Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Ποιος σκότωσε τον Γρηγόρη Λαμπράκη – μια διαφορετική ιστορία


Σαράντα εννέα χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη από παρακρατικούς στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σαράντα εννέα χρόνια μετά, πολλές πτυχές της υπόθεσης παραμένουν «σκοτεινές», πολλές λεπτομέρειες άγνωστες. Μια από αυτές τις πτυχές ενδέχεται να είναι, όσο παράδοξο και να ακούγεται και σε αντίθεση με την κρατούσα άποψη της κοινής γνώμης, η ταυτότητα των δραστών. Με αφορμή την σημερινή επέτειο της δολοφονίας του Λαμπράκη στην Θεσσαλονίκη, ο «Λευκός Πύργος» παρουσιάζει μια διαφορετική εκδοχή –άγνωστη στο ευρύ κοινό– προϊόν παλαιότερων δημοσιογραφικών ερευνών, για το ποιοι δολοφόνησαν τον Γρηγόρη Λαμπράκη
Στις 22/5/1963 ο Γρηγόρης Λαμπράκης, βουλευτής Πειραιώς της ΕΔΑ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη για να μιλήσει σε εκδήλωση για την ειρήνη και τον πυρηνικό αφοπλισμό. Πριν ξεκινήσει η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα κτιρίου στη διασταύρωση των οδών Ερμού με Βενιζέλου, είχε συγκεντρωθεί γύρω από το κτίριο πλήθος παρακρατικών και αστυνομικών με πολιτικά, που είχαν καταλάβει τα πεζοδρόμια κραυγάζοντας συνθήματα και προπηλακίζοντας όσους προσέρχονταν στην αίθουσα για να παρακολουθήσουν την ομιλία. Μεγάλος αριθμός αστυνομικών βρισκόταν επίσης στο σημείο, παρόντος μάλιστα και του επιθεωρητή Χωροφυλακής Βορείου Ελλάδας, υποστράτηγου Κωνσταντίνου Μήτσου, που κατά γενική ομολογία «έλυνε και έδενε» στη Βόρεια Ελλάδα (αλλά και του διευθυντή Αστυνομίας Θεσσαλονίκης Ε. Καμουτσή και άλλων υψηλόβαθμων αστυνομικών), οι αστυνομικοί ωστόσο δεν έκαναν τίποτα για να προστατεύσουν τους φίλους της ΕΕΔΥΕ και να διαλύσουν τους τραμπούκους ή έστω να τους απομακρύνουν. Μάλιστα, ένας παρακρατικός κατόρθωσε να χτυπήσει το Λαμπράκη στο κεφάλι με ρόπαλο κατά την είσοδό του στην αίθουσα της εκδήλωσης, τραυματίζοντάς τον ελαφρά. Σοβαρά, αντίθετα, τραυματίστηκε από τους ανεξέλεγκτους διαδηλωτές ένας άλλος βουλευτής της ΕΔΑ, ο Γιώργος Τσαρουχάς (που βασανίστηκε μέχρι θανάτου από αστυνομικούς στη διάρκεια της δικτατορίας).
Με το πέρας της εκδήλωσης, και ενώ ο Λαμπράκης έκανε επανειλημμένα εκκλήσεις από το μικρόφωνο για παρέμβαση του εισαγγελέα –έκανε μάλιστα λόγο για σχέδιο δολοφονίας σε βάρος του– ο βουλευτής της ΕΔΑ αποχώρησε από την αίθουσα για να κατευθυνθεί στο ξενοδοχείο του, ακριβώς απέναντι. Μετά την έξοδό του, αστυνομικοί έκλεισαν την πόρτα του κτιρίου για να εγκλωβίσουν μέσα σε αυτό την πλειοψηφία των συγκεντρωμένων. Την ώρα που κινείται προς το ξενοδοχείο, ο Λαμπράκης βλέπει τον Μήτσου στο απέναντι πεζοδρόμιο, και όπως αλλάζει κατεύθυνση για να πάει να του μιλήσει – ο Μήτσου όμως προσπαθεί να κρυφτεί μέσα στο πλήθος των συγκεντρωμένων αστυνομικών. Την ώρα που τα μάτια όλων είναι καρφωμένα στον βουλευτή, ξεπροβάλλει από την Σπανδωνή, έναν δρόμο (σήμερα πεζόδρομο) που βγάζει διαγωνίως στην διασταύρωση Ερμού με Βενιζέλου, ένα τρίκυκλο που κατευθύνεται με μεγάλη ταχύτητα πάνω στον Λαμπράκη. Περνάει δίπλα του, χωρίς όμως να τον χτυπήσει.
Ο βουλευτής της ΕΔΑ σωριάζεται αμέσως μετά στο οδόστρωμα, χτυπημένος στο κεφάλι. Ένας παρευρισκόμενος στην ομιλία, ο Μανόλης Χατζηαποστόλου, πηδάει πάνω στο τρίκυκλο (!), και αρχίζει να παλεύει με ένα άτομο που βρισκόταν στην καρότσα του οχήματος. Αυτός ήταν ο Μανόλης Εμμανουηλίδης, καταδικασμένος για βιασμό και παιδεραστία, ενώ οδηγός του τρίκυκλου ήταν ο γνωστός τραμπούκος της Θεσσαλονίκης Σπύρος Γκοτζαμάνης. Από την παράτολμη αυτή πράξη του Χατζηαποστόλου (κατά σύμπτωση πέθανε μια μέρα πριν από τον Εμμανουηλίδη, πριν μερικά χρόνια!) ξετυλίχτηκε το «κουβάρι» της υπόθεσης της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη, που τελικά αποδείχτηκε ότι ο θάνατός του δεν οφειλόταν σε τροχαία ατύχημα όπως ήθελαν να την παρουσιάσουν.
Σήμερα η κρατούσα άποψη για τη δολοφονία Λαμπράκη (που αποτέλεσε σημείο – κλειδί στη νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας), εδραιωμένη σε μεγάλο βαθμό και από το μυθιστόρημα «Ζ» του Βασίλη Βασιλικού και την ομώνυμη ταινία του Κώστα Γαβρά, είναι ότι φυσικοί δράστες της δολοφονίας ήταν ο Εμμανουηλίδης, που φέρεται να χτύπησε τον Λαμπράκη στο κεφάλι με κλομπ ή σιδηρολοστό την ώρα που το τρίκυκλο περνούσε δίπλα του, και ο οδηγός του οχήματος Γκοτζαμάνης, που έδρασαν υπό την ανοχή και την κάλυψη της αστυνομίας, η οποία για το μόνο που δεν προνόησε ήταν για το ενδεχόμενο να σαλτάρει κάποιος στην καρότσα του οχήματος. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
Όσα ακολουθούν δεν είναι προϊόντα φαντασίας – βασίζονται σε εκτεταμένες δημοσιογραφικές έρευνες κατοπινών ετών, έχουν στο παρελθόν δημοσιευτεί στον ελληνικό Τύπο, άσχετα αν έχουν επισκιαστεί από την κρατούσα άποψη, σε βαθμό που να έχουν σχεδόν λησμονηθεί. Από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, τα οποία στηρίζονται σε δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων (μέλη της ΕΕΔΥΕ αλλά και οργάνων της τάξης και παρακρατικών, που έχουν μιλήσει ανώνυμα ή σε ορισμένες περιπτώσεις και επώνυμα!), προκύπτει ότι ο Γρηγόρης Λαμπράκης δεν χτυπήθηκε στο κεφάλι με σιδηρολοστό από τον Εμμανουηλίδη. Αντιθέτως, ως φυσικός αυτουργός της δολοφονίας κατονομάζεται από όσους γνωρίζουν ένας πράκτορας της ΚΥΠ (το όνομά του και ο βαθμός του είναι στη διάθεση του «Λευκού Πύργου», αλλά δεν δημοσιεύονται για ευνόητους λόγους).
Η αξία των μαρτυριών αυτών δυναμώνεται από στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με το ότι ο Μήτσου (και μάλλον και η αστυνομία γενικότερα) δεν ήταν ενημερωμένος για το σχέδιο δολοφονίας του βουλευτή. Φαίνεται ότι η δολοφονία είχε σχεδιαστεί από τις μυστικές υπηρεσίες, που κλήθηκαν να βγάλουν από τη μέση τον «ενοχλητικό» για τη βασίλισσα Φρειδερίκη Λαμπράκη. Σε αυτό το πλαίσιο είναι πιθανή και η εμπλοκή ξένων μυστικών υπηρεσιών.
Με βάσει στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η δημοσιογραφική έρευνα, φαίνεται ότι υπήρχαν δυο διαφορετικά σχέδια να δολοφονηθεί και να βγει από τη μέση ο Λαμπράκης. Το πρώτο προέβλεπε το θάνατό του σε τροχαίο δυστύχημα λίγο μετά την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα. Είχε προβλεφτεί να χτυπηθεί το αυτοκίνητο το οποίο θα τον μετέφερε στο ξενοδοχείο του από όχημα, λίγο μετά τη αναχώρησή του από το αεροδρόμιο. Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη εφικτό, γιατί τα μέλη της ΕΕΔΥΕ που υποδέχτηκαν τον Λαμπράκη είχαν φροντίσει να έρθουν με διάφορα αυτοκίνητα, έτσι ώστε οι επίδοξοι δράστες να μην γνωρίζουν σε ποιο τελικά επέβαινε το υποψήφιο θύμα. Το σχέδιο του ατυχήματος ακυρώθηκε για να μην «προειδοποιηθεί» ο βουλευτής σε περίπτωση που χτυπηθεί λάθος αυτοκίνητο και δεν σκοτωθεί.
Έτσι αποφασίστηκε να βάλουν μπρος το «σχέδιο Β», που προέβλεπε τον θανάσιμο τραυματισμό του δήθεν από χτύπημα με τρίκυκλο. Παραμένει ασαφές αν ο Εμμανουηλίδης ήταν σχεδιασμένο να χτυπήσει τον βουλευτή με λοστό από την καρότσα του τρίκυκλου και δεν το κατάφερε ή αν δεν είχε ιδέα για το τι έμελλε να γίνει και το τρίκυκλο χρησιμοποιήθηκε απλά και μόνο για να αποσπάσει την προσοχή. Αυτόπτες μάρτυρες πάντως αναφέρουν ότι ο παιδεραστής δεν τον χτύπησε – πάνω στην ταραχή που προκλήθηκε από την εμφάνιση του τρίκυκλου και ενώ όλα τα μάτια ήταν καρφωμένα στο όχημα, ο Λαμπράκης (που συνοδευόταν από ελάχιστους «δικούς» του μιας και η αστυνομία είχε φροντίσει να αποκλείσει τους υπόλοιπους στην αίθουσα) περικυκλωμένος όπως ήταν από παρακρατικούς και τραμπούκους φέρεται να δέχτηκε το μοιραίο χτύπημα στο κεφάλι από λοστό ή σιδηρογροθιά που κρατούσε όργανο της ΚΥΠ.
Με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τη δημοσιογραφική έρευνα, η αστυνομία δεν γνώριζε τι έμελλε να συμβεί και δεν είχε ενεργό πρωτεύοντα ρόλο στη δολοφονία. Απλά συνέβαλε στη διοργάνωση της συγκέντρωσης των τραμπούκων και δεν «κούνησε ούτε δάχτυλο» για να αποτρέψει τους προπηλακισμούς σε βάρος των μελών της ΕΕΔΥΕ.

Άποψη του «Λευκού Πύργου» είναι ότι παραμένουν ακόμα πολλές άγνωστες και «σκοτεινές» πτυχές σχετικά με τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ελπίζουμε κάποια στιγμή στο φως όλα τα κομμάτια που θα βοηθήσουν στην όσο το δυνατόν πιο πλήρη συμπλήρωση του παζλ. Σε αυτό το πλαίσιο δημοσιεύεται το παρόν άρθρο και κατατίθεται σε δημόσιο διάλογο – με σκοπό να συμβάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την ιστορική έρευνα. Σκοπός μας είναι να επανέλθουμε στο μέλλον, εν ευθέτω χρόνω, με περισσότερες λεπτομέρειες και περισσότερα στοιχεία.

ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη στο: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com


Θεσσαλονίκη: Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη από το ΚΚΕ

Συγκέντρωση στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, στη διασταύρωση των οδών Ερμού και Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη (στο σημείο δηλαδή όπου δολοφονήθηκε) και κατάθεση στεφάνου πραγματοποίησαν σήμερα οι οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, το ΠΑΜΕ και η ΕΔΥΕΘ, με αφορμή την επέτειο της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος του «μαραθωνοδρόμου της ειρήνης» και βουλευτή της ΕΔΑ, στη Θεσσαλονίκη, στις 22 Μαΐου 1963. Οι διοργανωτές υπογράμμισαν ότι «η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στα εγκλήματά του» παραμένει επίκαιρη, όπως και τα υψηλά ιδανικά για τα οποία θυσιάστηκε ο αγωνιστής της ειρήνης.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη στο: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Κλειστά αύριο λόγω απεργίας φαρμακεία και φαρμακαποθήκες – που θα εξυπηρετούνται οι πολίτες


Κλειστά θα παραμείνουν αύριο στα φαρμακεία αλλά και οι φαρμακαποθήκες της Θεσσαλονίκης, καθώς οι ιδιοκτήτες τους θα συμμετέχουν στην απεργία που εξήγγειλε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, με αίτημα την εξόφληση των χρεών του ΕΟΠΥΥ. Οι πολίτες θα εξυπηρετούνται κατά τις εργάσιμες ώρες από φαρμακεία ασφαλείας και εκτός εργασίμων ωρών από τα εφημερεύοντα φαρμακεία.
Να σημειωθεί ότι από αύριο οι φαρμακοποιοί όλης της Ελλάδας θα αναστείλουν επ΄ αόριστον την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους ΕΟΠΥΥ μέχρι να εξοφληθούν όλες οι εκπρόθεσμες οφειλές για το 2012 καθώς και τα παλαιά οφειλόμενα από τα έτη 2010 και 2011.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκο Θεοδοσιάδη, μέχρι στιγμής τα εκπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς της πόλης ανέρχονται στα 55 εκατομμύρια ευρώ. «Αυτό το ποσό προκύπτει από τα χρέη των ταμείων πριν την συνένωση με τον ΕΟΠΥΥ συν τα χρέη του ΕΟΠΥΥ. Τις επόμενες ημέρες θα προστεθούν σε αυτά και άλλα 45 εκατομμύρια εάν δεν εξοφληθούν από τον ΕΟΠΥΥ», δήλωσε ο κ Θεοδοσιάδης.
Οι πολίτες μπορούν να βρουν πληροφορίες για τα φαρμακεία ασφαλείας στη Θεσσαλονίκη στην ιστοσελίδα που βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.fsth.gr/enhmerwsh_kataxwr.asp?update_id=769

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη στο: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com


Ιταλία: Η μικρότερη τεχνητή καρδιά εμφυτεύτηκε σε βρέφος 16 μηνών

Μια τεχνητή καρδιά, η μικρότερη που έχει τοποθετηθεί μέχρι σήμερα μπόρεσε να σώσει για δεκατρείς ημέρες τη ζωή ενός βρέφους δεκαέξι μηνών, που στη συνεχεία υποβλήθηκε σε κανονική μεταμόσχευση καρδιάς, έγινε σήμερα γνωστό από το φημισμένο νοσοκομείο Bambino Gesu της Ρώμης.
«Τον Μάρτιο στο νοσοκομείο Bambino Gesu εμφυτεύτηκε για πρώτη φορά η μικρότερη τεχνητή καρδιά που υπάρχει», αναφέρει ο Αντόνιο Αμοντέο ένας από τους υπευθύνους του νοσοκομείου σε ανακοίνωσή του. Το βρέφος έπασχε από μυοκαρδίτιδα, και από μια σοβαρή λοίμωξη του τεχνητού συστήματος υποβοήθησης της κοιλίας της καρδιάς που του είχε εμφυτευτεί προηγουμένως. Κατά την αναμονή για τη δωρεά ενός οργάνου για μεταμόσχευση, δεν θα είχε επιβιώσει αν δεν είχε λάβει σε προσωρινή βάση αυτήν την πειραματική πρωτότυπη συσκευή που εστάλη από το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH).
Η πρωτότυπη συσκευή βάρους 11 γραμμαρίων αποτελείται από μια αντλία από τιτάνιο. Η εμφύτευση της διήρκεσε οκτώ ώρες και ήταν εξαιρετικά πολύπλοκη. Μετά από δεκατρείς ημέρες μια πραγματική μεταμόσχευση καρδιάς μπόρεσε να πραγματοποιηθεί με επιτυχία. «Σχεδόν δύο μήνες μετά την επέμβαση, η υγεία του βρέφους είναι άριστη», δήλωσε ο καθηγητής Αμοντέο.

Περισσότερες επιστημονικές ειδήσεις στο: http://lpyrgos-science.blogspot.com

Χ. Κλίντον: Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την επίτευξη συμφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ


Η υπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον σημείωσε σε δηλώσεις της ότι η χώρα της υποστηρίζει σθεναρά την επίλυση της τρέχουσας «διαφωνίας» μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για την ονομασία της γειτονικής μας χώρας.
«Ενθαρρύνουμε τα μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία, ώστε η Μακεδονία» (όπως αποκάλεσε η Κλίντον την ΠΓΔΜ, καθώς οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει τη γείτονα χώρα με το συγκεκριμένο όνομα) «να μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατόν», σημείωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.
Η Κλίντον πρόβαλε την άποψη ότι η ΠΓΔΜ «έχει εκπληρώσει τα βασικά κριτήρια για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ». Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι «έχει συνεισφέρει στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής και μακρόχρονης συνεισφοράς της στην πολυεθνική στρατιωτική δύναμη που εδρεύει στο Αφγανιστάν (ISAF)».
Η πρώην «πρώτη κυρία» των ΗΠΑ συναντήθηκε χθες στο Σικάγο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, με τους εκπροσώπους των χωρών που επιδιώκουν να ενταχθούν στη Συμμαχία, δηλαδή της ΠΓΔΜ, της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, του Μαυροβούνιου και της Γεωργίας. Υποστήριξε ότι θα πρέπει να ληφθεί απόφαση για τη διεύρυνση της Συμμαχίας στην επόμενη σύνοδο κορυφής και επισήμανε ότι «η ενταξιακή διαδικασία μπορεί να είναι μεγάλης χρονικής διάρκειας και δύσκολη, πρέπει όμως να την τηρήσουμε».
«Συνεδριάζουμε σήμερα για να επιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας στην πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ. Η δυνατότητα ένταξης στο ΝΑΤΟ έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα ισχυρό κίνητρο για τις χώρες να εφαρμόσουν δύσκολες, αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, να επιλύσουν εσωτερικές διαφορές, καθώς και διαφορές με τους γείτονές τους», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις στο: http://lpyrgos-international.blogspot.com


Θεσσαλονίκη: Φοιτητές από 35 χώρες στο θερινό σχολείο νανοτεχνολογίας


Θερινό σχολείο νανοτεχνολογίας, το μοναδικό στο είδος του σε ολόκληρη την Ευρώπη, πρόκειται να λειτουργήσει και φέτος στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της επιστημονικής πολυεκδήλωσης NANOTECHNOLOGY 2012.
Το σχολείο, που θα παραμείνει ανοιχτό από 30 Ιουνίου μέχρι 7 Ιουλίου, θα παρακολουθήσουν περίπου 100 φοιτητές και ερευνητές από 35 χώρες, απ΄ τα Βαλκάνια μέχρι την Ιαπωνία και από τις ΗΠΑ μέχρι την Κίνα και το Ιράν, ενώ στη διάρκειά του θα παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις σε όλους τους τομείς της νανοτεχνολογίας. Οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τρία σχολεία σε ένα, αφού τα μαθήματα που θα παραδοθούν θα έχουν ως αντικείμενο, πρώτον, τις νανοεπιστήμες/ νανοτεχνολογίες, δεύτερον τα οργανικά ηλεκτρονικά (πχ, εύκαμπτα φωτοβολταϊκά) και, τρίτον, τη νανοϊατρική.
Σε ό,τι αφορά στη νανοϊατρική, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εφαρμογές αναγεννητικής ιατρικής, οι βιοαισθητήρες, αλλά και οι τεχνολογίες «drug delivery» που θα παρουσιαστούν στους συμμετέχοντες, οι οποίες αφορούν την ελεγχόμενη μεταφορά ενός φαρμάκου σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος ή και διαγνωστικές τακτικές (για παράδειγμα μέσω της χρήσης μικροσκοπικών καμερών). Παράλληλα, οι φοιτητές και ερευνητές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα μικρό πείραμα με τη χρήση μικροσκοπίου ατομικών δυνατοτήτων (nano-applicator).
«Πρόκειται για μοναδικό εκπαιδευτικό γεγονός σε ολόκληρη την Ευρώπη αφού διδάσκονται οι τελευταίες εξελίξεις σε όλους τους τομείς της Νανοτεχνολογίας», σημείωσε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Nanotexnology 2012, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη στο: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com


Ισχυρός σεισμός «ταρακούνησε» τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Ελλάδα


