Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Τεχνολογία: Νέου τύπου γυαλί ανοίγει το δρόμο για εύκαμπτες οθόνες κινητών

Ένα νέο είδος γυαλιού που είναι πάρα πολύ λεπτό και ταυτόχρονα τόσο εύκαμπτο, ώστε να τυλίγεται γύρω από συσκευές, δημιούργησε μία αμερικανική εταιρεία. Το επίτευγμα μπορεί να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη νέου τύπου οθονών έξυπνων κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών, οι οποίες θα λυγίζουν.
Το γυαλί, με την ονομασία Willow Glass, δημιουργήθηκε από την εταιρεία που είναι επίσης ο δημιουργός ενός άλλου εξελιγμένου είδους γυαλιού, του Gorilla Glass, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη ευρέως στις οθόνες πολλών κινητών τηλεφώνων και ταμπλετών. Το νέο γυαλί, το πρωτότυπο του οποίου μόλις επιδείχτηκε σε έκθεση στη Βοστόνη, θα μπορεί να αξιοποιηθεί σε οθόνες που δεν είναι επίπεδες, σύμφωνα με την εταιρεία. Μέχρι όμως τέτοιες οθόνες να εμφανισθούν στην αγορά, το Willow Glass θα αξιοποιηθεί σε πιο συμβατικές οθόνες κινητών που γίνονται σταδιακά όλο και πιο λεπτές.
Το καινοτομικό γυαλί είναι λεπτό σαν φύλλο χαρτί και το πάχος του μπορεί να μειωθεί έως τα 0,05 χιλιοστά, δηλαδή να γίνει πολύ λεπτότερο από τις σημερινές οθόνες που είναι 0,2 ή 0,5 χιλιοστά. Η Corning άρχισε κιόλας να προμηθεύει με δείγματα του Willow Glass πελάτες της που κατασκευάζουν οθόνες.
Η τεχνολογία που επέτρεψε την κατασκευή του γυαλιού, ονομάζεται «fusion» (σύντηξη) και έγκειται στο λιώσιμο στους 500 βαθμούς Κελσίου των συστατικών του γυαλιού, ώστε να παραχθεί ένα συνεχόμενο φύλλο υλικού. Αυτό μπορεί να βγει σε ρολό από ένα μηχανισμό αντίστοιχο με αυτό στην παραγωγή χαρτιού, γεγονός που επιτρέπει την ευκολότερη και ταχύτερη μαζική παραγωγή του, αντίθετα με την παραγωγή ξεχωριστών φύλλων λεπτού γυαλιού που προορίζεται για τις τωρινές οθόνες.
Δεν αποκλείεται στο μέλλον το Willow Glass να αντικαταστήσει πλήρως το Gorilla Glass. Η πρώτη γενιά του Gorilla Glass εμφανίστηκε το 2007 και έχει μέχρι σήμερα χρησιμοποιηθεί σε τουλάχιστον 575 προϊόντα 33 κατασκευαστών, καλύπτοντας τις οθόνες άνω του μισού δισεκατομμυρίου συσκευών παγκοσμίως. Το γυαλί αυτό εντόπισε πρώτος ο μακαρίτης συνιδρυτής της Apple Στιβ Τζομπς και το χρησιμοποίησε στο νέο iPhone. Φέτος η Corning παρουσίασε σε έκθεση στο Λας Βέγκας την επόμενη γενιά, το Gorilla Glass 2, που είναι 20% πιο λεπτό από την πρώτη γενιά, ενώ έχει την ίδια δύναμη.
Το Willow Glass, που προορίζεται να διαδεχτεί το Gorilla Glass, δεν είναι πάντως το πρώτο και μοναδικό που φιλοδοξεί να «ντύσει» μία φουτουριστική εύκαμπτη οθόνη. Σε όλο τον κόσμο, τα τελευταία χρόνια, ερευνητές δοκιμάζουν διάφορα υλικά, κυρίως το «θαυματουργό» γραφένιο, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2004 και αποτελεί μία υπεραγώγιμη μορφή από φύλλα άνθρακα πάχους ενός μόνου ατόμου. Εύκαμπτες οθόνες από γραφένιο έχουν ήδη δοκιμαστεί και υπόσχονται, εκτός από ευλυγισία και δύναμη, να προσφέρουν επίσης στον χρήστη τη δυνατότητα αισθητηριακών αναδράσεων, ώστε π.χ. το τηλέφωνο να «καταλαβαίνει» το περιβάλλον του.

Περισσότερες επιστημονικές ειδήσεις στο: http://lpyrgos-science.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου