Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Θεσσαλονίκη: Κοινωνικό φροντιστήριο για μαθητές Β’ και Γ’ λυκείου


Κοινωνικό φροντιστήριο θα λειτουργήσει στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, παρέχοντας δωρεάν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας από έμπειρους καθηγητές σε μαθητές λυκείου ενόψει των πανελλαδικών.

Η διδασκαλία αφορά τα εξής μαθήματα:

• Έκθεση για Β΄ και Γ΄ Λυκείου.
• Αρχαία Ελληνικά – Άγνωστο Κείμενο για Β΄ και Γ΄ Λυκείου.
• Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΑΟΔΕ) για Γ΄ Λυκείου.

Για οποιαδήποτε πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, στη διεύθυνση Γ. Βαφόπουλου 3 (τηλ. 2310.424-132/133, 2310.425-800, 2310. 416-606, από τις 09.00 έως τις 14.00).


Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr/ 

Παραολυμπιακοί 2012: Οι ελληνικές συμμετοχές της 1ης μέρας


Ο Γιάννης Κωστάκης στην κολύμβηση (13.55) και η Αννα Τζήκα στην τοξοβολία (16.00), ανοίγουν σήμερα (τηλεοπτική μετάδοση από την ΕΤ-1) την αυλαία των ελληνικών συμμετοχών στους 14ους Παραολυμπιακούς Αγώνες Λονδίνο 2012.

ΚΚΕ: Ο λαός είτε με ευρώ είτε με δραχμή καταδικάζεται στην απόλυτη χρεωκοπία


«Ο πρωθυπουργός απαιτεί από το λαό να σκύψει το κεφάλι στα νέα άγρια μέτρα, ώστε να χρεωκοπήσει μέσα στο ευρώ και όχι με δραχμή. Για ποιο λόγο να επιλέξει ο λαός ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος για να ανακάμψει η υψηλή κερδοφορία του κεφαλαίου, όταν αυτός, είτε έτσι, είτε αλλιώς, καταδικάζεται στην απόλυτη χρεωκοπία;» αναφέρει σε σχόλιό του, το γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για την ομιλία του πρωθυπουργού στην πολιτική επιτροπή της ΝΔ.

«Στα διλήμματα και στους εκβιασμούς των κομμάτων της ΕΕ ο λαός μπορεί να απαντήσει μόνο: Αρκετά πληρώσαμε για την καπιταλιστική ανάπτυξη και την προσαρμογή στην ΕΕ, για την κρίση. Το δικό μας συμφέρον επιβάλλει αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους με τον πλούτο που παράγουμε στα χέρια μας» καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.


Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Αντιδράσεις για την αναστολή χορήγησης φαρμάκων με πίστωση


Ανάστατοι είναι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις των Φαρμακευτικών Συλλόγων για αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων με ιατρική συνταγή ΕΟΠΥΥ, αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου.

«Πριν από μερικούς μήνες μου διέγνωσαν καρκίνο. Ανεξάρτητα από το σοκ και την ψυχολογική ταλαιπωρία, αυτό σημαίνει ότι από το πουθενά πρέπει να εξασφαλίσω τεράστια ποσά και να ορίσω άλλες προτεραιότητες και ισορροπίες στην ζωή μου», επισημαίνει η 27χρονη Έλενα Μαυράκη από το Χολαργό.

Συμπληρώνει δε ότι «το ένα κουτί με φάρμακα που παίρνω κοστίζει 700 ευρώ και για κάθε χημειοθεραπεία χρειάζομαι κατά μέσο όρο τρία από αυτά... Ξέρετε τί ψυχολογική πίεση βιώνω κάθε φορά που ψάχνω φαρμακείο σε διάφορα μέρη της Αθήνας, ώστε να βρω το φάρμακο; Τί θα γίνει αν δεν το βρω ή αν δεν μου εγκριθεί από τον ΕΟΠΥΥ; Εγώ είμαι τυχερή μέσα στην ατυχία μου, καθώς λόγω ηλικίας έχω και προτεραιότητα σε σχέση με άλλους ασθενείς. Αν κάποιος άλλος δεν έχει την ηλικία μου τί θα απογίνει; Δεν φτάνει όλο αυτό που περνάμε, θα πρέπει να έχουμε το άγχος και για την διαθεσιμότητα του φαρμάκου».

«Είναι μεγάλη ταλαιπωρία. Και για εμάς τους νεότερους, αλλά και για τους συνταξιούχους. Οι γονείς μου μία ζωή έδιναν, τα έχουν πληρωμένα και παρακρατημένα τα φάρμακα τους, γιατί να πρέπει να πληρώνουν πάλι από την τσέπη τους και να ταλαιπωρούνται; Οι ασφαλισμένοι ουσιαστικά πέφτουμε όμηροι του συστήματος. Εν τω μεταξύ, οι ιατροί του ΕΟΠΥΥ ολοένα και μειώνονται γιατί και οι ίδιοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν μέσα σε αυτό το σύστημα. Από τον Σεπτέμβρη θα αρχίσει ένας πραγματικός γολγοθάς για όλους μας. Καλύτερα να είχαμε ιδιωτική ασφάλεια, να τελειώναμε μια και καλή», δηλώνει η Χριστίνα Μύτικα, ασφαλισμένη στον ΕΟΠΥΥ.


Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.gr/

ΑΔΑΕ: Ήξεις αφήξεις για την παρακολούθηση 50.000 τηλεφώνων

Η Αρχή δεν αναφέρει τον ακριβή αριθμό των «νόμιμων συνακροάσεων»



Την απάντηση της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών προκάλεσε το δημοσίευμα του «Βήματος» για την παρακολούθηση τουλάχιστον 50.000 πολιτών από τα συστήματα νομίμων υποκλοπών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Η Ανεξάρτητη Αρχή σημειώνει ότι «η παρακολούθηση των 50.000 πολιτών ούτε αναφέρεται ούτε προκύπτει από τα στοιχεία που περιλαμβάνει η Έκθεση Πεπραγμένων της Αρχής, ούτε επίσης προκύπτει από άλλα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΑΔΑΕ».

Σημειώνεται ότι στο ρεπορτάζ του «Βήματος»προσδιοριζόταν με σαφήνεια ότι στην εκθεση της η ΑΔΑΕ αναφέρει ότι «στην διάρκεια του 2011 εκδόθηκαν συνολικά 9.276 δικαστικές αποφάσεις για παρακολούθηση τηλεφώνων έναντι 6.400 το 2010 (σ.σ. αύξηση περίπου 70% σε σχεση με την προηγούμενη χρονιά)».

Στο ρεπορτάζ διευκρινιζόταν ακόμη ότι ο αριθμός των 50.000 παρακολουθήσεων πολιτών προκύπτει από την απλή παραδοχή ότι «σε κάθε μία από αυτές τις αποφάσεις περιλαμβάνεται η παρακολούθηση τουλάχιστον πέντε σταθερών ή κινητών τηλεφώνων». Η παραδοχή αυτή προκύπτει από εκτιμήσεις αξιωματικών της ΕΛΑΣ, καθώς επίσης και δεκάδων νομικών που ενημερώνονται μέσω δικογραφιών για παρόμοιες δικαστικές αποφάσεις οι οποίες αφορούν μαζικές άρσεις απορρήτου επικοινωνιών πολιτών.

Η ΑΔΑΕ στην ανακοίνωσή της δεν αναφέρει ποιός είναι τελικά ο ακριβής αριθμός των παρακολουθούμενων πολιτών.

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.gr/ 

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των εργαζομένων στους δήμους


Μετ΄ εμποδίων ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι η σημερινή ομιλία του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη στο ξενοδοχείο «Intercontinental», όταν εργαζόμενοι της ΠΟΕ -ΟΤΑ μπήκαν στην αίθουσα, φωνάζοντας συνθήματα, με αποτέλεσμα ο υπουργός να καθυστερήσει να ξεκινήσει το λόγο του. Στο χώρο εισέβαλαν και εργαζόμενοι από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με πανό στα χέρια.

Να σημειωθεί ότι όλοι οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» ξεκίνησαν στις 9 το πρωί την πορεία τους από την Κλαυθμώνος για να καταλήξουν αρκετή ώρα μετά έξω από το ξενοδοχείο, εκεί όπου ενώθηκαν με τους εργαζομένους της ΠΟΕ - ΟΤΑ.

Οι εργαζόμενοι παραμένουν συγκεντρωμένοι έξω από το «Intercontinental».

Μετά τη χθεσινή επεισοδιακή συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, διαμαρτυρόμενοι για τα οικονομικά των ΟΤΑ και τους μισθούς των δημοτικών υπαλλήλων.

Περιμετρικά του ξενοδοχείου παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ συνεχίζεται, με ομιλίες παρατάξεων και δημάρχων, ενώ στις 17:30 το απόγευμα αναμένεται να παρθούν τελικές αποφάσεις.

Πηγή: protothema.gr


Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.gr/

«Ασπίδα» κατά των εγκεφαλικών η σοκολάτα

Πέρα από την καρδιά φαίνεται ότι προστατεύει και τον εγκέφαλο


Καλά τα νέα για τους λάτρεις του γλυκού «πειρασμού», καθώς σύμφωνα με νέα σουηδική μελέτη των ειδικών του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, η σοκολάτα προσφέρει αποτελεσματική προστασία κατά των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος περισσότεροι από 37.000 άνδρες. Φάνηκε λοιπόν, ότι όσοι από αυτούς κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα σοκολάτας αντιμετώπιζαν τον μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ειδικοί της βρετανικής Εταιρείας Εγκεφαλικών ωστόσο έσπευσαν να υπογραμμίσουν ότι τα νέα ευρήματα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελούν δικαιολογία για την υπερκατανάλωση σοκολάτας.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η κατανάλωση σοκολάτας συνδέεται με τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.

Γλυκιά προστασία

Στο πλαίσιο της σουηδικής μελέτης οι ειδικοί κατέγραψαν τις διατροφικές συνήθειες των εθελοντών. Στη συνέχεια τους χώρισαν σε τέσσερις ομάδες, ανάλογα με την ποσότητα σοκολάτας που κατανάλωναν. Στη βάση της «σοκολατένιας» κατάταξης βρίσκονταν εκείνοι που δεν κατανάλωναν καθόλου σοκολάτα, ενώ στην κορυφή της εκείνοι που κατανάλωναν 63γρ. σοκολάτας την εβδομάδα – λίγο περισσότερο δηλαδή από μια μέση πλάκα σοκολάτας.

Συγκρίνοντας την πορεία της υγείας των εθελοντών επί μια δεκαετία και την ποσότητα σοκολάτας που κατανάλωναν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τελικά εκείνοι που έτρωγαν την περισσότερη σοκολάτα αντιμετώπιζαν κατά 17% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Η ευεργετική δράση που προκύπτει από την κατανάλωση σοκολάτας ενδεχομένως να οφείλεται στα φλαβονοειδή που περιέχει» εξηγεί η ερευνήτρια Δρ Σουζάνα Λάρσον.

«Τα φλαβονοειδή φαίνεται να προστατεύουν ακόμη από την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων χάρη στις αντιοξειδωτικές, αντιθρομβωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους» προσθέτει η ειδικός.

Η ενδιαφέρουσα μελέτη παρουσιάζεται στο επιστημονικό έντυπο «Neurology».


Περισσότερες επιστημονικές ειδήσεις: http://lpyrgos-science.blogspot.com 

Πωλούνται ΤΤ και Millenium μετά τη Γενική και Εμπορική Τράπεζα

Τέσσερις μεγάλες τράπεζες θα μείνουν έως τον Δεκέμβριο


Πλέον έμεινε να πουληθούν η Εμπορική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Millenium Bank. Οι υπόλοιπες μικρές τράπεζες αναγκαστικά θα πρέπει να βρουν μια φόρμουλα μεταξύ τους για να συνεννοηθούν.

Την επισήμανση αυτή κάνει τραπεζικό στέλεχος που έχει γνώση των τελευταίων εξελίξεων στον κλάδο ειδικά μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ταχύτατη έως τον Δεκέμβριο αποκρατικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου και την απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς να αγοράσει την Γενική.

Χθες ο υπουργός Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε στα μέλη της επιτροπής Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής ότι «τόσο η Τράπεζα της Ελλάδας, όσο και ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας έκριναν το ΤΤ μη βιώσιμο».

Πλέον μετά από αυτές τις εξελίξεις θεωρείται δεδομένο ότι έως το τέλος του 2012 θα έχουν μείνει 4 μεγάλες τράπεζες δηλαδή η Εθνική , η Alpha Bank, η Eurobank και η Πειραιώς και κάποιες μικρές (Αττικής, FBB Bank, Citi κλπ).

Άρα το νωρίτερο έως το τέλος του έτους, χωρίς να αποκλείονται και οι αρχές του 2013, αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, την ώρα που η συγκέντρωση στον κλάδο θα ενταθεί.

Ενώ αρχικώς προβλεπόταν η ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, οι ελληνικές εκλογές και η δεινή θέση της χώρας απαιτούν μάλλον μια νέα επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα, η οποία θα λάβει χώρα όταν η τρόικα επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το μάνατζμεντ των τραπεζών θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως σήμερα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα καθορίζεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Η οριστικοποίηση των όρων της επανακεφαλαιοποίησης (π.χ., και με προνομιούχες μετοχές και Warrants), οι οποίοι θα καθοριστούν μετά και τις νέες συζητήσεις με την τρόικα τον επόμενο μήνα, θα κρίνει τη συμμετοχή των ιδιωτών στις αυξήσεις κεφαλαίου και θα παίξει καταλυτικό ρόλο στον τρόπο επαναπώλησης του ποσοστού (90%) του Ελληνικού Δημοσίου στο μέλλον.

Πρακτικά τώρα όλα τα βλέμματα στρέφονται στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το όποιο θα παρουσιάσει ζημιές 2,8 δις ευρώ για το 2011. Ετσι υπάρχουν οι εξης επιλογές ειτε να χωριστεί σε good & bad bank όπως έγινε με την Ασπίς είτε να χωριστεί σε ενεργητικό παθητικό όπως εγινε με την Αγροτικη Τράπεζα. Το ζήτημα ειναι ποιοι θα είναι οι ενδιαφερόμενοι. Θεωρητικό προβάδισμα εχουν η Εθνικη και η Eurobank που κατέχουν απο 6 % των μετοχών έκαστος. Ομως και οι δυο τράπεζες εχουν καταθέσει προσφορές και για την Εμπορικη οπότε λογικά θα πρεπει να περιμένουν την καταληξη του εγχειρήματος της γαλλικής θυγατρικής. Ο έτερος υποψήφιος ειναι η Alpha Bank.

«H υπόθεση Εμπορική θα έχει διαφανεί που πάει έως τις αρχές Οκτωβρίου οπότε η υπόθεση ΤΤ μπορεί και να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου» λέει κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος.

Πηγή: protothema.gr

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.gr/

Ηράκλειο: Σε ύφεση η νέα πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα


Μια ακόμη πυρκαγιά ξέσπασε στις 3 τα ξημερώματα στην περιοχή της Βιάννου, Ηρακλείου η οποία βρίσκεται σε ύφεση. Ο δήμαρχος της περιοχής Παύλος Μπαριτάκης μίλησε για εμπρησμό. Η πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Λειβάδια της Κάτω Βιάννου και άμεσα έσπευσαν 24 άνδρες της πυροσβεστικής με 9 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα, ενώ ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο έκανε ρίψεις νερού.

Στο μεταξύ, τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά που είχε ξεσπάσει στο Σμάρι του δήμου Μινώα Πεδιάδος, αφού αποτέφρωσε πάνω από 500 στρέμματα χορτολιβαδικής και γεωργικής έκτασης, ενώ σβήστηκε και η φωτιά στο Κορακοβούνι Ηρακλείου που ξέσπασε, κοντά σε κατοικημένη περιοχή και έκανε στάχτη 12 στρέμματα με ελιές και μια αγροτική αποθήκη.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.gr/

Θεσσαλονίκη: Πρόγραμμα δράσης ΓΣΕΕ - ΕΚΘ εν όψει του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ


«Προσκλητήριο ενότητας, αγώνα και συμμετοχής» στο πανεργατικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα Βενιζέλου, απευθύνουν τα συνδικάτα προς τους εργαζόμενους.

Σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) τάσσεται ενάντια στα «βάρβαρα και αντιλαϊκά μέτρα» και στα «δεσμά των μνημονίων, της ανεργίας, της λιτότητας και της φοροεπιδρομής» και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση και στην πορεία των συνδικάτων.

Στο πλαίσιο των δράσεων η ΓΣΕΕ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης διοργανώνουν σύσκεψη όλων των εργατικών κέντρων της Βόρειας Ελλάδας με στόχο την καταγραφή και την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τις προτάσεις των Συνδικάτων για την αντιμετώπισή τους. Τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου στις 11 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η πρώτη σύσκεψη – συνέντευξη τύπου της ΓΣΕΕ, του ΕΚΘ, των εργατικών κέντρων της Β. Ελλάδας και των σωματείων της Θεσσαλονίκης στην αίθουσα συνεδριάσεων του 7ου ορόφου του ΕΚΘ (Αριστοτέλους 32).

Την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών και συνέντευξη τύπου από τη ΓΣΕΕ και το ΕΚΘ στο ξενοδοχείο “IMPERIAL” (Αντιγονιδών 13), όπου θα παρουσιάσουν και τα βασικά συμπεράσματα της «Έκθεσης για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση για το 2012» από τον επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΕ / ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ Σάββα Ρομπόλη.

Την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν εξορμήσεις- συσκέψεις κλιμακίων σε χώρους εργασίας.


Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr/ 

ΝΔ: Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης νέος γραμματέας


Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης είναι ο νέος γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, ο οποίος επικράτησε με 301 ψήφους έναντι 186 του Νικήτα Κακλαμάνη. Ο τρίτος υποψήφιος Θεοφάνης Λαμπρόπουλος, έλαβε 13 ψήφους.

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή ο ένας από τους αστυνομικούς που συνελήφθησαν για ληστείες


Μετά από μία μαραθώνια απολογία κρίθηκε προφυλακιστέος πριν από λίγα λεπτά ο ένας από τους δύο αστυνομικούς που συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη με την κατηγορία ότι λήστευαν γυναίκες που πουλούσαν λαθραία τσιγάρα στην πλατεία Αριστοτέλους.

Οπως έγινε γνωστό, πρόκειται για τον αρχιφύλακα ο οποίος εν μέρει παραδέχτηκε τις πράξεις του λέγοντας όμως ότι το αδίκημα που τέλεσε ήταν κλοπή και όχι λήστεία όπως κατηγορείται. Ο ίδιος υποστήριξε ότι αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα ενώ επικαλέστηκε και τα προβλήματα υγείας από τα οποία πάσχει ένα από τα παιδιά του. Ωστόσο αρνήθηκε ότι και στο παρελθόν διέπραξε ληστεία σε βάρος των συγκεκριμένων γυναικών όπως οι ίδιες υποστηρίζουν στην καταγγελία τους.

Αντίθετα ο συνάδερφος του μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με τον όρο να καταβάλει εγγύηση ύψους 10.000 ευρώ ενώ του επιβλήθηκε και ο όρος της απαγόρευσης εξόδους από τη χώρα και της εμφάνισης του κάθε μήνα στις ανακριτικές αρχές.

Σύμφωνα με την καταγγελία που έγινε σε βάρος τους, οι αστυνομικοί έκαναν τις ληστείες ένστολοι και με το περιπολικό καθώς... προσποιούνταν ότι έκαναν ελέγχους για την πάταξη του λαθρεμπορίου τσιγάρων. Οπως ανέφερε ένα από τα θύματα στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βόρειας Ελλάδας, οι αστυνομικοί εκτός από τα πακέτα τσιγάρων που «δέσμευαν», αφαιρούσαν από τις τσάντες των «πωλητριών» της Αριστοτέλους χρήματα και κινητά τηλέφωνα.

Την ημέρα που συνελήφθησαν κατηγορούνται ότι αφαίρεσαν από τις τρεις αλλοδαπές τις τσάντες τους, που περιείχαν συνολικά δύο κούτες με πακέτα αφορολόγητων τσιγάρων, χρηματικά ποσά ύψους 330 ευρώ και διάφορα άλλα προσωπικά τους αντικείμενα.


Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr/

ΣΥΡΙΖΑ: Θέμα πολιτικής νομιμοποίησης των μέτρων έθεσε ο Π. Σκουρλέτης


Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στη ΝΕΤ για τα νέα μέτρα που ετοιμάζεται να λάβει η κυβέρνηση, δήλωσε ότι «Βρισκόμαστε, δυστυχώς, στην κορύφωση ενός τραγικού αδιεξόδου μιας πολιτικής που εφαρμόζεται σχεδόν 2,5 χρόνια, χωρίς καμία προοπτική εξόδου από αυτή την κρίση. Χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα, παρά μόνο την πλήρη ισοπέδωση.

Εδώ πέρα βλέπετε ότι έχουμε το εξής πρωτότυπο, να ξεκινάμε από ένα πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δις και να είναι πλήρως άγνωστο το ποιο θα είναι το ταβάνι, ποια θα είναι η οροφή. Κατ' αρχήν τα 11,5 δις πριν λίγες μέρες ήταν 13,5 δις.

Το Σαββατοκύριακο υπήρξαν εκτενή ρεπορτάζ στις οικονομικές εφημερίδες, ότι στο σύνολο της εφαρμογής του προγράμματος, πολύ δε περισσότερο αν υπάρξει και επιμήκυνση, αυτά θα φτάσουν σχεδόν τα 20 δις. Και όλα αυτά από μια κυβέρνηση, η οποία έχει κάνει κουρελόχαρτο την προγραμματική της συμφωνία, τη βάση δηλαδή της συγκρότησής της και έχει γράψει κυριολεκτικά στα παλιά της τα παπούτσια όσα προεκλογικά έλεγε περί ακύρωσης μέτρων, περί αναδιαπραγμάτευσης. Όλα αυτά, δηλαδή, τα οποία ήταν οι λόγοι, που ψηφίστηκε και διαμορφώθηκε αυτή η κυβέρνηση.

Άρα, αυτή τη στιγμή τίθεται εκ των πραγμάτων ένα θέμα πολιτικής νομιμοποίησης αυτών των μέτρων.

Αν ο κόσμος γνώριζε τι τον περίμενε και αν αυτά είχαν ειπωθεί προεκλογικά που δεν είναι λογιστική συζήτηση, είναι πραγματική, είμαι βέβαιος ότι δεν θα υπήρχαν αυτοί οι πολιτικοί συσχετισμοί».


Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

ΔΗΜΑΡ: «Ακόμα δεν υπάρχει κάποια τελική συμφωνία» για τα νέα μέτρα


«Ακόμα δεν υπάρχει κάποια τελική συμφωνία. Είμαστε σε μια διαδικασία η οποία είναι σε εξέλιξη κι εκτιμώ ότι στο τέλος της άλλης εβδομάδας μπορεί αυτή να έχει ολοκληρωθεί», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε πως η ΔΗΜΑΡ έχει καταθέσει τις διαφωνίες της σχετικά με «την κατάργηση των δώρων για τους συνταξιούχους του δημοσίου, αλλά και για το ζήτημα της περαιτέρω περικοπής στις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων». Σημείωσε δε, πως υπάρχει συνεχής ανταλλαγή σημειωμάτων με τον κ. Στουρνάρα και πως η ΔΗΜΑΡ δίνει έμφαση «στο τι μπορεί να γίνει με τη σπατάλη, με τον περιορισμό της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, και, βεβαίως, με τα εξοπλιστικά προγράμματα».

«Νομίζω ότι πρέπει να δούμε και τα θέματα που σχετίζονται και με την εκκλησιαστική περιουσία και με τα μισθολογικά των κληρικών. Σίγουρα και σε αυτή τη φάση, πολύ περισσότερο σε αυτή τη φάση, δεν μπορεί και ο χώρος αυτός να είναι έξω από τις περικοπές. Πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια ώστε να μην υπάρξει κανένα ζήτημα με το 13ο και το 14ο μισθό», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας, λόγω και της παράδοσης του χώρου της Αριστεράς, και πρόσθεσε: «εγώ καταλαβαίνω όλους τους βουλευτές. Είναι λογικό κανείς βουλευτής να μην θέλει να πάρει τέτοια μέτρα, αλλά τα ακριβώς αντίθετα. Ωστόσο, είναι τέτοια η κρισιμότητα της στιγμής, που θεωρώ ότι όλοι στο τέλος θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα κάνουν το καθήκον τους».


Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

ΝΔ: Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου γραμματέα


Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ψηφοφορίας για την ανάδειξη του νέου γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας. Το απόγευμα το τελικό αποτέλεσμα. Δε μίλησαν οι υποψήφιοι. Νέος γραμματέας θα είναι εκείνος που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους σταυρούς από τα μέλη της πολιτικής επιτροπής.

Για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια η ψηφοφορία για την εκλογή του 4ου γραμματέα στην ιστορία της ΝΔ θεωρείται τόσο αμφίρροπη. Δύο έμπειρα πολιτικά πρόσωπα ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης που γνωρίζουν πολύ καλά την «γαλάζια» βάση διεκδικούν την κομματική θέση σε μια πολύ δύσκολη πολιτικά περίοδο.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ έχει ζητήσει ουδετερότητα από την εκλογική διαδικασία καθώς δεν επιθυμεί να ανοίξει κανένα εσωκομματικό μέτωπο και ιδίως αυτή την κρίσιμη στιγμή που περνάει η χώρα.

Ωστόσο, ο Νικήτας Κακλαμάνης μιλώντας στον Βήμα FM κατήγγειλε παρεμβάσεις συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά υπέρ του Μανώλη Κεφαλογιάννη. «Αναφέρθηκα σε συγκεκριμένα στελέχη εντός η εκτός εισαγωγικών που εδράζονται στη Συγγρού κι έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη για το 18% των εκλογών του Μαΐου που πήρε η Νέα Δημοκρατία, το ιστορικό μικρότερο ποσοστό και ως Βασιλικότεροι του Βασιλέως τηλεφωνούν και η φράση που λένε είναι, «η κεντρική διοίκηση δεν επιθυμεί τον τάδε». Τι θα πει η κεντρική διοίκηση δεν επιθυμεί τον τάδε» είπε χαρακτηριστικά «ανάβοντας τα αίματα» μία μέρα πριν από την εκλογική διαδικασία.

Από την άλλη πλευρά ο Μανώλης Κεφαλογιάννης κράτησε χαμηλούς τόνους όπως πράττει από την πρώτη στιγμή και δηλώνει πως «δεν υπάρχουν αντίπαλοι. Ο κ. Κακλαμάνης είναι αγαπητός και ξεχωριστός κοινοβουλευτικός και κοινωνικός φίλος. Σ΄ αυτές τις διαδικασίες αλίμονο κι να υπήρχε παρέμβαση από την ηγεσία Δεν υπάρχουν τέτοια θέματα».

Το δίλημμα Καραμανλή

Στη συνεδρίαση θα δώσει το παρών και ο Κώστας Καραμανλής ο οποίος διατηρεί πολύ καλές σχέσεις τόσο με τον Νικήτα Κακλαμάνη όσο και με τον Μανώλη Κεφαλογιάννη. Άλλωστε και οι δύο είχαν υπουργοποιηθεί επί πρωθυπουργίας του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νικήτας Κακλαμάνης πριν δημοσιοποιήσει την υποψηφιότητα του την συζήτησε πρώτα με τον πρώην Πρωθυπουργό, ενώ τηλεφωνική επικοινωνία είχε και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης με τον Κώστα Καραμανλή.

Πηγή: real.gr


Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Χαλκιδική: Σκόπευαν να διακινήσουν επικίνδυνη ναρκωτική ουσία σε μουσικό πάρτι


Ποσότητα κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης -που είναι γνωστή ως κοκαΐνη των φτωχών ή ναρκωτικό των «κλαμπ»- επρόκειτο να διαθέσουν τρεις νεαροί που συνελήφθησαν σε μουσικό πάρτι της Χαλκιδικής.

Οι τρεις συλληφθέντες, ηλικίας 20 έως 22 ετών, είχαν ξεκινήσει από την Αθήνα με τελικό προορισμό την Κασσάνδρα όπου σκόπευαν να διακινήσουν τη συγκεκριμένη ναρκωτική ουσία. Σύμφωνα με ειδικούς, οι επιπτώσεις της μεθαμφεταμίνης ή «σίσα» και «πάγος» -όπως ονομάζεται μεταξύ των χρηστών της- είναι καταστροφικές, καθώς επηρεάζεται άμεσα η εγκεφαλική λειτουργία.

Αστυνομικοί σταμάτησαν τους τρεις διακινητές στην Ποτίδαια Χαλκιδικής κι έπειτα από έλεγχο στο αυτοκίνητο που επέβαιναν, βρήκαν 39 νάιλον συσκευασίες που περιείχαν συνολικά 35,9 γραμμάρια της συγκεκριμένης ουσίας σε σκόνη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, η κατασχεθείσα ποσότητα ήταν κρυμμένη σε μικρό δοχείο που έμοιαζε με κουτί αναψυκτικού στο ηχείο του πορτ-μπαγκάζ του οχήματος. Ακόμη, κατασχέθηκαν μικροποσότητες χασίς.

Οι δράστες οδηγήθηκαν στην εισαγγελία Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής.


Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com

Α. Σαμαράς: Αυτά τα μέτρα θα είναι και τα τελευταία


Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σήμερα στα μέλη της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ αναφέρθηκε στα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ χαρακτηρίζοντάς τα αναπόφευκτα.

«Μερικές απ’ αυτές τις περικοπές είναι δύσκολες. Αλλά όλες πια είναι αναπόφευκτες. Γιατί χωρίς αυτές, η χώρα θα επέστρεφε ξανά στο σημείο μηδέν της αναξιοπιστίας και ουσιαστικά θα έβγαινε από το ευρώ. Πράγμα που θα ήταν ασύγκριτα πιο οδυνηρό για όλους. Και καταστροφικό για τη χώρα. Πρόκειται για το τελευταίο τέτοιο πακέτο περικοπών! Άλλο δεν αντέχει η Ελληνική Οικονομία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς.

Επιπλέον, υποστήριξε πως η επόμενη δόση θα δώσει στη χώρα την ανάκαμψη που χρειάζεται προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση. «Σε δύο χρόνια περίπου, αν όλα πάνε καλά και δεν υπάρχουν δυσμενείς εξελίξεις στο εξωτερικό πέρα από τη θέλησή μας, η Ελλάδα θα είναι πολύ διαφορετική απ’ ότι είναι σήμερα. Και λίγο αργότερα, η χώρα μας θα μπορεί να αναπτύσσεται με ρυθμούς εντυπωσιακούς. Ώστε ποτέ να μη βρεθεί ξανά σε τέτοια κρίση. Δεν πάμε απλώς να αλλάξουμε μια ζοφερή κατάσταση. Στήνουμε τις βάσεις για να γίνει η Ελλάδα αληθινά ανταγωνιστική ως οικονομία, δίκαιη ως κοινωνία, ανεξάρτητη ως χώρα, ελεύθερη και δημοκρατική. Μια αληθινά ευρωπαϊκή χώρα σε μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η τρικομματική κυβέρνηση αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα: «για να αποφύγουμε το χάος», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και στα τρία βήματα τα οποία έχουν γίνει σ’ αυτές τις δέκα εβδομάδες διακυβέρνησης:

«Πρώτον, αρχίσαμε να αλλάζουμε το κλίμα της χώρας στο εξωτερικό και αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να ηττηθεί το λόμπι της δραχμής. Αντίπαλος της Ελλάδας και της παράταξης είναι το λόμπι της δραχμής. Δεύτερον, είπαμε στους ευρωπαίους εταίρους μας ότι χρειαζόμαστε ανάκαμψη το ταχύτερο δυνατό. Τρίτον, προχωράμε σε διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για να καταπολεμήσουμε την φοροδιαφυγή και την γραφειοκρατία».

 
Προς το τέλος της ομιλίας του κατέληξε: «Παραμένουμε το μεγαλύτερο εμπόδιο και ο βασικός «εχθρός» για όσους επιθυμούν και ποντάρουν να αποτύχει η Ελλάδα. Τον περασμένο Μάιο και τον Ιούνιο, δεν αγωνιστήκαμε μόνο για να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία. Αγωνιστήκαμε πρωτίστως για να σωθεί η χώρα! Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Και δεν το ξεχνάμε. Γιατί σήμερα το κόμμα μας εκφράζει την Ελπίδα, όχι μόνο εκείνων που ανέκαθεν το ψήφιζαν. Αλλά και πολλών ακόμα που το ψήφισαν για πρώτη φορά τον περασμένο Ιούνιο. Και πολλών που δεν το έχουν ψηφίσει ποτέ ως τώρα... Αυτή η Ελπίδα είναι δύναμη για το κόμμα μας και δύναμη για τη χώρα μας. Κι αυτή τη δύναμη πρέπει να την περιφρουρήσουμε και να την ακτινοβολήσουμε. Όχι να την υπονομεύουμε μόνοι μας». 

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Κλειστοί σήμερα οι δήμοι Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Θέρμης


Κλειστοί θα παραμείνουν σήμερα, Πέμπτη, οι δήμοι Αμπελοκήπων-Μενεμένης και ο δήμος Θέρμης, λόγω των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των δήμων όλης της χώρας για τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με ανακοίνωση τους.

Ο δήμος Θέρμης συγκεκριμένα αναφέρει ότι «παρόλο που οι δήμοι έχουν υλοποιήσει κατά γράμμα τον «Καλλικράτη» συμβάλλοντας έτσι στην εξοικονόμηση πόρων και στην ορθολογική κατανομή δαπανών, κατά την τελευταία τριετία έχουν υποστεί μείωση των πόρων τους κατά 60% και της ΣΑΤΑ (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης) κατά 55%, ενώ το Ιούλιο του 2012 υπήρξε επιπλέον περικοπή των πόρων κατά 29%».

Τέλος, επισημαίνει ότι «με τις νέες περικοπές οι δήμοι θα βρεθούν σε αδυναμία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και σε κίνδυνο να διακόψουν τη λειτουργία ζωτικών υπηρεσιών τους».


Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr/

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Βουτιά 30% στη μετοχή του


Στο limit down άνοιξε σήμερα, Πέμπτη, η μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου εν μέσω αβεβαιότητας για το μέλλον της τράπεζας έπειτα και από τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα ότι δεν είναι βιώσιμη.

Λίγο μετά τις 11:10, η μετοχή σημείωνε απώλειες 29,71% και υποχωρούσε στα 0,1680 ευρώ, από 0,2390 στα οποία έκλεισε την Τετάρτη. Ο όγκος των συναλλαγών είναι 960.000 κομμάτια περίπου και ο τζίρος κοντά στις 160.000 ευρώ. Η ζήτηση είναι μικρή και δεν καλύπτει τη μεγάλη προσφορά τίτλων, με αποτέλεσμα πολλές εντολές πώλησης να παραμένουν ανεκτέλεστες. Τα αποτελέσματα για τη χρήση του 2011 θα ανακοινωθούν στις 31 Αυγούστου, καθώς δεν δόθηκε παράταση, ενώ οι εργαζόμενοι προχωρούν σήμερα σε 24ωρη απεργία.

Το γεγονός αυτό, δηλαδή η δημοσίευση των αποτελεσμάτων, με τις ζημιές από το «κούρεμα» των ομολόγων, δημιουργεί «τεράστιους κινδύνους και ραγδαίες εξελίξεις για την πορεία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και των εργαζομένων του», επισημαίνουν. Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΤ, το Δημόσιο κατέχει άμεσα το 34%, έμμεσα άλλο ένα 10% που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο των ΕΛΤΑ, ενώ ποσοστό 7% έκαστη διαθέτουν η Eurobank και η Εθνική. 


Ανακεφαλαιοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου - Θα συνεχισθεί η χρηματοδότησή του όπως και στην Αγροτική 

 
Λύσεις για την ανακεφαλαιοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) αναζητεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα μετά την απόφαση να μην δοθεί νέα παράταση για τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του ΤΤ για το 2011.

Η προθεσμία λήγει την Παρασκευή, πράγμα που σημαίνει ότι ο οργανισμός πρέπει να γράψει και να ανακοινώσει τις ζημιές του που προέρχονται κατά ένα μεγάλο μέρος από το «κούρεμα» των ομολόγων του Δημοσίου, και να εμφανίσει αρνητική καθαρή θέση.

Υπό κανονικές συνθήκες, η λειτουργία του θα έπρεπε να ανασταλεί. Ομως σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Το δημόσιο που είναι βασικός μέτοχος με ποσοστό 45% θα δεσμευθεί για την ανακεφαλαιοποίηση αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Οσον αφορά τη χρηματοδότηση του ΤΤ, αυτή σημειώνουν θα συνεχίζει να γίνεται μέσω του μηχανισμού ΕLA της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως και στην περίπτωση της Αγροτικής.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Δημόσιο σε συνεργασία με την τρόικα θα εξετάσουν όλες τις εναλλακτικές λύσεις για την ανακεφαλαιοποίηση του ΤΤ. Σ΄αυτές συμπεριλαμβάνεται και το σπάσιμο σε «καλή» και «κακή» τράπεζα και την εκποίηση της «καλής» τράπεζας, όπως έγινε με την Αγροτική.

Με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης και της τρόικας για πώληση της τράπεζας, ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα και άλλες ότι αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα.

Οσοι υποστηρίζουν πως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο «πάει πίσω» αναφέρουν ότι «δεν υπάρχουν λεφτά για την ανακεφαλαιοποίησή του, η οποία πρέπει να προηγηθεί της πώλησης» και ότι πρέπει πρώτα να συμφωνηθούν οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με την τρόικα, να ψηφιστούν από τη Βουλή, να εκταμιευθεί η επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ και μετά να ανοίξει το θέμα της πώλησης.

Ωστόσο τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στην πώληση υπό τον όρο ότι θα γίνουν όλα τα προηγούμενα. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η Εθνική Τράπεζα, η οποία κατέχει ποσοστό 6%, όσο και η Eurobank, εμφανίζονται ως επικρατέστεροι «μνηστήρες».


Περισσότερες ειδήσεις:
http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.gr/

Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρώνουν τις ζημιές τους προς το κράτος

Θα αποδίδονται ευθύνες σε περιπτώσεις δόλου ή βαριάς αμέλειας


Από την «τσέπη» τους θα πληρώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι με τις ενέργειές τους ζημιώνουν το κράτος. Αυτό προβλέπεται σε εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταικούρα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο και με βάση τον αστικό κώδικα, ο υπάλληλος ευθύνεται έναντι του Δημοσίου για κάθε ζημιά την οποία προξένησε σε αυτό από δόλο ή βαρεία αμέλεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Ο υπάλληλος ευθύνεται επίσης για την αποζημίωση την οποία κατέβαλε το Δημόσιο σε τρίτους για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις του κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, εφόσον οφείλονται σε δόλο ή βαρεία αμέλεια. Ο υπάλληλος δεν ευθύνεται έναντι των τρίτων για τις ανωτέρω πράξεις ή παραλείψεις του.

Σε περίπτωση δόλου του υπαλλήλου, αυτός παραπέμπεται υποχρεωτικώς στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Σε περίπτωση βαρείας αμέλειας, αν ο υπάλληλος παραπεμφθεί, το Ελεγκτικό Συνέδριο, εκτιμώντας τις ειδικές περιστάσεις, μπορεί να καταλογίσει σε αυτόν μέρος μόνο της ζημιάς που επήλθε στο Δημόσιο ή της αποζημίωσης που το τελευταίο υποχρεώθηκε να καταβάλει.

Αν περισσότεροι υπάλληλοι προξένησαν από κοινού ζημιά στο Δημόσιο, ευθύνονται εις ολόκληρον κατά τις διατάξεις του Αστικού Δικαίου, ενώ η αξίωση του Δημοσίου κατά υπαλλήλων του για αποζημίωση παραγράφεται σε πέντε έτη.

Στην ίδια εγκύκλιο σημειώνεται οτι τα παραπάνω καίτοι επαναλαμβάνονται σε όλους τους Υπαλληλικούς Κώδικες, που ίσχυσαν κατά καιρούς, έχουν εφαρμοστεί σε ελάχιστες περιπτώσεις, με συνέπεια αφενός μεν την εν τοις πράγμασι ατιμωρησία των υπαλλήλων και αφετέρου τη μη αναζήτηση από το Δημόσιο των αποζημιώσεων που κατεβλήθησαν στους δικαιούχους.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι όπως διαπιστώνεται, κατά την εκκαθάριση δημόσιων κλπ δαπανών, το Δημόσιο, τα ν.π.δ.δ. και οι ο.τ.α. υποχρεώνονται, από τα δικαστήρια, να καταβάλλουν σημαντικές αποζημιώσεις για πράξεις ή παραλείψεις κρατικών οργάνων (παράνομες ή και αυθαίρετες πράξεις δημοσίων υπαλλήλων ή υπαλλήλων των ν.π.δ.δ. ή των ο.τ.α., αμέλεια ή / και αδιαφορία στην άσκηση των προβλεπόμενων ένδικων μέσων, μη τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών κ.λπ)

Ετσι, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας επισημαίνει στην εγκύκλιο που υπογράφει ότι περιπτώσεις κατά τις οποίες επέρχεται ζημία σε βάρος του Δημοσίου κ.λπ από δόλο ή βαρεία αμέλεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων των υπαλλήλων, θα πρέπει να αναφέρονται αμελλητί στο Γενικό Επίτροπο Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκειμένου να κινείται, η διαδικασία αναζήτησης του ποσού που καταβλήθηκε κατά του υπαίτιου ή των υπαίτιων υπαλλήλων αμέσως μετά την πληρωμή εκ μέρους του Δημοσίου, των ν.π.δ.δ., και των ο.τ.α. του ζημιωθέντος τρίτου. Προς τούτο οι αρμόδιες, για την εκκαθάριση και εντολή πληρωμής δημόσιων κ.λπ δαπανών, υπηρεσίες θα πρέπει αμέσως μετά την έκδοση των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων να ενημερώνουν τον γενικό επίτροπο για τα περαιτέρω.

Πηγή: tovima.gr


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.gr/

Eπεισόδια στη Βιέννη από οπαδούς του ΠΑΟΚ


Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης στην Αυστρία, οπαδοί του ΠΑΟΚ και της Παρτίζαν επιτέθηκαν σε ιταλικό καφέ δημιουργώντας επεισόδια, στα οποία τραυματίστηκε και μία γυναίκα!

Αποτελέσματα Τσάμπιονς Λιγκ


Η Σέλτικ πέρασε στους ομίλους με τον Γιώργο Σαμαρά να πραγματοποιεί εξαιρετική εμφάνιση, δημιουργώντας το πρώτο γκολ της ομάδας του. Ο Παντελής Καπετάνος με δικό του γκολ σφράγισε την πρόκριση της Κλουζ. Αναλυτικά:

Θεσσαλονίκη: Προ των πυλών... αύξηση στα εισιτήρια του ΟΑΣΘ

ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ

Νέα αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ βρίσκεται... προ των πυλών, όπως τουλάχιστον προβλέπει το μνημόνιο. Το πιο πιθανό είναι ότι δε θα υπάρχουν πλέον δύο κατηγορίες εισιτηρίων, το απλό των 0,80 και το χρονικό των 0,90 ευρώ, αλλά ένα ενιαίο εισιτήριο το οποίο θα έχει κόστος 1 ευρώ.

Η όποια αύξηση δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη και δεν αποκλείεται να είναι μεγαλύτερη, κάτι το οποίο πάντως θα ξεκαθαρίσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας προτεραιότητες για την ανάπτυξη, έθεσε το ζήτημα της εισιτηριοδιαφυγής. «Προχωρούμε στην αναδιάταξη του μηχανισμού ελέγχων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της εισιτηριοδιαφυγής που στερεί αναγκαίους και σημαντικούς πόρους, με άμεσο στόχο μέχρι το τέλος του 2012 να περιοριστεί κατά 50%», δήλωσε ο υπουργός.

1,75 το εισιτήριο

Σήμερα το πραγματικό κόστος μετακίνησης του κάθε επιβάτη του ΟΑΣΘ (προσήκον κόμιστρο ονομάζεται) είναι 1,75 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ. Το κόστος αυτό αφορά κάθε επιβάτη, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που πληρώνουν μειωμένο εισιτήριο (μαθητές, φοιτητές, άνω των 65 ετών κ.λπ.).

Τα υπουργεία Μεταφορών και Οικονομικών αποφασίζουν κάθε χρόνο ποιο θα είναι το κόστος της τιμής του εισιτηρίου που θα πληρώνουν οι επιβάτες και το υπόλοιπο ποσό το πληρώνει το ελληνικό Δημόσιο. Ο ΟΑΣΘ υποχρεούται κάθε χρόνο μέχρι τις 10 Οκτωβρίου να υποβάλλει τον προϋπολογισμό του για το επόμενο έτος και οι υπουργοί Μεταφορών και Οικονομικών αποφασίζουν το αργότερο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου για το ύψος της επιδότησης, ενώ έχουν τη δυνατότητα ακόμα και να τη σταματήσουν, κάτι το οποίο όμως αποκλείεται.

20% εισιτηριοδιαφυγή

Η εισιτηριοδιαφυγή στη Θεσσαλονίκη φτάνει περίπου στο 20%. Ετσι, αν αναλογιστεί κανείς ότι με τα λεωφορεία του οργανισμού μετακινούνται ημερησίως περίπου 500.000 επιβάτες (ή 180 εκατ. ετησίως), τότε η αναγωγή δείχνει ότι περίπου 100.000 επιβάτες μετακινούνται ημερησίως χωρίς να πληρώσουν εισιτήριο!

«Από την 1η του περασμένου Φεβρουαρίου εντατικοποιήσαμε σε δύο λεωφορειακές γραμμές τους ελέγχους κομίστρου και διαπιστώσαμε ότι γίνεται... χαμός», είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χρήστος Στεφανίδης. Οπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, η εντατικοποίηση των ελέγχων έγινε σε δύο γραμμές οι οποίες έχουν πολύ μεγάλες πληρότητες, τη 10 που εκτελεί το δρομολόγιο Χαριλάου – Ν. Σ. Σταθμός και την 31 που εκτελεί το δρομολόγιο Βούλγαρη – ΚΤΕΛ. Τι διαπιστώθηκε; Ενώ μέχρι και τον Ιανουάριο τα πρόστιμα που βεβαιώνονταν μηνιαίως ήταν περίπου 100 ανά γραμμή, εκτινάχθηκαν στα... 900 ανά γραμμή!

Από τον περασμένο μήνα, εξάλλου, ο ΟΑΣΘ προχώρησε σε ένα εύκολα εφαρμόσιμο μέτρο, το οποίο συμβάλλει στην αντιμετώπιση της εισιτηριοδιαφυγής. «Σε 18 λεωφορειακές γραμμές, οι οποίες έχουν πληρότητα μικρότερη του 25%, ως επί το πλείστον αυτές που εκτελούν δρομολόγια στα χωριά, γύρω από τη Θεσσαλονίκη, οι επιβάτες επιβιβάζονται πλέον μόνον από την μπροστινή πόρτα του λεωφορείου, ενώ από τις άλλες δύο γίνεται μόνο αποβίβαση. Ετσι ο οδηγός ελέγχει αν γίνεται ακύρωση του εισιτηρίου ή αν ο επιβάτης έχει κάρτα απεριορίστων διαδρομών. Σε αυτές τις 18 γραμμές λοιπόν, η ακύρωση των εισιτηρίων αυξήθηκε σε ένα μήνα σε ποσοστό 25% με 30%», υπογραμμίζει ο κ. Στεφανίδης.

Ο ίδιος προαναγγέλλει την επέκταση του μέτρου σε άλλες τρεις γραμμές από την 1η Σεπτεμβρίου (66, 67 και 69) και ακολούθως σε όλες τις λεωφορειακές γραμμές οι οποίες έχουν πληρότητα μικρότερη του 25%.

Πηγή: agelioforos.gr


Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr/

ΗΠΑ: Σε έξαρση τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου


Συνολικώς 1.590 κρούσματα ιού του δυτικού Νείλου έχουν μετά τον Ιανουάριο καταγραφεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η ασθένεια αυτή εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1999.

Σύμφωνα με αμερικανούς επιδημιολόγους, «η τάση εκδήλωσης της ασθένειας επί αμερικανικού εδάφους είναι, φέτος, σαφώς ανοδική». Εξήντα έξι κρούσματα υπήρξαν θανατηφόρα, όπως ανέφερε το «Κέντρο Ελέγχου των Ασθενειών και Πρόληψης των λοιμωδών νοσημάτων».

Συγκριτικά, στο τέλος του β’ 10ήμερου του Αυγούστου τα κρούσματα ήταν 1.118 εκ των οποίων τα θανατηφόρα ήταν 41, δήλωσε η ανωτέρω πηγή. Πλήττεται εσχάτως δεινά το Τέξας με 733 συνολικώς κρούσματα της ασθένειας, διευκρίνισε.

Μάλιστα, στην πολιτεία αυτή έως πολύ πρόσφατα τα κρούσματα δεν ξεπερνούσαν τα 200, σύμφωνα με την ανακοίνωση των τοπικών υγειονομικών αρχών. Τα 733 κρούσματα της νόσου -σε μία και μόνη πολιτεία- αποτελούν χωρίς προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ για το χρονικό διάστημα μετά το έτος 1999.

Οι ίδιοι επιδημιολόγοι διαβλέπουν πάντως ότι «εφεξής η εκδήλωση της ασθένειας κατά το μάλλον ή ήττον θα περιοριστεί επί αμερικανικού εδάφους».


Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

ΗΠΑ: Οδηγός ετών... 100 τραυμάτισε εννέα παιδιά


Ένας οδηγός 100 ετών έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του έξω από ένα σχολείο στο Λος Άντζελες με αποτέλεσμα να τραυματίσει 11 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων εννέα παιδιά, μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός NBC.

Τέσσερα από τα παιδιά φέρεται ότι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση ύστερα από το χθεσινό τροχαίο. Το ατύχημα σημειώθηκε την ώρα που τα παιδιά έφευγαν από το δημοτικό τους σχολείο και βρίσκονταν με τους γονείς τους σε περίπτερο όπου αγόραζαν σνακ.

Ο οδηγός που ονομάζεται Πρέστον Κάρτερ έκανε όπισθεν με το αυτοκίνητό του στο χώρο στάθμευσης ενός σούπερ μάρκετ όταν έχασε τον έλεγχο του οχήματος εγκλωβίζοντας τέσσερα από τα παιδιά κάτω από αυτό.

«Είχα βάλει όπισθεν για να βγω από τον χώρο στάθμευσης και να πάω σπίτι μου αλλά έχασα τον έλεγχο (του αυτοκινήτου). Τα φρένα δεν έπιασαν, κάτι έγινε. Λυπάμαι», είπε ο αιωνόβιος οδηγός.

Ο Κάρτερ δεν συνελήφθη και έφυγε μαζί με την κόρη του, η οποία χαρακτήρισε το ατύχημα «σήμα κινδύνου» και είπε ότι ο πατέρας της δεν θα ξαναοδηγήσει. Η άδεια οδήγησης του Κάρτερ θα έληγε στις 5 Σεπτεμβρίου.


Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Σε απεργία από αύριο το προσωπικό της Lufthansa


Η απεργία του ιπτάμενου προσωπικού της αεροπορικής εταιρείας Lufthansa με μισθολογικά αιτήματα θα αρχίσει αύριο, όπως ανακοίνωσε το γερμανικό συνδικάτο Ufo με μήνυμα προς τους εργαζόμενους που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του. «Η Παρασκευή θα είναι η πρώτη ημέρα που η απεργία θα γίνει πραγματικότητα», αναφέρεται στο μήνυμα του συνδικάτου, χωρίς άλλες λεπτομέρειες. Η ακριβής ώρα και τα αεροδρόμια που θα πληγούν από την απεργιακή κινητοποίηση δεν θα ανακοινώνονται παρά έξι ώρες πριν από την έναρξη της απεργίας.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Επίσκεψη Μέρκελ στην Κίνα


Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έφτασε σήμερα στην Κίνα, για τη δεύτερη επίσκεψή της στη χώρα μέσα σε ένα χρόνο. Τη συνοδεύει η μεγαλύτερη γερμανική αντιπροσωπεία που έχει επισκεφτεί ποτέ την Κίνα. Η Μέρκελ έχει προγραμματιστεί να συναντήσει τον Κινέζο πρωθυπουργό, Γουέν Ζιαμπάο με την έναρξη της διήμερης επίσκεψης, ενώ επτά γερμανοί υπουργοί θα έχουν συνομιλίες με αντίστοιχους κινέζους ομολόγους τους. Κίνα και Γερμανία το διήμερο της παρουσίας της Μέρκελ στο Πεκίνο θα υπογράψουν οκτώ επίσημες συμφωνίες.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Διαφωνίες κοινωνικών εταίρων στις αλλαγές για κατώτατο μισθό


Απόκλιση απόψεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και του υπουργείου Εργασίας σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, με το οποίο θα καθορίζεται στο εξής ο κατώτερος μισθός, διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Στη συνάντηση, που χθες, δεν ετέθη το ύψος του βασικού μισθού, ενώ εξετάστηκε το θέμα της διαχείρισης των πόρων των Οργανισμών Εστίας και Κατοικίας, που έχουν καταργηθεί, με δεδομένο ότι η θητεία της διοικούσης επιτροπής που είχε συσταθεί λήγει σε ένα μήνα.

Οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν στη σύσταση δύο επιτροπών που θα εξετάσουν τρόπους για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, καθώς και για την αντιμετώπιση της ανεργίας κυρίως των νέων.

«Η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα την αυτονομία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θεωρεί ωστόσο, ότι θα πρέπει η συμμετοχή του κράτους στις διαπραγματεύσεις, να είναι πιο ουσιαστική», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, (ΓΣΕΕ) Γιάννης Παναγόπουλος, τόνισε ότι η συνομοσπονδία αρνείται εξ αρχής να συζητήσει άλλον τρόπο διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού, εκτός από τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ χαρακτήρισε «άνισα και επώδυνα» τα μέτρα που προωθούνται.


Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Στις 7 Σεπτεμβρίου οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα


Την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου αναμένεται να επανέλθουν στην Ελλάδα οι επικεφαλής της τρόικας, ενώ θα έχει προηγηθεί την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου η άφιξη εξειδικευμένων τεχνικών κλιμακίων.

Αυτό ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Γιώργου Μέργου με τον μόνιμο εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, Μπομπ Τράα, κατά την οποία τέθηκε επί τάπητος ο προγραμματισμός των επαφών της τρόικας.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να συναντηθούν αρχικά με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών και στη συνέχεια με τους εμπλεκόμενους υπουργούς στο πακέτο των μέτρων 11,7 δισ. ευρώ, όπως τον υπουργό Εργασίας.


Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

«Πράσινο φως» από το υπουργείο Οικονομικών για 35 εκατ. ευρώ στην ΚΕΔΕ


Ποσό 35 εκατομμυρίων ευρώ θα διαθέσει το υπουργείο Οικονομικών στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), καθώς διαπιστώθηκε από το γενικό λογιστήριο του κράτους ότι η σχετική πίστωση είναι διαθέσιμη προς ανάληψη και αφού ελήφθησαν υπόψη τα ταμειακά διαθέσιμα και το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου.

Αυτό ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μετά, όπως επισήμανε, την οδηγία του πρωθυπουργού αναφορικά με την απόδοση της δ΄ δόσης των οφειλών του Δημοσίου προς τους δήμους, ύψους 213,875 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι υπήρξε συνάντηση του πρωθυπουργού και των αρμοδίων υπουργών με την ηγεσία της ΚΕΔΕ, ενώ οι δήμοι της χώρας παραμένουν κλειστοί επί διήμερο, λόγω των οφειλών του Δημοσίου προς αυτούς.


Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Στο υπουργείο Υγείας σήμερα ο Ευ. Βενιζέλος


Το υπουργείο Υγείας θα επισκεφθεί σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, συνοδευόμενος από τους υπεύθυνους του τομέα υγείας του κινήματος, Δημήτρη Κρεμαστινό και Συμεών Κεδίκογλου.

Στόχος της επίσκεψης είναι η ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λυκουρέντζο επί της πολιτικής που θα εφαρμοσθεί όσον αφορά τη λειτουργία των νοσοκομείων, τις υπάρχουσες ελλείψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, τη λειτουργία του ΕΚΑΒ, καθώς και τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στη συνεργασία με τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς.


Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

«Έφυγε» ο δημοσιογράφος Δημήτρης Γουσίδης


Εχασε τη μάχη με τη ζωή ο δημοσιογράφος Δημήτρης Γουσίδης. Για πάνω από 40 χρόνια στο γραφείο των Νέων στη Θεσσαλονίκη, επί 10 χρόνια πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Μακεδονίας Θράκης και "μάχιμος" δημοσιογράφος μέχρι την τελευταία του πνοή. Ο Δημήτρης Γουσίδης αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 5.30 το απόγευμα από τον μητροπολιτικό ναό Γρηγορίου Παλαμά στη Θεσσαλονίκη.

ΝΔ: Εκλέγεται ο νέος γραμματέας του κόμματος


Ως η πρώτη εσωκομματική αναμέτρηση για τη Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζεται η εκλογή του νέου γενικού γραμματέα, που θα γίνει στις 10:30 το πρωί σε ειδική συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ, υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Στο εσωτερικό του κόμματος έχουν διαμορφωθεί δύο κυρίαρχες τάσεις που εκφράζονται από τους κ.κ. Νικήτα Κακλαμάνη και Εμμανουήλ Κεφαλογιάννη.

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com 

Στο τραπέζι «ψαλίδι» σε δώρα και επιδόματα

Τι περιλαμβάνει το πακέτο περικοπών που μελετά η κυβέρνηση
 

Η πλήρης κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος για το καλοκαίρι για όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, συζητήθηκε ως ένα από τα κύρια εναλλακτικά σενάρια για το πακέτο των μέτρων ύψους 11,7 δισ. Ευρώ, στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Θεωρείται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση θα προκύψει καθαρή εξοικονόμηση 2,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, στο «πακέτο» περιλαμβάνεται και η κατάργηση των εποχικών επιδομάτων ανεργίας, τα οποία λαμβάνουν 150.000- 160.000 άτομα, που εργάζονται εποχικά, όπως ξενοδοχοϋπάλληλοι, οικοδόμοι, καλλιτέχνες, καπνεργάτες, κ.ά.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υποστηρίζει ότι εάν καταργηθούν πλήρως τα δώρα και το επίδομα για το καλοκαίρι των συνταξιούχων, τότε οι περικοπές στις συντάξεις μπορεί να επιβληθούν από τα 1.000 ευρώ και άνω. Ενώ, στην περίπτωση που οι μειώσεις στα δώρα είναι κλιμακωτές (όπως, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητεί η ΔΗΜΑΡ), τότε οι συντάξεις θα περικοπούν από τα 600 ή τα 700 ευρώ.

Επίσης, στις προτάσεις περιλαμβάνεται η κατάργηση των δώρων και του επιδόματος άδειας για τους εν ενεργεία υπαλλήλους του Δημοσίου (1.000 ευρώ τον χρόνο μεικτά), η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ, σημαντικές περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη, «μαχαίρι» στις επιχορηγήσεις των ΟΤΑ, καθώς και μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 300- 500 εκατ. ευρώ εντός της επόμενης διετίας.

Η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππο Σαχινίδη, Γιώργο Κουτρουμάνη και Χρήστο Πρωτόπαπα, και τον εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρη Χατζησωκράτη, διήρκησε 4 και πλέον ώρες, καθώς άρχισε στις 8 το βράδυ χθες και τέλειωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα σήμερα. Στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν, εκ νέου, διαφωνίες μεταξύ των εκπροσώπων των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση για συγκεκριμένα μέτρα που θεωρούνται αντικοινωνικά (π.χ. για τη δραστική περιστολή του ΕΚΑΣ, ή για την οριζόντια μείωση των επιδομάτων ανεργίας χωρίς εισοδηματικό πλαφόν).

Αναζητείται, εξάλλου, «φόρμουλα», προκειμένου να αποφύγουν οι μάχιμοι ένστολοι την εφετινή μείωση στο ειδικό μισθολόγιό τους (αναδρομικά από την 1η Ιουλίου). Ενώ, θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα ισχύσει τελικά η πρόταση για μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ το μήνα.

Παράλληλα, συζητήθηκε η άποψη να εγγραφεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με «ρήτρα ισοδύναμου», ένα μέρος από τα 11,7 δισ. ευρώ, το οποίο θα αφορά σε μέτρα που θεωρούνται απολύτως άδικα κοινωνικά. Και στην περίπτωση που η ανάπτυξη στη χώρα σημειώσει ταχύτερους ρυθμούς ή βρεθούν έσοδα από τη φοροδιαφυγή, να αντικατασταθούν.

Το βέβαιο είναι, όπως επισημαίνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ότι όλες οι εκκρεμότητες πρέπει να έχουν κλείσει έως τις 6 Σεπτεμβρίου, καθώς, όπως έγινε γνωστό χθες, οι επικεφαλής της τρόικας έρχονται τελικά στην Αθήνα στις 7 Σεπτεμβρίου. Οι τρεις εκπρόσωποι των δανειστών θα παραμείνουν στην Ελλάδα έως και τις 13 Σεπτεμβρίου, καθώς στη συνέχεια θα μεταβούν, μαζί με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, στη Λευκωσία, για τη συνεδρίαση του Eurogroup. Στην Κύπρο, ο κ. Στουρνάρας θα πρέπει να ενημερώσει αναλυτικά για τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο πακέτο της διετίας 2013- 2014.


Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com