Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Εθνική Ελλάδος: Έτοιμη για τη νίκη με Λιθουανία

Με μία αλλαγή στην 11άδα


Με μία αλλαγή σε σχέση με το ματς της Λεττονίας θα παρουσιάσει την Εθνική Ελλάδας ο Φερνάντο Σάντος στο ματς που αναμένεται να αρχίσει σε λίγο με αντίπαλο τη Λιθουανία. Ο Πορτογάλος τεχνικός προτίμησε τον Σωτήρη Νίνη αντί του Κώστα Μήτρογλου. Να θυμίσουμε πως δεν υπολογίζονται οι Σαμαράς και Σαλπιγγίδης λόγω τραυματισμών, όπως και ο Γιώργος Καραγκούνης.

Yποδοχή ηρώων για τους Παραολυμπιονίκες


Με 12 μετάλλια στις αποσκευές της επέστρεψε στην Αθήνα την Τρίτη η ελληνική αποστολή που εκπροσώπησε τη χώρα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» βρέθηκε πλήθος κόσμους για να υποδεχθεί τους Έλληνες αθλητές, ανάμεσα του και ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, η Γενική Γραμματέας Αθλητισμού, Κυριακή Γιαννακίδου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, και ο βουλευτής Γιώργος Πάντζας.

Θεσσαλονίκη: Συμμετοχή του δήμου στις κινητοποιήσεις της ΚΕΔΕ

Θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί και η υπηρεσία καθαριότητας


Αναστέλλει τη λειτουργία του αύριο και μεθαύριο ο δήμος Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας στη κινητοποίηση που αποφάσισε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές στους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κατ’ εξαίρεση θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί και η υπηρεσία καθαριότητας, λόγω της ΔΕΘ.

«Η μείωση κατά 40% της χρηματοδότησης από το κράτος, όπως έχει επισημάνει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας σε όλους τους τόνους, όχι μόνο αποστερεί από τους δήμους κάθε δυνατότητα άσκησης κοινωνικής πολιτικής, αλλά τους καταδικάζει σε αργό οικονομικό θάνατο, παρά το γεγονός ότι οι δήμοι ήταν οι πρώτοι που κατάφεραν πραγματικό εξορθολογισμό στις λειτουργικές δαπάνες τους», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης.


Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr/

Θεσσαλονίκη: Κυνήγι χαμένου θησαυρού στο λιμάνι

Ένα κιβώτιο με έξι φιάλες κρασιών το έπαθλο


Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του βορειοελλαδικού αμπελώνα «ΒορΟινά» θα επαναληφθεί φέτος, το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, στην πρώτη προβλήτα του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ.

Στον προηγούμενο διαγωνισμό είχαν συμμετάσχει με ενθουσιασμό πάνω από 50 άτομα, επί συνόλου 2000 επισκεπτών των «ΒορΟινών», όπως εξηγεί η Αλεξάνδρα Ανθίδου, εκ μέρους των διοργανωτών. Οι κυνηγοί του θησαυρού έπρεπε τότε ν' απαντήσουν σε εννέα αλληλένδετες ερωτήσεις (για να φτάσουν στη δεύτερη έπρεπε προηγουμένως να έχουν απαντήσει στην πρώτη), περιδιαβαίνοντας ανάμεσα στα εκθεσιακά σταντ οκτώ διαφορετικών οινοποιείων του δικτύου των Δρόμων του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας. Αντίστοιχη -φυσικά με άλλες ερωτήσεις- θα είναι η διαδικασία και φέτος, ενώ οι 10 πρώτοι, που θ' ακολουθήσουν επιτυχώς το νήμα μέχρι το τέλος, θα λάβουν ως έπαθλο ένα κιβώτιο με έξι φιάλες κρασιών.

Πάνω από 8000 επισκέπτες

Μέσω του διαγωνισμού, οι διοργανωτές «φρεσκάρισαν» τις γνώσεις των οινόφιλων γύρω από τα κρασιά, μέσα από ένα νοητό ταξίδι. Χιλιάδες είναι, όμως, οι φίλοι των κρασιών, που επιχειρούν και την πραγματική διαδρομή: στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ανοιχτές Πόρτες», που πραγματοποιείται κάθε άνοιξη, πάνω από 8.000 άτομα επισκέφθηκαν πέρυσι τα περισσότερα από 30 συμμετέχοντα οινοποιεία της Βόρειας Ελλάδας.

Οι πόρτες των βορειοελλαδικών οινοποιείων ανοίγουν παραδοσιακά τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, οπότε οι ενδιαφερόμενοι για το πρόγραμμα θα πρέπει να περιμένουν ...μέχρι το 2013.

Εργαστήρι γεύσης για παιδιά

Στο μεταξύ, πάνω από 30 οινοπαραγωγοί-μέλη της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» θα συμμετέχουν φέτος στα ΒορΟινά, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν -μεταξύ άλλων- λευκούς, ροζέ και ερυθρούς οίνους, σε νέες και παλαιωμένες ετικέτες, από τα κτήματα των συμμετεχόντων. Η εκδήλωση θα διαρκέσει από τις 18.00 μέχρι τις 23.00.

Οίνοι από ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, με την ένδειξη ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης), θα είναι στη διάθεση του κοινού για γευσιγνωσίες. Στην έκθεση θα υπάρχουν ακόμη τα θεματικά περίπτερα, καθώς και χώρος προβολής τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων, για γευστική δοκιμή εδεσμάτων.

Παράλληλα, εκτός από το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός γευσιγνωσίας μονοποικιλιακών κρασιών για το κοινό. Θα υπάρχει περίπτερο γευστικής δοκιμής «Μουσταλευριάς», αλλά και ένα εργαστήρι γεύσης για παιδιά, αφιερωμένο στο σταφύλι, από κοινού με τη «Μαρμίτα» (ανοιχτό για παιδιά από πέντε ετών και άνω). Το αντίτιμο εισόδου στις εκδηλώσεις είναι 5 ευρώ, περιλαμβανομένου του κρασιού γευσιγνωσίας.


Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr/

M. Ντράγκι: Η ΕΚΤ αναγνωρίζει την πρόοδο στην Ελλάδα

Αντ. Σαμαράς: «Σήμερα έγινε ένα πρώτο βήμα για μια πιο στενή και παραγωγική συνεργασία με την Τράπεζα»


Κρίσιμο ραντεβού για το ελληνικό χρέος είχε επί 35 λεπτά στην Φρανκφούρτη το μεσημέρι της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι.

Μετά την κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών ακολούθησε και ευρύτερη σύσκεψη με αξιωματούχους και των δύο πλευρών. Για την αποφασιστικότητα του ίδιου και της κυβέρνησης να βάλουν και πάλι το πρόγραμμα προσαρμογής σε τροχιά διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός τον πρόεδρο της τράπεζας.

Μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός δήλωσε:

«Συναντήθηκα με τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον κ. Ντράγκι και συζητήσαμε και με τους συνεργάτες του για τις προοπτικές της χώρας μας αλλά και της Ευρωζώνης. Του εξέφρασα τη στήριξη μας για τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει για να δώσει σταθερότητα στη νομισματική ένωση, να δώσει διέξοδο στην κρίση χρέους και να σταματήσουν επιτέλους οι επιθέσεις των κερδοσκόπων.

«Μιλήσαμε ακόμη για τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα μας για να ανακτήσει την αξιοπιστία της και για να βγει από την κρίση. Επέμεινα ότι είμαστε αποφασισμένοι να φανούμε συνεπείς στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει αλλά και παράλληλα να επιταχύνουμε την ανάκαμψη της οικονομίας μας. «Ο κ. Ντράγκι αναγνώρισε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη χώρα μας. Σήμερα έγινε ένα πρώτο βήμα για μια πιο στενή και παραγωγική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Ο κ. Σαμαράς συνοδευόταν από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τους συμβούλους του Χρ. Λαζαρίδη και Γ. Μουρμούρα.

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Βρετανία: Η Phillips ανακοίνωσε την περικοπή 2.200 θέσεων εργασίας


Η μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία ηλεκτρονικών Phillips ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπή 2.200 θέσεων εργασίας, καθώς αύξησε το στόχο για τη μείωση των δαπανών της σε 1,1 δισεκ. ευρώ, λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και του υψηλού κόστους συντάξεων που αντιμετωπίζει.

Ο όμιλος, ο οποίος είχε προηγουμένως θέσει ως στόχο τη μείωση των δαπανών κατά 800 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε το νέο σχέδιο σήμερα στο Λονδίνο. Η Phillips είχε ανακοινώσει πέρυσι την περικοπή 4.500 θέσεων εργασίας. «Τα μέτρα για τη μείωση του κόστους θα μας βοηθήσουν να μετριάσουμε τις επιπτώσεις των αντίξοων μακροοικονομικών συνθηκών και τις αλλαγές στον τρόπο
υπολογισμού του κόστους των συντάξεων, ενώ θα μας καταστήσουν μία περισσότερο καινοτόμο εταιρεία, που εξυπηρετεί τους πελάτες μας αποτελεσματικά σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Phillips κ. Φρανς Βαν Χούτεν.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Τρόικα: Ζητά μικρότερες αποζημιώσεις και ευέλικτο ωράριο

Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ είδαν τον υπουργό Εργασίας


Αξίωση για μείωση των αποζημιώσεων και περαιτέρω ευελιξία του ωραρίου εργασίας πρόβαλαν οι αξιωματούχοι της τρόικας στην συνάντηση που είχαν με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σήμερα το απόγευμα.

Μετά την επισήμανση του υπουργού κ. Βρούτση ότι θα πρέπει να αποφευχθεί το άνοιγμα νέων θεμάτων, τα οποία χαρακτήρισε πρόωρα αν δεν μετρηθούν πρώτα οι επιπτώσεις των πρόσφατων αλλαγών στην αγορά εργασίας, οι επικεφαλής της Τρόικα δεν επέμειναν στα αιτήματα τους και πέρασαν σε άλλα θέματα.

Πάντως δεν τέθηκε θέμα κατωτάτου μισθού και αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίων. Η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας ενημέρωσε την τρόικα για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, μέτρων που αποτελεί μνημονιακή μας υποχρέωση, σταδιακά κατά 5% έως το 2013.

Το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση χαρακτηρίστηκε θετικό αλλά συγκεχυμένο καθώς ήταν έκδηλος ο εκνευρισμός των επικεφαλής των κλιμακίων από την καθυστέρηση έναρξης της συνάντησης που οφείλετε στον αποκλεισμό των εισόδων του υπουργείου από μέλη του ΠΑΜΕ. Τις επόμενες ημέρες θα προγραμματιστεί μία ίσως και δύο νέες συναντήσεις.

Πηγή: protothema.gr

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

ΗΠΑ: Έντεκα χρόνια από τα χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου


Έντεκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τα τρομοκρατικά χτυπήματα σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον. Έντεκα χρόνια από εκείνη την ηλιόλουστη Τρίτη της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, την ημέρα που άλλαξε την Αμερική και τον κόσμο, όπως υποστήριξαν προσωπικότητες διεθνούς κύρους.

Έντεκα χρόνια μετά, στο "σημείο μηδέν" του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στο Μανχάταν ορθώνεται ο "Πύργος της Ελευθερίας". Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες του στις αρχές του 2014, αναμένεται να είναι το υψηλότερο κτίριο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έντεκα χρόνια μετά, ο Οσάμα μπιν Λάντεν δεν είναι ζωντανός, αλλά το ερώτημα παραμένει το ίδιο, όπως υποστηρίζουν αρκετοί αναλυτές: "Μετά από δυο πολέμους (Αφγανιστάν και Ιράκ) και τον "μακροχρόνιο πόλεμο" κατά της τρομοκρατίας, είναι σήμερα πιο ασφαλείς οι ΗΠΑ;

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας στο συνέδριο του Δημοκρατικού κόμματος την περασμένη Πέμπτη, υποστήριξε ότι "οι ΗΠΑ είναι τώρα πιο δυνατές, πιο ασφαλείς και πιο αξιοσέβαστες", τονίζοντας πως "σήμερα, κανένας Αμερικανός δεν πολεμά στο Ιράκ, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν δεν αποτελεί πλέον απειλή για τη χώρα μας και έχουμε οδηγήσει την Αλ Κάιντα στο δρόμο της ήττας".

Στo Εθνικό Μνημείο, που δημιουργήθηκε στο χώρο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και το οποίο εγκαινιάστηκε πέρσι από τον πρόεδρο Ομπάμα και τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους, θα πραγματοποιηθεί σήμερα η καθιερωμένη τελετή.

Το Μνημείο περιλαμβάνει δυο τεχνητές λίμνες στην περίμετρο των οποίων είναι χαραγμένα τα ονόματα εκείνων που χάθηκαν κατά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στους δίδυμους πύργους και τα ονόματα των θυμάτων από τη βομβιστική επίθεση του 1993, περιέχοντας συνολικά 2.983 ονοματεπώνυμα. Ανάμεσα στα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου υπήρχαν και 36 άτομα ελληνικής καταγωγής.

Οι δύο λίμνες εκτείνονται στο σημείο που βρίσκονταν τα θεμέλια των δύο πύργων, είναι φτιαγμένες από σκούρο γρανίτη και διαθέτουν τους μεγαλύτερους τεχνητούς καταρράκτες στη Βόρεια Αμερική. Επίσης, εκατοντάδες δέντρα βρίσκονται στα μονοπάτια που οδηγούν προς τις δυο λίμνες, ενώ στον ίδιο χώρο κατασκευάζεται Μουσείο. Σύμφωνα με τις αρχές της Νέας Υόρκης, από την περσινή μέχρι τη φετινή μαύρη επέτειο εκτιμάται ότι οι επισκέπτες στο χώρο του Μνημείου ξεπέρασαν τα 4,5 εκατομμύρια.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Δ. Αβραμόπουλος: «Λάθος της Τουρκίας η στάση της προς την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ»


Τη στάση της Τουρκίας έναντι της ΕΕ, με την αφορμή της Κυπριακής Προεδρίας, επέκρινε ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος, στο περιθώριο της συνάντησής του με την Κύπρια ομόλογό του Ερατώ Μαρκουλλή. «Ήταν λάθος της Τουρκίας το γεγονός ότι δεν αξιοποίησε την ευκαιρία της Κυπριακής Προεδρίας. Η Άγκυρα έχασε μια σημαντική ευκαιρία υπονομεύοντας τελικά τη δική της ευρωπαϊκή πορεία» υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας, εξάλλου, πως η στάση της Τουρκίας «είναι δηλωτική ασέβειας προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», οι οποίοιαποτελούν τον «θεματοφύλακα» της ΕΕ.

Κατά την επίσκεψή της στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών - «το σπίτι σου», όπως χαρακτηριστικά της είπε ο Έλληνας οικοδεσπότης - η κ. Μαρκουλλή ευχαρίστησε θερμά την ελληνική κυβέρνηση για την ιδιαίτερη βοήθειά της στην Κυπριακή Προεδρία, δεδομένου ότι έχουν αποσπαστεί εμπειρογνώμονες και άλλοι υπάλληλοι για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της Κυπριακής Προεδρίας.

Αναφερόμενη στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό της, στο Κάιρο και στην Πάφο, η κ. Μαρκουλλή στηλίτευσε την κρίση της Συρίας (που έχει αφήσει πίσω της 27.000 νεκρούς και 300.000 πρόσφυγες), τονίζοντας πως η ανθρωπιστική επιβάρυνση των γειτονικών χωρών θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, κατά κάποιον τρόπο, από την ΕΕ.

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Αβραμόπουλος καταδίκασε την «τυφλή βία» και το «εμφυλιοπολεμικό» κλίμα που καλλιεργείται στη χώρα, για να τονίσει ότι η επιστροφή στην ομαλότητα απαιτεί αποχώρηση του Άσαντ, κατάπαυση του πυρός και προστασία της χριστιανικής κοινότητας, προκειμένου να ξεκινήσει ένας διάλογος ανάμεσα στις αντιτιθέμενες παρατάξεις και να υπάρξει μια πολιτική λύση.

Η Κύπρια υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας τέλος σε ερώτηση σχετική με τη στάση της Τουρκίας, τόνισε πως πρόκειται για «ράπισμα» προς την ΕΕ, καθώς η άρνηση της Άγκυρας να συνεργαστεί με την Προεδρία της ΕΕ αποτελεί «περιφρονητική συμπεριφορά μιας υποψήφιας χώρας». Αναφερόμενη στο Κυπριακό, η κ. Μαρκουλλή επισήμανε πως έχει σημειωθεί «στασιμότητα», παρά τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια.

Ο κ. Αβραμόπουλος, εξάλλου, υπενθύμισε ότι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού αποτελεί «κορυφαία» επιλογή της χώρας, χωρίς την οποία δεν είναι εφικτή ούτε η πλήρης εξομάλυνση των ελληνο- τουρκικών σχέσεων, ούτε η ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας.

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Κωνσταντινούπολη: Έκρηξη με έναν νεκρό έξω από αστυνομικό τμήμα


Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες είναι τα θύματα από την έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα έξω από αστυνομικό τμήμα σε προάστιο της Κωνσταντινούπολης, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, η έκρηξη οφείλεται σε επίθεση καμικάζι και προκάλεσε τον τραυματισμό πέντε ανθρώπων, περιλαμβανομένων αστυνομικών. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 11:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στη συνοικία Σουλτανγκαζί, ιστορικό προπύργιο κουρδικών και ακροαριστερών οργανώσεων στο ευρωπαϊκό τμήμα της Κωνσταντινούπολης.

Οι πέντε τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με το NTV, το οποίο διευκρίνισε πως οι αρχές δημιούρησαν περίμετρο ασφαλείας στον τόπο της επίθεσης και πολλά ασθενοφόρα έχουν σπεύσει επιτόπου. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο κοντά στον τόπο της έκρηξης και απευθύνονται εκκλήσεις στον πληθυσμό για να δώσει αίμα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

ΚΚΕ: Ο Γ. Βρούτσης είναι ο «επιμελέστερος δήμιος των εργατικών κατακτήσεων»


«Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης αποδεικνύεται ο επιμελέστερος δήμιος των εργατικών κατακτήσεων. Οι μεγάλοι επιχειρηματίες και οι εκπρόσωποι της ΕΕ δεν μπορούν να κρύψουν τον ενθουσιασμό τους για το ζήλο του υπουργού στη σφαγή των μισθών πείνας και των επιδομάτων εξαθλίωσης, στην απαλλαγή των μεγαλοεργοδοτών και από τις ελάχιστες εισφορές, στην κατάργηση του 8ωρου, στις απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις, στη γενίκευση της εκ περιτροπής εργασίας, στη νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και άλλα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ «για τα αντεργατικά μέτρα που συναποφασίζουν κυβέρνηση και τρόικα».

Το ΚΚΕ τονίζοντας πως «κάθε συνειδητός και τίμιος εργάτης, ανεξάρτητα από τον τόπο δουλειάς και τις εργασιακές σχέσεις, κάθε άνεργος, έχει χρέος και πρέπει να συμβάλει τώρα στην οργάνωση της γενικής πανεργατικής απεργίας για να σταματήσει τώρα το νέο έγκλημα που σχεδιάζεται». Επιπλέον, καλεί σε «ταξική αφύπνιση, αλληλεγγύη και οργάνωση στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους, ενάντια στον κοινό εχθρό, την καπιταλιστική εκμετάλλευση, που υπηρετούν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ».


Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Ανεστάλη η λειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού «902» του ΚΚΕ


Η τηλεόραση του «902» παύει να μεταδίδει το πρόγραμμά της με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, η δε σχετική ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου της κεντρικής επιτροπής του κόμματος δημοσιεύεται στον σημερινό «Ριζοσπάστη».

Όπως αναφέρεται, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο ιδιαίτερα μεγάλο κόστος λειτουργίας της τηλεόρασης του «902» με την μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση, ενώ επισημαίνεται ότι παρά τις προσπάθειες που έγιναν το προηγούμενο χρονικό διάστημα ώστε να μπορεί να λειτουργεί ο τηλεοπτικός σταθμός, «αυτό σήμερα είναι αδύνατο για οικονομικούς λόγους».

Η κεντρική επιτροπή του ΚΚΕ προσθέτει ότι «η παύση της λειτουργίας της τηλεόρασης αντικειμενικά δημιουργεί σοβαρό κενό και δυσκολία στον χώρο της τηλεοπτικής προπαγάνδας, το οποίο θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε με την δημιουργία ειδησεογραφικού πόρταλ που λειτουργεί στο διαδίκτυο, αξιοποιώντας αυτή την μορφή ενημέρωσης και προπαγάνδας με εθελοντική δουλειά μελών του κόμματος».

Επίσης η απόφαση της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ αναφέρει ότι «θα στηρίξουμε όσο μπορούμε τους εργαζόμενους που μένουν χωρίς δουλειά», προσθέτοντας ότι «η εξάλειψη της ανεργίας πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του εργατικού και λαϊκού κινήματος, ενώ για το ΚΚΕ αποτελεί κεντρικό πρόβλημα του οποίου η λύση συνδέεται με ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας».

Στην απόφαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος αναφέρεται ότι ο «902» είναι μέσο προβολής των θέσεων και των προτάσεων του ΚΚΕ σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής και πολιτικής ζωής και δημιουργήθηκε για να προβάλλει την πολιτική του κόμματος, να υπηρετεί την καθημερινή ενημέρωση των εργαζομένων και να προβάλλει τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες «που συστηματικά αποσιωπούν ή συκοφαντούν τα αστικά ΜΜΕ».

«Η οικονομική κρίση έχει επιδράσει και στην λειτουργία όλων των ΜΜΕ, επιδρά και στον «902», ο οποίος, επίσης, ως μέσο προπαγάνδας του ΚΚΕ δέχτηκε και δέχεται την επίθεση των επιτελείων της άρχουσας τάξης», αναφέρει η απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου προστίθεται ότι «τα έσοδα του «902» από διαφημίσεις -το μοναδικό έσοδο των ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ- είναι πενιχρά, επειδή είναι σταθμός του ΚΚΕ».

Η απόφαση της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ επισημαίνει ότι «οι καπιταλιστές που διαθέτουν μεγάλο πακέτο για διαφήμιση δεν ενισχύουν ένα μέσο προπαγάνδας που στηρίζει το λαϊκό κίνημα και το δίκιο των εργαζομένων» και υπογραμμίζει ότι «ακόμα και από την κρατική διαφήμιση ο «902» έπαιρνε ψίχουλα. Είναι μέρος της συνολικότερης επίθεσης στο ΚΚΕ, που εντείνεται και θα εντείνεται όσο οξύνεται η ταξική πάλη».

Η κεντρική επιτροπή τονίζει ότι το κόμμα θα εντείνει τις προσπάθειες ανταπόκρισης στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της δράσης του, «με τον αναντικατάστατο, ως όργανο της ΚΕ, ρόλο του «Ριζοσπάστη», το ραδιόφωνο του «902», το πόρταλ και βασικά την καθημερινή ακούραστη ζωντανή δουλειά».

Στην ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ αναφέρεται ότι όλα τα μέλη του κόμματος είχαν ενημερωθεί εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε η τηλεόραση του «902» και το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας της και , τέλος, το ΠΓ καλεί τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, «κάθε εργαζόμενο που αναγνωρίζει την αναγκαιότητα ύπαρξης και δράσης του ΚΚΕ, να υπερασπιστούν μαχητικά το κόμμα από τις επιθέσεις που θα δεχτεί, επειδή η πολιτική του είναι ριζικά αντίθετη και εχθρική στο καπιταλιστικό σύστημα».

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

ΤτΕ: Μειώθηκε στα 6,4 δισ.ευρώ το δημοσιονομικό έλλειμμα

Τα στοιχεία αφορούν το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2012
 

Δραστική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος καταγράφουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού, σε ταμειακή βάση το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2102. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), στο διάστημα αυτό το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής διοίκησης μειώθηκε στα 6,3 δισ. ευρώ, έναντι 18,6 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Από την δημοσιονομική διαχείριση του οκταμήνου φέτος προέκυψε πρωτογενές έλλειμμα 328 εκατ.ευρώ έναντι 4,2 δισ. ευρώ πέρυσι. Οι εξελίξεις αυτές αντανακλούν κατά κύριο λόγο την σημαντική περιστολή των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού κατά 23% στα 36,8 δισ. ευρώ, έναντι 476,8 δισ. ευρώ πέρυσι. Στα έσοδα παρά την αύξηση τους κατά περίπου 24% τον Αύγουστο, στο οκτάμηνο καταγράφεται οριακή μείωση κατά 1,6% στα 30,6 δισ. ευρώ έναντι 31 δισ. ευρώ πέρυσι.

Σημαντική ελάφρυνση παρατηρείται τέλος στο κονδύλι των τόκων που επιβαρύνουν το Προϋπολογισμό, το οποίο μειώθηκε στα 6 δισ.ευρώ από 12,7 δισ. ευρώ πέρυσι.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Κρίσιμο ραντεβού Σαμαρά-Ντράγκι για το ελληνικό χρέος


Κρίσιμη συνάντηση με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στην Φρανκφούρτη έχει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Η συνάντηση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, την περασμένη εβδομάδα, για απεριόριστη αγορά κρατικών ομολόγων από την κεντρική τράπεζα υπό όρους.

Το ραντεβού Σαμαρά - Ντράγκι έρχεται μετά τις δύσκολες επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα για την οριστικοποίηση του πακέτου μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ. Όπως έγινε γνωστό, στις συναντήσεις της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και με τον πρωθυπουργό υπήρξε συμφωνία για τα 5,5 δισ. ευρώ, ζητήθηκαν διευκρινίσεις για τα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ για τα υπόλοιπα υπήρξε διαφωνία των δανειστών.

Ενδεικτικά, η τρόικα απέρριψε το δημοσιονομικό όφελος που θα έχει η διοικητική μεταρρύθμιση αν δεν συνοδεύεται από απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ενώ χαρακτήρισε πολύ ακριβό το σχέδιο για τη διαθεσιμότητα.

Επίσης, η μείωση των εξοπλιστικών δαπανών θεωρήθηκε «κοροϊδία», δεδομένου ότι πρόκειται για αναβολή δαπανών και όχι για πραγματική μείωση. Στην άμυνα έχει προβλεφθεί στο προσχέδιο των μέτρων εξοικονόμηση ύψους 517 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 437 εκατ. ευρώ από μετάθεση πληρωμής εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ακόμη, η τρόικα δεν πείστηκε ότι η προβλεπόμενη εξοικονόμηση 735 εκατ. ευρώ από την Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να επιτευχθεί σύντομα, ενώ εξέφρασε δυσπιστία για το σχέδιο εξοικονόμισης 1,4 δισ. ευρώ από τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των Ταμείων.

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Σε εξέλιξη η συνάντηση του Γ. Βρούτση



Σε εξέλιξη είναι η κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας για τους κατώτατους μισθούς, τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης και την περαιτέρω ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας. Η συνάντηση ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς μέλη του ΠΑΜΕ είχαν αποκλείσει την είσοδο του υπουργείου. Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, ο υπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που «κλειδώνει» τον καθορισμό διά νόμου, έπειτα από την υποβολή προτάσεων των κοινωνικών εταίρων, των κατώτατων ορίων των μισθών και των ημερομισθίων.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Πυρκαγιές σε εξέλιξη στην Άνδρο και τη Φθιώτιδα


Δύο πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη, στην Άνδρο και τη Φθιώτιδα. Η πυρκαγιά στην Άνδρο εκδηλώθηκε χθες το βράδυ σε χορτολιβαδική έκταση στην θέση Βιτάλι και μαίνεται σε δύο μέτωπα, χωρίς να απειλεί κατοικημένη περιοχή. Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 24 πυροσβέστες με δύο οχήματα και 20 εθελοντές, ενώ το πρωί τα δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα που βρίσκονται εκεί δεν μπόρεσαν να πάρουν μέρος στην πυρόσβεση, καθώς δεν μπορούσαν να πάρουν νερό από την θάλασσα, λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Η πυρκαγιά στη Φθιώτιδα εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Ζέλι. Για την κατάσβεσή της ενεργούν 33 πυροσβέστες με 14 οχήματα, 14 άτομα πεζοπόρο τμήμα και τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη.
 
Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

ΔΗΜΑΡ: Ανακοίνωσε κατάλογο ισοδύναμων μέτρων


Πλήρη κατάλογο ισοδύναμων μέτρων, αντί των δυσβάκτων περικοπών οι οποίες προβλέπονται στο πακέτο των 11,6 δισ., τον οποίο κατέθεσε στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΗΜΑΡ.

Μεταξύ άλλων, προτείνει να εξαιρεθούν οι προβλεπόμενες περικοπές στα αναπηρικά επιδόματα και να υιοθετηθεί η ρήτρα δημοσιονομικού ισοδύναμου, δηλαδή να ψηφιστούν μεν αλλά να μην εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα, όσο θα προκύπτει ανάλογο όφελος, από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας. Ταυτόχρονα ζητάει να συμπεριληφθεί, στα υπό ψήφιση μέτρα, και η πρόβλεψη για διετή παράταση του χρόνου εφαρμογής τους. Σύμφωνα με τη λίστα της ΔΗΜΑΡ, στα μέτρα που πρέπει να εξαιρεθούν περιλαμβάνονται:
  1. Οι περικοπές στα αναπηρικά επιδόματα (272 εκατ. ευρώ)
  2. Η οριζόντια περικοπή όλων των δώρων των συνταξιούχων (2,2 δισ. ευρώ)
  3. Η αύξηση των ενσήμων για χορήγηση πλήρους σύνταξης από τα 4.500 στα 6.000 (30 εκατ. ευρώ). Εδώ μπορεί να προβλέπεται, αναφέρει η ΔΗΜΑΡ, ότι από τα 55 έτη και πάνω θα ισχύει το παλιό καθεστώς, από τα 50-55έτη να απαιτούνται 5000 ένσημα και το μέτρο να λειτουργεί ως διαρθρωτικό για τις νεώτερες ηλικίες
  4. Η κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους κάτω των 65 ετών (114 εκατ. ευρώ)
  5. Η αύξηση των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών (40 εκατ. ευρώ)
  6. Η κατάργηση των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων (339 εκατ. ευρώ)
Στην ανακοίνωση προστίθεται ακόμη ότι «κατά τη διάρκεια των συζητήσεων του κλιμακίου της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο, τις δύο τελευταίες ημέρες, αναδείχθηκαν και ζητήματα που αφορούν την επιμήκυνση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 έτη στα 67 καθώς και στις απολύσεις στο δημόσιο. Επίσης και αυτά τα μέτρα πρέπει να αποκρουσθούν». "Μετά και τη συζήτηση των ισοδυνάμων προτάσεών μας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά και τις τοποθετήσεις των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ως ΔΗΜΑΡ καταθέτουμε ισοδύναμα μέτρα που αφορούν μειώσεις δαπανών, λειτουργικές και διαρθρωτικές", υπογραμμίζει η ΔΗΜΑΡ. Τα ισοδύναμα μέτρα αφορούν:

ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ
Αναδιοργάνωση δομών λειτουργίας των ενόπλων δυνάμενων με διατήρηση του αξιόμαχου αυτών (μείωση λειτουργικών δαπανών, κλείσιμο/αξιοποίηση στρατοπέδων - νοσοκομείων & αξιοποίηση εξοπλισμού): ΣΥΝΟΛΟ 450 εκατ. ευρώ. Μετάθεση πληρωμών εξοπλιστικών προγραμμάτων: ΣΥΝΟΛΟ 163 εκατ. ευρώ.

ΥΓΕΙΑ
Πλήρης ενεργοποίηση του συστήματος ελέγχου των προμηθειών υγείας, καθιέρωση πρωτοκόλλου εξετάσεων για εξετάσεις άνω των 200 ευρώ, εσωτερίκευση των μαγνητικών και αξονικών τομογραφιών των νοσοκομείων: ΣΥΝΟΛΟ: 370 ΕΚΑΤ. ευρώ

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Μείωση της επιδότησης ΑΔΙ (Αποδεικτικά Δικαιώματα Ισχύος) και ΜΑΜΚ (Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους) στις επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση φυσικού αερίου: ΣΥΝΟΛΟ 250 εκατ. ευρώ

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ: 1.233 εκατ. ευρώ

Είναι αναγκαίος, σημειώνει η ΔΗΜΑΡ, ο επανέλεγχος από μηδενική βάση του συνόλου των εκτεταμένων φοροαπαλλαγών, με στόχο την συνολική εξοικονόμηση 330 εκατ. ευρώ. Η μείωση των φοροαπαλλαγών κοινωνικού χαρακτήρα (229 εκατ. ευρώ), που προβλέπεται στο σχέδιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης πρέπει να αντικατασταθεί.


Η ρήτρα δημοσιονομικού ισοδύναμου

Σχετικά με την ρήτρα δημοσιονομικού ισοδύναμου στα μέτρα των 11,5 δισ., η ΔΗΜΑΡ εξηγεί ότι αυτό σημαίνει:

«Τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, όπως τελικώς καταλήξουν, ψηφίζονται.Για ένα τμήμα, όμως, από το συνολικό πακέτο μέτρων θα υπάρχει η δυνατότητα μη εφαρμογής, εφόσον πετύχουμε ισοδύναμη δημοσιονομική απόδοση από καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας και εξυγίανση των δαπανών λειτουργίας /προμηθειών. Αν, δηλαδή, για το 2013, 2014 κλπ, απολογιστικά προκύπτει πλεονάζον έσοδο από τα προβλεπόμενα, αυτομάτως θα γίνεται ισοδύναμη αφαίρεση για το επόμενο έτος από το συνολικό πακέτο.

Στη ρήτρα ισοδύναμων (πακέτο μέτρων) πρέπει να ενταχθούν αυτά τα μέτρα, που θεωρούμε ότι είναι ιδιαιτέρως κοινωνικά δυσβάστακτα. Η πρόβλεψη που ήδη υπάρχει να επιμεριστούν τα μέτρα στους 2 επόμενους προϋπολογισμούς και όχι μόνο σε αυτόν του 2013, καθώς και το ενδεχόμενο χρονικής επιμήκυνσης, κάνει δυνατή την κάλυψη του δημοσιονομικού στόχου με την ενίσχυση του σκέλους των εσόδων.

Η ρήτρα δημοσιονομικού ισοδύναμου πρέπει να νομοθετηθεί.Το αίτημα να προβλεφτεί στο νόμο η ρήτρα ισοδύναμου συνιστά (αντιστρόφως) ανάλογη ενέργεια με την πρόβλεψη του Μνημονίου ότι ενδεχόμενη απόκλιση από τους στόχους πρέπει να «ισοφαριστεί» με επιπλέον μέτρα. Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι απαιτείται η συμπερίληψη στον εφαρμοστικό νόμο του ενδεχόμενου επέκτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής».

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

ΣΥΡΙΖΑ: Βιώσιμο το ΤΤ σύμφωνα με «εμπιστευτική» μελέτη


Δημοσιεύματα και έγκυρες πληροφορίες για την ύπαρξη μιας «εμπιστευτικής» μελέτης της Alvarez & Marsal για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο επικαλούνται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Νάντια Βαλαβάνη, με βάση την οποία το ΤΤ είναι βιώσιμο.

Σε ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομικών αναφέρουν ότι η μελέτη, που εκπονήθηκε κατόπιν παραγγελίας του ΤΑΙΠΕΔ για τις προοπτικές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, «διαψεύδει κατηγορηματικά τους αυθαίρετους κυβερνητικούς ισχυρισμούς και τις τοποθετήσεις αμφιβόλου αντικειμενικότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, περί μη βιωσιμότητας του ΤΤ».

Συγκεκριμένα τονίζουν ότι, ανάμεσα σε πέντε διαφορετικά σενάρια που προτείνει η έκθεση, η πιο φθηνή λύση είναι η επανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού ιδρύματος η οποία πρέπει να συνοδευτεί με ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης του ΤΤ και θα κοστίσει 1,9 δισ. ευρώ με ορίζοντα το 2015. Κατόπιν αυτών, οι βουλευτές ρωτούν τον κ. Στουρνάρα αν αληθεύουν όλα αυτά, αν η κυβέρνηση σκοπεύει να εγκαταλείψει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης και ζητούν να καταθέσει τη μελέτη.

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Χτύπησαν Έλληνα που διάλεξε Πακιστανό κουρέα


Έναν Έλληνα ταξιτζή, πελάτη του καταστήματος τραυμάτισαν άγνωστοι όταν εισέβαλαν σε κουρείο στην Μεταμόρφωση χθες το βράδυ. Οι άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε έπιπλα του καταστήματος, με αποτέλεσμα να προκληθούν μικρής έκτασης ζημιές. Σύμφωνα με την αστυνομία, δύο άγνωστα άτομα μπήκαν στο κουρείο, ιδιοκτησίας Πακιστανού και φιλονίκησαν με τον πελάτη, γιατί επέλεξε το συγκεκριμένο κουρείο. Ο ταξιτζής απάντησε στους αγνώστους με αποτέλεσμα αυτοί να τον τραυματίσουν με μαχαίρι ελαφρά στην ωμοπλάτη. Αμέσως μετά έβαλαν φωτιά σε έπιπλα του κουρείου και εξαφανίστηκαν. Η αστυνομία αναζητά τους δράστες, ενώ ο τραυματίας διακομίσθηκε σε νοσοκομείο.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Ο «καβγάς» για τις 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο εντός του '12

Τι απαιτεί η Τρόικα και τι προτείνει η κυβέρνηση


Να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο Μνημόνιο 2 για την απομάκρυνση εντός του 2012 15.000 δημοσίων υπαλλήλων που προέρχονται από τους οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται και να δρομολογήσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση ως το 2015 συνολικά 150.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο πιέζει την κυβέρνηση η Τρόικα.

Οι εκπρόσωποι της δανειστών της χώρας ζητούν από την κυβέρνηση να υλοποιήσει άμεσα τη δέσμευσή της και να θέσει σε εφεδρεία για έναν χρόνο, που στην πράξη σημαίνει απόλυση, «15.000 άτομα πλεονάζοντος προσωπικού από τους φορείς ή μονάδες που κλείνουν ή ελαττώνονται σε μέγεθος».

Το προσωπικό αυτό, σύμφωνα με τα στελέχη της Τρόικας, θα πρέπει να τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία και να του «καταβάλλεται ποσοστό 60% των βασικών τους αποδοχών (εξαιρουμένων των υπερωριών και άλλων επιπλέον αποδοχών) για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των 12 μηνών, μετά το οποίο απομακρύνεται».

«Αυτή η χρονική περίοδος των 12 μηνών», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Μνημόνιο 2 το οποίο έχουν αναγάγει σε... Ευαγγέλιο τα στελέχη της Τρόικας, «μπορεί να παραταθεί μέχρι τους 24 μήνες για το προσωπικό το οποίο είναι κοντά στη συνταξιοδότηση. Οι πληρωμές στο προσωπικό καθ'όν χρόνον ευρίσκεται υπό καθεστώς εργασιακής εφεδρείας θεωρούνται τμήμα των πληρωμών της αποζημιώσεώς τους».

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, φέρεται απρόθυμη να συνηγορήσει σε αυτή την απαίτηση και προκρίνει την ανάγκη να τεθεί και αυτό το προσωπικό στη διαδικασία της αξιολόγησης, η οποία θα ξεκινήσει για το σύνολο του προσωπικού του δημόσιου τομέα στις αρχές του 2013. Η απόφαση αυτή της κυβέρνηση αποτυπώνεται μάλιστα και στη νομοθετική ρύθμιση την οποία έχει καταρτίσει ήδη για την κατάργηση των πρώτων 21 από τους περίπου 250 συνολικά φορείς του Δημοσίου. Στη εν λόγω ρύθμιση προβλέπεται ότι το προσωπικό των εν λόγω φορέων που αγγίζει τα 5.000 άτομα δεν θα απολυθεί ούτε θα τεθεί σε καθεστώς εφεδρείας, αλλά θα μετατεθεί σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου και θα ενταχθεί κανονικά στη διαδικασία της αξιολόγησης όπως και το σύνολο των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Η κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, αποδέχεται τη δέσμευση ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν από το Δημόσιο τομέα 150.000 υπάλληλοι ως το τέλος του 2015. Αντί για απολύσεις, όμως, προσωπικού προκρίνει:

-Πρώτον, την πρόωρη συνταξιοδότηση με την παροχή σχετικών κινήτρων που θεωρεί ότι θα έχει σοβαρά αποτελέσματα καθώς το 40% περίπου των δημοσίων υπαλλήλων υπερβαίνουν σήμερα τα 50 έτη.

-Δεύτερον, την απόλυση των επίορκων και ανίκανων υπαλλήλων μέσω της αξιολόγησης του προσωπικού, κάτι το οποίο μάλιστά μπορεί να γίνει με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς καν την ανάληψη νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας αλλά μόνον με την εφαρμογή του Υπαλληλικού Κώδικα, όπως διαμορφώθηκε μετά και την ψήφιση του νέου πειθαρχικού δικαίου για το Δημόσιο.

Κατά τ΄ άλλα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υπάρξει σημαντική μείωση των δαπανών από την συρρίκνωση των δομών του κράτους, που μπορεί να υπερβεί και το 50%, όπως δείχνουν οι προτάσεις των ομάδων αξιολόγησης που έχουν συσταθεί σε κάθε υπουργείο και, ταυτόχρονα, αναγνωρίζει μία σειρά δεσμεύσεις της χώρας μας στο δεύτερο Μνημόνιο.


Ποιες είναι αυτές οι δεσμεύσεις;

-Πρώτον, να επικαιροποιεί και να δημοσιεύει σε τριμηνιαία βάση τις αλλαγές που επέρχονται στο προσωπικό της γενικής κυβέρνησης με την εφαρμογή του κανόνα ένα προς πέντε (μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις) και εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει ακόμη και σε πάγωμα των προσλήψεων εάν παραστεί ανάγκη ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 150.000 αποχωρήσεων ως το τέλος του 2015.

-Δεύτερον, αποδέχεται ότι το προσωπικό που μετατίθεται στην κυβέρνηση είτε από κρατικές επιχειρήσεις είτε από
άλλους φορείς υπό αναδιάρθρωση θα πρέπει να θεωρείται ως νέα πρόσληψη.

-Τρίτον, έχει θεσπίσει ότι η συνολική είσοδος στις επαγγελματικές σχολές (π.χ, στρατιωτικές και αστυνομικές ακαδημίες) μειώνονται έτσι ώστε να συνάδουν προς τον κανόνα ένα προς πέντε.

-Τέταρτον, έχει θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο για τη δραστική μείωση μέσω της αξιολόγησης των δομών του κράτους, των θέσεων ευθύνης στο Δημόσιο (τμηματάρχες, διευθυντές, γενικοί διευθυντές), γεγονός που ικανοποιεί εν πολλοίς και την απαίτηση της Τρόικας για τις μισθολογικές ωριμάνσεις οι οποίες ενσωματώθηκαν στο νέο σύστημα προαγωγών. Απαίτηση της Τρόικας ήταν ότι οποιαδήποτε υπερβολική μισθολογική ωρίμανση στις αποδοχές θα έπρεπε να οδηγήσει στην επανεξέταση του μισθολογικού κόστους.



Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Αλεξανδρούπολη: Με κενά στους αναπληρωτές καθηγητές η νέα σχολική χρονιά


Πρεμιέρα σήμερα για τη νέα σχολική χρονιά με τον καθιερωμένο αγιασμό που έγινε στα σχολεία του Έβρου και της Ροδόπης. Η νέα χρονιά ξεκινά με αρκετές ελλείψεις σε αναπληρωτές καθηγητές κυρίως των ξένων γλωσσών, τεχνολογικών μαθημάτων και μουσικής αλλά και σε φιλολόγους μαθηματικούς και φυσικούς.

Πάντως, σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργο Κελεσίδη, τα προβλήματα αυτά θα έχουν αντιμετωπισθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ όπως ο ίδιος τόνισε, τα βιβλία έχουν έρθει εγκαίρως σε όλα τα σχολεία.

Την ίδια ώρα ενώπιον της Πταισματοδίκου Αλεξανδρούπολης συνεχίστηκαν και σήμερα οι καταθέσεις μαθητών που ήταν μέλη των 15μελών συμβουλίων, για τις καταλήψεις που έγιναν πέρσι στα σχολεία της περιοχής. Συνολικά έχουν κληθεί να καταθέσουν 72 μαθητές και μαθήτριες, ενώ οι εκπρόσωποι των καθηγητών και τοπικών φορέων με δηλώσεις τους καταδικάζουν κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης της διαμαρτυρίας των μαθητών.

 
Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com

Βρέθηκε φρούτο με το πιο έντονο μπλε στη φύση

Οι ερευνητές προσδοκούν να εμπνευστούν για να δημιουργήσουν νέα μη τοξικά νανο-υλικά με "δομικό" χρώμα 


Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα μικροσκοπικό αφρικανικό φυτό που τα μικρά σφαιρικά φρούτα του, παρόλο που δεν διαθέτουν χρωστικές ουσίες, έχουν το πιο λαμπερό μεταλλικό μπλε χρώμα που έχει ποτέ εντοπιστεί στη φύση. Μάλιστα, επειδή το χρώμα δεν βασίζεται σε χρωστικές ουσίες κι έτσι δεν ξεθωριάζει με το πέρασμα του χρόνου, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ανακάλυψή τους θα μπορούσε να έχει διάφορες πρακτικές βιομηχανικές εφαρμογές στο μέλλον.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, με επικεφαλής τη φυσικό Σίλβια Βινιολίνι και τη βιολόγο Μπέβερλι Γκλόβερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, το «Science», το «Nature» και το «New Scientist», ανέφεραν ότι το υποσαχάριο φυτό Pollia condensata δημιουργεί το ιριδίζον μεταλλικό χρώμα των φρούτων του (που δεν είναι ούτε νόστιμοι, ούτε θρεπτικοί) χάρη στην αλληλεπίδραση ανάμεσα στο φως και στη φλούδα, η οποία περιέχει διαδοχικά στρώματα μικροσκοπικών ραβδόμορφων ινών κυτταρίνης.

Οι ίνες αυτές είναι διατεταγμένες ασυμμετρικά, σαν σπειροειδείς σκάλες, σε ελαφρώς διαφορετικά διαστήματα μεταξύ τους. Ανάλογα με τη διαφορετική απόστασή τους, αντανακλούν διαφορετικά μήκη κύματος, άρα και διαφορετικά χρώματα από το φως που πέφτει πάνω τους. Κατά κύριο λόγο αντανακλούν το μπλε φως (εξ ου και το βασικό χρώμα των φρούτων), όμως παράλληλα αντανακλούν και άλλα διαφορετικά τμήματα του φάσματος του ορατού φωτός, όπως το κόκκινο και το πράσινο. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια φωτεινή ιριδίζουσα μεταλλική χρωματική αίσθηση ουράνιου τόξου με χρωματικούς κόκκους, που σε ένα βαθμό θυμίζει τους πίνακες των γάλλων πουαντιλιστών ζωγράφων του 19ου αιώνα, όπως ο Σερά.

Μολονότι ορισμένα είδη του ζωικού βασιλείου όπως οι πεταλούδες, τα σκαθάρια και τα παγώνια διαθέτουν τέτοια ιριδίζοντα χρώματα, χωρίς να έχουν χρωστικές ουσίες στο δέρμα τους, κάτι ανάλογο ήταν άγνωστο έως τώρα στα φυτά. Σύμφωνα με τη Μπέβερλι Γκλόβερ, η ανακάλυψη του εν λόγω ασυνήθιστου φυτού αποτελεί ένα όμορφο παράδειγμα συγκλίνουσας εξέλιξης ανάμεσα στα ζώα και τα φυτά. Το χρώμα του Pollia condensate είναι πιθανό ότι έχει αναπτυχθεί εξελικτικά για να προσελκύει πουλιά και έντομα, τα οποία μετά θα διασπείρουν τους σπόρους του στη φύση.

Το χρώμα που παράγεται από τη δομή της επιδερμίδας ή της φλούδας, λέγεται «δομικό» και παραμένει έντονο πολύ καιρό μετά την πτώση του φρούτου από το φυτό, αντίθετα με τα συνήθη οργανικά χρώματα που ξεθωριάζουν στα συνήθη φυτά. Δείγματα του φυτού Pollia condensata από το 19ο αιώνα έχουν εξίσου λαμπερό χρώμα με σημερινά φρέσκα φρούτα. Το δομικό χρώμα, σύμφωνα με τη Βινιολίνι, είναι δέκα φορές πιο λαμπερό από τα χρώματα των κοινών χρωστικών ουσιών.

Οι ερευνητές προσδοκούν να εμπνευστούν από το παράδειγμα της φύσης και να χρησιμοποιήσουν τη φθηνή κυτταρίνη των φυτών για να δημιουργήσουν νέα μη τοξικά νανο-υλικά με «δομικό» χρώμα, που δεν θα ξεθωριάζουν και θα έχουν διάφορες βιομηχανικές εφαρμογές, ως χρωστικές ουσίες τροφίμων, στα καλλυντικά, στη βιομηχανία χαρτιού, στα χαρακτηριστικά ασφαλείας των χαρτονομισμάτων κ.α. Ήδη εταιρίες όπως η L’Oreal και η BMW έχουν δείξει ενδιαφέρον για τέτοια δομικά λαμπερά χρώματα.


Περισσότερες επιστημονικές ειδήσεις: http://lpyrgos-science.blogspot.com  

Θεσσαλονίκη: Νέα γραμμή του ΟΑΣΘ το 68 ως ένδειξη τιμής


Νέα γραμμή εγκαινίασε ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) στα πλαίσια εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της. Η νέα γραμμή πραγματοποιείται ανά ώρα από δύο λεωφορεία και θα εκτελείται μέχρι το τέλος του χρόνου. Η αφετηρία της βρίσκεται στην Εγνατία οδό στο ύψος του αγάλματος του Ελ. Βενιζέλου και καταλήγει στο χωριό Γέφυρα, όπου έγιναν οι διαπραγματεύσεις για την παράδοση της πόλης από τους Τούρκους. «Συνεργαστήκαμε με τον καθηγητή του ΑΠΘ Αριστοτέλη Νανιόπουλο και τον διοικητή του πολεμικού μουσείου Θεσσαλονίκης και θέσαμε σε λειτουργία τη συγκεκριμένη γραμμή ως ένδειξη τιμής στην πόλη», σημειώνει ο πρόεδρος του οργανισμού Χρήστος Στεφανίδης.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr/   

Θεσσαλονίκη: Χωρίς προβλήματα οι αγιασμοί για τη νέα σχολική χρονιά


Κανονικά πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός στα σχολεία της Θεσσαλονίκης για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ενόψει των αυριανών κινητοποιήσεων και απεργιών δασκάλων και καθηγητών που κήρυξαν τα πανελλήνια συνδικαλιστικά τους όργανα.

Ο περιφερειακός διευθυντής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κεντρικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρτσιώτης, παρέστη σε αγιασμούς σε πέντε σχολεία στο κέντρο της πόλης, από όπου ανέφερε ότι η νέα σχολική χρονιά βρίσκει τους εκπαιδευτικούς στις θέσεις τους με ελάχιστα κενά στο μάθημα της πληροφορικής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που όμως θα καλυφθούν άμεσα, αλλά και με όλους τους τίτλους βιβλίων μοιρασμένους σε όλους τους μαθητές.

Διαμαρτυρία, πάντως, πραγματοποίησε η Ένωση Συλλόγων Γονέων του δήμου Χορτιάτη στα δύο δημοτικά, στο γυμνάσιο και στο λύκειο, όπου ανάρτησε πανώ και χαρακτήρισε «ανεπιθύμητους» τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής στους αγιασμούς, ζητώντας την άμεση έναρξη των εργασιών για την αποπεράτωση του νέου σχολικού συγκροτήματος στα Μπουλουβάνια, που θα βάλει τέλος στη χρήση κοντέινερς αντί σχολικών αιθουσών.

Οι δάσκαλοι προχώρησαν σε δίωρο συμβολικό αποκλεισμό των διευθύνσεων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ανατολικής και δυτικής Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με στοιχεία των διδασκαλικών συλλόγων τα σχολεία της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης είναι καλυμμένα σε δασκάλους και νηπιαγωγούς, ωστόσο, κενά παρατηρούνται σε ειδικότητες τόσο στα αναμορφωμένα προγράμματα του νέου σχολείου όσο και στα ολοήμερα.

Οι δάσκαλοι κατήγγειλαν, εξάλλου, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των σχολείων ξεκινά τη νέα σχολική χρονιά με υπερχρεωμένες σχολικές επιτροπές από τις περσινές δαπάνες, που αντιστοιχούν περίπου τα 1.000 – 1.500 ευρώ στην καθεμία, επισημαίνοντας ότι το γεγονός αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων, που ενδεχομένως δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του χειμώνα. Αύριο, δάσκαλοι και καθηγητές θα
πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο άγαλμα του Βενιζέλου, στις 12.30, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΔΟΕ και της τρίωρης στάσης εργασίας της ΟΛΜΕ.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν καθηγητές, ειδικό επιστημονικό προσωπικό, διοικητικοί και εργολαβικοί υπάλληλοι του Αριστοτελείου πανεπιστημίου, μπροστά στο κτίριο διοίκησης, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξε για αύριο ο Ενιαίος Σύλλογος μελών ΔΕΠ, διαμαρτυρόμενος για τις περικοπές στις αποδοχές τους έως και 30%. Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, προκειμένου να παραδώσουν στον υπουργό ψήφισμα με τις θέσεις τους.

Αποχή από τις εξετάσεις αυτής της εβδομάδας (12-14/9) αποφάσισαν οι καθηγητές του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, σε συνέλευσή τους, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ.


Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr/   

Επιστροφή 103 λαθρομεταναστών στη χώρα τους


Στην πατρίδα τους επιστρέφουν άλλοι 103 παράνομοι μετανάστες από το Πακιστάν στο πλαίσιο επιχείρησης από το τμήμα Απελάσεων της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής σε συνεργασία με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Σε βάρος τους είχαν εκδοθεί αποφάσεις επιστροφής για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Η επιστροφή των αλλοδαπών υπηκόων Πακιστάν θα πραγματοποιηθεί με ειδική πτήση «charter» και συγκεκριμένα οι 88 από αυτούς θα αναχωρήσουν από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ οι άλλοι δεκαπέντε από το αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος», με προορισμούς το Ισλαμαμπάντ και τη Λαχώρη.

Οι επιχειρήσεις επιστροφής αλλοδαπών στη χώρα τους γίνονται στο πλαίσιο των ενεργειών για την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης και το κόστος τους καλύπτεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφών.


Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Γερμανία: Νεοναζί επιτέθηκαν σε Έλληνες μετανάστες


Δυο Ελληνες μετανάστες στην Bεστφαλία, 35 και 51 ετών έπεσαν θύματα ρατσιστικής βίας από νεαρούς νεοναζί. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι δύο Έλληνες μετανάστες πουλούσαν εφημερίδες στους δρόμους της πόλης όταν περικυκλώθηκαν από ομάδα νεαρών ακροδεξιών οι οποίοι τους ζήτησαν να τους δείξουν αν έχουν άδεια να πουλάνε εφημερίδες. Η ομάδα των νεαρών μελών του κόμματος NDP στη συνέχεια ξυλοκόπησε τους δύο Έλληνες κατηγορώντας τους πως πούλαγαν παράνομα εφημερίδες προκαλώντας νέες ανησυχίες στην κοινότητα των μεταναστών μιας και το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα κρούσματα ρατσιστικών επιθέσεων από νεοναζί.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Σύνταξη στα... 67 θέλει η τρόικα

Οι παρενέργειες της ύφεσης και των απολύσεων στο Δημόσιο


Περισσότερα χρόνια δουλειάς για να πάρει κανείς σύνταξη, είναι η «συνταγή» της τρόικας για να περιορίσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη του κράτους τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, την τρόικα και το οικονομικό επιτελείο απασχολεί έντονα η επιβάρυνση που προκαλούν στον κρατικό προϋπολογισμό το κύμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, σε συνδυασμό με την υψηλή ανεργία και την έλλειψη ασφαλιστικών και φορολογικών προσόδων.

Για το λόγο αυτό, μια από τις προτάσεις που έχουν ακουστεί και φαίνεται να απασχολεί εσχάτως τις συζητήσεις που γίνονται στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με την τρόικα, είναι και η αύξηση το χρόνου ασφάλισης ή ακόμα και των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση.

Σήμερα είναι η κρίσιμη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα. Το υπουργείο που θεωρεί ότι θα πάρει καλό βαθμό για την εφαρμογή των μέτρων , θα αποφύγει όσο μπορεί νέο μέτωπο στα εργασιακά και θα επισημάνει στην τρόικα πως θα πρέπει να αποφευχθεί το άνοιγμα νέων θεμάτων έως ότου «απορροφηθούν» από την αγορά εργασίας οι μεγάλες αλλαγές της άνοιξης με τις μειώσεις των μισθών και την κατάργηση της μετενέργειας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις θα απαιτηθεί διάστημα ενός έτους για να γενικευτεί η εφαρμογή των νόμων.

Οι επόμενες μέρες και εβδομάδες μπορεί να είναι καθοριστικές για την τύχη ενός τέτοιου μέτρου που πάντως δεν έχει τεθεί ακόμα επισήμως ή ατύπως στους πολιτικούς αρχηγούς.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών πάντως που είναι σε θέση να γνωρίζουν λένε πως τέθηκε ήδη θέμα, είτε να καταργηθεί η συνταξιοδότηση με 15ετία ώστε να απαιτούνται 6000 ένσημα (20 χρόνια ασφάλισης) αντί 4500 που ισχύει τώρα, είτε και να περικοπούν δραστικά οι πρόωρης συντάξεις, ώστε να επιστρέψουν τα όρια ηλικίας που ίσχυαν παλιά για την παροχή πλήρους σύνταξης σε όλους ανεξαιρέτως, στα 65 για τους άνδρες και στα 60 για τις γυναίκες. Στις συνομιλίες τους άλλωστε οι απεσταλμένοι της τρόικα "δείχνουν" και το παράδειγμα της Γερμανίας που αύξησε εδώ και χρόνια τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ακόμα και αν ανακύπτουν νομικά ζητήματα, οι τεχνοκράτες της τρόικα διαβλέπουν πως το δημόσιο δεν θα μπορέσει να αντέξει τις αυξημένες δαπάνες συνταξιοδότησης των δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων του που μαζικά υποβάλλουν αιτήσεις για να κατοχυρώσουν σύνταξη από τώρα. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα (μισθωτοί κι αυτοαπασχολούμενοι) που ασκούν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα επειδή δε βρίσκουν δουλειά.

Από τις συζητήσεις αυτές διαφαίνεται πως η τρόικα ευνοεί και μια νομοθετική αντιμετώπιση του φαινομένου, που θα αφήνει «στα κρύα του λουτρού» όσους βγαίνουν άρον-άρον στη σύνταξη από τώρα, για να μην μείνουν χωρίς εισόδημα ως … «έφεδροι» συνταξιούχοι του δημοσίου τα επόμενα χρόνια.

Το θέμα βεβαίως θα αντιμετωπιστεί με πολιτική απόφαση, εάν και εφόσον τεθεί τελικώς στην κρίση του Συμβουλίου Αρχηγών των κομμάτων της συγκυβέρνησης. Είναι δηλωτικό όμως της δημοσιονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα και της βαριάς ατμόσφαιρας που επικρατεί στις διαβουλεύσεις για το δημοσιονομικό μέλλον της χώρας.

Υπό τις κρατούσες συνθήκες άλλωστε, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, ούτε ο ιδιωτικός τομέας θα μπορούσε να στηρίξει τις «στρατιές» των …απλήρωτων συνταξιούχων που θα αναζητούν εργασία και εισόδημα στην αγορά.


Ψάχνουν "αντίμετρα"

Πριν φτάσουν εκεί τα πράγματα όμως, στο οικονομικό επιτελείο «καίγονται» να βρουν τρόπους και να πείσουν την τρόικα πως έχουν εναλλακτικό σχέδιο και μπορούν με άλλα μέτρα να αποφύγουν τις πιο σκληρές λύσεις και περικοπές. Μέχρι πολύ αργά το βράδυ χθες έμεναν αναμμένα τα φώτα στον 6ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών όπου παρέμενε ο κ. Στουρνάρας και οι επιτελείς του είχαν πολύωρες συσκέψεις, σε μια προσπάθεια να ετοιμάσουν και να παραδώσουν στην τρόικα ένα αναλυτικό σχέδιο με επεξηγήσεις των κυβερνητικών απόψεων τις οποίες αμφισβητούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα αμφισβητεί ως τώρα μέτρα ύψους 6 δισ. ευρώ (από τα 11,9 δισ. που απαιτούνται), ενώ απορρίπτει τελείως τα μισά εξ αυτών. Οι επικεφαλής της τρόικα θα συναντηθούν εκ νέου με τον Γιάννη Στουρνάρα αύριο στις 4 το απόγευμα, ενώ θα ταξιδεύσουν μαζί με τον υπουργό Οικονομικών στη Λευκωσία την Παρασκευή, όπου συνεδριάζει την προσεχή το Eurogroup.

Ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να παρουσιάσει στο Eurogroup το σχέδιο με τα μέτρα που θα συζητήσουν την Πέμπτη οι πολιτικοί αρχηγοί, ακόμη και εάν δεν επιτευχθεί έως τότε πλήρης συμφωνία. Το άτυπο Eurogroup θα συνέλθει υπό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τη συμμετοχή του αρμόδιου Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν και του εκπροσώπου της Κομισιόν στην τρόικα Ματίας Μορς που θα δίνει απαντήσεις και στις απορίες ή ενστάσεις των εκπροσώπων άλλων κρατών-μελών για το σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης στη χώρα μας. 


Πηγή: protothema.gr

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Γερμανία: Αύριο η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τον ΕΜΣ


Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας επιβεβαίωσε ότι θα ανακοινώσει αύριο την απόφασή του ως προς την επικύρωση της σύστασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Με την απόφαση αυτή απορρίπτεται η τελευταίας στιγμής προσφυγή του βαυαρού ευρωσκεπτικιστή βουλευτή, Πέτερ Γκαουβάιλερ, σύμφωνα με την οποία η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αγορά κρατικών τίτλων χρέους "δημιουργεί μία τελείως νέα κατάσταση" που δικαιολογεί την αναβολή της ανακοίνωση των δικαστών της Καρλσρούης.

Οι οκτώ σοφοί θα αποφανθούν αύριο εάν ο πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας, Γιοακίμ Γκάουκ, μπορεί ή όχι να επικυρώσει τους νόμους για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Σύμφωνο Σταθερότητας που έχουν ψηφισθεί από τη γερμανική Βουλή στα μέσα Ιουλίου. Η γερμανική πολιτική ηγεσία και οι πολιτικοί αναλυτές αναμένουν ότι το δικαστήριο της Καρλσρούης θα δώσει την έγκρισή του για την επικύρωση.


Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν τίθεται θέμα εκλογών


Να μην θέσει ευθέως θέμα εκλογών αποφάσισε ο ΣΥΡΙΖΑ σε σύσκεψη της ηγετικής του ομάδας, αφού εκτιμά ότι είναι πολύ μικρό το διάστημα που έχει περάσει από τις προηγούμενες – και μάλιστα διπλές – κάλπες.

Η Κουμουνδούρου θα θέτει το επόμενο διάστημα εμμέσως το θέμα των εκλογών αφού θα ζητά να μην ψηφιστούν τα μέτρα και να μην εφαρμοστεί, αλλά να ανατραπεί, η κυβερνητική πολιτική. «Δεν ζητάμε τώρα εκλογές, αλλά εργαζόμαστε να δημιουργηθούν οι όροι για να πέσει η κυβέρνηση» αναφέρει χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, εκτιμούν ότι τα μέτρα θα περάσουν, με μικρές απώλειες, εκτός και αν υπάρξουν μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις που θα φοβίσουν τους βουλευτές της πλειοψηφίας. Η συγκέντρωση στη ΔΕΘ, πάντως, δεν είχε τον αναμενόμενο όγκο, με την Κουμουνδούρου να ρίχνει πλέον όλο της το βάρος στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα το επόμενο Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ. Το θέμα των εκλογών θα ξανασυζητηθεί αρχές του έτους, με πολλούς από εκείνους που υποστήριζαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να κερδίσει την προηγούμενη αναμέτρηση να υποστηρίζουν και τώρα ότι τακτική της ηγεσίας του είναι τα κάστανα από τη φωτιά να επιχειρήσει να βγάλει η κυβέρνηση Σαμαρά.

Πηγή: real.gr


Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: «Η γεωργική παραγωγή στην εποχή της γονιδιωματικής τεχνολογίας» στη ΔΕΘ


Στο πλαίσιο του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας και του έργου “AGRI-GENO-TRANS”, που υλοποιούν το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, το Ινστιτούτο Εκθεσιακών Ερευνών και η Εθνική Ένωση «Ορεινού Γάλακτος» από το Σμόλιαν της Βουλγαρίας, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο οργανώνει την εκδήλωση με θέμα «Η γεωργική παραγωγή στην εποχή της γονιδιωματικής τεχνολογίας» με ομιλητή τον Δρ. Mαδέση Παναγιώτη, ερευνητή του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της 77ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στις 12/9/2012 και ώρα 16:00, στην αίθουσα D’ του συνεδριακού κέντρου “Νικόλαος Γερμανός” (στο περίπτερο 8 της ΔΕΘ).

Σκοπός του Έργου AGRI-GENO-TRANS είναι η διάδοση της τεχνογνωσίας που παράγεται από το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών στην Θεσσαλονίκη και η διάχυση της γνώσης στην διασυνοριακή περιοχή συνεργασίας μέσα από μία σειρά δράσεων μεταφοράς καινοτόμων τεχνολογιών. Βασικό αντικείμενο του έργου αποτελεί η εφαρμογή της σύγχρονης γονιδιωματικής που πηγάζει μετά την πλήρη αλληλούχιση του συνόλου του DNA πολλών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων και των οικόσιτων ζώων καθώς και στα παραγόμενα από αυτά γαλακτοκομικά προϊόντα και στην παραγωγή γάλακτος.

Μπορείτε να επισκεφτείτε την ηλεκτρονική σελίδα του έργου (http://agri-geno-trans.eu) για περισσότερες πληροφορίες.


Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr/  

Στο υπουργείο Εργασίας σήμερα η τρόικα


Συνάντηση θα πραγματοποιήσει σήμερα στη 1 μετά το μεσημέρι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με τους επικεφαλής της τρόικας, ενώ την Τετάρτη 19 του μηνός αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση με τον επικεφαλής της Task Force, Χορστ Ράιχενμπαχ.

Στη συνάντηση με την τρόικα αναμένεται να εξετασθούν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας για την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί και τα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν ληφθεί. Για το σκοπό αυτό άλλωστε, οι εκπρόσωποι του τεχνικού κλιμακίου είχαν κατά τις προηγούμενες ημέρες αλλεπάλληλες συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου και διοικητικούς παράγοντες.

Αναμένεται να τεθούν, επίσης, γενικότερα θέματα των εργασιακών σχέσεων και τα σενάρια περικοπών σε ασφαλιστικές παροχές και προνοιακά επιδόματα.

Ο υπουργός Εργασίας έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο νέας μείωσης του βασικού μισθού με τον οποίο συνδέονται διάφορα επιδόματα και οι μισθολογικές ωριμάνσεις, έχει όμως αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο του επαναπροσδιορισμού του τρόπου με τον οποίο θα καθορίζεται το ύψος αυτού.

Η τρόικα, έχει θέσει κατ' επανάληψη το θέμα της συνολικής μείωσης του κόστους εργασίας, ενώ στην επιστολή στελεχών των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, προτείνεται η μείωση του προστατευτισμού στην ελληνική αγορά εργασίας, με την αποσύνδεση του χρόνου απασχόλησης από το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων, ώστε να δοθεί στις επιχειρήσεις η δυνατότητα, να ρυθμίζουν οι ίδιες τα θέματα απασχόλησης του προσωπικού με βάση τις ανάγκες τους.


Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Φορολογική αμνηστία εξετάζει να παράσχει η κυβέρνηση


«Φορολογική αμνηστία» σε όσους φορολογούμενους απέκρυψαν εισοδήματα μεγάλου ύψους, σε όσους φυγάδευσαν στο εξωτερικό κεφάλαια τα οποία δεν δήλωσαν στην Εφορία, καθώς και σε όσους απέκτησαν με «μαύρο» χρήμα ακίνητα, μετοχές, ομόλογα, χρυσό και άλλα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας, μελετά να παράσχει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις, όσοι έχουν ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, χρυσό, κοσμήματα μεγάλης αξίας, έργα τέχνης, κεφάλαια κατατεθειμένα σε τράπεζες της Ελλάδας ή του εξωτερικού ή κεφάλαια τοποθετημένα σε μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια και άλλες κινητές αξίες, εφόσον τα περιουσιακά αυτά στοιχεία ή κεφάλαια προήλθαν από εισοδήματα ή έσοδα μη δηλωθέντα στις ελληνικές φορολογικές αρχές κατά τα προηγούμενα έτη, θα μπορούν να τα δηλώσουν εκ των υστέρων, χωρίς να καταβάλουν πρόσθετους φόρους και πρόστιμα και με απαλλαγή από κάθε άλλη διοικητική ή ποινική κύρωση για φοροδιαφυγή.

Στην αξία των περιουσιακών στοιχείων ή των κεφαλαίων που θα δηλωθούν, θα επιβληθεί ένας αυτοτελής φόρος με συντελεστή πολύ χαμηλό (συζητείται να κυμαίνεται στην περιοχή του 5%). Αντίθετα, οι φορολογούμενοι που θα αρνηθούν να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση, θα αντιμετωπίσουν τους νέου τύπου ελέγχους που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, ενώ θα φορολογηθούν με έως και 45% επί της αξίας των περιουσιακών στοιχείων ή των κεφαλαίων.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιδιώκει υπό την αίρεση της σύμφωνης γνώμης της τρόικας, να ενεργοποιήσει τη ρύθμιση άμεσα και σε κάθε περίπτωση πριν από το 2013.


Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Χρήματα από το ΕΣΠΑ για μνημεία και μουσεία στο Αιγαίο


Το Κάστρο της Λέσβου, το αρχαιολογικό μουσείο Αγίου Κήρυκου στην Ικαρία, το Ευπαλίνειο Υδραγωγείο στη Σάμο, ο ναός Αγίου Γεωργίου στα Ψαρά, το αρχαίο θέατρο της Μήλου, το αρχαιολογικό μουσείο στην Κω και ένας αρχαίος οικισμός στο Αγαθονήσι είναι μερικές από τις αρχαιολογικές θέσεις και τα μουσεία του Αιγαίου που θα ευεργετηθούν από το ΕΣΠΑ.

Το αργότερο έως το 2015, 55 εκατομμύρια ευρώ θα εισρεύσουν από τα προγράμματα των περιφερειών για το ΕΣΠΑ τα οποία, όπως και τα προηγούμενα (Β΄ και Γ΄ ΚΠΣ) αναμένονται να εκτελεστούν από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με επιτυχία, τόσο από άποψη χρονοδιαγραμμάτων όσο και απορροφητικότητας.

Στο Βόρειο Αιγαίο ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ανέρχεται σε 24,4 εκατ. ευρώ. Στη Λέσβο θα πραγματοποιηθούν -μεταξύ άλλων έργων- η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Μυτιλήνης (2,8 εκατ. ευρώ), η επισκευή και ο εκσυγχρονισμός του Μουσείου - Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη - Τεριάντ (2 εκατ. ευρώ), η αποκατάσταση των μνημείων στο Κάστρο της Μυτιλήνης (2,3 εκατ. ευρώ), καθώς και η προστασία και η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Ιερού της Κλοπεδής Λέσβου (1,2 εκατ. ευρώ).

Στη Σάμο, εκτός από την αποκατάσταση και την ανάδειξη του Ευπαλίνειου Υδραγωγείου (5,5 εκατ. ευρώ), θα διαμορφωθεί και θα αναδειχθεί ο αρχαιολογικός χώρος στο κέντρο της αρχαίας πόλης της Σάμου (800.000 ευρώ), στη Χίο θα στερεωθεί τμήμα του τείχους του Φρουρίου (2 εκατ. ευρώ), καθώς και το μιναρέ του Μετζητιέ Τζαμιού (600.000 ευρώ), στη δε Λήμνο αναμένεται να αποκατασταθεί και να αναδειχθεί το διατηρητέο χαμάμ στη Μήθυμνα (1 εκατ. ευρώ), το διατηρητέο κτίριο στη Μύρινα (πρώην οικία Σαχτούρη, 600.000 ευρώ), καθώς και ο Άγιος Γεώργιος στο Ρεπανίδι του Μούδρου (880.000 ευρώ).

Τα αρχαιολογικά έργα που θα γίνουν στο Νότιο Αιγαίο θα απορροφήσουν περίπου 31 εκατ. ευρώ.


Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

«Πόλεμος» Δένδια – Χρυσής Αυγής


Σκληραίνει τη στάση της η κυβέρνηση απέναντι στις επιθέσεις βουλευτών και υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής κατά μικροπωλητών σε Ραφήνα και Μεσολόγγι.

Μετά από εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη να διερευνηθεί πλήρως το περιστατικό στη Ραφήνα, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ έθεσε σε διαθεσιμότητα την διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ραφήνας και διενεργεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Την ίδια στιγμή με απόφαση του αρχηγείου της ΕΛΑΣ αφαιρέθηκαν από τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής οι αστυνομικοί που είχαν διατεθεί για τη φύλαξη τους, εκτός από όσους φρουρούν τα κεντρικά γραφεία και τον γενικό γραμματέα του κόμματος.

Με ανάρτηση του στο twitter ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε ότι «τάγματα εφόδου» δεν θα γίνουν ανεκτά. «Δημοκρατία και τάγματα εφόδου δεν συμβαδίζουν. Μόνο η Ελληνική Αστυνομία είναι αρμόδια για την εφαρμογή του νόμου και της ασφάλειας στη χώρα. Οποιοσδήποτε επιχειρεί να την υποκαταστήσει θα αντιμετωπίζει τις νόμιμες συνέπειες. Ο νόμος εφαρμόζεται απαρεγκλίτως προς κάθε κατεύθυνση. Σε κράτος ευνομούμενο δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή» ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ, τόνισε πως θα τηρηθεί ο νόμος. «Αν η ελληνική κοινωνία επιτρέψει αυτές τις συμπεριφορές, θα πάμε σε μία ζούγκλα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, παρήγγειλε στους προϊσταμένους των Εισαγγελιών Πρωτοδικών της Αθήνας και του Μεσολογγίου να επισπεύσουν το ταχύτερο την προανάκριση για τα επεισόδια. Ο εισαγγελέας ζήτησε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι δικογραφίες και να διαβιβαστούν στη Βουλή τα αιτήματα άρσης της βουλευτικής ασυλίας, σε περίπτωση που αποδειχθεί εμπλοκή βουλευτών σε παράνομες ενέργειες.

Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης σε συνέντευξη του στη ΝΕΤ είπε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη να ελέγχει εάν ένα προϊόν είναι νόμιμο ή όχι. «Δεν φιλοδοξούμε να γίνουμε αστυνομία στη θέση της αστυνομίας», ανέφερε ο Ηλίας Κασιδιάρης και συνέχισε «Δεν τίθεται θέμα αντιποιήσεως αρχής όπως λένε αυτοί οι αστοιχείωτοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Κάθε Έλληνας πολίτης έχει το δικαίωμα να ρωτήσει εάν ένα προϊόν προς πώληση είναι νόμιμο ή είναι προϊόν λαθρεμπορίου».

«Θα απαιτήσουμε να παταχθεί η παρανομία ακόμη και εάν αυτή αφορά Έλληνες», κατέληξε ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής.


Με εξώδικο απάντησε η Χρυσή Αυγή

Οι αποφάσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛΑΣ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Χρυσής Αυγής που απάντησε με εξώδικο κατά του αρχηγού της ΕΛΑΣ, Νικόλαου Παπαγιαννόπουλου.

Στην εξώδικη δήλωση η Χρυσή Αυγή ζητά να ληφθούν «όλα τα μέτρα που θα αποκαταστήσουν τη διαταραχθείσα νομιμότητα από την αυθαίρετη πρωτοβουλία του αρχηγού της ΕΛΑΣ για τον έλεγχο που υφίστανται τα μέλη μας στα κεντρικά γραφεία του κόμματος».

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com