Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Γιούνκερ: Η επιμήκυνση θα εξαρτηθεί από την έκθεση της τρόικας

Α. Σαμαράς: Θα διαψεύσουμε όσους ποντάρουν στην έξοδο από το ευρώ 


Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες εντός και εκτός συνόρων ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους που έχει θέσει και θα εξέλθει της κρίσης, έστειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις κοινές δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Πολύ σύντομα όλοι αυτοί, εντός και εκτός της Ελλάδας, που ποντάρουν στην έξοδο της χώρας από το ευρώ υπονομεύοντας τις προσπάθειές μας και αδιαφορώντας για τις θυσίες του ελληνικού λαού θα διαψευστούν. Και θα τους διαψεύσουμε με έργα όχι με λόγια», τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι πολύ σύντομα θα έχει αποκατασταθεί το μεγάλο ζητούμενο της αξιοπιστίας της χώρας. «Και όταν αποκατασταθεί αυτό, θα αλλάξει και την ψυχολογία τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στις παγκόσμιες αγορές, εντός και εκτός Ελλάδος».

Παντελώς αντίθετος με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι αυτό ενέχει τεράστιους κινδύνους για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και προσθέτοντας πως όλοι εκείνοι που μιλούν για το ζήτημα προκαλούν ζημιά.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της επιμήκυνσης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος, ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την έκθεση της τρόικας, σημειώνοντας ότι τα μέτρα που θα ληφθούν πρέπει να είναι αξιόπιστα και επαληθεύσιμα και προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να επιβαρυνθούν περαιτέρω οι χαμηλόμισθοι, αλλά να συμβάλλουν περισσότερο άλλες κοινωνικές ομάδες.

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Νέες θέσεις σε ελληνικά ομόλογα ανοίγουν και πάλι τα hedge funds


Ορισμένα επενδυτικά ταμεία αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) άρχισαν να αγοράζουν και πάλι ελληνικά ομόλογα, οι τιμές των οποίων είναι πολύ χαμηλές, καθώς αισιοδοξούν ότι η πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών δανειστών της θα τους αποφέρει κεφαλαιακά κέρδη, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερς.

Τα ταμεία αυτά, τα οποία αποσκοπούν σε βραχυπρόθεσμο κέρδος και δεν είναι θεσμικού χαρακτήρα επενδυτές, θεωρούν ότι τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία προσέλκυαν λίγους επενδυτές μετά το «κούρεμα» που υπέστησαν οι ιδιώτες επενδυτές τον περασμένο Μάρτιο, μπορεί να αποτελούν τώρα ευκαιρία, καθώς αυξάνονται οι ελπίδες ότι η Ελλάδα μπορεί να κρατηθεί σε τροχιά για να επιτύχει τους όρους και να λάβει τη χρηματοδότηση που έχει ανάγκη.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

ΔΗΜΑΡ: Να προχωρήσουμε άμεσα τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση


«Το σχέδιο της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υπουργού διοικητικής μεταρρύθμισης, το οποίο προχωρά με γοργούς ρυθμούς για τη διαδικασία των ωριμάνσεων, δηλαδή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, μπορεί να αντικαταστήσει το ζήτημα της εφεδρείας», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

Επιπλέον, τόνισε πως «πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση. Πρέπει να κλείσουν, να συγχωνευτούν οργανισμοί και να προχωρήσει η διαδικασία της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να στείλουμε ένα μήνυμα στους εταίρους μας ότι κάτι προχωράει σε αυτή τη χώρα».

Όπως ανέφερε, για το 2012 δεν θα υπάρξουν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια και κυρίως των ένστολων, χωρίς να υπάρχει όμως δέσμευση από το υπουργείο Οικονομικών, για τα επόμενα χρόνια. «Η δέσμευση που υπάρχει από το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι, τουλάχιστον για φέτος δεν θα υπάρχει καμία μείωση, τουλάχιστον για το 2012», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com 

Θεσσαλονίκη: Παραδίδεται με πιστοποιητικό ποιότητας αύριο η Παιδική Χαρά Τσιαπανού


Παραδίδεται αύριο Πέμπτη στις 9.00 το πρωί, παρουσία του αντιδημάρχου Αστικού Σχεδιασμού Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέα Κουράκη, για χρήση στους δημότες η Παιδική Χαρά Τσιαπάνου που βρίσκεται στην 4η Δημοτική Κοινότητα, καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάπλασης στο πλαίσιο της χορήγησης Πιστοποιητικού Ποιότητας και Ασφάλειας στις 23 Παιδικές Χαρές του δήμου Θεσσαλονίκης.

Το συνολικό έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε τέσσερις Παιδικές Χαρές, (Παιδική Χαρά Τσιαπάνου προϋπολογισμού 86.000 ευρώ, Παιδική Χαρά στην πλατεία Ναυαρίνου προϋπολογισμού 92.000 ευρώ, Παιδική Χαρά Χειμάρας προϋπολογισμού 120.400 ευρώ και Παιδική Χαρά μεταξύ των οδών Δημητρακοπούλου-Χαιρώνειας προϋπολογισμού 86.000 ευρώ) εντάσσεται στο τεχνικό πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό του δήμου Θεσσαλονίκης του έτους 2012 και χρηματοδοτείται από το «Πράσινο Ταμείο».

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών η Παιδική Χαρά Τσιαπάνου, διαθέτει Πιστοποιητικό Ποιότητας και ασφάλειας που διασφαλίζει ότι πληροί όλες τις νέες προϋποθέσεις και τις τεχνικές προδιαγραφές για τη λειτουργία της χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών. Έχει έκταση 545 τμ, εντάσσεται στο πάρκο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τσιαπάνου και Τσάμη. Τα υπάρχοντα παιχνίδια αντικαταστάθηκαν με καινούρια που φέρουν πιστοποιητικό Εξασφάλισης Ποιοτικού Ελέγχου και ο χώρος παιχνιδιού χωρίστηκε σε δύο περιοχές ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα που αφορά. Επιπλέον στους χώρους παιχνιδιού τοποθετήθηκαν ελαστικές πλάκες ασφαλείας διαστάσεων 50x50x4 και 6,5 εκ. στα σημεία που απαιτείται λόγω μεγαλύτερου ύψους πτώσης, σε χρώμα πράσινο. Η παιδική χαρά περιφράσσεται με νέα μεταλλική περίφραξη ενώ η υπάρχουσα βρύση παραμένει.

«Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις έχουν διπλό στόχο», σημειώνει ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης: «o πρώτος στόχος είναι να βελτιωθεί η υλικοτεχνική υποδομή τους με την αντικατάσταση παλιών και φθαρμένων παιχνιδιών και δαπέδων, με τη δημιουργία περιφράξεων, φωτίζοντας το χώρο, βελτιώνοντας το πράσινο και τοποθετώντας παγκάκια, καθώς και κάδους ανακύκλωσης και απορριμμάτων. Ο δεύτερος στόχος είναι να αποκτήσουν ταυτότητα και εκπαιδευτικό χαρακτήρα με την εφαρμογή χρήσεων ανακύκλωσης, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και με σεβασμό προς το περιβάλλον».

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Έτοιμοι για δυναμικές κινητοποιήσεις οι δήμαρχοι


Σε τροχιά δυναμικών κινητοποιήσεων βρίσκεται το σύνολο των δημάρχων όλης της χώρας, εξαιτίας του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει η δήμοι, καθώς και ενόψει της σημαντικής περικοπής κατά 50% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που προσανατολίζεται να επιβάλει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο εφαρμογής του μνημονίου.

Για το οικονομικό έμφραγμα που απειλεί τους δήμους με λουκέτα, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) πραγματοποιεί έκτακτη γενική συνέλευση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και το απόγευμα αναμένεται να αποφασιστούν οι μορφές των κινητοποιήσεων των δημάρχων, τουλάχιστον της Αττικής.

Σημειώνεται ότι η εκτελεστική επιτροπή και το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔΑ Αττικής αποφάσισε, χθες, να προτείνει το κλείσιμο για δύο ημέρες των δήμων, στις 30 και 31 Αυγούστου, κάτι που θα συζητηθεί στη σημερινή έκτακτη συνέλευση.

Άλλωστε, στις 30 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί και το έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για τα οικονομικά των δήμων.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Με «συνταξιοδοτική ωρίμανση» οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο

Τουλάχιστον 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα αποχωρήσουν ως το 2015


Εκατόν πενήντα χιλιάδες και ίσως και περισσότεροι υπάλληλοι θα αποχωρήσουν από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα έως το 2015. Ο στόχος αυτός στον οποίο συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, θα επιτευχθεί κυρίως μέσω μιας διαφορετικής «εφεδρείας», όπως, για παράδειγμα, η «συνταξιοδοτική ωρίμανση» για όσους βρίσκονται κοντά στον χρόνο σύνταξης.

«Ας μην μείνουμε στις λέξεις που μας χωρίζουν, αλλά στις διαδικασίες που μας ενώνουν», ανέφεραν χαρακτηριστικά, μετά τη συνάντηση, οι δύο υπουργοί. Διευκρινίστηκε δε, ότι με την αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού του Δημοσίου, θα επιτευχθούν, μείωση προσωπικού, μείωση λειτουργικών δαπανών και εξόδων και θα υπάρξει ένα αποτελεσματικότερο, μικρότερο και ποιο ποιοτικό Δημόσιο.

Το δημοσιονομικό όφελος θα προκύψει μέσα από τη διαφορά μεταξύ μισθού και μέσης σύνταξης, η οποία είναι απλώς ποσοστό του μισθού. Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη των δύο υπουργείων, για το τρέχον έτος ισχύει ο στόχος της μείωσης του προσωπικού του Δημοσίου κατά 15.000 άτομα, αλλά με φυσική ροή αποχωρήσεων, ενώ τίθενται και στόχοι ανά έτος, έως το 2015.

Κυβερνητικοί παράγοντες επισήμαναν ότι όλα τίθενται υπό την αίρεση της έγκρισης από την τρόικα, οι επικεφαλής της οποίας επανέρχονται στην Αθήνα στις 5 Σεπτεμβρίου (την προσεχή Δευτέρα, 27 Αυγούστου, έρχεται το τεχνικό κλιμάκιο).

Παράλληλα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών άφηναν εκ νέου «ανοικτό» το ζήτημα της περικοπής κατά 12% εφέτος στα ειδικά μισθολόγια και των μάχιμων ένστολων. «Μόνον με ισοδύναμα μέτρα από τα αρμόδια υπουργεία θα διασωθούν εφέτος τα ειδικά μισθολόγια των μάχιμων ένστολων», τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα:
http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Συρία: Σε ομαδικές εκτελέσεις προχώρησε ο στρατός


Δεκάδες πολίτες σκοτώθηκαν στην περιοχή Μαανταμίγιατ αλ-Σαμ, κοντά στη Δαμασκό, στη διάρκεια μεγάλης επιχείρησης του συριακού στρατού ο οποίος προχώρησε και σε ομαδικές εκτελέσεις, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Από τους 198 ανθρώπους που σκοτώθηκαν την Τρίτη σε όλη τη Συρία, οι 42 ήταν από την περιοχή αυτή με τους 200.000 κατοίκους -χριστιανοί, σουνίτες και αλουίτες-6 χιλιόμετρα δυτικά της συριακής πρωτεύουσας. Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί αφού ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίον πλήθους που παρευρισκόταν σε επικήδεια τελετή, διευκρίνισε το παρατηρητήριο.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσαν κάτοικοι της Δαμασκού, ο στρατός προώθησε άρματα μάχης και βομβάρδισε πολυσύχναστη κυκλική διασταύρωση κοντά σε νότιες συνοικίες που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον οκτώ άμαχοι.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Σε εξέλιξη το ραντεβού Σαμαρά - Γιούνκερ


Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση μετέχουν ακόμη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στον πρόεδρο του Eurogroup τα μέτρα των 11,5 δισ. και αφού υπογραμμίσει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την υλοποίησή τους, θα ζητήσει τη στήριξη του κ. Γιούνκερ στις προσπάθειες της Αθήνας.

Μετά το τέλος της συνάντησης, θα γίνουν οι επίσημες δηλώσεις. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Eurogroup θα επισκεφθεί το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου το βράδυ ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του.

Στο μεταξύ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε «μέγιστη θεσμική απρέπεια και προσβολή της Δημοκρατίας», το γεγονός ότι ο προέδρος του Eurogroup, δεν συμπεριέλαβε στις επαφές του στην Αθήνα συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απευθύνει εδώ και μία εβδομάδα επίσημο αίτημα στον κ. Γιουνκέρ.

Σημειώνεται πως ο κ. Σαμαράς θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, την Παρασκευή και το Σάββατο αντίστοιχα.

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com 

Ρωσία: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί από νέες πλημμύρες


Πλημμύρες στοίχισαν τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους και ώθησαν τις αρχές να απομακρύνουν 1.500 κατοίκους από τη νότια επαρχία Κρασνοντάρ της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπου τον περασμένο μήνα οι πλημμύρες είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 171 ανθρώπους όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η έντονη βροχόπτωση στη διάρκεια της νύχτας προκάλεσε την υπερχείλιση ενός ποταμού με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν 600 κατοικίες στην πόλη Ναβαμιχάιλοφσκι και να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε μια γειτονική πόλη, ανέφερε το υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com 

Επιτροπή για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ανακοινώνει το υπ. Παιδείας


Τη σύσταση επιτροπής η οποία θα εισηγηθεί, έπειτα από σχετικό διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς, τη διαδικασία και τους όρους αξιολόγησης των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πρόκειται να ανακοινώσει την Πέμπτη το υπουργείο Παιδείας.

Οι αρμοδιότητες καθώς και τα μέλη της επιτροπής θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου, που θα παραχωρήσουν αύριο ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος και ο υφυπουργός Θ. Παπαθεοδώρου.

Πηγές από το υπουργείο σημείωναν ότι τα μέλη της επιτροπής θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αμισθί και ότι το έργο τους δεν θα έχει καμία σχέση με απολύσεις ή την εφεδρεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, χθες, ο υφυπουργός Παιδείας, Θ. Παπαθεοδώρου τόνισε ότι η εφεδρεία θα ισχύσει και για τους εκπαιδευτικούς εφόσον αποφασιστεί για τον δημόσιο τομέα. Επισήμανε, πάντως, ότι το μέτρο της εφεδρείας δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο μέσον της σχολικής χρονιάς, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο εφαρμογής του από το ερχόμενο έτος.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Επιχείρηση «σκούπα» κατά του παραεμπορίου

Σύσκεψη στο υπ. Ανάπτυξης για τη δημιουργία συντονιστικού κέντρου


Μία διαρκή επιχείρηση «σκούπα» κατά του παραεμπορίου, του λαθρεμπορίου και των προϊόντων απομίμησης, σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων με τη δημιουργία ενός συντονιστικού κέντρου για τον έλεγχο των ελέγχων, με τη λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για καταγγελίες και με αλλαγές στη νομοθεσία, ενώ ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στο ρόλο των τελωνείων.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργείων και εμπλεκομένων φορέων (εμπορικών συλλόγων, επιμελητηρίων τελωνείων κλπ) αναφέρθηκε ότι τον συντονισμό αυτού του «θαλάμου επιχειρήσεων κατά του παραεμπορίου» θα αναλάβει ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στ. Κομνηνός και μέσα στις επόμενες 10 με 15 ημέρες θα γίνουν από το υπουργείο Ανάπτυξης αναλυτικές ανακοινώσεις για τον τρόπο δράσης των ελεγκτικών μηχανισμών.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι «είναι η πρώτη φορά που θα υπάρχει εμπλοκή και του ίδιου του πρωθυπουργού για να δώσει κατευθύνσεις σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να λειτουργήσει το νέο σχήμα ως μία ενιαία Αρχή. Εάν σπάσει ένας κρίκος στην αλυσίδα, αυτό θα αποτελέσει την κερκόπορτα για να μην είναι αποδοτικό το σύστημα».

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

ΣΥΡΙΖΑ: Επίθεση σε Σαμαρά για τη συνέντευξή του στην Bild

«Ο κ. Σαμαράς, μετά την εγκατάλειψη της διαπραγμάτευσης, τώρα επιζητά απλώς να "πάρει ανάσα". Η ανάσα, όμως, έχει κοπεί σε όλη την κοινωνία η οποία κυριολεκτικά ασφυκτιά βιώνοντας την κοινωνική χρεοκοπία», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στη γερμανική φυλλάδα Bild.

«Η αύξηση κατά 2 δισ. του πακέτου μέτρων των 11,5 δισ., λίγες ώρες πριν το πρωθυπουργικό ταξίδι της "επιδιωκόμενης" επιμήκυνσης, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για το που μας οδηγεί η μνημονιακή κυβερνητική πολιτική: στην ισοπέδωση της χώρας και την αποδόμηση της ΕΕ», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει την άρνηση του προέδρου του Eurogroup να συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, σε πιέσεις και παρεμβάσεις της κυβέρνησης και της Τρόικας. «Το λιγότερο ως διπλωματική απρέπεια και ολίσθημα του κ. Γιούνκερ», χαρακτηρίζει ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης στην απόφαση του επικεφαλής του Eurogroup να μην συναντήσει τον κ. Τσίπρα. Σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι η απόφαση αυτή, εκ μέρους του Γιούνκερ, είναι αποτέλεσμα πιέσεων και παρέμβασης κύκλων και από μεριάς της κυβέρνησης, αλλά και εκ μέρους του Πολ Τόμσεν.

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Κένυα: Οι… Ποκόμο σφαγιάζουν τους Ορμά

Τουλάχιστον 48 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σφαγιάστηκαν τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη από ενόπλους που επιτέθηκαν σε ένα αντίπαλο χωριό στη νοτιοανατολική Κένυα.

Σύμφωνα με τον υποδιευθυντή της τοπικής αστυνομίας, Τζόζεφ Κιτούρ, η επιδρομή έγινε στην αγροτική περιοχή του ποταμού Τάνα από άνδρες της φυλής Ποκόμο που επιτέθηκαν στους χωρικούς της φυλής Ορμά. Οι δύο αυτές κοινότητες βρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και χρόνια αλλά η χθεσινοβραδινή επίθεση ήταν η πιο αιματηρή που έχει σημειωθεί στην Κένυα από τις ταραχές που έγιναν το 2007 και στις αρχές του 2008, μετά τις εκλογές στη χώρα.

Συνολικά σκοτώθηκαν 48 άνθρωποι: 31 γυναίκες, έντεκα παιδιά και έξι άνδρες, ενώ πολλά σπίτια πυρπολήθηκαν. Τουλάχιστον 34 άνθρωποι σφαγιάστηκαν με ματσέτες ενώ 14 κάηκαν ζωντανοί. «Η έρευνα έδειξε ότι οι Ποκόμο επιτέθηκαν στους Ορμά που ζουν σε ένα νησάκι», διευκρίνισε εκπρόσωπος τα αστυνομίας.

Σύμφωνα πάντως με έναν τοπικό βουλευτή, τον Ντανσόν Μουνγκατάνα, επρόκειτο για επίθεση αντιποίνων. Πριν από περίπου 10 ημέρες, Ορμά είχαν σκοτώσει τρεις Ποκόμο. Οι τελευταίοι έσφαξαν τότε σχεδόν 200 ζώα των Ορμά που με τη σειρά τους επιτέθηκαν στα χωριά των Ποκόμο και έκαψαν 100 σπίτια, υποστήριξε. Το 2011 περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ μελών των δύο κοινοτήτων που σχετίζονται με την πρόσβαση στους βοσκότοπους και σε ένα ποτάμι της περιοχής.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων ζητούν οι δάσκαλοι

Συνάντηση με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ζητούν οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με ανοικτή επιστολή που απέστειλαν προς τον γενικό γραμματέα πολιτικής επιτροπής της ΝΔ Ανδρέα Λυκουρέντζο και τους Αλέξη Τσίπρα, Βαγγέλη Βενιζέλο, Πάνο Καμμένο, Φώτη Κουβέλη και Αλέκα Παπαρήγα.

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των δασκάλων σημειώνουν στην επιστολή τους ότι τα σχολεία αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις πιο στοιχειώδεις τους ανάγκες για την ομαλή λειτουργία τους, επισημαίνουν ότι οι προσλήψεις βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους από το 1949, καθώς ανακοινώθηκαν μόλις 5 διορισμοί, ενώ κάνουν λόγο για πλήρη οικονομική και επιστημονική υποβάθμιση.

Προς τούτο, η Διδασκαλική Ομοσπονδία ζητά να ενημερώσει για τα προβλήματα των σχολείων αλλά και να ενημερωθεί για τις θέσεις των κομμάτων στα αιτήματα του κλάδου.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΟΕ έχει κηρύξει τριήμερο κινητοποιήσεων στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, η οποία θα κορυφωθεί με 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 12 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα μετά τον καθιερωμένο αγιασμό.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Αλεξανδρούπολη: 70 μαθητές στο Πταισματοδικείο για τις περσινές καταλήψεις


Συνολικά 70 μαθητές και μαθήτριες, μέλη των 15μελών μαθητικών συμβουλίων των λυκείων της Αλεξανδρούπολης καλούνται από την εισαγγελέα για να καταθέσουν αναφορικά με τις καταλήψεις που έγιναν πέρυσι στα σχολεία της περιοχής.

Οι μαθητές θα πρέπει να παρουσιαστούν για να καταθέσουν την επόμενη Τετάρτη ενώπιον της Πταισματοδίκου Αλεξανδρούπολης, προφανώς για παρεμπόδιση της λειτουργίας των σχολείων, αφού όπως έλεγαν οι μαθητές και οι γονείς τους, εναντίον τους δεν υπήρξε καμιά μομφή τόσο από τις διευθύνσεις των σχολείων, όσο και από τους καθηγητές τους, καθώς και καμιά κατηγορία για φθορές δημόσιας περιουσίας ή κάτι αντίστοιχο.

Όπως ανέφεραν τότε τα 15μελή συμβούλια, βασική αιτία των καταλήψεων των σχολείων της Αλεξανδρούπολης που οι περισσότερες είχαν συμβολικό χαρακτήρα και διήρκησαν δύο ημέρες, ήταν η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην αποστολή των βιβλίων από το υπουργείο Παιδείας.

Υπενθυμίζεται ότι προ διετίας, 105 μαθητές και μαθήτριες οδηγήθηκαν ενώπιον του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων της Ορεστιάδας, κατηγορούμενοι ότι είχαν παρεμποδίσει τη λειτουργία των σχολείων προχωρώντας σε κατάληψη για δύο ημέρες.

Οι μαθητές κρίθηκαν αθώοι, ενώ η όλη διαδικασία είχε προκαλέσει τότε τις αντιδράσεις γονέων, εκπαιδευτικών και φορέων της Ορεστιάδας με δηλώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας, καθώς και σχετική επερώτηση που κατέθεσαν τέσσερις βουλευτές του ΚΚΕ προς τους τότε υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης.


Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com  

Θεσσαλονίκη: «Λουκέτο» έβαλαν 1250 επιχειρήσεις το πρώτο 8μηνο του 2012


Χίλιες διακόσιες πενήντα επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης έβαλαν «λουκέτο» από την αρχή του έτους έως και τα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της πόλης (ΒΕΘ).

Οι ατομικές επιχειρήσεις φαίνεται πως είναι ο πιο «αδύναμος κρίκος», καθώς 998 απ’ αυτές έπαυσαν τη λειτουργία τους στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα του 2012. Η εικόνα που παρουσιάζει η βιοτεχνική κοινότητα αποτελεί μία συνέχεια του 2011, οπότε κατά το αντίστοιχο διάστημα (1η Ιανουαρίου έως 22 Αυγούστου) διεγράφησαν από το μητρώο του ΒΕΘ 1269 επιχειρήσεις.

«Οι προβλέψεις για το μέλλον του βιοτεχνικού κόσμου της πόλης είναι δυσοίωνες. Ο ιδιωτικός τομέας έχει στραγγίξει, δεν έχει άλλες αντοχές. Την τελευταία διετία ο επιχειρηματικός κόσμος δίνει έναν άνισο αγώνα ενάντια στην ύφεση, στην εξοντωτική φορολογία και στην έλλειψη ρευστότητας», τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΒΕΘ, το παζλ της αρνητικής κατάστασης που επικρατεί, συμπληρώνει το γεγονός ότι κατά την εξεταζόμενη περίοδο 465 επιχειρήσεις ενεγράφησαν στα μητρώα του ΒΕΘ, όταν ένα χρόνο πριν έναρξη έκαναν 522.


Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Συναυλία αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι


Μουσική και τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, η προσωπικότητα του οποίου έχει αφήσει ανεξίτηλα ίχνη στη μουσική δημιουργία των μετέπειτα γενεών συνθετών και τραγουδοποιών, αλλά και στις ψυχές πολλών ανθρώπων, περιλαμβάνει το αφιέρωμα που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στις 31 Αυγούστου.

Η συναυλία επιχειρεί μία μουσική επαναπροσέγγιση των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι ειδωμένα μέσα από το ενορχηστρωτικό πρίσμα του Plaza Ensemble και την ερμηνευτική άποψη του Ανδρέα Καρακότα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει οργανικές διασκευές και τραγούδια από τους κύκλους: «Μεγάλος ερωτικός», «Ματωμένος γάμος» και «Τα τραγούδια της αμαρτίας».

Η συναυλία, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αυγουστιάτικη Πανσέληνος» και «Μουσικές στα Μνημεία και τα Μουσεία της Πόλης» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού σε συνεργασία με τη διεύθυνση Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, θα δοθεί στο αίθριο του μουσείου από τις 21:00.

Από το μουσείο ανακοινώθηκε, επίσης, ότι η περιοδική έκθεση «Περιήγηση στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από τα έργα της Συλλογής Τρίκογλου», θα παραμείνει ανοιχτή σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Συρία: Η Γαλλία θέλει την αποχώρηση του Άσαντ από την εξουσία

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε σήμερα ότι επιθυμεί να έλθει η στιγμή για την αποχώρηση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία και τόνισε ότι η Γαλλία έχει στείλει «μη θανατηφόρο» εξοπλισμό προστασίας και επικοινωνίας στη συριακή αντιπολίτευση.

Σε ερώτηση εάν πιστεύει ότι ο Άσαντ θα παραιτηθεί, υπόθεση στην οποία αναφέρθηκε χθες υπουργός της συριακής κυβέρνησης, ο Ερό σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό BFPTV και στο ραδιοσταθμό RMC απάντησε: «πρέπει να φθάσουμε σε αυτό» και τόνισε ότι «στόχος είναι να βρεθεί ο τρόπος για μια πολιτική μετάβαση».

Ο Ερό πρόσθεσε ότι η Γαλλία απάντησε σε στρατιωτικό επίπεδο στο αίτημα της συριακής αντίστασης, στέλνοντας στη Συρία «μέσα επικοινωνίας και προστασίας, εξοπλισμό που δεν προκαλεί θανάτους». Ο Γάλλος πρωθυπουργός υπενθύμισε τη θέση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο οποίος έχει αποκλείσει κάθε εμπλοκή της Γαλλίας σε μια στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας χωρίς απόφαση του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δέχθηκε χθες στο προεδρικό μέγαρο τον πρόεδρο του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου Αμπντέλ Μπάσερ Σάιντα. Την προηγουμένη συναντήθηκε με το νέο μεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λαχντάρ Μπραχίμι.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Συρία και δεκάδες πολίτες φέρονται να σκοτώθηκαν στην περιοχή Μαανταμίγιατ αλ-Σαμ, κοντά στη Δαμασκό, στη διάρκεια μεγάλης επιχείρησης του συριακού στρατού, ο οποίος προχώρησε και σε ομαδικές εκτελέσεις. Την ανακοίνωση αυτή την έκανε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όπως δήλωσαν κάτοικοι της Δαμασκού, ο στρατός προώθησε άρματα μάχης και βομβάρδισε πολυσύχναστη κυκλική διασταύρωση κοντά σε νότιες συνοικίες που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον οκτώ άμαχοι.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Ο Κουλουχέρης ζητά αφαίρεση βαθμών από τον Άρη

Ο πρώην παίκτης του Άρη Ευθύμης Κουλουχέρης προσέφυγε στο διοικητικό δικαστήριο ζητώντας αφαίρεση βαθμών από τους «κίτρινους». Ο 31άχρονος αμυντικός είχε κάνει προσφυγή τον περασμένο Δεκέμβριο και η ομάδα του Άρη σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου οφείλει να του δίνει το ποσό των 26.00. το μήνα. Ο λόγος που κινήθηκε πάλι νομικά είναι γιατί δεν έχει πληρωθεί τις τελευταίες τρεις δόσεις (Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο).

Περισσότερες αθλητικές ειδήσεις: http://lpyrgos-sports.blogspot.com

Διαγωνισμός φωτογραφίας του Δικτύου Νεολαίας ΣΑΕ Λατινικής Αμερικής


«Δραστηριότητες του Ελληνισμού της Λατινικής Αμερικής» είναι το θέμα του δεύτερου διαγωνισμού φωτογραφίας που προκηρύσσει το Δίκτυο Νεολαίας της περιφέρειας Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).

Ο διαγωνισμός εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται από το ΣΑΕ Λατινικής Αμερικής για την ενδυνάμωση των δεσμών των νέων ομογενών με την πατρίδα και την ανάδειξη της παρουσίας του ελληνικού στοιχείου στις χώρες υποδοχής.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να αποστείλουν φωτογραφίες από χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τις δράσεις των ομογενών μας (εορτές, παρελάσεις, μαθήματα ελληνικών κ.ά.), αλλά κι από θρησκευτικές τελετές. Οι δώδεκα καλύτερες φωτογραφίες θα στολίσουν το ημερολόγιο της περιφέρειας Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής του ΣΑΕ για το 2013, όπως έγινε και το 2012 με πολύ μεγάλη ανταπόκριση των νέων, δεύτερης, τρίτης, ακόμη και τέταρτης γενιάς.

Το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού θα συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 1000 ευρώ για την κοινότητα του συμμετέχοντος με την καλύτερη φωτογραφία που θα διατεθεί για την αγορά διδακτικού και πολιτιστικού υλικού. Επίσης, από 100 ευρώ θα λάβουν τα δώδεκα άτομα οι φωτογραφίες των οποίων θα επιλεγούν για το ημερολόγιο το οποίο θα διατεθεί δωρεάν σε όλες τις ελληνικές κοινότητες της Λατινικής Αμερικής.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com 

Ανάδειξη των μνημείων του δήμου Βόλβης


Το Κάστρο της Ρεντίνας και το Βήμα του Αποστόλου Παύλου είναι ενδεικτικά δυο από τα αξιοθέατα και μνημεία του δήμου Βόλβης που πρόκειται να χαρτογραφηθούν και να προβληθούν μέσα από ειδική δράση που ενέκρινε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο του προγράμματος Leader, με προϋπολογισμό 28.000 ευρώ.

Στόχος είναι η καταγραφή των τοπικών χαρακτηριστικών, η ανάδειξη και η προβολή τους μέσω ενός εύχρηστου πληροφοριακού συστήματος και η εναρμονισμένη με το περιβάλλον πληροφοριακή σήμανση τους.

Στο πρόγραμμα προβλέπεται η δημιουργία χάρτη που θα αποτυπώνει μεταξύ άλλων αρχαία ευρήματα, βυζαντινές εκκλησίες, το πλούσιο οικοσύστημα των εκβολών του Ρήχιου ποταμού, της λίμνης Βόλβης κλπ. Επιπλέον, θα περιλαμβάνονται περιηγητικές διαδρομές περιμετρικά των λιμνών και των παραδοσιακών οικισμών, οδικό δίκτυο, χαρτογράφηση οικισμών, καθώς και ψηφιοποίηση των αντίστοιχων χαρτών και αναπαράσταση του χάρτη σε τρισδιάστατη μορφή.

Μέσω ειδικών πινακίδων και σταντ που θα εναρμονίζονται στο περιβάλλον θα παρέχονται πληροφορίες σε δημότες και επισκέπτες.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Έρχονται νέες περικοπές στους μισθούς των ΔΕΚΟ

Νέες περικοπές στις αμοιβές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ για το 2013 σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Ο σχεδιασμός και οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τα απολογιστικά οικονομικά στοιχεία που πρέπει να παραδώσουν ως το τέλος Σεπτεμβρίου οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ, σύμφωνα με τις οδηγίες του γενικού γραμματέα του υπουργείου, Γιώργου Μέργου. Το σχέδιο προβλέπει τα μισθολόγια των ΔΕΚΟ να εναρμονιστούν (τουλάχιστον) με το νέο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Η Τρόικα πιέζει να καταργηθούν όλες οι κλαδικές συμβάσεις και να ισχύσουν στις αμοιβές των ΔΕΚΟ οι όροι και αμοιβές εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Φλώρινα: Παρουσία του Ολυμπιονίκη Ηλία Ηλιάδη ξεκινούν τα «Πρέσπεια»



Παρουσία του χάλκινου Ολυμπιονίκη στο τζούντο, Ηλία Ηλιάδη, ξεκινούν σήμερα το απόγευμα στην Φλώρινα οι φετινές εκδηλώσεις των «Πρεσπείων». Θα τον τιμήσει η πρωταθλήτρια της ξιφασκίας, Γιάννα Χρήστου, που θα του δώσει σπάθη και κάσκα από τον Όμιλο Ξιφασκίας Φλώρινας.

Όπως δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής των «Πρέσπειων», πρώην βουλευτής και υφυπουργός, Γιώργος Λιάνης, ο Ολυμπιονίκης θα τιμήσει με την παρουσία του τις εκδηλώσεις στη δεύτερη πατρίδα του, τη Φλώρινα, για να ικανοποιήσει την επιθυμία των παιδιών της περιοχής να τον γνωρίσουν. Τόνισε, δε, ότι «ο αθλητής προσφέρει μια ακτίνα ελπίδας στο «μαύρο» που ζούμε».

Ένα παραμύθι με πρωταγωνίστρια την Φλώρινα

Στο πλαίσιο της εναρκτήριας εκδήλωσης των «Πρεσπείων», παιδιά της περιοχής θα φτιάξουν ένα παραμύθι με πρωταγωνίστρια την πόλη της Φλώρινας με τη βοήθεια του συγγραφέα Άρη Δημοκίδη.

Ο κ. Δημοκίδης επισήμανε ότι θέλει να βάλει τα παιδιά στην «κουζίνα» του συγγραφέα και να τους εκμυστηρευτεί τα «συστατικά» που δένουν μεταξύ τους για να φτιάξουν μια ιστορία. Την ιστορία θα την ξεκινήσει ο ίδιος και τα παιδιά θα την συνεχίσουν σε μια αφηγηματική σκυταλοδρομία. Πρωταγωνίστρια θα είναι η πόλη της Φλώρινας και ήρωες θα είναι τα παιδιά στα οποία θα ανήκει και η ιστορία. Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, τα παιδιά θα είναι οι συγγραφείς της ιστορίας και μπορούν μετά να την αξιοποιήσουν με όποιο τρόπο κρίνουν, εκδίδοντας για παράδειγμα ένα βιβλίο με τη βοήθεια των σχολείων τους. Την δραματοποίηση του παραμυθιού θα αναλάβει η σκηνοθέτης Σοφία Σπυράτου.

Την Παρασκευή 24 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο «Εξάρχου» εκδήλωση για την απελευθέρωση της Φλώρινας από τον τουρκικό ζυγό με ομιλίες από τον καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γ. Αναστασιάδη, τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Α. Ανδρέου και τον αρχαιολόγο και συγγραφέα Πάνο Θεοδωρίδη. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση του Μανώλη Αναγνωστάκη που θα ερμηνεύσει ο Αντώνης Καλογιάννης.

Για το Σάββατο 25 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί συναυλία με την Ευανθία Ρεμπούτσικα και την Άλκηστη Πρωτοψάλτη στη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου Πρεσπών, ενώ την Κυριακή 26 Αυγούστου και τελευταία μέρα των εκδηλώσεων θα δοθεί στη Φλώρινα η παράσταση «Αναζητώντας τον Αττίκ».

Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα:
http://lpyrgos-vellada.blogspot.com  

ΗΠΑ: Συνελήφθη άντρας που είχε στείλει απειλητική επιστολή στον Ομπάμα!

Ένας άντρας που στην κατοχή του βρέθηκαν όπλα και είχε στείλει απειλητική επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνελήφθη χθες σε διαμέρισμα σε προάστιο του Σιάτλ, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής δικαιοσύνης.

«Είχε στείλει απειλητική επιστολή στον πρόεδρο Ομπάμα», δήλωσε η Εμιλι Λάνγκλι, εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης στην πολιτεία της Ουάσινγκτον. «Όταν οι άντρες της μυστικής υπηρεσίας, που έχει αναλάβει από το 2007 την προστασία του Μπαράκ Ομπάμα, και η τοπική αστυνομία εισέβαλαν στο διαμέρισμά του βρήκαν δύο όπλα», πρόσθεσε η ίδια, χωρίς να διευκρινίσει ποιες ήταν οι απειλές που διατύπωσε εναντίον του Αμερικανού προέδρου ο άντρας αυτός, τα στοιχεία του οποίου δεν αποκαλύφθηκαν.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

ΗΠΑ: Σταματούν τα γυρίσματα ταινιών πορνό εξαιτίας κρουσμάτων σύφιλης

Η Ένωση Παραγωγών Πορνογραφικών Ταινιών των ΗΠΑ ανακοίνωσε χτες πως διακόπτονται τα γυρίσματα έπειτα από τον εντοπισμό κρούσματος σύφιλης σε ηθοποιό. Την ίδια ώρα, οργάνωση υπέρ της χρήσης προφυλακτικού στις ταινίες επισημαίνει πως ο αριθμός των ηθοποιών που έχουν μολυνθεί είναι πολύ μεγαλύτερος.

Η ένωση Free Speech Coalition, στην οποία ανήκουν όλοι οι παραγωγοί ταινιών πορνό –οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν έδρα το Λος Άντζελες– κάλεσε τα μέλη της να διακόψουν τα γυρίσματα μέχρι να εκτιμηθεί ο κίνδυνος που υπάρχει και να υποβληθούν σε εξετάσεις όλοι οι ηθοποιοί. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως οι εξετάσεις άρχισαν χθες από τις ιατρικές υπηρεσίες της FSC. Οι ηθοποιοί θα υποβληθούν σε θεραπεία με αντιβιοτικά και θα μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους μετά δέκα ημέρες.

Την Παρασκευή οι υγειονομικές αρχές του Λος Άντζελες ανακοίνωσαν πως διεξάγεται έρευνα για την αύξηση των κρουσμάτων σύφιλης (τουλάχιστον πέντε καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα) στην βιομηχανία ταινιών πορνό. Η οργάνωση AIDS Healthcare Foundation (AHF) που υπερασπίζεται την υποχρεωτική χρήση προφυλακτικού στα γυρίσματα υπογράμμισε χθες πως η βιομηχανία ταινιών πορνό προσπαθεί να καλύψει την έξαρση κρουσμάτων σύφιλης ανάμεσα στους πρωταγωνιστές των ταινιών αυτών. Επικαλούμενη αξιόπιστες πηγές κάνει λόγο για τουλάχιστον 9 κρούσματα.

Το 2011 είχαν διακοπεί προσωρινά τα γυρίσματα τέτοιων ταινιών, όταν ένας ηθοποιός διαγνώσθηκε θετικός στον ιό του AIDS.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Το απόγευμα η συνάντηση Σαμαρά – Γιούνκερ

Στην Αθήνα φθάνει το μεσημέρι ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος το απόγευμα, στις 5.30, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά το τέλος της συνάντησης, θα γίνουν οι επίσημες δηλώσεις. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Eurogroup θα επισκεφθεί το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου το βράδυ ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του.

Στο μεταξύ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε «μέγιστη θεσμική απρέπεια και προσβολή της δημοκρατίας», το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, δεν συμπεριέλαβε στις επαφές του στην Αθήνα συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απευθύνει εδώ και μία εβδομάδα επίσημο αίτημα στον κ. Γιουνκέρ.

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Το ΡΚΚ αρνείται την ευθύνη για την φονική έκρηξη στην ανατολική Τουρκία

Το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση σε περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Συρία, από την οποία σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι. «Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με την έκρηξη στο Γκαζιάντεπ», φέρεται να δήλωσε κουρδική πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Firat το οποίο συνδέεται με το ΡΚΚ.

Μεταξύ των νεκρών της επίθεσης περιλαμβάνονται τέσσερα παιδιά. Πολλοί από τους 70 τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει ηρεμία. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ όταν εξεράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο. Μετά την επίθεση κάτοικοι επιτέθηκαν στα γραφεία του Κουρδικού Κόμματος BDP.

Οι συγκρούσεις των τουρκικών δυνάμεων με τους κούρδους αντάρτες έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Η Άγκυρα κατηγορεί την Δαμασκό ότι συνωμοτεί με την Τεχεράνη για τη στήριξη του ΡΚΚ.

Η τουρκική κυβέρνηση θέλει να κρατήσει τη σύγκρουση της Συρίας μακριά και να μην γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τις μειονότητες στην κουρδική πλευρά των συνόρων. Στην Ουάσινγκτον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε την επίθεση.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Από τον Οκτώβριο τα ειδοποιητήρια για τον ΦΑΠ 2010 και 2011

Από τον Οκτώβριο έως το τέλος του έτους τουλάχιστον ένα εκατ. φορολογούμενοι θα πάρουν τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για το 2010 και το 2011, τα οποία θα είναι για πρώτη φορά ξεχωριστά ανά σύζυγο. Από τον συγκεκριμένο φόρο, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει περί το ένα δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της γενικής γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών, εντός του Σεπτεμβρίου θα είναι διαθέσιμη η ηλεκτρονική πύλη του εντύπου Ε9, προκειμένου οι φορολογούμενοι να δηλώσουν τις τυχόν μεταβολές για το 2012 στην ακίνητη περιουσία τους. Παράλληλα, το τρέχον διάστημα, η ΓΓΠΣ διαχωρίζει την ακίνητη περιουσία μεταξύ των συζύγων. Ενώ, θα καθορίσει και νέες ενδεικτικές τιμές αφετηρίας ανά τ.μ. για τον προσδιορισμό των φορολογητέων αξιών των κτισμάτων και των εκτός σχεδίων πόλεων οικοπέδων, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές όπου την 1-1-2010 και την 1-1-2011 δεν ίσχυε το σύστημα των αντικειμενικών αξιών. Με βάση τον συγκεκριμένο διαχωρισμό, τις δηλώσεις μεταβολών στο Ε9 και το περιουσιολόγιο που θα δημιουργηθεί, θα αποσταλούν έως το τέλος του έτους, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο, τα ξεχωριστά ανά σύζυγο εκκαθαριστικά για τον ΦΑΠ των ετών 2010 και 2011.

Ειδικότερα:
1) Περίπου 400.000 άτομα που κατείχαν την 1-1-2010 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής φορολογητέας αξίας άνω των 400.000 ευρώ, θα παραλάβουν τον Οκτώβριο ισάριθμα εκκαθαριστικά σημειώματα, με τα οποία θα κληθούν να καταβάλουν τον ΦΑΠ του έτους 2010.

2) Περισσότερα από 600.000 άτομα που κατείχαν την 1-1-2011 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ, θα παραλάβουν, περί τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου, εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του ΦΑΠ του έτους 2011.

Τέλη κυκλοφορίας

Επίσης, στο πλαίσιο του περιορισμού των δαπανών, οι περίπου 5,5 εκατ. φορολογούμενοι δεν θα πάρουν εφέτος το ειδικό σήμα των τελών κυκλοφορίας για το 2013 σε έντυπη μορφή (το αυτοκόλλητο που πρέπει να επικολλάται στην εμπρόσθια όψη κάθε οχήματος). Οι κάτοχοι των αυτοκινήτων θα έχουν μόνον την απόδειξη της τράπεζας ότι πλήρωσαν το ποσό που αναλογεί στον κυβισμό ή στους ρύπους. Όσοι δεν πληρώσουν, θα χρεωθούν το ποσό στον φόρο εισοδήματος του 2013, ως ληξιπρόθεσμη οφειλή, μαζί με τις αντίστοιχες προσαυξήσεις. Οι φορολογούμενοι θα ενημερωθούν για τις ημερομηνίες για την καταβολή των τελών είτε με έντυπο ειδοποιητήριο (πιθανότατα για εκείνους που υπέβαλαν χειρόγραφη φορολογική δήλωση), είτε μέσω του TAXISnet.

Παράλληλα, αυτή την περίοδο στη ΓΓΠΣ γίνονται διασταυρώσεις για τα τέλη κυκλοφορίας του 2012. Οι διασταυρώσεις πραγματοποιούνται με βάση αντίστοιχο έλεγχο του 2008 και τα αρχεία των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος. Όσοι εντοπιστούν να μην έχουν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας θα κληθούν τον Σεπτέμβριο με ειδοποιητήριο να πληρώσουν τη διπλάσια αξία των τελών που αναλογούν στο αυτοκίνητό τους.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Κυβέρνηση: Περικοπή 12% στα ειδικά μισθολόγια

Η περικοπή των ειδικών μισθολογίων κατά 12% που «πάγωσε» από την κυβέρνηση προεκλογικά, και που επρόκειτο να ισχύσει από τον Ιούλιο, επανέρχεται και πάλι από το οικονομικό επιτελείο, για να συμπληρωθεί το πακέτο των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτεί η Τρόικα.

Όπως πληροφορείται το tovima.gr, η απόφαση του οικονομικού επιτελείου είναι οριστική, παρά τις σοβαρές επιφυλάξεις που προβάλλουν οι εμπλεκόμενοι υπουργοί, προειδοποιώντας για σοβαρές πολιτικές αναταράξεις που θα δοκιμάσουν την κυβερνητική συνοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη αποφασιστεί από το υπουργείο Οικονομικών να υπάρξει μια μέση μείωση της τάξης του 12,4% σε όλα τα ειδικά μισθολόγια (προσωπικό Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, ιατροί ΕΣΥ, δικαστικοί λειτουργοί, διπλωμάτες, καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ, αρχιερείς κ.λ.π. ) μειώνοντας κι άλλο τις αποδοχές περίπου 200.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Παρά τις εισηγήσεις των υπουργών Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη να εξαιρεθούν από την ρύθμιση αυτή οι «μάχιμοι» στρατιωτικοί, αστυνομικοί και πυροσβέστες για να μην υποστούν μείωση αποδοχών όσοι δεν υπηρετούν σε γραφεία, η απόφαση της κυβέρνησης μέχρι σήμερα, είναι ότι η μείωση θα είναι οριζόντια για να υπάρξει μια σημαντική εξοικονόμηση στα σχετικά κονδύλια των δύο υπουργείων.

Από το βράδυ της Δευτέρας όμως που ελήφθη η σχετική απόφαση, ασκούνται έντονες πιέσεις από υπουργούς και βουλευτές στο πρωθυπουργικό γραφείο για να είναι μικρότερη η μείωση στα ειδικά μισθολόγια. Μάλιστα οι συναρμόδιοι υπουργοί Πάνος Παναγιωτόπουλος και Νίκος Δένδιας επισημαίνουν ότι η διατήρηση των ειδικών μισθολογίων στα σημερινά επίπεδα αποτελεί προεκλογική δέσμευση της ΝΔ αλλά και βασική δέσμευση στην προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Εξάλλου, βουλευτές που έχουν πληροφορηθεί την εξέλιξη αυτή σημειώνουν πως μια τέτοια μείωση «δύσκολα θα υπερψηφιστεί από την Βουλή». Γι αυτό και κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι τελικώς το ποσοστό της μέσης μείωσης μάλλον θα είναι μικρότερο, αν και αυτό θα πρέπει προηγουμένως να συμφωνηθεί από τους κυβερνητικούς εταίρους αλλά και από την Τρόικα.

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com