Σεισμική δόνηση ισχύος 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αναστάτωσε σήμερα στις τρεις τα ξημερώματα την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας Σόφια, με αποτέλεσμα χιλιάδες κάτοικοι να βγουν πανικόβλητοι στους δρόμους. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
Το επίκεντρο του ισχυρού σεισμού εντοπίζεται ανάμεσα στη Σόφια και στην πόλη Πέρνικ, η οποία βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα δυτικά της βουλγαρικής πρωτεύουσας. Παρά την μεγάλη και ασυνήθιστη για τα δεδομένα της Βουλγαρίας ισχύ του σεισμού (σεισμός 6 ρίχτερ είχε να σημειωθεί εδώ και δεκαετίες στη γειτονική χώρα), ελάχιστα είναι τα κτίρια που κατέρρευσαν, ενώ δεν υπάρχουν και πληροφορίες για νεκρούς. Ωστόσο, πολλά κτίρια έχουν υποστεί ζημιές, ενώ έχουν αναφερθεί και αρκετοί μικροτραυματισμοί.
Το επιτελείο αντιμετώπισης κρίσιμων καταστάσεων του δήμου της Σόφιας ενεργοποίησε αμέσως η δήμαρχος Ιορδάνκα Φαντάκοβα, η ομόλογος της οποίας στην Πέρνικ δήλωσε στη ραδιοφωνία ΒΝΡ, ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το κοντινό φράγμα «Στουντένα», το τοίχος του οποίου βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση, ενώ δεν έχουν εντοπιστεί ρωγμές.
Ο διευθυντής του Γεωφυσικού Ινστιτούτου της Βουλγαρίας απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχει συσχέτιση της ισχυρής δόνησης στη Σόφια και του πρόσφατου καταστροφικού σεισμού στην Εμίλια Ρομάνια, στην Ιταλία. Την ίδια εκτίμηση κάνουν και Έλληνες ερευνητές. Ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Παπαζάχος υπογράμμισε ότι ο σεισμός στη Βουλγαρία δεν εμπνέει ανησυχία για την Ελλάδα.  Σύμφωνα με τον ίδιο, η δόνηση δεν συνδέεται με αυτή της Βόρειας Ιταλίας, ούτε με κάποιο ρήγμα στον ελλαδικό χώρο.
Μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί στη γειτονική χώρα αρκετοί μετασεισμοί εντάσεως μέχρι 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Ο ισχυρός σεισμός πάντως έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της Βορείου Ελλάδος. Η δόνηση έγινε αισθητή από κατοίκους περιοχών της Θράκης, της Ανατολικής και Κεντρικής Μακεδονίας (ακόμη και της Θεσσαλονίκης), που έντρομοι ξύπνησαν τα ξημερώματα από τα κρεβάτια τους. Ιδιαίτερα αισθητό έγινε το χτύπημα του Εγκέλαδου στο νομό Σερρών. Ωστόσο, δεν έχουν καταγραφεί ζημιές.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις στο: http://lpyrgos-international.blogspot.com 

Περισσότερες ειδήσεις από τη Βόρεια Ελλάδα στο: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com

Ιαπωνία: Εγκαινιάζεται στο Τόκιο ο υψηλότερος πύργος του κόσμου


Εγκαινιάζεται επισήμως σήμερα στο Τόκιο ο υψηλότερος πύργος του κόσμου και μόνο τη σημερινή μέρα αναμένεται να τον επισκεφτούν 200.000 άνθρωποι. Χιλιάδες άνθρωποι περίμεναν ήδη στη σειρά κάτω από τη βροχή στην είσοδο του Tokyo Skytree, ύψους 634 μέτρων, που από σήμερα θα είναι το νέο τηλεπικοινωνιακό κέντρο της ιαπωνικής πρωτεύουσας, με 312 καταστήματα και εστιατόρια, γραφεία, ενυδρείο και πλανητάριο.
Ο ουρανοξύστης που βρίσκεται στο ανατολικό Τόκιο έχει δύο παρατηρητήρια στα 350 και στα 450 μέτρα και θέα 360 μοιρών της μεγαλούπολης. «Ελπίζω πως ο Tokyo Skytree θα βοηθήσει στην ανάκαμψη του τουρισμού και θα αποτελέσει το κίνητρο που θα δώσει ζωή στις περιοχές της βόρειας Ιαπωνίας οι οποίες επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό», τόνισε ο υπουργός Υποδομών της Ιαπωνίας Τακέσι Μαέντα.
Το Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες χαρακτήρισε τον Νοέμβριο τον Tokyo Skytree τον ψηλότερο πύργο στον κόσμο, καθώς ξεπερνάει τον Πύργο της Καντόνας, ύψους 600 μέτρων. Το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο είναι πάντως το ύψους 828 μέτρων Burj Khalifa στο Ντουμπάι. Η εταιρία που διαχειρίζεται τον νέο πύργο του Τόκιο εκτιμά πως οι επισκέπτες θα φτάνουν ετησίως τα 25 εκατομμύρια.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις στο: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Υεμένη: Η Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση στη Σαναά


