Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Πλωτινόπολη: Η μεγαλύτερη ανασκαφή στο χώρο της Θράκης

Γεωμετρικά σχήματα και σύμβολα κυριαρχούν στο ψηφιδωτό δάπεδο του περίφημου τρικλινίου, που ήρθε να αναδείξει η αρχαιολογική σκαπάνη στο λόφο της Αγίας Πέτρας Διδυμοτείχου, που είναι πλέον ταυτισμένη με τη Ρωμαϊκή Πλωτινόπολη στην αρχαία Θράκη του 2ου μ.Χ. αιώνα.


 Σύμφωνα με τον επικεφαλής αρχαιολόγο Ματθαίο Κουτσουμανή στην τομή Ζ προς τα βόρεια της ανασκαφής αποκαλύφθηκε ψηφιδωτό δάπεδο και τμήματα τοιχογραφίας, η οποία χρονολογείται περί τα τέλη του 2ου με αρχές 3ου αιώνα. Η ανασκαφή συνεχίζεται με πιστώσεις του δήμου Διδυμοτείχου. Στη βόρεια πλευρά της κεντρικής παράστασης αποκαλύφθηκαν δυο βοηθητικά δάπεδα με γεωμετρικά σχήματα και πέλτες.

Η ανασκαφή συνεχίζεται δυτικά του τοίχου που εμφανίστηκε κατά μήκος της δυτικής παρειάς της τομής Ζ και θα προχωρήσει μέχρι το επίπεδο της κεντρικής παράστασης. Μέχρι σήμερα έχει αναδειχθεί το ανατολικό τμήμα του τρικλινίου, γύρω στα 70 τετραγωνικά, ενώ με την ολοκλήρωση των εργασιών θα αναδειχθεί η συνολική του έκταση που υπολογίζεται στα 130 με 140 τετραγωνικά μέτρα. Στο λόφο της Αγίας Πέτρας έχει ανασκαφεί έκταση 830 τετραγωνικών μέτρων κι όπως όλα δείχνουν αυτό είναι ένα μικρό μέρος του αρχαιολογικού χώρου που κρύβει στα σπλάχνα του ο λόφος που σιγά -σιγά μας αποκαλύπτει σπάνιας ομορφιάς αρχαιολογικούς θησαυρούς εκπέμποντας μηνύματα για ταχύτερη και ουσιαστικότερη υποστήριξη των ανασκαφικών εργασιών.
 
Μαζί με τον αρχαιολόγο Ματθαίο Κουτσουμανή συνεργάζονται οι: Έφη Παπαϊωάννου –αρχαιολόγος, Χρήστος Κεκές –αρχαιολόγος, Χρήστος Βασιλείου –εργατοτεχνίτης, Φώτης Καλιαλάκης, Γιώργος Κεμαλάκης, Αντώνης Καραπιπέρης, Ηλίας Καραπιπέρης και Δημήτρης Βαρσάμης. Ο αναπληρωτής καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης (Δ.Π.Θ.) Νίκος Λιανός έχει αναλάβει την αρχιτεκτονική αποτύπωση και τη μελέτη κατασκευής των στεγάστρων, ενώ ο συντηρητής Διονύσης Καπιζιώνης τη μελέτη αποκατάστασης του ψηφιδωτού.

  Η μελέτη νομισμάτων πρόκειται να μας δώσει πιο ακριβείς πληροφορίες για τη χρονολογία του κτιριακού συμπλέγματος και των αλλεπάλληλων φάσεων χρήσης και παρεμβάσεων.
Όλα συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι η Πλωτινόπολη βαθμιαία θα αναδειχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες ανασκαφές στο χώρο της Θράκης.


 Πηγή:παρατηρητής της Θράκης, Σταύρος Παπαθανάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου