Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Διάλεξη για την παγκόσμια τέχνη

«Η τέχνη στον κόσμο και η παγκόσμια τέχνη. Όψεις των μεταβαλλόμενων κόσμων της τέχνης» ήταν το θέμα της διάλεξης που έδωσε στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης ο ιστορικός και θεωρητικός της τέχνης Χανς Μπέλτινγκ.
Ο καθηγητής θεωρείται από τους κορυφαίους επιστήμονες που καθιέρωσαν παγκοσμίως την εξέλιξη της συμβατικής ιστορίας της Τέχνης σε μια επιστήμη οπτικού πολιτισμού, γεφυρώνοντας διαφορετικά μεταξύ τους επιστημονικά πεδία (π.χ. ανθρωπολογία, θεωρία των μέσων).
Στη διάλεξή του αναφέρθηκε στις εννοιολογικές διαφορές μεταξύ της τέχνης στον κόσμο, ως τέχνη των άλλων, και της παγκόσμιας τέχνης, όπως παρουσιάζεται μέσα από μητροπολιτικά μουσεία – φυλάκια (π.χ. Βρετανικό) που θα πρέπει να υπερασπιστούν τις συλλογές τους. Ο καθηγητής στο έργο του ασχολήθηκε με την παγκόσμια τέχνη στην αγορά, με την σημασία της εικόνας και της σύγχρονης ψηφιακής εικόνας ως τέχνης, αλλά και με την πολιτιστική ανθρωπολογία, στην οποία το ανθρώπινο σώμα είναι το μέσο της εικόνας ως παράσταση.
Ο Μπέλτινγκ είναι συνιδρυτής του Ινστιτούτου Ιστορίας Τέχνης και Θεωρίας των Μέσων της Ακαδημίας της Καρλσρούης της Γερμανίας και διετέλεσε καθηγητής ιστορίας της τέχνης στα Πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης και του Μονάχου, ενώ δίδαξε σε πανεπιστήμια της Αμερικής. Είναι μέλος σε Ακαδημίες Γραμμάτων στη Γερμανία και τις ΗΠΑ και διαθέτει πλούσιο συγγραφικό έργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου