Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Ευγνωμοσύνη στον Αλέξη Τσίπρα


Του ΝΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΟΥ
Όποιο κι αν είναι, τελικά, το αποτέλεσμα των εκλογών, όσο περισσότερο ή λιγότερο «αποτελεσματική» αποδειχθεί ή έσωθεν και έξωθεν προσπάθεια κατατρομοκράτησης του ελληνικού λαού, όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει στις 18 Ιουνίου, ο νικητής και αυτών των εκλογών, όπως και της 6ης Μαΐου, έχει ένα ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας. Και μόνο το γεγονός ότι αυτός ο «αυθάδης» νεαρός. κατάφερε να «ταρακουνήσει» την pax germanika που εγκαθιδρύονταν αργά αλλά σταθερά, μήνα το μήνα, μέτρο το μέτρο, στην ταλαίπωρη Ελλάδα κι έδωσε προοπτική αλλαγής κι απαλλαγής από τη θηλειά του μνημονίου, αρκεί για να του είμαστε όλοι ευγνώμονες.
Και μόνο το γεγονός ότι ένα «παιδί» απέδειξε, με τον πιο απόλυτο τρόπο, το ποια θα μπορούσε να είναι η πορεία του τόπου αυτά τα δυόμισι τελευταία χρόνια, αν στη θέση του Γιωργάκη και των άλλων υπήρχε ένας σοβαρός διαπραγματευτής, με διάθεση για ρήξεις, αρκεί για να του πούμε όλοι ένα  «ευχαριστώ».
Θυμηθείτε λίγο ποια ήταν η κυρίαρχη ιδεολογία και το πολιτικό κλίμα όλο  το διάστημα πριν τις προηγούμενες εκλογές: «κόκκινες γραμμές», έλεγαν,  βάζουν μόνο οι «ισχυροί», οι δανειστές, οι «εταίροι» κι οι «εταίρες μας» (η κ. Μέρκελ,  η κ. Λαγκάρντ κλπ). «Θρηνώ κι οδύρομαι για τα μέτρα που σας βάζουμε», δήλωναν, «αλλά δεν υπάρχει άλλο σενάριο». Μισθωτοί, συνταξιούχοι και άλλοι περίμεναν ανήμποροι, σαν πουλιά  στο… ξέφωτο το νέο «πυροβολισμό», τα μέτρα των 11 δισ. του Ιουνίου που θα ήταν τελικά… 14 δισ., τους μισθούς… Βουλγαρίας που «απολάμβαναν» από τον περασμένο Φλεβάρη να γίνονται μισθοί… Κροατίας (ή μήπως… Νίγηρα;). Κι όλη η χώρα, βυθιζόταν αργά αλλά σταθερά στην προοπτική της ομαδικής κατάθλιψης. Και ξαφνικά…
Δεν χρειάστηκε παρά μόνο να αναδειχθεί  ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα και να γίνει για 48 ώρες υποψήφιος κυβερνήτης της χώρας (συν, βεβαίως, την εκδίωξη του Σαρκοζί από τα Ηλύσια Πεδία) και όλα αυτά που ήταν «στη σφαίρα της φαντασίας» και «στα μυαλά κάποιον τρελών της Κουμουδούρου» άρχισαν να συζητιούνται – και εντός κι εκτός Ελλάδας. Να η επαναδιαπραγμάτευση, να η επιμήκυνση των όρων, να η μετενέργεια που δεν πλήττει πια τόοοοσο πολύ την «ανταγωνιστικότητα», να ο «τροϊκανός» που παραδέχεται ότι οι μισθοί μας έφτασαν στα επίπεδα του 1990 και «δεν πάει άλλο». Να κι οι ηγεσίας των μνημονιακών κομμάτων να «αναιρούν» την υπογραφή που έβαλαν φαρδιά πλατιά στις δηλώσεις μετανοίας προς την κ. Μέρκελ ότι «το μνημόνιο θα τηρηθεί μέχρι κεραίας».
Κι όλο αυτό το «ταρακούνημα», μόνο και μόνο επειδή ένα κόμμα από το 4% πήγε στο 16%. Φανταστείτε λίγο, κλείνοντας τα αφτιά στις απειλές ότι «αν κυβερνήσει ο Λαφαζάνης τα παιδιά δεν θα έχουν γάλα να πιουν»... Φανταστείτε, το πρωί της 18ης Ιουνίου, το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και το ενδεχόμενο οι τοκογλύφοι της ΕΕ, του ΔΝΤ και των «αγορών» να χάσουν τα 360 δισ. τους αν συνεχιστούν τα μνημόνια να είναι πια όχι «υπόθεση εργασίας», αλλά προγραμματική θέση της νέας Ελληνικής κυβέρνησης. Θα συνεχίσουν, λέτε, να μας κουνούν το δάχτυλο ή θα κάτσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης; Θα ζητήσουν «με το καλημέρα» νέα μέτρα ή θα κοιτάξουν να βρουν μια λύση που θα ικανοποιεί πια και τους δυο;
Αλλά κι αν ακόμη η τρομοκρατία νικήσει κι έχουμε αύριο ξανά μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ίσως και με… ολίγο Τζήμερο, ακόμη και τότε, τα πράγματα δεν θα είναι ποτέ όπως πριν. Γιατί πια στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρίσκεται, δυνατό, ένα κόμμα αποφασισμένο να παλέψει, μαζί με την κοινωνία και να μην «αφήσει σε χλωρό κλαρί» όσους επιχειρήσουν την επομένη να μας οδηγήσουν πάλι στο δρόμο της απόλυτης υποτέλειας.
Και στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες το ξέρουν καλά αυτό....

