Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Υπ. Εργασίας: Προωθείται μορατόριουμ για το θέμα της μετενέργειας

Συνάντηση με εκπροσώπους των εργοδοτικών φορέων θα επιδιώξει να έχει στο επόμενο διάστημα ο υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αντώνης Ρουπακιώτης. Σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες πληροφορίες, στόχος του κ. Ρουπακιώτη από τη συνάντηση είναι υπάρξει ένα μορατόριουμ στο θέμα της μετενέργειας μέχρι το τέλος Ιουνίου, έτσι ώστε να διαχειριστεί το φλέγον αυτό ζήτημα οι νέα κυβέρνηση που (ενδεχομένως!) θα προκύψει από τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 17 Ιουνίου.
Εξάλλου, με σημερινή του δήλωση ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης, ζήτησε τη στήριξη των μικρομεσαίων εισοδημάτων «για να πάρει μπρος η Οικονομία και να ανασάνει η κοινωνία» Ζήτησε επίσης τον έλεγχο των τραπεζών και των δαπανών του Δημοσίου καθώς και τη νομοθετική διασφάλιση της πρώτης κατοικίας.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα στο: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com


Πτολεμαΐδα: Κινητοποίηση για την επαναλειτουργία της παθολογικής κλινικής του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου


Την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας προκάλεσε η απόφαση που έλαβε την περασμένη εβδομάδα η διοίκηση του Μποδοσάκειου Γενικού Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας να αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία της παθολογικής του κλινικής, λόγω αδυναμίας κάλυψης των εφημερίων της.
Σύμφωνα με τη διοικήτρια του νοσοκομείου Αναστασία Μπούρτσου, η παθολογική κλινική δεν είναι επαρκώς στελεχωμένη καθώς έχουν απομείνει μόνο δύο παθολόγοι στο νοσοκομείο, το οποίο καλύπτει μια περιοχή 50.000 κατοίκων, όπως επίσης και γειτονικούς νομούς, όπως αυτοί της Φλώρινας και της Έδεσσας.
«Το πρόβλημα προσπαθήσαμε να το αντιμετωπίσουμε με μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία της Δυτικής και της Κεντρικής Μακεδονίας, ωστόσο αυτό το μήνα δεν υπήρχε τέτοια δυνατότητα. Επιπλέον, καθώς μεσολάβησαν οι εκλογές και δεν μπορούσαν να γίνουν διορισμοί, δεν ήταν δυνατόν να καλυφθούν οι δύο θέσεις επικουρικών παθολόγων που εγκρίθηκαν από το υπουργείο. Έτσι, ελήφθη η απόφαση προσωρινής αναστολής της λειτουργίας της παθολογικής κλινικής ώστε οι πολίτες να εξυπηρετούνται από το γενικό νοσοκομείο Κοζάνης ως τις 31 Μαΐου», σημείωσε σε δηλώσεις ης στο ΑΜΠΕ η κ. Μπούρτσου. Η ίδια πάντως τόνισε ότι οι αντιδράσεις από τους κατοίκους ήταν δικαιολογημένες.
Ύστερα από αλλεπάλληλες επαφές το Σαββατοκύριακο, δρομολογήθηκε η λύση της συμμετοχής ιδιωτών γιατρών στις εφημερίες, από σήμερα μέχρι τα τέλη του μήνα, οπότε αναμένεται να υπάρξει εξέλιξη στο θέμα του διορισμού επικουρικών παθολόγων. «Στηρίζουμε το νοσοκομείο και είμαστε αντίθετοι στο κλείσιμο του πυρήνα του, της παθολογικής κλινικής, έστω και για μια ημέρα», σημείωσε από την πλευρά της η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Βόρεια Ελλάδα στο: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Αντιπαράθεση δήμου – ΒΕΘ για τα πρόστιμα που επιβάλλονται για τις πινακίδες


Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της πόλης (ΒΕΘ) όσον αφορά τα πρόστιμα που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις του πολεοδομικού συγκροτήματος για τις πινακίδες και τις επιγραφές, ενδεικτικές της δραστηριότητάς τους. Όπως καταγγέλλουν επιχειρηματίες στο ΒΕΘ, οι έλεγχοι από την πλευρά της αρμόδιας υπηρεσίες του δήμου έχουν ενταθεί και τα πρόστιμα «πέφτουν βροχή», σε μία περίοδο που η αγορά αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης.
«Την ώρα που η αγορά ζει με το φόβο ενός αιφνίδιου κραχ και χιλιάδες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα από την παρατεταμένη πιστωτική ασφυξία αλλά και τα ‘’απόνερα’’ της παρατεταμένης ακυβερνησίας, έρχεται ο δήμος Θεσσαλονίκης να σφίξει περαιτέρω τον βρόγχο γύρω από το λαιμό των επιχειρηματιών», ανέφερε ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος.
Από την πλευρά της αντιδημαρχίας Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων του δήμου τονίζεται πως οι έλεγχοι ξεκίνησαν στις αρχές του 2011, μετά τις απαραίτητες συσκέψεις με τα αρμόδια επιμελητήρια και αφού δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος ανοχής στους επιχειρηματίες να κατεβάσουν από μόνοι τους τις πινακίδες και τις επιγραφές. Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία, στόχος της διοίκησης του Δήμου δεν είναι να επιβάλλει πρόστιμα στις επιχειρήσεις σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο, αλλά να τηρηθεί η νομιμότητα και να αναβαθμιστεί η εικόνα της πόλης. Όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ενώ αυτό το διάστημα κοινοποιούνται τα πρόστιμα στους παραβάτες.

Περισσότερα θέματα από τη Θεσσαλονίκη στο: http://lpyrgos-thessalonki.blogspot.com


Αντίθετη η ΕΚΤ σε κάθε επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παραμένει αντίθετη σε οποιαδήποτε τροποποίηση του δημοσιονομικού συμφώνου το οποίο υιοθετήθηκε από τους Ευρωπαίους, αλλά οι ενδιαφερόμενες χώρες θα μπορούσαν να προσθέσουν διατάξεις για την ανάπτυξη. Αυτό δήλωσε σήμερα ο Γεργκ Άσμουσεν, ένα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Οι διατάξεις αυτές θα μπορούσαν για παράδειγμα να αφορούν τη βελτίωση της λειτουργίας της κοινής αγοράς, ιδιαίτερα για τις υπηρεσίες, τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας, και μέτρα για τη χρηματοδότηση μεγάλων προγραμμάτων, δήλωσε ο Άσμουσεν στη διάρκεια ενός συνεδρίου στο Βερολίνο, διευκρινίζοντας έτσι μια ιδέα που έχει ήδη εκφραστεί επανειλημμένα από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Το δημοσιονομικό σύμφωνο, που διαπραγματεύθηκαν οι ηγέτες της ΕΕ και το οποίο δεσμεύει σε περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία, «δεν πρέπει να τεθεί εκ νέου σε διαπραγμάτευση ούτε να χαλαρώσει», τόνισε ο Άσμουσεν. Μπορεί «να συμπληρωθεί με ένα σύμφωνο ανάπτυξης», πρόσθεσε, αρνούμενος πάντως να αντιδιαστείλει τις δύο έννοιες.
Στη συζήτηση για την τόνωση της ανάπτυξης που διεξάγεται στην Ευρώπη και κυριάρχησε επίσης στις συνομιλίες της Ομάδας των Οκτώ (G8) την Παρασκευή και το Σάββατο, ο Γερμανός Άσμουσεν τάσσεται έτσι πίσω από την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, η οποία είναι απρόθυμη να ανοίξει νέες βάνες και επιμένει στην ανάγκη να πραγματοποιηθούν δομικές μεταρρυθμίσεις.
Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επανέλαβε από την πλευρά του την περασμένη εβδομάδα την πρόθεσή του να επαναδιαπραγματευθεί το δημοσιονομικό σύμφωνο για να προσθέσει σ' αυτό μια πτυχή ανάπτυξης, την οποία είχε αναγγείλει κατά την προεκλογική εκστρατεία του.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις στο: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Γαλλία: Έρευνα για ομαδικό βιασμό με πρωταγωνιστή τον Στρος – Καν


Οι εισαγγελείς στην πόλη Λιλ της βόρειας Γαλλίας ξεκίνησαν έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες μιας ιερόδουλης ότι έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού στη διάρκεια οργίου στο οποίο συμμετείχε ο Ντομινίκ Στρος – Καν. Κατηγορίες για συμμετοχή σε κύκλωμα μαστροπείας έχουν ήδη απαγγελθεί κατά του πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την υπόθεση μαστροπείας του ξενοδοχείου «Κάρλτον» στην ίδια πόλη.
Ο Στρος – Καν, ο οποίος την εποχή εκείνη βρισκόταν στην ηγεσία του ΔΝΤ, έχει παραδεχτεί ότι συμμετείχε σε όργια που διοργάνωνε μια ομάδα επιχειρηματιών από τη Λιλ, αλλά έχει δηλώσει ότι δεν γνώριζε πως οι γυναίκες ήταν πόρνες. Η εφημερίδα Le Monde επικαλείται τον εισαγγελέα της Λιλ, Φρεντερίκ Φεβρ, ο οποίος αναφέρει σε δήλωσή του ότι η έρευνα θα εξετάσει τώρα και τις καταγγελίες για πράξεις που ενδεχομένως να χαρακτηρίζονται «ομαδικός βιασμός».
Η υπόθεση αφορά την καταγγελία Βελγίδας ιερόδουλης στην αστυνομία ότι ο Στρος – Καν και ένας επιχειρηματίας φίλος του την υποχρέωσαν σε παρά φύση συνουσία με τον Στρος – Καν στη διάρκεια ενός πάρτι στην Ουάσινγκτον τον Δεκέμβριο του 2010. Ωστόσο, μια δεύτερη Βελγίδα ιερόδουλη, η οποία ήταν παρούσα, επιβεβαίωσε μόνο μέρος της κατάθεσής της και υποστηρίζει ότι δεν άκουσε την γυναίκα να λέει «όχι», σύμφωνα τουλάχιστον με αποσπάσματα των καταθέσεων των δύο γυναικών που διέρρευσαν στα γαλλικά ΜΜΕ. «Δεν φώναξα αλλά είπα δυνατά και ξεκάθαρα ότι δεν ήθελα», φέρεται να κατέθεσε η πρώτη ιερόδουλη.
Ο Στρος – Καν αρνείται τις κατηγορίες, ενώ καμία από τις δύο γυναίκες δεν επέλεξε να στραφεί δικαστικώς εναντίον του. Πρόσφατα, ο Στρος – Καν κατέθεσε αγωγή για ψευδή καταγγελία, δυσφήμηση και καταχρηστική διαδικασία σε βάρος της καμαριέρας Ναφισάτου Ντιαλό, η οποία τον έχει κατηγορήσει για σεξουαλική επίθεση στο ξενοδοχείο Sofitel της Νέας Υόρκης.
Σύμφωνα με την αγωγή, ζητάει από την καμαριέρα ως αποζημίωση ένα εκατομμύριο δολάρια, κατηγορώντας την ότι «εν γνώσει της και εκ προθέσεως έκανε ψευδείς δηλώσεις στα όργανα της τάξης», και κατέφερε πλήγμα στην φήμη του, αναγκάζοντας τον να χάσει «άλλες επαγγελματικές ευκαιρίες». Στην αγωγή αναφέρεται ότι η σεξουαλική σχέση που είχε στις 14 Μαΐου του 2011 με την Ναφισάτου Ντιαλό είχε «συμφωνηθεί αμοιβαία», χωρίς «βία ή εξαναγκασμό» και διευκρινίζει ότι εκείνη δεν είχε τραυματιστεί.

