Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Θεσσαλονίκη: Με την Ελλάδα σε πρώτο πλάνο η 77η ΔΕΘ

Την Ελλάδα σε πρώτο πλάνο έχει η φετινή 77η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) η οποία θα εστιάσει τη θεματολογία της σε βασικά ζητήματα για την καθημερινότητα των Ελλήνων. Συγκεκριμένα, αφορούν φθηνές λύσεις θέρμανσης-ψύξης και τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας, την υγραεριοκίνηση, αλλά και τη γεωργία σε μια περίοδο που ολοένα και περισσότεροι Έλληνες επιστρέφουν σε αυτή αναζητώντας οικονομική διέξοδο.
Αναλυτικότερα, στο επίκεντρο της φετινής ΔΕΘ την οποία διοργανώνει η HELEXPO στις 8-16 Σεπτεμβρίου, βρίσκονται τα θεματικά αφιερώματα ENERGYLAND για την ενέργεια και DOMISIS για τις κατασκευές και τα δομικά υλικά. Οι εκθέτες στα συγκεκριμένα αφιερώματα που τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εκτιμάται ότι θα υπερβούν τους 100.
Πρακτικές και χειροπιαστές λύσεις σε όσους επιζητούν να μειώσουν το κόστος λειτουργίας του ΙΧ αυτοκινήτου τους θα προτείνουν στους επισκέπτες οι συμμετέχοντες στο αφιέρωμα AUTOLAND που περιλαμβάνει τα ειδικά σαλόνια CAR & GAS και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.
Όσον αφορά τη γεωργία, στα πλαίσια του θεματικού αφιερώματος FARMA FAIR θα παρουσιάζονται όλες οι σύγχρονες αντιλήψεις και πρακτικές για αυτήν, για την κτηνοτροφία, καθώς και οι νέες τεχνολογίες στη διαδικασία παραγωγής αγροτοδιατροφικών προϊόντων. Παράλληλα, οι νεαροί επισκέπτες της ΔΕΘ μπορούν να συμμετάσχουν σε δημιουργικά εργαστήρια με περιεχόμενο εμπνευσμένο από τις γεωργικές και τις κτηνοτροφικές δραστηριότητές.
Στο αφιέρωμα FARMA FAIR, επίσης, θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις προϊόντων και εξοπλισμών για την κτηνοτροφία, τη φυτική καλλιέργεια, τη μελισσοκομία, τη γαλακτοκομία, την ελαιοκομία, την καλλιέργεια σαλιγκαριών, καθώς και άλλων σύγχρονων καλλιεργειών και μεθόδων. Ακόμη, θα εκτίθενται αντιπροσωπευτικά ζώα σε φυσικό περιβάλλον από την ελληνική κτηνοτροφία, ενώ παρούσες θα είναι και εταιρείες του κλάδου με προϊόντα και υπηρεσίες για τα σύγχρονα αγροκτήματα.
Εκτός όμως από τα καθιερωμένα θεματικά αφιερώματα, η 77η ΔΕΘ εμπλουτίζεται φέτος και με νέα όπως το SPORTSWORLD με αντικείμενο τις δράσεις, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες αθλητισμού, το οποίο πλαισιώνεται από τουρνουά μίνι ποδοσφαίρου και μίνι καλαθοσφαίρισης.
Επιπλέον, για δεύτερη συνεχή χρονιά διοργανώνεται φέτος και το e-Gaming, το μεγαλύτερο αφιέρωμα στην ελληνική αγορά για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Το e-Gaming αποτελεί μια μοναδική διαδραστική έκθεση στην Ελλάδα όπου λαμβάνουν χώρα διαγωνισμοί στα καλύτερα βιντεοπαιχνίδια της χρονιάς, ενώ την όλη εξέλιξη παρακολουθούν και χιλιάδες άτομα διαδικτυακά.
Στο πλαίσιο της 77ης ΔΕΘ, επίσης, υλοποιούνται και τα αφιερώματα MODA CASA, GLOBAL EXCHANGE, INNOVATION & INVENTIONS, ΕΛΛΑΔΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, STATELAND και MUSIC EVENTS LIVE, με συναυλίες δημοφιλών Ελλήνων καλλιτεχνών.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

«Κούρεμα» στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων

Από τους δημόσιους υπαλλήλους, και μάλιστα αναδρομικά, ξεκινούν οι μειώσεις στα εφάπαξ. Τη νέα μείωση του ήδη μειωμένου κατά 20% εφάπαξ του Δημοσίου (Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων) κατά 22,63% ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης στους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ στη χτεσινή τους συνάντηση. Θα ακολουθήσει η περικοπή έως και 40% και σε άλλα ταμεία από το χώρο των ΔΕΚΟ αλλά και του ιδιωτικού τομέα, τα οποία χορηγούν μεγαλύτερο εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί.
Η μείωση στο ΤΠΔΥ αφορά και τις αιτήσεις που εκκρεμούν και για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί ακόμα εφάπαξ. Με τη νέα περικοπή οι δημόσιοι υπάλληλοι θα χάσουν έως 10.820 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία εκπαίδευσης και τα έτη υπηρεσίας.
Ο υπουργός ενημέρωσε το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ ότι ποσό 1,2 δισ. ευρώ από την επόμενη δόση της δανειακής σύμβασης θα διατεθεί για την άμεση αποπληρωμή του εφάπαξ των υπαλλήλων του Δημοσίου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, προϋπόθεση για την καταβολή αυτού του ποσού είναι η προσαρμογή του ύψους του εφάπαξ κατά το ποσοστό του αναλογιστικού ελλείμματος.
Αυτήν τη στιγμή στο ΤΠΔΥ είναι σε εκκρεμότητα 52.000 αιτήσεις για το εφάπαξ βοήθημα, ενώ 650 συνταξιούχοι έχουν πεθάνει πριν βγει η σχετική απόφαση! Το ΤΠΔΥ αναζητά δύο δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή να εκδίδεται το βοήθημα σε όσους υπέβαλαν αίτηση πριν από μία διετία. Σε περίπτωση που δεν αρθεί το αδιέξοδο, όσοι υποβάλουν τώρα τα χαρτιά τους, θα πάρουν το εφάπαξ μετά από επτά έτη!
Η ανακοίνωση για το νέο «κούρεμα» στο εφάπαξ προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ. Όπως δήλωσε ο πρόεδρός της, Κώστας Τσικρικάς, «η νέα μείωση στο εφάπαξ συνιστά αιτία πολέμου». Η ανώτατη δημοσιοϋπαλληλική οργάνωση ζητά από την κυβέρνηση «να σεβαστεί και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μη περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων και στο πλαίσιο -τουλάχιστον- της υπεσχημένης διαπραγμάτευσης των επαχθών όρων της δανειακής σύμβασης με την Τρόικα».
Σε περικοπές οδηγούνται όμως και τα ταμεία που καταβάλλουν μεγαλύτερο εφάπαξ (όχι μόνο στο Δημόσιο) σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί. Πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας. Ως γνωστόν, με βάση το νόμο 4046/12 του μνημονίου που έχει ψηφίσει η Βουλή, τα ποσά των εφάπαξ θα πρέπει να είναι πλήρως ανταποδοτικά σε σχέση με τις εισφορές που καταβάλλονται. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στα χέρια του ο υπουργός Εργασίας, από τους 37 τομείς ασφάλισης που χορηγούν εφάπαξ, οι 21 χορηγούν εφάπαξ μεγαλύτερα κατά 2% έως και 83%, σε σχέση πάντα με τις καταβαλλόμενες εισφορές. Υπάρχουν βέβαια και τομείς που χορηγούν εφάπαξ μικρότερο κατά 5% έως 126%.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε φάρμακο για την πρόληψη του AIDS!

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για την υγεία για πρώτη φορά ενέκριναν τη χρήση του φαρμάκου Truvada για την πρόληψη του ιού HIV (Human Immunodeficiency Virus), που προκαλεί το AIDS.
Το φάρμακο αυτό μπορούν να λάβουν όσοι βρίσκονται σε κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό του AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome) καθώς και εκείνοι που πρόκειται να έχουν σεξουαλική επαφή με άτομα φορείς του υιού, όπως δήλωσε η αρμόδια αμερικανική υπηρεσία FDA. Έρευνες έδειξαν ότι το Truvada μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον HIV κατά 73%.
Από την άλλη, ορισμένοι επαγγελματίες αλλά και ομάδες που δραστηριοποιούνται στις έρευνες κατά του HIV δεν συμφώνησαν με την έγκριση του. Υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με το γεγονός ότι ένα τέτοιο χάπι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, καθώς και ότι θα αρχίσουν να παίρνονται συχνότερα ρίσκα. Φοβούνται ακόμα ότι ιός θα μπορούσε να αναπτύξει περαιτέρω την ανθεκτικότητα του στα φάρμακα.
Σε δήλωσή της, η FDA τονίζει ότι το φάρμακο θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέρος ενός συνολικού σχεδίου πρόληψης του HIV, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης προφυλακτικών καθώς και τακτικών ελέγχων για την εμφάνιση του.
Τον Μάιο, μια συμβουλευτική ομάδα εμπειρογνωμόνων σε θέματα υγείας συνέστησε την έγκριση για το χάπι. Το Truvada, έχει ήδη λάβει την υποστήριξη του FDA εφόσον λαμβάνεται μαζί με αντιρετροϊκά φάρμακα από άτομα φορείς του υιού. Το συγκεκριμένο χάπι έχει εγκριθεί και από την Βρετανία αλλά για τη θεραπεία και όχι για την πρόληψη του HIV.

Περισσότερες επιστημονικές ειδήσεις: http://lpyrgos-science.blogspot.com

Συρία: Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις σε Δαμασκό και… Νέα Υόρκη!

Κλιμακώνονται όλο και πιο πολύ οι μάχες και οι συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει στη Συρία μεταξύ των ανταρτών και των υποστηρικτών του καθεστώτος του προέδρου της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ. Στη Δαμασκό διεξάγονται οι σφοδρότερες μάχες των τελευταίων 16 μηνών που διαρκεί η εξέγερση, και μόνο χθες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 250 άνθρωποι.
Ο χθεσινός απολογισμός των νεκρών ήταν ο βαρύτερος που έχει καταγραφεί από την έναρξη της εξέγερσης. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αργά χθες το βράδυ, ο απολογισμός των συγκρούσεων ήταν 109 άμαχοι, 93 στρατιώτες και 46 μαχητές της αντιπολίτευσης και λιποτάκτες. Οι μάχες ανάμεσα στις τακτικές δυνάμεις και τους αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού επικεντρώθηκαν στη Δαμασκό, αλλά συγκρούσεις σημειώθηκαν και στις πόλεις Χομς, Χαλέπι, Ιντλίμπ και Χαμά, σύμφωνα με αυτή τη μη κυβερνητική οργάνωση. «Είναι ο πιο βαρύς απολογισμός που έχει καταγραφεί εδώ και 16 μήνες», διαβεβαίωσαν εκπρόσωποί της. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί κι άλλο.
Χθες, δεκάδες άντρες των δυνάμεων ασφαλείας και του συριακού στρατού φέρονται αν σκοτώθηκαν όταν οι αντάρτες επιτέθηκαν με οπλοπολυβόλα και εκρηκτικά στο κεντρικό κτίριο της αστυνομίας στη Δαμασκό. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι το καθεστώς χάνει όλο και περισσότερο έδαφος. Σύμφωνα με δηλώσεις Ιρακινών αξιωματούχων, πλέον όλη η μεθόριος στα σύνορα μεταξύ Συρίας και Ιράκ βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών.
Ωστόσο, όποια και να είναι η κατάσταση στη μεθόριο, οι δυνάμεις του Άσαντ φαίνεται ότι είναι ακόμα αρκετά ισχυρές στην πρωτεύουσα. Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, ο συριακός στρατός «εκκαθάρισε» τη συνοικία Μιντάν, κοντά στο κέντρο της Δαμασκού, από τους αντάρτες, ύστερα από σφοδρές μάχες. Όπως όλες οι πληροφορίες που μεταδίδονται και από τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές και ειδικά οι αριθμοί των νεκρών που δίνουν οι αντάρτες, έτσι και αυτή είναι ουσιαστικά αδύνατο να επιβεβαιωθεί.
Την ώρα που οι συγκρούσεις στη Συρία λαμβάνουν όλο και πιο άγρια μορφή και εξελίσσονται ουσιαστικά σε εμφύλιο πόλεμο, κλιμακώνεται και η διπλωματική «μάχη» για τη στάση της διεθνούς κοινότητας. Η Ρωσία και η Κίνα μπλόκαραν χθες εκ νέου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα ψήφισμα που είχε σκοπό να αυξήσει την πίεση στο καθεστώς του προέδρου Άσαντ. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «απογοητευτικό».
Να σημειωθεί πάντως ότι το σχέδιο του ψηφίσματος για επιβολή κυρώσεων στη Συρία που απορρίφτηκε τελικά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξαιτίας του «βέτο» της Ρωσίας και της Κίνας, είχε στόχο να δοθεί το «πράσινο φως» για μια στρατιωτική επέμβαση της Δύσης στη χώρα αυτή, όπως εκτιμά σήμερα η εφημερίδα της Κίνας «Λαϊκή Ημερησία». Η εφημερίδα αυτή είναι όργανο του κυβερνώντος Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος! Η εκδοχή αυτή απορρίφτηκε αμέσως από τις χώρες της Δύσης.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com


Παγκόσμια «συμμαχία» επιστημόνων για την ανακάλυψη της θεραπείας κατά του AIDS

Μια ομάδα επιστημόνων από όλο τον κόσμο προετοιμάζει μια νέα στρατηγική προκειμένου να ανακαλύψει τη θεραπεία για το AIDS, μια προσπάθεια εμπνευσμένη από την εκπληκτική ιστορία ενός Αμερικανού ασθενή, του Τίμοθι Ρέι Μπράουν, ο οποίος θεραπεύτηκε από τη νόσο.
Η θεραπεία του Μπράουν, που έγινε σε νοσοκομείο του Βερολίνου, περιελάμβανε την «καταστροφή» του ανοσοποιητικού του συστήματος και τη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων από δότη με μια σπάνια γενετική ανωμαλία, η οποία αντιστέκεται στη μόλυνση από τον ιό HIV. Η διαδικασία όμως είναι ιδιαίτερα δαπανηρή και δύσκολη να εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πρέπει αντί να προσπαθήσουν να μιμηθούν την αγωγή που χορηγήθηκε στον Μπράουν, να ανακαλύψουν μια παρόμοια λύση, η οποία θα είναι λιγότερο δαπανηρή και πιο εύκολη στην εφαρμογή της.

Περισσότερες επιστημονικές ειδήσεις: http://lpyrgos-science.blogspot.com

Ειρηνοδικεία: Πάνω από 20.000 δανειολήπτες τραπεζών ζητάν «κούρεμα» του χρέους τους

Περισσότερες από 20.000 υποθέσεις δανειοληπτών τραπεζών, που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη και ζητούν «κούρεμα» και ρύθμιση των δόσεων, εκκρεμούν για εκδίκαση στα ειρηνοδικεία της χώρας, γεγονός που προκαλεί προβλήματα στην απονομή της Δικαιοσύνης.
«Μόνο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης έχουν κατατεθεί, από τον Απρίλιο του 2010 μέχρι σήμερα, 2.700 αιτήσεις δανειοληπτών για «κούρεμα» και απ΄ αυτές τις υποθέσεις οι 1.900 θα παραπεμφθούν για επίλυση στη Δικαιοσύνη, αφού οι τράπεζες αρνήθηκαν να διακανονίσουν το χρέος», δήλωσε χθες στο ΑΜΠΕ η εκπρόσωπος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της οργάνωσης προστασίας καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ, Μαρουτσέλα Βασιλειάδου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι δανειολήπτες προσφύγουν σήμερα στα δικαστήρια, ζητώντας «κούρεμα» και ρύθμιση του χρέους τους, θα δουν την υπόθεσή τους να φτάνει στο ειρηνοδικείο το… 2016 και σε περίπτωση προσφυγής σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο, θα χρειαστούν άλλα ένα με δύο χρόνια για την έκδοση απόφασης!
Το μεγαλύτερο μέρος των χρεών ιδιωτών προς τις τράπεζες αφορούν στεγαστικά δάνεια και σύμφωνα με στοιχεία του παραρτήματος ΕΚΠΟΙΖΩ Θεσσαλονίκης, κάθε ιδιώτης χρωστάει, κατά μέσο όρο, σε τέσσερις διαφορετικές τράπεζες ενώ οι οφειλές του αφορούν 8 έως 11 καταναλωτικά προϊόντα. «Οι περισσότερες τράπεζες αρνούνται κατηγορηματικά να διακανονίσουν και να «κουρέψουν» χρέη, σύμφωνα με το νόμο 3869/2010, οι δανειολήπτες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις και η μόνη διέξοδος που τους απομένει είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Όμως, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, σε λίγους μήνες θα υπάρχει πρόβλημα. Με αυτούς τους ρυθμούς, κάθε χρόνο θα προσφεύγουν στα δικαστήρια 10.000 ιδιώτες», επισήμανε η κ. Βασιλειάδου.
Να σημειωθεί, ότι το ειρηνοδικείο Πτολεμαϊδας δικαίωσε πρόσφατα 46χρονο δανειολήπτη, πατέρα δύο ανήλικων παιδιών «κουρεύοντας» με απόφασή του 212.000 ευρώ, από το συνολικό χρέος των 315.000 ευρώ, που είχε προς τις τράπεζες, για στεγαστικό, καταναλωτικά δάνεια και κάρτες. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης ο μισθός του 46χρονου μειώθηκε, τα τελευταία δύο χρόνια, από 3.000 σε 2.000 ευρώ περίπου, ενώ εκτός από τα ανήλικα παιδιά του συντηρεί και τους γονείς του, οι οποίοι είναι βαριά ασθενείς. Εκτός από το «κούρεμα» το υπόλοιπο χρέος θα το αποπληρώσει, καταβάλλοντας 1.000 ευρώ το μήνα (για τα πρώτα 4 χρόνια) και για τα υπόλοιπα, 230 ευρώ μηνιαίως.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Ισπανία: «Ανθρωποθάλασσα» στη Μαδρίτη κατά των γελοίων μέτρων λιτότητας


Τεράστια ήταν η χθεσινή ανταπόκριση από τους πολίτες, στο κάλεσμα των συνδικαλιστικών συνομοσπονδιών για μαζική κινητοποίηση τόσο στη Μαδρίτη όσο και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά των γελοίων (αντίστοιχων των ελληνικών) μέτρων λιτότητας που εξήγγειλε πρόσφατα η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.
Η διαδήλωση στη Μαδρίτη ήταν… κολοσσιαία και εκτιμάται ότι συμμετείχαν σε αυτή εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ανταποκριτές των ξένων πρακτορείων έκαναν λόγο για «λαοθάλασσα» και για «πάτρα πολύ μεγάλη συμμετοχή». Η διαδήλωση έγινε με το σύνθημα: «Η κυβέρνηση επιθυμεί στη χώρα να υπάρξουν ερείπια πρέπει λοιπόν να την εμποδίσουμε».
Η διαδήλωση εξελίχτηκε και ολοκληρώθηκε ομαλά, μετά το πέρας της όμως σημειώθηκαν επεισόδια, και η αστυνομία φέρεται να επιτέθηκε σε διαδηλωτές και να άνοιξε πυρ με… σφαίρες από καουτσούκ, όπως τουλάχιστον ανέφεραν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Επίσης, ξυλοκόπησαν με γκλομπ μικρές ομάδες διαδηλωτών που επιχειρούσαν να κινηθούν προς το κοινοβούλιο.
Υπενθυμίζεται, ότι το ίδιο συνδικαλιστικό κάλεσμα για λαϊκές κινητοποιήσεις, εναντίον των κυβερνητικών μέτρων οικονομικής λιτότητας, ισχύει σήμερα για ογδόντα (80) πόλεις, σε όλη την Ισπανία.
Να σημειωθεί ότι τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης Ραχόι ακολουθούν τις πεπατημένες συνταγές της Τρόικας, που τόσο «καλά» αποτελέσματα έφεραν στην Ελλάδα και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, «γενναία» αύξηση του ΦΠΑ αλλά και μεγάλες μισθολογικές περικοπές σε όλη τη δημόσια διοίκηση.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Νέα εισαγγελική έρευνα για κακοδιαχείριση στο ΑΠΘ

Νέα προκαταρκτική εξέταση, η δεύτερη σε διάστημα λίγων ημερών, παρήγγειλε η εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, με αφορμή δημοσιεύματα στον τύπο, που κάνουν λόγο για κακοδιαχείριση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
Στο επίκεντρο της νέας έρευνας βρίσκεται ο αντιπρύτανης Οικονομικών Γιάννης Παντής, ο οποίος φέρεται να δώρισε σε ηθοποιό ένα κινητό τηλέφωνο και κοσμήματα, με χρήματα του πανεπιστημίου, ενόψει της παρουσίασης στην τηλεόραση του μονοθέσιου αγωνιστικού αυτοκινήτου, που κατασκεύασαν φοιτητές του ΑΠΘ. Ο κ. Παντής, από την πλευρά του, με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, αρνήθηκε τα όσα καταγγέλλονται σε βάρος του.
Η προκαταρκτική εξέταση ανατέθηκε στο ΣΔΟΕ, που θα διερευνήσει εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία και της υπεξαίρεσης. Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα, η εισαγγελία Πρωτοδικών είχε παραγγείλει την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, μετά από καταγγελίες ότι μέλη του πρυτανικού συμβουλίου παραβρέθηκαν σε γάμο στην Κωνσταντινούπολη, καλύπτοντας εν μέρει τα έξοδα μετακίνησης με χρήματα του ΑΠΘ.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com