Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας

Επί τάπητος το πακέτο μέτρων των 11,9 δισ. ευρώ


Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα στο πλαίσιο των σκληρών διαπραγματεύσεων για να κλειδώσουν τα νέα μέτρα των 11,6 δισ. ευρώ. Εξερχόμενος της συνάντησης, ο Πολ Τόμσεν έκανε λόγο για «καλή συνάντηση», ενώ στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που μετείχε στη σύσκεψη είπε ότι τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα εκκρεμή ζητήματα και δόθηκαν στα τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου οδηγίες για τις περαιτέρω κινήσεις τους.

Κατά τη συνάντηση, η τρόικα έθεσε επί τάπητος όλα τα μέτρα που θεωρεί ότι βρίσκονται στην «γκρίζα ζώνη» και επανέλαβε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, όπως είναι οι απολύσεις στο Δημόσιο.

Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει δημιουργήσει τριγμούς στην κυβέρνηση, κάτι που αναμένεται να συζητηθεί στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που θα πραγματοποιηθεί στις 19:30 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αν και αρχικά ο στόχος ήταν σήμερα, Τετάρτη, να πραγματοποιηθεί η καταληκτική συνάντηση για το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ μεταξύ τρόικας και υπουργού Οικονομικών, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι εφικτό, δεδομένων των απαιτήσεων που προβάλλουν οι δανειστές.

Το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να πείσει για την ορθότητα των μέτρων που προτείνει, αλλά -όπως έχει δηλώσει και ο Γιάννης Στουρνάρας- «οι συζητήσεις είναι δύσκολες, καθώς και τα μέτρα είναι δύσκολα».

Η τρόικα αμφισβητεί ή απορρίπτει μέτρα ύψους 2 - 6 δισ. ευρώ από τα προτεινόμενα και έχει ζητήσει σειρά διευκρινίσεων, τις οποίες αναμένεται να δώσει στη συνάντηση η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Σε κάθε περίπτωση, η διαπραγμάτευση αναμένεται να πάρει περισσότερο χρόνο, πέραν της τρέχουσας εβδομάδας. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να αναβληθεί για λίγες ημέρες και η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, όπου θα ενταχθούν τα περισσότερα από τα μέτρα.

Πηγή: tanea.gr


Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Αποτελέσματα προκριματικών Μουντιάλ


Τη δεύτερη νίκη σε ισάριθμα ματς πραγματοποίησε η Ελλάδα απέναντι στην ακίνδυνη Λιθουανία με 2-0. Τα γκολ σημείωσαν ο Νίνης και ο Μήτρογλου. Η Κύπρος έφτασε στην πρώτη νίκη με τον Νίκο Νόμπλια στον πάγκο χάρη σε γκολ του Μακρίδη στο 57.

«Διά βίου μάθηση» από τον Παπανδρέου στους Αμερικανούς


Πρώτο κουδούνι χθες για μαθητές και εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα αλλά και για τον Γιώργο Παπανδρέου που και αυτός ξεκίνησε τις παραδόσεις του στα αμφιθέατρα του πανεπιστημίου Harvard.

Κοζάνη: Μάρτυρες της αρχαιοελληνικής και βυζαντινής αρχιτεκτονικής τα αρχοντικά της


Οι ρίζες της αρχιτεκτονικής των αρχοντικών της Κοζάνης χάνονται στα βάθη των αιώνων. Ωστόσο, αν τα εξετάσει κάποιος με προσοχή, μπορεί πολλά να καταλάβει για τον τρόπο ζωής των κατοίκων της Μακεδονίας σε αυτά τα υψηλού κάλλους και αισθητικής κτίσματα που ανεγέρθηκαν από τον 17ο αιώνα και μετά. Βασικά χαρακτηριστικά τους ήταν ο ανδρώνας, η πλατυμέτωπη πρόσοψη του κτιρίου, ο ηλιακός (ή ηλιακωτό που μετονομάστηκε σε χαγιάτι), δηλ. ο σκεπαστός εξώστης, που φιλοξενούσε την οικογένεια για 11 μήνες το χρόνο, αλλά και τα σαχνισιά, οι προεξοχές των αρχοντικών που αναπτύσσονταν πέρα από τα όρια της τοιχοποιίας του ισογείου και στηρίζονταν σε ξύλινα υποστυλώματα.

Για την προέλευση των βασικών αρχιτεκτονικών στοιχείων των αρχοντικών της Μακεδονίας δεν υπάρχει αμφιβολία κατά τον ομότιμο καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νικόλαο Μουτσόπουλο. «Τα βασικά στοιχεία της μακεδονικής αρχιτεκτονικής προέρχονται από την αρχαία ελληνική και βυζαντινή κατοικία, καθώς εντοπίζονται στις αρχαίες κατοικίες της Ολύνθου, της Μεσημβρίας και όλες αυτές που ανασκάφηκαν πρόσφατα σε περιοχές της Βερογίτιδας» τονίζει ο
ίδιος στο ΑΜΠΕ και υπογραμμίζει ότι «η δομημένη αρχιτεκτονική μας κληρονομιά αποδεικνύει την αυθεντικότητα των κληρονόμων του αρχαιοελληνικού και βυζαντινού κόσμου».

Όσο για τις ονομασίες «χαγιάτια» και «σαχνισιά» διευκρινίζει ότι δεν είναι τουρκικές αλλά παλαιοαραβικές, ενώ ο Διευθυντής του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Κοζάνης Πολυνείκης Αγγέλης σχολιάζει: «Παλαιότερα, κάποιοι θεωρούσαν, λανθασμένα, τις ονομασίες αυτές τουρκικές. Η πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική καθώς τους συγκεκριμένους όρους τους έφεραν στην περιοχή οι μάστορες του τόπου από τα ταξίδια που είχαν κάνει στην Περσία». Μιλώντας για τα δομικά χαρακτηριστικά των αρχοντικών της Κοζάνης, ο κ. Μουτσόπουλος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο χαγιάτι, το οποίο περιγράφει διαφορετικές χρήσεις ενός χώρου που εξελίχτηκαν κατά τη διάρκεια του χρόνου. 



Αρχικά, επρόκειτο για έναν σκεπαστό εξώστη, ανοιχτό προς την πλευρά του νότου, ώστε ο ήλιος να ζεσταίνει το χώρο ακόμη και κατά την περίοδο του χειμώνα που βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο. Μοιάζει με τους σημερινούς ημιυπαίθριους, καθώς είναι χτιστός από τρεις πλευρές και ανοιχτός μόνο από μία πλευρά. Εκεί πραγματοποιούνταν όλες οι δευτερεύουσες εργασίες του σπιτιού κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου. Εναλλακτικά, ο όρος χρησιμοποιείτο για να περιγράψει την εσωτερική ισόγεια ημιυπαίθρια αυλή των αρχοντικών της Κοζάνης, τις στεγασμένες βεράντες, αλλά και τον κλειστό χώρο που πολλές φορές προέκυψε από το χτίσιμο της ανοιχτής πλευράς.

Σε ό,τι αφορά τα σαχνισιά, αποτελούν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της όψης των αρχοντικών της Κοζάνης, που κατά τον κ. Αγγέλη, υπάρχει και στα αρχοντικά της Σιάτιστας, της Καστοριάς και της Βέροιας. «Ο τελευταίος όροφος των αρχοντικών ήταν χτισμένος με ελαφριά υλικά, με τα οποία τα δωμάτια έβγαιναν έξω από το όριο του περιγράμματος του σπιτιού» αναφέρει.

Τη δεκαετία του ’60, τα αρχοντικά της Κοζάνης υπέστησαν ένα ισχυρό πλήγμα λόγω της αντιπαροχής, ενώ το δεύτερο ισχυρό «χτύπημα» επήλθε με τον σεισμό της δεκαετίας του ’90. Αυτή τη στιγμή έχουν απομείνει ελάχιστα αρχοντικά, μετρημένα στα δάχτυλα των χεριών. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται το Επισκοπείο της Κοζάνης, κτίριο του 1744, που αποκαταστάθηκε πρόσφατα και φιλοξενεί τη Μητρόπολη, τα αρχοντικά Βούρκα – Νικολάου και Βούρκα - Κατσικά (1745 -1760), το αρχοντικό Λασσάνη (όπου σήμερα στεγάζεται η χαρτοθήκη του δήμου) και το αρχοντικό Βαμβακά
που πρόκειται να αποκατασταθεί. 



«Τα αρχοντικά της Κοζάνης ήταν τόσο όμορφα που μπροστά τους τα ανάκτορα του Τοπ Καπί στην Κωνσταντινούπολη θα φαίνονταν απλά σπιτάκια» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μουτσόπουλος.
Παρ’ όλα αυτά, δείγματα της μακεδονικής αρχιτεκτονικής παραμένουν και σήμερα, καθώς ξυλόγλυπτα του αρχοντικού Τράντα, του πρώτου οικιστή της Κοζάνης το 1644, (το οποίο κατεδαφίστηκε το 1911) εκτίθενται στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο της Κοζάνης. Εκεί, βρίσκονται επίσης ξυλόγλυπτα του αρχοντικού των Τακιατζήδων, αλλά και προπλάσματα από πλατείες, βρύσες, νοσοκομεία και μοναστήρια που έχουν κατεδαφιστεί.

Επιπλέον, έχει συγκεντρωθεί από τον Σύλλογο Κοζανιτών Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Νικόλαος» και το διευθυντή σύνταξης του περιοδικού «Ελειμιακά» Στράτο Ηλιαδέλη, πλήθος φωτογραφιών από αρχοντικά, τις οποίες είχε «τραβήξει» ο Αργύρης Κούντουρας, ο οποίος εργαζόταν στην εφορία της Βέροιας και την εφορία βυζαντινών αρχαιοτήτων της Θεσσαλονίκης. «Σήμερα, που ο Αργύρης Κούντουρας δεν υπάρχει πια, οι 180 φωτογραφίες του δίνουν πολλές και πλούσιες πληροφορίες για τα αρχοντικά της περιοχής» υπογραμμίζει ο κ. Αγγέλης.

Δείγμα εξάλλου της αρχιτεκτονικής της Μακεδονίας αποτελεί και το Ασκηταριό του Οσίου Νικάνορα, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή που θα κατακλυστεί για τη δημιουργία της λίμνης του Ιλαρίωνα. «Το ασκηταριό βρίσκεται σε ένα κοίλωμα βράχου και είναι αδύνατο να μεταφερθεί. Υπάρχει, όμως, μελέτη και θα γίνουν εργασίες αναστήλωσης των βράχων ώστε να μην καταστραφεί» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Αγγέλης. Η ελπίδα πλέον για τη διατήρηση του χαρακτήρα των αρχοντικών της Μακεδονίας βρίσκεται στα χέρια των νέων που κάθε καλοκαίρι παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα εργαστήρια θεωρητικής και πρακτικής αποκατάστασης παραδοσιακών κτιρίων που πραγματοποιούνται στον Πεντάλοφο του Βοΐου.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com

«Οχι» στον επιπλέον ύπνο του Σαββατοκύριακου



Νέα μελέτη του δρα Γκρέγκορι Κάρτε για τον ύπνο του Σαββατοκύριακου

Ο επιπλέον ύπνος το διήμερο της αργίας οδηγεί σε μεγαλύτερη κούραση τη Δευτέρα το πρωί.
Η άποψη ότι το «χρέος» ύπνου του πενθήμερου εργασίας… ξεπληρώνεται με περισσότερες ώρες στο κρεβάτι κατά το διήμερο της αργίας, είναι λανθασμένη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διεξήχθη από τον δρα Γκρέγκορι Κάρτερ, ειδικό στην ιατρική του ύπνου στο Ιατρικό Κέντρο Σαουθγουέστερν του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Όπως έδειξε η μελέτη, οι επιπλέον ώρες ύπνου το Σαββατοκύριακο δεν ξεκουράζουν τον οργανισμό, αλλά αντιθέτως μεταφράζονται σε μεγαλύτερη κούραση τη Δευτέρα το πρωί. Και αυτό διότι ο επιπλέον ύπνος κατά το διήμερο της αργίας διαταράσσει τους κιρκαδικούς ρυθμούς οι οποίοι κυβερνούν το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού. Οι έξτρα ώρες ύπνου του Σαββατοκύριακου προκαλούν σύγχυση στο βιολογικό ρολόι και έτσι, όταν το άτομο προσπαθεί από Δευτέρα να επανέλθει στα κανονικά μοτίβα του ύπνου του, οδηγείται σε μεγαλύτερη κούραση.

Ο δρ Κάρτερ εξήγησε ότι «ένας μεγάλος μύθος σχετικά με την έλλειψη του ύπνου αφορά το ότι εάν χάσουμε ώρες ύπνου κατά τη διάρκεια της εργάσιμης εβδομάδας, μπορούμε να τις αναπληρώσουμε το Σαββατοκύριακο».

Εποικοδομητικός ο ύπνος της μιας ώρας

Κατά δρ Κάρτερ, ο οργανισμός μπορεί να αντεπεξέλθει σε μια καθυστέρηση του κιρκαδικού ρυθμού κατά μία ώρα, γεγονός που σημαίνει ότι ένας ωριαίος υπνάκος μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν θα επιδράσει αρνητικά στο πώς θα ξυπνήσει κάποιος τη Δευτέρα το πρωί.

Ωστόσο καθυστέρηση του βιολογικού ρολογιού κατά δύο ή και περισσότερες ώρες μπορεί να αποσυντονίσει το σώμα, καθιστώντας δυσκολότερο τον ύπνο την Κυριακή το βράδυ και ακόμη πιο δύσκολο το ξύπνημα τη Δευτέρα το πρωί.

Ο δρ Κάρτερ συνιστά σε όσους κοιμούνται αργά λόγω φορτωμένου προγράμματος κατά το πενθήμερο της εργασίας, να κοιμούνται ένα οκτάωρο τις νύχτες του διημέρου της αργίας. Όπως λέει, δεν χρειάζονται περισσότερες ώρες ύπνου το Σαββατοκύριακο και αυτό διότι ο εγκέφαλος ξεκουράζεται πιο αποτελεσματικά όταν κάποιος είναι πραγματικά νυσταγμένος και κουρασμένος.

Νωρίς στο κρεβάτι το Σαββατοκύριακο

Η πιο αποτελεσματική προσέγγιση για καλό ξύπνημα τη Δευτέρα είναι το να πέφτουμε στο κρεβάτι νωρίτερα και όχι αργότερα το Σαββατοκύριακο ώστε να συνεχίσουμε να σηκωνόμαστε τη φυσιολογική ώρα που σηκωνόμαστε και κατά τις ημέρες εργασίας, έχοντας παράλληλα ξεκουραστεί αποτελεσματικά. Η προσέγγιση αυτή, σύμφωνα με τον δρα Κάρτερ είναι η καλύτερη ακόμη και για τα άτομα που πάσχουν από αϋπνίες.

Αντιθέτως το να μένουμε ξύπνιοι αργά το βράδυ της Παρασκευής ή του Σαββάτου και να … τραβάμε τον ύπνο ως αργά το πρωί της επόμενης ημέρας – κυρίως εάν αυτή η συμπεριφορά συνδυάζεται με άλλες που επιδρούν αρνητικά στην ποιότητα του ύπνου όπως η κατανάλωση αλκοόλ ή το τσεκάρισμα των ηλεκτρονικών μηνυμάτων πριν τον βραδινό ύπνο – αποτελεί στρατηγική… καταστροφής για τη Δευτέρα το πρωί.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και το να… πατάμε την αναβολή στο ξυπνητήρι ώστε να κερδίσουμε έστω και λίγα επιπλέον λεπτά ύπνου μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε πιο κουρασμένοι από ό,τι αν είχαμε πεταχτεί από το κρεβάτι στο πρώτο χτύπημα του «ανελέητου» ξυπνητηριού.



Περισσότερες επιστημονικές ειδήσεις: http://lpyrgos-science.blogspot.com
 

Σε εξέλιξη η συνάντηση Στουρνάρα-τρόικας



Σε εξέλιξη είναι η κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας για το πακέτο μέτρων των 11,9 δισ. ευρώ. Κατά τη συνάντηση η τρόικα θα θέσει επί τάπητος όλα τα μέτρα που θεωρεί ότι βρίσκονται στην «γκρίζα ζώνη» και θα επαναλάβει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, όπως είναι οι απολύσεις στο δημόσιο.

Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει δημιουργήσει τριγμούς στην κυβέρνηση, κάτι που αναμένεται να συζητηθεί στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που θα πραγματοποιηθεί στις 19:30 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Πακιστάν: Τουλάχιστον 240 νεκροί από πυρκαγιά στο εργοστάσιο του Καράτσι


Οι πακιστανικές αρχές στο Καράτσι ανακοίνωσαν ότι στους 240 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από την πυρκαγιά που έκανε στάχτη χθες βράδυ ένα εργοστάσιο υφαντουργίας στη μεγαλύτερη πόλη του νοτίου Πακιστάν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό. "Έχουμε περισυλλέξει 240 πτώματα μέχρι στιγμής. Τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν τις έρευνες και προσπαθούν να έχουν πρόσβαση σε σημεία του εργοστασίου, ενώ εκφράζουν φόβο για αύξηση του αριθμού των θυμάτων", δήλωσε ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας Ικμπαλ Μαχμούντ. Μια άλλη πυρκαγιά που ξέσπασε επίσης χθες, μερικές ώρες νωρίτερα σε ένα ακόμη εργοστάσιο στη Λαχώρη, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη του ανατολικού Πακιστάν, προκάλεσε το θάνατο 21 ανθρώπων.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Το «Le Bon Marché March Rive Gauche» τιμά την Κατρίν Ντενέβ


Κατρίν Ντενέβ: Η αιώνια ωραία της Γαλλίας
Η ικανότητά της να εμφανίζεται σε κάθε ταινία με την καθαρότητα ενός αρχάριου, ψάχνοντας ίσως να ξεδιπλώσει «μια πλευρά της «Κοιμωμένης του δάσους» -όπως παραδέχτηκε η ίδια ότι της είπε ο Φρανσουά Τριφό-, έχει αναγάγει την Κατρίν Ντενέβ σε μία από τις μεγαλύτερες σταρ παγκοσμίως.

Αυτήν την εικόνα προβάλλει το πρώτο πολυκατάστημα που ιδρύθηκε τo 1852 στο Παρίσι, το ιστορικό «Le Bon Marche March Rive Gauche», γιορτάζοντας 160 χρόνια από την ίδρυσή του. Αποτίοντας φόρο τιμής στην αγαπημένη του Παρισιού, Κατρίν Ντεβέν, θα στολίσει τις προσόψεις του, από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 27 Οκτωβρίου, με δέκα pop art εικόνες, σχεδιασμένες με χιούμορ και κομψότητα από τη Mαριάν Σατραπί, δημιουργό των κινούμενων σχεδίων της ταινίας «Περσέπολις», όπου η ηθοποιός δάνεισε το 2007 τη φωνή της. Συγχρόνως, στο ισόγειο του πολυκαταστήματος θα προβάλλεται ντοκιμαντέρ που θα ταξιδέψει τους θεατές στις περιοχές του Παρισιού που εκείνη αγαπά. Συγχρόνως η Βίβλος της Μόδας, «Vogue», θα παρουσιάσει την ηθοποιό ως σύμβολο της θηλυκότητας και fashion icon για περισσότερα από 40 χρόνια, μέσα από 16 εξώφυλλα, αξέχαστες φωτογραφίες και προσωπικές εξομολογήσεις.

Η επιτομή της γαλλικής κομψότητας
Η αριστοκρατική φινέτσα και το μοναδικό στιλ είναι τα συστατικά που έχτισαν τον αιώνιο μύθο της ωραίας της Γαλλίας, Κατρίν Ντενέβ, ως fashion icon! Η ντίβα του γαλλικού κινηματογράφου, με την αψεγάδιαστη και μυστηριώδη ομορφιά, καταγράφηκε στη συνείδηση του κόσμου ως η επιτομή της γαλλικής κομψότητας. Η εικόνα της γυναίκας – συμβόλου, που μεταμορφώνεται από αινιγματική, εύθραυστη και μυστηριώδη φιγούρα σε κυρία της υψηλής κοινωνίας που αναζητά την ερωτική ικανοποίηση σε οίκο ανοχής, εξακολουθεί να γοητεύει μέχρι σήμερα.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

«Κόκκινη γραμμή» οι απολύσεις στο δημόσιο για τον Αντώνη Μανιτάκη

H επιμονή της Τρόικας για 50.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ως το 2015


Αντιπαραθέσεις μεταξύ των εταίρων, προκάλεσε η επιμονή της Τρόικας για 50.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ως το 2015, ενώ ανέκυψαν… λογιστικές εμπλοκές αλλά και έντονο παρασκήνιο.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης εξακολουθεί να θεωρεί «κόκκινη γραμμή» τις απολύσεις στο Δημόσιο, που καλείται να εφαρμόσει μέτρα μείωσης δαπανών στον δημόσιο τομέα. Σε όλους τους τόνους, όπως και η ΔΗΜΑΡ η οποία τον πρότεινε για τη θέση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, διατυπώνει την άποψη ότι διαφωνεί πλήρως με τις απολύσεις.

Ωστόσο, η Τρόικα βρήκε «πάτημα» στην επιμονή της για «εξασφαλισμένη και σίγουρη» μισθολογική μείωση που επιδιώκει. Οπως επεσήμανε στέλεχος από το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ, ένα λάθος του Γενικού Λογιστηρίου, «τίναξε στον αέρα» τους υπολογισμούς για το ποσό που θα εξοικονομηθεί από την πρόωρη συνταξιοδότηση δημοσίων υπαλλήλων.

Το λάθος του Γενικού Λογιστηρίου
Είχε προταθεί η παροχή κινήτρων προς τους υπαλλήλους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, ώστε να αποχωρήσουν οικειοθελώς. Το Γενικό Λογιστήριο διαβεβαίωνε ως τώρα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι η διαφορά μεταξύ ενός ενεργού υπαλλήλου και ενός συνταξιούχου είναι 300 ευρώ μηνιαίως, κάτι που χρησιμοποιήθηκε ως βάση υπολογισμού για την πρόωρη συνταξιοδότηση δημόσιων υπαλλήλων.

Η ετήσια εξοικονόμηση που προέκυπτε από την αποχώρηση 40.000 υπαλλήλων ήταν 160 εκατομμύρια ευρώ , υπολογίζοντας την αγορά πλασματικών ετών για συνταξιοδότηση και τη διαφορά που προκύπτει κάθε μήνα από το να πληρώνεται κάποιος ως συνταξιούχος και όχι ως ενεργός υπάλληλος.

Στη συνέχεια «έσκασε η βόμβα». Εντοπίστηκε, όμως, το λάθος. Η διαφορά ενεργού και συνταξιούχου ως προς τη μισθοδοσία δεν ήταν 300 αλλά 100 ευρώ. Και τώρα τρέχουν όλοι, Γενικό Λογιστήριο και υπουργείο, να κλείσουν την «τρύπα» που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ….

Η χθεσινή συνάντηση στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου με τον κ. Μανιτάκη, ήταν μαραθώνια, στη συνεχιζόμενη προσπάθεια, να βρεθούν πρόσθετα μέτρα και εναλλακτικό σχέδιο που να μην οδηγεί στην πόρτα εξόδου εργαζόμενους.

Η έντονη φημολογία για απειλή παραίτησης από τον κ. Μανιτάκη, ο οποίος αντιδρά σε σχέδιο απολύσεων, αν και δεν επιβεβαιώνεται ούτε από τον ίδιο ούτε από τη ΔΗΜΑΡ, φούντωσε χθες το βράδυ, ένα 24ωρο πριν από τη νέα σύσκεψη αρχηγών. Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημείωναν ότι ο κ. Μανιτάκης διατηρεί την άποψή του ότι δεν πρέπει να γίνουν απολύσεις, αλλά παράλληλα επέμεναν ότι δεν έθεσε θέμα παραίτησης.

Ωστόσο, όταν ολοκληρωθεί το πακέτο των 11,5 δις ευρώ και εφόσον σε αυτό περιλαμβάνονται απολύσεις στο δημόσιο τομέα, εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολο, ανεξάρτητα από τη στάση που θα κρατήσει η ΔΗΜΑΡ, ο κ. Μανιτάκης να παραμείνει στην κυβέρνηση.

Άλλωστε, είναι ο υπουργός που κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης διαβεβαίωσε ότι απολύσεις δεν θα υπάρξουν και επεσήμανε ότι δεν μπορεί να γίνουν μεταρρυθμίσεις με τον μπαμπούλα των απολύσεων πάνω από τους δημόσιους υπαλλήλους.

Άλλοι εκτιμούν ότι γίνεται… πολιτική διαχείριση μιας ενδεχόμενης επιλογής -προκρούστη για τους δημοσίους υπαλλήλους. Πάντως, συνεχίζονται οι προσπάθειες των κυβερνητικών εταίρων να πείσουν την Τρόικα-που αναζητά μέτρα άμεσης οικονομικής απόδοσης- ότι οι αντιπροτεινόμενες προτάσεις για περικοπές είναι οικονομικά αποτελεσματικές, ώστε να αποφευχθούν οι απολύσεις.


Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com 

Θεσσαλονίκη: 10 συλλήψεις για την κατάληψη κτιρίου στην Εγνατία


Δέκα νεαρά άτομα προσήχθησαν σε αστυνομικό τμήμα και ανακρίνονται, στη διάρκεια μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε το πρωί, για την εκκένωση κτιρίου των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, που ήταν κατειλημμένο από άτομα του αντεξουσιαστικού χώρου.

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης η απομάκρυνση των καταληψιών από το κτίριο, που βρίσκεται στην οδό Εγνατία 13, πραγματοποιήθηκε με εντολή των δικαστικών αρχών, καθώς είχαν εκδοθεί δύο εισαγγελικές παραγγελίες. Στη διάρκεια της αιφνιδιαστικής αστυνομικής επιχείρησης δεν σημειώθηκαν επεισόδια και οι αστυνομικοί προσήγαγαν τα δέκα περίπου άτομα, που βρισκόταν την ώρα εκείνη μέσα στο κτίριο.

Το συγκεκριμένο κτίριο των λεγόμενων εστιών «Δέλτα», τελούσε υπό κατάληψη τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι του ΤΕΙΘ να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, ζητώντας την απομάκρυνση των καταληψιών που πρόσκεινται στον αντεξουσιαστικό χώρο.


Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr/  

Θεσσαλονίκη: Αντίθετοι στα 2 ευρώ για ένα ραντεβού στο Παπαγεωργίου 3000 πολίτες


Τρεις χιλιάδες πολίτες υπέγραψαν μέχρι σήμερα το βιβλίο διαμαρτυρίας για την απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου Παπαγεωργίου να αναθέσει την υπηρεσία των τηλεφωνικών ραντεβού σε ιδιωτική εταιρεία τηλεφωνικής εξυπηρέτησης, επιβαρύνοντας τους ασθενείς με το κόστος της κλήσης που θα ανέρχεται στα 2 ευρώ ανά ραντεβού.

Το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα συλλογή υπογραφών κατά της απόφασης της διοίκησης και σήμερα από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι η συλλογή υπογραφών συνεχίστηκε μπροστά στα γραφεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ με την υποστήριξη του συλλόγου νεφροπαθών νομού Θεσσαλονίκης και του συλλόγου καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του Παπαγεωργίου, Ελευθερία Νικολιδάκη, το βιβλίο διαμαρτυρίας υπέγραψαν 2.500 πολίτες, ενώ οι υπογραφές που έγιναν ηλεκτρονικά ανήλθαν στις 500. Το σύνολο των υπογραφών μαζί με ενημερωτικό κείμενο κατατέθηκαν στη συνέχεια στη Διοίκηση της 3ης ΥΠΕ.

 
Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr/  

Μ. Ραχόι: «Αποκλείεται να προσφύγουμε σε πλήρη μηχανισμό στήριξης»


Το ενδεχόμενο να στραφεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για βοήθεια εξετάζει ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος υπογράμμισε πως δε σκοπεύει να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης. Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός προγράμματος αγοράς ομολόγων για τη μείωση του κόστους δανεισμού. «Εκτός από την ανάπτυξη, η μόνη άλλη εναλλακτική λύση που εξετάζω είναι να χρησιμοποιηθεί ο μηχανισμός που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», τόνισε ο Ραχόι σε συνέντευξή του στην φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat. «Αποκλείεται να προσφύγουμε σε πλήρη μηχανισμό στήριξης», υπογράμμισε ο ίδιος στην οικονομική εφημερίδα Kaouppalehti. Επιπλέον, συνεντεύξεις έδωσε στις δύο φινλανδικές εφημερίδες από τη Μαδρίτη.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Φλώρινα: Διακοπές στο καταφύγιο της αρκούδας με εθελοντική εργασία


Εθελοντική εργασία στις εγκαταστάσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στο Νυμφαίο προσέφεραν 12 οικογένειες οι οποίες φιλοξενήθηκαν στον ξενώνα της οργάνωσης στο πλαίσιο προγράμματος που υλοποιήθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Μάλιστα, η ζήτηση για συμμετοχή ήταν τόσο μεγάλη που υπήρχε και λίστα αναμονής για πολλές οικογένειες ενώ αρκετές αποκλείστηκαν λόγω της μικρής ηλικίας των παιδιών. «Θελήσαμε να στείλουμε ένα κοινωνικό μήνυμα σε μία εποχή που η οικονομική κρίση μας έχει 'αγγίξει'. Έτσι, αποφασίσαμε να επανεισάγουμε τα οικογενειακά προγράμματα εθελοντισμού, μέσω των οποίων γονείς και παιδιά μπόρεσαν να πάρουν μέρος ως εθελοντές στις δράσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στο νομό Φλώρινας», αναφέρει η υπεύθυνη εθελοντών, Μαρία Τσιτινίδου.

Άλλωστε, οι καλοκαιρινοί μήνες είναι μήνες συντήρησης και φροντίδας των εγκαταστάσεων από τις φθορές του χειμώνα που ήταν μάλιστα, ιδιαίτερα βαρύς. Οι εθελοντές που συμμετείχαν το καλοκαίρι προχώρησαν σε εργασίες συντήρησης και επιδιόρθωσης των εγκαταστάσεων, καθάρισαν, περιποιήθηκαν τις αυλές και συμμετείχαν σε ποτίσματα και σκαλίσματα οπωροφόρων δέντρων.

Οι οικογένειες έμεναν δωρεάν, από 4 έως 7 μέρες, στον ξενώνα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ που έχει δυνατότητα φιλοξενίας 8 ατόμων, μαγείρευαν στην κουζίνα του και από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα βοηθούσαν σε όλες τις εργασίες.

«Αναγκαστήκαμε να 'κόψουμε' από το πρόγραμμα πολλές οικογένειες, είτε λόγω ηλικίας των παιδιών- απευθυνόμαστε σε παιδιά άνω των 8 χρόνων- είτε γιατί πολύ απλά, δεν... χωρούσαν στον ξενώνα. Ευελπιστούμε, όμως, του χρόνου να μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε οικογένειες που ήθελαν να προσφέρουν εθελοντική εργασία φέτος αλλά δεν τα κατάφεραν», διευκρινίζει η κ.Τσιτινίδου.

Πάντως, για την Γεωργία Γκογιεράκη και τον 8χρονο γιο της, οι οποίοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα, η εμπειρία ήταν πολύ καλή και ειδικά για το παιδί που σύμφωνα με την μητέρα του επέστρεψε ενθουσιασμένος και πρόθυμος να συμμετέχει και του χρόνου! «Βοηθούσαμε στα πωλητήρια του καταφυγίου, στις ξεναγήσεις, στους καθαρισμούς, όπου χρειάζονταν η συμμετοχή μας» λέει η κ. Γκογιεράκη, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή της από τη συνεργασία με τους εργαζόμενους της οργάνωσης.


Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com

Πτώση των τιμών ζητά η τρόικα από τον Κ. Χατζηδάκη

Απορρίπτει το ΔΝΤ τα σχέδια για τις ΕΟΖ
 

Να πέσουν οι τιμές στην αγορά ζήτησαν οι εκπρόσωποι της τρόικας από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης υπογραμμίζοντας την εκτίμησή τους ότι οι στρεβλώσεις διατηρούν ψηλά τις τιμές, και τονίζοντας τη σημασία της πλήρους απελευθέρωσης των αγορών.

Θέμα που συζητήθηκε ήταν ακόμη η επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων και η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, ενώ έμφαση δόθηκε και στα μεγάλα έργα.

Εντύπωση μάλλον προκαλεί ότι η τρόικα είναι αρνητική στη δημιουργία Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ), ενώ καλή -μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου- είδηση αποτελεί ότι τουλάχιστον η πρώτη προσέγγισή της στην προσπάθεια του υπουργείου για ρύθμιση των δανείων ήταν θετική.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις τιμές που διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας ζήτησαν στην συνάντησή τους με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, να μειωθούν, υπογραμμίζοντας την άποψή τους ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται στις στρεβλώσεις στρεβλώσεις της αγοράς.

Συγκεκριμένα, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τη λειτουργία του ανταγωνισμού, την απελευθέρωση αγορών και την άρση ρυθμιστικών και κανονιστικών εμποδίων σε λιανεμπόριο, καύσιμα και φάρμακα προκειμένου να επιτευχθεί και η μείωση των τιμών.

Από την πλευρά τους στελέχη του υπουργείου σε ότι αφορά το θέμα των στρεβλώσεων στην αγορά ανέφεραν ότι τις επόμενες ημέρες θα σταλεί από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου επιστολή σε όλους τους παράγοντες της αγοράς και τους καταναλωτές, προκειμένου οι τελευταίοι έως το τέλος Σεπτεμβρίου να καταθέσουν τις απόψεις τους και τις θέσεις τους σχετικά με τους τομείς στους οποίους πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, ενώ όπως έγινε γνωστό ο υπουργός Ανάπτυξης υπέγραψε τη σύμβαση με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), μέσω της οποίας ο Οργανισμός θα παράσχει τεχνογνωσία στην ελληνική πλευρά για τους τομείς παρεμβάσεων, την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Σε ό,τι αφορά τις Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ), παράγοντες του υπουργείου ανέφεραν ότι τα στελέχη του ΔΝΤ είναι αρνητικά στη δημιουργία ΕΟΖ στην Ελλάδα, με την ελληνική πλευρά πάντως να φαίνεται αποφασισμένη να διατηρήσει τη συζήτηση ανοικτή καθώς, όπως έχει αναφέρει ο ίδιος ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, «οι ΕΟΖ δεν είναι υποχρεωτικό να αποτελούν γεωγραφική περιοχή, αλλά μπορούν να αντιστοιχούν σε μία θεματική ενότητα για ένα συγκεκριμένο κλάδο της ελληνικής οικονομίας».

Ακόμη, συζητήθηκε το θέμα των τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητοδρόμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι θα υπάρξει κατ' αρχήν συμφωνία-πλαίσιο με τους εμπλεκόμενους, την οποία θα κοινοποιήσουν σε Κομισιόν και Τράπεζες.

Στο τραπέζι της σημερινής συνάντησης τέθηκε, επίσης, η αναθεώρηση του Κοινοτικού Πλαισίου (ΕΣΠΑ) με έμφαση στην επιχειρηματικότητα και στην ανεργία, στις εξαγωγές και στο ενδεχόμενο συνεργασίας με Ηνωμένα Έθνη για εθνική στρατηγική διευκόλυνσης των εξαγωγών, και την εκπόνηση ενός «χάρτη» ο οποίος θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, έτοιμος μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.

Από την ελληνική πλευρά αναφέρθηκαν οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο για τη διευκόλυνση των επενδύσεων και των εξαγωγών και οι οποίες θα παρουσιαστούν μέχρι το τέλος του μήνα. Θετική ήταν η πρώτη προσέγγιση των εκπροσώπων της τρόικας στην προσπάθεια του υπουργείου για ρύθμιση των δανείων, χωρίς, όμως, ούτε η ελληνική πλευρά ούτε η τρόικα να ανακοινώσουν λεπτομέρειες για το θέμα αυτό.

Επιπλέον, σχετικά με το θέμα της ρευστότητας υπήρξε μια γενική συζήτηση, ενώ το θέμα θα επανεξετασθεί σε συνάντηση που θα έχει τις επόμενες ημέρες ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Μηταράκης, με τα κλιμάκια της τρόικας.

Τέλος, συζητήθηκε το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και ζητήθηκε επίσπευση και άρση των εμποδίων για να ξεκινήσει η αναπτυξιακή πορεία, ενώ αποφασίσθηκε να ζητηθεί η βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα στο κομμάτι της ανταγωνιστικότητας.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Μεσολόγγι: Σύλληψη 4 ατόμων για λαθροέλεγχο σε έμπορο της λαϊκής αγοράς


Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν στο Μεσολόγγι, εναντίον των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για αντιποίηση Αρχής κατά συναυτουργία. Ειδικότερα, οι τέσσερις δράστες, τρεις 'Ελληνες και ένας ομογενής, μετέβησαν στη λαϊκή αγορά του Μεσολογγίου και επιχείρησαν να κάνουν «έλεγχο» σε 58χρονη Ελληνίδα έμπορο, από την οποία ζήτησαν άδεια μικροπωλητή. Η έμπορος αρνήθηκε, ενώ αστυνομικοί του τμήματος Μεσολογγίου που ενημερώθηκαν, μετέβησαν στον χώρο της λαϊκής αγοράς όπου εντόπισαν και συνέλαβαν τους δύο. Στην συνέχεια, στο Τμήμα Ασφαλείας Μεσολογγίου μετέβησαν και οι άλλοι δύο οι οποίοι συνελήφθησαν επίσης. Και οι τέσσερις οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μεσολογγίου.


Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Τσαυτάρης: «Ξεκινά η χορήγηση αγροτικών δανείων από την Τράπεζα Πειραιώς»


«Ξεπαγώνει» η διαδικασία δανειοδότησης του αγροτικού τομέα που είχε «μπλοκάρει» λόγω της μεταβίβασης της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας στην Τράπεζα Πειραιώς.

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής «Είχαμε προβλήματα από την μεταφορά τμήματος της ΑτΕ στην Πειραιώς και άρα υπήρξε πάγωμα της δανειοδότησης. Σας ανακοινώνω λοιπόν σήμερα, ότι σε συνεννόηση με Τράπεζα Πειραιώς, έχει αποφασιστεί να ανοιχτούν τα δάνεια για την υποστήριξη των γεωργών. Από σήμερα το πρωί όπως θα αρχίσει να ανακοινώνει και η τράπεζα με επιτόπιες παρεμβάσεις σε όλες τις περιοχές, θα ανοίξει τα δάνεια για να συνεχιστεί η δανειοδότηση του αγροτικού τομέα. Με εγγύηση και λαμβάνοντας υπόψη ότι σε λίγο θα πάρουν αυτοί οι άνθρωποι τις κοινοτικές ενισχύσεις» επισημαίνοντας ότι «μετά την 15η Οκτωβρίου 2012 θα δοθεί το 50% των αγροτικών ενισχύσεων καθώς έδωσε το σχετικό Ok η Ε.Ε. Το υπόλοιπο 50% των ενισχύσεων θα δοθεί μετά την 15η Δεκεμβρίου 2012».

Επιπροσθέτως, ο υπουργός τόνισε ότι στο πρόγραμμα χρηματοοικονομικών ενισχύσεων θα ενταχθούν και οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι έως σήμερα δεν είχαν πρόσβαση ώστε «η τράπεζα να παράσχει κτηνοτροφικά δάνεια για τις ζωοτροφές». Επιπλέον, η τρίτη κατηγορία που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ενισχύσεων μέσω δανειοδότησης είναι οι μεταποιητικές βιομηχανίες, συνεταιρισμοί κ.α. «Με αυτά τα 3 εργαλεία» εξήγησε ο κ. Ταυτάρης «αντιμετωπίζουμε άμεσα καυτά προβλήματα των κτηνοτρόφων, γεωργών και μεταποιητικών βιομηχανιών».

Παράλληλα, ο κ. Ταυτάρης σημείωσε ότι η Τράπεζα Πειραιώς είναι αποφασισμένη να λύσει το πρόβλημα της υπερβολικής υποθήκευσης αγροτικής γης. Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο υπουργός «Υπήρχε υποθήκευση πολλαπλάσιας περιουσίας. Αν έπαιρνε κάποιος δάνειο 1.000 ευρώ η τράπεζα υποθήκευε πολλαπλάσιες εκτάσεις. Ζητήσαμε από αμφότερους παλιά και νέα ΑτΕ και δέχθηκαν να πάνε τις εγγυήσεις στο 120% όπως προβλέπεται για όλα τα δάνεια και να αποδεσμευτούν οι υπόλοιπες γαίες».

Πρόσθεσε πως «Η Πειραιώς θα το κάνει αυτό από σήμερα, δηλαδή όσοι πάνε για νέα δάνεια η τράπεζα θα τους κάνει αυτόματα την απομείωση και απελευθέρωση των δεσμευμένων εκτάσεων» και συμπλήρωσε «Για το υπόλοιπο της γης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είμαστε σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των τραπεζών και τον κ. Στουρνάρα για να κάνουμε ρύθμιση σε ότι αφορά τα δεσμευμένα χωράφια ώστε να μην χαθεί ούτε ένα στρέμμα γη. Δεν θέλουμε τα χωράφια των αγροτών».

Τέλος, ο υπουργός σημείωσε ότι σύντομα θα υπογραφεί Κοινή Υπουργική Απόφαση προκειμένου να εκταμιευτεί η Επιστροφή Φόρου Κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου.


Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Ρίο: Μέλη της Χρυσής Αυγής έδειραν γιατρό που ζήτησε φακελάκι


Δεν έχουν τέλος τα περιστατικά βίας από μέλη της Χρυσής Αυγής. Αυτή τη φορά, σύμφωνα με την εφημερίδα της Πάτρας «Αλλαγή», μέλη του κόμματος έδειραν γιατρό του νοσοκομείου του Ρίου ο οποίος ζήτησε από ασθενή φακελάκι.


Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα, το πρωτοφανές περιστατικό συνέβη πριν από τρεις μέρες και σχετική καταγγελία έγινε προφορικά τόσο στην διοίκηση του νοσοκομείου όσο και στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συγγενείς του ασθενή ενοχλήθηκαν από την εκβιαστική συμπεριφορά του γιατρού. Ωστόσο, αντί να απευθυνθούν στη διοίκηση του νοσοκομείου ή στην αστυνομία, προτίμησαν να «ενημερώσουν» την «Χρυσή Αυγή». Έτσι χρυσαυγίτες έφτασαν στο νοσοκομείο, όρμησαν στο γραφείο του γιατρού και τον ξυλοκόπησαν, ενώ στη συνέχεια έφυγαν ανενόχλητοι από το νοσοκομείο.


Πηγή: protothema.gr

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Αντισυνταγματικές οι μειώσεις μισθών και η μετενέργεια

Δικαστήριο έκρινε νομικά ανίσχυρη την πράξη του υπουργικού συμβουλίου - Εκδόθηκε κατά παράβαση του Συντάγματος

Νομικά ανίσχυρη, διότι εκδόθηκε κατά παράβαση του Συντάγματος, έκρινε την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) 6/2012, με την οποία μειώθηκε ο κατώτατος μισθός και καταργήθηκε η μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων, το Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος (ΟΣΜΕ).

«Το Δικαστήριο, σε μια από τις πρώτες δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται μετά τη θέση σε ισχύ της με αρ. 6/2012 ΠΥΣ, έκρινε ότι η τελευταία είναι νομικά ανίσχυρη, διότι εκδόθηκε από τη Διοίκηση κατά παράβαση του Συντάγματος (άρθρα 26 και 43 παρ. 2), χωρίς δηλαδή εξουσιοδοτική κάλυψη. Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση η οποία θέτει εκποδών τις σαρωτικές νομοθετικές μεταβολές της με αρ. 6 ΠΥΣ» σημειώνει η Ομοσπονδία.

Όπως αναφέρει η ΟΣΜΕ «με την με αρ. 24/2012 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκιδικής κρίθηκαν άκυρες οι απολύσεις πέντε συναδέλφων από το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής, οδηγών και εισπρακτόρων, που είχαν γίνει το Μάρτιο του 2012, και υποχρεώθηκε ο εργοδότης να αποδέχεται τις υπηρεσίες τους και να τους καταβάλει μισθούς υπερημερίας για το διάστημα από την απόλυσή τους έως τον Αύγουστο του 2012». Η ΟΣΜΕ άσκησε παρέμβαση υπέρ των απολυθέντων στη δίκη.

Οι συνδικαλιστές αναφέρουν ότι οι απολύσεις είχαν πραγματοποιηθεί «χωρίς να συντρέχει κανένας από τους λόγους που προβλέπονται στον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού ΚΤΕΛ, με την επίκληση εκ μέρους του ΚΤΕΛ, της δήθεν κατάργησης των διατάξεών του που αφορούν τους όρους λύσης της σύμβασης εργασίας από την με αρ. 6/2012 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου».

«Η "επιχείρηση" εκθεμελίωσης εν μια νυκτί του οικοδομήματος των εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας με την με αρ. 6/2012 ΠΥΣ βρίσκει ήδη ως εμπόδιο την ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη, που, σε πείσμα των καιρών, επιμένει να θυμάται και να εφαρμόζει το Σύνταγμα και τους νόμους του ελληνικού κράτους. Οι απολύσεις στα ΚΤΕΛ, αλλά και σε πολλούς άλλους εργασιακούς χώρους, υπόκεινται και θα συνεχίσουν να υπόκεινται σε περιορισμούς. Τη «ζούγκλα» μπορούμε και θα την κρατήσουμε μακριά» καταλήγουν οι συνδικαλιστές.


Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Λιβύη: Νεκρός ο πρεσβευτής των ΗΠΑ από επίθεση ενόπλων

Οργισμένη αντίδραση από την Χίλαρι Κλίντον


Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λιβύη, Τζ. Κρίστοφερ Στίβενς, και τρεις διπλωματικοί υπάλληλοι σκοτώθηκαν κατά την χθεσινή επίθεση ενόπλων με ρουκέτες στην πόλη Βεγγάζη της Λιβύης, δήλωσε σήμερα στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ανώτατος αξιωματούχος του λιβυκού υπουργείου Εσωτερικών.

"Ο (Αμερικανός) πρεσβευτής στη Λιβύη και τρεις διπλωματικοί υπάλληλοι σκοτώθηκαν όταν ένοπλοι επιτέθηκαν με ρουκέτες εναντίον τους», δήλωσε στο Ρόιτερς ο αξιωματούχος στην Βεγγάζη, ενώ την πληροφορία επιβεβαίωσε μέσω twitter ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μουστάφα Αμπού Τσαγκούρ.

Ο Λίβυος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης καταδίκασε μέσω του twitter την «άνανδρη επίθεση κατά του αμερικανικού προξενείου και την δολοφονία του (πρεσβευτή) κ. Στίβενς και άλλων διπλωματών».

Ερωτηθείς σχετικά με τους θανάτους, υπάλληλος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τρίπολη είπε στο Ρόιτερς: «Δεν έχουμε πληροφορίες γι' αυτό». Ο ίδιος υπάλληλος είπε ότι η πρεσβεία μπορεί να επιβεβαιώσει τον θάνατο ενός ανθρώπου.

Ο Λίβυος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής κατευθυνόταν προς ασφαλέστερο κτίριο ύστερα από την επίθεση που εξαπέλυσαν διαδηλωτές εναντίον του αμερικανικού προξενείου στην Βεγγάζη, σκοτώνοντας έναν υπάλληλό του για να διαμαρτυρηθούν για μια αμερικανική ταινία την οποία θεώρησαν προσβλητική προς τον προφήτη Μωάμεθ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πρεσβευτής και τρεις εργαζόμενοι σκοτώθηκαν όταν ένοπλοι επιτέθηκαν με ρουκέτες εναντίον του αυτοκινήτου τους. Ο αξιωματούχος είπε ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ έστειλε στρατιωτικό αεροσκάφος για να μεταφέρει τις σορούς των θυμάτων στην Τρίπολη και από εκεί στις ΗΠΑ.

Η επίθεση ακολουθεί διαδήλωση στην γειτονική Αίγυπτο όπου οι διαδηλωτές σκαρφάλωσαν στους τοίχους της πρεσβείας των ΗΠΑ, έσκισαν την αμερικανική σημαία και την έκαψαν στη διάρκεια διαμαρτυρίας για την ίδια ταινία.


Οργισμένη αντίδραση από την Χίλαρι Κλίντον

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, καταδίκασε την επίθεση σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την επίθεση.

"Κάποιοι έσπευσαν να δικαιολογήσουν αυτές τις βίαιες πράξεις ως μια απάντηση σε όσα αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο. Οι ΗΠΑ αποδοκιμάζουν τις οποιεσδήποτε εσκεμμένες προσπάθειες για τη δυσφήμηση των θρησκευτικών πεποιθήσεων άλλων λαών", δήλωσε σε ανακοίνωσή της. Συνέχισε λέγοντας "ας γίνω όμως κατανοητή. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε δικαιολογία για τέτοιου είδους βίαιες πράξεις".


Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Τουρνουά αθλητισμού στη ΔΕΘ


Ένα πρωτότυπο τουρνουά ποδοσφαίρου, που θα «παντρέψει» παρελθόν και μέλλον με συνδετικό κρίκο την 77η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα διοργανώσει η ΔΕΘ ΑΕ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από την Κυριακή 9 έως την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου. Το τουρνουά, με τίτλο «Αθλητισμός και Νέοι», θα τιμήσουν μεγάλα ονόματα της ποδοσφαιρικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης, που θα σταθούν δίπλα σε νέα παιδιά που τώρα ξεκινούν την περιπέτειά τους στον κόσμο της άθλησης.

Συγκεκριμένα, στο Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης θα λειτουργεί μίνι γήπεδο καθ' όλη τη διάρκεια της Έκθεσης, όπου οι ακαδημίες ποδοσφαίρου των ΠΑΟΚ, Άρη, Ηρακλή, Απόλλωνα Καλαμαριάς και της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας και οι ομάδες των παλαίμαχων ποδοσφαιριστών των αντίστοιχων αθλητικών συλλόγων θα προσφέρουν εντυπωσιακό θέαμα. Στο τουρνουά θα συμμετάσχουν με τη φανέλα του ...ερασιτέχνη και οι ομάδες ποδοσφαίρου των ΔΕΘ-Helexpo, αλλά και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Οι ακαδημίες θα παρουσιάζουν τις ποδοσφαιρικές τους επιδόσεις καθημερινά, από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ, ενώ τη Δευτέρα στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί το τουρνουά των παλαίμαχων και την Παρασκευή στις 8 μ.μ. το all star game των παλαίμαχων.

Στόχος της συγκεκριμένης διοργάνωσης είναι να χτίσει γέφυρες ανάμεσα στους νέους και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και να ξαναφέρει τη νέα γενιά σε μια διοργάνωση που στο παρελθόν αποτελούσε πόλο έλξης για τη νεολαία της πόλης. Η ΔΕΘ ΑΕ φιλοδοξεί να συμβάλει φέτος στην ενίσχυση του ψυχαγωγικού χαρακτήρα της 77ης διοργάνωσης, δημιουργώντας εορταστικό κλίμα και φέρνοντας την πόλη πιο κοντά στην Έκθεση σε μια δύσκολη για την κοινωνία περίοδο.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr/ 

«Έξυπνο» ύφασμα χτυπά συναγερμό για κλέφτες


Ερευνητές του διάσημου γερμανικού Ινστιτούτου Φραουνχόφερ ανέπτυξαν ένα πρωτότυπο αντικλεπτικό σύστημα, το οποίο βασίζεται σε ένα «έξυπνο» ύφασμα που ενεργοποιεί έναν συναγερμό, όταν κάποιος εισβολέας επιχειρήσει να το διαπεράσει. Το ύφασμα, που «αντιλαμβάνεται» το ακριβές σημείο που έγινε η παραβίαση, στέλνοντας τη σχετική πληροφορία σ’ ένα υπολογιστή, είναι σημαντικά φθηνότερο από άλλα αντικλεπτικά συστήματα και θεωρείται κατάλληλο ως ένα αόρατο μέσο προστασίας ακόμα και ολόκληρων κτιρίων.

Οι κλέφτες είναι απίθανο να καταλάβουν για τι είδους ύφασμα πρόκειται, καθώς αυτό εξωτερικά φαντάζει τελείως «αθώο». Στην πραγματικότητα όμως διαθέτει ένα ενσωματωμένο λεπτό πλέγμα ηλεκτρικά αγώγιμων ινών και παράλληλα συνδέεται με έναν μικροελεγκτήρα, ο οποίος «πιάνει» τα σήματα προειδοποίησης, τα οποία εκπέμπει το ύφασμα όταν κόβεται σε κάποιο σημείο και, στη συνέχεια, ενεργοποιεί το συναγερμό.

Το σύστημα μπορεί να προσαρμοστεί, ώστε να προστατεύει κτίρια, χρηματοκιβώτια, οχήματα κ.α. Ιδιαίτερα χρήσιμο μπορεί να είναι για τα παρκαρισμένα φορτηγά, καθώς οι κλέφτες τα βράδια συχνά κόβουν τους μουσαμάδες ή όποιο άλλο υλικό καλύπτει τα ρυμουλκούμενα οχήματα. Αν όμως αυτά καλύπτονταν με το αντικλεπτικό ύφασμα, τότε ο οδηγός θα ξυπνούσε αμέσως από το συναγερμό.

Το καινοτομικό ύφασμα είναι δημιούργημα των ερευνητών του Ινστιτούτου Φραουνχόφερ του Βερολίνου με επικεφαλής τον Έρικ Σίμον, σε συνεργασία με ερευνητές του Τεχνικού Πανεπιστημίου της ίδιας πόλης, καθώς και της εταιρίας Weberei Produktions GmbH. Η τελευταία, που παράγει ειδικού τύπου υφάσματα, απέκτησε και τη σχετική εμπορική πατέντα του νέου υφάσματος.

Οι γερμανοί ερευνητές πιστεύουν ότι το ύφασμα θα έχει πολλές πρακτικές εφαρμογές, ιδίως εκεί όπου πρέπει να προστατευθεί από τους κλέφτες μια μεγάλη επιφάνεια. Το «έξυπνο» ύφασμα θα μπορούσε να καλύπτει με σχεδόν αόρατο τρόπο στέγες και παράθυρα ευαίσθητων χώρων όπως τα μουσεία που στεγάζουν πολύτιμες συλλογές έργων τέχνης, κοσμηματοπωλεία, τράπεζες κ.α.

Το ύφασμα θα μπορούσε να τοποθετηθεί κάτω από τα τούβλα ή τα μονωτικά υλικά της οροφής, μέσα στους τοίχους από μπετόν, πάνω σε πατώματα κ.λπ., πιθανώς σε συνδυασμό με άλλους ηλεκτρονικούς αισθητήρες (π.χ. πίεσης). Το ηλεκτρικό ρεύμα που διαπερνά το αντικλεπτικό ύφασμα, είναι τόσο ασθενές που δεν συνιστά κίνδυνο για τους ανθρώπους ή τα ζώα, όπως διαβεβαιώνουν οι ερευνητές.

Το ύφασμα δημιουργείται από κοινά υλικά, γι αυτό παραμένει σχετικά φτηνό. Μάλιστα μπορεί να ενσωματωθεί στους πολυεστέρες των συνθετικών υφασμάτων μέσα από τις συνήθεις μεταποιητικές διαδικασίες της κλωστοϋφαντουργίας. Είναι έτσι εφικτό να κοπεί σε οποιαδήποτε διάσταση, ανάλογα με τις ανάγκες του πελάτη.

Οι δοκιμές έδειξαν ότι το αντικλεπτικό σύστημα είναι ανθεκτικό, καθώς βγήκε αλώβητο από πλύσιμο σε θερμοκρασία 40 βαθμών Κελσίου, από την έκθεσή του σε υγρασία 85% και από την τοποθέτησή του σε φούρνο με θερμοκρασίες άνω των 85 βαθμών.


Περισσότερες επιστημονικές ειδήσεις: http://lpyrgos-science.blogspot.com   

Ρωσία: Τουλάχιστον 10 νεκροί από συντριβή αεροσκάφους



Μικρό ελικοφόρο αεροσκάφος Αn-28 συνετρίβη στη βόρεια Καμτσάτκα στη ρωσική Άπω Ανατολή, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον δέκα άνθρωποι και να τραυματιστούν τέσσερις, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων. Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από το Πετροπαβλόσκ και συνετρίβη 10 χιλιόμετρα από το χωριό Παλάνα που ήταν ο προορισμός του, σύμφωνα με το υπουργείο. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες είναι πιθανόν να ευθύνονται για το δυστύχημα, δήλωσε στο πρακτορείο Ιντερφαξ αεροπορική πηγή.


Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Γερμανία: To Συνταγματικό Δικαστήριο ενέκρινε τους μηχανισμούς διάσωσης του ευρώ

Θετικά υποδέχονται την απόφαση τα χρηματιστήρια


Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας ενέκρινε την υιοθέτηση από το Βερολίνο των μηχανισμών διάσωσης του ευρώ, αίροντας την αβεβαιότητα για τη διαχείριση της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι οκτώ δικαστές έδωσαν το πράσινο φως στον πρόεδρο της Γερμανίας, Γιοακίμ Γκάουκ, να επικυρώσει τους νόμους για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και για την έγκριση του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας. Ωστόσο, οι δικαστές απαιτούν την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου για κάθε αύξηση της οικονομικής συμβολής της Γερμανίας στο κεφάλαιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Εκκένωσαν την κατάληψη ΔΕΛΤΑ σε κτίριο στην Εγνατία


Με μία αιφνιδιαστική επιχείρηση και με την παρουσία ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ οι αστυνομικοί εκκένωσαν σήμερα το πρωί την κατάληψη του κτιρίου στην οδό Εγνατία 12, το οποίο είναι ιδιοκτησίας του ΤΕΙ. Από νωρίς το πρωί στην περιοχή βρίσκονταν διμοιρίες των ΜΑΤ ενώ κατά την εκκένωση του κτιρίου έγιναν και τουλάχιστον 8 προσαγωγές ατόμων. Λίγα λεπτά μετά την επιχείρηση της αστυνομίας στην περιοχή συγκεντρώθηκαν περίπου 50 αντιεξουσιαστές. Ηδη στην κεντρική είσοδο του κτιρίου τοπθετήθηκαν λαμαρίνες.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr/ 

Θεσσαλονίκη: Νέοι έλεγχοι του δήμου για τραπεζοκαθίσματα στο κέντρο


Νέα αιφνιδιαστική επιχείρηση ελέγχου και κατάσχεσης τραπεζοκαθισμάτων σε καφέ και μπαρ πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, ελεγκτές της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης, συνεπικουρούμενοι από συνεργείο της Καθαριότητας και σε συνεργασία με τη δημοτική Αστυνομία, χωρισμένοι σε τέσσερα κλιμάκια διενήργησαν ελέγχους στις οδούς Βογατσικού, Κούσκουρα, Παλαιών Πατρών Γερμανού, Παύλου Μελά, Μητροπόλεως και Μητροπολίτου Ιωσήφ.

Την επιχείρηση που έγινε με σκοπό τον αιφνιδιασμό των παραβατών, με άκρα μυστικότητα και σε ώρα αιχμής της κίνησης των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, συντόνιζαν οι Αντιδήμαρχοι, Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων, Χασδάι Καπόν, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, Καλυψώ Γούλα και Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς.

Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκαν παραβάσεις και έγιναν κατασχέσεις τραπεζοκαθισμάτων σε δύο καταστήματα στα οποία είχαν επιβληθεί επανειλημμένα πρόστιμα για αυθαίρετη κατάληψη κοινόχρηστου χώρου, ενώ επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα και σε άλλα καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος στα οποία διαπιστώθηκαν ανάλογες παραβάσεις.

Σύμφωνα με δηλώσεις των αρμόδιων Αντιδημάρχων οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν ημέρα και νύχτα σε όλες τις περιοχές της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα στα σημεία που παρουσιάζονται έντονα προβλήματα από την αυθαίρετη κατάληψη και κατάχρηση του κοινόχρηστου χώρου.

Συγκεκριμένα σημείωσαν ότι δημιουργούνται ανυπέρβλητα προβλήματα του δικαιώματος στην κοινή χρήση των χώρων από τους πεζούς –ιδιαίτερα στα ΑμεΑ, άτομα της τρίτης ηλικίας, σε εγκύους, σε γονείς με βρεφικά καρότσια κλπ- και προειδοποίησαν για άλλη μια φορά ότι για όσους δεν συμμορφωθούν ο δήμος Θεσσαλονίκης πρόκειται να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, προκειμένου να επιτευχθεί η απρόσκοπτη κυκλοφορία των πολιτών στους δρόμους της πόλης.


Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr/

Επιχείρηση «Αρτεμις» κατά της μαύρης εργασίας


Μετά την επιχείρηση «Ξένιος Ζεύς» για την απομάκρυνση των παράνομων μεταναστών τουλάχιστον από τα αστικά κέντρα η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο «Αρτεμις» για την αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας και το κυνήγι όλων όσων απασχολούν παράνομα μετανάστες αλλά και ανασφάλιστους έλληνες εργαζόμενους.

Μπροστά στην πίεση της τρόικας για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ενισχύει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και ζήτησε από τον επικεφαλής του γενικό γραμματέα κ. Χάλαρη να ξεκινήσει η επιχείρηση με στοχευμένους ελέγχους στα ιδιωτικά γραφεία εύρεσης εργασίας για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι εκμεταλεύονται ανέργους κυρίως μετανάστες, αλλά και σε όλη την επαρχία όπου οργιάζει η απασχόληση ατόμων χωρίς ασφάλιση.

Παράλληλα τροποιείται η απόφαση για τη χρήση του «εργόσημου» δηλαδή του ενσήμου που πρέπει να αγοράζουν όσοι απασχολούν περιστασιακά εργαζόμενους ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα και στα ταμεία.


Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Περικοπές σοκάρουν εργαζόμενους και ασφαλισμένους


Σαρωτικές αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικό με δραματικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα χιλιάδων εργαζομένων και συνταξιούχων φέρονται να ζητούν από την κυβέρνηση οι επικεφαλής της τρόικας, καθώς το πακέτο των μέτρων βρίσκεται στον αέρα.


Ενδεικτικό στοιχείο της κρισιμότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννης Βρούτσης μετά την χθεσινή συνάντηση του με τους εκπροσώπους της τρόικας, διάρκειας 2,5 ωρών, απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στην ουσία της διαπραγμάτευσης, περιοριζόμενος στην ανακοίνωση της συνέχισης των συζητήσεων.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το εύρος των αλλαγών που ζητούν οι δανειστές μας είναι τέτοιο, ώστε θα υπάρξει εντός των επομένων ημερών ακόμη μια ή και δύο συναντήσεις, με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ενώ πιθανότατα θα απαιτηθεί η εξέταση του θέματος και από τους αρχηγούς των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών έθεσαν στο τραπέζι το σύνολο των θεμάτων που είχαν αποστείλει στο υπουργείο με την επιστολή εργασίας πριν την έλευση τους, ζητώντας δεσμεύσεις για την εφαρμογή τους. Ο κ. Βρούτσης δεν ήταν σε θέση να απαντήσει στο συγκεκριμένο αίτημα, αφού άλλωστε τις προηγούμενες μέρες είχε πάρει αποστάσεις από την άμεση υιοθέτηση τέτοιων μέτρων. Είχε πει ότι δεν αντιμετωπίζει - επί του παρόντος – ανάλογα θέματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τρόικα έθεσε επί τάπητος όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις την περικοπή των αποζημιώσεων, την κατάργηση του πενθημέρου και την διεύρυνση του ωραρίου, ενώ ταυτόχρονα επιμένει στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και την περαιτέρω μείωση συντάξεων και επιδομάτων.

Η τρόικα επιμένει σε νέα ασφαλιστική και εργασιακή μεταρρύθμιση, θέτοντας επί τάπητος:

  • Την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά μία διετία, από τα 65 στα 67 έτη, για όλους τους εργαζόμενους
  • Την αύξηση του ελάχιστου ορίου συνταξιοδότησης στα 20 από τα 15 έτη ασφάλισης
  • Την κλιμακούμενη περικοπή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων ακόμη και για ποσά μικρότερα των 1.000 ευρώ
  • Την μείωση του εφάπαξ και τον περιορισμό των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 5%
  • Νέες παρεμβάσεις στον κατώτατο μισθό με την εκάστοτε κυβέρνηση να έχει ουσιαστική συμμετοχή στην διαμόρφωση του
  • Κατάργηση του πενθημέρου
  • Μείωση των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης και
  • Διεύρυνση του ωραρίου εργασίας με μονομερή εργοδοτική απόφαση ανάλογα με το είδος και τις ανάγκες της επιχείρησης.

Πηγή: real.gr

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

ΣΥΡΙΖΑ: Ευθύνη των κυβερνήσεων η άνοδος στις τιμές καυσίμων


Για τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης στην ανοδική τροχιά που έχουν πάρει οι τιμές των καυσίμων κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η επιτροπή ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι δεν ασκεί ουσιαστικό έλεγχο στο «πετρελαϊκό κύκλωμα», μεταξύ άλλων στα διϋλιστήρια, τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων και στα πρατήρια βενζίνης, αλλά και παραπέρα διόγκωση των τιμών μέσω φορολογίας. Μάλιστα, σημειώνει την αναντιστοιχία της μείωσης της τιμής του αργού πετρελαίου από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο κατά 6%, με την αύξηση της μέσης τιμής της «αμόλυβδης 95», την ίδια περίοδο, κατά 2%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει εξάλλου ότι, παρά την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, από το 2009 έως σήμερα, τα έσοδα από την είσπραξή του έχουν μειωθεί περίπου κατά 1,5 δισ. ευρώ. Η επιτροπή Ενέργειας του κόμματος ζητά να λαμβάνονται υπ' όψη αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια στον καθορισμό των τιμών και καταλογίζει στις ως τώρα κυβερνήσεις έλλειψη πολιτικής βούλησης για καταπολέμηση των κυκλωμάτων νοθείας και λαθρεμπορίας.

Για την αντιμετώπιση των συνθηκών «ενεργειακής φτώχειας» για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, «η ανατροπή της σημερινής κατάστασης μπαίνει στην ημερήσια διάταξη», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.


Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Παραιτήθηκε ο δικηγόρος της συζύγου του Τσοχατζόπουλου


Ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί ότι παραιτείται από νομικός παραστάτης της προφυλακισμένης συζύγου του 'Ακη Τσοχατζόπουλου, Β. Σταμάτη, εξέδωσε ο δικηγόρος Βασίλης Χειρδάρης. Ο γνωστός δικηγόρος επικαλείται διαφωνία του με την κατηγορουμένη στην υπόθεση των παράνομων αμοιβών του πρώην υπουργού. Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Κατόπιν της πλήρους διαφωνίας με την κ. Βασιλική Σταμάτη για τον τρόπο και το αναγκαίο μέτρο της υπερασπιστικής γραμμής, υπέβαλα την παραίτησή μου ως συνήγορος υπεράσπισής της. Ως εκ τούτου, από σήμερα παύω πλέον να την εκπροσωπώ».


Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Κρήτη: Ισχυρή σεισμική δόνηση νότια της Νήσου


Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,3 Ρίχτερ «ταρακούνησε» τις πρώτες πρωινές ώρες την Κρήτη. Το επίκεντρό του εντοπίζεται νότια στην περιοχή του Λιβυκού πελάγους και συγκεκριμένα 9 χλμ βορειοανατολικά της Γαύδου. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιο Λέκκα το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στην περιοχή του ελληνικού τόξου που είναι μια ιδιαίτερα σεισμογενής περιοχή και παράγει συχνά δονήσεις. Δεν αναφέρθηκαν ζημιές, ή τραυματισμοί από τη σεισμική δόνηση, αλλά το μέγεθος, η ένταση και η διάρκεια της σεισμικής δόνησης, όπως ήταν φυσικό αναστάτωσαν τους κατοίκους της Κρήτης.


Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

«Μπράβο» Μπαρόζο στην ελληνική προσπάθεια


Eύσημα στην Ελλάδα για τις προσπάθειες που καταβάλλει να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της, απέδωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε μία αποστροφή του λόγου του κατά τη διάρκεια παρουσίασης των προτάσεων της Κομισιόν για την έξοδο της Ευρωπης από την κρίση. Ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε μπράβο στην Ελλάδα και πρόσθεσε πως η χώρα μας «έχει τη δυνατότητα, αυτό το φθινόπωρο, να φθάσει στο σημείο καμπής και να προχωρήσει στην εξυγίανση της οικονομίας της, εφαρμόζοντας τις δεσμεύσεις της». Αν υλοποιήσει τις ρυθμίσεις που προωθεί θα καταφέρει να μείνει στο ευρώ, κατέληξε.

 
Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

«Θεσσαλονίκης φιλέματα» για άπορες οικογένειες


Συνολικά 15 οικογένειες σιτίζονται καθημερινά από το δήμο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος με τίτλο «Θεσσαλονίκης φιλέματα», στο οποίο συμμετέχουν 30 εστιατόρια της πόλης.

Η δράση, που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα, λειτουργεί προς το παρόν πιλοτικά. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν σε πρώτη φάση 15 οικογένειες της Τριανδρίας (συνολικά 58 άτομα), οι οποίες εξασφαλίζουν με αυτόν τον τρόπο την καθημερινή διατροφή τους από 30 επιχειρήσεις εστίασης της πόλης, οι οποίες έχουν αναλάβει την προετοιμασία και παρασκευή γευμάτων (μία ημέρα το μήνα η καθεμία).

Το γεύμα διανέμεται κατά τις μεσημβρινές ώρες με τη βοήθεια εθελοντριών. «To πρόγραμμα γεννήθηκε από τη συνεργασία με την αντιδήμαρχο Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών, Μαρία Πασχαλίδου, και με την υπεύθυνη εθελοντισμού του φορέα ''Θεσσαλονίκη 2012'', Μίνα Βέλλου», εξηγεί η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη Καλυψώ Γούλα και προσθέτει: «Η ανταπόκριση ήταν σημαντική και προέκυψε ένα ωρολόγιο πρόγραμμα 30 ημερών, όπου καθεμία από τις 30 επιχειρήσεις εστίασης που συμμετέχει μαγειρεύει διαδοχικά για τους συνανθρώπους μας».


Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr/

Συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας το απόγευμα

«Μαραθώνιος» για το νέο πακέτο μέτρων


Σε βαρύ κλίμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα στις 16:00 το απόγευμα, καθώς το μισό πακέτο μέτρων βρίσκεται «στον αέρα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής της τρόικας εμφανίζονται να τηρούν σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις και να εγείρουν ακόμη και θέμα απολύσεων στο Δημόσιο. Πιο συγκεκριμένα, η τρόικα δεν έχει πειστεί για τα μέτρα ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ που προτείνει η κυβέρνηση από το συνολικό πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, ενώ έχει δώσει το πράσινο φως για μέτρα περίπου 5,5 δισ. ευρώ.

Το μεγάλο παζάρι που ξεκινάει σήμερα εστιάζεται στα εξής:

• Η τρόικα δεν δέχεται το μέτρο της εφεδρείας για τη μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο και επιμένει στις απολύσεις υπαλλήλων
• Οι επικεφαλής της τρόικας επαναφέρουν τη συζήτηση για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια
• Περικοπές στις δαπάνες για την Άμυνα και μετάθεση της πληρωμής των εξοπλιστικών προγραμμάτων
• Μειώσεις στην δαπάνη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με «λουκέτα» σε νοσοκομεία και περικοπές στην φαρμακευτική δαπάνη
• Περικοπές στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης
• Μέτρα για την διοικητική μεταρρύθμιση με μειώσεις στις λειτουργικές και καταναλωτικές δαπάνες των υπουργείων και «ψαλίδι» στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η τρόικα προκαλεί μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο, καθώς αρνείται να υπολογίσει στο πακέτο μέτρων τα έσοδα που θα προέλθουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αποκάλυψη των «μαϊμού» συντάξεων.

Το θέμα αλλά και τους τρόπους που ο Γιάννης Στουρνάρας θα αντιμετωπίσει τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας συζήτησε χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του χθεσινού ταξιδιού στην Φρανκφούρτη ο Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών.

Η σημερινή συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα δεν θα είναι και η τελευταία μέχρι την οριστικοποίηση του νέου πακέτου μέτρων και την εκταμίευση της επόμενης δόσης, καθώς θα βρεθούν μαζί στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Λευκωσία. Ο υπουργός Οικονομικών αφού συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογο του, Πιέρ Μοσκοβισί την Πέμπτη θα πετάξει για την Λευκωσία, προκειμένου να παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης τις κατευθύνσεις του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η τρόικα που αναμένεται να αναχωρήσει αμέσως μετά το Eurogroup θα επιστρέψει στην Αθήνα πιθανότατα τον επόμενο μήνα προκειμένου να συνεχιστεί η αξιολόγηση.


Στο τραπέζι ΕΟΖ και αποκρατικοποιήσεις

Οι αποκρατικοποιήσεις και οι Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ) συζητήθηκαν κατά την χθεσινή συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης με την τρόικα.

Σε ό,τι αφορά τις Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ), παράγοντες του υπουργείου ανέφεραν ότι τα στελέχη του ΔΝΤ είναι αρνητικά στη δημιουργία ΕΟΖ στην Ελλάδα, με την ελληνική πλευρά πάντως να φαίνεται αποφασισμένη να διατηρήσει τη συζήτηση ανοικτή καθώς, όπως έχει αναφέρει ο ίδιος ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, «οι ΕΟΖ δεν είναι υποχρεωτικό να αποτελούν γεωγραφική περιοχή, αλλά μπορούν να αντιστοιχούν σε μία θεματική ενότητα για ένα συγκεκριμένο κλάδο της ελληνικής οικονομίας».

Για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων ζητήθηκε επίσπευση και άρση των εμποδίων για να ξεκινήσει η αναπτυξιακή πορεία ενώ αποφασίσθηκε να ζητηθεί η βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα στο κομμάτι της ανταγωνιστικότητας.

Πηγή: real.gr

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Νέα συνάντηση των τριών αρχηγών - Προσπάθεια για σύγκλιση απόψεων


Να προχωρήσουν στη λήψη των αποφάσεων για το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ φέρεται έτοιμος να ζητήσει ο πρωθυπουργός από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους στην συνάντηση που θα έχουν στις 19:30 στο μέγαρο Μαξίμου. «Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις, δεν έχουμε άλλο χρόνο», αναμένεται να πει ο Αντώνης Σαμαράς.

Πρώτος στόχος του Αντώνη Σαμαρά είναι να ξεπεράσει δύο σημαντικά «αγκάθια» που αποτελούν τις «κόκκινες» γραμμές της κυβερνητικής συμφωνίας και αφορούν τις απολύσεις και τις οριζόντιες περικοπές.

Ο πρωθυπουργός στηρίζει πολλά στο αποτέλεσμα που θα έχει η συνάντηση του υπουργού οικονομικών με την τρόικα. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών ότι το νέο μοντέλο εφεδρείας θα έχει χειροπιαστά αποτελέσματα.

Παράλληλα το ενδεχόμενο της κατάργησης των δώρων φαίνεται να απομακρύνεται και το πιθανότερο σενάριο είναι οι κλιμακωτές μειώσεις των συντάξεων κάτω από τα 700 ευρώ. Αν περάσουν αυτές οι δύο προτάσεις, τότε συνεργάτες του Πρωθυπουργού εκτιμούν πως θα έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό βήμα προκειμένου να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις των κυρίων Βενιζέλου και Κουβέλη.

Ωστόσο, ερωτήματα προκάλεσε σε αρκετά κυβερνητικά στελέχη το χρονικό σημείο που επέλεξε η ΔΗΜΑΡ για να παρουσιάσει τα δικά της ισοδύναμα μέτρα. «Δύο μήνες συζητάμε για τα μέτρα γιατί δεν τα έδιναν νωρίτερα;» αναρωτιόντουσαν με νόημα.

Πάντως, ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να κρατήσει χαμηλούς τόνους στην σημερινή συνάντηση καθώς όπως τονίζουν οι συνεργάτες του «αυτό που προέχει είναι το εθνικό συμφέρον».

Σημειώνουν επίσης πως όσο δεν λαμβάνονται οι τελικές αποφάσεις τόσο πιο μακριά πηγαίνει χρονικά η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31 δισ. ευρώ τα οποία περιμένει η κυβέρνηση «ως μάννα εξ ουρανού», προκειμένου να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά και να αρχίσει όπως έχει αναγγείλει ο πρωθυπουργός η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. «Δεν μπορεί να προχωρήσουμε σε καμία κίνηση αν δεν πάρουμε την επόμενη δόση. Όλα πάνε πίσω» έλεγε στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού μεταφέροντας την έντονη ανησυχία που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Ο Αντώνης Σαμαράς παρά το γεγονός ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος δεν επιθυμεί με κανένα τρόπο να διαταράξει την κυβερνητική συνοχή. Γι΄ αυτό τον λόγο και ενώ θα επιθυμούσε στην σημερινή συνάντηση να «κλειδώσουν» τα μέτρα δεν θα είναι αρνητικός σε μία ακόμη σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς αν και πιστεύει πως «η καθυστέρηση είναι σε βάρος της χώρας μας».


Πηγή: real.gr


Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com