Συνελήφθησαν τρία άτομα για τον εμπρησμό λεωφορείου του Ολυμπιακού


Εξιχνιάστηκε ο εμπρησμός του λεωφορείου που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά της ομάδας υδατοσφαίρισης ανδρών του Ολυμπιακού, στο πλαίσιο του φάιναλ φορ για το Κύπελλο Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στο Αργοστόλι. Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν στο Αργοστόλι τρεις νεαροί ημεδαποί, ένας 17χρονος, ένας 23χρονος και ένας 21χρονος, οι οποίοι κατηγορούνται ότι έβαλαν φωτιά στο λεωφορείο, το οποίο θα πρέπει να σημειωθεί ότι καταστράφηκε ολοκληρωτικά.
Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της ενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, «η συμμετοχή τους στον εμπρησμό του λεωφορείου προέκυψε μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών, προσαγωγές υπόπτων και εκτεταμένες αστυνομικές έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες οι τρεις ημεδαποί τα ξημερώματα του Σαββάτου (19-05-2012) πήγαν με το αυτοκίνητο του 21χρονου στο χώρο όπου βρισκόταν σταθμευμένο το λεωφορείο και έβαλαν σε αυτό φωτιά. Όπως προέκυψε από τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας, ο 17χρονος περιέλουσε με βενζίνη το πίσω δεξί λάστιχο του λεωφορείου και έβαλε σε αυτό φωτιά, ενώ ο 23χρονος ενεργούσε ως τσιλιαδόρος». Οι τρεις συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Κεφαλλονιάς.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα στο: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Οι παραλίες της Ιεράπετρας απέσπασαν το χρυσό πανευρωπαϊκό βραβείο

Το χρυσό πανευρωπαϊκό βραβείο για την ποιότητα των παραλίων της απέσπασε η Ιεράπετρα Λασιθίου. Η κορυφαία διάκριση δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση Παράλιων και Παράκτιων Περιοχών (EUCC) στην τελετή που έγινε στην πόλη Τόρες Βέρντας, στην Πορτογαλία.
«Το χρυσό βραβείο αποτελεί την κορυφαία διεθνή διάκριση των παραλίων της Ιεράπετρας», ανέφερε ο δήμαρχος Ιεράπετρας Σήφης Αναστασάκης και επεσήμανε ότι «η περιοχή της Ιεράπετρας κατατάσσεται στις 10 κορυφαίες της Ευρώπης.
Συνολικά στην Ευρώπη η κριτική επιτροπή αξιολόγησε περίπου 1.000 διεθνείς τουριστικούς προορισμούς από τη Φινλανδία μέχρι τη Μεσόγειο συμπεριλαμβάνοντας όλες τις τουριστικές χώρες. Από αυτές επιλέχθηκαν 100 τουριστικοί προορισμοί για την ελκυστικότητά τους για επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τη φύση και την πολιτιστική κληρονομιά, το περιβάλλον και την αειφορία.
Η Ιεράπετρα που συγκαταλέγεται πλέον στις 10 κορυφαίες περιοχές της Ευρώπης για τις παραλίες της, έλαβε το χρυσό βραβείο καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στον τελικό πίνακα αξιολόγησης, με βαθμολογία 8,15 πίσω από τις Αζόρες που έλαβαν 8,43. Στην αξιολόγηση χρησιμοποιήθηκαν 20 δείκτες κριτηρίων. Κάθε δείκτης αντικατοπτρίζει μια ξεχωριστή πτυχή της αειφορίας.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα στο: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Υεμένη: Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες από την επίθεση καμικάζι


Τουλάχιστον 96 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα και περίπου 300 τραυματίστηκαν από επίθεση καμικάζι, ντυμένου με στολή στρατιωτικού, ο οποίος ανατινάχθηκε στη διάρκεια προετοιμασίας στρατιωτικής παρέλασης στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά. Ο καμικάζι ανατινάχθηκε στο σημείο όπου ήταν συγκεντρωμένοι φοιτητές και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας που προετοιμάζονταν για την αυριανή παρέλαση.
Ο τόπος της επίθεσης, η πλατεία Αλ Σαμπίν, κοντά στο προεδρικό μέγαρο, έχει κλείσει από χθες ενόψει της παρέλασης για τον εορτασμό της επετείου από την ένωση της Βόρειας με τη Νότια Υεμένη, στις 22 Μαΐου του 1990. Αυτή θα ήταν η πρώτη επέτειος για την ένωση της χώρας που εορτάζεται μετά την απομάκρυνση του επί μακρόν ηγέτη της Υεμένης Αλι Αμπντάλα Σάλεχ. Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή, ο υπουργός Άμυνας και ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού ήταν παρόντες την ώρα της επίθεσης αλλά δεν τραυματίστηκαν.
Στην Υεμένη δραστηριοποιούνται πυρήνες της οργάνωσης «Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο», την οποία οι ΗΠΑ θεωρούν σημαντική απειλή για την ασφάλεια όχι μόνο της περιοχής αλλά και των ίδιων των ΗΠΑ. Η παρέλαση ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί κατά την αυριανή εθνική εορτή και επρόκειτο να την παρακολουθήσει ο πρόεδρος της χώρας Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις στο: http://lpyrgos-international.blogspot.com

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκε κατά 4,3% τον Μάρτιο ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία


Μείωση 4,3% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Μάρτιο εφέτος, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2011, έναντι αύξησης 7,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2011 προς το 2010.
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η δυσμενής αυτή εξέλιξη για την ελληνική βιομηχανία οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:
-         Στην αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων- λατομείων κατά 1,3%.
-         Στη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποιητικών βιομηχανιών κατά 4,4%.
Επίσης, οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:
-         Στη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς κατά 6,9%.
-         Στη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς κατά 0,2%.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα στο: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com


Ιταλία: Πέταξε τα παιδιά του από τα παράθυρο και αυτοκτόνησε εξαιτίας της φτώχειας


Τα δυο του παιδιά σκότωσε σήμερα το πρωί ένας 51χρονος πατέρας από την πόλη Μπρέσια της βόρειας Ιταλίας, πετώντας τα από το παράθυρο του σπιτιού τους, στο έκτο όροφο μιας πολυκατοικίας. Στη συνέχεια αυτοκτόνησε και ο ίδιος βουτώντας στο κενό. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ο άντρας αντιμετώπιζε έντονα ψυχολογικά προβλήματα εξαιτίας της μεγάλης ανέχειας στην οποία ζούσε η οικογένειά του από τη στιγμή που έχασε ο ίδιος τη δουλειά του…
Τα δυο παιδιά –τεσσάρων ετών το αγοράκι και μόλις δεκατεσσάρων μηνών το κοριτσάκι– μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση, όπου μετά από λίγα λεπτά υπέκυψαν στα τραύματά τους. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο παιδοκτόνος πατέρας είχε λίγο νωρίτερα λογοφέρει έντονα με τη σύζυγό του. Αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα από τότε πού είχε χάσει τη δουλειά του (εργαζόταν ως διαφημιστής) πριν από ένα χρόνο. Αιτία της τραγικής αυτής εξέλιξης, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που δημοσιεύουν τα ιταλικά ΜΜΕ, ήταν μια βαριάς μορφής κατάθλιψη και η μεγάλη ανέχεια που βίωνε η οικογένειά του.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις στο: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Nouvel Observateur: Οι ηγέτες της Ευρώπης αναζητούν το κατάλληλο μίγμα λιτότητας και ανάπτυξης


Του ΖΑΝ ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ ΦΡΕΝΤΕ, Le Nouvel Observateur 

Η φράση ανήκει στον Πολ Κρούγκμαν, και την έγραψε στους new York Times: «Οι Γάλλοι εξεγείρονται κατά της λιτότητας, το ίδιο και οι Έλληνες. Καιρός ήταν!» Να λοιπόν ποια είναι η νέα άποψη που κυριαρχεί στην Ευρώπη, αλλά και έξω από τα σύνορά της: όχι η επιστροφή της ανάπτυξης (σ’ αυτό είναι όλοι σύμφωνοι), αλλά η καταδίκη μιας λιτότητας χωρίς ανάπτυξη.
Αυτό θα είναι άραγε το μεγάλο ατού του Φρανσουά Ολάντ; Σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν στηρίζεται πλέον σε ένα κοινό σχέδιο, η εμφύσηση μιας αναπτυξιακής διάστασης είναι, κατά την άποψη του νεοεκλεγέντος προέδρου της Γαλλίας, ένας τρόπος «να δοθεί μια νέα δυναμική σε ένα μοντέλο που δεν εκπροσωπεί πλέον τίποτα και δεν οικοδομεί τίποτα». Υπάρχουν όμως και σοβαροί συγκυριακοί λόγοι για να γίνει κάτι τέτοιο. Η απουσία ανάπτυξης εκμηδενίζει τις ελπίδες των κρατών να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά τους και να βγουν από την κρίση. Η πανευρωπαϊκή αντίδραση κατά της λιτότητας αναγκάζει τον Ολάντ να τεθεί επικεφαλής μιας σταυροφορίας για μια ελεγχόμενη ανάκαμψη.
Την πρώτη βολή την έριξε ο Ολλανδός Γκέερτ Βίλντερς, που υπενθύμισε με βίαιο τρόπο σε ποιο βαθμό ο καθαγιασμός της λιτότητας κατασκευάζει ταυτοχρόνως ανεργία, οργή και εξτρεμισμό. Πώς να αντιμετωπιστεί αυτός ο ισλαμόφοβος και ευρώφοβος, αν όχι με μια αναπτυξιακή προοπτική; Το ίδιο μήνυμα στέλνει και το αδιέξοδο στην Ελλάδα: ο ελληνικός λαός δεν ανέχεται άλλο μια δολοφονική λιτότητα. Η συνέχιση της λιτότητας, μαζί με το πολιτικό αδιέξοδο, οδηγούν στο χάος.
Υπέρμαχος του «χρυσού κανόνα», ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι αναγνώρισε κι αυτός ότι η χώρα του δεν μπορεί να σεβαστεί τα χρονοδιαγράμματα. Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, που βλέπει την παραγωγή να σημειώνει θεαματική πτώση.
Η Γαλλία, από την πλευρά της, έλαβε μια αυστηρή προειδοποίηση στις 11 Μαΐου, με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2013: με μια χαμηλή ανάπτυξη (1,3% αντί για 1,7%) και ένα μεγάλο έλλειμμα (4,2% του ΑΕΠ αντί για 3%), η Γαλλία θα πρέπει να αλλάξει πορεία αν θέλει να σταθεροποιήσει το χρέος της. Ανάπτυξη, λοιπόν, το ταχύτερο; Ο Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, πρότεινε να μετατραπεί το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας σε σύμφωνο ανάπτυξης. Και αυτός ο συνδυασμός της πειθαρχίας με μια επιλεκτική ανάπτυξη, τον οποίο υποστηρίζει πλέον η μισή Ευρώπη, αλλάζει τα δεδομένα.
Από τον τεχνοκράτη Μάριο Μόντι μέχρι τον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι, και από τον Βέλγο σοσιαλιστή Ελιο Ντι Ρούπο μέχρι τον Γερμανό ομοϊδεάτη του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολιτικοί στηρίζονται στον Ολάντ για να αλλάξουν τα πράγματα στην Ευρώπη. Κοινή είναι η πεποίθησή τους ότι πρέπει να δοθεί τέλος στην κατάρα που λέγεται «Μερκοζί» – και να βρεθεί από κοινού η συνταγή μιας ευρωπαϊκής ανάπτυξης, την οποία κανείς, ούτε η Γερμανία, δεν έχει τα μέσα να προωθήσει μόνος του.
Πώς μπορεί να γίνει όμως αυτό; Κανείς δεν πιστεύει ότι η ανάπτυξη μπορεί να γίνει με δανεικά. Φιλελεύθεροι σαν τον Ντράγκι προτείνουν «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» (φιλελευθεροποίηση και ελαστικότητα). Η Γαλλία, σε υπόμνημά της προς τους εταίρους της, προτείνει επενδύσεις. Συμβιβάζονται αυτά τα δύο; Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της στασιμότητας, η Γερμανία φοβάται την απομόνωση και ελπίζει κι αυτή να βγει από την παγίδα της λιτότητας που γεννά προστατευτισμό και εθνικισμό. Ναι, η δημοσιονομική πειθαρχία «δεν είναι διαπραγματεύσιμη». Αφού ενέκρινε όμως την αύξηση των μισθών στην εθνική της βιομηχανία, η Άγκελα Μέρκελ δεν θα ήταν εχθρική σε ένα μίγμα των δύο προσεγγίσεων.
Στην άτυπη σύνοδο της 23ης Μαΐου, οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων μπορεί να ζητήσουν από μια ομάδα εργασίας να συντάξει έναν κατάλογο μέτρων για τη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου. Αρκεί το «ελληνικό δηλητήριο» να μην έχει ως τότε απλωθεί περισσότερο.

Περισσότερα διεθνή θέματα στο: http://lpyrgos-international.blogspot.com



Κλιματική Αλλαγή: Μεθάνιο στην Αρκτική συμβάλλει στην άνοδο της θερμοκρασίας


Οι επιστήμονες εντόπισαν χιλιάδες τοποθεσίες στην παγωμένη Αρκτική, από όπου το μεθάνιο, το οποίο είχε αποθηκευτεί κάτω από τους πάγους επί χιλιάδες χρόνια, βρίσκει πλέον διεξόδους για να διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα. Επειδή πρόκειται για ένα «αέριο του θερμοκηπίου» πολύ πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα, η νέα ανακάλυψη ασφαλώς δεν αποτελεί καλή είδηση για την κλιματική αλλαγή.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλάσκα, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Nature, διαπίστωσαν ότι το παγιδευμένο έως τώρα μεθάνιο είναι πια σε θέση να δραπετεύει στον αέρα από διάφορα σημεία, καθώς οι πάγοι λιώνουν κατά τόπους λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας διαχρονικά. Η διαρροή του μεθανίου σταδιακά συμβάλει στην υπερθέρμανση της Γης, λιώνοντας περισσότερους πάγους και ανατροφοδοτώντας έτσι τη διαρροή ακόμα μεγαλύτερων ποσοτήτων του εν λόγω αερίου.
Όπως επισημαίνουν, το μεθάνιο, που έως πρόσφατα ήταν σχετικά σταθερό στην ατμόσφαιρα, έχει πλέον αρχίσει να αυξάνεται ολοένα περισσότερο. Πολλές είναι οι πηγές προέλευσής του διεθνώς, τόσο φυσικές (π.χ. οργανικά αέρια των ζώων), όσο και ανθρωπογενείς (π.χ. απόβλητα χωματερών). Η ανίχνευση του μεθανίου που εκλύεται από τόσες διαφορετικές πηγές δεν είναι εύκολη. Οι ερευνητές, κάνοντας επίγειες και εναέριες έρευνες, εντόπισαν όμως περίπου 150.000 σημεία στην Αλάσκα και τη Γροιλανδία, κυρίως σε λίμνες που σχηματίζονται στα όρια των αρκτικών πάγων. Η χημική ανάλυση των σχετικών δειγμάτων έδειξε ότι αρκετές από αυτές τις λιμνούλες παγωμένου νερού απελευθερώνουν αρχαίο μεθάνιο, προερχόμενο πιθανώς από φυσικό αέριο ή εναποθέσεις άνθρακα κάτω από τις λίμνες. Άλλες λιμνούλες εκλύουν πολύ νεότερο μεθάνιο, που ίσως προέρχεται από τη σταδιακή σήψη φυτικής ύλης.
Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, αν μια ανάλογη διαρροή συμβαίνει και σε άλλα μέρη, όπως στη βορειοδυτική Σιβηρία που διαθέτει τεράστιες ποσότητες παγιδευμένου μεθανίου κάτω από τους πάγους, οι οποίοι προβλέπεται ότι σταδιακά θα λιώνουν όλο και ταχύτερα έως το 2100, τότε πολύ περισσότερο μεθάνιο θα έρθει να προστεθεί στην ατμόσφαιρα, με δυσοίωνες συνέπειες για την κλιματική αλλαγή.
Η ακριβής εκτίμηση των ποσοτήτων του εκλυόμενου μεθανίου απασχολεί ήδη πολλές επιστημονικές αποστολές διαφόρων χωρών, καθώς το ζήτημα είναι μεγάλου ενδιαφέροντος από κλιματικής πλευράς. Θεωρείται δεδομένα ότι στην αρκτική ζώνη είναι αποθηκευμένες τεράστιες ποσότητες του εν λόγω αερίου τόσο στην παγωμένη ξηρά και κάτω από αυτήν, όσο και στον βυθό των αρκτικών θαλασσών και κάτω από αυτόν.
Η Αρκτική είναι η περιοχή της Γης όπου παρατηρείται η ταχύτερη άνοδος της θερμοκρασίας και όπου ο φαύλος κύκλος της υπερθέρμανσης – διαρροής μεθανίου είναι πιο αισθητός και μπορεί να αποβεί πιο επικίνδυνος μελλοντικά. Όμως το πόσο άμεσος και σοβαρός είναι ο κίνδυνος από αυτόν τον μηχανισμό ανατροφοδότησης είναι κάτι που αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής διαμάχης. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι οι επιπτώσεις θα χρειαστούν πολλές δεκαετίες για να γίνουν ορατές, ενώ άλλοι, πιο απαισιόδοξοι, δεν αποκλείουν την πιθανότητα μίας αιφνίδιας επιδείνωσης της κλιματικής αλλαγής εξαιτίας του συσσωρευμένου μεθανίου στην ατμόσφαιρα.

Περισσότερες επιστημονικές ειδήσεις στο: http://lpyrgos-science.blogspot.com


ΗΠΑ: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Σικάγο κατά του ΝΑΤΟ

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες το στο Σικάγο ενώ ξεκινούσε η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, για να διεκδικήσουν ώστε οι χώρες – μέλη της συμμαχίας να δαπανούν λιγότερα για την άμυνα και περισσότερα για την παιδεία.
Οι ακτιβιστές κατέκλυσαν τους σχεδόν άδειους δρόμους του κέντρου της πόλης, πλαισιούμενοι από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας. Στους διαδηλωτές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα πολλών οργανώσεων μεταξύ των οποίων και το κίνημα Occupy, δεν επιτράπηκε να πλησιάσουν στο συνεδριακό κέντρο όπου συνεδριάζουν μέχρι τη Δευτέρα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών – μελών του ΝΑΤΟ και των χωρών που συμμετέχουν στην επιχείρηση στο Αφγανιστάν.
Αίσθηση προκάλεσε η ενέργεια περίπου 50 βετεράνοι του στρατού των ΗΠΑ που συμμετείχαν στη διαδήλωση. Οι βετεράνοι πέταξαν στο δρόμο τα μετάλλια που είχαν λάβει, σε μια ενέργεια που είπαν ότι συμβολίζει το ότι απορρίπτουν τους πολέμους υπό αμερικανική ηγεσία στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Ορισμένοι από τους βετεράνους, πολλοί φορώντας αντιπολεμικά μπλουζάκια και αμπέχονα, δίπλωσαν μια αμερικάνικη σημαία ενώ μια σάλπιγγα έπαιζε το «Taps», όπως συνηθίζεται σε κηδείες στρατιωτών. «Τα μετάλλια υποτίθεται ότι απονέμονται για πράξει ηρωισμού. Δεν νοιώθω ήρωας. Δεν νοιώθω ότι μου αξίζουν», δήλωσε ο Ζακ Λαπόρτ, ο οποίος υπηρέτησε στο Ιράκ το 2005 και το 2006.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις στο: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Τουλάχιστον εκατό μετασεισμοί σημειώθηκαν στην Ιταλία

Δεκάδες μετασεισμοί σημειώθηκαν στη διάρκεια της σημερινής νύχτας στην περιοχή Εμίλια Ρομάνια στη βόρεια Ιταλία, η οποία επλήγη χθες τα ξημερώματα από σεισμό 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προκάλεσε το θάνατο επτά ανθρώπων.
Περισσότεροι από εκατό μετασεισμοί σημειώθηκαν, με τους δύο μεγαλύτερους να είναι 3,7 και 3,6 βαθμοί, όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa. Περίπου 3.000 άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα σε σκηνές, γήπεδα και σπίτια συγγενών και φίλων, επειδή οι κατοικίες τους έχουν υποστεί ζημιές. Αρκετοί ήταν εκείνοι που διανυκτέρευσαν στα αυτοκίνητά τους από το φόβο ενός μεγάλου σεισμού. Πολλά σχολεία στη Εμίλια Ρομάνια θα παραμείνουν κλειστά σήμερα και αύριο.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 36 χιλιόμετρα βόρεια της Μπολόνια σε βάθος δέκα χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Εθνικό Γεωφυσικό και Σεισμολογικό Ινστιτούτο της Ιταλίας.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις στο: http://lpyrgos-international.blogspot.com