικρύνει".

"Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αποφασίσει με δημοψήφισμα να παραμείνει ή να αποχωρήσει από την ΕΕ, αυτή είναι η απόφαση και των κυβερνώντων της χώρας αυτής και των ίδιων των Βρετανών", δήλωσε ο αρχηγός του κράτους στον Τύπο στην Γκρενόμπλ.

"Αλλά αυτό που λέγω εξ ονόματος της Γαλλίας, και ως Ευρωπαίος, είναι ότι δεν είναι δυνατόν να διαπραγματεύεται την Ευρώπη για να πετύχει την πραγματοποίηση αυτού του δημοψηφίσματος", τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Πηγή: real.gr

ΕΥΑΘ: Σε ιδιώτες μέχρι τον Οκτώβριο



Τον Οκτώβριο του 2013 θα έχει ολοκληρωθεί η παραχώρηση του 51% της ΕΥΑΘ σε ιδιώτες - ενώ στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι η ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων των ΔΕΚΟ μέχρι το τέλος του 2014.

Αποθήκευση των σονέτων του Σέξπηρ στο... DNA



Είναι μια από τις πιο συμβολικές ομιλίες όλων των εποχών η οποία τώρα πια περνά στην… αθανασία με τον πιο ασυνήθιστο τρόπο. Ενα τμήμα της διάσημης ομιλίας «Εχω ένα όνειρο» την οποία έδωσε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ το 1963 αποθηκεύθηκε μέσα στην «αλφάβητο» του DNA.

Σε έναν κόκκο άμμου!

Ο Νικ Γκόλντμαν από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Βιοπληροφορικής στο Χίνξτον της Βρετανίας και οι συνεργάτες του συνέθεσαν DNA με τρόπο ώστε να κωδικοποιούνται πληροφορίες στις τέσσερις βάσεις που αποτελούν τη διπλή του έλικα (αδενίνη, θυμίνη, κυτοσίνη, γουανίνη).

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν, όπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature», αυτά τα «γράμματα» του γενετικού υλικού προκειμένου να αποθηκεύσουν ακουστικό υλικό διάρκειας 26 δευτερολέπτων από τον λόγο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, το σύνολο των 154 σονέτων του Σέξπηρ, μια ψηφιακή φωτογραφία του εργαστηρίου τους, το διάσημο άρθρο με το οποίο το 1953 οι Τζέιμς Γουότσον και Φράνσις Κρικ περιέγραψαν για πρώτη φορά τη διπλή έλικα του DNA καθώς και έναν φάκελο ο οποίος περιέχει όλο το σύστημα κωδικοποίησης των πληροφοριών που χρησιμοποίησαν. Ολες αυτές οι πληροφορίες χώρεσαν σε ποσότητα DNA που δεν ήταν μεγαλύτερη από έναν κόκκο άμμου και ήταν στη συνέχεια δυνατόν να διαβαστούν με ακρίβεια της τάξεως του 100%.

Η φωτογραφία του Εργαστηρίου στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Βιοπληροφορικής που αποθηκεύτηκε μεταξύ άλλων στο DNA

Η διαδικασία

Πώς όμως γίνεται η κωδικοποίηση των πληροφοριών; Το σύστημα των ειδικών από τη Βρετανία χρησιμοποιεί τα ίδια τέσσερα «γράμματα» του γενετικού υλικού αλλά σε μια εντελώς διαφορετική «γλώσσα» από αυτή που «αντιλαμβάνεται» η… ζωή.

Προκειμένου να αντιγραφεί ένας φάκελος, όπως ένα κείμενο, τα δυαδικά ψηφία (0 και 1) τα οποία θα αντιπροσώπευαν αυτές τις πληροφορίες σε έναν σκληρό δίσκο πρέπει αρχικώς να μεταφραστούν στον κώδικα που έχει φτιάξει η ομάδα. Στη συνέχεια μια μηχανή σύνθεσης DNA παράγει την αντίστοιχη αλληλουχία.

Δεν πρόκειται όμως για ένα μόνο μακρύ μόριο αλλά για πολλαπλά αντίγραφα τμημάτων DNA – το κάθε τμήμα φέρει πληροφορίες προκειμένου να «ξέρει» πού ακριβώς πρέπει να λάβει θέση στην αλληλουχία. Το γεγονός αυτό προσφέρει αφθονία στο σύστημα: σε περίπτωση που κάποια τμήματα χαθούν, τα στοιχεία δεν θα χαθούν μαζί τους.

Παράλληλα χρησιμοποιείται ο συμβατικός εξοπλισμός των εργαστηρίων μοριακής βιολογίας που «διαβάζει» το DNA των οργανισμών, προκειμένου να διαβαστούν οι πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στο DNA και να μπορούν να προβάλλονται σε οθόνη υπολογιστή.

Το τέλειο μέσο ψηφιακής αποθήκευσης

Το DNA θεωρείται ως το τέλειο μέσο ψηφιακής αποθήκευσης αρχείων καθώς μπορεί να έχει διάρκεια ζωής χιλιάδων ετών, δεν απαιτεί ηλεκτρισμό για να λειτουργήσει, ενώ δεν χρειάζεται παράλληλα να συντηρείται σε ειδικές συνθήκες (‘αγαπά’ πάντως να βρίσκεται σε σκοτεινά, κρύα και ξηρά σημεία). Όπως εξήγησε ο δρ Γιούαν Μπίρνι που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα «εάν διατηρήσουμε το DNA σε κρύο, ξηρό και σκοτεινό μέρος διαρκεί για πολύ μεγάλο διάστημα. Αυτό το γνωρίζουμε επειδή συχνά αποκωδικοποιούμε DNA μαμούθ πολλών χιλιάδων ετών το οποίο έχει διατηρηθεί από τύχη σε τέτοιου είδους συνθήκες».

Θεωρητικώς το DNA μπορεί να κωδικοποιήσει τεράστιους όγκους δεδομένων. Σε ένα γραμμάριο του γενετικού υλικού χωρούν περίπου δύο petabytes (1 petabyte = 1.125.899.906.842.624 bytes) – το αντίστοιχο τριών εκατομμυρίων CD. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή… αποθήκη για τη φύλαξη τεράστιων ποσοτήτων πληροφοριών όπως αυτές που παράγονται σε καθημερινή βάση στο CERN ή σε άλλα μεγάλα επιστημονικά ιδρύματα.

Απαγορευτικά ακριβή διαδικασία

Οι ερευνητές παραδέχονται βέβαια ότι το κόστος σύνθεσης του DNA στο εργαστήριο καθιστά αυτή τη στιγμή την όλη διαδικασία απαγορευτικά ακριβή, υποστηρίζουν ωστόσο ότι μελλοντικά η πρόοδος της τεχνολογίας θα κάνει την προσέγγιση πιο φθηνή αποδεικνύοντας την τεράστια αξία της για την αρχειοθέτηση στοιχείων για μεγάλο διάστημα.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που το DNA χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικό μέσο πληροφοριών. Για παράδειγμα πέρυσι ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ δημοσίευσε στην επιθεώρηση «Science» τα αποτελέσματα ενός παρόμοιου πειράματος στο πλαίσιο του οποίου οι ειδικοί από τη Βοστώνη αποθήκευσαν σε DNA ένα ολόκληρο βιβλίο.
Πηγή: tovima.gr

Ζήλια προκαλεί το Facebook


Ένας στους τρεις χρήστες του Facebook δηλώνει ότι αισθάνεται «χειρότερα» αφότου έχει επισκεφθεί τη γνωστή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης και σύμφωνα με γερμανούς ερευνητές η αιτία της «μαυρίλας» είναι η ζήλια.

Στη μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημίου Χούμπολτ και του Πολυτεχνείου του Ντάρμσταντ, έλαβαν μέρος 600 άτομα. Φάνηκε λοιπόν, ότι όσοι από τους εθελοντές έμπαιναν στο Facebook, διάβαζαν δημοσιεύσεις και παρατηρούσαν χαρούμενες φωτογραφίες άλλων, έτειναν να νιώθουν αρνητικά συναισθήματα μετά την ολοκλήρωση της διαδικτυακής τους επίσκεψης.

Η ευτυχία σου, δυστυχία μου

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι χαρούμενες φωτογραφίες από τις διακοπές φίλων, σχόλια γύρω από την ευτυχισμένη ζωή τους (κοινωνική ζωή, εργασία, οικογένεια) ή ακόμη και φωτογραφίες των κατοικιδίων τους, πυροδοτούσαν στους συμμετέχοντες συναισθήματα ζήλιας, απομόνωσης και μοναξιάς.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, το 30% των εθελοντών δήλωσε πως μετά από επισκέψεις στο Facebook νιώθει κυρίως ζήλια, ενώ το 36% δήλωσε ότι «κάποιες φορές» ή «πολύ συχνά» νιώθει απογοήτευση μετά το «κοινωνικό» σερφάρισμα. Ακόμα, τα άτομα που δήλωναν δυσαρεστημένα έτειναν να μην είναι ιδιαίτερα «δραστήρια» στην εν λόγω ιστοσελίδα, αλλά να ακολουθούν μια πιο παθητική στάση διαβάζοντας τις δημοσιεύσεις και βλέποντας τις φωτογραφίες άλλων.

Τα ευρήματα αυτά, εγείρουν για ακόμη φορά το ερώτημα για το αν τα social media σε ρόλο κοινωνικής «όασης» μαγνητίζουν τους μοναχικούς χρήστες, χαρίζοντάς τους την ψευδαίσθηση της κοινωνικής απελευθέρωσης. Οι ερευνητές πάλι πιστεύουν ότι η δράση των συγκεκριμένων μέσων έχει μάλλον αντίθετα αποτελέσματα, εντείνοντας την απομόνωσή τους.

«Με τη βοήθεια επιστημονικών στοιχείων δείξαμε ότι οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν πρόσβαση σε πολλές θετικές ειδήσεις και στα προφίλ επιτυχημένων “φίλων” πυροδοτώντας έτσι το συναίσθημα της ζήλιας» εξηγεί η ερευνήτρια Χάνα Κρασνόβα από το Πανεπιστήμιο Χούμπολτ.
Πηγή: tovima.gr

Συνεχίζονται οι έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο νότια της Κρήτης

Στο λιμάνι της Σούδας βρέθηκε σήμερα το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο Nordic Explorer που πραγματοποιεί έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, νότια της Κρήτης.
Το πλοίο παρέμεινε έως το απόγευμα της Τετάρτης στη Σούδα για λόγους ανεφοδιασμού και αλλαγής του πληρώματος.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το Nordic Explorer ήδη έχει ερευνήσει 3.000 χιλιόμετρα σεισμικών γραμμών από τα 10.000.
Στη Σούδα βρέθηκε και το συνοδευτικό πλοίο Thor Chaser, που ακολουθεί το Nordic Exrlorer, για να διευθετεί η ναυσιπλοΐα και για λόγους ασφαλείας.
Το νορβηγικό πλοίο βρίσκεται από τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2012, στη Νότια Κρήτη, στο πλαίσιο σεισμογραφικών ερευνών για την εύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Έχει ολοκληρώσει τις έρευνες στην περιοχή δυτικά της Κέρκυρας και συνεχίζει προς την περιοχή της Κρήτης.
Πηγή: in.gr

40% των Βρετανών επιθυμεί έξοδο από την ΕΕ



Περίπου το 40% των Βρετανών επιθυμεί την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, μια ημέρα μετά την υπόσχεση του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ότι θα οργανώσει δημοψήφισμα για την παραμονή ή την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στο διάστημα από το 2015 ως το 2017, σύμφωνα με δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε 2.000 άτομα από το ινστιτούτο YouGov την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με μια άλλη δημοσκόπηση που είχε πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Ιανουαρίου, το 40% των 2.000 ερωτηθέντων ήταν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ έναντι ενός 34% που επιθυμούσαν την έξοδο.
Πηγή: real.gr

Από το Μάρτιο το επίδομα ανεργίας για ελεύθερους επαγγελματιές





Επίδομα ανεργίας 360 ευρώ για διάστημα από 3 έως 9 μήνες θα λάβουν από το Μάρτιο οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους από την 1/1/2012 και μετά, με ελάχιστο χρόνο ασφάλισης και πληρωμής εισφορών 3 χρόνια και με εισόδημα κάτω από 30.000 ευρώ (κατ' έτος) το 2011 και 2012.

Κλειστές 154 μονάδες εντατικής θεραπείας λόγω έλλειψης προσωπικου




Κλειστές παραμένουν 154 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας, ενώ αναμένεται να μπει λουκέτο σε άλλες 50 λόγω έλλειψης προσωπικού.

Η λήξη των συμβάσεων 120 νοσηλευτών και 50 γιατρών είναι η αιτία που επιδεινώνει την κατάσταση του τομέα Εντατικής Θεραπείας, την ώρα που η λίστα αναμονής που διαχειρίζεται το ΕΚΑΒ αριθμεί καθημερινά έως και 40 βαριά ασθενείς, σύμφωνα με Τα Νέα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 8%-12% του συνόλου των νοσοκομειακών κλινών μιας χώρας πρέπει να είναι κρεβάτια Εντατικής. Στη χώρα μας, όμως, το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 2,2%.

Πηγή: in.gr