Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Αποζημίωση 90.000 ευρώ για ιατρικό λάθος


Αποζημίωση ύψους 90.000 ευρώ υποχρεώνεται να καταβάλει το νοσοκομείο «Παπανικολάου» για λάθη και παραλείψεις γιατρών κατά τη διάρκεια επέμβασης θυρεοειδεκτομής σε 57χρονη γυναίκα, η οποία υπέστη μόνιμη βλάβη στις φωνητικές χορδές.

Η ίδια στην αγωγή που υπέβαλε υποστηρίζει ότι το 1993 διαγνώστηκε για πρώτη φορά ότι πάσχει από θυρεοειδή και το 1997 υποβλήθηκε σε επέμβαση σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Τιφλίδας. Τότε της αφαιρέθηκε ο θυρεοειδής αδένας εκτός έξι γραμμαρίων αυτού, με σκοπό ο αδένας να λειτουργήσει φυσιολογικά στο μέλλον. Το 2006 και ενώ η γυναίκα βρισκόταν στην Ελλάδα, ο υπολειμματικός αδένας άρχισε να διογκώνεται και έπειτα από ιατρική διάγνωση της συστήθηκε η χειρουργική αφαίρεσή του. Οπως αναφέρει η 57χρονη, από τις ενέργειες των γιατρών που ακολούθησαν υπέστη μόνιμες βλάβες στην υγεία της, καθώς φέρει μόνιμη τραχειοστομία και δεν μπορεί να μιλήσει και να αναπνεύσει φυσιολογικά εξαιτίας της κάκωσης των φωνητικών της χορδών.

Το νοσοκομείο

Από την πλευρά του το νοσοκομείο υποστήριξε ότι πριν από τη χειρουργική επέμβαση η ασθενής ενημερώθηκε ως προς τις πιθανές επιπλοκές της θυρεοειδεκτομής, μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν και το ενδεχόμενο επηρεασμού του λαρυγγικού νεύρου. Ακόμη αναφέρει ότι υπήρχαν σοβαρές υπόνοιες για την ανάπτυξη καρκίνου και γι' αυτό κρίθηκε επιβεβλημένη η χειρουργική επέμβαση για την οποία έδωσε τη συγκατάθεσή της η ασθενής. Οι υπεύθυνοι του νοσκομείου αρνήθηκαν οποιαδήποτε παράλειψη ή λάθος των χειρουργών τόσο κατά την προετομασία όσο και κατά την πραγματοποίηση της επέμβασης. Επίσης αναφέρει ότι και η μετεγχειρητική αντιμετώπιση της γυναίκας ήταν η ενδεδειγμένη, καθώς οι προσπάθειες για τη βελτίωση της υγείας της είναι σύμφωνες με τη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία.

Το σκεπτικό

Ωστόσο το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου εκδικάστηκε η υπόθεση, έκρινε ότι η 57χρονη υπέστη προσβολή της υγείας της από την «παράνομη συμπεριφορά των γιατρών του νοσοκομείου». Το δικαστήριο για τον καθορισμό της αποζημίωσης συνεκτίμησε την υπέρμετρη ταλαιπωρία που υπέστη η γυναίκα με συνεχείς νοσηλείες και επεμβάσεις, τα συναισθήματα που της δημιούργησε η μόνιμη βλάβη της υγείας (ανασφάλεια - μειονεξία), τον αρνητικό αντίκτυπο της κατάστασης της υγείας της στις κοινωνικές επαφές λόγω της δυσχέρειας προφορικής επικοινωνίας, την ηλικία της (51 ετών) κατά την οποία υπέστη τη βλάβη.

Οπως αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου, είναι έκδηλη η ηθική βλάβη της 57χρονης, η οποία δικαιούται να λάβει αποζημίωση, εν όψει της βαρύτητας της σωματικής της αναπηρίας και των μηδενικών πιθανοτήτων βελτίωσης της υγείας της στο μέλλον.


Πηγή: agelioforos.gr

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου