Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 25,5% στη δημοσκόπηση της PULSE RC για την εφημερίδα «Το Ποντίκι». Ακολουθεί η ΝΔ με 22% (με αναγωγή επί των εγκύρων). Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής με ποσοστό 13%. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 7% (αλήθεια, τόσο μεγάλο ποσοστό;), όπως και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες , το ΚΚΕ 5,5% και η Δημοκρατική Αριστερά 4,5%. Μεγάλος είναι και ο αριθμός των αναποφάσιστων που φτάνει στο 9,5%.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία εξακολουθεί να διατηρεί προβάδισμα ο Σαμαράς έναντι του Τσίπρα, με τους δύο αρχηγούς να ενισχύονται κατά λίγο συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο: από το 25% στο 28% ο Σαμαράς, από το 21% στο 23% ο Τσίπρας. Αδυνατούν ωστόσο και οι δύο να πλησιάσουν τον... Κανένα (45%).

Η ικανοποίηση από τις επιλογές και πράξεις της κυβέρνησης στο σύνολο των ερωτηθέντων είναι ένα εξαιρετικά ασθενές δημοσκοπικό μέγεθος (μόλις 26%), με τη δυσαρέσκεια να βρίσκεται στο τεράστιο 71%. Η ικανοποιήση είναι αισθητά μικρότερη από την πρόθεση ψήφου με αναγωγή (33,5%) προς τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Η άσκηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει την ίδια ακριβώς δυσαρέσκεια με αυτήν που εκδηλώνεται προς την κυβέρνηση: 71%! Ικανοποιημένοι είναι οι δικοί του ψηφοφόροι του Ιουνίου (63%), αλλά η δυσαρέσκεια του 35% της ίδιας ομάδας είναι επίσης εντυπωσιακή.

Μία από τις κύριες υποσχέσεις εκ μέρους της κυβέρνησης (και όχι μόνον της νυν...) είναι ότι «αυτά τα μέτρα θα είναι τα τελευταία». Πόσοι την πιστεύουν; Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse RC, μόλις το 16% (12% «μάλλον ναι» και μόνο 4% «σίγουρα ναι»). Αντιθέτως, «σίγουρα όχι» το 59% και «μάλλον όχι» το 22%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου