Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Κ. Μακεδονία: Στο «κόκκινο» ο δείκτης επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς

Στο «κόκκινο» βρίσκεται σήμερα ο δείκτης επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιών στην Κεντρική Μακεδονία, στη Δυτική Πελοπόννησο και στα Επτάνησα. Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπει ότι στην κατηγορία κινδύνου «4», δηλαδή πολύ υψηλού κινδύνου, βρίσκονται σήμερα η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, το Κιλκίς, η Μεσσηνία, η Ηλεία, η Αχαΐα, η Κέρκυρα, η Λευκάδα, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και η Ζάκυνθος. Ο συνδυασμός των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και των δυνατών βοριάδων στις περιοχές αυτές δημιουργεί σήμερα τις πιο κατάλληλες συνθήκες για την εκδήλωση μεγάλων πυρκαγιών και γι' αυτόν τον λόγο η ΓΓΠΠ ζητά από τις τοπικές αρχές να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com

Στα ύψη σήμερα ο υδράργυρος!

Σε κλοιό καύσωνα θα παραμείνει έως και σήμερα η Ελλάδα, με την μέγιστη θερμοκρασία να αγγίζει στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τους 42 και τοπικά πιθανώς τους 43 βαθμούς Κελσίου. Στις νησιωτικές περιοχές η το θερμόμετρο θα δείξει 38 με 40 και πιθανώς τοπικά τους 41 βαθμούς. Από το απόγευμα αναμένεται ενίσχυση των βορείων ανέμων. Οι οποίοι θα φτάσουν κατά τόπους τα 7 με 8 μποφόρ στα δυτικά στα βόρεια. Πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από την Τρίτη και μετά.
Αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αττική με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 24 έως 41 και πιθανώς τοπικά 42 βαθμούς Κελσίου και στα ανατολικά παραθαλάσσια έως 38 βαθμούς. Σε πολύ υψηλά επίπεδα θα «σκαρφαλώσει» ο υδράργυρος και στη Θεσσαλονίκη όπου η θερμοκρασία θα φτάσει τους 39 βαθμούς Κελσίου.
Μακεδονία, Θράκη
Ο καιρός στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη αρχικά θα είναι αίθριος και από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών όμβρων κυρίως στα ορεινά. Στα υπόλοιπα γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 που το βράδυ θα στραφούν σε βορείους 4 με 6 και στα θαλάσσια τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 40 και κατά τόπους 41 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με τους ανέμους να πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Από το απόγευμα θα ενισχυθούν και θα φτάσουν τα 5 με 6 και στο Ιόνιο τα 7 τοπικά 8 μποφόρ .Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 40 και κατά τόπους 41 βαθμούς Κελσίου. Στην ήπειρο και τα νησιά του Ιονίου 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με τους ανέμους να πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και από αργά το βράδυ στα βόρεια βόρειοι 5 τοπικά 6 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 42 και πιθανόν τοπικά 43 βαθμούς Κελσίου. Κατά τόπους στις παραθαλάσσιες περιοχές η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά
Γενικά αίθριος καιρός με τους ανέμους να πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 37 και στην Κρήτη έως 40 και πιθανώς τοπικά έως 41 βαθμούς Κελσίου. Αίθριος προβλέπεται ο καιρός με τους ανέμους να πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Από αργά το βράδυ στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 40 και πιθανώς στα νότια τοπικά έως 41 βαθμούς.
Δροσίζει από αύριο
Ανάσα δροσιάς από αύριο με την θερμοκρασία να σημειώνει σημαντική πτώση 6 με 8 βαθμούς σε ολόκληρη τη χώρα, ωστόσο τοπικά στα νοτιοανατολικά θα διατηρηθεί σε σχετικά υψηλές τιμές. Στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την Εύβοια και το βόρειο Αιγαίο θα επικρατήσουν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχόπτωσης μέχρι το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και μόνο το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά. Χαρακτηριστική θα είναι και η ένταση των ανέμων που θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 Μποφόρ.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com


Τα παιδιά… προστατεύουν τους γονείς από τη γρίπη!

Οι γονείς μπορεί να κολλάνε συχνά ιούς και άλλα μικρόβια από τα παιδιά τους, παρόλα αυτά τελικά οι ίδιοι αρρωσταίνουν πιο δύσκολα, σε σχέση με όσους ενήλικους δεν έχουν παιδιά, σύμφωνα τουλάχιστον με μία νέα έρευνα επιστημόνων από τις ΗΠΑ.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon της Πενσιλβάνια, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό Psychosomatic Medicine, μελέτησαν περίπου 800 εθελοντές ηλικίας 18 έως 55 ετών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γονείς είναι γενικά πιο ανθεκτικοί στα κρυολογήματα και τη γρίπη.
Οι επιστήμονες εισήγαγαν ένα ιό της γρίπης ή ένα ρινοϊό του κρυολογήματος στη μύτη των εθελοντών και παρακολούθησαν ποίοι αρρώστησαν και πόσο. Όπως διαπίστωσαν, κατά μέσο όρο οι γονείς ήσαν 48% λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν, σε σχέση με όσους δεν είχαν παιδιά. Μάλιστα, όσα περισσότερα παιδιά έχει μία οικογένεια, τόσο πιο προστατευμένοι φαίνεται να είναι οι γονείς τους από τέτοιες ασθένειες. Η προστασία αυτή διαρκεί ακόμα και όταν πια τα παιδιά έχουν μεγαλώσει και έχουν φύγει από το σπίτι. Οι γονείς που ζούσαν πια μόνοι τους, είχαν 27% λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν κάποιο ιό, σε σχέση με όσους ποτέ δεν υπήρξαν γονείς.
Όμως το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι το επίπεδο των αντισωμάτων στο αίμα των γονιών και όσων δεν έχουν παιδιά, είναι γενικά παρόμοιο, οπότε τίθεται το ερώτημα: ποιος είναι ο παράγων που δρα προστατευτικά στην περίπτωση των γονιών;
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εξήγηση ανάγεται μάλλον στο επίπεδο της ψυχολογίας και της ψυχοσωματικής υγείας, καθώς οι γονείς νιώθουν συνήθως πιο ευτυχισμένοι από τη ζωή τους και λιγότερο αγχωμένοι, με συνέπεια το ανοσοποιητικό σύστημά τους να είναι πιο ανθεκτικό. Εκτός, βέβαια, και οι γονείς δεν αρρωσταίνουν τόσο συχνά, πολύ απλά επειδή δεν έχουν χρόνο εξαιτίας των παιδιών τους!

Περισσότερες επιστημονικές ειδήσεις: http://lpyrgos-science.blogspot.com

Β. Κορέα: Ερωτηματικά από την αποπομπή του αρχηγού του στρατού

Ο αρχηγός του στρατού της Βόρειας Κορέας, ο Ρι Γιονγκ-Χο, απηλλάγη από τα καθήκοντά του «λόγω ασθενείας», επτά μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Κιμ Γιονγκ-Ουν. Την είδηση αυτή μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας – πρόκειται για μια ανακοίνωση ασυνήθιστη για το βορειοκορεατικό καθεστώς και, σύμφωνα με τους αναλυτές, έχει ως στόχο να δημοσιοποιήσει τη βούληση του νέου ηγέτη να ελέγξει την εξουσία των στρατιωτικών.
Ο 69χρονος Ρι Γιονγκ-Χο θεωρείτο πρόσωπο – κλειδί στη βορειοκορεατική ηγεσία που υποστήριξε το νεαρό Κιμ Γιονγκ-Ουν στη μεταβατική περίοδο μετά το θάνατο του πατέρα του Κιμ Γιονκ-Ιλ τον Δεκέμβριο. Πρόσωπο της εμπιστοσύνης του Κιμ Γιονγκ-Ιλ, ορίσθηκε το 2009 επικεφαλής του τέταρτου σε μέγεθος στρατού του κόσμου (1,2 εκ. μάχιμοι επί πληθυσμού 24 εκατομμυρίων). Ο αρχηγός του στρατού εθεάθη επανειλημμένως να συνοδεύει το νεαρό ηγέτη στις περιοδείες σε στρατιωτικές βάσεις. Ήταν επίσης παρών συνοδεύοντας τον Κιμ Γιονγκ-Ουν κατά την τελετή στην μνήμη του παππού του Κιμ Ιλ-Σουνγκ στην επέτειο του θανάτου του, αρχές Ιουλίου. Ο Ρι ήταν μέλος του προεδρείου του Πολιτικού Γραφείου, του ισχυρότερου οργάνου εξουσίας στη χώρα και αντιπρόεδρος της κεντρικής στρατιωτικής επιτροπής του Κόμματος των Εργαζομένων της Κορέας. Ο Ρι Γιογνκ-Χο ήταν ένα από τα επτά ανώτατα στελέχη του κόμματος και του στρατού που συνόδευσαν τον Κιμ Γιονγκ-Ουν στην κηδεία του πατέρα του Κιμ Γιονγκ-Ουν.
Το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας, αρμόδιο για τις σχέσεις των δύο χωρών, ανακοίνωσε ότι το γεγονός ότι η απόφαση δημοσιοποιήθηκε τόσο γρήγορα είναι πολύ ασυνήθιστο. «Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.
Ο Γιανγκ Μου-Τζιν, καθηγητής του Πανεπιστημίου Βορειοκορεατικών Σπουδών της Σεούλ, αμφισβητεί την επίσημη αιτιολογία της αποχώρησής του, υπενθυμίζοντας ότι η Πιονγκγιάνγκ σπανίως απαλλάσσει για λόγους υγείας από τα καθήκοντά τους τα ηγετικά στελέχη του καθεστώτος, πολλά από τα οποία βρίσκονται σε πολύ προχωρημένη ηλικία. «Ίσως να έπεσε σε δυσμένεια ή να έχασε μία μάχη εξουσίας με άλλα στελέχη της στρατιωτικής ηγεσίας», αναφέρει ο ειδικός. Σύμφωνα με το Παικ Χακ-Σουν, του Ινστιτούτου Sejong, ο νεαρός ηγέτης επιδιώκει να ενισχύσει τον έλεγχο του κομμουνιστικού κόμματος επί του στρατού, ο οποίος ενισχύθηκε υπερβολικά από την πολιτική που ακολούθησε ο πατέρας του μέχρι το 2010.
Εκτιμάται ότι ο Γιονγκ-Ουν θα αντικαταστήσει τον Ρι με κάποιον νεότερο και πιο κοντινό στο κόμμα, τον οποίο θα έχει τη δυνατότητα να ελέγχει. Από την ανάληψη της εξουσίας από τον Κιμ Γιονγκ-Ουν, αναλυτές και ειδικοί προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τις προθέσεις του νέου ηγέτη: θα συνεχίσει τη γραμμή του παππού και του πατέρα του ή να κατευθυνθεί προς μία πολιτική ανοίγματος; Μέχρι στιγμής, οι ενδείξεις είναι αντιφατικές.
Η Πιονγκγιάνγκ χρησιμοποιεί από τον Ιανουάριο όλο και πιο σκληρούς τόνους απέναντι στην Σεούλ, την οποία απειλεί συστηματικά. Μετά την επίτευξη συμφωνίας με τις ΗΠΑ για επισιτιστική βοήθεια, προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή με την εκτόξευση πυραύλου, η οποία σύμφωνα με τη διεθνή κοινότητα ήταν μεταμφιεσμένη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου. Ωστόσο, η Πιονγκγιάνγκ παραδέχθηκε αμέσως την αποτυχία αυτής της εκτόξευσης, ενώ δεν έχει προβεί σε άλλη πυρηνική δοκιμή που αναμένουν οι περισσότεροι αναλυτές και ειδικοί.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Πιερία: Άρπαξαν από ξενοδοχείο κοσμήματα αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ

Θρασύτατη ληστεία με λεία κοσμήματα αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ, σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα σε ξενοδοχείο της Πιερίας. Όλα έγιναν 20 λεπτά μετά τις 04.00 τα ξημερώματα, σε ξενοδοχείο που βρίσκεται στους Ν. Πόρους. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, 4 άγνωστοι δράστες που φορούσαν κουκούλες, μπήκαν από την είσοδο του ξενοδοχείου και με την απειλή όπλου και ξύλινου ροπάλου ακινητοποίησαν τον υπάλληλο του ξενοδοχείου που είχε βάρδια. Στη συνέχεια παραβίασαν την πρόσοψη κοσμηματοπωλείου που λειτουργεί στο ισόγειο του ξενοδοχείου και αφαίρεσαν χρυσαφικά και κοσμήματα αξίας περίπου 70.000 – 80.000 ευρώ. Αμέσως μετά οι ληστές τράπηκαν σε φυγή και κατάφεραν να διαφύγουν πριν φτάσει στο σημείο η αστυνομία.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com

Λαμία: Συνταξιούχος γιατρός αυτοκτόνησε πηδώντας από μπαλκόνι του νοσοκομείου

Βουτιά στο κενό έκανε σήμερα το πρωί από τον 5ο όροφο του νοσοκομείου της Λαμίας ένας συνταξιούχος γιατρός που εργαζόταν παλαιότερα στο εν λόγω νοσοκομείο, δίνοντας με αυτό τον τρόπο τέλος στη ζωή του.
Ο άντρας είχε βγει από τις 5.45 τα ξημερώματα σε περβάζι μπαλκονιού του νοσοκομείου και απειλούσε να πέσει στο κενό. Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί, πυροσβέστες καθώς και άντρες της 7ης ΕΜΑΚ προκειμένου να τον κατεβάσουν από το μπαλκόνι με ασφάλεια. Ωστόσο, τέσσερις ώρες αργότερα ο συνταξιούχος πραγματοποίησε την απειλή του, και πήδηξε στον θάνατο.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για γιατρό που ήταν διευθυντής κλινικής του νοσοκομείου Λαμίας πριν συνταξιοδοτηθεί. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα κίνητρα του αυτόχειρα.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Συρία: Τις σφοδρότερες συγκρούσεις βιώνει η Δαμασκός

Τις χειρότερες συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων από τις αρχές του περασμένου έτους οπότε και ξεκίνησαν οι συγκρούσεις, βιώνει από χτες η πρωτεύουσα της Συρίας Δαμασκός, όπως τουλάχιστον αναφέρει μια ομάδα παρακολούθησης των εξελίξεων στη χώρα.
Την Κυριακή ακούστηκαν πυροβολισμοί σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας της Συρίας, ενώ διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την επιθετική στάση της κυβέρνησης στις συγκεκριμένες περιοχές. Σύμφωνα με αναφορές, αρκετοί ήταν οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ των πολιτών. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αναφορές για τον αριθμό των θυμάτων, ούτε μπορεί η είδηση αυτή για τις συγκρούσεις να διασταυρωθεί. Η ομάδα αναφέρει πάντως ότι «είναι οι πιο σφοδρές συγκρούσεις στη Δαμασκό από τον Μάρτιο του 2011».

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Η Αίγυπτος στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει Χ. Κλίντον στο Ισραήλ

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και Iσραηλινοί αξιωματούχοι θα έχουν σήμερα συνομιλίες για την πολιτική κατάσταση στην Αίγυπτο, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.
Κατά την πρώτη της επίσκεψη στο Ισραήλ τους τελευταίους 22 μήνες και την τέταρτη από την θέση του υπουργού Εξωτερικών, η Κλίντον θα έχει συνομιλίες που θα επικεντρωθούν κυρίως στην πολιτική μετάβαση στην Αίγυπτο, όπου ο ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μούρσι ανέλαβε καθήκοντα πριν από δύο εβδομάδες. Η πτώση του πρώην προέδρου της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ τον περασμένο χρόνο έχει εγείρει ερωτήματα μεταξύ των Ισραηλινών για το κατά πόσο η Αίγυπτος –η πρώτη αραβική χώρα που έχει συνάψει ειρήνη με το Ισραήλ– θα τηρήσει την ειρηνευτική συνθήκη υπό τη νέα ισλαμιστική ηγεσία.
Η Κλίντον μετέβη στο Ισραήλ από την Αίγυπτο (εκεί διαδηλωτές την υποδέχτηκαν πετώντας στην αυτοκινητοπομπή της παπούτσια, τομάτας, αλλά και κραυγάζοντας «Μόνικα, Μόνικα»), όπου το Σάββατο είχε συνομιλίες με τον Μούρσι, πρώην μέλος των Αδελφών Μουσουλμάνων, ο οποίος την διαβεβαίωσε ότι η Αίγυπτος θα σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες. Συναντήθηκε επίσης με τον στρατάρχη Χουσέιν Ταντάουι, επικεφαλής του ανώτατου συμβουλίου των ενόπλων δυνάμεων, που ανέλαβε την εξουσία όταν απομακρύνθηκε ο Μουμπάρακ.
Η Κλίντον αναμένει να θέσει προς συζήτηση την Αραβική Άνοιξη, που όχι μόνο προκάλεσε την πτώση του Μουμπάρακ στην Αίγυπτο αλλά και την κρίση στη Συρία που εξελίσσεται σε εμφύλιο πόλεμο επιφέροντας αστάθεια στις δύο γειτονικές χώρες του Ισραήλ.
Η Κλίντον αναμένεται να έχει συνομιλίες με Ισραηλινούς αξιωματούχους σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θεωρούν ότι το Ιράν χρησιμοποιεί το πολιτικό πυρηνικό του πρόγραμμα ως πρόφαση για την κατασκευή ατομικής βόμβας. Το Ιράν το διαψεύδει επιμένοντας ότι το πρόγραμμά του δεν έχει στρατιωτικές διαστάσεις αλλά αποσκοπεί στο να καλύψει ιατρικές ανάγκες και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το Ισραήλ, που θεωρείται ευρέως ότι είναι η μοναδική χώρα στη Μέση Ανατολή με δυνατότητα κατασκευής πυρηνικών όπλων, έχει καταστήσει σαφές ότι θα πλήξει το Ιράν αν η διπλωματία αποτύχει να σταματήσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες.
Η Κλίντον είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπάρακ, τον υπουργό Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν και τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες. Θα συναντηθεί επίσης με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ αλλά όχι και με τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, τον οποίο συνάντησε στις 6 Ιουλίου στο Παρίσι. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα των ΗΠΑ πάγωσαν το 2010. Λίγοι διπλωμάτες αναμένουν κάποια εξέλιξη ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ στις 6 Νοεμβρίου.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com