Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Η Αίγυπτος στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει Χ. Κλίντον στο Ισραήλ

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και Iσραηλινοί αξιωματούχοι θα έχουν σήμερα συνομιλίες για την πολιτική κατάσταση στην Αίγυπτο, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.
Κατά την πρώτη της επίσκεψη στο Ισραήλ τους τελευταίους 22 μήνες και την τέταρτη από την θέση του υπουργού Εξωτερικών, η Κλίντον θα έχει συνομιλίες που θα επικεντρωθούν κυρίως στην πολιτική μετάβαση στην Αίγυπτο, όπου ο ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μούρσι ανέλαβε καθήκοντα πριν από δύο εβδομάδες. Η πτώση του πρώην προέδρου της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ τον περασμένο χρόνο έχει εγείρει ερωτήματα μεταξύ των Ισραηλινών για το κατά πόσο η Αίγυπτος –η πρώτη αραβική χώρα που έχει συνάψει ειρήνη με το Ισραήλ– θα τηρήσει την ειρηνευτική συνθήκη υπό τη νέα ισλαμιστική ηγεσία.
Η Κλίντον μετέβη στο Ισραήλ από την Αίγυπτο (εκεί διαδηλωτές την υποδέχτηκαν πετώντας στην αυτοκινητοπομπή της παπούτσια, τομάτας, αλλά και κραυγάζοντας «Μόνικα, Μόνικα»), όπου το Σάββατο είχε συνομιλίες με τον Μούρσι, πρώην μέλος των Αδελφών Μουσουλμάνων, ο οποίος την διαβεβαίωσε ότι η Αίγυπτος θα σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες. Συναντήθηκε επίσης με τον στρατάρχη Χουσέιν Ταντάουι, επικεφαλής του ανώτατου συμβουλίου των ενόπλων δυνάμεων, που ανέλαβε την εξουσία όταν απομακρύνθηκε ο Μουμπάρακ.
Η Κλίντον αναμένει να θέσει προς συζήτηση την Αραβική Άνοιξη, που όχι μόνο προκάλεσε την πτώση του Μουμπάρακ στην Αίγυπτο αλλά και την κρίση στη Συρία που εξελίσσεται σε εμφύλιο πόλεμο επιφέροντας αστάθεια στις δύο γειτονικές χώρες του Ισραήλ.
Η Κλίντον αναμένεται να έχει συνομιλίες με Ισραηλινούς αξιωματούχους σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θεωρούν ότι το Ιράν χρησιμοποιεί το πολιτικό πυρηνικό του πρόγραμμα ως πρόφαση για την κατασκευή ατομικής βόμβας. Το Ιράν το διαψεύδει επιμένοντας ότι το πρόγραμμά του δεν έχει στρατιωτικές διαστάσεις αλλά αποσκοπεί στο να καλύψει ιατρικές ανάγκες και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το Ισραήλ, που θεωρείται ευρέως ότι είναι η μοναδική χώρα στη Μέση Ανατολή με δυνατότητα κατασκευής πυρηνικών όπλων, έχει καταστήσει σαφές ότι θα πλήξει το Ιράν αν η διπλωματία αποτύχει να σταματήσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες.
Η Κλίντον είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπάρακ, τον υπουργό Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν και τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες. Θα συναντηθεί επίσης με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ αλλά όχι και με τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, τον οποίο συνάντησε στις 6 Ιουλίου στο Παρίσι. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα των ΗΠΑ πάγωσαν το 2010. Λίγοι διπλωμάτες αναμένουν κάποια εξέλιξη ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ στις 6 Νοεμβρίου.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου