Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Στη Θεσσαλονίκη το 4ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής

Το 4ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής, με 150 εργασίες από 1.400 μαθητές σχολείων όλων των βαθμίδων από την κεντρική Μακεδονία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα (8 – 9 Μαΐου). στο Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις».
Ομάδες μαθητών δημιούργησαν, με την καθοδήγηση καθηγητών πληροφορικής, εργασίες με θέματα της επιλογής τους, που περιλαμβάνουν παρουσιάσεις με λογισμικά, ψηφιακά έντυπα, ιστοσελίδες, γλώσσες προγραμματισμού, κατασκευή τρισδιάστατων μοντέλων, εκπαιδευτική ρομποτική κ.α. με την χρήση των νέων τεχνολογιών.
Συνολικά στη διαδικασία έλαβαν μέρος 4.000 μαθητές με 350 εργασίες, από τις οποίες επιλέχθηκαν οι αντιπροσωπευτικότερες για να παρουσιαστούν στο συνέδριο από τους ίδιους τους μαθητές.

Έρευνα: Οι Θεσσαλονικείς προτιμούν τα ιδιωτικά ιατρεία από τα νοσοκομεία

Τα ιδιωτικά ιατρεία προτιμούν περίπου οι μισοί Θεσσαλονικείς ενώ δεύτερο στις προτιμήσεις τους έρχεται το νοσοκομείο. Ωστόσο, επισκέπτονται το γιατρό μόνο όταν έχουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα ή ενόχληση. Η πλειονότητα των Θεσσαλονικέων δεν έχει χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), αν και οι περισσότεροι που τις χρησιμοποίησαν δηλώνουν ικανοποιημένοι. Υψηλό είναι και το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια ενώ η συντριπτική πλειονότητα (89,3%) πιστεύει ότι υπάρχει το φαινόμενο του χρηματισμού στα δημόσια νοσοκομεία.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα που διενεργήθηκε από τις 6 έως τις 12 Απριλίου 2012 για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης σε ένα δείγμα 990 ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω από το νομό Θεσσαλονίκης.
Τα στοιχεία της έρευνας που παρουσιάστηκαν σήμερα, έδειξαν ότι: το 50,8% των Θεσσαλονικέων προτιμά να επισκεφτεί έναν ιδιώτη γιατρό στο ιατρείο του, ενώ το 42,3% προτιμά τα νοσοκομεία. Το ποσοστό αυτών που προτιμούν να επισκεφτούν το ΙΚΑ ανέρχεται σε 28,9% ενώ, το 15,7% προτιμά τα ιδιωτικά πολυιατρεία και τις κλινικές, το 12,3% τα Κέντρα Υγείας και μόνο το 2,9% ιατρεία που είναι συμβεβλημένα με το ταμείο του.
Από την έρευνα προέκυψε ακόμη ότι ποσοστό 43,3% επισκέπτεται κάποιο γιατρό μόνο όταν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, ένα 16% πηγαίνει στο γιατρό μόνο όταν έχει ενόχληση, ποσοστό 10,5% κάνει σε σταθερή βάση τσεκ-απ, το 9,9% κάνει συγκεκριμένες εξετάσεις, το 7,1% πηγαίνει στο γιατρό για θεραπεία κάποιου μόνιμου προβλήματος υγείας ενώ το 3,2% δεν πάει στο γιατρό.
Όσον αφορά το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών κατά τα τελευταία 2 χρόνια: το 60,9% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει αυξηθεί, το 20,3% ότι έχει μείνει ίδιο, και το 7,2% ότι έχει ελαττωθεί.
Ακόμη, το 60,3% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι δεν έχει χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ. Από αυτούς που αποτάθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, το 32,5% αξιολόγησε θετικά τις υπηρεσίες του και το 22,2% μάλλον θετικά, αρνητικά τις αξιολόγησε το 28,8% και μάλλον αρνητικά το 10%, ενώ ένα ποσοστό 5,1% ούτε θετικά ούτε αρνητικά.
Η συντριπτική πλειονότητα (89,3%) δήλωσε πως θεωρεί ότι υπάρχει το φαινόμενο του χρηματισμού στα δημόσια νοσοκομεία. Ποσοστό 39% θεωρεί ότι το φαινόμενο του χρηματισμού είναι ίδιο με το παρελθόν, το 21,2% ότι είναι περισσότερο έντονο, το 22,6% ότι είναι λιγότερο έντονο ενώ ένα ποσοστό 17,2% απάντησε «δεν ξέρω, δεν απαντώ».

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Διάλεξη για την παγκόσμια τέχνη

«Η τέχνη στον κόσμο και η παγκόσμια τέχνη. Όψεις των μεταβαλλόμενων κόσμων της τέχνης» ήταν το θέμα της διάλεξης που έδωσε στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης ο ιστορικός και θεωρητικός της τέχνης Χανς Μπέλτινγκ.
Ο καθηγητής θεωρείται από τους κορυφαίους επιστήμονες που καθιέρωσαν παγκοσμίως την εξέλιξη της συμβατικής ιστορίας της Τέχνης σε μια επιστήμη οπτικού πολιτισμού, γεφυρώνοντας διαφορετικά μεταξύ τους επιστημονικά πεδία (π.χ. ανθρωπολογία, θεωρία των μέσων).
Στη διάλεξή του αναφέρθηκε στις εννοιολογικές διαφορές μεταξύ της τέχνης στον κόσμο, ως τέχνη των άλλων, και της παγκόσμιας τέχνης, όπως παρουσιάζεται μέσα από μητροπολιτικά μουσεία – φυλάκια (π.χ. Βρετανικό) που θα πρέπει να υπερασπιστούν τις συλλογές τους. Ο καθηγητής στο έργο του ασχολήθηκε με την παγκόσμια τέχνη στην αγορά, με την σημασία της εικόνας και της σύγχρονης ψηφιακής εικόνας ως τέχνης, αλλά και με την πολιτιστική ανθρωπολογία, στην οποία το ανθρώπινο σώμα είναι το μέσο της εικόνας ως παράσταση.
Ο Μπέλτινγκ είναι συνιδρυτής του Ινστιτούτου Ιστορίας Τέχνης και Θεωρίας των Μέσων της Ακαδημίας της Καρλσρούης της Γερμανίας και διετέλεσε καθηγητής ιστορίας της τέχνης στα Πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης και του Μονάχου, ενώ δίδαξε σε πανεπιστήμια της Αμερικής. Είναι μέλος σε Ακαδημίες Γραμμάτων στη Γερμανία και τις ΗΠΑ και διαθέτει πλούσιο συγγραφικό έργο.

Συνελήφθη… ζευγάρι ληστών

Στα χέρια της αστυνομίας έπεσε ζευγάρι τοξικομανών που είχε ληστέψει 19χρονη σε στάση λεωφορείου στην περιοχή του Κορδελιού. Οι δράστες, ένας 29χρονος και μία 26χρονη όπως ανακοινώθηκε εντοπίστηκαν στο σιδηροδρομικό σταθμό και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για ληστεία και παράβαση του νόμου περί όπλων και περί ναρκωτικών.
Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 29χρονος με τη χρήση αεροβόλου είχε ληστέψει μία 19χρονη από την οποία αφαίρεσε την τσάντα της τραυματίζοντας την ελαφρά και στη συνέχεια  επιβιβάστηκε σε αυτοκίνητο στο οποίο ανέμενε η 26χρονη συνεργός του και τράπηκαν σε φυγή.
Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι συλληφθέντες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο μαχαίρια, ένα αεροβόλο πιστόλι με δώδεκα σφαιρίδια, μία τσάντα, που περιείχε 38 ναρκωτικά δισκία και η τσάντα της 19χρονης, την οποία είχαν αφαιρέσει λίγο νωρίτερα. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Πηγή: seleo.gr

Δυο εκατομμύρια ευρώ για έργα στο δήμο Θεσσαλονίκης

Συνολικό ποσό δύο εκατομμυρίων ευρώ διεκδικεί από το Πράσινο Ταμείο του ΥΠΕΚΑ ο δήμος Θεσσαλονίκης για έξι έργα.
Πρόκειται για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του οθωμανικού μνημείου Παζάρ Χαμάμ, στα Λουλουδάδικα, με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους τέσσερις μήνες, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του κολυμβητηρίου της Τούμπας, με προϋπολογισμό 850.000 ευρώ και περίοδο υλοποίησης τους έξι μήνες.
Μεταξύ των έργων περιλαμβάνεται επίσης η ανάπλαση της πλατείας Καούδη, στην Ε' δημοτική κοινότητα, στο τέρμα της Καρακάση. Το εν λόγω έργο έχει προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε εννέα μήνες. Πρόταση θα υποβληθεί και για τη χρηματοδότηση της ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου του διατηρητέου κτιρίου της Αναγεννήσεως, προϋπολογισμού 489.193 ευρώ και με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έξι μηνών.
Ποσό 592.000 ευρώ διεκδικεί ο δήμος για την ανάπλαση παιδικών χαρών προς πιστοποίηση. Το έργο αποσκοπεί στην εξασφάλιση πιστοποιητικού καταλληλότητας τεσσάρων παιδικών χαρών του δήμου Θεσσαλονίκης, με στόχο την υγιεινή και ασφάλεια των παιδιών και την προσβασιμότητα ΑΜΕΑ.
Τέλος, 500.000 ευρώ προορίζονται για έργα αναπλάσεων σε πάρκα και νησίδες πρασίνου στις Α', Β', Γ', Ε' δημοτικές κοινότητες, καθώς και στη δημοτική κοινότητα Τριανδρίας.
«Τα έργα διασπείρονται σε όλες τις δημοτικές κοινότητες και θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την οριστική έγκρισή τους, από το Πράσινο Ταμείο. Πραγματοποιούνται σε σημεία-κλειδιά για την πόλη, όπως το Παζάρ Χαμάμ στα Λουλουδάδικα, το διατηρητέο της οδού Αναγεννήσεως, η πλατεία Καούδη, το κολυμβητήριο της Τούμπας, καθώς επίσης αναπλάσεις σε πάρκα, νησίδες πρασίνου και παιδικές χαρές, που θα βελτιώσουν σημαντικά την εικόνα και την αισθητική του αστικού τοπίου», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Ανδρέας Κουράκης.