Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Βρετανία: Ξεκινάει έρευνα για τα γεγονότα της «Ματωμένης Κυριακής»

Η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ξεκινήσει έρευνα για το τραγικό συμβάν που έχει μείνει στην ιστορία ως «Ματωμένη Κυριακή», όταν 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά των βρετανικών στρατευμάτων εναντίον μιας ομάδας Καθολικών στις 30 Ιανουαρίου 1972. Αυτή η απόφαση έρχεται δύο χρόνια μετά τη δημοσίευση των συμπερασμάτων μιας δημόσιας έρευνας για το συμβάν, η οποία ανέφερε ότι κανένα από τα θύματα δεν έφερε όπλο.
Η «Ματωμένη Κυριακή» είναι ένα από τα πιο σοβαρά επεισόδια στην τριαντάχρονη ιστορία των βίαιων συγκρούσεων στη Βόρεια Ιρλανδία. Η έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2010, έπειτα από τη διεξαγωγή δημόσιας έρευνας που διάρκεσε 12 χρόνια, αναφέρει ότι οι Βρετανοί στρατιώτες άνοιξαν πρώτοι πυρ εναντίον του πλήθους όταν έπειτα από μία πορεία Καθολικών ξέσπασαν επεισόδια στη συνοικία Μπόγκσαϊντ, στο Λόντοντερι της Βόρειας Ιρλανδίας. Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν επί τόπου, ενώ ακόμη 14 τραυματίστηκαν, ένας από τους οποίους αργότερα υπέκυψε.
Στην έρευνα, που αναμένεται να διαρκέσει περίπου 4 χρόνια, θα πάρουν μέρος έως και 40 άνθρωποι. Παραμένει όμως άγνωστο πότε ακριβώς θα ξεκινήσει. Πάντως η κοινή γνώμη είναι διχασμένη όσον αφορά τη συνέχιση των ερευνών για το επεισόδιο, καθώς κάποιοι εκτιμούν ότι είναι απαραίτητες οι διώξεις, ενώ άλλοι φοβούνται ότι θα πλήξουν τη διαδικασία ειρήνευσης και θα ανοίξουν το «κουτί της Πανδώρας». Πολλές από τις οικογένειες των περίπου 3.500 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στα 30 χρόνια που διάρκεσαν οι συγκρούσεις μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών στη Βόρεια Ιρλανδία δεν είχαν το δικαίωμα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου