Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Νικολόπουλος!

Την παραίτησή του από την θέση του υφυπουργού Εργασίας υπέβαλε πριν από λίγ αιφνιδιαστικά ο Νίκος Νικολόπουλος! Στην επιστολή παραίτησής του αναφέρει ότι μόνη αιτία της παραίτησής του είναι η πεποίθησή του «πως το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης με την Τρόικα και η διόρθωση των σημαντικών στρεβλώσεων στα εργασιακά, συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά και προνοιακά ζητήματα, θα έπρεπε να έχουν τεθεί εμφατικά στο τραπέζι των συζητήσεων από την αρχή».
Ολόκληρη η επιστολή παραίτησης του κ. Νικολόπουλου έχει ως εξής:
«Αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με επιστολή που παρέδωσα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, υπέβαλλα την παραίτησή μου από την θέση του υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Ξεκαθαρίζω, ότι μόνη αιτία της παραιτήσεώς μου είναι η προσωπική μου πεποίθηση πως το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης με την Τρόικα και η διόρθωση των σημαντικών στρεβλώσεων στα εργασιακά, συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά και προνοιακά ζητήματα, θα έπρεπε να έχουν τεθεί εμφατικά στο τραπέζι των συζητήσεων από την αρχή.
Εύχομαι να κάνω λάθος.
Ωστόσο, επειδή προσωπικά μου είναι αδύνατο, να αισθάνομαι ανακόλουθος με τα πιστεύω μου και σε όσα διακήρυττα ως Τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, προτίμησα να αποχωρήσω από την κυβέρνηση, μη θέλοντας να της δημιουργώ εγγενή προβλήματα από την αρχή κιόλας του βίου της.
Άπαντες γνωρίζουν πως ουδέποτε αρνήθηκα τις δύσκολες μάχες, αλλά και ουδέποτε έβαλα οποιαδήποτε «καρέκλα» πάνω από την απαράβατη αρχή μου ότι ο πολιτικός οφείλει να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον με οποιοδήποτε προσωπικό ή άλλο κόστος, τολμώντας πάντοτε να έχει το θάρρος της γνώμης του. Αυτό άλλωστε προσπαθώ να κάνω σε όλη ,την άνω των 20 ετών, κοινοβουλευτική μου διαδρομή.
Άπαντες γνωρίζουν επίσης ότι και στον πρόσφατο προεκλογικό αγώνα, είχα ως κεντρικό σύνθημα το «εδώ στα δύσκολα».
Το επαναλαμβάνω και σήμερα.
Παραμένω στη Νέα Δημοκρατία, απλός στρατιώτης του πατριωτικού μου καθήκοντος και συνεχίζω να στηρίζω την κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό, εδώ στα δύσκολα.
Ευχαριστώ από καρδιάς τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας καθώς και τους γενικούς και ειδικούς γραμματείς για την σύντομη αλλά γόνιμη συνεργασία μας. Μα πάνω από όλους τιμώ και ευχαριστώ τον Αντώνη Σαμαρά, για την τιμή που μου έκανε να με εντάξει στο κυβερνητικό σχήμα και του εύχομαι να μας κάνει όλους περήφανους».

Σχόλιο:

Πριν από λίγο γράψαμε ότι η κυβέρνηση που διατυμπανίζει ότι έχει «ορίζοντα τετραετίας», ζήτημα αν διαθέτει «ορίζοντα τετραμήνου», από τη στιγμή που έχει από τις προγραμματικές δηλώσεις ήδη εγκαταλείψει τις υποσχέσεις που μοίραζε προεκλογικά περί αναδιαπραγμάτευσης κλπ. (βλέπε: http://lpyrgos.blogspot.gr/2012/07/blog-post_9012.html). Την ώρα που γραφόταν το συγκεκριμένο άρθρο, «έσκασε» η παραίτηση του κ. Νικολόπουλου. Δεν πιστεύουμε να υπήρξε ποτέ άλλοτε στα χρονικά παραίτηση υπουργού την επόμενη της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση! Αν συνεχίσουν με αυτούς τους ρυθμούς, ούτε μήνα δεν θα βγάλουν!

ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ

Η κυβέρνηση απώλεσε την «ψήφο εμπιστοσύνης»!



Η κυβέρνηση πήρε σήμερα τα ξημερώματα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή – 179 βουλευτές της έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης (129 της Νέας Δημοκρατίας, 33 του ΠΑΣΟΚ –καλά, πολύ λίγοι δεν μείνανε;– και 17 της ΔΗΜΑΡ του Τσιριμώκου, συγνώμη, του Κουβέλη). Το αποτέλεσμα δεν αποτελεί καμιά έκπληξη. Αναμενόμενο ήταν.

ΙΟΒΕ: «Καλπάζει» η ύφεση και η ανεργία

Σε δυσμενή αναθεώρηση των προβλέψεών του για την φετινή πορεία της ελληνικής οικονομίας προχώρησε το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), εκπρόσωποι του οποίου παρουσίασαν την τριμηνιαία έκθεση του. Σύμφωνα με αυτήν, η ύφεση της οικονομίας θα διαμορφωθεί για το 2012 στο επίπεδο του 6,9% έναντι 5%, που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Παράλληλα, όπως προκύπτει από την έκθεση, η ανεργία θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο από τα ήδη δυσθεώρητα σημερινά ύψη και θα ανέλθει μέχρι το τέλος του χρόνου στο 23,6%.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: 27 τόνοι οπωροκηπευτικών σε 2.400 άπορες οικογένειες

Τηλεφώνημα από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης έλαβαν τις τελευταίες μέρες δύο χιλιάδες τετρακόσιες άπορες οικογένειες, προκειμένου να προσέλθουν σήμερα στην αποθήκη 15 στο λιμάνι για να παραλάβουν πακέτο με οπωροκηπευτικά, τα οποία δώρισαν οι παραγωγοί της Ιεράπετρας. Η προσέλευση ήταν μεγάλη καθώς διανεμήθηκαν 27 τόνοι ντομάτες, αγγουράκια, πιπεριές και μελιτζάνες, ενώ τα νέα μαθεύτηκαν γρήγορα, με αποτέλεσμα να προσέλθουν και μεμονωμένα άτομα από άλλες περιοχές, τα οποία όμως δεν ήταν στη λίστα των δικαιούχων που συνέταξαν οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου και έτσι δεν παρέλαβαν τελικά τρόφιμα.
 «Οποιαδήποτε τέτοια κίνηση είναι καλοδεχούμενη και ο κόσμος ανταποκρίνεται πολύ θετικά όμως εκείνο που χρειάζεται είναι οικονομική βοήθεια για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και τους λογαριασμούς που καταφθάνουν καθημερινά», δηλώνει στο ΑΜΠΕ η Ασπασία Λούβαρη, άνεργη που μέχρι πριν λίγο καιρό είχε δουλειά. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Σταυρούλα Νικολάου που τονίζει ότι «από δουλειά δεν υπάρχει τίποτε», ενώ τα δύο της παιδιά είναι επίσης άνεργα και δεν γνωρίζει πόσο ακόμη θα μπορεί να πληρώνει το νοίκι του σπιτιού όπου κατοικεί.
Πρωτοβουλία είτε από την πολιτεία, είτε από τους δήμους, είτε από κοινωνικούς φορείς προκειμένου να οργανώσουν δράσεις προώθησης ανέργων στην εργασία ζητάει από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Παντέκος. «Η διανομή τροφίμων είναι πολύ καλή κίνηση, όμως ο κόσμος χρειάζεται εργασία. Εγώ είμαι άνεργος εδώ και 1,5 χρόνο και παρόλο που έχω κάνει αιτήσεις παντού, δεν κατάφερα να βρω δουλειά. Η ανάγκη για εργασία είναι ακόμη μεγαλύτερη για τους ανέργους που πλησιάζουν στη σύνταξη και πλήττονται περισσότερο από την έλλειψη εργασίας» σημειώνει χαρακτηριστικά. Εκτός, όμως, από τρόφιμα υπάρχει ανάγκη και για ρουχισμό, όπως αναφέρει η κ. Μαριώ – Ελισσάβετ. «Ζούμε με τριακόσια ευρώ και ευχόμασταν να μην καταλήγαμε σε αυτές τις πόρτες. Όμως οι άποροι έχουν πραγματικά μεγάλη ανάγκη όχι μόνο από τρόφιμα αλλά και από ρούχα», αναφέρει.
Σε αυτή την κατεύθυνση οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης προσπαθούν να βοηθήσουν είτε μέσα από το κοινωνικό παντοπωλείο, είτε από τις τράπεζες ρούχων και τροφίμων είτε από άλλες δράσεις. «Μέσα από όλες αυτές τις ενέργειες είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τους απόρους, έχουμε συντάξει λίστες δικαιούχων στις οποίες έχουν καταγραφεί όλοι όσοι έχουν ανάγκη. Με αυτό τον τρόπο, άλλωστε, ξέραμε με ποιους θα επικοινωνήσουμε ώστε να γίνει και η σημερινή διανομή», εξηγεί η διευθύντρια Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου, Ιωάννα Ματζάρη. Τονίζει δε ότι η σημερινή προσπάθεια υλοποιήθηκε χάρη στη δωρεά των τροφίμων από τον αγροτικό συνεταιρισμό «Ανατολή», από την Ιεράπετρα της Κρήτης. Τον περασμένο μήνα αντίστοιχες διανομές είχαν πραγματοποιηθεί στην Ιεράπετρα, το Ηράκλειο και την Αθήνα.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Χαλκιδική: Αλβανοί έκλεβαν τουρίστες

Τα διαμερίσματα όπου διέμεναν αλλοδαποί παραθεριστές στη Χαλκιδική, είχαν βάλει στο «μάτι» τους δύο 19χρονοι Αλβανοί διαρρήκτες, οι οποίοι συνελήφθησαν χθες το πρωί από τις αστυνομικές αρχές.
Οι δύο νεαροί δράστες έπεσαν σε αστυνομικό «μπλόκο» την ώρα που κινούνταν με ΙΧ αυτοκίνητο στην επαρχιακή οδό Νέων Μουδανιών – Παλιουρίου Χαλκιδικής, στο ύψος της Κρυοπηγής. Σε έρευνα που ακολούθησε, βρέθηκαν στην κατοχή του ενός ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, διάφορα χρηματικά ποσά (2.00O δολαρίων ΗΠΑ, 2.120 ευρώ και 4.890 δηνάρια Σερβίας), καθώς επίσης διάφορα αντικείμενα και έγγραφα.
Όπως προέκυψε, οι δύο συλληφθέντες είχαν παραβιάσει το προηγούμενο βράδυ δύο διαφορετικά διαμερίσματα στη Χανιώτη, όπου διέμεναν ισάριθμοι τουρίστες από τη Σερβία, αρπάζοντας τα χρήματα και τα υπόλοιπα αντικείμενα. Στην κατοχή των δραστών βρέθηκαν διαρρηκτικά εργαλεία, ενώ ερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com

Η ΔΗΜΑΡ θα μας σώσει το 2016



Η προεκλογική και μετεκλογική πορεία της ΔΗΜΑΡ φαντάζομαι πως ουδέναν εξέπληξε. Η τακτική του Φώτη Κουβέλη να αρνείται μετά την 6η Μαΐου να συμπράξει κυβερνητικά με τους σημερινούς εταίρους του αν δεν ευλογούσε με την παρουσία του και ο ΣΥΡΙΖΑ το νέο μνημονιακό εξάμβλωμα, προοιωνιζόταν την κωμωδία που παρακολουθούμε σήμερα.

Έρευνα: Τα σκυλιά προστατεύουν τα βρέφη από τις λοιμώξεις

Τα βρέφη που συμβιώνουν με κατοικίδιους σκύλους παθαίνουν σπανιότερα ωτίτιδες και λοιμώξεις του αναπνευστικού σε σύγκριση με εκείνα που ζουν σε σπίτια χωρίς κατοικίδια, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο παιδιατρικό περιοδικό Pediatrics, δεν εξηγεί τον λόγο αυτού του φαινομένου, αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι η επαφή με έναν σκύλο ο οποίος περνά τουλάχιστον κάποιον χρόνο εκτός σπιτιού, μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός παιδιού τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Και οι γάτες παρέχουν ανάλογη προστασία στα βρέφη, αλλά σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τους σκύλους.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 397 παιδιών στην Φινλανδία, οι γονείς των οποίων κρατούσαν ημερολόγιο καταγράφοντας την κατάσταση υγείας του παιδιού τους τον πρώτο χρόνο και συγκεκριμένα από τις 9 έως τις 52 πρώτες βδομάδες της ζωής του. Συνολικά, τα βρέφη που ζούσαν σε σπίτια με γάτες ή σκύλους είχαν κατά 30% μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού και σχεδόν 50% μικρότερες πιθανότητες για ωτίτιδα.
Η βελτίωση της υγείας τους ήταν σημαντική ακόμη κι όταν οι ερευνητές απέκλεισαν άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο φλεγμονής, όπως το να μην έχουν θηλάσει, το να πηγαίνουν σε βρεφονηπιακό σταθμό, να έχουν μεγαλώσει από ασθματικούς ή καπνιστές γονείς ή να έχουν αδέλφια. Επιπλέον, τα βρέφη που κατοικούσαν με σκύλους χρειάζονταν λιγότερα αντιβιοτικά.

Περισσότερες επιστημονικές ειδήσεις: http://lpyrgos-science.blogspot.com

Αφγανιστάν: Κατακραυγή για την εκτέλεση γυναίκας που κατηγορήθηκε για μοιχεία

Ένα σοκαριστικό βίντεο που δείχνει την εκτέλεση μιας γυναίκας σε ένα χωριό 100 χιλιόμετρα από την Καμπούλ, φουντώνει εκ νέου τη διαμάχη για την πρόοδο των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν. Ο λόγος για τον οποίο εκτελέστηκε η γυναίκα ήταν ότι κατηγορήθηκε για μοιχεία.
Η δημοσίευση αυτού του βίντεο έρχεται λίγες ώρες μετά από τη διεθνή διάσκεψη δωρητών στο Τόκιο, για το Αφγανιστάν, όπου προτρέπονται οι αφγανικές αρχές να βελτιώσουν τα δικαιώματα των γυναικών σε αντάλλαγμα για τη χορήγηση ενίσχυσης 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2015.
Το βίντεο είναι προφανώς φρικτό. Σε ένα μικρό χωριό στην επαρχία Παρβάν κοντά στην Καμπούλ, πολλές δεκάδες άνδρες κάθονται στο πάτωμα, και βλέπουν το περίγραμμα μιας γυναίκας που καλύπτεται με ένα γκρι πέπλο και η οποία έχει γυρισμένη την πλάτη της. Η κατηγορούμενη, κάθεται στις φτέρνες της, ακούγοντας την ετυμηγορία, χωρίς να κινείται ή να προσπαθεί να ξεφύγει.
«Αυτή η γυναίκα, κόρη του Σαρ Γκιουλ, αδελφή και σύζυγος του Μουσταφά Τζούμα Χαν, διέφυγε με τον Ζεμεράι. Δεν έχει εμφανιστεί στο χωριό για ένα περίπου μήνα», ακούγεται να λέει ο «δικαστής» ένας άνθρωπος με μεγάλη μαύρη γενειάδα, και μετά από μια παρένθεση όπου διαβάζει τους στίχους από το Κοράνι την καταδικάζει ως ένοχη για μοιχεία.
Ένα Καλάσνικοφ στη συνέχεια αναλαμβάνει να τελειώσει το έργο του «δικαστή». Με κραυγές «Αλλάχ Ακμπάρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος), ρίχνει δύο βολές προς την γυναίκα. Μια τρίτη σφαίρα την χτυπά στο κεφάλι. Το θύμα πέφτει. Αυτό δεν εμποδίζει όμως το δήμιο να ρίξει άλλες δέκα σφαίρες στο σώμα της γυναίκας. Στο πλήθος, που αποτελείται μόνο από άνδρες, που οι περισσότεροι έχουν ένα χαμόγελο και κραυγάζουν «Ζήτω το Ισλάμ» και «Ζήτω οι μουτζαχεντίν». Το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών «καταδίκασε έντονα» την πράξη ως αντιισλαμική και απάνθρωπη που διαπράχθηκε από «επαγγελματίες δολοφόνους».

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Βουλή: Ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση Α. Σαμαρά


Με 179 ψήφους υπέρ, η τρικομματική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έλαβε νωρίς σήμερα τα ξημερώματα την εμπιστοσύνη της Βουλής των Ελλήνων.
Σε σύνολο 300 ψηφισάντων βουλευτών, ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν οι 129 βουλευτές της ΝΔ, οι 33 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και οι 17 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ. Κατά ψήφισαν 121 βουλευτές: οι 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 20 βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής και οι 12 βουλευτές του ΚΚΕ.
Η τριήμερη διαδικασία της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων έκλεισε με την ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, της οποίας προηγήθηκαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και ολοκληρώθηκε με την φανερή ονομαστική ψηφοφορία κατά την οποία η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης.

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com