Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Ισχυρός σεισμός «ταρακούνησε» τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Ελλάδα


Σεισμική δόνηση ισχύος 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αναστάτωσε σήμερα στις τρεις τα ξημερώματα την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας Σόφια, με αποτέλεσμα χιλιάδες κάτοικοι να βγουν πανικόβλητοι στους δρόμους. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
Το επίκεντρο του ισχυρού σεισμού εντοπίζεται ανάμεσα στη Σόφια και στην πόλη Πέρνικ, η οποία βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα δυτικά της βουλγαρικής πρωτεύουσας. Παρά την μεγάλη και ασυνήθιστη για τα δεδομένα της Βουλγαρίας ισχύ του σεισμού (σεισμός 6 ρίχτερ είχε να σημειωθεί εδώ και δεκαετίες στη γειτονική χώρα), ελάχιστα είναι τα κτίρια που κατέρρευσαν, ενώ δεν υπάρχουν και πληροφορίες για νεκρούς. Ωστόσο, πολλά κτίρια έχουν υποστεί ζημιές, ενώ έχουν αναφερθεί και αρκετοί μικροτραυματισμοί.
Το επιτελείο αντιμετώπισης κρίσιμων καταστάσεων του δήμου της Σόφιας ενεργοποίησε αμέσως η δήμαρχος Ιορδάνκα Φαντάκοβα, η ομόλογος της οποίας στην Πέρνικ δήλωσε στη ραδιοφωνία ΒΝΡ, ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το κοντινό φράγμα «Στουντένα», το τοίχος του οποίου βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση, ενώ δεν έχουν εντοπιστεί ρωγμές.
Ο διευθυντής του Γεωφυσικού Ινστιτούτου της Βουλγαρίας απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχει συσχέτιση της ισχυρής δόνησης στη Σόφια και του πρόσφατου καταστροφικού σεισμού στην Εμίλια Ρομάνια, στην Ιταλία. Την ίδια εκτίμηση κάνουν και Έλληνες ερευνητές. Ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Παπαζάχος υπογράμμισε ότι ο σεισμός στη Βουλγαρία δεν εμπνέει ανησυχία για την Ελλάδα.  Σύμφωνα με τον ίδιο, η δόνηση δεν συνδέεται με αυτή της Βόρειας Ιταλίας, ούτε με κάποιο ρήγμα στον ελλαδικό χώρο.
Μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί στη γειτονική χώρα αρκετοί μετασεισμοί εντάσεως μέχρι 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Ο ισχυρός σεισμός πάντως έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της Βορείου Ελλάδος. Η δόνηση έγινε αισθητή από κατοίκους περιοχών της Θράκης, της Ανατολικής και Κεντρικής Μακεδονίας (ακόμη και της Θεσσαλονίκης), που έντρομοι ξύπνησαν τα ξημερώματα από τα κρεβάτια τους. Ιδιαίτερα αισθητό έγινε το χτύπημα του Εγκέλαδου στο νομό Σερρών. Ωστόσο, δεν έχουν καταγραφεί ζημιές.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις στο: http://lpyrgos-international.blogspot.com 

Περισσότερες ειδήσεις από τη Βόρεια Ελλάδα στο: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου