Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Μετρό: Στον… πάγο για ένα μήνα

Στις 22 Ιουνίου, αντί για τις 21 Μαΐου, θα κατατεθούν τελικά οι τεχνικές και οικονομικές προσφορές από τους τέσσερις διαγωνιζόμενους για την επέκταση του μετρό της Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά.
Όπως αναφέρει στον «Αγγελιοφόρο» ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό ΑΕ», Χρήστος Τσίτουρας, «οι διαγωνιζόμενοι ζήτησαν δύο μήνες παράταση αλλά εμείς τους δώσαμε ένα μήνα».
Ο κ. Τσίτουρας σημειώνει ότι τέσσερις μήνες μετά την κατάθεση των προσφορών, είναι δυνατό να υπάρχει ανάδοχος, ο οποίος μέχρι το τέλος του έτους μπορεί να ξεκινήσει να δουλεύει. «Αυτό, υπό την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρξουν προσφυγές, ενστάσεις και δικαστικές εμπλοκές. Ελπίζουμε, πάντως, δεδομένης και της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, ότι δε θα υπάρξουν προβλήματα και ότι οι εργολάβοι θα αποδεχτούν τη διαγωνιστική διαδικασία. Μια διαδικασία η οποία θα είναι αδιάβλητη, κάτι το οποίο εγγυάται η “Αττικό Μετρό ΑΕ”», εξηγεί ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό ΑΕ».

Ρεπορτάζ: Ντόνια Κανιτσάκη

Περισσότερες πληροφορίες: www.agelioforos.gr/default.asp?pid=70

Πρύτανης ΑΠΘ: Στο «κόκκινο» τα πανεπιστήμια από τα τέλη Ιουνίου

Την άμεση παρέμβαση της πολιτείας για την επίλυση δύο «υπερεπειγόντων», όπως  τα χαρακτήρισε, προβλημάτων που δυναμιτίζουν τη λειτουργία των πανεπιστημίων, ζήτησε σήμερα ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος.
Με αφορμή τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής του υπουργείου παιδείας για το νέο νόμο για τα πανεπιστήμια όπου συμμετέχουν και οι πρυτάνεις, ο κ. Μυλόπουλος επανέλαβε σήμερα, σε συνέντευξη τύπου, ότι τα πανεπιστήμια θα μείνουν χωρίς χρηματοδότηση στα τέλη Ιουνίου και εν συνεχεία χωρίς διοίκηση από την 1η Σεπτεμβρίου. «Ζητήσαμε από την κ. Μπαμπινιώτη (υπουργός Παιδείας) την άμεση επίλυση αυτών των προβλημάτων» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλόπουλος.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις δράσεις του ΑΠΘ που θα μετατρέπουν το ΑΠΘ, κάθε Κυριακή μέχρι και τις 17 Ιουνίου, στο μεγαλύτερο εκπαιδευτικό πάρκο της  Ελλάδας. «Κάθε Κυριακή θα ανοίγουν οι Σχολές, οι συλλογές, τα αρχεία, τα μουσεία και τα εργαστήρια του Αριστοτελείου πανεπιστήμιου προκειμένου να τα επισκέπτεται ο κόσμος και να ενημερώνεται για τις δράσεις μας», ανέφερε.

«Γιορτή δρόμου» διοργανώνει στις 8 Ιουνίου ο δήμος Θεσσαλονίκης

Εκδήλωση ψυχαγωγίας και διασκέδασης για τους νέους προγραμματίζει στις 8 Ιουνίου στον προαύλιο χώρο του δημαρχείου ο δήμος Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με τίτλο «Γιορτή δρόμου», θα γίνουν επιδείξεις με ποδήλατα, parkour, δημιουργία γκράφιτι, εικαστικές παρεμβάσεις στο χώρο και παρουσίαση μουσικών επιλογών από DJ. Πρόθεση του δήμου είναι να διασκεδάσουν οι νέοι της πόλης και να γνωρίσουν καινούριες μορφές ψυχαγωγικής άθλησης και συλλογικής δραστηριότητας.

Κέντρο Ιστορίας: Τέσσερις εκθέσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Τέσσερις εκθέσεις σε συνεργασία με φορείς της Θεσσαλονίκης, όπως η ΔΕΗ, το Αθλητικό Μουσείο και το Εργατικό Κέντρο, προγραμματίζει να διοργανώσει τους επόμενους μήνες το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης. Σκοπός των εκθέσεων αυτών είναι η παρουσίαση αρχειακού υλικού που αποτυπώνει κοινωνικοοικονομικές, τεχνολογικές και πολιτιστικές διεργασίες της νεώτερης ιστορίας της πόλης.
Η πρώτη έκθεση θα υλοποιηθεί από τις 18 Μαΐου έως τις 17 Ιουνίου. Πρόκειται για μία έκθεση φωτογραφιών και τεκμηρίων από το Ιστορικό Αρχείο Ηλεκτρικών Εταιριών Θεσσαλονίκης.
Θα ακολουθήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου η έκθεση με τίτλο «Το πανόραμα της αθλητικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης, στο Ολυμπιακό Μουσείο, ενώ στα τέλη του ίδιου μήνα θα παρουσιαστεί έκθεση φωτογραφικού υλικού από το ιστορικό αρχείο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
Η τέταρτη και τελευταία έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 7 Νοεμβρίου με τίτλο «Μνημεία της Θεσσαλονίκης στο διάβα του χρόνου…», όπου φωτογραφίες και επιστημονικά κείμενα θα καταδείξουν την εξέλιξη και χρήση των σημαντικών μνημείων της πόλης στο πέρασμα των δεκαετιών.

Καταργούνται οι αντιδημαρχίες στο δήμο Θεσσαλονίκης


Με τις αρνητικές παρατηρήσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και με τους εργαζομένους να ζητούν ρητή δέσμευση ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία απόλυση, εγκρίθηκε χθες ο νέος οργανισμός του δήμου Θεσσαλονίκης.
Παρουσιάζοντας το νέο αυτό κανονισμό λειτουργίας, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης τόνισε ότι στόχος είναι να απεμπλακούν οι υπηρεσίες από τη στενή τους σχέση με την εκάστοτε πολιτική εξουσία, σχέση η οποία ενίσχυε την πελατειακή λειτουργία του δήμου. Εξήγησε ότι για το λόγο αυτόν καταργείται η έννοια της αντιδημαρχίας, οι διευθύνσεις μειώνονται σε 22 από 32 και θεσμοθετούνται δύο γενικές διευθύνσεις που συντονίζονται από το γενικό γραμματέα. Παράλληλα, δημιουργούνται γραφεία καθαριότητας, σχολικής μέριμνας και Δημοτικής Αστυνομίας σε κάθε δημοτική κοινότητα.
Στο ιδιαιτέρως φθαρμένο κλειστό πελατειακό σύστημα εξουσίας που ίσχυε στο δήμο αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος.

Ρεπορτάζ: Ευτυχία Βατάλη

Περισσότερες πληροφορίες: www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=137483