Euro 2012: Ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για την πρεμιέρα με την Πολωνία

Οι ώρες μετρούν αντίστροφα για την έναρξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 2012. Όπως το 2004 στην Πορτογαλία και το γήπεδο «Ντραγκάο» του Πόρτο, έτσι και αύριο στην Πολωνία και το εθνικό στάδιο της Βαρσοβίας, το «Narodowy Stadion», η εθνική Ελλάδας θα τεθεί αντιμέτωπη της (συν)διοργανώτριας του Euro 2012, στην εναρκτήρια αναμέτρηση της 14ης διοργάνωσης.
Οι γηπεδούχοι περιμένουν ένα κατάμεστο γήπεδο, στις εξέδρες του οποίου θα δώσουν τη δική τους «μάχη» περίπου 4.500 Έλληνες, που θα καταφτάσουν από όλες τις γωνιές του πλανήτη. Το ίδιο άλλωστε είχε συμβεί το 2004, το ίδιο και το 2008, με ομογενείς από την Αυστραλία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ και όλα τα σημεία της Ευρώπης να ενώνονται με τους φιλάθλους που είχαν καταφτάσει από την Ελλάδα, σε ένα πανευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό ραντεβού της ομογένειας.
Τις ημέρες που προηγήθηκαν, κοινός τόπος στις δηλώσεις των διεθνών ήταν ότι θα προσπαθήσουν να «χαλάσουν» τη γιορτή των διοργανωτών. Για να το καταφέρουν, όμως, θα πρέπει να προσπαθήσουν πολύ, καθώς η ιστορία των αναμετρήσεων με την Πολωνία είναι απολύτως αρνητική, οσάκις το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα αγωνίζεται στην έδρα του αυριανού αντιπάλου του.
Ο Φερνάντο Σάντος δεν αντιμετωπίζει αγωνιστικά προβλήματα, καθώς ο Τοροσίδης έχει επιστρέψει στις προπονήσεις και θα είναι στη διάθεσή του. Ο Πορτογάλος έχει δουλέψει πολύ στην τακτική στο διάστημα που προηγήθηκε, εστιάζοντας ιδιαιτέρως στη σωστή και γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας, τις αντεπιθέσεις, την επιθετική ανάπτυξη και το τελείωμα των φάσεων.
Στο αντίπαλο «στρατόπεδο», η κατάσταση δεν θα χαρακτηριζόταν ιδανική. Οι γκρίνιες για τη χρησιμοποίηση μη «γηγενών» ποδοσφαιριστών (Ομπρανιάκ, Πολάνσκι) έχει ξεφύγει από τα αποδυτήρια της εθνικής, διχάζοντας τους φιλάθλους, ενώ ο Φράντισεκ Σμούντα φαίνεται (και είναι) αγχωμένος ενόψει της πρεμιέρας, αφού οι συμπατριώτες του δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από τη νίκη.
Το κλίμα στη Βαρσοβία θυμίζει γιορτή μόνο λόγω της σημερινής αργίας, καθώς για τους Καθολικούς είναι η ημέρα του «Corpus Domini» (το σώμα του Κυρίου), την οποία εορτάζουν δύο μήνες μετά το Πάσχα τους. Φίλαθλοι δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί και η «fans zone» στο κέντρο της πολωνικής πρωτεύουσας παραμένει άδεια. Αύριο, όμως, οι διοργανωτές εκτιμούν ότι οι δρόμοι της Βαρσοβίας θα πλημμυρίσουν από κόσμο. Η μετεωρολογική υπηρεσία έχει προβλέψει άστατο καιρό, με πιθανή καταιγίδα ακόμη και την ώρα του αγώνα. Σε αυτή την περίπτωση, η οροφή του νεόδμητου σταδίου θα κλείσει, προκειμένου να προφυλαχθούν ποδοσφαιριστές και θεατές.
Η αναμέτρηση θα ξεκινήσει στις 19:00 (ώρα Ελλάδας), με διαιτητή τον Ισπανό Κάρλος Βελάσκο Καρμπάγιο, βοηθούς τους συμπατριώτες του Ρομπέρτο Αλόνσο Φερνάντεθ, Χουάν Κάρλος Χιμένεθ και βοηθούς τελικής γραμμής τους Νταβίντ Φερνάντεθ Μπορμπαλάν, Κάρλος Κλος Γκόμεθ.

Περισσότερες αθλητικές ειδήσεις στο: http://lpyrgos-sports.blogspot.com

ΕΛΣΤΑΤ: Αγγίζει το 22% η ανεργία – σχεδόν 1,1 εκ. οι άνεργοι

Νέο αρνητικό ρεκόρ για την ανεργία στη χώρα, καθώς μέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκε κατά 6,2 μονάδες και εκτινάχθηκε τον Μάρτιο εφέτος στο 21,9%. Οι άνεργοι πλέον προσεγγίζουν τα 1,1 εκατ. άτομα, ενώ ειδικά στους νέους η ανεργία «καλπάζει» και αγγίζει το 53%.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το ποσοστό ανεργίας τον Μάρτιο εφέτος ανήλθε σε 21,9%, έναντι 15,7% τον Μάρτιο πέρυσι και 21,4% τον Φεβρουάριο 2012. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.075.081 άτομα και αυξήθηκαν κατά 294.706 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο 2011 (αύξηση 37,8%) και κατά 21.625 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2012 (αύξηση 2,1%).
Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.843.905 άτομα. Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 342.134 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο 2011 (μείωση 8,2%) και κατά 24.996 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2012 (μείωση 0,6%). Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.372.144 άτομα. Οι οικονομικά μη ενεργοί (τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία), αυξήθηκαν κατά 38.751 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο πέρυσι (αύξηση 1,2%) και κατά 5.350 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2012 (αύξηση 0,2%).
Ηλικιακά, η ανεργία στους νέους 15- 24 ετών ανέρχεται σε 52,8% από 42% έναν μόνο χρόνο πριν. Στις ηλικίες 25- 34 ετών είναι επίσης πάνω από το συνολικό ποσοστό (29,8% από 22,1% τον Μάρτιο 2011). Έπονται, οι ηλικίες 35- 44 ετών (18,4% από 12,9%), 45- 54 ετών (16,3% από 11%), 55- 64 ετών (11,6% από 8,1%) και 65- 74 ετών (4,2% από 2,7%). Η ανεργία πλήττει καίρια, εκτός από τους νέους, και τις γυναίκες. Στον γυναικείο πληθυσμό της χώρας, το ποσοστό αυξήθηκε τον Μάρτιο στο 25,8% (από 19,2% τον Μάρτιο 2011), ενώ στους άνδρες είναι 18,9% (από 13,2%).
Σε επίπεδο Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (πρώην περιφερειών) της χώρας, τα «σκήπτρα» διατηρεί η Μακεδονία – Θράκη με 24,3% από 17,3% έναν χρόνο πριν. Την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν η Ήπειρος – Δυτική Μακεδονία (23,3% από 17,9%) και η Αττική (22,6% από 15,3%). Ακολουθούν, η Θεσσαλία- Στερεά Ελλάδα (21,5% από 15,6%), η Πελοπόννησος- Δυτική Ελλάδα- Ιόνιοι Νήσοι (19,8% από 13,8%), η Κρήτη (19,1% από 13,9%) και το Αιγαίο (13% από 16%).

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com


Η εισαγγελία ζήτησε τη σύλληψη του Ηλία Κασιδιάρη

Από την εισαγγελία Πρωτοδικών διευκρινίζεται ότι η εντολή για σύλληψη του εκπροσώπου Τύπου της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη αφορά την επίθεση του σε βάρος της Λιάνας Κανέλλη. Το αδίκημα που αφορά το γρονθοκόπημα, σε βάρος της υποψήφιας βουλευτή του ΚΚΕ, προσδιορίζεται σε απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης, αδίκημα που διώκεται αυτεπάγγελτα.
Αντίθετα, η αντίδραση του εκπρόσωπου Τύπου του ναζιστικού μορφώματος απέναντι στην υποψήφια βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα. Δούρου, σε βάρος της οποίας έριξε νερό, χαρακτηρίζεται ως απρόκλητη έμπρακτη εξύβριση, αδίκημα που διώκεται μετά από μήνυση. Η εισαγγελία διευκρινίζει, επίσης, ότι ο Ηλ. Κασιδιάρης δεν φέρει την ιδιότητα του βουλευτή, καθώς η Βουλή έχει διαλυθεί ενόψει εκλογών.
Στο μεταξύ, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο καταδικάζει η κυβέρνηση την επίθεση του Ηλία Κασιδιάρη κατά της κ. Κανέλλη και της Ρένας Δούρου. «Η επίθεση αυτή είναι επίθεση εναντίον κάθε δημοκρατικού πολίτη», αναφέρεται σε δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τσιόδρα. «Αποτελεί κεκτημένο του πολιτικού μας πολιτισμού, η προεκλογική αντιπαράθεση να γίνεται σε κλίμα δημοκρατικού διαλόγου. Αλίμονο αν οι πολιτικές διαφορές λύνονταν με τη βία», προσθέτει. «Το ελάχιστο που περιμένει κάθε δημοκρατικός πολίτης, από το κόμμα του κ. Κασιδιάρη, τη Χρυσή Αυγή, είναι η απερίφραστη καταδίκη αυτής της ενέργειας», σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και καταλήγει γνωστοποιώντας ότι η δικαιοσύνη έχει  επιληφθεί της υπόθεσης.

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις στο: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Επιστήμονες: Ο πλανήτης μας απειλείται με μη αναστρέψιμη κατάρρευση

Η Γη οδεύει -και μάλιστα με ταχύ βηματισμό- προς την καταστροφική κατάρρευσή της, αν οι άνθρωποι δεν αλλάξουν ρότα αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, την αύξηση του πληθυσμού και την καταστροφή του περιβάλλοντος, σύμφωνα με μία νέα αγωνιώδη προειδοποίηση που απηύθυναν επιστήμονες, οι οποίοι φοβούνται ότι οι αλλαγές θα είναι κατακλυσμικές και όχι σταδιακές. Οι ερευνητές θεωρούν ότι ήδη βρισκόμαστε σε πορεία μετωπικής σύγκρουσης με τη Φύση και τα πολύ χειρότερα έπονται για τον ανθρώπινο πολιτισμό.
Οι 22 κορυφαίοι επιστήμονες (βιολόγοι, οικολόγοι, γεωλόγοι, παλαιοντολόγοι κ.α.) από πολλές χώρες σημαίνουν συναγερμό ενόψει και της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη (20-22 Ιουνίου). Υπογραμμίζουν ότι ο πλανήτης, ακόμα και μέσα στον τρέχοντα αιώνα, πλησιάζει το σημείο χωρίς επιστροφή, μετά το οποίο περιμένουν την ανθρωπότητα μαζικές εξαφανίσεις ειδών και απρόβλεπτες αλλαγές στο περιβάλλον. Σε τέτοια μάλιστα κλίμακα, που δεν έχει υπάρξει ξανά μετά την τελευταία εποχή των παγετώνων που κράτησε γύρω στα 100.000 χρόνια και σχετικά απότομα τερματίστηκε πριν από 11.000 χρόνια. Το σημείο καμπής της κλιματικής-οικολογικής αλλαγής συνέβη πριν από 12.000 χρόνια και, στη συνέχεια, το λιώσιμο των πάγων διήρκεσε μόνο 1.000 χρόνια.
Οι επιστήμονες, που δημοσίευσαν τη σχετική βαρυσήμαντη μελέτη στο περιοδικό Nature, αξιολόγησαν τις μέχρι τώρα μελέτες για την κλιματική αλλαγή και την οικολογία και συμπέραναν ότι, αναμφίβολα, με βάση την εμπειρία του απώτερου παρελθόντος, μετά από ένα οριακό σημείο καμπής, η κατάσταση του πλανήτη γίνεται μη αναστρέψιμη. Έχει συμβεί παλαιότερα και θα ξανασυμβεί στο -όχι μακρινό- μέλλον. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι περισσότερες μαζικές εξαφανίσεις ειδών και άλλες μείζονες οικολογικές καταστροφές του παρελθόντος συνέβησαν σε χρονικό διάστημα μόλις 1.600 ετών.
«Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα ότι έως το τέλος του αιώνα η Γη πρόκειται να είναι ένα πολύ διαφορετικό μέρος», δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνητών καθηγητής βιολογίας του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ Άντονι Μπαρνόσκι. Όπως είπε, σαν την καμήλα που κάποια στιγμή δεν αντέχει άλλο βάρος στην πλάτη της, έτσι και ο πλανήτης μας ξαφνικά μπορεί να αντιδράσει με απρόβλεπτους τρόπους, πυροδοτώντας σοβαρές παγκόσμιες καταστροφές. Είναι ανησυχητικό, κατά τον Μπαρνόσκι, ότι σήμερα οι άνθρωποι προκαλούν μεγαλύτερες και ταχύτερες αλλαγές από ό,τι η Φύση, όταν είχε προκαλέσει τον τερματισμό των παγετώνων χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση. Για παράδειγμα, η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κατά 35% μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση έχει οδηγήσει σε ταχύτερη αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών από ό,τι η Φύση με τους δικούς της μηχανισμούς στο τέλος της εποχής των παγετώνων.
Οι επιστήμονες δεν μπορούν να κάνουν συγκεκριμένες προβλέψεις για το πότε ακριβώς μπορεί να επέλθει η μη αναστρέψιμη κλιματική-οικολογική μεταβολή στη Γη, επειδή, από τη φύση τους, τα οριακά σημεία καμπής οδηγούν κάθε φορά τον πλανήτη σε αχαρτογράφητη περιοχή. Όμως αναμένονται απρόβλεπτες συνέπειες για την ανθρωπότητα και τη βιόσφαιρα γενικότερα, καθώς, μεταξύ άλλων, θα διαταραχθεί η τροφική αλυσίδα. Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες προβλέπουν να υπάρξει μεγάλη απώλεια ειδών, καθώς και αστάθεια στις ανθρώπινες κοινωνίες λόγω μελλοντικής έλλειψης τροφής, νερού και ενέργειας, ιδίως καθώς αυξάνεται συνεχώς ο πληθυσμός της Γης, που αναμένεται να φθάσει τα 9,3 δισεκατομμύρια το 2050 από περίπου 7 δισ. σήμερα.
Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη για διεθνή συνεργασία και για δραστική αλλαγή σε οικονομικές πολιτικές και ατομικές συνήθειες, ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η άνοδος της θερμοκρασίας, να συγκρατηθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός, να εξοικονομηθεί ενέργεια και να ανακοπεί η καταστροφή των διαφόρων τοπικών και περιφερειακών οικοσυστημάτων.

Περισσότερες επιστημονικές ειδήσεις στο: http://lpyrgos-science.blogspot.com

Αλβανικά σύνορα: Ανταλλαγή πυρών μεταξύ αστυνομικών και εμπόρων ναρκωτικών

Η αλβανική αστυνομία κατέσχεσε πάνω από 300 κιλά χασίς μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών με μια ομάδα εμπόρων ναρκωτικών σε απόσταση λίγων μέτρων από τα ελληνοαλβανικά σύνορα Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι το περιστατικό συνέβη στο χωριό Τσιφλίκι των Άγιων Σαράντα που βρίσκεται μόλις 100 μ. από τα σύνορα με την Ελλάδα. Οι δράστες κατόρθωσαν να διαφύγουν στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους οκτώ σακούλες κάνναβης. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας – οι αλβανικές αρχές ζήτησαν τη συνδρομή και των ελληνικών αρχών για τον εντοπισμό των δραστών.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα στο: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com

Α. Σαμαράς: Στις εκλογές διακυβεύεται η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ

Στις εκλογές της 17ης Ιουνίου δεν διακυβεύεται μόνον η παραμονή της χώρας στο ευρώ – το διακύβευμα δεν είναι μόνον ευρώ ή δραχμή, αλλά και ευρύτερα η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ. Αυτό τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε εκπροσώπους τοπικών φορέων στο Επιμελητήριο Πιερίας, στην Κατερίνη, στο πλαίσιο περιοδείας του στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας.
«Ο καθένας πρέπει να σκεφθεί πολύ καλά τους ευρύτερους κινδύνους που υπάρχουν στην περίπτωση της ρήξης, διότι πλέον η Ελλάδα δεν χρωστάει σε ιδιώτες, αλλά σε κυβερνήσεις άλλων χωρών, στους φορολογούμενούς τους», δήλωσε ο κ. Σαμαράς και τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης του ευνοϊκού κλίματος –όπως τουλάχιστον το χαρακτήρισε– που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη και με την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία.
Ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε επίσης ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα, τόνισε ότι θα κηρύξει «πόλεμο στη λαθρομετανάστευση και στο παραεμπόριο» και δήλωσε πως θα σταθεί δίπλα στην επιχειρηματικότητα, ενώ θα έχει συνεχή διάλογο με τα Επιμελητήρια, τα οποία είναι κορυφαία έκφραση της δημοκρατίας.

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις στο: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Α. Μέρκελ: Πολιτική ένωση της Ευρώπης αλλά… σε δυο ταχύτητες!

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι έχει την πρόθεση να εργασθεί για μία πολιτική ένωση στην Ευρώπη, υπό το όρο της αποδοχής της ιδέας μίας Ευρώπης δύο ταχυτήτων, εάν ορισμένες χώρες σταθούν εμπόδιο.
«Έχουμε ανάγκη από περισσότερη Ευρώπη... από μία δημοσιονομική ένωση... και έχουμε ανάγκη πριν από όλα από μία πολιτική ένωση. Οφείλουμε βήμα-βήμα να αφήσουμε εξουσίες στην Ευρώπη», δήλωσε η καγκελάριος στην δημόσια γερμανική τηλεόραση. Όμως, «δεν πρέπει να παραμείνουμε ανενεργοί διότι η μία ή η άλλη χώρα δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν», τόνισε.
Η Μέρκελ προχώρησε στις δηλώσεις μετά την τηλεφωνική της συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, με τον οποίο συζήτησε την ανάγκη λήψης μέτρων για την ενίσχυση της ευρωζώνης. Η καγκελάριος θα συναντηθεί το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον με τον οποίο θα συζητήσουν την κρίση της ευρωζώνης.
Η καγκελάριος Μέρκελ επεδίωξε να μετριάσει τις προσδοκίες από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 28ης και 29ης Ιουνίου, σημειώνοντας ότι δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα δια μιας, εξηγώντας ότι δεν πιστεύει ότι μία σύνοδος κορυφής είναι ικανή να επιλύσει τα πάντα «ως δια μαγείας».Πρόσθεσε ότι προτίθεται να καταθέσει στη σύνοδο του Ιουνίου πρόταση για πρόγραμμα εργασίας επί μίας πολιτικής ένωσης.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις στο: http://lpyrgos-international.blogspot.com  

Χ. Κλίντον: Ο Άσαντ πρέπει να μεταβιβάσει πλήρως την εξουσία

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε στους αντιπροσώπους Δυτικών και αραβικών κρατών στη χθεσινή σύνοδο της Κωνσταντινούπολης για τη Συρία ότι η στρατηγική για την πολιτική μετάβαση στη χώρα αυτή πρέπει να συμπεριλαμβάνει την πλήρη παράδοση της εξουσίας από τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως η Κλίντον τόνισε επίσης πως πρέπει να δημιουργηθεί μια πλήρως αντιπροσωπευτική μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Εξάλλου, η Γαλλία ανακοίνωσε στην διάρκεια της συνόδου αυτής ότι σχεδιάζει να διοργανώσει μια νέα συνάντηση της ομάδας των «Φίλων της Συρίας» στο Παρίσι την 6η Ιουλίου.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ διέψευσε με ανακοίνωσή της ότι ευθύνεται για τη σφαγή η οποία διαπράχθηκε χθες στην περιοχή Χάμα. «Αυτά τα οποία μετέδωσαν ορισμένα ΜΜΕ ότι συνέβη στην αλ Κουμπέιρ, στην περιοχή της Χάμα, είναι ψευδή. Μια τρομοκρατική οργάνωση διέπραξε ένα ειδεχθές έγκλημα στη Χάμα. Τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ αυτών σκοπό έχουν να συμβάλλουν να συνεχιστεί να χύνεται το αίμα των Σύριων», ανέφερε η ανακοίνωση.
Στο μεταξύ σφοδρές μάχες σημειώθηκαν σε προάστια της Δαμασκού αργά χθες. Κάτοικοι στο κέντρο της συριακής πρωτεύουσας είπαν ότι άκουγαν σφοδρά πυρά, ενώ ακτιβιστές μίλησαν και εκρήξεις και ήχους από πυρά βαρέων πολυβόλων. Σε ορισμένες περιοχές, είπαν, είδαν ελικόπτερα. Οι Σύριοι αντάρτες ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα ότι παύουν να τηρούν πλέον την εκεχειρία που είχε κηρυχθεί στη χώρα με την υποστήριξη του ΟΗΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι συνεχίζει την αιματοχυσία.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις στο: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Παιανία: 25χρονος πήρε το νόμο στα χέρια του εκτελώντας Αλβανό ληστή

Το νόμο στα χέρια του φαίνεται ότι πήρε σήμερα τα ξημερώματα ένας 25χρονος στην Παιανία, που εκτέλεσε με καραμπίνα έναν 43χρονο Αλβανό ο οποίος φέρεται ότι είχε αποπειραθεί να ληστέψει σπίτια της περιοχής και απείλησε νωρίτερα τη μητέρα του δράστη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε έως τώρα η αστυνομία, η υπόθεση άρχισε λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα, όταν τρεις άγνωστοι εισέβαλαν σε ένα σπίτι στην Παιανία αλλά έγιναν αντιληπτοί από τους ενοίκους και τράπηκαν σε φυγή. Δεν έφυγαν όμως από τη γειτονιά, αλλά σε μικρή απόσταση εισέβαλαν και σε δεύτερο σπίτι. Εκεί χτύπησε ο συναγερμός και οι δράστες απείλησαν την ιδιοκτήτρια ζητώντας της να τον απενεργοποιήσει. Στο μεταξύ όμως ξύπνησαν οι δύο γιοι της ιδιοκτήτριας, 25 και 23 ετών και ήρθαν στα χέρια με τους ληστές, οι οποίοι τράπηκαν για μια ακόμα φορά σε φυγή. Κλήθηκε η αστυνομία, αλλά παρά τις έρευνες οι δράστες δεν εντοπίστηκαν.
Γύρω στις 4 τα ξημερώματα, πιθανόν οι ίδιοι δράστες (που μάλλον ήταν εξαιρετικά… επίμονοι) εισέβαλαν σε τρίτο σπίτι, ένας κάτοικος όμως τους αντιλήφθηκε και πυροβόλησε στον αέρα με καραμπίνα. Οι ληστές τράπηκαν για μια ακόμα φορά σε φυγή. Ο 25χρονος γιος της γυναίκας που απείλησαν στο προηγούμενο σπίτι, βγήκε στον δρόμο, είδε δύο άτομα να τρέχουν και τους καταδίωξε πυροβολώντας με καραμπίνα, με αποτέλεσμα να τραυματίσει θανάσιμα έναν 43χρονο Αλβανό, ενώ ένας ακόμα ομοεθνής του συνελήφθη από αστυνομικούς και κρατείται. Ο 25χρονος Έλληνας παραδόθηκε και αυτός στην αστυνομία.
Από την ασφάλεια διενεργείται προανάκριση για να ξεκαθαριστεί πλήρως η υπόθεση. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες μέρες έχουν γίνει επανειλημμένως εισβολές ληστών σε σπίτια, κάτι που έχει εξαγριώσει τους κατοίκους.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα στο: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Χαστούκια… on – camera αποκαλύπτουν το πραγματικό πρόσωπο του ναζιστικού κόμματος!

Το πραγματικό τους πρόσωπο, που φρόντιζαν –όσο μπορούσαν και όσο το επέτρεπε η περιορισμένη τους νοημοσύνη– να κρατούν κρυμμένο τις τελευταίες μέρες πίσω από μάσκες ψεύτικης ευγένειας, έδειξαν σήμερα το πρωί τα ναζιστικά φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής. Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, εκπρόσωπος Τύπου του αηδιαστικού αυτού μορφώματος (ο οποίος, να σημειωθεί, έχει παραπεμφθεί σε δίκη για… ληστεία) χαστούκισε, σε τηλεοπτική εκπομπή του Antenna τη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. Η κ. Κανέλλη είχε προσπαθήσει νωρίτερα να υπερασπιστεί τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, στην οποία ο ναζιστής είχε πετάξει νωρίτερα –επειδή διαφώνησε μαζί της–ένα ποτήρι νερό. Στη συνέχεια ο Κασιδιάρης φέρεται ότι έσπασε μια πόρτα του σταθμού για να… αποδράσει, καθώς οι εργαζόμενοι την είχαν κλειδώσει περιμένοντας την έλευση της αστυνομίας. Όπως έγινε στη συνέχεια γνωστό, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράϊκου διέταξε τη σύλληψη του Κασιδιάρη.

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις στο: http://lpyrgos-politics.blogspot.com