Η πτέρυγα της Αλ Κάιντα στην Υεμένη ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στην πρωτεύουσα Σαναά και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 96 άτομα και να τραυματιστούν εκατοντάδες.
Η οργάνωση ανέφερε ότι η επίθεση αυτή έγινε σε αντίποινα για τον «πόλεμο των ΗΠΑ» εναντίον των υποστηρικτών της στα νότια της χώρας και ότι στόχος ήταν ο υπουργός Άμυνας της Υεμένης και οι ανώτατοι διοικητές του στρατού που παρακολουθούσαν την πρόβα της στρατιωτικής παρέλασης.
Στην ανακοίνωση με την οποία ανέλαβε την ευθύνη η οργάνωση προειδοποιεί ότι θα ακολουθήσουν και άλλες επιθέσεις αν δεν σταματήσει η στρατιωτική επιχείρηση στην επαρχία Αμπιάν. Η επίθεση αυτή σημειώθηκε το πρωί κατά τη διάρκεια της πρόβας της παρέλασης, παρουσία του υπουργού Άμυνας Μοχάμεντ Νάσερ Άχμεντ, ο οποίος δεν έπαθε το παραμικρό. Ο πρόεδρος της χώρας Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι υποσχέθηκε να εντείνει τον αγώνα του κατά της Αλ Κάιντα στη νότια Υεμένη, όποιες και αν είναι οι θυσίες που θα χρειαστεί να γίνουν.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις στο: http://lpyrgos-international.blogspot.com

ΗΠΑ: Νέα διαδήλωση κατά του ΝΑΤΟ στο Σικάγο

Εκατοντάδες φιλειρηνιστές και αντικαπιταλιστές διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και χθες μπροστά από το κτήριο της Μπόινγκ στο Σικάγο, το οποίο από το περασμένο Σάββατο αποτελεί την έδρα των συνομιλιών ανάμεσα στους ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Η διαδήλωση, την οποία επέβλεπαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, εξελίχθηκε σε ήρεμο και κόσμιο κλίμα.
Προχθές σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις της τάξης έπειτα από την άρνηση των διοργανωτών της διαδήλωσης να υπακούσουν στη διαταγή της αστυνομίας να διαλυθούν. Τουλάχιστον 45 άνθρωποι συνελήφθησαν και τέσσερις αστυνομικοί τραυματίσθηκαν σύμφωνα με αστυνομικές πηγές. Οι εικόνες που προβλήθηκαν από τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα εμφανίζουν τους αστυνομικούς να ξυλοκοπούν τους διαδηλωτές με τα γκλομπ τους.
Η σύνοδος του ΝΑΤΟ διεξάγεται σε συνεδριακό κέντρο στις όχθες της λίμνης Μίσιγκαν, το οποίο φρουρείται ασφυκτικά από σημαντικές αστυνομικές δυνάμεις.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις στο: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Αλβανία: 13 άτομα σκοτώθηκαν σε τροχαίο στη Χιμάρα


Δώδεκα άτομα σκοτώθηκαν σε τροχαίο δυστύχημα χθες το απόγευμα στην Αλβανία, όταν λεωφορείο με περίπου 50 φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Ελμπασάν κατέπεσε σε γκρεμό σε ορεινή περιοχή, κοντά στην Χιμάρα. Σύμφωνα με την αστυνομία, νεκροί είναι 12 φοιτήτριες του πανεπιστημίου, όπως επίσης και ο οδηγός του λεωφορείου. Οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 25. Να σημειωθεί ότι οι πρώτοι που έσπευσαν να βοηθήσουν τους παγιδευμένους στο λεωφορείο ήταν Έλληνες τουρίστες, οι οποίοι επέβαιναν σε ένα άλλο λεωφορείο που περνούσε από το σημείο. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινιστεί τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος, που διερευνώνται από ομάδα εμπειρογνωμόνων. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Αλβανίας κήρυξε τη σημερινή μέρα ημέρα εθνικού πένθους.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις στο: http://lpyrgos-international.blogspot.com