Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Έρευνα: Η σόγια βάζει… φρένο στον HIV!

Μια ουσία που περιέχεται στη σόγια φαίνεται ότι μπορεί να καταπολεμήσει τον ιό HIV, που προκαλεί το AIDS, σύμφωνα τουλάχιστον με μια νέα μελέτη. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τζορτζ Μέισον διαπίστωσαν ότι η ουσία γενιστεΐνη σταματά τη μόλυνση που προκαλεί ο ιός και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά σε ασθενείς που παρουσιάζουν αντίσταση στις θεραπείες.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Retrovirology, η αποτελεσματικότητα της γενιστεΐνης έγκειται στο γεγονός ότι δεν στοχεύει απευθείας στον ιό, αλλά διακόπτει τις κυτταρικές διαδικασίες μέσω των οποίων ο ιός μολύνει τα κύτταρα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, Γιουντάο Γου, το γεγονός ότι η γενιστεΐνη λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο εμποδίζει τον ιό να αναπτύξει αντίσταση στη θεραπεία.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει αποδειχθεί σε κλινικές δοκιμές, αλλά οι επιστήμονες είναι βέβαιοι ότι θα αποδειχθεί και πως η γενιστεΐνη θα αρχίσει να χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική θεραπεία.

Η γενιστεΐνη ανήκει στα ισοφλαβονοειδή και δρα όπως τα οιστρογόνα. Μάλιστα, επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι προστατεύει και τα οστά, γι' αυτό και πολλοί ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση σόγιας σε γυναίκες που έχουν μπει στη εμμηνόπαυση, ώστε να προστατευθούν τα κόκαλά τους από την οστεοπόρωση.

Πρόσφατα, άλλη μελέτη συνέδεσε τη δράση της γενιστεΐνης με την αντιμετώπιση του καρκίνου, καθώς ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Αρκάνσας διαπίστωσαν ότι τα πεπτίδια που υπάρχουν στη σόγια αφού της αφαιρεθεί το έλαιό της, φαίνεται ότι σταματούν την εξάπλωση του καρκίνου στους πνεύμονες, το έντερο και το συκώτι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου