Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Γ. Στουρνάρας: Όχι άλλο χαράτσι μετά το 2013

Την εκτίμηση ότι το 2013 θα είναι η τελευταία χρόνια που οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν «χαράτσι» για τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους, εξέφρασε σήμερα σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Παράλληλα άφησε να εννοηθεί ότι από τη νέα χρονιά θα «ξεπαγώσουν» οι πλειστηριασμοί των ακινήτων.
Μιλώντας στο Mega, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι «το 2013 θα πληρώσουμε για τελευταία φορά το χαράτσι». Αυτό δεν σημαίνει πάντως ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα… ησυχάσουν, καθώς, όπως υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας, ο ενιαίος φόρος ακινήτων (ο οποίος στην ουσία θα… αντικαταστήσει το χαράτσι) θα είναι «σύντομα» έτοιμος και θα είναι «δίκαιος για όλους», όπως τον χαρακτήρισε.

Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς και το ενδεχόμενο να γίνει άρση του παγώματος από 01/01/2014, ο κ. Στουρνάρας είπε πως ό,τι γίνει θα γίνει «με αίσθημα ευθύνης», σημείωσε ωστόσο ότι δεν μπορεί και να πλήττεται η στεγαστική πίστη. Βεβαίωσε επίσης ότι «θα προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες».

Για το θέμα των φορολογικών δηλώσεων τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες παρατάσεις, ενώ για το θέμα των αποδείξεων ανέφερε ότι όποιος δεν κόβει αποδείξεις «κλέβει το κράτος». Σε αυτό το πλαίσιο, όπως σημείωσε, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και με κλειστή Βουλή αποφασίστηκε να κατάσχουν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ ακόμα και τις ταμειακές μηχανές των καταστημάτων όπου βεβαιώνονται παραβάσεις.

Ο κ. Στουρνάρας βεβαίωσε ακόμα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για κούρεμα καταθέσεων, όπως και ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού. Τόνισε ακόμα ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2013 – 2014 και ότι αν υπάρξει κενό το 2015 – 2016 δεν γίνεται να ληφθούν οριζόντια μέτρα. Κατέληξε τονίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια για να μην υπάρξει αυτό το κενό από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών είχε επισημάνει τη σημασία για την Ελλάδα των θέσεων που εξέφρασε την Πέμπτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, και είχε βεβαιώσει ότι το 2014 η οικονομία θα έχει θετικό πρόσημο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου