Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

«Αστειότητες» Βενιζέλου στην εθνική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ


Τις εντυπώσεις για τα καταστροφικά αποτελέσματα του ΠΑΣΟΚ στις δυο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις προσπάθησε για μια ακόμα φορά να διασκεδάσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ομιλία του στην εθνική συνδιάσκεψη για το συντακτικό συνέδριο του κόμματος το φθινόπωρο, που ξεκίνησε σήμερα το πρωί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο κ. Βενιζέλος «τόλμησε» να απευθύνει πρόσκληση στον ελληνικό λαό για τη δημιουργία μίας «νέας κοινωνικής συμφωνίας»!
Λίγο πριν από την έναρξη, μεταδόθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα. Μετά τον ορισμό προεδρείου υπό τον Κώστα Σκανδαλίδη, στο βήμα ανέβηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Ξεκινάμε σήμερα από εδώ την ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε και τόνισε ότι «στόχος μας είναι ένα νέο ΠΑΣΟΚ, ανοιχτό και δημοκρατικό». Παράλληλα, έχοντας προφανώς... λησμονήσει πόσο πλήγωσε το κόμμα του και ο ίδιος προσωπικά τους πολίτες με τις «εγκληματικές» πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα δυο τελευταία χρόνια, δεν δίστασε να απευθύνει «πρόσκληση συμπόρευσης» σε όλο τον ελληνικό λαό για τη δημιουργία μίας «νέας κοινωνικής συμφωνίας»!
Σχετικά με το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα (ένα αποτέλεσμα που για τα δεδομένα και τα έως τώρα μεγέθη του κόμματος ήταν τραγικό) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και σημείωσε ότι το «μικρό αλλά ανθεκτικό ποσοστό του κόμματος δεν είναι αυτό που απέμεινε από τα πλειοψηφικά ποσοστά παλαιών αναμετρήσεων, αλλά η μαγιά από την οποία ξεκινά η ανασύσταση της παράταξης». «Ξεκινάμε την υπέρβαση που είναι αναγκαία, όπως έγινε πολλές φορές στο παρελθόν κατά την ιστορική μας διαδρομή... Έχοντας πλήρη επίγνωση των αρνητικών όψεων μιας μεγάλης διαδρομής», επισήμανε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, κάνοντας μάλιστα λόγο για «συμπεριφορές που μέχρι και πολύ πρόσφατα μας ντρόπιασαν».
Αναφερόμενος στο όνομα και τα σύμβολα του κόμματος, σημείωσε ότι δεν είναι αυτά το πρόβλημα της παράταξης: «Οφείλουμε και μπορούμε να δώσουμε ξανά ζωντανό, γνήσιο και επίκαιρο περιεχόμενο στα σύμβολά μας», ανέφερε. Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, η αναφορά του στα στελέχη που, όπως είπε, αρνούνται να συμβάλουν στην πορεία ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «αναγκαίο» να μιλήσει σε «προσωπικό τόνο», καθώς «έχει διαρραγεί σε πολλά σημεία και ο ηθικός και ο συναισθηματικός ιστός της παράταξης».

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Αλ. Παπαρήγα: «Όχι» στην ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ

Για «προγραμματισμένη απαξίωση του σιδηροδρόμου και συκοφάντηση του ρόλου που μπορεί να παίξει στην εξυπηρέτηση και στην ανάπτυξη», έκανε λόγο σε δήλωσή της η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία επισκέφθηκε σήμερα τα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ.
«Το ΚΚΕ είναι 100% εναντίον της ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ, με όποιον τρόπο κι αν γίνει, ενώ αντίθετα είναι υπέρ της ενίσχυσης του σιδηροδρόμου που έχει πολλά οφέλη, οικονομικά και περιβαλλοντικά, συμβάλλοντας και στη μείωση της χρήσης ΙΧ και αεροπλάνων στην ηπειρωτική Ελλάδα, με αυτά να μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότερο και με φθηνά εισιτήρια στις άγονες γραμμές των νησιών», δήλωσε η γενική γραμματέας. Η ίδια επισήμανε ότι «γι' αυτό ακριβώς πουλάνε εκείνα τα τμήματα του ΟΣΕ που θα φέρουν στα μονοπώλια υψηλά κέρδη».
Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι το ΚΚΕ θα θέσει το θέμα στην Βουλή και θα επιχειρήσει να προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία, σε συνεννόηση με άλλα κόμματα, καθώς η μειωμένη κοινοβουλευτική του δύναμη δεν του επιτρέπει (λόγω του Κανονισμού της Βουλής) να προκαλεί ονομαστικές ψηφοφορίες.
«Τα ελλείμματα που εμφανίζονται ότι υπάρχουν –ανεξάρτητα αν σε ένα βαθμό οφείλονται και σε ατασθαλίες– στην ουσία αντανακλούν το γεγονός ότι το κράτος δεν εξασφάλισε υλικά μέσα και προϋποθέσεις για να εκσυγχρονιστεί το σιδηροδρομικό δίκτυο, και ο ΟΣΕ δανειζόταν με το γνωστό αποτέλεσμα της ανακύκλωσης των ελλειμμάτων», υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα, επισημαίνοντας ότι «μπορεί τα ελλείμματα τώρα να μειώθηκαν, αλλά αυτό έγινε λόγω περικοπών των μισθών των εργαζομένων και λόγω κατάργησης δρομολογίων». «Το "όχι" στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ και η αποκάλυψη της παραφιλολογίας που ακούγεται πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων και όχι μόνον των εργαζομένων στις συγκοινωνίες», κατέληξε η κ. Παπαρήγα.

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Φ. Ολάντ: «Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ είναι αναπόφευκτη»

«Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ είναι αναπόφευκτη», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανοίγοντας τις εργασίες της Διάσκεψης των Φίλων του Συριακού Λαού στο Παρίσι, όπου συμμετέχουν οι Δυτικές χώρες, τα κράτη μέλη του Αραβικού Συνδέσμου και δεκάδες συνιστώσες της συριακής αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γαλλίας , η κρίση στη Συρία έχει μεταβληθεί «σε απειλή για την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια». Ο Ολάντ δήλωσε ότι ο απολογισμός στη Συρία είναι «τρομακτικός και δυσβάστακτος για την ανθρώπινη συνείδηση και την ασφάλεια» και κάλεσε τον ΟΗΕ να λάβει το συντομότερο δυνατόν μέτρα για την αποτελεσματικότερη υποστήριξη του σχεδίου για την έξοδο από την κρίση του μεσολαβητή της διεθνούς κοινότητας Κόφι Ανάν. Παρίσι και Ουάσινγκτον θεωρούν ότι το σχέδιο Ανάν πρέπει να λάβει τον χαρακτήρα απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ, να τεθεί υπό το άρθρο VII του Χάρτη και η εφαρμογή του να καταστεί υποχρεωτική, ώστε να προβλέπεται η επιβολή κυρώσεων και η προσφυγή στη στρατιωτική βία για εκείνους που το παραβιάζουν.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Άνοιξε το εργοτάξιο του Μετρό στη Βενιζέλου

Άνοιξε από χτες το εργοτάξιο του μετρό στο σταθμό της Βενιζέλου, μετά την ολοκλήρωση του καθαρισμού, από ειδική εταιρεία, του υδραργύρου που βρέθηκε κατά τη διάρκεια των αρχαιολογικών ανασκαφών. Το εργοτάξιο είχε παραμείνει κλειστό από τα μέσα Μαρτίου ενώ με την ολοκλήρωση της απορρύπανσης η επιθεώρηση εργασίας έδωσε το «πράσινο φως» για την έναρξη των εργασιών.
Σύμφωνα με την ανάδοχο κοινοπραξία κατασκευής του Μετρό, παρά την αναγκαστική καθυστέρηση που υπήρξε, εκτιμάται ότι οι αρχαιολογικές εργασίες που πραγματοποιούνται στην περιοχή θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η κατασκευή του σταθμού.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com


Βρετανία: Ξεκινάει έρευνα για τα γεγονότα της «Ματωμένης Κυριακής»

Η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ξεκινήσει έρευνα για το τραγικό συμβάν που έχει μείνει στην ιστορία ως «Ματωμένη Κυριακή», όταν 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά των βρετανικών στρατευμάτων εναντίον μιας ομάδας Καθολικών στις 30 Ιανουαρίου 1972. Αυτή η απόφαση έρχεται δύο χρόνια μετά τη δημοσίευση των συμπερασμάτων μιας δημόσιας έρευνας για το συμβάν, η οποία ανέφερε ότι κανένα από τα θύματα δεν έφερε όπλο.
Η «Ματωμένη Κυριακή» είναι ένα από τα πιο σοβαρά επεισόδια στην τριαντάχρονη ιστορία των βίαιων συγκρούσεων στη Βόρεια Ιρλανδία. Η έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2010, έπειτα από τη διεξαγωγή δημόσιας έρευνας που διάρκεσε 12 χρόνια, αναφέρει ότι οι Βρετανοί στρατιώτες άνοιξαν πρώτοι πυρ εναντίον του πλήθους όταν έπειτα από μία πορεία Καθολικών ξέσπασαν επεισόδια στη συνοικία Μπόγκσαϊντ, στο Λόντοντερι της Βόρειας Ιρλανδίας. Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν επί τόπου, ενώ ακόμη 14 τραυματίστηκαν, ένας από τους οποίους αργότερα υπέκυψε.
Στην έρευνα, που αναμένεται να διαρκέσει περίπου 4 χρόνια, θα πάρουν μέρος έως και 40 άνθρωποι. Παραμένει όμως άγνωστο πότε ακριβώς θα ξεκινήσει. Πάντως η κοινή γνώμη είναι διχασμένη όσον αφορά τη συνέχιση των ερευνών για το επεισόδιο, καθώς κάποιοι εκτιμούν ότι είναι απαραίτητες οι διώξεις, ενώ άλλοι φοβούνται ότι θα πλήξουν τη διαδικασία ειρήνευσης και θα ανοίξουν το «κουτί της Πανδώρας». Πολλές από τις οικογένειες των περίπου 3.500 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στα 30 χρόνια που διάρκεσαν οι συγκρούσεις μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών στη Βόρεια Ιρλανδία δεν είχαν το δικαίωμα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com


«Γκρεμίζονται» τα ασφαλιστικά ταμεία

Θολή είναι η εικόνα του τοπίου στα ασφαλιστικά ταμεία σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες στο 2ο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής.
Σύμφωνα με την εισήγηση του προέδρου της Ομοσπονδίας Θανάση Καποτά, το ΙΚΑ θα πρέπει να εξασφαλίσει μέχρι το τέλος του χρόνου 1,4 δισ. ή 350 εκατ. ανά μήνα, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Το ΙΚΑ, που μέχρι σήμερα έχει απορροφήσει το 66% της κρατικής επιχορήγησης και συγκεκριμένα τα 2,7 δισ. από τα 4,1 δισ. που έχουν προβλεφθεί, προσφεύγει κάθε μήνα σε δανεισμό προκειμένου να μπορέσει να καταβάλει τις συντάξεις.
Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι τα έσοδα του Ταμείου παρουσιάζουν συνεχή μείωση. Ο ένας στους τρεις εργαζόμενους εργάζεται ανασφάλιστος και η εισφοεροδιαφυγή αγγίζει τα 6 δισ. ευρώ. Ακόμη 6,7 δισ. είναι οι βεβαιωμένες οφειλές που δεν μπορούν να εισπραχθούν και 7,5 δισ. ευρώ οι βεβαιωμένες οφειλές προς τρίτους (ΟΕΚ-ΟΑΕΔ-ΤΕΑΠΟΚΑ). Σταθερή μείωση εσόδων προκαλεί η αυξανόμενη ανεργία. Έχει υπολογισθεί ότι κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης, προκαλεί απώλεια εσόδων 450 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη, τα έξοδα του ΙΚΑ αυξάνονται λόγω των μαζικών συνταξιοδοτήσεων, με αποτέλεσμα το 2012 να απαιτούνται 11,08 δισ. ευρώ ετησίως για καταβολή συντάξεων από 10,8 δισ. το 2011.
Σε ότι αφορά τον ΟΑΕΕ, το αναμενόμενο για φέτος έλλειμμα είναι περί τα 830 εκατ. ευρώ Η μείωση των εσόδων αγγίζει το 35%, ενώ τα έσοδα ενώ τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,5 δισ. έναντι 2,1 δισ. που ήταν η πρόβλεψη του προϋπολογισμού. Ακόμη, το 45% των ασφαλισμένων αδυνατεί, λόγω της κρίσης να καταβάλλει τις εισφορές του, ενώ κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2012, ο ΟΑΕΕ έχει απορροφήσει το 71% της επιχορήγησης το 44% της συμμετοχής του κράτους και το 63% του συνόλου της αρχικής εγγεγραμμένης πίστωσης. Οι βεβαιωμένες οφειλές αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ οι οφειλές του Οργανισμού προς άλλους φορείς είναι περίπου 650 εκατ. ευρώ.
Στον ΟΓΑ, μόνο το 58% των ασφαλισμένων καταβάλλει τις εισφορές του και μόλις το 6% έχει ενταχτεί σε ρύθμιση οφειλών. Γεγονός που σημαίνει ότι το 36% δηλαδή 241.814 σε σύνολο 664.376 ασφαλισμένων του Οργανισμού δεν καταβάλλουν εισφορές.
Δύσκολη είναι η κατάσταση και για τα περισσότερα επικουρικά Ταμεία μετά την απομείωση των αποθεματικών τους, λόγω του «κουρέματος» των ομολόγων. Ορισμένα Ταμεία όπως το ΤΕΑΠΟΚΑ και το ΤΕΑΔΥ αντιμετωπίζουν πρόσθετα προβλήματα εξαιτίας της μείωσης του αριθμού των εργαζομένων σε σχέση με τους συνταξιούχους. Σε ότι αφορά το νέο ενιαίο οργανισμό των επικουρικών Ταμείων ΕΤΕΑ που ανακοίνωσε η προηγούμενη κυβέρνηση, το γεγονός ότι πλειοψηφία των ταμείων δεν επιθυμεί την ένταξή της στον ενιαίο επικουρικό ΕΤΕΑ οδηγεί αυτή την λύση σε αδιέξοδο.
Σε ότι αφορά το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, αν δεν βρεθεί λύση στο οικονομικό πρόβλημα οι ασφαλισμένοι που υποβάλουν σήμερα τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση, θα εισπράξουν το εφάπαξ μετά από μια επταετία. Ήδη εκκρεμούν 52.000 αιτήσεις για εφάπαξ για την κάλυψη των οποίων θα απαιτηθούν περίπου 2 δισ. ευρώ. Τα έσοδα του ταμείου αρκούν για να καλύψουν 500 εφάπαξ το μήνα και είναι ενδεικτικό, ότι αυτή τη στιγμή εκδίδονται βοηθήματα για όσους έχουν απόφαση συνταξιοδότησης πριν από 2 χρόνια.
Τέλος, σε καθολική αδυναμία πληρωμής κινδυνεύει να βρεθεί μέσα στους επόμενους μήνες ο ΕΟΠΠΥ, ενώ τα σωρευμένα ελλείμματα του Οργανισμού, κινδυνεύουν να συμπαρασύρουν και τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ενδεικτικό είναι ότι τα έσοδα του ΕΟΠΠΥ το πρώτο πεντάμηνο του 2012 έπρεπε να κυμανθούν περίπου στα 2,8 δισ. ευρώ και κινήθηκαν περίπου στο 1,1 δις., ενώ οι οφειλές των φορέων που έχουν ενταχτεί στο ΕΟΠΥΥ και πρέπει να αποδίδονται σε μηνιαία βάση αγγίζουν 1,4 δισ. ευρώ.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Αττική: Έριξαν χειροβομβίδα σε περιπολικό

Τρεις άγνωστοι πυροβόλησαν σήμερα τα ξημερώματα και έριξαν χειροβομβίδα σε περιπολικό στη διασταύρωση των οδών Αγκύλης και Χατζημιχάλη στον Νέο Κόσμο Αττικής, χωρίς πάντως να τραυματιστεί κανείς.
Όπως έγινε γνωστό, στις 4:20 τα ξημερώματα στη διασταύρωση των οδών Αγκύλης και Λασσάνη, στην ίδια περιοχή, το πλήρωμα διερχόμενου περιπολικού εντόπισε τρία άτομα τα οποία κρίθηκαν ύποπτα. Και οι τρεις άγνωστοι κινούνταν πεζή, ενώ ο ένας μετέφερε ένα ποδήλατο.  Όταν οι δράστες αντελήφθησαν τους αστυνομικούς που τους πλησίασαν, τράπηκαν σε φυγή.
Ακολούθησε καταδίωξη και λίγα μέτρα μακρύτερα τα άτομα αυτά άρχισαν να πυροβολούν κατά των αστυνομικών, ενώ έριξαν και μία χειροβομβίδα που εξερράγη. Από τους πυροβολισμούς και την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές σε παρακείμενα οχήματα και σε καταστήματα.
Τελικά οι δράστες κατάφεραν να εξαφανιστούν και αναζητούνται. Μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί έχουν συλλέξει έναν κάλυκα από το σημείο. Παράλληλα στο «μικροσκόπιο» θα μπει το ποδήλατο που εγκατέλειψαν στο σημείο της επίθεσης οι άγνωστοι, προκειμένου να βρεθούν αποτυπώματα που μπορεί να οδηγήσουν τους αστυνομικούς στα στοιχεία των δραστών.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com