Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Επίσκεψη αστραπή στη ΔΕΘ με το μυαλό στον Ντράγκι



Ως παρένθεση σε ένα σκληρό αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβει τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, αντιμετωπίζεται από το Μαξίμου η επίσκεψη Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη.

Μία ολιγόλεπτη ομιλία στους φορείς που θα παραβρεθούν στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το Σάββατο το πρωί, έχει προγραμματίσει ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα βρεθεί για ελάχιστες ώρες στη συμπρωτεύουσα, χωρίς τις τυμπανοκρουσίες και τις υπουργικές κουστωδίες των προηγούμενων ετών.

Όπως σημειώνουν οι στενοί συνομιλητές του, ο κ. Σαμαράς έχει το μυαλό του στα σημαντικά ραντεβού των επομένων ημερών αλλά και στις εξελίξεις που διαδραματίζονται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να μη «χάσει» καμία ευκαιρία από την αλλαγή κλίματος που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα για την Ελλάδα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Ο κ. Σαμαράς παραμένει εκτός «κάδρου» στις αντιπαραθέσεις που φουντώνουν για την εξεταστική επιτροπή ως προς το ΔΝΤ και το μνημόνιο, παρακολουθεί με προσοχή τα όσα λέγονται και διαρρέονται από την Ιπποκράτους, ωστόσο θεωρεί πως τα σημαντικά για την Ελλάδα βρίσκονται… μπροστά και δεν είναι καιρός για άγονες, όπως τις χαρακτηρίζει, αντεγκλήσεις κομματικού χαρακτήρα.

Ο πρωθυπουργός, πριν ανέβει στη Θεσσαλονίκη, θα συναντηθεί την Παρασκευή το απόγευμα με τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι ο οποίος με κάθε ευκαιρία στηρίζει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης ενώ την προσεχή Τρίτη το μεσημέρι στη Φρανκφούρτη θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Εν αναμονή των ανακοινώσεων του κ. Ντράγκι για τη δυνατότητα αγοράς ομολόγων για τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, δηλαδή για τις χώρες του Νότου, στο Μέγαρο Μαξίμου κρατούν χαμηλούς τόνους από τη στιγμή που γνωρίζουν πως η Ελλάδα έχει ξεχάσει το τι σημαίνουν… αγορές, ωστόσο, όπως τονίζουν με κάθε ευκαιρία οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαθεί η ευκαιρία από τυχόν θετικές εξελίξεις που θα συμπαρασύρουν και την Ελλάδα».

Κομβικής σημασίας θεωρείται η γενικότερη εικόνα που θα δημιουργηθεί από την έκθεση της τρόικας και γι’ αυτό το οικονομικό επιτελείο κάνει έναν πραγματικό αγώνα δρόμου για να δείξει αποτελέσματα και πέραν των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη δανειακή συμφωνία ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός δηλώνει σε κάθε ευκαιρία πως η Ελλάδα θα τηρήσει απαρέγκλιτα τις υποχρεώσεις της κάτι που σημαίνει πως παρά τις αντιδράσεις που προκαλούνται εντός και εκτός βουλής, το βαρύ πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ θα αποφασιστεί, θα ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί ακόμη και ένα χρειαστεί να υπάρξουν συγκρούσεις εντός της τρικομματικής κυβέρνησης.

Επί του παρόντος το Μαξίμου αποφεύγει να εμπλακεί στον «πόλεμο» ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την εξεταστική. Ωστόσο, θεωρείται απόλυτα πιθανό ότι το θέμα θα προκαλέσει συζητήσεις και εντός της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας, αφού αρκετοί βουλευτές εκτιμούν ότι ακόμη και τώρα θα πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις για τα όσα έπραξε ή δεν έπραξε η κυβέρνηση Παπανδρέου, πριν η χώρα οδηγηθεί στο μνημόνιο και στην υπαγωγή στο ΔΝΤ.

Πηγή: real.gr

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

«Η διάσωση του Ευρώ»: Το πρόγραμμα του Μάριο Ντράγκι

Αμετάβλητο στο 0,75% το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ


Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη διάσωση του ευρώ παρουσίασε σήμερα ο Μάριο Ντράγκι. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα παρεμβάσεων της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων υπό όρους, με τον τίτλο Outright Monetary Transactions (Αμεσες Νομισματικές Συναλλαγές), με στόχο να αντιμετωπιστούν οι «στρεβλώσεις» στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης. Η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, καθώς υπήρξε «μία αντίθετη άποψη». Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι η πορεία του ευρώ είναι αναστρέψιμη, καλώντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προωθήσουν πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Νωρίτερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητο στο 0,75% το παρεμβατικό της επιτόκιο.

Οπως ανακοινώθηκε, δεν θα υπάρχει όριο στο πόσο αγοράς ομολόγων, ενώ η ΕΚΤ δεν θα διατηρεί καθεστώς προτιμώμενου πιστωτή και θα επικεντρωθεί σε ομόλογα διάρκειας μέχρι τριών ετών.

Προϋπόθεση θα είναι η υπαγωγή της εκάστοτε χώρας στον EFSF ή τον ESM (οποιασδήποτε μορφής) και θα επιδιώκεται και η συμμετοχή του ΔΝΤ.

Οι παρεμβάσεις θα γίνονται με αποστειρωμένο τρόπο, ώστε να μην δημιουργούνται πληθωριστικές πιέσεις.

Η ΕΚΤ είχει προαναγγείλει πως θα κάνει «το παν» για τη σωτηρία του ευρώ και με το σχέδιο αυτό, όπως σχολιάζει ο διεθνής οικονομικός τύπος, αξιοποιεί ολόκληρο το περιθώριο δράσης της.

Τις «λεπτομέρειες» (δηλαδή τους όρους με τους οποίους θα γίνονται οι παρεμβάσεις) περίμενε και η Ισπανία για να αποφασίσει εάν θα ζητήσει την επέμβαση της Φρανκφούρτης -το ενδιαφέρον, λοιπόν, στρέφεται πλέον στη Μαδρίτη.

Η απόφαση, όπως ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι, δεν ήταν ομόφωνη, καθώς υπήρχε «μία αντίθετη άποψη». Ο Ντράγκι απέφυγε να κατονομάσει το πρόσωπο που δεν υπερψήφισε. Ωστόσο, η αντίθεση της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας θεωρείτο δεδομένη.

Σε περίπτωση που οι στόχοι δεν τηρούνται, η ΕΚΤ θα μπορεί να διακόπτει το πρόγραμμά της.

Το πρόγραμμα είναι ανοικτό και για όσες χώρες υπάγονται προς το παρόν σε πρόγραμμα στήριξης, όταν αυτές ανακτήσουν πρόσβαση στις αγορές.

«Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο»

Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε πως η ΕΚΤ δρα εντός της εντολής της και πως το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο, καλώντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προωθήσουν πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.

Στόχος της πολιτικής της ΕΚΤ, επανέλαβε ο κ. Ντράγκι, είναι η σταθερότητα του κοινού νομίσματος. «Οι φόβοι ότι το ευρώ είναι αναστρέψιμο είναι αβάσιμοι» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κατάσταση στις αγορές ομολόγων για τα χρεόγραφα της ευρωζώνης είναι «διαστρεβλωμένη, και είναι διαστρεβλωμένη προς όλες τις κατευθύνσεις» τόνισε ο Μάριο Ντράγκι. Στόχος του ΟΜΤ είναι η αποκατάσταση του «ενιαίου χαρακτήρα» της νομισματικής πολιτικής.

Η διοίκηση της ΕΚΤ θεωρεί ότι το νέο πρόγραμμα θα λειτουργήσει ως «πλήρως αποτελεσματικό ανάχωμα με στόχο την αποτροπή πιθανών, καταστροφικών σεναρίων». Η ανακοίνωση του ΟMT, σημείωσε επίσης ο κ. Ντράγκι, θέτει τέλος στο μέχρι τώρα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (το οποίο ήταν ανενεργό εδώ και σχεδόν έξι μήνες).

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ υποστήριξε μάλιστα πως ακριβώς η υπό όρους στήριξη και η απεμπόληση του καθεστώτος του προτιμώμενου πιστωτή καθιστούν διαφορετικό το OMT σε σχέση με τους δύο προηγούμενους γύρους αγορών ομολόγων.


Χαλαρότεροι όροι τραπεζικής χρηματοδότησης

Παράλληλα, ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ θα έχουν εφεξής οι τράπεζες της ευρωζώνης μετά τη χαλάρωση των όρων για την αποδοχή εξασφαλίσεων που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη.

«(Η ΕΚΤ) αποφάσισε να αναστείλει την εφαρμογή του ελάχιστου απαιτούμενου επιπέδου πιστοληπτικής αξιολόγησης στην αποδοχή εμπράγματων εξασφαλίσεων» είπε ο Μάριο Ντράγκι.

Η κίνηση αυτή αφορά το χρέος που έχει εκδοθεί, ή έχει εγγυηθεί, από κυβερνήσεις της ευρωζώνης οι οποίες μπορεί να μπουν στο νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. Θα ισχύει εξίσου για χώρες όπως η Ελλάδα, που έχουν ήδη μπει σε μνημόνια της ΕΕ και του ΔΝΤ και τηρούν τους όρους τους.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

ΣΔΟΕ: Δεσμεύσεις καταθέσεων, μετοχών και ακινήτων 121 φοροφυγάδων

Γ. Στουρνάρας: Το ΣΔΟΕ έχει εντολή να δεσμεύει περιουσιακά στοιχεία όσων κλέβουν το κράτος 
 

Σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, μετοχών και ακινήτων 121 φυσικών προσώπων και εταιριών που ενέχονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής, προχώρησε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Επίσης, κατασχέθηκαν ως προϊόντα φοροδιαφυγής, πολυτελή ακίνητα, μετοχές στα χρηματιστήρια της Αθήνας και της Νέας Υόρκης, καθώς και επενδύσεις σε ασφαλιστικές εταιρίες.


Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα και αφορούσαν στη δράση φυσικών προσώπων και εταιριών τα προηγούμενα οικονομικά έτη. Από τους ελέγχους αυτούς διαπιστώθηκε μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή, είτε από εικονικά τιμολόγια, είτε από μη έκδοση παραστατικών και μη απόδοση ΦΠΑ. Στους τραπεζικούς λογαριασμούς που ανοίχθηκαν, εντοπίστηκαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, καθώς και ξένο συνάλλαγμα τα οποία και δεσμεύτηκαν υπέρ του Δημοσίου, ενώ εκκρεμεί το άνοιγμα και άλλων λογαριασμών που σχετίζονται με τις υποθέσεις.

Με αφορμή το θέμα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι «το ΣΔΟΕ έχει λάβει συγκεκριμένες εντολές να δεσμεύει περιουσιακά στοιχεία όσων κλέβουν το κράτος και τελικά τους ίδιους τους πολίτες, που δοκιμάζονται από μια πρωτοφανή κρίση». Σύμφωνα, επίσης, με τον υπουργό, «η ανοχή σε όσους φοροδιαφεύγουν, όσο ψηλά και αν βρίσκονται, τελείωσε. Είναι αδιανόητο να σηκώνουν το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής μισθωτοί και συνταξιούχοι, επειδή κάποιοι αποφεύγουν να πληρώνουν τους φόρους τους».


Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com   

Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάζεται αύριο το «Πεδίο Δράσης Κόδρα»


«Ζωή» στους κοιτώνες του πρώην στρατοπέδου Κόδρα στην Καλαμαριά δίνει για 12η συνεχή χρονιά το «Πεδίο Δράσης», μία συνάντηση σύγχρονης τέχνης που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Παρά θιν’ αλός».

Τα εγκαίνια του φετινού «Πεδίου Δράσης Κόδρα» έχουν προγραμματιστεί για αύριο Παρασκευή στις 8:30 το βράδυ, με ξεναγήσεις στις εκθέσεις και jazz συναυλία – αφιέρωμα στον Σάκη Παπαδημητρίου στο Δασάκι. Για τις επόμενες δέκα ημέρες 70 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, αλλά και ισάριθμοι εθελοντές συμμετέχουν με τα έργα και τις ιδέες τους στις δράσεις του φετινού «Πεδίου», που αντλούν τη θεματική τους από τα 100 χρόνια ελεύθερης Θεσσαλονίκης.

Το συνολικό εκθεσιακό πρόγραμμα του «Πεδίου Δράσης Κόδρα 2012» επικεντρώνεται σε όψεις της ελεύθερης Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει εφτά εκθέσεις, ένα διεθνές επιστημονικό συνέδριο που πραγματοποιείται στις 9 Σεπτεμβρίου στο δημοτικό θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» καθώς και δράσεις στους δρόμους της πόλης.


Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr/   

Συνέντευξη Πούτιν εφ’ όλης της ύλης


Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τις χώρες που συμμετέχουν με τη Ρωσία στην αναζήτηση μιας λύσης στη σύγκρουση στη Συρία να «τροποποιήσουν τη θέση τους», σε εκτενή συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα από το τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today (RT).

«Γιατί μόνον η Ρωσία θα πρέπει να επανεξετάσει τη θέση της; Ίσως οι εταίροι μας στη διαδικασίας της διαπραγμάτευσης θα έπρεπε κι αυτοί να αλλάξουν τη θέση τους», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε πως «τα γεγονότα των τελευταίων ετών δείχνουν πως όλες οι πρωτοβουλίες των εταίρων μας δεν τερματίσθηκαν όπως επιθυμούσαν», επικαλούμενος ιδιαίτερα το παράδειγμα του Αφγανιστάν.

«Οι ΗΠΑ (και μετά οι σύμμαχοί τους) μπήκαν στο Αφγανιστάν. Τώρα όλοι το μόνο που σκέφτονται είναι ένα πράγμα: πώς να φύγουν. Και τι συμβαίνει άραγε στις αραβικές χώρες, στην Αίγυπτο, στη Λιβύη, στην Τυνησία, στην Υεμένη; Μήπως επικρατούν εκεί η τάξη και η ευημερία; Και ποια είναι η κατάσταση στο Ιράκ;», συνέχισε ο Πούτιν.

Όσο για τη δυτική πολιτική υποστήριξης προς τη συριακή αντιπολίτευση εναντίον του καθεστώτος της Δαμασκού, παραδοσιακού συμμάχου της Μόσχας, «τότε πρέπει να ανοίξουμε τις πόρτες του Γκουαντάναμο και να στείλουμε όλους τους φυλακισμένους του Γκουαντάναμο στη Συρία, για να πολεμήσουν, είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα», δήλωσε ο Πούτιν αναφερόμενος στο αμερικανικό στρατόπεδο στην Κούβα όπου κρατούνται από το 2001 ύποπτοι για τρομοκρατία.

Ο Πούτιν εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα τερματιστεί μια διένεξη με την Ουάσινγκτον για την πυραυλική άμυνα αν επανεκλεγεί ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, τον οποίο χαρακτήρισε «έναν έντιμο άνθρωπο που θέλει πραγματικά να αλλάξει πολλά προς το καλύτερο». Αναφέρθηκε επίσης στον ρεπουμπλικανό αντίπαλο του Ομπάμα, τον Μιτ Ρόμνεϊ, χαρακτηρίζοντας «εσφαλμένη» προεκλογική ρητορεία τις επικρίσεις του για τη Ρωσία και προσθέτοντας πως μια προεδρία Ρόμνεϊ θα διεύρυνε το ρήγμα σχετικά με την αντιπυραυλική άμυνα που οι ΗΠΑ αναπτύσσουν στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε εξάλλου στην ίδια συνέντευξη πως οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση του ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, δείχνουν πως πρόκειται για μια «πολιτική» υπόθεση.

«Απ' όσα γνωρίζω, ο Ισημερινός απευθύνθηκε στις σουηδικές αρχές ζητώντας τους να εγγυηθούν πως ο Ασάνζ δεν θα παραδοθεί από τη Σουηδία στις ΗΠΑ. Ως τώρα δεν έχει δοθεί καμιά τέτοια εγγύηση. Αυτό κάνει κάποιον να σκεφθεί ότι είναι μια πολιτική υπόθεση», δήλωσε ο Πούτιν.

Οι βρετανικές αρχές «αποφάσισαν να τον εκδώσουν» στη Σουηδία όπου διώκεται για σεξουαλικά αδικήματα, επισήμανε ο Πούτιν. «Τι είναι αυτό; Πρόκειται ασφαλώς για δύο μέτρα και δύο σταθμά, είναι σαφές», τόνισε.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόταν στους Ρώσους πολίτες και αντιπολιτευόμενους που έχουν καταφύγει στη Βρετανία όπου έχουν πάρει πολιτικό άσυλο, όπως ο δισεκατομμυριούχος Μπόρις Μπερεζόφσκι ή ο πρώην απεσταλμένος των Τσετσένων αυτονομιστών, Άχμεντ Ζακάγεφ.

Ο Πούτιν δήλωσε πως έχει επισημάνει στις βρετανικές αρχές ότι «άνθρωποι που έχουν αίμα μέχρι τους αγκώνες, που πολέμησαν πραγματικά στη χώρα μας, με τα όπλα στο χέρι, που σκότωσαν, κρύβονται στη Βρετανία».

«Εγώ τους είπα: φαντάζεστε να κρύβαμε εδώ μαχητές, ας πούμε του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού»; Στη διάρκεια της συνέντευξής του στο RT ο Ρώσος πρόεδρος ερωτήθηκε επίσης για την καταδίκη σε δύο χρόνια φυλάκιση τριών γυναικών του πανκ φεμινιστικού συγκροτήματος Pussy Riot, έπειτα από μια δράση τους εναντίον του ιδίου σε εκκλησία και απάντησε πως «το κράτος έχει την υποχρέωση να προστατεύει τα αισθήματα των πιστών».

Οι γυναίκες «ήταν στην αρχή στην εκκλησία Ελοχόφσκαγια και προκάλεσαν ένα αληθινό πανδαιμόνιο, μετά πήγαν σε μια άλλη εκκλησία για να δημιουργήσουν ένα νέο πανδαιμόνιο. (...) Το κράτος έχει την υποχρέωση να προστατεύει τα αισθήματα των πιστών», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο ίδιος υπενθύμισε πως τα μέλη του συγκροτήματος Pussy Riot είχαν συμμετάσχει «σε μια συνεδρία ομαδικού σεξ σε δημόσιο μέρος και είχαν ανεβάσει ένα βίντεο στο Ίντερνετ».

«Μερικοί θιασώτες λένε πως το ομαδικό σεξ είναι καλύτερο απ' ό,τι το σεξ κατ’ ιδίαν επειδή, όπως σε οποιαδήποτε άλλη ομαδική δουλειά, μπορεί κανείς να τεμπελιάσει», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Η καταδίκη τους είναι άραγε δικαιολογημένη και ανάλογη αυτού που έκαναν; Δεν θα κάνω προς το παρόν σχόλια γι' αυτό το θέμα», συνέχισε ο Πούτιν.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

ΔΗΜΑΡ: Ρήτρα ελάφρυνσης στο πακέτο των €11,8 δις

Να αναβάλλονται τα επώδυνα μέτρα όταν και για όσο θα βρίσκονται ισοδύναμα 
 

Φόρμουλα για «ρήτρα ισοδύναμων» προτείνει η Δημοκρατική Αριστερά για το πακέτο των 11,88 δισ. ευρώ, με στόχο την ελάφρυνση ιδιαίτερα των χαμηλών εισοδημάτων, ενώ η ηγεσία του κόμματος που μετράει δύο αντάρτες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα διαμηνύει ότι δεν ενδιαφέρεται για μεγαλύτερη συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα.

Η πρόταση Κουβέλη που θα παρουσιαστεί στην τρόικα είναι να ψηφιστεί το σύνολο του πακέτου των 11,8 δισ. ευρώ, αλλά να εφαρμοστεί αρχικά μόνο ένα μέρος του - στο οποίο πάντως θα περιλαμβάνονται και μέτρα περιορισμού εισοδημάτων, όπως διευκρινίζουν.


Ωστόσο, όπως προσθέτουν, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για αναβολή κάποιων πολύ επώδυνων μέτρων και να δοθεί στην κυβέρνηση η δυνατότητα να τα καταργεί, σε περίπτωση που βρει ισοδύναμα μέτρα.

Σύμφωνα με το σενάριο της ΔΗΜΑΡ, για κάθε ισοδύναμο που θα επιτυγχάνεται θα αφαιρούνται ισόποσα μέτρα από το πακέτο που ζητάει μετ' επιτάσεως η τρόικα προκειμένου να εγκρίνει τις επόμενες δόσεις. Οπως εξηγεί στέλεχος της Αγίου Κωνσταντίνου με γνώση του σχεδίου, προϋπόθεση είναι να υπάρχει εκ των προτέρων συμφωνία για το ποια μέτρα θα αφαιρούνται από τη λίστα που αναμένεται να έρθει για ψήφιση στο ελληνικό Κοινοβούλιο τις επόμενες εβδομάδες, «θα είναι δηλαδή προκαθορισμένα και ονοματισμένα».

Το ίδιο στέλεχος εξηγεί: «Αν καταφέρουμε να πιάσουμε τους οικονομικούς στόχους από τα ισοδύναμα, θα αφαιρείται από το πακέτο των 11,88 δισ. ευρώ συγκεκριμένο μέτρο και όχι τυχαία, με κριτήριο πάντα την κοινωνική δικαιοσύνη. Για παράδειγμα, προτεραιότητα θα έχουν τα κοινωνικά επιδόματα ή τα δώρα στους συνταξιούχους κ.λπ. Προτείνουμε αυτή τη μέθοδο γιατί πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο ολόκληρη η κοινωνία θα έχει ένα σημαντικό κίνητρο για να ξαναγυρίσουμε εκεί που ήμασταν και να ελαφρυνθούν ιδιαίτερα τα χαμηλά εισοδήματα και οι συνταξιούχοι.

Να αισθανθούν συμμέτοχοι στην προσπάθεια γιατί θα έχουν άμεσα να κερδίσουν». Στη ρήτρα ισοδύναμων μέτρων της ΔΗΜΑΡ εξέχουσα θέση έχουν η φοροδιαφυγή, η παραοικονομία, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας αλλά και της σπατάλης.

«δεν τα ψηφίζω»

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Οδυσσέας Βουδούρης δήλωσε χθες (Βήμα FM) ότι θα καταψηφίσει ό,τι αφορά σε οριζόντιες περικοπές αφού, όπως είπε, «υπάρχουν 60 - 70 δισ. στην παραοικονομία, 20 δισ. στη γραφειοκρατία, 30 - 40 δισ. στη φοροδιαφυγή και πολλά ακόμα στη σπατάλη». Πάντως, σύμφωνα με συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη, δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Πηγή: tanea.gr


Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Στην Τουρκία ο αρχηγός της CIA

Μετά την Άγκυρα ο αρχηγός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών μετέβη και στο Ισραήλ


Για την κρίση στη Συρία και την τρομοκρατία, καθώς και για τις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις συζητά με Τούρκους αξιωματούχους o αρχηγός της CIA, David Petraeus, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη όπου βρίσκεται από την Κυριακή.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ο Αμερικανός αξιωματούχος, μία ημέρα μετά την άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη, πέταξε μέχρι το Ισραήλ, προκειμένου να πετύχει το στόχο του για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Avigdor Lieberman, δήλωσε «ανοιχτός» στο να δοθεί μια λύση ώστε να τερματιστεί το αδιέξοδο με την Άγκυρα.

Μεταξύ άλλων, ανάμεσα στα θέματα που συζητώνται μεταξύ του επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και των Τούρκων αξιωματούχων είναι η απαίτηση της Άγκυρας για δημιουργία ζώνης ασφαλείας εντός της Συρίας και ο τρόπος αντιμετώπισης της αυξανόμενης δράσης του PKK στη Νοτιοανατολική Τουρκία.

Πηγή: protothema.gr

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης


Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις επόμενες ημέρες προχωρούν σε κινητοποιήσεις αντιδρώντας στα νέα μέτρα της κυβέρνησης.

Η αρχή θα γίνει το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα με τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που διοργανώνουν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) και θα πραγματοποιηθεί στο άγαλμα Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη, ημέρα εγκαινίων της 77ης ΔΕΘ.

Την ερχόμενη Τρίτη θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕ – ΟΤΑ, ενώ για τις 12 και 13 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί νέο διήμερο κλείσιμο των δήμων.

Η εκτελεστική επιτροπή της ομοσπονδίας πραγματοποίησε το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη σύσκεψη των διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων – μελών της ΠΟΕ – ΟΤΑ στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας.

Συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα οι μειώσεις μισθών, εφάπαξ και συντάξεων, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.


Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr/   

Ναυάγιο ανοιχτά της Σμύρνης με 54 νεκρούς


Στους 54 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών στο ναυάγιο που σημειώθηκε το πρωί στα ανοιχτά της Σμύρνης, καθώς βυθίστηκε τουρκικό σκάφος που μετέφερε παράνομα μετανάστες.

Ο βοηθός νομάρχης της Σμύρνης, Αρνταχάν Τοτούκ, δήλωσε πως έχουν βρεθεί 39 πτώματα. Ωστόσο, επισήμανε ότι υπάρχουν άλλα 15 πτώματα εγκλωβισμένα στην αποθήκη του σκάφους. «Νομίζω ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών θα είναι 54», ανέφερε ο ίδιος. Από τους νεκρούς, 20 είναι παιδιά. Έχουν διασωθεί 45 άτομα, μεταξύ των οποίων ο καπετάνιος και ο βοηθός του, οι οποίοι συνελήφθησαν.

Ο κ. Τοτούκ ανέφερε, επίσης, ότι πρόκειται για σκάφος μήκους 15 μέτρων και ότι στην πλειοψηφία τους οι μετανάστες ήταν Παλαιστίνιοι. Άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι οι επιβαίνοντες ήταν κυρίως ιρανικής και συριακής υπηκοότητας.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Στάση εργασίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο Σύνδεσμο ΟΤΑ


Στάση εργασίας πραγματοποίησαν το πρωί για τρεις ώρες οι εργαζόμενοι στον Σύνδεσμο ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης, με αίτημα την συνέχιση του έργου κατασκευής του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Ευκαρπία.

Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) της Μαυροράχης δεν δεχόταν σκουπίδια.

Οι εργαζόμενοι στον σύνδεσμο με την κινητοποίηση αυτή επιδιώκουν να προασπίσουν τη συνέχιση του έργου που έχει διακοπεί και να αναδείξουν τη σημασία του για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή. Παράλληλα, προειδοποιούν για τη συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων την μορφή των οποίων αναμένεται να προσδιορίσουν την ερχόμενη Τρίτη.


Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr/  

ΣΕΒΕ: «Φροντιστήρια» εξαγωγών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις


«Φροντιστήρια» σε θέματα εξαγωγών και εξωστρέφειας προσφέρει σε εργαζόμενους σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους ή επιχειρηματίες ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Συγκεκριμένα, υλοποιεί πρόγραμμα ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (μέχρι 250 εργαζομένων) σε θέματα εξωστρέφειας, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού». Το πρόγραμμα παρέχει τη δυνατότητα επιδοτούμενης κατάρτισης 40 ωρών με επιδότηση 5 ευρώ μεικτά ανά ώρα. Το άτομο που θα παρακολουθήσει το σεμινάριο (απεριόριστος αριθμός ανά επιχείρηση), λαμβάνει επιδότηση 200 ευρώ (μεικτά) για τις 40 ώρες (τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα, σε απογευματινές ώρες).

Το πρόγραμμα προσφέρεται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ), τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ) και τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ).



Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com  

ΕΣΕΕ: Αύξηση των λουκέτων στις επιχειρήσεις σε Κοζάνη, Βέροια και Έδεσσα


Δραματική αύξηση των λουκέτων σε επιχειρήσεις διαπιστώθηκε κατά το τελευταίο εξάμηνο στην Κοζάνη, τη Βέροια και την Έδεσσα, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Ερευνών (ΙΝΕΜΥ) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Στην Κοζάνη, συγκεκριμένα, στο σύνολο των υπό εξέταση εμπορικών δρόμων το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων ανήλθε σε 24,4%, ενώ τον Μάρτιο του 2012 είχε φτάσει ήδη στο 19,9%. Στην οδό Ι. Τράντη που εμφανίζει και τη μεγαλύτερη συγκέντρωση επιχειρήσεων, τα κλειστά παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό της τάξεως του 27,1%. Σημειώνεται ότι ο νομός Κοζάνης έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση επιχειρήσεων σε σύγκριση με τους άλλους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας.

Στην Έδεσσα στο σύνολο των υπό εξέταση εμπορικών δρόμων, τα κλειστά καταστήματα προσεγγίζουν το 22,1% σημειώνοντας μικρή αύξηση συγκριτικά με την καταγραφή του Μαρτίου. Η συγκέντρωση των κλειστών επιχειρήσεων στην Έδεσσα παρουσιάζει μικρές αυξητικές τάσεις σε όλους τους μεγάλους εμπορικούς δρόμους, όπως για παράδειγμα στην οδό Εγνατίας, (28,7% από 26%), στην οδό Αριστοτέλους (22,9% από 19,6%) και στη Μοναστηρίου (11,3% από 9,8%).

Στην Βέροια, παρατηρείται σημαντική επιδείνωση της εικόνας, αφού το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων στο σύνολο των υπό εξέταση δρόμων αυξήθηκε από 15,3% που ήταν πριν έξι μήνες σε 18%. Εμπορικοί δρόμοι με υψηλή συγκέντρωση επιχειρήσεων παρουσιάζουν σημαντική αύξηση των λουκέτων με ποσοστά κλεισιμάτων που αυξάνονται κατά 4- 5 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με τον Μάρτιο (Μεγ. Αλεξάνδρου, Μητροπόλεως, Βενιζέλου, Τσαλδάρη).


Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com

ΕΟΠΥΥ: Διαβεβαιώσεις Σαλμά στη Βουλή για την πληρωμή των φαρμακοποιών


«Σήμερα πληρώθηκε στους φαρμακοποιούς ο Μάιος. Αύριο-μεθαύριο θα δώσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πληρωμών ώστε να ξέρουν οι φαρμακοποιοί τι θα πάρουν από τον ΕΟΠΥΥ μέχρι τις 31/12». Τα παραπάνω ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Παύλου Χαϊκάλη για τη χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Ο κ. Σαλμάς επαναβεβαίωσε την παλαιότερη δέσμευσή του για έκδοση εντός των προσεχών δέκα ημερών δελτίου τιμών φαρμάκων, του οποίου θα ακολουθήσει «θετική λίστα» που θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.


Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com 

Κ. Χατζηδάκης: Το καλοκαίρι του 2013 οι επεκτάσεις του μετρό προς Ελληνικό


Το καλοκαίρι του 2013 θα δοθεί στην κυκλοφορία η επέκταση του μετρό προς Ελληνικό, μαζί με τους τέσσερις σταθμούς που περιλαμβάνει, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών Κωστής Χατζηδάκης κατά την επίσκεψή του σήμερα στα έργα.

Οι άλλες δύο επεκτάσεις των γραμμών του μετρό προς Χαϊδάρι αλλά και προς Θηβών, στο Περιστέρι, θα παραδοθούν το φθινόπωρο του 2013. «Εκτός από την Ελλάδα της κρίσης, υπάρχει και η Ελλάδα των έργων και παλεύουμε τα έργα να νικήσουν την κρίση», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης και υπογράμμισε τη σπουδαιότητα των έργων του μετρό για την Αθήνα. Η επέκταση προς Ελληνικό θα εξυπηρετεί καθημερινά 80 χιλιάδες επιβάτες και η διαδρομή Σύνταγμα-Ελληνικό, θα καλύπτεται μέσα σε 15 λεπτά.

Ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε ότι προχωρούν κανονικά τα έργα της επέκτασης προς Πειραιά, αλλά και οι μελέτες για τη νέα γραμμή από το Γαλάτσι στο πανεπιστήμιο, που θα καταλήγει μέσω Καισαριανής στη Λυκόβρυση.


Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com 

Θεσσαλονίκη: Λουκέτο σε τρεις από τις δέκα επιχειρήσεις


Περίπου οι τρεις στις δέκα εμπορικές επιχειρήσεις στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης έχουν βάλει λουκέτο όπως προκύπτει από τη μελέτη των χωρο-κοινωνικών επιπτώσεων οι οποίες σχετίζονται με τη λειτουργία και εγκατάσταση των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, του Ινστιτούτου Ερευνών (ΙΝΕΜΥ) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Με βάση τα ευρήματα της μελέτης, το 27% των επιχειρήσεων στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι κλειστές. Όπως ήταν αναμενόμενο και από την εμπειρική παρατήρηση, από τη συνολική απογραφή του εμπορικού κέντρου διαπιστώνεται ότι σε σύνολο 5.197 επιχειρήσεων/ επαγγελματικών στεγών, οι 1.399 είναι κλειστές. Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης αναδεικνύει με τον πλέον ευκρινή τρόπο τις σοβαρές αναδιαρθρώσεις των παραδοσιακών εμπορικών κέντρων. Αυτό μπορεί να σημαίνει είτε κλείσιμο επιχειρήσεων, είτε μεταβολές στη φυσιογνωμία της «αγοράς».

Το εμπορικό κέντρο συρρικνώνεται και αλλάζει δραστικά αφού πλέον περιορίζεται στο κομμάτι Αριστοτέλους- Αγίας Σοφίας/ Τσιμισκή- Προξένου Κορομηλά. Αυτό όμως που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι η έντονη διχοτόμηση ως προς τις συγκεντρώσεις των κλειστών καταστημάτων ανατολικά και δυτικά της πλατείας Αριστοτέλους. Δηλαδή το δυτικό τμήμα της αγοράς με κέντρο τη πλατεία Αριστοτέλους παρουσιάζει πολύ σημαντική συγκέντρωση κλειστών επιχειρήσεων σε σύγκριση με το ανατολικό. Τον Μάρτιο του 2012 το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων μόνο στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους έφτανε το 27%, ενώ έξι μήνες μετά το ίδιο ποσοστό κυμαίνεται περίπου στο 24% (ένα χρόνο πριν το ίδιο ποσοστό μετά βίας ξεπερνούσε το 19%).

Ένα ενδιαφέρον εύρημα της καταγραφής είναι η αύξηση του συνολικού αριθμού των επαγγελματικών χώρων σε αρκετούς εμπορικούς δρόμους. Αυτή η διαφοροποίηση οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων προτιμούν να «χωρίσουν» στα δύο, ή και στα τρία, πρώην ενιαίους επαγγελματικούς χώρους με πολλά τετραγωνικά ώστε να είναι πιο εύκολη και πιο συμφέρουσα η ενοικίασή τους. Αυτή η τάση θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στη ερμηνεία της μείωσης των ποσοστών των λουκέτων. Καθώς σε πολλές περιπτώσεις η βελτίωση της εικόνας δεν σημαίνει μείωση των λουκέτων σε απόλυτους αριθμούς, αλλά δημιουργία νέων επαγγελματικών χώρων μέσω της κατάτμησης. Π.χ. Στην Βασ. Όλγας η πτώση του ποσοστού των λουκέτων από 19,6% τον Μάρτιο του 2011, σε 18,8% στη τωρινή καταγραφή, αντιστοιχεί σε απόλυτους αριθμούς σε μείωση των κλειστών καταστημάτων από 89 σε 87.

Εξαιρώντας την περίπτωση πολύ πιο δραματικών οικονομικών εξελίξεων στο μέλλον, η ανάλυση των στοιχείων έως σήμερα προβλέπει ότι τα ποσοστά των λουκέτων για τα επόμενα εξάμηνα θα κυμαίνονται οριακά στα ίδια επίπεδα, ενώ για συγκεκριμένους εμπορικούς δρόμους οι οποίοι έχουν ήδη φτάσει ή και ξεπεράσει το ανώτατο όριο θα μπορούσε να προβλεφθεί βελτίωση. Δηλαδή, ο μαρασμός μία εμπορικής περιοχής θα μειώσει τα ενοίκια και, έστω και προσωρινά, νέες επιχειρήσεις θα εγκαθίστανται κυρίως ως απάντηση στην ανεργία.

Δρόμοι με ρεκόρ κλειστών επιχειρήσεων 



Μεγάλη επιδείνωση παρουσιάζει η οδός Τσιμισκή όπου το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων άγγιξε το 20,4%, ενώ τον Μάρτιο ήταν 13,7% και πριν από έναν χρόνο ανερχόταν μόλις στο 11,6%. Ενδεχομένως, η αύξηση των λουκέτων στην Τσιμισκή να οφείλεται στο γεγονός ότι τα ενοίκια των επαγγελματικών χώρων δεν παρουσιάζουν σημαντικές μειώσεις στον συγκεκριμένο δρόμο και εξακολουθούν να κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Την υψηλότερη συγκέντρωση κλειστών επιχειρήσεων παρουσιάζουν, όπως και στην καταγραφή του Μαρτίου 2012, οι δρόμοι Κασσάνδρου (42,4%), Αγίας Σοφίας (34,2%), Βενιζέλου (25,1%), και Ίωνος Δραγούμη (27,5%). Η σύγκριση με τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους είναι απογοητευτική, καθώς τα ποσοστά των λουκέτων έχουν ανέβει και στους τέσσερεις δρόμους κατά μέσο όρο οκτώ ποσοστιαίες μονάδες. Στους εμπορικούς δρόμους Προξένου Κορομηλά και Μητροπόλεως, οι οποίοι θεωρούνται παραδοσιακά «ακριβές αγορές» εμφανίζονται όπως και στην προηγούμενη καταγραφή τα χαμηλότερα ποσοστά κλειστών επιχειρήσεων της τάξεως του 19% και 17,2 % αντίστοιχα. Ελαφρώς διαφορετική εξέλιξη παρουσιάζουν οι δύο δρόμοι, σε σύγκριση με τον Μάρτιο, με την Προξένου Κορομηλά να κυμαίνεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα (αύξηση της αναλογίας κλειστών 0,7 μονάδες) και τη Μητροπόλεως να παρουσιάζει στατιστικά ασήμαντη βελτίωση (μείωση της αναλογίας των κλειστών μειώθηκε κατά 0,9 μονάδες).

Επιπλέον, από την Εγνατία και πάνω δηλαδή η οδός Κασσάνδρου και η Ελ. Βενιζέλου, η Αγίας Σοφίας, η Ίωνος Δραγούμη σε αυτό το ύψος, η εμπορική αγορά συνεχίζει να παρουσιάζει ένα δραματικό αριθμό λουκέτων που συνθέτει την εικόνα ενός τοπίου οικονομικής καταστροφής.

Επίσης, στην περιοχή του κέντρου της Θεσσαλονίκης παρατηρείται και το φαινόμενο της μεταβολής της δραστηριότητας παραδοσιακών εμπορικών δρόμων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μεταβολή της βιοτεχνικής φυσιογνωμίας σε δρόμους ψυχαγωγικού χαρακτήρα (καφετέριες, εστιατόρια). Αυτή η μεταβολή αν και φαινομενικά προκαλεί τη συγκέντρωση των υποψηφίων καταναλωτών πλησίον του εμπορικού κέντρου, δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι τονώνει την αγοραστική κίνηση. Αντίθετα και μακροπρόσθεσμα, τέτοιες εξελίξεις οι οποίες δεν υπηρετούν κανένα κεντρικό σχεδιασμό ανάπτυξης συντελούν ταχύτατα στην παρακμή του εμπορικού κέντρου, επισημαίνεται στην έρευνα.


Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr/  

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 24,4% εκτινάχθηκε η ανεργία στην Ελλάδα

Νέο αρνητικό ρεκόρ κατέγραψε τον Ιούνιο - Στους 1.216.410 οι άνεργοι
 

Νέο ρεκόρ σημείωσε η ανεργία τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στο 24,4% έναντι του αναθεωρημένου 23,5% για τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή την Πέμπτη.

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.216.410 άτομα, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 358.334 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011 (+41,8%) και κατά 50.666 άτομα σε σχέση με το Μάιο (+4,3%). Στις ηλικίες έως 25 ετών, η ανεργία σκαρφάλωσε στο 55% από 44,4% τον Ιούνιο του 2011. Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.766.415 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός διαμορφώθηκε σε 3.372.097 άτομα.

Η Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής εδώ.


Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com 

Μείωση των αποδοχών του ζήτησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας


Μείωση της αποζημίωσής του ζήτησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, όπως ενημέρωσε τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Σταϊκούρας, σε επικοινωνία του με τον κ. Παπούλια ο τελευταίος ζήτησε να συμπεριληφθεί με τροπολογία και η αποζημίωση των Προέδρων της Δημοκρατίας στο νομοσχέδιο για την περιστολή των δαπανών του Δημοσίου, κάτι που εκτιμάται πως θα αποφέρει στο Δημόσιο 350.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

Σε διευκρινίσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά την συνεδρίαση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εκτίμησε πως η μείωση των αποδοχών του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να συμπαρασύρει προς τα κάτω το μισθολόγιο των δικαστικών, που συναρτάται με αυτές.


Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Ευ. Βενιζέλος: «Επικοινωνιακό σκηνικό» η υπόθεση Ρουμελιώτη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι δεν έπρεπε να επέμβουν οι εισαγγελείς
 

Κάλυψη στους χειρισμούς της κυβέρνησης Παπανδρέου για το μνημόνιο παρείχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, με αφορμή την έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων για τις δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Ο Ευ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «επικοινωνιακό σκηνικό» την έρευνα, επισημαίνοντας ότι οι εισαγγελείς δεν έπρεπε καν να επιληφθούν του θέματος.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε: «Ο εισαγγελέας κατά τη γνώμη μου δεν έπρεπε καν να επιληφθεί ενός θέματος στο οποίο το βασικό στοιχείο είναι πολιτικές αποφάσεις, πολιτικών προσώπων. Πιστεύω ότι αυτό έγινε για λόγους αμιγώς επικοινωνιακούς. Ότι ήταν ένα σκηνικό. Ένα επικοινωνιακό σκηνικό».

Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε αντίθετος με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εξεταστική επιτροπή σχετικά με την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο.

Η δικογραφία που σχημάτισαν οι οικονομικοί εισαγγελείς μεταβιβάστηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε και οι καταθέσεις πολιτικών προσώπων που εκκρεμούσαν ματαιώθηκαν, καθώς οι δύο εισαγγελείς, επικαλούμενοι το νόμο περί ευθύνης υπουργών, τονίζουν ότι για την υπόθεση προκύπτουν στοιχεία που δεν μπορούν να διερευνηθούν και να αξιολογηθούν από τους ίδιους. Κατόπιν αυτών ο φάκελος οδεύει προς τη βουλή.

Πηγή: tovima.gr


Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Τουρκία: 25 στρατιώτες νεκροί από έκρηξη σε στρατόπεδο


«Αδιευκρίνιστα είναι τα αίτια», σύμφωνα με το τουρκικό γενικό επιτελείο της μεγάλης έκρηξης που σημειώθηκε χτες τη νύχτα σε αποθήκη πυρομαχικών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Αφιον Καράχισαρ, όπου σκοτώθηκαν 25 τούρκοι στρατιώτες και τραυματίστηκαν 4 στρατιώτες και 4 πολίτες.

Ο υπουργός Δασών, Βεϊσέλ Έρογλου, δήλωσε πως πρόκειται για ατύχημα και όχι για σαμποτάζ και τρομοκρατική ενέργεια. «Ενδεχομένως έπεσε μια χειροβομβίδα και ακολούθησε η έκρηξη. Πρόκειται για αποθήκη πυρομαχικών και ορισμένες φορές συμβαίνουν τέτοια ατυχήματα», ανέφερε ο ίδιος.

Ο υπουργός είπε επίσης ότι κατά την έκρηξη σκορπίστηκαν στην περιοχή γύρω από την αποθήκη χειροβομβίδες που δεν έχουν εκραγεί και έκανε έκκληση στους πολίτες να μην πλησιάζουν στην περιοχή.

Τα τηλεοπτικά κανάλια μεταδίδουν την πληροφορία ότι κομμάτια από την αποθήκη και τα μεταφορικά μέσα που βρίσκονταν σε αυτήν, πετάχτηκαν κατά την έκρηξη σε απόσταση 1,5-2 χιλιομέτρων από την αποθήκη.

Ταξίαρχος ε.α των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk είπε πως «η πιθανότητα ατυχήματος είναι μικρότερη από την πιθανότητα να μην πρόκειται για ατύχημα» και σημείωσε ότι «αν η έκρηξη έγινε στις 9:15 το βράδυ κατά τη διάρκεια απογραφής, αυτό είναι απαράδεκτο, αφού οι απογραφές με εξαίρεση περιπτώσεις πολέμου, δεν γίνονται το βράδυ».


Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Εικόνες κατοχής σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνταξιούχων μπροστά στον ΕΟΠΥΥ


Εικόνες από την κατοχή «ζωντάνεψαν» το πρωί μπροστά στα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στη Θεσσαλονίκη, όπου συνταξιούχοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις περικοπές στις παροχές υγείας και τις συντάξεις.

Αφού έστησαν ένα καζάνι πάνω σε μία φιάλη γκαζιού, μαγείρεψαν και μοιράστηκαν το κατσαμάκι, έναν χυλό από καλαμποκάλευρο που το έτρωγαν στην κατοχή.

«Είναι η πέμπτη φορά που μας κόβουν τις συντάξεις. Ήρθαμε σήμερα συμβολικά εδώ να κάνουμε αυτό το κατοχικό έδεσμα, γιατί εκεί μας οδηγούν. Φάρμακα μας κόβουν, συντάξεις μας κόβουν, γιατρούς δεν έχουμε, δεν πάει άλλο. Πού θα φτάσει αυτή η κατάσταση; Το επόμενο βήμα είναι να μας αφαιρέσουν και τη ζωή μας. Θεωρούν ότι οι συνταξιούχοι είναι κόστος. Το προσδόκιμο ζωής ανέβηκε, θεωρούν ότι ζούμε πολλά χρόνια και θέλουν να μας αφαιρέσουν και τη ζωή ακόμα», αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Θεσσαλονίκης, Χρήστος Σαλονικιός.

Παράλληλα, καταγγέλλει τη στάση του υπουργού Υγείας λέγοντας ότι στην προχθεσινή συγκέντρωση των συνταξιούχων τους αποκάλεσε τραμπούκους και ψεύτες. «Να δείτε μόνο τι γίνεται το πρωί εδώ στον ΕΟΠΥΥ. Οι συνταξιούχοι πληρώνουν εξολοκλήρου για τα φάρμακα και έρχονται στον ΕΟΠΥΥ με τις αποδείξεις να πάρουν τα λεφτά τους. Σε 29 νομούς της χώρας δεν έχουν πάρει τα λεφτά τους από την προηγούμενη φορά του Ιουνίου», προσθέτει ο κ. Σαλονικιός.


Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr/ 

ΣΔΟΕ: Στο μικροσκόπιο λίστα με ονόματα 54 χιλιάδων Ελλήνων που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό


Ένας κατάλογος με τα ονόματα και τους Αριθμούς Φορολογικού Μητρώου 54.000 Ελλήνων, οι οποίοι απέστειλαν εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ στο εξωτερικό, από το 2009 έως το 2011, βρίσκεται στα χέρια των ελεγκτών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

Τα στοιχεία περιλαμβάνονται σε CD, το οποίο απεστάλη πριν από λίγες ημέρες στο ΣΔΟΕ, από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, τα συνολικά κεφάλαια που έφυγαν στο εξωτερικό την τριετία 2009- 2011 υπερβαίνουν τα 20 δισ. ευρώ.

Στόχος του ΣΔΟΕ είναι να αρχίσει αμέσως η επεξεργασία των στοιχείων, για να διαπιστωθεί ποιοι -απ' όσους περιλαμβάνονται στον κατάλογο- φυγάδευσαν στο εξωτερικό «μαύρο» χρήμα, ήτοι κεφάλαια προερχόμενα από αδήλωτα εισοδήματα, ή και «βρώμικο» χρήμα, δηλαδή έσοδα από παράνομες δραστηριότητες (φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, ληστείες, μίζες, κ.λπ.).

Ο εντοπισμός των παραβατών θα επιδιωχθεί να γίνει μέσω διασταυρώσεων των ποσών που έφυγαν στο εξωτερικό, με τα εισοδήματα και τα έσοδα που εμφάνισαν στις φορολογικές δηλώσεις τους τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο. Οι περιπτώσεις, στις οποίες τα ποσά των εμβασμάτων είναι υψηλότερα σε πολύ μεγάλο ποσοστό από τα συνολικά δηλωθέντα εισοδήματα, θα διαχωριστούν και θα παραπεμφθούν για περαιτέρω έλεγχο.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, βασική επιδίωξη είναι να υπάρξουν απτά αποτελέσματα, τόσο στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, όσο και σε εκείνο των αποκρατικοποιήσεων, τα οποία θα «αντισταθμίσουν» τις έντονες αντιδράσεις για το νέο πακέτο των μέτρων των 11,7 δισ. ευρώ.


Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Αποχώρησαν οι αστυνομικοί από τη σχολή των ΜΑΤ


'Άνοιξε η κεντρική πύλη της σχολής των ΜΑΤ στην περιοχή Γουδή, την οποία είχαν αποκλείσει από νωρίς το πρωί συνδικαλιστές αστυνομικοί οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή δεδουλευμένων νυχτερινών επιμισθίων και οφειλές ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Οι ένστολοι απέκλεισαν την είσοδο της σχολής, παρεμποδίζοντας τη μετακίνηση των δυνάμεων των ΜΑΤ που πρόκειται να μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης (ΔΕΘ).

Ύστερα από μικροένταση που επικράτησε κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, στο σημείο μετέβη εισαγγελέας, ενώ αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών συναντήθηκε με τον αρχηγό της ΕΛΑΣ Νίκο Παπαγιαννόπουλο.

Αφού έλαβαν την υπόσχεση ότι θα παρέμβει ο ίδιος προσωπικά ώστε να λάβουν τα χρήματα που ζητούν, οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν ομαλά δίνοντας ραντεβού στο Καλλιμάρμαρο στις 17.30 το απόγευμα, στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσουν αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες διαμαρτυρόμενοι για τις προωθούμενες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.


Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Έξω από τον ΕΟΠΠΥ κατασκήνωσαν συνταξιούχοι


Συνταξιούχοι στη Θεσσαλονίκη κατασκήνωσαν έξω από το υποκατάστημα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και έστησαν τσουκάλι για να μαγειρέψουν σούπα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που βιώνουν. Διαμαρτύρονται για τις επικείμενες περικοπές στις ήδη πενιχρές συντάξεις τους -που δεν φθάνουν να καλύψουν βασικές ανάγκες-, τις ελλείψεις στα φάρμακα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την κινητοποίηση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.


Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr/

ΕΚΤ: Κρίσιμη συνεδρίαση για τα ομόλογα παρουσία Γιούνκερ


Στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη Φρανκφούρτη είναι στραμμένα σήμερα όλα τα βλέμματα, καθώς αναμένεται η παρουσίαση ενός νέου προγράμματος για την επαναγορά κρατικών ομολόγων για να βοηθηθούν οι χώρες που βρίσκονται υπό την πίεση των αγορών, όπως η Ισπανία.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αναμένεται να προχωρήσει σε διευκρινίσεις σχετικά με το νέο πρόγραμμα, μια υπόσχεση που έδωσε πριν από ένα μήνα.

Παρόν θα είναι και ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ευρωπαίοι πολιτικοί παρακολουθούν περιστασιακά τη σύνοδο του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, αλλά δεν παρίστανται στη συνέντευξη Τύπου που συνηθίζει να παραχωρεί κατόπιν ο επικεφαλής του ιδρύματος που είναι αρμόδιο για τη νομισματική πολιτική.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεσμεύτηκε να υποστηρίξει τον πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, στη συζήτηση για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσαν την Τετάρτη πηγές που μετείχαν σε συνάντηση της Μέρκελ και στελεχών του κόμματός της.

Ο Βάιντμαν αντιτίθεται στα σχέδια της ΕΚΤ για την αγορά χρέους χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος δανεισμού, λέγοντας ότι το σχέδιο αυτό δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Η γερμανική εφημερίδα Bild έγραψε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Βάιντμαν απείλησε με παραίτηση όσον αφορά αυτό το σχέδιο της ΕΚΤ, αλλά στη συνέχεια τον μετέπεισε η γερμανική κυβέρνηση.


Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Την ερχόμενη Τετάρτη η ρύθμιση για την παροχή επιδόματος θέρμανσης


Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να οριστικοποιηθεί η ρύθμιση για την παροχή επιδόματος θέρμανσης στους πολίτες, καθώς από τις 15 Οκτωβρίου εξισώνονται οι φόροι του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης και οι τιμές πώλησης του τελευταίου θα πάρουν την ανιούσα, ενώ επίκειται περαιτέρω επιδείνωση των εισοδημάτων μισθωτών και συνταξιούχων.

Το νομοσχέδιο για την εξίσωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης (στο 80% της σημερινής τιμής του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης), θα έχει κατατεθεί και ψηφιστεί από τη βουλή, πριν από τις 15 Οκτωβρίου- οπότε και αρχίζει παραδοσιακά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης- και θα «εκτοξεύσει» την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κοντά στο 1,40 ευρώ το λίτρο (αύξηση 40%).

Ως αντιστάθμισμα, θα προβλέπεται η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης σε δύο δόσεις, με βάση τέσσερα κριτήρια: κοινωνικά, γεωγραφικά, εισοδηματικά και επιφάνεια κατοικίας. Η πρώτη δόση αναμένεται να χορηγηθεί στις 15 Οκτωβρίου και η δεύτερη τον Ιανουάριο.


Την επόμενη εβδομάδα ολοκληρώνεται η μελέτη των παραμέτρων, βάσει των οποίων θα αποφανθεί η κυβέρνηση για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, ανέφερε στη βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μαυραγάνης, η λύση στην οποία προσανατολίζεται η κυβέρνηση, θα αποσκοπεί στην ικανοποίηση των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών, χωρίς παράλληλη επιβάρυνση της ΔΕΗ.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Ένταση έξω από τη σχολή των ΜΑΤ


Μικροένταση επικρατεί έξω από τη σχολή των ΜΑΤ στην περιοχή Γουδή, καθώς συνεχίζεται η κινητοποίηση των συνδικαλιστών αστυνομικών που έχουν αποκλείσει από το πρωί την κεντρική πύλη της σχολής, εμποδίζοντας την είσοδο και έξοδο των δυνάμεων που μεταφέρονται προς τη Θεσσαλονίκη για τα μέτρα ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης (ΔΕΘ).

Οι ένστολοι δηλώνουν ότι θα παραμείνουν εκεί, ενώ απέναντί τους έχουν παραταχθεί δυνάμεις των ΜΑΤ. Θα είμαστε όλη μέρα στον δρόμο, δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χρήστος Φωτόπουλος.

Η κινητοποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο των γενικότερων αντιδράσεων για τις μισθολογικές περικοπές των αστυνομικών, ενώ οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονται επιπροσθέτως για οφειλές ύψους 10 εκατ. ευρώ που αφορούν νυχτερινές βάρδιες και εκτός έδρας επιδόματα και όπως αναφέρουν τελικά δεν θα λάβουν.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν εντολή να απομακρύνουν τους συγκεντρωμένους, ενώ οι συνδικαλιστές ζητούν την παρέμβαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ. Η ένταση μέχρι στιγμής περιορίζεται σε απώθηση με τις ασπίδες από τα ΜΑΤ, προς τους συγκεντρωμένους.


Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

ΟΛΜΕ: Εξήγγειλε τρίωρες στάσεις εργασίας για τις 12 Σεπτεμβρίου


Και οι καθηγητές των δημόσιων γυμνασίων και λυκείων θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν οι συνάδελφοί τους στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία την επαύριο της έναρξης του νέου σχολικού έτους.

Έτσι, με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) εξήγγειλε ότι για τη συμμετοχή των συναδέλφων τους στο συλλαλητήριο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Σεπτεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, προκηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας και στις δύο βάρδιες. Συγκεκριμένα από τις 11 πμ - 2μμ και από 2μμ - 5μμ.

Η συμμετοχή στην κινητοποίηση γίνεται με αφορμή τα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία αλλά και τα νέα μέτρα με περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών αγαθών.


Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Ιόνιο - Κρήτη: Το 2014 η προκήρυξη διαγωνισμών για έρευνες υδρογονανθράκων


Το 2014 θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, με βάση τα δεδομένα που θα προκύψουν από τις σεισμικές έρευνες στη συγκεκριμένη περιοχή, οι οποίες όπως ανακοινώθηκε χθες ανατίθενται στη Νορβηγική εταιρία PGS.

Αυτό μεταξύ άλλων ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ε. Λιβιεράτος σε συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τις σεισμικές έρευνες. Ο υπουργός ΠΕΚΑ χαρακτήρισε κρίσιμη τη συμβολή των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας στη διαδικασία αξιολόγησης, ενώ τόνισε ότι για όλες τις εξελίξεις ήταν ενήμερος ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και η αρμόδια επιτροπή της βουλής.

Οι σεισμικές έρευνες θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης με το ΥΠΕΚΑ, που υπολογίζεται σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων. Οι έρευνες θα γίνουν σε έκταση 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και σε απόσταση 100- 400 χιλιομέτρων από τις ακτές της Δ. Ελλάδας και της Νότιας Κρήτης. Υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του χρόνου, ενώ ως το καλοκαίρι του 2013 σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα γίνει η επεξεργασία των δεδομένων που θα προκύψουν από τις σεισμικές έρευνες αλλά και όσων δεδομένων έχουν προκύψει στο παρελθόν, από έρευνες που έγιναν κατά καιρούς στην περιοχή.

Οι έρευνες θα γίνουν χωρίς δαπάνη του Δημοσίου, το οποίο αντίθετα θα έχει όφελος (εκτιμάται σε 12-13 εκατ. ενδεικτικά) από την πώληση των δεδομένων στις πετρελαϊκές εταιρίες που θα ενδιαφερθούν για τις έρευνες στη συγκεκριμένη περιοχή.


Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι ενόψει των νέων μέτρων


Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι εργαζόμενοι ενόψει των νέων μέτρων που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Το απόγευμα, συνδικαλιστικές ενώσεις αστυνομικών προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Καλλιμάρμαρο. Την Τετάρτη, οι έξι δικαστικές ενώσεις διοργάνωσαν πανδικαστική συγκέντρωση έξω από τον Άρειο Πάγο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις σχεδιαζόμενες περικοπές στις αποδοχές των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.

Επίσης, στάση εργασίας πραγματοποίησαν οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

H εκτελεστική γραμματεία των πανεπιστημιακών καθηγητών αποφάσισε να προτείνει στους συλλόγους της 24ωρη απεργία για τη Δευτέρα, ενώ ήδη έχει αρχίσει η εξεταστική περίοδος. Στα ΤΕΙ οι καθηγητές αναμένεται να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, ενώ την Τρίτη οι πανεπιστημιακοί θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Κινητοποιήσεις ξεκινούν και οι εφοριακοί, οι οποίοι θα προχωρήσουν σε τετράωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου και σε 24ωρη απεργία την Παρασκευή 28 του μηνός, διεκδικώντας την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου τους.


Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com