Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Κυβέρνηση... δοσολόγων!

Εδώ και περίπου δυο χρόνια γινόμαστε σε σχεδόν καθημερινή βάση –υπάρχουν λίγα κενά διαστήματα– μάρτυρες ενός αξιοθρήνητου θεάματος. Μια μικρή ομάδα ατόμων που παριστάνουν τους κυβερνώντες και αυτοχρίζονται (ή μάλλον αυτοαποκαλούνται) «σωτήρες της Ελλάδας», περιφέρονται ανά την Ευρώπη, στα έδρανα του κοινοβουλίου και –συχνότερα από οπουδήποτε αλλού– στα παράθυρα των τηλεοπτικών καναλιών, κλαψουρίζοντας και ικετεύοντας ωσάν τους ναρκομανείς για την επόμενη δόση (τους).

Τα απίθανα αυτά ανθρωπάκια διαφόρων πολιτικών αποχρώσεων, με πολιτικό ανάστημα ορατό μόνο δια του… ηλεκτρονικού μικροσκοπίου, έχουν καταφέρει κάτι πρωτοφανές: να αναγάγουν την εξασφάλιση της δόσης σε μοναδική στρατηγική επιλογή της χώρας όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης. Μοιάζει απίστευτο, αλλά τη στιγμή που οι (ανέκαθεν χαρακτηριζόμενοι, ομολογουμένως, από μεθοδικότητα) Γερμανοί έχουν καταρτίσει «σχέδιο Α», «σχέδιο Β» και σίγουρα «σχέδιο Γ» ή και «σχέδιο Δ» για τη θωράκιση της οικονομίας τους απέναντι σε κάθε πιθανό ενδεχόμενο σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας, οι δικές μας κυβερνήσεις δεν έχουν καθίσει να σκεφτούν ούτε καν ως πιθανό ενδεχόμενο τι θα έπρεπε να πράξουν στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά και δεν έρθει η επόμενη δόση ή αν χρεοκοπήσει η χώρα και επίσημα παρά την εξασφάλιση της επόμενης δόσης (που είναι και το πιο πιθανό)! Δεν υπάρχει κανένα εναλλακτικό σχέδιο, καμία «Β» επιλογή, τίποτα απολύτως. Πέραν της δόσης, το χάος…

Είναι βέβαια χαρακτηριστικό της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτικών, τουλάχιστον από τις αρχές του 19ου αιώνα, δηλαδή πριν από την Επανάσταση του 1821, να περιμένουν καρτερικά τη βοήθεια και τη σωτηρία από έναν εξωτερικό παράγοντα, παρά να προσπαθούν μόνοι τους, με τις δικές τους δυνάμεις. Τότε, στις αρχές του 19ου αιώνα, η σωτηρία, λέγανε, θα έρθει από τους Άγγλους, τους Γάλλους τους Ρώσους («θα έρθει ο Μόσκοβος να φέρει το ασκέρι…»), αργότερα την περιμένανε από τους Βρετανούς, τους Αμερικανούς ή τους Σοβιετικούς, τώρα την αναμένουν από το ΔΝΤ, την ΕΕ ή την Μέρκελ! Στην ουσία δεν έχει αλλάξει τίποτα!

Θα μπορούσε εδώ κανείς να αντικρούσει λέγοντας ότι είναι κοινό χαρακτηριστικό των περισσότερων ανθρώπων να περιμένουν καρτερικά την εκπλήρωση του πεπρωμένου τους παρά να προσπαθούν να το αλλάξουν. Στην προκειμένη περίπτωση, τα αίτια είναι όμως λίγο πιο βαθιά. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι ίδιοι οι πολιτικοί μας, στην πλειοψηφία τους και παρά τις μεγαλόστομες δηλώσεις τους και τους λεονταρισμούς τους που προορίζονται για εσωτερική κατανάλωση, έχουν πλήρη επίγνωση της δικής τους ανικανότητας. Για αυτό το λόγο στρέφονται αποκλειστικά σε ξένες δυνάμεις. Γιατί ξέρουν ότι οι ίδιοι είναι παντελώς ανίκανοι να πράξουν το οτιδήποτε. Και μοιραία όταν στρέφεσαι σε άλλους και εξαρτάσαι από αυτούς, δεν μπορείς να σηκώσεις ανάστημα και είσαι αναγκασμένος να κάνεις ό,τι σου λένε!

Ωστόσο, όλα έχουν ένα όριο, και αυτό το όριο το έχουμε υπερβεί προ πολλού! Γιατί τα μικροσκοπικά αυτά ανθρωπάκια δεν διστάζουν να θυσιάσουν (το έχουν κάνει ήδη επανειλημμένα) στο βωμό της επόμενης δόσης –που θα εξασφαλίσει και στους ίδιους, όπως φρονούν, την παραμονή τους στην εξουσία για λίγους μήνες ακόμα– τη ζωή (μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά) και την αξιοπρέπεια, την ύπαρξη και την υπόσταση εκατομμυρίων ανθρώπων σε αυτή τη χώρα. Για να μη μιλήσουμε καν για το Σύνταγμα της Ελλάδας που το καταπατάνε, και για όλα τα εργασιακά κεκτημένα που αποκτήθηκαν με αγώνες και αίμα τον περασμένο αιώνα…

Δεν υπάρχει μέσο που να μην έχουν χρησιμοποιήσει οι «γίγαντες» αυτοί στην απεγνωσμένη τους προσπάθεια να εξασφαλίσουν την επόμενη δόση (τους) και να αναγκάσουν τους πολίτες να δεχτούν τα νέα μέτρα που αναγκαστικά τις συνοδεύουν και τα οποία γίνονται όλο και πιο σκληρά και αηδιαστικά: τρομοκρατία, εκβιασμοί, απειλές, ψεύδη και διάφορα άλλα που παραπέμπουν σε… εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου! Μέχρι στιγμής, τα έχουν καταφέρει. Τα νέα μέτρα όμως που συνοδεύουν τη δόση που «πρέπει» να πάρουμε «ειδάλλως θα χρεοκοπήσουμε» (θα χρεοκοπούσαμε τον Ιούλιο αν δεν την παίρναμε, μας είχαν πει, και τώρα έχουμε Νοέμβριο) είναι τόσο ισοπεδωτικά, ώστε αν εφαρμοστούν, θα χρειαστεί (έστω και αν αναιρεθούν μετά από λίγο) να περάσουν 4-5 δεκαετίες για να συνέλθει και να ορθοποδήσει ξανά η ελληνική κοινωνία. Και πόσο περισσότερο θα χρειαστεί για να ανακτηθούν εκ νέου όλα τα δικαιώματα που χάθηκαν υπέρ μιας δόσης…

Οι δόσεις σας μας καταστρέφουν, κύριοι. Πρέπει, λοιπόν, να αποτοξινωθούμε! Τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση; Τίποτα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΜΈΝΟ! Όλα είναι θέμα καθαρά πολιτικής βούλησης! Εξαρτάται από το τι θα πράξει η επόμενη κυβέρνηση για να τα αντιμετωπίσει. Αν δεν κάνει τίποτα, όπως εσείς, μοιραία θα έρθει μια βιβλική καταστροφή. Αν όμως προσπαθήσει να παλέψει, έχει την πρόθεση να σπάσει αυγά, να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο, να πατάξει τη φοροδιαφυγή, να δώσει ένα τέλος στην φοροασυλία της άρχουσας τάξης, να πάρει ουσιαστικά μέτρα που κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, να έχει ένα εφικτό μοντέλο ανάπτυξης και ανασύστασης της οικονομίας, να καταφέρει να δώσει στους ταλαιπωρημένους ανθρώπους ένα όραμα, τότε κάτι μπορεί να γίνει.

Μια τελευταία συμβουλή στους κυβερνώντες: αν θέλετε ειλικρινά να σώσετε την Ελλάδα, όπως κομπάζετε, τότε να φύγετε το ταχύτερο δυνατόν από την Ελλάδα!

Κ. Ν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου