Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Η Τρόικα πιέζει για αποκρατικοποιήσεις


Έντονη ανησυχία επικρατεί στους κόλπους της «τρόικας» μετά τις τελευταίες ειδήσεις και τη φημολογία που επικρατεί στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Όπως πληροφορείται «Το Βήμα» και σύμφωνα με πηγές της τρόικας, σχόλια όπως αυτό του υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη ότι δεν πρέπει να αποκρατικοποιηθεί ο ΟΠΑΠ, καθώς και το περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις (όπου γίνεται μία προσπάθεια να απαλυνθούν ορισμένα σημεία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, όπως π.χ η διατήρηση της κυριότητας του κράτους επί των δικτύων) θεωρούνται ως προσπάθειες της νέας κυβέρνησης να υποχωρήσει από τους στόχους που έχουν τεθεί με το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Επιπλέον, εκφράζεται πολύ μεγάλη ανησυχία για πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί κινήσεων της κυβέρνησης για τον διορισμό ημετέρων σε διάφορες θέσεις. «Πρόκειται για επιστροφή σε πρακτικές παλαιού τύπου που βλέπουμε έπειτα από κάθε εκλογική αναμέτρηση», τονίζουν πηγές της τρόικας, έχοντας προφανώς υπόψη τους τόσο τις αλλαγές στην Εθνική Τράπεζα, όσο επίσης και στις υπόλοιπες που σχεδιάζονται σε ΔΕΚΟ ή και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.
Εκφράζουν παράλληλα την ελπίδα ότι η Ελλάδα έχει πλέον μάθει ότι «αυτό ακριβώς το είδος νεποτισμού και δημιουργεί δυσπιστία στους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της. Καλλιεργεί την εντύπωση ότι δεν έχουν αλλάξει πολλά στην Ελλάδα», καταλήγουν, υπογραμμίζοντας ότι αυτές οι κινήσεις παρακολουθούνται πολύ στενά.
Ειδικότερα πάντως για τις αποκρατικοποιήσεις, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι ακόμη και ανακοινώσεις όπως αυτή που σχεδιάζεται για την Πέμπτη, κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, περί επίσπευσης των διαδικασιών και διεύρυνσης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων δεν είναι αρκετές για να αλλάξουν την εντύπωση που έχει δημιουργηθεί ότι η Αθήνα επιδιώκει να μην υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που προβλέπει το Μνημόνιο στον τομέα αυτόν. «Χρειάζονται πράξεις, όχι ανακοινώσεις και κενές υποσχέσεις», τονίζουν πηγές της τρόικας, ξεκαθαρίζοντας ότι καμία υποχώρηση από τους συμφωνηθέντες στόχους των αποκρατικοποιήσεων δεν θα γίνει αποδεκτή από την Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Πηγή: www.tovima.gr

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Γερμανία: Οι μαθητές μπερδεύουν τη δημοκρατία με τον… Αδόλφο!


Ένας μεγάλος αριθμός Γερμανών μαθητών δεν παρατηρεί σημαντικές διαφορές μεταξύ της δικτατορίας της ναζιστικής Γερμανίας και της δημοκρατικής Γερμανίας, σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε σήμερα στο Βερολίνο.
Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου σε περίπου 7.500 μαθητές, δείχνει ότι λιγότεροι από τους μισούς πιστεύουν χωρίς αμφιβολία ότι η ναζιστική Γερμανία ήταν μια δικτατορία. Για τους μαθητές, η δημοκρατία δείχνει να είναι μια έννοια χωρίς σαφή προσδιορισμό, καθώς λιγότεροι από ένας στους δυο μαθητές κρίνουν ότι η πρώην Δυτική Γερμανία (1949 – 1990) ήταν μια δημοκρατία. Το ποσοστό αυτό δεν υπερβαίνει το 60% για την ενοποιημένη Γερμανία μετά το 1990.
«Σε γενικές γραμμές, οι πολιτικές και ιστορικές γνώσεις πολλών μαθητών είναι περιορισμένες», αναφέρουν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους. Σύμφωνα με τους ίδιους, πολλοί μαθητές δεν έχουν την ικανότητα να διακρίνουν τη δημοκρατία από τη δικτατορία!
Περίπου το 40% των μαθητών πιστεύουν ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία διαφορά μεταξύ του ναζισμού, της Ανατολικής Γερμανίας, της Δυτικής Γερμανίας και της ενωμένης, πλέον, Γερμανίας. «Αυτή η ομάδα των μαθητών πιστεύει ότι το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ατομικές ελευθερίες εκπροσωπούνται ισότιμα και στα τέσσερα συστήματα», δηλώνουν με ανησυχία οι ερευνητές. Οι ίδιοι προσπάθησαν να αξιολογήσουν την επίδραση των σχολικών εκδρομών σε τόπους μνήμης, χωρίς όμως να μπορέσουν να βρουν σε αυτές θετικά αποτελέσματα, συχνά λόγω της έλλειψης δυνατότητας συσχετισμού των διαθέσιμων πληροφοριών για τις ιστορικές τοποθεσίες.
Η μελέτη διεξήχθη στα κρατίδια της Βάδης – Βυρτεμβέργης και της Βαυαρίας, της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και σε δύο κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας (Θουριγγία και Σαξονία – Άνχαλτ) με μαθητές της 9ης και της 10ης τάξης ηλικίας 14 και 15 ετών. Τα καλύτερα αποτελέσματα επιτεύχθηκαν στο κρατίδιο της Θουριγγίας, και τα χειρότερα στη Ρηνανία.
Στα πορίσματά τους, οι ερευνητές συστήνουν να προταθούν επειγόντως στα γερμανικά σχολεία μαθήματα προσανατολισμένα γύρω από τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα παραχαρακτών


Εργαστήρι παραχάραξης νομισμάτων ευρώ είχε στήσει κύκλωμα σε υπόγειο σπίτι στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Το κύκλωμα, την εξάρθρωση του οποίου ανακοίνωσε σήμερα η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, λειτουργούσε τουλάχιστον τους δύο τελευταίους μήνες, ενώ εντύπωση προκάλεσε στις αστυνομικές αρχές η τελειότητα των νομισμάτων που κατασκεύαζε –αποκλειστικά αξίας 2 ευρώ– που δύσκολα μπορούσε κανείς να τα ξεχωρίσει από τα γνήσια.
Αστυνομικοί συνέλαβαν χθες στην Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής δύο άνδρες, ηλικίας 59 και 41 ετών, ενώ αναζητούν 40χρονο συνεργό τους, στο σπίτι του οποίου, σε αγροτική περιοχή της Επανομής, είχε στηθεί το εργαστήρι με τα μηχανήματα υψηλής ανάλυσης για την κατασκευή των νομισμάτων. Όπως ανακοινώθηκε, κατά την έφοδο των αστυνομικών στο εργαστήρι βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία υδραυλική πρέσα εκτύπωσης κερμάτων, ένα πιεστικό μηχάνημα, ένα μηχάνημα διαμόρφωσης εξωτερικού δακτυλίου και εσωτερικού πυρήνα κέρματος, ένα μηχάνημα απεικόνισης της περιμέτρου του εξωτερικού δακτυλίου, μία ζυγαριά ακριβείας, τρεις κάλυκες, δύο βλήματα, δύο φυσίγγια, καθώς, επίσης 4.200 πυρήνες και εξωτερικοί δακτύλιοι κερμάτων των δύο ευρώ.
Επιπλέον, σε έλεγχο στο ΙΧ αυτοκίνητο του 59χρονου, που κατά την Αστυνομία, φέρεται ως «ιθύνων νους» της οργάνωσης, εντοπίστηκαν 63.000 εσωτερικοί μπρούτζινοι πυρήνες και εξωτερικοί νικελένιοι δακτύλιοι των δύο ευρώ, πλήθος νομισμάτων διαφόρων χωρών η γνησιότητα των οποίων εξετάζεται, ένα παχύμετρο, ένα μηχάνημα που περιείχε μήτρα εκτύπωσης της περιμέτρου εξωτερικού δακτυλίου του κέρματος των δύο ευρώ, χειρόγραφες σημειώσεις και έξι κινητά τηλέφωνα. Στην κατοχή του 41χρονου, βρέθηκε το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ και έξι κινητά τηλέφωνα.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, σε βάρος του 59χρονου εκκρεμούν τρεις καταδικαστικές αποφάσεις για παραβάσεις της νομοθεσίας περί Επιταγών, για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και για σωματική βλάβη. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Βουλή: Ορκίστηκαν οι βουλευτές που εξελέγησαν στις 17 Ιουνίου


Χοροσταντούτος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και των μελών της Ιεράς Συνόδου, ορκίστηκαν οι βουλευτές της νέας Βουλής, που εξελέγησαν στις 17 Ιουνίου. «Καλή σας δύναμη» ευχήθηκε σε όλους τους βουλευτές ο Αρχιεπίσκοπος. Τον όρκο τους στο κοράνι έδωσαν και οι τρεις μουσουλμάνοι βουλευτές.
Από την ορκωμοσία απουσίαζε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καθώς, μετά την πρόσφατη εγχείρηση στο μάτι του, οι γιατροί του έχουν συστήσει να παραμένει κλινήρης για μια εβδομάδα. Ο πρώτος αντιπρόεδρος της απερχούσας Βουλής Γιάννης Τραγάκης, ο οποίος προήδρευσε του Σώματος ευχήθηκε, εκ μέρους όλων των βουλευτών, να είναι σύντομα κοντά τους.
Επίσης, στην ορκωμοσία δεν παρίσταντο οι υπουργοί της ΝΔ που συνοδεύουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες –Δημήτρης Αβραμόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης, Χρήστος Σταϊκούρας– καθώς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, που συμμετέχει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Ο κ. Τραγάκης, ανακοίνωσε τις εκλογικές περιφέρειες τις οποίες γνωστοποίησαν και επίσημα με τις επιστολές τους ότι επιλέγουν, οι αρχηγοί των επτά κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επέλεξε την εκλογική Περιφέρεια της Μεσσηνίας αντί της Αττικής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την Α΄ Αθηνών αντί της Αχαΐας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος την Α' Θεσσαλονίκης αντί του Ηρακλείου, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος την Β΄ Αθηνών αντί του Έβρου, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλονιάκος την Α΄ Αθηνών αντί της Β' Αθηνών, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης την Β' Αθηνών αντί της Αιτωλοακαρνανίας και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα την Β΄ Αθηνών αντί της Α΄ Θεσσαλονίκης.
Η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου έχει ως εξής: ΝΔ 129 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ 71, ΠΑΣΟΚ 33, ΑΝ.ΕΛ 20, Χρυσή Αυγή 18, ΔΗΜΑΡ 17, ΚΚΕ 12.

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Google: Γυαλιά με ενσωματωμένη κάμερα και σύνδεση στο διαδίκτυο


Η Google παρουσίασε χθες στο Σαν Φρανσίσκο την πρώτη γενιά ενός ζευγαριού φουτουριστικών γυαλιών με ενσωματωμένη κάμερα και σύνδεση στο διαδίκτυο και τα οποία θα κυκλοφορήσουν στην αγορά ύστερα από δυο χρόνια και πλέον. Ο συνιδρυτής της Google Σέρτζι Μπριν, παρουσίασε τα γυαλιά αυτά στην ετήσια συνάντηση των δημιουργών εφαρμογών για συσκευές πληροφορικής, στο Σαν Φρανσίσκο.
Αλεξιπτωτιστές έκαναν επίδειξη του νέου προϊόντος βιντεοσκοπώντας και μεταδίδοντας απευθείας, μέσω των γυαλιών τους, την πτήση και στη συνέχεια την προσγείωσή τους στη στέγη του Συνεδριακού Κέντρου του Σαν Φρανσίσκο. «Είμαι πολύ χαρούμενος που το σχέδιο αυτό πήγε καλά. Δεν το περίμενα», δήλωσε ο Μπριν πριν παρουσιάσει ένα δείγμα Explorer των γυαλιών Google που οι δημιουργοί εφαρμογών συσκευών πληροφορικής μπορούν να αγοράσουν για 1.500 δολάρια. Το μοντέλο αυτό της πρώτης γενιάς θα είναι διαθέσιμο στις αρχές του 2013, πριν από την κυκλοφορία στο εμπόριο, ένα χρόνο αργότερα, ενός μοντέλου για το ευρύ κοινό.
Τα γυαλιά Google είναι εφοδιασμένα με ενσωματωμένη κάμερα και μικρόφωνο και μπορούν να συνδεθούν με το διαδίκτυο μέσω wifi ή Bluetooth. Μικρά κείμενα και μηνύματα μπορούν να εμφανίζονται σε μίνι οθόνες στους φακούς των γυαλιών. Ο συνιδρυτής της Google τόνισε ότι ο ίδιος φορά τον περισσότερο καιρό ένα πρωτότυπο των γυαλιών Google και ότι η ομάδα του στους κόλπους της εταιρείας, η ΧLab, επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες της τεχνολογικής αυτής εφαρμογής.

Περισσότερες επιστημονικές ειδήσεις: http://lpyrgos-science.blogspot.com

Πρώτα ο… Πίρλο, μετά ο… Ολάντ!


Του ΝΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΟΥ

Έγραφα, προ ολίγων ημερών σ' αυτό το μπλογκ, ότι «έρχεται η ‘’Νέα Νορμανδία’’ για τους Γερμανούς», προβλέποντας ότι πριν λήξει η Κυπριακή προεδρία της ΕΕ η μαντάμ Μέρκελ και η αντιπαθητική παρέα της θα πάθουν μεγάλα «χουνέρια». Δεν μπορώ να πω πως δεν χαίρομαι πάρα πολύ που τα γεγονότα των τελευταίων ωρών όχι απλά δικαιώνουν αυτή την πρόβλεψη, αλλά και έρχονται άμεσα.

ΕΕ: Σύνοδος Κορυφής σε κλίμα διχασμού και σύγκρουσης


Μέσα σε κλίμα απόλυτης σύγκρουσης ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλες η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ – μια σύνοδος στην οποία έχουν κολλήσει την «ταμπέλα» της «κρισιμότερης στην Ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών προσέρχονται ασυνήθιστα διχασμένοι στην βελγική πρωτεύουσα με στόχο να λάβουν καθοριστικής σημασίας αποφάσεις για το μέλλον του ευρώ. Ωστόσο, ελάχιστοι είναι αυτοί που αναμένουν να προκύψει μια πραγματική λύση, καθώς σύμφωνα με όλες τις έως τώρα ενδείξεις, οι εκκλήσεις κυρίως των χωρών του Νότου για στήριξη και βοήθεια δεν εισακούονται από την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, που σκληραίνει τη στάση της.
Οι προκαταρκτικές δηλώσεις των ηγετών, που περιορίστηκαν σε αοριστίες και γενικολογίες, εντάσσονταν στο ίδιο πλαίσιο όπως πάντα, και οι ίδιοι προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις. «Η Γαλλία και η Γερμανία θέλουν να εμβαθύνουν την οικονομική και νομισματική, και αύριο πολιτική ένωση», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια της χθεσινής του συνάντησης με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στο Παρίσι. «Η κατάσταση είναι σοβαρή, έχουμε την υποχρέωση να οικοδομήσουμε την ισχυρή και σταθερή Ευρώπη του αύριο», πρόσθεσε ενθουσιώδης η καγκελάριος.
Όμως, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας Μάριο Μόντι και της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, καθώς και οι αγορές, περιμένουν πολύ πιο βραχυπρόθεσμες και άμεσες λύσεις. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας σήμανε χθες συναγερμό προειδοποιώντας ότι η χώρα του δεν έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει για μεγάλο χρονικό διάστημα να δανείζεται με τα επιτόκια που τής επιβάλλουν οι αγορές, δηλαδή άνω του 6,8%. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας δήλωσε έτοιμος να εργασθεί μέχρι τη νύκτα της Κυριακής αν χρειασθεί για να υπάρξει συμφωνία επί σειράς πειστικών λύσεων πριν από το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα. Τα ιταλικά επιτόκια αντιμετωπίζουν επίσης πιέσεις, καθώς οι επενδυτές αμφιβάλλουν για την ετοιμότητα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής να δώσει άμεσες απαντήσεις στην κρίση.
Ωστόσο, παρά τα τεράστια προβλήματα ακόμα και ισχυρών οικονομιών της ΕΕ, η Μέρκελ δήλωσε προκλητικά προχθές ότι η έκδοση ευρωομολόγων –λύση που προκρίνουν σχεδόν όλοι για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, η οποία όμως σκοντάφτει στην πεισματική άρνηση της Γερμανίας– δεν πρόκειται να γίνει όσο αυτή είναι ζωντανή!
Οι πιέσεις που δέχονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες και ειδικά η Μέρκελ έχουν γίνει περισσότερο από ασφυκτικές για να δοθεί μία ισχυρή απάντηση στην κρίση που λαμβάνει όλο και πιο μεγάλες και επίφοβες διαστάσεις, αλλά οι διαφορές στις προσεγγίσεις των Ευρωπαίων ηγετών απειλούν να υποβαθμίσουν τα αποτελέσματα της Συνόδου. Το αποτέλεσμα: ο πήχης των προσδοκιών από τη Σύνοδο έχει κατέβει δραματικά. Κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποίησαν χθες ότι η σύνοδος κορυφής δεν θα επιλύσει την κρίση στην Ευρωζώνη, ούτε θα σηματοδοτήσει το τέλος της αναταραχής στις αγορές.
Ο Τσαρλς Νταλάρα, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοπιστωτικής (ΙΙF) χαρακτήρισε τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής ίσως την πιο σημαντική από την ίδρυση της ΕΕ, καθώς «διακυβεύεται όχι μόνο το μέλλον του ευρώ αλλά και το μέλλον της Ευρώπης».

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Fitch: Υποβάθμισε τις κυπριακές τράπεζες


Σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων της Τράπεζας Κύπρου, της Λαϊκής και της Ελληνικής, από ΒΒ+ σε ΒΒ, προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch. Στην ανακοίνωσή του, ο Fitch εκτιμάει ότι η ικανότητα της κυβέρνησης να στηρίξει τις μεγάλες τράπεζες της Κύπρου έχει περιοριστεί μετά την υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας στις 25 Ιουνίου, παρά την ισχυρή θέληση του κράτους να το πράξει. Παράλληλα εκτιμά ότι η κυβέρνηση, ίσως χρειαστεί να δώσει μέχρι και 6 δισεκατομμύρια ευρώ για στήριξη των συγκεκριμένων τριών τραπεζών. Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι οι εκτιμήσεις του για πιθανές ζημιές και για κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, υπόκεινται σε σημαντική αβεβαιότητα και είναι συντηρητικές.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Τραυματίστηκε πέφτοντας από την… Ακρόπολη


Από τον βράχο της Ακρόπολης έπεσε άνδρας, ηλικίας 45 ετών, πίσω από τον χώρο του Θεάτρου Διονύσου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Το περιστατικό συνέβη σήμερα στις 9.30 το πρωί, μπροστά στα μάτια αρκετών τουριστών, που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στον Ιερό Βράχο, ενώ οι φύλακες ειδοποίησαν την Αστυνομία και την Πυροσβεστική. Σωστικά συνεργεία της Πυροσβεστικής ανέσυραν τον 45χρονο ο οποίος διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» με τραύματα στο κεφάλι, όπου και νοσηλεύεται. Από την αστυνομία διενεργείται προανάκριση για να διευκρινιστούν οι συνθήκες της πτώσης και αν πρόκειται για απόπειρα αυτοκτονίας ή ατύχημα.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com