Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Γερμανία: Αριστερή στροφή των Σοσιαλδημοκρατών στο θέμα του ευρώ

Ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος μαίνεται ήδη. Όχι στο στρατιωτικό, αλλά στο νομισματικό πεδίο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιχειρούν να συντρίψουν τον ισχυρότερο εχθρό του δολαρίου, το ευρώ. Και προς το σκοπό αυτό χρησιμοποιούν κάθε είδους βρόμικο και βίαιο μέσο.

Η «τρελή», αλλά όχι και πολύ καινούρια αυτή θεωρία, που προέρχεται από έναν κατά τα άλλα νηφάλιο οικονομολόγο, τον χρηματιστηριακό αναλυτή Ντιρκ Μίλερ, είχε την τιμητική της την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο. Όμως ούτε αυτή, ούτε άλλες παρόμοιες «ιστορίες για αγρίους» μπόρεσαν να κλέψουν την παράσταση από ένα γνήσιο πολιτικό κείμενο, που συνυπέγραφαν τρεις διάσημοι διανοούμενοι, ο κοινωνιολόγος Γιούργκεν Χάμπερμας, ο φιλόσοφος Γιούλιαν Νίντα-Ρούμελιν και ο οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ. Ο στόχος του «Μανιφέστου», όπως τονίζουν οι συγγραφείς του, είναι να μπει φρένο στην περαιτέρω αποσύνθεση της ευρωζώνης. Προς το σκοπό αυτό πρέπει να αλλάξει ο ευρωπαϊκός «βηματισμός»: Τα «μικρά βήματα» της Άγκελα Μέρκελ πρέπει να αντικατασταθούν από ρωμαλέα άλματα - με πρώτα την αμοιβαιοποίηση των χρεών (σ.σ.: ένα πρόπλασμα των ευρωομολόγων) και την πολιτική ενοποίηση.

Αλλά ούτε και αυτό το μανιφέστο θα είχε μεγάλη απήχηση στη δημοσιότητα, αν δεν τύχαινε να το υιοθετήσει πάραυτα ένας σημαντικός πολιτικός: ο Σίγκμαρ Γκάμπριελ. Λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίησή του, ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) το είχε μετατρέψει σε σημαία του κόμματός του. Ή, μάλλον, σε βαρύ οπλισμό: «Στη θέση των νεροπίστολων της Μέρκελ έβαλε τα μπαζούκας» έγραψε εφημερίδα.

Από τότε έχει αλλάξει το πολιτικό κλίμα στη Γερμανία. «Επιτέλους μια εναλλακτική πρόταση» έγραψε η «Sueddeutsche Zeitung». Μια ριζοσπαστική ιδέα, που θα δώσει νέα τροπή στη συζήτηση για την κρίση στην Ευρώπη. Όλα δείχνουν τώρα, ότι η συζήτηση που άνοιξε με το μανιφέστο, δεν θα είναι απλό αναμάσημα των προηγούμενων. Η κρίση του ευρώ, όπως παραδέχονται όλοι, δεν λύνεται πλέον με τα ημίμετρα και τα μισόλογα του παρελθόντος. Το ζητούμενο είναι τώρα λύσεις, που θα αντέχουν στο χρόνο και θα φέρουν αναπόφευκτα σε μετωπική σύγκρουση την πολιτική με το τραπεζικό κατεστημένο.

Η αριστερή στροφή του Γκάμπριελ δεν ήρθε από τον ουρανό. Είχαν προηγηθεί κρίσιμες διαβουλεύσεις με άλλους σοσιαλδημοκράτες ηγέτες στη Γερμανία και την Ευρώπη, αλλά και πολλές δημοσκοπήσεις που έδειχναν, ότι η μέχρι τότε ευθυγράμμισή του με το «όχι» της καγκελαρίου στο θέμα των ευρωομολόγων, ωφελούσε αποκλειστικά την τελευταία. Το μανιφέστο των Χάμπερμας και Σία ήταν έτσι γι αυτό η χρυσή ευκαιρία για να αλλάξει πορεία.

Ο πρόεδρος του SPD είχε όμως και εσωκομματικούς λόγους γι αυτή τη στροφή. Τον ερχόμενο Φεβρουάριο πρόκειται να γίνει η επιλογή του υποψήφιου καγκελάριου του κόμματος για τις εκλογές του 2013. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι δυο ανταγωνιστές του στην εσωκομματική «τρόικα», ο πρώην υπουργός οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ, και ο πρώην υπουργός εξωτερικών Φρανκ Βαλτερ Σταϊνμάγιερ, είναι πολύ πιο δημοφιλείς από αυτόν στο ευρύτερο εκλογικό σώμα. Με το «ναι» στο μανιφέστο ελπίζει έτσι να εδραιώσει την υποστήριξη της αριστερής πτέρυγας του κόμματός του.

Τέτοιο πρόβλημα υποστήριξης δεν έχει η Μέρκελ. Η θέση της, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, είναι αδιαμφισβήτητη – τόσο στο κόμμα της, τους Χριστιανοδημοκράτες, όσο και στη δημοσιότητα. Όμως αυτό δεν σημαίνει παντοδυναμία. Στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ο λόγος της δεν είναι νόμος. Οι δυο κυβερνητικοί εταίροι της, οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας, και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες κάνουν συχνά του κεφαλιού τους. Το αίτημα τους μάλιστα, να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, παίρνει τελευταία τη μορφή σκανδάλου. Κι αυτό δυσκολεύει τη θέση της ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το ευρώ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ακόμα περισσότερο αρνητικό για την καγκελάριο είναι όμως το γεγονός, ότι δεν έχει κατορθώσει να βρει κάποιο καινούριο «τρανταχτό» ευρω-θέμα. Τα «ευρήματα» της από τα δυο περασμένα χρόνια, ήτοι οι προστατευτικές ομπρέλες EFSF και ESM, καθώς και το σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας, δεν τη βοηθάνε καθόλου, δεδομένου ότι αποδείχθηκαν λίγο αποτελεσματικά και είναι ως εκ τούτου ελάχιστα δημοφιλή. Το γεγονός λοιπόν ότι, ενόψει της νέας πολιτικής σεζόν, βρίσκεται ξαφνικά με άδεια χέρια αποτελεί σοβαρό μειονέκτημα έναντι του Γκάμπριελ.

Ο πρόεδρος του SPD έχει προφανώς επίγνωση αυτού του πλεονεκτήματος. «Ο πολιτικός, που έχει μηδαμινές πιθανότητες να γίνει καγκελάριος, ξέρει όμως να τις εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο» (Sueddeutsche Zeitung) ακονίζει καθημερινά το αριστερό προφίλ του - πότε ζητώντας νέους φόρους για τους υπερπλούσιους, και πότε επιτιθέμενος εναντίον των «τραπεζικών συμμοριών» της Ελβετίας, που διοχετεύουν τα λεφτά γερμανών φοροφυγάδων σε χώρες της Άπω Ανατολής. Και αυτό, πέρα από όλα τα άλλα, του δίνει τον αέρα ενός «Ρομπέν των Δασών» της μοντέρνας πολιτικής.

Γκάμπριελ – Μέρκελ, σημειώσατε «1»; Όχι ακόμα. Η επίθεση του προέδρου του SPD δεν έχει αλλάξει σοβαρά το συσχετισμό δυνάμεων στη Γερμανία. Έχει ανατρέψει όμως την ατζέντα για το ευρώ. Και αυτό, αν γίνει τελικά ευνοϊκά δεκτό από την κοινή γνώμη, θα δώσει μεγάλο πλεονέκτημα για τους Σοσιαλδημοκράτες ενόψει των εκλογών του 2013. Ανεβάζοντας και τις δικές του «μηδενικές» μετοχές στον αγώνα για το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου.

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις και οι ωμότητες στη Συρία

Οι αντάρτες της Συρίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέρριψαν ένα μαχητικό αεροσκάφος τύπου MiG-23 στα ανατολικά της χώρας, κάτι που εάν αληθεύει συμβαίνει για πρώτη φορά από την έναρξη της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ πριν από 17 μήνες. Την ώρα που οι αντάρτες γιόρταζαν την κατάρριψη, όμως, η εικόνα τους αμαυρωνόταν από τα φρικιαστικά βίντεο που κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο και έδειχναν τις ωμότητες που έχουν διαπράξει.

Από την πλευρά του ο στρατός εισέβαλε, με άρματα και τεθωρακισμένα, στη συνοικία Σάιφ αλ Νταουλάχ, στο Χαλέπι. Ο εκπρόσωπος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ) Κάσεμ Σααντεντίν είπε ότι τα αντιαεροπορικά των ανταρτών κατέρριψαν το στρατιωτικό αεροσκάφος κοντά στο Ντέιρ αλ Ζορ με ένα βλήμα των 14,5 χιλιοστών. Ερασιτεχνικό βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube δείχνει ένα αεροπλάνο που έχει χτυπηθεί ενώ ακούγονται σφοδρά πυρά.

Στρατιωτική πηγή μιλώντας στο επίσημο πρακτορείο Sana επιβεβαίωσε την απώλεια του αεροσκάφους υποστηρίζοντας όμως ότι οφείλεται σε μηχανική βλάβη. Ο πιλότος διασώθηκε χρησιμοποιώντας το εκτοξευόμενο κάθισμα και σύμφωνα με τις αρχές έχει ξεκινήσει έρευνα για τον εντοπισμό του. Ωστόσο, μια ομάδα ανταρτών υποστηρίζει ότι τον έχει ήδη αιχμαλωτίσει και μάλιστα παρουσίασε ένα βίντεο στο οποίο ένας γενειοφόρος δηλώνει ότι είναι ο σμηναγός που είχε ως αποστολή να βομβαρδίσει την πόλη Μουχασάν.

Από το Χαλέπι, ένας εκπρόσωπος των ανταρτών ζήτησε να δημιουργηθεί μια ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού από τη διεθνή κοινότητα. «Στη Λιβύη η διεθνής κοινότητα βοήθησε στην ανατροπή του Καντάφι αλλά εδώ στη Συρία μας αφήνουν να πεθάνουμε», δήλώσε στο Γαλλικό Πρακτορείο από τη συνοικία Αλ Σούκαρι όπου σήμερα είχαν σταματήσει οι οδομαχίες. Αντιθέτως, ο στρατός μπήκε με άρματα στο Σάιφ αλ Νταουλάχ, τη συνοικία στο δυτικό Χαλέπι που είχαν υπό τον έλεγχό τους οι αντάρτες.

Στη Δαμασκό ο στρατός βομβάρδισε συνοικίες στα νότια και ξεκίνησε μια επιχείρηση εξονυχιστικής έρευνας στην Παλιά Πόλη όπου έχουν στηθεί 70 οδοφράγματα, μπλοκάροντας μια από τις πιο πολυσύχναστες αρτηρίες. Οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν συλλάβει μέχρι τώρα 22 άτομα ενώ ερεύνησαν και ένα κοιμητήριο αναζητώντας όπλα των ανταρτών, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες και ακτιβιστές.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης στην πόλη Χαράστα, στα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, όπως και στο Ντέιρ αλ-Ζορ και σε πολλές κοινότητες που ελέγχουν οι αντάρτες σε αυτήν την περιοχή, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Σύμφωνα με τον πρώτο, προσωρινό απολογισμό, μόνο σήμερα οι νεκροί ανέρχονται σε 87. Από αυτούς οι 49 ήταν πολίτες, 28 στρατιώτες και 10 αντάρτες.

Από τη Δαμασκό, ο επικεφαλής της αποστολής επιτήρησης του ΟΗΕ στη Συρία (UNSMIS) στρατηγός Μπαμπακάρ Γκαγέ, σημείωσε ότι «η βία αυξάνεται σε πολλές περιοχές της Συρίας», εκφράζοντας τη λύπη του επειδή «η χρήση βαρέων όπλων από την κυβέρνηση και οι στοχευμένες επιθέσεις από την αντιπολίτευση σε αστικά κέντρα έχουν βαρύ τίμημα σε αθώους πολίτες». Σήμερα αναχώρησαν από τη Συρία άλλοι 21 παρατηρητές του ΟΗΕ. Η εντολή της UNSMIS λήγει στις 20 Αυγούστου.

Τρία βίντεο που αναρτήθηκαν στο YouTube παρουσιάζουν αντάρτες να ρίχνουν πτώματα από στέγες σπιτιών, να στραγγαλίζουν έναν άνδρα και να δολοφονούν εν ψυχρώ έναν τρίτο. Τα βίντεο, που πιθανότατα έχουν γυριστεί στο Χαλέπι, δεν φέρουν ημερομηνία και η αυθεντικότητά τους δεν μπορεί να εξακριβωθεί. Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν καταγγείλει τόσο την κυβέρνηση όσο και τους αντάρτες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, στις 8 Αυγούστου, ακτιβιστές και μέλη του ΕΣΣ συνέταξαν έναν «κώδικα συμπεριφοράς» και δεσμεύτηκαν να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Α. Σαμαράς: «Ενωμένοι σαν γροθιά, θα νικήσουμε»

Στην Πύλο για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, από όπου κάλεσε όλους τους πολίτες να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να ξεπεραστεί η κρίση.

Όπως ανέφερε ο κ. Σαμαράς μόλις ετοιμαστεί η λίστα με τις περικοπές ύψους 11,5 δισ. ευρώ θα δοθεί στα χέρια των πολιτικών αρχηγών. Πληροφορίες ανέφεραν μάλιστα ότι θα προηγηθεί συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση πριν από την άφιξη του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ στην Ελλάδα, στις 22 Αυγούστου. Οι πληροφορίες αυτές ωστόσο διαψεύστηκαν αργότερα από το Μαξίμου.

Στη συνάντησή του με τον δήμαρχο Πύλου ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Ήρθα και εγώ στον τόπο μου για να πάρω δύναμη. Και να ευχηθώ σε όλους τους Έλληνες, αυτές τις άγιες μέρες, καλή Παναγιά. Θέλω να γνωρίζετε ότι η σημαία του αγώνα για όλη την Ελλάδα είναι ψηλά. Αγωνιζόμαστε προκειμένου να πετύχουμε το στόχο, που δεν είναι άλλος, από τη γρήγορη έξοδο της χώρας από την κρίση. Και προς την κατεύθυνση αυτή, καλώ όλους τους Έλληνες, πέρα και πάνω από κόμματα, να είμαστε μία ενωμένη γροθιά. Γιατί τώρα είναι η Ελλάδα που μετράει και τίποτα άλλο. Και είμαι βέβαιος, ότι με τη βοήθεια της Παναγιάς, θα κερδίσουμε. Μάχη δύσκολη, ανηφορική, δύσβατη, με συνεχείς αναταράξεις, θα την κερδίσουμε».

Υπενθυμίζεται ότι μετά την έλευση Γιούνκερ στην Αθήνα ο κ. Σαμαράς θα αναχωρήσει για το Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί για πρώτη φορά με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Στην Καλαμάτα, κατά την υποδοχή του από τον δήμαρχο της πόλης, ο κ. Σαμαράς απηύθυνε κάλεσμα ενότητας σε όλους τους πολίτες. «Μαζί ενωμένοι σαν γροθιά θα νικήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com


Κούβα: Τα 86α γενέθλιά του γιόρτασε ο Φιντέλ Κάστρο

Με διακριτικότητα και απλά μηνύματα από τους φίλους και τους πολιτικούς συμμάχους του γιόρτασε ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο τα 86α γενέθλιά του, σε στενό οικογενειακό κύκλο όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια.

Στο Μέγαρο των Πιονιέρων στην Αβάνα, όπου παλαιότερα γιόρταζε ο Κάστρο μαζί με μικρά παιδιά, του ετοίμασαν την παραδοσιακή γενέθλια τούρτα, την οποία πάντως δεν έχει δοκιμάσει ούτε μία φορά από το 2006, μετά τη σοβαρή ασθένειά του που στάθηκε αφορμή για την απομάκρυνσή του από την εξουσία. Οι πρόεδροι της Βολιβίας και της Νικαράγουας, Έβο Μοράλες και Ντανιέλ Ορτέγα, καθώς και το κυβερνών κόμμα του Σαλβαδόρ έστειλαν ευχετήρια μηνύματα που δημοσιεύτηκαν στον τοπικό Τύπο. Ο Μοράλες τον χαρακτήρισε «υπόδειγμα διεθνούς αλληλεγγύης» ενώ ο Ορτέγα χαιρέτισε τον «αδάμαστο καθοδηγητή».

Οι εφημερίδες δημοσίευσαν επίσης ευχές απλών Κουβανών και αποσπάσματα από βιβλία που εξυμνούν τις αρετές του ανθρώπου ο οποίος κυβέρνησε την Κούβα επί σχεδόν μισό αιώνα προτού παραχωρήσει την εξουσία στον αδελφό του, Ραούλ. Σχεδόν παντού στο νησί ομάδες νέων οργάνωσαν εκδηλώσεις και συναυλίες, όπως στη γενέτειρα του Κάστρο, το Μπιράν, που απέχει 650 χιλιόμετρα από την Αβάνα.

Ανέκαθεν ο Κάστρο κρατούσε την ιδιωτική του ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, σε σημείο που πολλοί Κουβανοί αγνοούν μέχρι και σήμερα το όνομα της συζύγου του, της Ντάλια Σότο ντελ Βάγιε και των πέντε παιδιών που έχει αποκτήσει το ζεύγος. Από το 2006 ο «Κομαντάντε» γιορτάζει πάντα σε οικογενειακό κύκλο· πολύ περισσότερο που φέτος δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως από τον Απρίλιο ενώ από τα μέσα Ιουνίου έχει σταματήσει και να δημοσιεύει άρθρα με τις απόψεις του για διεθνή θέματα.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Αγροτική Ασφαλιστική: Απάτη με ασφαλιστικά συμβόλαια διερευνά ο εισαγγελέας

Στη διερεύνηση καταγγελιών για την Αγροτική Ασφαλιστική, σύμφωνα με τις οποίες έχει γίνει εικονική καταγγελία ομαδικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων υπαλλήλων της Αγροτικής Τράπεζας ώστε να εισπράξουν ολόκληρο το ποσό των συμβολαίων τους, προχωρά ο οικονομικός εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτης.

Η κατεπείγουσα παραγγελία του εισαγγελέα διαβιβάστηκε στην διεύθυνση οικονομικής Επιθεώρησης και περιλαμβάνει καταγγελίες που έφθασαν στο ΣΔΟΕ για παρατυπίες που σχετίζονται με τα ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια των υπαλλήλων. Οι καταγγελίες αναφέρουν ότι λόγω μειωμένων αποδοχών οι εργαζόμενοι «πίεσαν» τη διοίκηση να προχωρήσει σε εικονικές καταγγελίες των συμβάσεων με την Ασφαλιστική, προκειμένου να πάρουν όλο το ποσό που προέβλεπαν τα ασφαλιστήρια συμβόλαιά τους.

Σύμφωνα με άλλες καταγγελίες το έλλειμμα που προκλήθηκε από τις αποχωρήσεις των εργαζομένων καλύφθηκε από την Αγροτική Ασφαλιστική, γεγονός που ζημίωσε την εταιρεία. Τέλος, κατά τις ίδιες καταγγελίες, δεν παρακρατήθηκε φόρος, γεγονός που εάν έχει βασιμότητα συνιστά το αδίκημα της φοροδιαφυγής. Γι αυτό ο εισαγγελέας έδωσε εντολή να ερευνηθεί εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της φοροδιαφυγής, της απιστίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται στο Θριάσειο η Βίκυ Σταμάτη

Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται στο Θριάσειο Νοσοκομείο της Αθήνας, όπου μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο κρατουμένων του Κορυδαλλού το βράδυ της Κυριακής, η Βίκυ Σταμάτη, σύζυγος του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, μετά από χάπια που φέρεται να έλαβε.

Το περιστατικό σημειώθηκε την Κυριακή περί τις 19.30, όταν η κ. Σταμάτη ειδοποίησε τον δεσμοφύλακα πώς έλαβε 5 αγχολυτικά χάπια και ότι η εικόνα της ήταν υποτονική. Αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο κρατουμένων, όπου ενημέρωσε τους γιατρούς πώς πήρε τα συγκεκριμένα χάπια. Εκεί αποφασίστηκε η μεταφορά της στο Θριάσειο νοσοκομείο. Ιατρικές πηγές ανέφεραν πως όταν της ζητήθηκε να υποβληθεί σε πλύση στομάχου, η κ. Σταμάτη αρνήθηκε. Η έξοδός της από το νοσοκομείο κι η επιστροφή της στις φυλακές θα αποφασιστεί από τους γιατρούς, ανάλογα με την πορεία της υγείας της, αλλά πιθανώς αυτό θα γίνει αύριο.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Δωρεάν είσοδος στο φιλικό ΠΑΟΚ – Ξάνθη

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ δίνει την ευκαιρία στους φιλάθλους της ομάδας να παρακολουθήσουν χωρίς εισιτήρια το φιλικό ματς με την ομάδα της Ξάνθης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΟΚ:

«Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοινώνει πως στον αυριανό φιλικό αγώνα εναντίον της Ξάνθη, που θα διεξαχθεί στις 20:00 στο γήπεδο της Τούμπας, η είσοδος θα είναι δωρεάν για όλες τις θύρες του γηπέδου».

Περισσότερες αθλητικές ειδήσεις: http://lpyrgos-sports.blogspot.com

Προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Το λαθρεμπόριο καύσιμων, τσιγάρων και ποτών, αλλά και το παραεμπόριο πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Η απώλεια του κράτους σε φόρους από αυτές τις δραστηριότητες είναι πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως, επισημάνθηκε από το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) στη συνάντησή του με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, προκειμένου να καταθέσει τις θέσεις της για ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι το νομοσχέδιο δεν πρέπει να ακολουθήσει την «πεπατημένη» των τελευταίων ετών τόσο σε επίπεδο στόχων, όσο και σε νομοτεχνικό επίπεδο, αλλά πρέπει να στοχεύει και στην ενίσχυση και επαναδραστηριοποίηση της πραγματικής οικονομίας. Θα πρέπει, επίσης, να αποβλέπει στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ώστε να δημιουργηθούν και οι προϋποθέσεις για σημαντική ελάφρυνση των φορολογικών βαρών. Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης πρέπει να έχει ταυτόχρονα δυο κατευθύνσεις: και προς τα μεσαία εισοδήματα, αλλά και κυρίως προς τα μεγάλα τα οποία «εξαφανίζονται» και με νομότυπες διαδικασίες.

Βασικοί, επιπρόσθετοι σημαντικοί στόχοι και αρχές που πρέπει να έχει το νομοσχέδιο υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες είναι, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ:

- Η ανατροπή του συνδρόμου της «παραίτησης» και αποχής, του ενεργού παραγωγικού δυναμικού της χώρας και ιδιαίτερα της μικρής κλίμακας επιχειρηματικότητας, στην δραστηριοποίηση της οποίας ελπίζουν και επενδύουν όλοι σήμερα στην Ευρώπη.

- Περιορισμός της παραοικονομίας.

- Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και οπωσδήποτε επαναφορά του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση.

- Διευκόλυνση της επενδυτικής επαναδραστηριοποίησης των ΜΜΕ με αυτοχρηματοδότηση.

- Περιορισμό του κόστους συμμόρφωσης. Το κόστος συμμόρφωσης προς τις φορολογικές διατάξεις εκτός από την φορολογική επιβάρυνση καθεαυτή επηρεάζει σημαντικά την απόδοση της επιχείρησης. Σύμφωνα με την European Tax Survey (Έρευνα για την φορολογία στην Ευρώπη), οι ΜΜΕ δαπανούν ένα επιπλέον 31% των καταβληθέντων φόρων για φορολογική συμμόρφωση, ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις το ποσοστό αυτό είναι μόλις 2%. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα το κόστος συμμόρφωσης είναι τουλάχιστον κατά 15 μονάδες υψηλότερο (περίπου 47%). Η αναζήτηση λοιπόν και θεσμοθέτηση ενός δεύτερου πυλώνα –παράλληλου πιο απλού φορολογικού συστήματος– προαιρετικού για μικρές επιχειρήσεις πρέπει να διερευνηθεί για το υπό διαμόρφωση νέο φορολογικό νομοσχέδιο, τονίζει η ΓΣΕΒΕΕ.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησε η κατεδάφιση παλιών σχολείων στο δ. Νεάπολης-Συκεών

Σε πορεία υλοποίησης η δημιουργία κεντρικής πλατείας και πάρκινγκ


Σε πορεία υλοποίησης περνά από σήμερα η δημιουργία μιας κεντρικής πλατείας, καθώς και ενός υπόγειου παρκινγκ, υποδομές οι οποίες θα αντικαταστήσουν το κτίριο των παλιών 1ου και 5ου δημοτικών σχολείων που εγκαταλείφτηκαν εδώ και χρόνια λόγω προβλημάτων στατικότητας.

Τα παλιά διδακτήρια βρίσκονται επί των οδών Παπαναστασίου, Ν. Παρασκευά, Ι. Μιχαήλ και Στ. Βελδεµίρη στη δηµοτική ενότητα Συκεών. Συγκεκριμένα, πρόκειται για µια έκταση συνολικού εμβαδού 2.340 τετραγωνικών μέτρων, όπου θα κατασκευαστεί υπόγειο παρκινγκ, στο υπέργειο μέρος του οποίου θα διαμορφωθεί πλατεία. Ο προϋπολογισμός της κατεδάφισης ανέρχεται στις 197.000 ευρώ.

«Για την περιοχή μας είναι ένα έργο πνοής που θα προσφέρει μεγάλη ανακούφιση στους συνδημότες μας και θα συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής», δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Επιπλέον, όπως αναφέρει, το έργο είχε προταχθεί κατά προτεραιότητα στο τεχνικό πρόγραμμα μετά τις διαβουλεύσεις που είχαν προηγηθεί με κατοίκους και τοπικούς φορείς. «Φθάσαμε στη τελική ευθεία της υλοποίησής του παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που τάχθηκε κατά της κατεδάφισης των κτιρίων και των βοηθητικών χώρων που προστέθηκαν μετέπειτα, και παρά του ότι κρίθηκαν ακατάλληλα κι επικίνδυνα για την ασφάλεια της σχολικής κοινότητας», προσθέτει ο κ. Δανιηλίδης.


Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com 

Λονδίνο 2012: Ακυρώθηκε η χρυσή ολυμπιονίκης της σφαιροβολίας Οσταπτσούκ



Η χρυσή ολυμπιονίκης στη σφαιροβολία γυναικών, Ναντέζντα Οσταπτσούκ από τη Λευκορωσία, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου βρέθηκε να έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών και σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής θα ακυρωθεί η συμμετοχή της στους αγώνες και θα επιστρέψει το μετάλλιο.

Έτσι, το χρυσό μετάλλιο θα πάει στη Βάλερι Βίλι-Ανταμς από τη Νέα Ζηλανδία, η οποία είχε πάρει το χρυσό και στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου το 2008.

Περισσότερες αθλητικές ειδήσεις: http://lpyrgos-sports.blogspot.com 

Ενημέρωση για το ύψος των δόσεων του φόρου ηλεκτρονικά

Η υπηρεσία θα τεθεί σε ισχύ από το απόγευμα


Από το απόγευμα οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να μπαίνουν στο ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών και να ενημερώνονται για το ύψος των δόσεων που θα πληρώσουν για τον φόρο εισοδήματος μετά την απόφαση της κυβέρνησης για αποπληρωμή σε 7 δόσεις για εισοδήματα έως 60.000 ευρώ.

Όσοι δεν έχουν κωδικό θα μπορούν με το ΑΦΜ τους να βλέπουν το ύψος των δόσεων. Στο μεταξύ, σε βελτίωση των προσφορών εξόφλησης των χρεών προς το Δημόσιο μέσω των πιστωτικών καρτών προχώρησαν πρόσφατα πολλές τράπεζες.

Ειδικότερα, οι τράπεζες δίνουν πλέον τη δυνατότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αποπληρώνουν τη πλειονότητα των οφειλών προς το Δημόσιο σε πολλές άτοκες δόσεις, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη μετάθεση της πρώτης πληρωμής ως και 45 ημέρες αργότερα, την έκπτωση που προβλέπεται στις εφάπαξ καταβολές στην εφορία, καθώς και επιπλέον κέρδος από τα προγράμματα επιβράβευσης μέσω των πιστωτικών καρτών.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com 

Κυκλοφόρησε το βιβλίο «Μαζί τα φάγαμε» του Θεόδωρου Πάγκαλου


Σε ηλεκτρονική έκδοση κυκλοφορεί από σήμερα το πολυαναμενόμενο βιβλίο του Θεόδωρου Πάγκαλου με τίτλο «Τα φάγαμε όλοι μαζί».

Όπως αναφέρεται στον δικτυακό τόπο του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης, «το βιβλίο ορίζει την έννοια της συνευθύνης και της συνενοχής των πολιτών στο πάρτι που έγινε. Περιγράφει το πόσα, πότε, πώς και ποιοι «τα φάγανε» και πώς κατανέμεται η ευθύνη από πάνω προς τα κάτω, στους πολιτικούς και τους πολίτες.»

Επιπλέον, αναφέρεται ότι «το βιβλίο περιέχει στοιχεία για τον τρόπο παραγωγής των ελλειμμάτων και τη δημιουργία του χρέους της χώρας και περιλαμβάνει συγκεκριμένες ομάδες περιπτώσεων σπατάλης και κακής διαχείρισης. Περιέχονται, επίσης, ιστορίες ‘Τα φάγαμε όλοι μαζί’, τις οποίες οι πολίτες έστειλαν μέσω του δικτυακού τόπου www.pangalos.gr και mazi-ta-fagame.gr».

Μάλιστα, οι αναγνώστες καλούνται να σχολιάσουν τα όσα αναφέρει ο πρώην υπουργός, ενώ σε τακτά διαστήματα θα υπάρχουν και νέες εκδόσεις.

Το βιβλίο διατίθεται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή μέσω του δικτυακού τόπου http://mazi-ta-fagame.gr και ελληνικών ηλεκτρονικών βιβλιοπωλείων στην τελική τιμή των 3,99 ευρώ.


Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com 

Τουρκία: Απαγωγή βουλευτή της αντιπολίτευσης



Κούρδοι μαχητές απήγαγαν βουλευτή της τουρκικής αντιπολίτευσης στη νοτιοανατολική περιφέρεια Τούντζελι, ανέφερε την χθες το γραφείο του τοπικού κυβερνήτη.

Ο Χουσεΐν Αϊγκούν, βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), απήχθη από μέλη του αυτονομιστικού Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) καθώς ταξίδευε από το Οβατζίκ στην πόλη Τούντζελι το βράδυ της Κυριακής.

Η απαγωγή έρχεται σε μια στιγμή αυξημένων εντάσεων στην Τουρκία. Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο πως υπάρχει μια άμεση σχέση ανάμεσα στην αυξημένη βία στο εσωτερικό και την κλιμακούμενη σύγκρουση στη Συρία.

Η Άγκυρα θεωρεί πως το PKK εξοπλίζεται από τις δυνάμεις του σύριου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και πως η οργάνωση αποκτά επιρροή στις κουρδικές περιοχές της Συρίας.


Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com 

Έως και 50% μικρότερο εφάπαξ και… αναδρομικά!

Ποιοι και πόσα θα χάσουν φέτος


Μπορεί στο οικονομικό επιτελείο να λένε πως «υπάρχει λίπος στη φοροδιαφυγή», ετοιμάζονται όμως να βάλουν το «μαχαίρι στο κόκκαλο» για να κόψουν μισθούς και συντάξεις.

Για να βγει ο λογαριασμός των 11,5 δισεκατομμυρίων από περικοπές κρατικών δαπανών, στην κυβέρνηση σχεδιάζουν να εφαρμόσουν νωρίτερα ορισμένα μέτρα από το πακέτο της διετίας 2013-2014.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
- να κατεβάσουν δραστικά τα εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν για τη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων και προνοιακών παροχών, μειώνοντάς το στις 30.000 ή ακόμα χαμηλότερα στις 25.000 ευρώ (ετήσιο εισόδημα). Με τον τρόπο αυτό όμως θα χάσουν από φέτος τα επιδόματα σχεδόν οι μισοί δικαιούχοι.

- να κόψουν «στο μισό» και το εφάπαξ για πολλούς δικαιούχους υπαλλήλους, ακόμα και εάν έχουν βγει ήδη από την υπηρεσία. Αν και ακραίο, συζητείται έντονα το ενδεχόμενο να ζητηθεί και από όσους ήδη πρόλαβαν την τελευταία στιγμή και πήραν εφάπαξ φέτος, να επιστρέψουν μέρος του πληρώνοντας «συμπληρωματική εισφορά»! Και αυτό επειδή στο οικονομικό επιτελείο υπολογίζουν πως τα 24 από τα 37 ταμεία που χορηγούν εφάπαξ, δίνουν υπερβολικά ποσά που υπερβαίνουν κατά 2% έως και 83% τις καταβαλλόμενες εισφορές.

Επιπλέον, ενδεχομένως να ισχύσει άμεσα από φέτος:
- το σχέδιο για τα επιδόματα σύμφωνα με το οποίο στο ετήσιο εισόδημα που τίθεται σαν κριτήριο για τη χορήγησή τους, θα συνυπολογίζονται και τα τεκμήρια, αντί για τα πραγματικά αποκτηθέντα εισοδήματα. Έτσι ενδέχεται να χάσουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων. Επίσης, εξετάζεται να χορηγείται πλέον και σε συνταξιούχους ηλικίας από 65 ετών και άνω, αντί για 60 που ισχύει σήμερα.

- ο νόμος που ετοιμάζεται για να βγαίνουν σε εφεδρεία όσοι δημόσιοι υπάλληλοι εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς ή αποδεδειγμένα έβλαψαν (από πρόθεση ή μη) το δημόσιο.

Οι τελικές προτάσεις θα βρίσκονται στα χέρια πολιτικών αρχηγών το αργότερο έως τη μεθεπόμενη Δευτέρα, 20 Αυγούστου, ώστε να υπάρχει περιθώριο τουλάχιστον 10 ημερών έως την άφιξη της τρόικας για να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία τους.

Πηγή: protothema.gr


Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com 

ΕΛΣΤΑΤ: Κατά 6.2% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ στο β' τρίμηνο



Κατά 6,2% μειώθηκε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας το β' τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ, «με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε σταθερές τιμές 2005, κατά το 2ο τρίμηνο του 2012 παρουσίασε μείωση κατά 6,2% σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του 2011. Το ΑΕΠ του 1ου τριμήνου 2012 έχει αναθεωρηθεί με βάση τα στοιχεία του 1ου τριμήνου των λογαριασμών της γενικής κυβέρνησης (που καταρτίστηκαν στο τέλος Ιουνίου), καθώς και νεώτερες εκτιμήσεις των βραχυχρόνιων δεικτών».

Κατά το Α' τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 6,5%, ενώ το τέταρτο τρίμηνο του 2011 η υποχώρηση είχε διαμορφωθεί σε 7,5%.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com 

Τέλος Αυγούστου η νέα ηγεσία των αποκρατικοποιήσεων

Σε αναμονή για την αντικατάσταση της Α. Μπουμπενίκοβα μετά την παραίτηση της

Σε αναμονή της αντικατάστασης της Άννας Μπουμπενίκοβα, μετά την παραίτησή της από το συμβούλιο οικονομικών εμπειρογνωμόνων του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) βρίσκεται το ΤΑΙΠΕΔ.

Σχετική ανακοίνωση με την υπόθεση της Σλοβάκας αξιωματούχου έχει εκδώσει και η ΕΕ, στην οποία αναφέρεται ότι «τον Αύγουστο του 2011 τα κράτη- μέλη της Ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότειναν τρία από τα επτά μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων προκειμένου να διοριστούν από το διοικητικό συμβούλιο του τότε νεοσυσταθέντος Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Από τους πολλούς υποψηφίους που προτάθηκαν από αρκετά κράτη- μέλη της Ευρωζώνης, η κ. Μπουμπενίκοβα επιλέχθηκε με βάση την επαγγελματική της εμπειρία και εξειδίκευση στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Τη συγκεκριμένη περίοδο κατείχε τη θέση της προέδρου του Ταμείου Εθνικής Περιουσίας της Σλοβακίας».

«Σε συνέχεια καταγγελιών για διαφθορά, νωρίτερα εντός του τρέχοντος έτους, οι αρχές της Σλοβακίας προχώρησαν στην απόλυση της κ. Μπουμπενίκοβα από το Ταμείο Εθνικής Περιουσίας της χώρας. Ωστόσο, εξ όσων γνωρίζει η Επιτροπή, οι αρχές της Σλοβακίας δεν έχουν ξεκινήσει νομικές διαδικασίες ή οποιαδήποτε επίσημη διαδικασία έρευνας σχετικά με την κ. Μπουμπενίκοβα έως και σήμερα. Η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη την παραίτηση της κ. Μπουμπενίκοβα από το συμβούλιο οικονομικών εμπειρογνωμόνων, η οποία κοινοποιήθηκε στις 9 Αυγούστου 2012, σημειώνοντας ότι προσυπογράφει το θεμελιώδες τεκμήριο της αθωότητας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Εξάλλου, για τα τέλη Αυγούστου τοποθετούνται οι εξελίξεις για τον επίσημο διορισμό της νέας διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών επισήμανε ότι ζητήθηκε από τον απερχόμενο διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Κωνσταντίνο Μητρόπουλο, να παραμείνει στη θέση του μέχρι και την 24η Αυγούστου 2012, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες τοποθέτησης της νέας διοίκησης.

Ο κ. Μητρόπουλος με επιστολή του έχει δεχθεί να παραμείνει ως διευθύνων σύμβουλος μέχρι τις 24 Αυγούστου, ώστε να διευκολύνει την εθνική προσπάθεια των αποκρατικοποιήσεων.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com 

Γερμανικό «βέτο» εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Η δήλωση υψηλόβαθμου στελέχους του κόμματος της Α. Μέρκελ


Για «μπλόκο» στη συνέχιση της στήριξης στην Ελλάδα εάν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί με την τρόικα μιλά ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Μίχαελ Φουκς, λέγοντας πως το Βερολίνο «έχει φτάσει στα όριά του».

Σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», ο Φουκς αναφέρει ότι αν η Γερμανία πεισθεί πως η Ελλάδα «δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, τότε θα χρησιμοποιήσουμε το δικαίωμά μας του βέτο».

Η Γερμανία «έχει φθάσει στα όριά της» πρόσθεσε, λέγοντας μάλιστα πως «ακόμη κι αν το ποτήρι των μεταρρυθμίσεων είναι μισογεμάτο, δεν θα είναι αρκετό για ένα νέο πακέτο βοήθειας. Η Γερμανία δεν μπορεί και δεν πρόκειται να το αποδεχθεί».

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com 

Ξεκινά η καταγραφή των ζημιών από τις πυρκαγιές σε Χαλκιδική - Αρκαδία



Από σήμερα ξεκινούν οι προσπάθειες καταγραφής των ζημιών στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές της Χαλκιδικής, αλλά και οι διαδικασίες αποζημίωσης των δικαιούχων, όπως είχε διαβεβαιώσει από την Ουρανούπολη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Προτεραιότητα θα έχουν οι παραγωγοί του ζωικού κεφαλαίου, συμπεριλαμβανομένου και του μελισσοκομικού το οποίο θα αποζημιωθεί κι αυτό απευθείας από τον οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ). Παράλληλα, προχωράει η αποτίμηση των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο το οποίο θα αποζημιωθεί από τα προγράμματα ΠΣΕΑ.

Επιπλέον, οι τοπικοί φορείς ζητούν να χαρακτηριστεί η περιοχή τους πυρόπληκτη και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα συνηγορήσει θετικά προς τον σκοπό αυτό, όπως είχε γίνει στην Κρήτη και στη συνέχεια στην Πελοπόννησο.

Σήμερα ξεκινά και η καταγραφή των ζημιών από τις φωτιές στην Αρκαδία με συνεργεία της περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ κλιμάκιο του ΕΛΓΑ βρέθηκε στην περιοχή, όπως ανακοινώθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της περιφέρειας Πελοποννήσου υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου.

Στο μεταξύ, σε ύφεση παραμένει η φωτιά στο Άγιον Όρος όπου εξακολουθούν να επιχειρούν για έκτη συνεχή μέρα μεγάλες χερσαίες δυνάμεις. Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, σε εξέλιξη βρίσκονται διάσπαρτες εστίες φωτιάς σε δύσβατα σημεία, αλλά εκτιμάται ότι σύντομα θα τεθούν υπό έλεγχο.

Τέλος, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για την περιφερειακή ενότητα Ρόδου.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com 

Θανάσιμη επίθεση σε αλλοδαπό στο κέντρο της Αθήνας


Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η αστυνομία για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, οι οποίοι χθες τα ξημερώματα στην οδό Αναξαγόρα 17 στο κέντρο της Αθήνας, επιτέθηκαν και τραυμάτισαν θανάσιμα νεαρό αλλοδαπό, υπήκοο Ιράκ.

Ο τραυματίας διακομίστηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου στη 13.15 την Κυριακή άφησε την τελευταία του πνοή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, δράστες είναι 5 άτομα που επέβαιναν σε 4 μοτοσικλέτες και λίγο πριν, στην ίδια περιοχή, είχαν επιχειρήσει να επιτεθούν σε άλλους δύο αλλοδαπούς οι οποίοι κατάφεραν να διαφύγουν.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com