Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Θεσσαλονίκη: Από 7 έως 24 Ιουνίου το Φεστιβάλ Βιβλίου

Μικρότερο (σε αριθμό εκθετηρίων και εκδοτικών οίκων που συμμετέχουν), πιο… νότιο (μιας που λόγω των έργων ανάπλασης της παραλίας μεταφέρεται νοτιότερα μέχρι το ύψος του Μεγάρου Μουσικής) και με ελπίδες να είναι φέτος τουλάχιστον που μεταφέρθηκε και χρονικά στα μέσα του Ιουνίου και πιο… στεγνό (οι καταιγίδες του Μάη στα τριάντα χρόνια της διοργάνωσης έχουν γίνει πλέον μνημειώδεις), το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης επιμένει για 31η χρονιά.
Από την ερχόμενη Παρασκευή 8 Ιουνίου ως και την Κυριακή 24 Ιουνίου (για 17 μέρες) και με τη συμμετοχή 150 εκδοτών (οι μισοί σχεδόν απ τους 300 που συμμετείχαν πέρσι) θα πραγματοποιηθεί το 31ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ βιβλίου Θεσσαλονίκης στην παραλία της πόλης. Ήδη τα 110 εκθετήρια έχουν στηθεί κατά μήκος της παραλίας μπροστά από τα νεοδιαμορφωθέντα πάρκα της μουσικής, των ρόδων, του ήχου, του νερού και της μνήμης. Ο χώρος μπροστά από το Λευκό πύργο όπου πραγματοποιούνταν τα προηγούμενα 30 χρόνια το φεστιβάλ είναι απροσπέλαστος λόγω των εργασιών για τη διαμόρφωση των υπολοίπων πάρκων της νέας παραλίας.
Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στους Θεσσαλονικείς ποιητές και πεζογράφους του αιώνα της πόλης (1912 – 2012) και εντάσσεται στο έτος γιορτασμού «Θεσσαλονίκης 2012 – 100 χρόνια από την απελευθέρωση». Το φεστιβάλ βιβλίου θα λειτουργεί καθημερινά από τις 7 το απόγευμα ως τις 11.30 τη νύχτα, ενώ τις Κυριακές θα είναι ανοιχτά και το πρωί από τις 10.30 το πρωί έως τις 13.30 το μεσημέρι.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη στο: http://lpyrgos-vellada.com

Η επικίνδυνη γελοιότητα του ντιμπέιτ

Αλγεινή εντύπωση, αν όχι αηδία, προκαλεί η διάσταση που έχουν δώσει τα ΜΜΕ –ειδικά τα κανάλια, αλλά και ορισμένες εφημερίδες– στο θέμα του… ντιμπέιτ. Το αν θα διεξαχθεί τελικά ή όχι η περιβόητη τηλεμαχία μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα και αν ναι, με ποιους όρους, και, σε μικρότερο βαθμό, αν θα διεξαχθεί μια δεύτερη όπου θα συμμετέχουν και τα… μικρά κόμματα (γεια σου Ευάγγελε Βενιζέλο!) φαίνεται ότι έχει εξελιχτεί τις τελευταίες μέρες στο μέγιστο θέμα της πολιτικής επικαιρότητας – από κοινού με τις άναρθρες κραυγές, τις οιμωγές και τα σκουξίματα όλων εκείνων των βαλτών και των φερέφωνων που ωρύονται ότι η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 17ης Ιουνίου θα επισύρει στη χώρα μας τουλάχιστον τις 10 πληγές του Φαραώ!
Βέβαια, το φαινόμενο δεν είναι νέο. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Πλέον όμως παράγινε, κατάντησε αηδία! Μα είναι δυνατόν να πιστεύει κάποιος επί των «μεγάλων ονομάτων» της δημοσιογραφίας που παρελαύνουν στα δελτία των ειδήσεων ότι οι πολίτες χάνουν τον ύπνο τους από την αγωνία αν τελικά θα απολαύσουν την αναμέτρηση των δυο (ή και περισσότερων) πολιτικών αρχηγών; Φαντάζομαι ότι κανένας τους δεν το πιστεύει αυτό. Χαζοί και ανίκανοι δεν είναι (πλην ενός, πολύ γνωστού, στο ΓΝΩΣΤΟ κανάλι!), δεν χρειάζονται μαθήματα δημοσιογραφίας. Μα αν δεν είναι ανίκανοι και δεν το πιστεύουν, γιατί το προβάλουν καθημερινά επί τουλάχιστον ένα τέταρτο;
Ναι, το ντιμπέιτ είναι ένα θέμα. Δεν το αμφισβητεί κανείς. Αξίζει να ενημερωθούν οι πολίτες ότι τελικά δεν θα γίνει (αν δεν γίνει), επειδή τα επιτελεία των δυο αρχηγών δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν. Αλλά μέχρι εκεί! Δεν χρειάζεται περαιτέρω δημοσιότητα το συγκεκριμένο θέμα. Το αν ο εκπρόσωπος του τάδε ζήτησε τα Α και το Β και το Γ, και δεν μπόρεσε να τα βρει με τον εκπρόσωπο του δείνα στο Δ, στο Ε ή στο… Ω, ειλικρινά δεν πιστεύω ότι μπορεί να ενδιαφέρει κανέναν, και ειδικά όταν όλη αυτή η παραφιλολογία διεξάγεται σε επίπεδο «διαρροών» και «δημοσιογραφικών πληροφοριών» – για τις οποίες όλοι γνωρίζουμε πόσο αξιόπιστες μπορεί, ενίοτε, στα στόματα κάποιων γνωστών εντεταλμένων, να είναι!
Με δεδομένο ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή προβλήματα απείρως μεγαλύτερα και βρίσκεται εξαιτίας του Μνημονίου στο χείλος του γκρεμού, είναι σίγουρα ύποπτη η επιμονή ορισμένων να στρέψουν το ενδιαφέρον του κοινού σε ένα τόσο ανούσιο θέμα όσο η διεξαγωγή του ντιμπέιτ. Πλέον δεν πρέπει κανείς να αμφιβάλει ότι αυτοί που (υποτίθεται ότι) πρέπει να πληροφορούν την κοινή γνώμη, προσπαθούν να την παραπληροφορήσουν με τον πιο επικίνδυνο τρόπο: δείχνοντάς της αντί του δάσους, ούτε καν ένα δέντρο αλλά μόνο ένα μικρό κλαδάκι του.

Κ. Ν.

Περισσότερα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας στο: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Τεχνολογία: Νέου τύπου γυαλί ανοίγει το δρόμο για εύκαμπτες οθόνες κινητών

Ένα νέο είδος γυαλιού που είναι πάρα πολύ λεπτό και ταυτόχρονα τόσο εύκαμπτο, ώστε να τυλίγεται γύρω από συσκευές, δημιούργησε μία αμερικανική εταιρεία. Το επίτευγμα μπορεί να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη νέου τύπου οθονών έξυπνων κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών, οι οποίες θα λυγίζουν.
Το γυαλί, με την ονομασία Willow Glass, δημιουργήθηκε από την εταιρεία που είναι επίσης ο δημιουργός ενός άλλου εξελιγμένου είδους γυαλιού, του Gorilla Glass, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη ευρέως στις οθόνες πολλών κινητών τηλεφώνων και ταμπλετών. Το νέο γυαλί, το πρωτότυπο του οποίου μόλις επιδείχτηκε σε έκθεση στη Βοστόνη, θα μπορεί να αξιοποιηθεί σε οθόνες που δεν είναι επίπεδες, σύμφωνα με την εταιρεία. Μέχρι όμως τέτοιες οθόνες να εμφανισθούν στην αγορά, το Willow Glass θα αξιοποιηθεί σε πιο συμβατικές οθόνες κινητών που γίνονται σταδιακά όλο και πιο λεπτές.
Το καινοτομικό γυαλί είναι λεπτό σαν φύλλο χαρτί και το πάχος του μπορεί να μειωθεί έως τα 0,05 χιλιοστά, δηλαδή να γίνει πολύ λεπτότερο από τις σημερινές οθόνες που είναι 0,2 ή 0,5 χιλιοστά. Η Corning άρχισε κιόλας να προμηθεύει με δείγματα του Willow Glass πελάτες της που κατασκευάζουν οθόνες.
Η τεχνολογία που επέτρεψε την κατασκευή του γυαλιού, ονομάζεται «fusion» (σύντηξη) και έγκειται στο λιώσιμο στους 500 βαθμούς Κελσίου των συστατικών του γυαλιού, ώστε να παραχθεί ένα συνεχόμενο φύλλο υλικού. Αυτό μπορεί να βγει σε ρολό από ένα μηχανισμό αντίστοιχο με αυτό στην παραγωγή χαρτιού, γεγονός που επιτρέπει την ευκολότερη και ταχύτερη μαζική παραγωγή του, αντίθετα με την παραγωγή ξεχωριστών φύλλων λεπτού γυαλιού που προορίζεται για τις τωρινές οθόνες.
Δεν αποκλείεται στο μέλλον το Willow Glass να αντικαταστήσει πλήρως το Gorilla Glass. Η πρώτη γενιά του Gorilla Glass εμφανίστηκε το 2007 και έχει μέχρι σήμερα χρησιμοποιηθεί σε τουλάχιστον 575 προϊόντα 33 κατασκευαστών, καλύπτοντας τις οθόνες άνω του μισού δισεκατομμυρίου συσκευών παγκοσμίως. Το γυαλί αυτό εντόπισε πρώτος ο μακαρίτης συνιδρυτής της Apple Στιβ Τζομπς και το χρησιμοποίησε στο νέο iPhone. Φέτος η Corning παρουσίασε σε έκθεση στο Λας Βέγκας την επόμενη γενιά, το Gorilla Glass 2, που είναι 20% πιο λεπτό από την πρώτη γενιά, ενώ έχει την ίδια δύναμη.
Το Willow Glass, που προορίζεται να διαδεχτεί το Gorilla Glass, δεν είναι πάντως το πρώτο και μοναδικό που φιλοδοξεί να «ντύσει» μία φουτουριστική εύκαμπτη οθόνη. Σε όλο τον κόσμο, τα τελευταία χρόνια, ερευνητές δοκιμάζουν διάφορα υλικά, κυρίως το «θαυματουργό» γραφένιο, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2004 και αποτελεί μία υπεραγώγιμη μορφή από φύλλα άνθρακα πάχους ενός μόνου ατόμου. Εύκαμπτες οθόνες από γραφένιο έχουν ήδη δοκιμαστεί και υπόσχονται, εκτός από ευλυγισία και δύναμη, να προσφέρουν επίσης στον χρήστη τη δυνατότητα αισθητηριακών αναδράσεων, ώστε π.χ. το τηλέφωνο να «καταλαβαίνει» το περιβάλλον του.

Περισσότερες επιστημονικές ειδήσεις στο: http://lpyrgos-science.blogspot.com

ΙΚΑ: Εντείνει τους ελέγχους για αδήλωτη εργασία

Βιοτεχνίες φασόν που διακινούσαν μεγάλες ποσότητες ετοίμων ενδυμάτων χωρίς παραστατικά, με προκάλυψη τη δήθεν επιδιόρθωση ενδυμάτων, εντόπισε στη Νέα Φιλαδέλφεια μικτό κλιμάκιο της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ), του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), με τη συνδρομή αστυνομικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορειανατολικής Αττικής.
Στις επιχειρήσεις συμμετείχε εισαγγελέας, με την εντολή του οποίου παραβιάστηκαν τα λουκέτα και οι βαριές πόρτες που άνοιγαν μόνον κατά την άφιξη των αλλοδαπών, για να κλειδώσουν αμέσως μετά με αυτόματο τρόπο. Στο εσωτερικό αυτών των «βιοτεχνιών» εντοπίστηκαν δεκάδες ανασφάλιστοι αλλοδαποί, οι οποίοι εργάζονται με εξαντλητικά ωράρια και μηχανές που λειτουργούν σχεδόν ολόκληρο το 24ωρο.
Οι επιθεωρητές του ΙΚΑ, που συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τους ελέγχους, παρά τη χαλαρότητα της προεκλογικής περιόδου, καταχώρισαν 88 ανασφάλιστους αλλοδαπούς από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν και μοίρασαν πρόστιμα 44.000 ευρώ σε βάρος τριών επιχειρήσεων, εκτός των εισφορών και των άλλων κυρώσεων, που θα επιβληθούν στη συνέχεια. Η Αστυνομία έκανε 60 συλλήψεις ατόμων που δεν διέθεταν άδεια παραμονής και εργασίας.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα στο: http://lpyrgos-blogspot.com

Σέρρες: Υποχωρεί η στάθμη του Στρυμόνα

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που φέρουν σήμερα τα αποτελέσματα της μέτρησης, της στάθμης του νερού στη λίμνη Κερκίνη και στον ποταμό Στρυμόνα, καθώς παρουσιάζουν πτωτική πορεία, απομακρύνοντας τον κίνδυνο επιπλέον υπερχείλισης του ποταμού και την πλημμύρα καλλιεργήσιμων περιοχών. Την ίδια ώρα δεν έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών Γιώργο Παπαδόπουλο, η καταμέτρηση των ζημιών που προκλήθηκαν από την υπερχείλιση του Στρυμόνα σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις στους δήμους Αμφιπόλεως και Ν. Ζίχνης.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα στο: http://lpyrgos-vellada.com

Α. Τσίπρας: Παρουσίασε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στους πρεσβευτές των χωρών του G-20


Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική και την οικονομία, όπως διατυπώνονται και στο πρόγραμμα του κόμματος, παρουσίασε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στους πρεσβευτές των 20 περισσότερο βιομηχανικά αναπτυγμένων κρατών στον πλανήτη (G 20), σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο.
Με βάση την κεντρική θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι το Μνημόνιο οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή και θέλοντας να διαβεβαιώσει τους ξένους διπλωμάτες για τον σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό του κόμματος, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρόγραμμα εξόδου από την ΕΕ και την ευρωζώνη. Αντίθετα, είναι πρόγραμμα που αποτελεί τον μόνο δρόμο για την έξοδο από την κρίση και την μετατροπή της Ελλάδας σε ισότιμο και αξιοπρεπή εταίρο στην ΕΕ και την ευρωζώνη.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι τα αποτελέσματα της 6ης Μαΐου γέννησαν διεθνώς μεγάλο ενδιαφέρον για τον ΣΥΡΙΖΑ, και διαβεβαίωσε τους ακροατές του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η Αριστερά του 21ου αιώνα, που επιδιώκει έναν σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία.
Θέλοντας να προϊδεάσει τους ξένους διπλωμάτες για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «θέλουμε να επιδιώξουμε μια συμφωνημένη λύση με τους εταίρους μας, αλλά μια τέτοια λύση πρέπει οπωσδήποτε να διακόψει τη συνεχιζόμενη καταστροφή, να σταματήσει την κάθοδο του ελληνικού ΑΕΠ, την αύξηση της ανεργίας, την περαιτέρω συμπίεση των αμοιβών εργασίας και των ζωτικών, για την υγεία του πληθυσμού και την ασφάλεια του κράτους, δαπανών».

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις στο: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Eurostat: Στα πρόθυρα της ύφεσης η ευρωζώνη


Η ευρωζώνη κατέγραψε μηδενική ανάπτυξη τους τρεις πρώτους μήνες του 2012 ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνοντας προηγούμενες εκτιμήσεις. Σε τριμηνιαία βάση, το συνολικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) των 17 κρατών μελών της ευρωζώνης παρέμεινε αμετάβλητο (0,0%), ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ Eurostat.
Επίσης σταθερή παρέμεινε η οικονομική δραστηριότητα στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Σε ετήσια βάση, τα στοιχεία για την ευρωζώνη ήταν ελαφρά δυσμενέστερα του αναμενομένου. Στις 15 Μαΐου η Eurostat είχε ανακοινώσει ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης έστεκε στο 0,0%. Σήμερα ωστόσο ανακοίνωσε ότι στην πραγματικότητα σημείωσε μείωση 0,1%. Για την ευρύτερη ΕΕ ωστόσο η πρόβλεψη για αύξηση ΑΕΠ κατά 0,1% παρέμεινε αμετάβλητη. Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, η ευρωζώνη διαφεύγει την ύφεση, τεχνικά τουλάχιστον, καθώς αυτή ορίζεται βάσει δύο συνεχόμενων τριμήνων αρνητικής υποχώρησης του ΑΕΠ. Τους τελευταίους 3 μήνες του 2011 το ΑΕΠ της ευρωζώνης υποχώρησε κατά 0,3%.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις στο: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Α. Παπαρήγα: Η κρίση δεν θα λυθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο

«Το ΚΚΕ θα είναι εκεί που πρέπει να είναι, μέσα στο λαϊκό κίνημα, και όχι σε μια κυβέρνηση που θα οξύνει τα προβλήματα. Πρέπει να πούμε καθαρά ότι ένα αποδυναμωμένο ΚΚΕ θα αδυνατίσει το λαϊκό κίνημα, ενώ θα είναι και βούτυρο στο ψωμί εκείνων που σχεδιάζουν την εσωτερική υποτίμηση», υπογράμμισε η σήμερα η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1».
Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι το φαινόμενο των επόμενων χρόνων θα είναι η πολιτική αστάθεια και σημείωσε ότι ο λαός πρέπει να κάνει ένα άλμα ώστε να περισώσει ότι μπορεί, συγκεντρώνοντας ταυτόχρονα δυνάμεις για τη ριζική ανατροπή.
Αναφερόμενη στην συζήτηση που έχει ανοίξει για «περισσότερη Ευρώπη» είπε ότι αυτό σημαίνει εκχωρήσεις δικαιωμάτων, όπως ο προϋπολογισμός, η φορολογική πολιτική, η εξωτερική πολιτική και ζητήματα ασφάλειας στην Κομισιόν η οποία θα μεταβληθεί σε «υπέρ όργανο», ενώ ταυτόχρονα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διεξάγονται «φιλολογικές συζητήσεις». «Στο ρετιρέ της πολυκατοικίας θα είναι μερικά κράτη, και στο τρίτο και τέταρτο υπόγειο κάποια άλλα, μιλάμε για έναν επίσημο διαχωρισμό στην ευρωζώνη που θα υπερβαίνει και την σημερινή ανισομετρία μεταξύ των κρατών – μελών της», σημείωσε.
Ερωτηθείσα για τις αλληλοαιτιάσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την κρίση, η κ. Παπαρήγα εξήγησε ότι η καπιταλιστική κρίση και η χρεοκοπία έχουν αντικειμενικό χαρακτήρα και δεν οφείλονται σε κόμματα, και πρόσθεσε ότι η ΝΔ κινδυνολογεί με την χρεοκοπία για να τρομοκρατήσει τον λαό, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «εγκληματεί» όταν λέει πως αυτό είναι «μπλόφα» επειδή το λέει η ΝΔ.
Τέλος, σε ερώτηση για τις αιτιάσεις της ΝΔ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει για τα προβλήματα στην Υγεία, είπε ότι «δεν στέκει το επιχείρημα της ΝΔ», ενώ αναφερόμενη γενικά στην κατάσταση στην χώρα, είπε ότι «αν περιμένουμε να ζήσει ο ελληνικός λαός από τα δάνεια, καήκαμε».

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις στο: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Αναβλήθηκε η δίκη του Μάκη Ψωμιάδη για την υπεξαίρεση από τα ταμεία της ΑΕΚ

Για τις 21 Νοεμβρίου αναβλήθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη του Μάκη Ψωμιάδη για την υπόθεση της υπεξαίρεσης μεγάλου χρηματικού ποσού το 2002 από τα ταμεία της ΑΕΚ. Στην υπόθεση, πλην του Μάκη Ψωμιάδη, είναι επίσης κατηγορούμενοι δύο συγγενικά του πρόσωπα, που φέρονται να εμπλέκονται στις πράξεις της υπεξαίρεσης και της νομιμοποίησης εσόδων, από παράνομη δραστηριότητα.
Σύμφωνα με την κατηγορία, οι τρεις εμπλεκόμενοι εκταμίευαν ποσά από την ομάδα, εμφανίζοντάς τα ως πληρωμές για έργα κατασκευής αθλητικού κέντρου στους Θρακομακεδόνες. Τα έργα αυτά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Ο Μάκης Ψωμιάδης, σύμφωνα με την κατηγορία, προκατέβαλε χρήματα σε εργολάβο ενώ όπως αποδείχθηκε δεν είχε γίνει καν η αγορά του ακινήτου, η οποία τελικά δεν υλοποιήθηκε.
Η εκδίκαση αναβλήθηκε καθώς η απόφαση των αρχών της ΠΓΔΜ για έκδοση του Ψωμιάδη αφορά μόνο τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει στην υπόθεση των στημέων ποδοσφαιρικών αγώνων, ενώ εκκρεμεί η απόφαση επί του αιτήματος και για την υπόθεση της ΑΕΚ.

Οι Γερμανοί θέλουν να προσφύγει η Ισπανία στον μηχανισμό στήριξης!

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατικών Ενώσεων της Γερμανίας CDU/ CSU Φόλκερ Κάουντερ δήλωσε σήμερα ότι η Ισπανία θα πρέπει να προσφύγει στη στήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εξαιτίας των τραπεζών.
«Η Ισπανία θα πρέπει να λάβει μία απόφαση και πιστεύω ότι πρέπει να τεθεί υπό την προστασία του Ταμείου...εξαιτίας των τραπεζών της», δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Φόλκερ Κάουντερ, στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ. Η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε στις αρχές της εβδομάδας ότι ασκεί πιέσεις προς τη Μαδρίτη για να την παρακινήσει να ζητήσει στήριξη από τους ευρωπαίους εταίρους της θεωρώντας ότι η απόφαση ανήκει αποκλειστικά στην ισπανική κυβέρνηση.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι αρνείται προς το παρόν να ζητήσει οικονομική στήριξη, η οποία θα συνοδεύεται από αυστηρούς όρους που θα τεθούν από το εξωτερικό. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι η οικονομική κατάσταση είναι κρίσιμη και κάλεσε την Ευρώπη να υποστηρίξει τη χώρα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, είναι πιθανή η εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης για την Ισπανία: έχουν διεξαχθεί διαπραγματεύσεις για την αποδέσμευση πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας απευθείας προς το ισπανικό δημόσιο Ταμείο στήριξης του ισπανικού τραπεζικού τομέα (Frob). Σε αντάλλαγμα, η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού της τομέα, προχωρώντας σε συγχωνεύσεις ή και κλείσιμο ορισμένων τραπεζικών ιδρυμάτων.
Αυτή η συμβιβαστική λύση θα είχε πολλά πλεονεκτήματα, σύμφωνα με την εφημερίδα: θα έδειχνε ότι η ισπανική κρίση είναι διαφορετικής φύσης από την ελληνική κρίση, καθώς η ισπανική κυβέρνηση δεν θα υφίστατο απώλεια μέρους της κυριαρχίας της. Και η Γερμανία θα επέβαλλε τη θέση της, η οποία συνίσταται στη χορήγηση πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποκλειστικά σε δημόσιους, και όχι σε ιδιωτικούς, θεσμούς.

Σχόλιο:
Μα καλά, οι Γερμανοί δεν ήταν εκείνοι που δεν ήθελαν, τάχα, να δανείσουν την Ελλάδα πριν από δυο χρόνια; Γιατί τώρα τέτοια πρεμούρα με τους Ισπανούς; Μήπως η απροθυμία τους να δανείσουν τη χώρα μας ήταν… προσποιητή; Γιατί δεν μας λένε πόσα είναι τα κέρδη των τραπεζών τους από αυτή την άκρως επικερδή επιχείρηση, που δανείζονται χρήματα με τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια της Γερμανίας και τα δανείζουν σε άλλες χώρες με πολύ υψηλότερα; Για να σταματήσει μια και καλή το παραμύθι ότι η Γερμανία βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να σώσει τους «κακούς» και «σπάταλους» Νοτιοευρωπαίους.

ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ


Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις στο: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Moody's: Υποβάθμισε το αξιόχρεο γερμανικών και αυστριακών τραπεζών


Ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε σήμερα το αξιόχρεο πολλών γερμανικών τραπεζών και θυγατρικών τους στο εξωτερικό. Για την κίνησή του αυτή, ο οίκος αξιολόγησης επικαλείται τον αυξημένο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες αυτές λόγω των περαιτέρω σοκ που μπορεί να προκύψουν από την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και τις περιορισμένες δυνατότητές τους να απορροφήσουν ζημίες.
Ανάμεσα στις τράπεζες είναι οι θυγατρικές της Commerzbank –δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας– στη Νέα Υόρκη και στο Παρίσι. «Ως αποτέλεσμα το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο για τα χρεόγραφα και τις καταθέσεις έξι ομίλων και μιας γερμανικής θυγατρικής ενός ξένου ομίλου μειώνεται κατά μία βαθμίδα, ενώ το αξιόχρεο για έναν όμιλο επιβεβαιώνεται», ανέφερε ο οίκος. Για τις θυγατρικές διαφόρων γερμανικών τραπεζών το αξιόχρεο μειώθηκε έως και τρεις βαθμίδες, πρόσθεσε.
Ο Moody's ανέφερε ότι η αναθεώρηση της αξιολόγησης της Deutsche Bank AG και των θυγατρικών της θα ολοκληρωθεί μαζί με εκείνες για άλλες χρηματοοικονομικές εταιρίες παγκόσμιας εμβέλειας.
Λίγο αργότερα, ο οίκος αξιολόγησης ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει το αξιόχρεο των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της Αυστρίας – της Erste Bank, Raiffeisen Bank International (RBI) και Bank Austria, θυγατρικής του ιταλικού ομίλου UniCredit. Όπως έγινε γνωστό, η υποβάθμιση αυτή οφείλεται στην έκθεσή τους στην οικονομική κρίση στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
Το αξιόχρεο της Erste Bank μειώθηκε δύο βαθμίδες από τον οίκο, ενώ αυτά της RBI, εισηγμένης στο χρηματιστήριο και θυγατρικής του αυστριακού ομίλου Raiffeisen, καθώς και της Bank Austria μία βαθμίδα. Για τις Erste Bank και Bank Austria, η προοπτική αξιολογείται ως «αρνητική», ενώ για την RBI ως «σταθερή» από τον Moody's.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις στο: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Δ. Θεσσαλονίκης: Μέχρι τις 25 Ιουνίου οι εγγραφές για δωρεάν φιλοξενία σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς

Δωρεάν θα φιλοξενηθούν και την περίοδο 2012 – 2013 εκατοντάδες παιδιά στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του επιδοτούμενου προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής» του ΕΣΠΑ.
Για την τρέχουσα περίοδο επωφελούνται από το πρόγραμμα 400 παιδιά, σε σύνολο 650 που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς. Εξετάζεται η δυνατότητα αύξησης του αριθμού των ωφελούμενων για την επόμενη περίοδο Οι εγγραφές των παιδιών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του «Οργανισμού Βρεφονηπιακής, Παιδικής και Οικογενειακής Μέριμνας δήμου Θεσσαλονίκης» για τη νέα σχολική περίοδο 2012 – 2013 θα διαρκέσουν μέχρι τις 25 Ιουνίου.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη στο: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Νέους «γκάσταρμπαϊτερ» αναζητούν οι Γερμανοί εντός και εκτός ΕΕ

Εργαζόμενους με υψηλή εξειδίκευση αναζητεί η Γερμανία σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και εκτός των ορίων της, σύμφωνα με δηλώσεις της Γερμανίδας υπουργού Εργασίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ. Οι δυο υπουργοί ανακοίνωσαν χθες σε κοινή τους συνέντευξη Τύπου τη λειτουργία δύο σχετικών ηλεκτρονικών ιστοσελίδων.
Στην διεύθυνση www.make-it-in-germany.com παρουσιάζονται (στη γερμανική και στην αγγλική γλώσσα) οι τρόποι αναζήτησης απασχόλησης, ενώ διαφημίζεται ο τρόπος ζωής στη Γερμανία και τα πλεονεκτήματα της απασχόλησης στη χώρα. Φιλοξενούνται δε μαρτυρίες εργαζομένων οι οποίοι προέρχονται από το εξωτερικό. Η διεύθυνση www.fachkraefteoffensive.de απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε εξειδικευμένους Γερμανούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας, υπάρχουν σήμερα περισσότερες από 500.000 κενές θέσεις εργασίας, κυρίως για φυσικούς, μηχανικούς, μαθηματικούς, νοσηλευτές, αλλά και για εξειδικευμένους τεχνικούς βιομηχανίας. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι έως το 2025 η Γερμανία εξαιτίας του δημογραφικού προβλήματός της, θα «χάσει» περί τα έξι εκατομμύρια πολιτών σε ηλικία εργασίας. «Εάν ενεργοποιήσουμε όλες τις αναξιοποίητες δυνατότητές μας, κατ' αρχήν στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό, η Γερμανία έχει τη δυνατότητα να παραμείνει μια ισχυρή χώρα στον διεθνή ανταγωνισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά η Φον ντερ Λάιεν.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις στο: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Πακιστάν: Οι Αμερικανοί σκότωσαν τον υπαρχηγό της Αλ Κάιντα

Ο Αμπού Γιαχία αλ Λίμπι, ένας γεννημένος στην Λιβύη ανώτατος ηγέτης της Αλ Κάιντα, σκοτώθηκε κατά την επιδρομή ενός αμερικανικού τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους Drone στο Πακιστάν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ένας Αμερικανός αξιωματούχος. Ο Αμπού Γιαχία είχε πρόσφατα θεωρηθεί από τους εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας ως το νούμερο 2 στον πυρήνα της οργάνωσης Αλ Κάιντα, της οποίας ηγείται πλέον ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.
Ο αλ Ζαουάχρι έγινε επικεφαλής της οργάνωσης αφότου ο ιδρυτής της Αλ Κάιντα,Οσάμα Μπιν Λάντεν, σκοτώθηκε πέρυσι σε μια επιδρομή καταδρομέων των ΗΠΑ στο κρησφύγετο του στο Πακιστάν. Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Αμπού Γιαχία ήταν ένας από τους πιο έμπειρους και ευέλικτους ηγέτες της Αλ Κάιντα και ότι έπαιξε ένα κρίσιμο ρόλο στον σχεδιασμό των επιθέσεων της οργάνωσης εναντίον της Δύσης, παρέχοντας εποπτεία στις προσπάθειες για επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις στο: http://lpyrgos-international.blogspot.com