Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Γ. Στουρνάρας: Σημαντική για τις διαπραγματεύσεις μας η θέση Ομπάμα

Θετικές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις στελεχών της κυβέρνησης για τα αποτελέσματα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Πήραμε μια δήλωση στήριξης στο υψηλότατο δυνατό επίπεδο, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. «Εμείς συμπίπτουμε με τις ΗΠΑ στο θέμα ότι η λιτότητα από μόνη της δεν φέρνει αποτελέσματα», επισήμανε μιλώντας στο Mega.

Τόνισε ακόμα και αν εμείς, η Πορτογαλία και η Ισπανία κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε («έχουμε διανύσει τα 2/3 του δρόμου») αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό για να αλλάξει η εικόνα της Ευρώπης.

Στο κατά πόσο μετά τις γερμανικές εκλογές θα υπάρξει «σύγκρουση» ΗΠΑ-Ευρώπης στο θέμα του ελληνικού χρέους, ο υπουργός είπε ότι δεν βλέπει αυτού του είδους τη σύγκρουση, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα μένει σταθερά προσανατολισμένη στο να έχει πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2013.

Για το θέμα αυτό εμφανίστηκε σχετικά αισιόδοξος, λέγοντας ότι από τα στοιχεία που υπάρχουν και εφόσον συνεχιστεί η προσπάθεια, ιδιαίτερα στην πάταξη της φοροδιαφυγής, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι δυνατόν.

Για την ύφεση τόνισε ότι θα είναι κάτω του 5% το 2013, επαναλαμβάνοντας ότι το 2014 η οικονομία θα έχει θετικό πρόσημο.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο μοντέλο ανάπτυξης που θα έχουμε. Βασικό στοιχείο πρέπει να είναι η εξωστρέφεια, η αύξηση των εξαγωγών και η υποκατάσταση των εισαγωγών. Το νέο αναπτυξιακό πρότυπο πρέπει να συνδυάζει την εξωστρέφεια με τη δημιουργία θέσεων εργασίας», συνέχισε.

Για το θέμα της ρευστότητας στην αγορά, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα μπορούν να μπουν στην Ελλάδα 44 δισ. ευρώ (ΕΣΠΑ, διαρθρωτικά ταμεία).



Ξεκαθάρισε επίσης ότι για να επιτύχει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να επιστρέψουν στην Ελλάδα και οι καταθέσεις ή τα χρήματα που σήμερα «είναι σε μπαούλα και στρώματα». Τόνισε, μάλιστα, ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για κούρεμα των καταθέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου