Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΗΠΑ: Ο τυφώνας «σάρωσε» και τον… ΟΗΕ

Ο τυφώνας Σάντι προκάλεσε σημαντικές ζημιές στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι του Διεθνούς Οργανισμού. Όπως έγινε γνωστό, ο τυφώνας προκάλεσε πυρκαγιά και μια μεγάλη πλημμύρα στο υπόγειο του κτιρίου, το οποίο άνοιξε εκ νέου σήμερα αφού παρέμεινε κλειστό επί τρεις ημέρες.

Οι ισχυροί άνεμοι του Σάντι προκάλεσαν επίσης την αποκόλληση ενός πλαστικού καλύμματος που προστάτευε το θόλο του κτιρίου της Γενικής Συνέλευσης, όπου θα πρέπει να γίνουν επισκευές για τη στεγανοποιησή του. Να σημειωθεί ότι ο ΟΗΕ άρχισε πριν από αρκετούς μήνες την ανακαίνιση της έδρας του, οι εργασίες αυτές θα κοστίσουν δύο δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά.

Ο Σάντι ανάγκασε επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «μετακομίσει». Οι πρεσβευτές των δεκαπέντε μελών του Συμβουλίου χρειάστηκε να μετακινηθούν σε προσωρινές εγκαταστάσεις την Τετάρτη για να πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο αφιερωμένη στην ανανέωση της εντολής της Δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (AMISOM).

Την ίδια στιγμή, αυξάνεται ολοένα ο αριθμός των θυμάτων του τυφώνα. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, οι νεκροί μόνο στη Νέα Υόρκη ανέρχονται σε τουλάχιστον 40, ενώ σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ σε τουλάχιστον 98. στη Νέα Υόρκη τα περισσότερα θύματα έχασαν τη ζωή τους από πτώση δέντρων, από ηλεκτροπληξία ή πνίγηκαν όταν η πλημμύρα εισχώρησε στα χαμηλότερα σημεία της πόλης.

Το οικονομικό κόστος του Σάντι είναι ιλιγγιώδες. Η εταιρία Eqecat που ειδικεύεται στα μοντέλα για την εκτίμηση καταστροφών, υπολόγισε πως ο Σάντι προκάλεσε ως 20 δισ. δολάρια ασφαλισμένες ζημιές και 50 δισ. δολάρια οικονομικές ζημιές – ποσά διπλάσια από την προηγούμενη εκτίμησή της. Ο Σάντι αναμένεται ότι θα είναι η τέταρτη πιο δαπανηρή καταστροφή που έχει συμβεί ποτέ στις ΗΠΑ, μετά τον τυφώνα Κατρίνα το 2005, τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και τον τυφώνα Άντριου το 1992.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου