Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Έρευνα: Σε σχετικά καλή κατάσταση οι ωκεανοί της Γης



Με άριστα το 100, οι ωκεανοί του πλανήτη μας βαθμολογήθηκαν κατά μέσον όρο με 60 από μια νέα επιστημονική έρευνα που έρχεται να καθιερώσει τον Ocean Health Index, έναν νέο διεθνή δείκτη αξιολόγησης της «υγείας» των θαλασσών της Γης.


Έως τώρα υπήρχαν αρκετοί επιμέρους δείκτες αξιολόγησης των θαλασσών και είναι η πρώτη φορά που γίνεται μία προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας τόσο συνθετικός και ολοκληρωμένος δείκτης –καθρέφτης της κατάστασης των ωκεανών.

Χρησιμοποιώντας μια πλειάδα κριτηρίων (βιοποικιλότητα, καθαρά νερά, ικανότητα παροχής τροφής και αναψυχής στους ανθρώπους, προστασία ακτών, βαθμός αλίευσης κ.α.), η νέα βαθμολογία δείχνει ότι οι ωκεανοί έχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης της κατάστασής τους, ώστε στο μέλλον να… ανεβάσουν τους βαθμούς τους.

Είναι ενδεικτικό ότι σχεδόν μία στις τρεις χώρες του πλανήτη «κόπηκε», καθώς συγκέντρωσε λιγότερους από 50βαθμούς, ενώ μόνον το 5% των χωρών πήρε πάνω από 70 βαθμούς. Συνολικά πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, η εικόνα των ωκεανών δεν δείχνει αποτυχία, όμως αναδεικνύει τη σημασία να ληφθούν μέτρα προστασίας.

Οι Αμερικανοί και Καναδοί ερευνητές με επικεφαλής τον Μπέντζαμιν Χάλπερν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια -Σάντα Μπάρμπαρα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», αξιολόγησαν την κατάσταση σε 171 Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) που φθάνουν έως 200 ναυτικά μίλια από τις ακτές και περιλαμβάνουν περίπου το 40% των ωκεανών της Γης, αποτελώντας έτσι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα. Ο δείκτης μετρά, κατά βάση, πόσο αποτελεσματικά μία χώρα διαχειρίζεται τις θάλασσες και τους ωκεανούς της, τόσο από την οπτική γωνία της φύσης, όσο και των ανθρώπων.

Οι Σεϋχέλλες και η Γερμανία (με βαθμολογία 73) εμφανίζονται να έχουν τις πιο υγιείς θάλασσες μεταξύ των κατοικημένων περιοχών, ενώ η δυτικοαφρικανική Σιέρα Λεόνε τις χειρότερες (με μόλις 36 βαθμούς). Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται διάφορες ακατοίκητες νησιωτικές περιοχές του Ειρηνικού ωκεανού με κορυφαίες επιδόσεις τους 86 βαθμούς που έχει η ακατοίκητη νήσος Τζάρβις, ιδιοκτησία των ΗΠΑ, στον Νότιο Ειρηνικό.

Οι θάλασσες στις αναπτυσσόμενες χώρες της Δυτικής Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Αμερικής βαθμολογήθηκαν χαμηλότερα σε σχέση με τις πιο ανεπτυγμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ιαπωνία. Αναφορικά με τις επιμέρους τομεακές αξιολογήσεις στον τομέα της αλιείας η μέση παγκόσμια βαθμολογία είναι απογοητευτική: μόλις 25 βαθμοί. 


Περισσότερες επιστημονικές ειδήσεις: http://lpyrgos-science.blogspot.com 

Έρχεται νέο φορολογικό σύστημα

Τι προαναγγέλλει ο υφυπουργός Οικονομικών


Νομοθετικές ρυθμίσεις προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του φορολογικού μας συστήματος προαναγγέλλει σε συνέντευξη του στην Ναυτεμπορική ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Μεταξύ άλλων καταργούνται τα τεκμήρια διαβίωσης, θεσπίζεται νέο σύστημα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών, «ανατρέπονται» οι αποδείξεις, μειώνονται οι φόροι μεταβίβασης, έρχεται νέο, «φιλικότερο» ποινολόγιο με λογικά πρόστιμα και τόκους από το 2013.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μαυραγάνης, αναφέρει ότι «παραμένει πρόθεση της κυβέρνησης η μείωση του ΦΠΑ εστίασης. Η χρονική στιγμή λήψης και εφαρμογής μιας τέτοιας απόφασης είναι συνάρτηση της ανάγκης σταθεροποίησης των δημοσιονομικών δεδομένων της χώρας, αλλά ταυτόχρονα και της ανάγκης για αποτελεσματική ενίσχυση της αγοράς και του τουρισμού, ώστε αφενός να λειτουργήσει υπέρ της επιχειρηματικότητας και της μείωσης των τιμών και αφετέρου να επηρεάσει σημαντικά τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού πακέτου κατά τη διαμόρφωσή του».

Ακόμη, ο υφυπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι «στη χρονική περίοδο που διανύουμε η αύξηση των αντικειμενικών αξιών δεν είναι ρεαλιστική δεδομένου ότι οι τιμές αγοράς έχουν περιορισθεί σημαντικά και έχουν συγκλίνει προς τις αντικειμενικές, ενώ πολλές αγοραπωλησίες γίνονται και σε τιμές κάτω από την αντικειμενική αξία. Σχεδιάζουμε αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου με κατεύθυνση την εύκολη μεταβίβαση σε συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού, καθώς εξετάζεται και το ενδεχόμενο προσαρμογής των συντελεστών φόρου μεταβίβασης σε εκείνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το φθινόπωρο θα είμαι σε θέση να πω περισσότερα». 


Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Α. Μέρκελ: Τελειώνει ο χρόνος για τη σωτηρία του ευρώ


Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ τόνισε σήμερα τη σημασία της δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής πολιτικής ένωσης για να τεθεί υπό έλεγχο η κρίση στην ευρωζώνη.
«Ο χρόνος τελειώνει», δήλωσε η ίδια μετά τη συνάντησή της με τον Καναδό πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ στην Οτάβα. Ανέφερε επίσης ότι η Γερμανία έχει δεσμευτεί για τη δημιουργία μιας πολιτικής ένωσης στην ευρωζώνη.

Ο Χάρπερ έχει επικρίνει έντονα τις μέχρι τώρα προσπάθειες από τα μέλη της ευρωζώνης για την επίλυση της κρίσης χρέους και έχει παροτρύνει την Μέρκελ να αναλάβει ηγετικό ρόλο στις συνομιλίες για την κρίση.

Χθες η Μέρκελ δήλωσε ότι θεωρεί τον Καναδά μοντέλο για την επίλυση της κρίσης του ευρώ, αναφερόμενη στην αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία της χώρας που τρέχει παράλληλα με τις πολιτικές της για την προώθηση της ανάπτυξης. 


Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com 

Κόβουν την πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται για τις οφειλές του ταμείου


Χωρίς πίστωση δίνουν φάρμακα τις τελευταίες ημέρες στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) οι φαρμακοποιοί σε 14 νομούς της χώρας, ενώ αυξάνονται οι φαρμακευτικοί σύλλογοι που αποφασίζουν να σταματήσουν την πίστωση, εξαιτίας της καθυστέρησης που παρατηρούν στην εξόφλησή τους από τον οργανισμό.

Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στους φαρμακοποιούς συνολικά 117 εκατομμύρια ευρώ για συνταγές του Μαΐου και 145 εκατομμύρια ευρώ για συνταγές του Ιουνίου. Οι ασφαλισμένοι ήδη καταβάλλουν τοις μετρητοίς την αξία των φαρμάκων τους στις 14 αυτές περιοχές της χώρας.

Εξάλλου, από τις 10 Αυγούστου έχουν σταματήσει την πίστωση προς τους ασφαλισμένους-ασθενείς οι φαρμακευτικοί σύλλογοι Εύβοιας και Φλώρινας και από τις 16 Αυγούστου οι σύλλογοι Γρεβενών, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων, Λασιθίου, Μαγνησίας, Κορίνθου, Αργολίδας και Κυκλάδων. Στις 20 Αυγούστου σταματούν την πίστωση και οι σύλλογοι Κέρκυρας και Κοζάνης και από τις 22 Αυγούστου ο φαρμακευτικός σύλλογος Ροδόπης.

Από 1η Σεπτεμβρίου αναμένεται να αρθεί η πίστωση από όλους τους φαρμακοποιούς της χώρας, καθώς πιθανότατα αυτό θα αποφασίσει η γενική συνέλευση του κλάδου στις 25 Αυγούστου, έπειτα από σχετική προτροπή του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. 


Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com 

«Πόλεμος» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για τη χρεοκοπία


«Η χρεοκοπία είναι όπλο των αδυνάτων και δεν πρέπει να την εμφανίζουμε ως μπαμπούλα», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Αlpha 989 ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, τονίζοντας ότι πρέπει η Ελλάδα να στείλει μήνυμα ότι δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί οτιδήποτε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι δεν είναι λύση η επιμήκυνση, γιατί θα συνοδευτεί από πρόσθετα μέτρα. «Θα επιμηκύνουμε το βασανιστήριο χωρίς καμία προοπτική» ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης, τονίζοντας ότι το πρόβλημα είναι η λιτότητα.

Ταυτόχρονα, προέβλεψε μεγάλες αντιδράσεις από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κυβερνητικών κομμάτων στα μέτρα των 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση-«απάντηση» στον κ. Λαφαζάνη: «Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Λαφαζάνης, με σημερινές του δηλώσεις, εύχεται τη χρεοκοπία της χώρας. Λίγες εβδομάδες πριν, ζητούσε απροκάλυπτα την έξοδό μας από το ευρώ και την Ευρώπη. Ούτε ο ελληνικός λαός, ούτε η κυβέρνηση θα του κάνουν τη χάρη. Τέτοιες, όμως, δηλώσεις αποτελούν ντροπή».

Πηγή: protothema.gr 


Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com 

Από σήμερα η ηλεκτρονική ενημέρωση για τις δόσεις του φόρου εισοδήματος


Από σήμερα οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα μέσω του Taxisnet να ενημερώνονται για το ύψος των δόσεων του φόρου που προκύπτει από τα εκκαθαριστικά τους σημειώματα. 
Όσοι επιθυμούν να ενημερωθούν για το ύψος των δόσεών τους και δεν έχουν αποκτήσει κωδικό στο ηλεκτρονικό σύστημα θα μπορούν να ενημερώνονται με τον ΑΦΜ τους.

Σημειώνεται ότι ο φόρος που έχει προκύψει από τις εκκαθαριστικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν από τους πολίτες, μπορεί πλέον να αποπληρώνεται σε επτά μηνιαίες και ισόποσες δόσεις, έναντι τριών διμηνιαίων που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com 


ΕΟΠΥΥ: Αναστολή στην πίστωση φαρμάκων ζητούν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι



Την αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) από τη Δευτέρα 27 Αυγούστου θα προτείνουν στη γενική συνέλευση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) οι εκπρόσωποι πέντε φαρμακευτικών συλλόγων της Βόρειας Ελλάδας.


Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση των συλλόγων των φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας, Χαλκιδικής και Κιλκίς τα φαρμακεία βρίσκονται στα πρόθυρα του κλεισίματος με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η φαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών.

Οι εκπρόσωποι των πέντε συλλόγων μεταφέρουν στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο την αναγκαιότητα συνέχισης των διαδικασιών που απαιτούνται για τη διασφάλιση των φαρμακείων από την οικονομική κατάρρευση με υπαιτιότητα, όπως υπογραμμίζεται, του ΕΟΠΥΥ. 


Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com  
 

Ισημερινός: Θα προσφέρει πολιτικό άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ

Πολιτικό άσυλο στον ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks, τον Τζούλιαν Ασάνζ, αποφάσισε να χορηγήσει η κυβέρνηση του Ισημερινού, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ρικάρντο Πατίνιο από το Κίτο. Ο Ασανζ κρατείτο στη Βρετανία, η οποία είχε αποφασίσει να τον εκδώσει στη Σουηδία, όπου εκκρεμούν σε βάρος του κατηγορίες δυο γυναικών για βιασμό. Ο Ασανζ, που απορρίπτει τις κατηγορίες και θεωρεί την υπόθεση «στημένη», φοβάται ότι μετά την έκδοσή του στη Σουηδία θα εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου θα δικαστεί για κατασκοπεία εξαιτίας των αποκαλύψεων μυστικών εγγράφων που έγιναν από το WikiLeaks. Για αυτό το λόγο είχε καταφύγει εδώ και μερικές βδομάδες στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Β. Ελλάδα: Στάσιμο το επιχειρηματικό κλίμα σύμφωνα με την Interview


Στάσιμος στα επίπεδα του Ιουνίου παρέμεινε και τον Ιούλιο ο δείκτης Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500) ο οποίος καταγράφει το επιχειρηματικό κλίμα στη Βόρεια Ελλάδα, αξιοποιώντας τις απαντήσεις δείγματος 500 επιχειρήσεων.

Αν και οι βορειοελλαδικές επιχειρήσεις δείχνουν ν' αντλούν κάποια αισιοδοξία από τις μέχρι στιγμής συνθήκες πολιτικής σταθερότητας μετά τις εθνικές εκλογές, ωστόσο δεν περιγράφουν την κατάστασή τους ως καλή, ούτε προβλέπουν ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις για το επόμενο διάστημα.

Μειωμένη είναι πάντως η πρόθεση απολύσεων, ενώ σταθερή στα επίπεδα του Ιουνίου εμφανίζεται η διάθεση για προσλήψεις, όπως προκύπτει από τα δεδομένα του NGBI 500, ο οποίος καταρτίζεται κάθε μήνα από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview.

Αναλυτικότερα, κατά τον Ιούλιο ο δείκτης διαμορφώθηκε στο -28, έναντι -27 τον Ιούνιο, με τις επιχειρήσεις να κρίνουν σε ποσοστό 14% ότι η κατάσταση τους είναι καλή, έναντι μόλις 7% τον Ιούνιο. Ωστόσο, στο 35% (από 48% τον προηγούμενο μήνα) συρρικνώθηκε το ποσοστό των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι η κατάσταση τους είναι ικανοποιητική, ενώ σημαντική αύξηση στο 51%, έναντι 44% τον Ιούνιο, παρουσίασε το ποσοστό όσων τη χαρακτήρισαν ως κακή.

Την ίδια στιγμή, περισσότερες σε σχέση με τον Ιούνιο (39%) ήταν τον Ιούλιο (43%) οι επιχειρήσεις που δήλωσαν ότι αναμένουν επιδείνωση της κατάστασής τους στο επόμενο εξάμηνο. Στασιμότητα προέβλεψε το 33% (39% τον Ιούνιο) και βελτίωση το 25% (22% τον προηγούμενο μήνα).

Μειωμένη η πρόθεση απολύσεων, σταθερή η διάθεση προσλήψεων 

 
Κατιούσα ήταν τον Ιούλιο η πρόθεση απολύσεων με το 31% των ερωτηθέντων, έναντι 36% τον Ιούνιο, να δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν να απομακρύνουν εργαζόμενους τη διάρκεια του επόμενου μήνα.

Σταθερή στα επίπεδα του Ιουνίου (8%) παρέμεινε και η πιθανότητα για προσλήψεις η οποία πάντως ήταν σημαντικά αυξημένη σε σχέση με τον Μάιο (μόλις 3%) και τον Απρίλιο (2%). Η «μερίδα του λέοντος» των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα το 61% (56% τον Ιούνιο) δήλωσαν ότι θα διατηρήσουν αμετάβλητο τον αριθμό των εργαζόμενων σε αυτές, τουλάχιστον τον επόμενο μήνα.

Οριακά αυξήθηκε σε σχέση με τον Ιούνιο ο αριθμός των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων που δήλωσαν ότι ο τζίρος τους μειώθηκε (53%, έναντι 52% τον Ιούνιο), ενώ αύξηση πωλήσεων διαπίστωσε το 25% (28% τον Ιούνιο). Υπενθυμίζεται ότι οι μετρήσεις του δείκτη NGBI 500 διεξάγονται ανελλιπώς από τον Οκτώβριο του 2009. 


Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com 

Έρευνα: Ο κίνδυνος για καρδιοπάθεια εξαρτάται από την ομάδα αίματος

Δεν κινδυνεύει εξίσου η καρδιά όλων των ανθρώπων. Μία νέα έρευνα επιστημόνων από τις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος καρδιοπάθειας ποικίλει ανάλογα με την ομάδα αίματος στην οποία ανήκει κάθε άνθρωπος. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι ανήκουν στη σπανιότερη ομάδα ΑΒ και τον μικρότερο όσοι ανήκουν στην ομάδα 0.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology, δεν γνωρίζουν για ποιόν λόγο υπάρχει αυτή η διαφορά στον βαθμό κινδύνου και υποθέτουν ότι διάφοροι βιολογικοί μηχανισμοί θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη σχέση ανάμεσα στην ομάδα αίματος και την καρδιά.

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία από σχεδόν 90.000 άτομα ηλικίας 30 έως 75 ετών, για μία περίοδο τουλάχιστον 20 ετών. Όπως διαπίστωσαν, οι άνθρωποι που ανήκουν στις ομάδες Α, Β και ΑΒ, κινδυνεύουν περισσότερο από στεφανιαία νόσο σε σχέση με όσους έχουν αίμα της πιο κοινής ομάδας 0. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος (αυξημένος κατά 23% κατά μέσο όρο) αφορά τα άτομα της ομάδας ΑΒ, ενώ για τα άτομα της ομάδας Β ο κίνδυνος είναι αυξημένος κατά 11% και της ομάδας Α κατά 5%.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, αν και οι άνθρωποι δεν μπορούν να αλλάξουν την ομάδα του αίματός τους, τα νέα ευρήματα θα βοηθήσουν τους γιατρούς να εντοπίσουν καλύτερα τους ασθενείς με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιοπάθειας. «Είναι καλό να γνωρίζει κανείς την ομάδα του αίματός του, όπως θα έπρεπε να ξέρει το επίπεδο της χοληστερόλης του ή της πίεσής του. Όταν κανείς ξέρει ότι αντιμετωπίζει υψηλότερο κίνδυνο, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο ζωής του, τρώγοντας πιο σωστά, ασκούμενος και μην καπνίζοντας», όπως επισήμανε και πρόσθεσε ότι ήδη μελετάται αν οι διαφορετικές ομάδες αίματος αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο στις αλλαγές του στιλ ζωής.

Οι επιστήμονες έχουν ενδείξεις ότι ο τύπος αίματος Α σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης (λιποπρωτεϊνης χαμηλής πυκνότητας- LDL), ενώ ο τύπος αίματος ΑΒ σχετίζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα χρόνιας φλεγμονής που επίσης προξενεί ζημιά στα αιμοφόρα αγγεία. Αντίθετα, μία ουσία που ευνοεί τη ροή του αίματος, μπορεί να είναι αυξημένη και να δρα προστατευτικά στα άτομα με ομάδα αίματος 0.

Περισσότερες επιστημονικές ειδήσεις: http://lpyrgos-science.blogspot.com

Τουλάχιστον 19 νεκροί σε σειρά επιθέσεων στο Ιράκ

Τουλάχιστον 19 νεκροί και 104 τραυματίες είναι σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες από ιατρικές πηγές και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας τα θύματα των επιθέσεων που σημειώθηκαν σήμερα στο Ιράκ. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν σε εννέα πόλεις, λίγες ημέρες πριν από τη θρησκευτική γιορτή Άϊντ ελ-Φιτρ που σηματοδοτεί το τέλος του ραμαζανιού.

Οι πιο αιματηρές επιθέσεις σημειώθηκαν στη συνοικία Χουσεϊνίγια της Δαμασκού και στην πόλη Ντακούκ, βορείως της πρωτεύουσας. Στη Χουσεϊνίγια εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο σκοτώνοντας έξι ανθρώπους και τραυματίζοντας 26. Στη Ντακούκ της επαρχίας Κιρκούκ, βομβιστής-καμικάζι ανατινάχθηκε στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία σκοτώνοντας έξι αστυνομικούς και τραυματίζοντας 25. Στην περιοχή Αλ-Γκάρμα κοντά στη Φαλούτζα, τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίσθηκαν από πυρά ενόπλων σε οδόφραγμα. Τρεις ακόμα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις στις πόλεις Τουζ Χουρμάτου, Κιρκούκ και Ντιμπίς.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Άρης: Κρίσιμη μέρα για Κατσικοκέρη

Το «σήριαλ» με τον Νίκο Κατσικοκέρη συνεχίζεται για τον Άρη, με τους «κίτρινους» να κάνουν νέα βελτιωμένη πρόταση στον Εργοτέλη για την απόκτηση του. Η προσφορά είναι γύρω στα 70.000 συν δύο δανεικούς παίκτες, όμως η πλευρά των Κρητικών διαφωνεί και ζητάει παραπάνω χρήματα. Έτσι, κατά τη διάρκεια της μέρας, αναμένεται να συνεχίσουν οι σκληρές διαπραγματεύσεις με το χρονικό περιθώριο για την απόκτηση του να τελειώνει σήμερα οριστικά. Να τονίσουμε ότι ο νεαρός φορ πιέζει τη διοίκηση του Εργοτέλη για να γίνει η μεταγραφή. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τον Κατσικοκέρη οι άνθρωποι του Άρη «εξετάζουν» άλλες περιπτώσεις, με τον 21άχρονο Άρη Σοϊλέδη να είναι ψηλά στη λίστα.

Περισσότερες αθλητικές ειδήσεις: http://lpyrgos-sports.blogspot.com

Βουλγαρία: Στη δημοσιότητα φωτογραφία συνεργού του βομβιστή του Μπουργκάς

Το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τη φωτογραφία ενός ατόμου που φέρεται να είναι ο συνεργός του δράστη της βομβιστικής επίθεσης κατά λεωφορείου που μετέφερε Ισραηλινούς τουρίστες, στις 18 Ιουλίου, στο Μπουργκάς.

Πρόκειται για φωτογραφία που φτιάχτηκε μέσω ειδικής επεξεργασίας σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και συνοδεύεται από το πλαστό δίπλωμα οδήγησης που είχε το ίδιο άτομο στην κατοχή του, σύμφωνα με το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite. Το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας ζητά τη συνεργασία των πολιτών, προτρέποντας όλους όσοι γνωρίζουν οτιδήποτε για τον ύποπτο να το καταθέτουν στο κοντινότερο αστυνομικό τμήμα ή τηλεφωνικά στον αριθμό 112. Πέντε Ισραηλινοί τουρίστες, ο οδηγός του λεωφορείου και ο δράστης σκοτώθηκαν στην επίθεση της 18ης Ιουλίου.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Φορτίο με λαθραία τσιγάρα στο λιμάνι

Κοντέινερ με λαθραία τσιγάρα εντόπισαν οι τελωνειακοί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Άνδρες του τμήματος Δίωξης του Β' Τελωνείου εντόπισαν σε κοντέινερ που είχε φτάσει από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα περισσότερα από 400.000 πακέτα τσιγάρα, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί υπολογίζονται ότι ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Όπως έγινε γνωστό, ο τελικός προορισμός του παράνομου φορτίου ήταν η Βουλγαρία. Στα παραστατικά του έγγραφα αναγράφονταν ότι μετέφερε τσάντες και βαλίτσες.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com


Αθήνα: Συνελήφθη ο δράστης της χθεσινής δολοφονίας δύο αλλοδαπών

Εξιχνιάσθηκε η δολοφονία των δύο αλλοδαπών πολωνικής καταγωγής, η οποία διαπράχθηκε χθες τα ξημερώματα στο κέντρο της Αθήνας. Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, δράστης είναι ένας 47χρονος Πολωνός, ο οποίος τραυμάτισε θανάσιμα τους δύο ομοεθνείς του με μαχαίρι, εντός του διαμερίσματος όπου βρέθηκε ο ένας, στην οδό Αδμήτου 82 στην Αθήνα, ενώ τον δεύτερο τον μετέφερε σε κάδο απορριμμάτων έξω από το σπίτι. Ο δράστης συνελήφθη χθες και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.



Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Ο φετινός Ιούλιος ήταν ο θερμότερος όλων των εποχών στο βόρειο ημισφαίριο!

Ο Ιούλιος του 2012 υπήρξε ο τέταρτος θερμότερος στην ξηρά και στους ωκεανούς του πλανήτη μας από το 1880, όταν διατηρούνται τα σχετικά μετεωρολογικά αρχεία, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ. Ειδικά στη ξηρά, ο Ιούλιος ήταν ο τρίτος πιο ζεστός στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία και ειδικότερα στη στεριά του βορείου ημισφαιρίου (στο οποίο ανήκει και η Ελλάδα) ο περασμένος μήνας ήταν ο πιο ζεστός όλων των εποχών!

Η συνδυασμένη μέση παγκόσμια θερμοκρασία στη ξηρά και τις θάλασσες του πλανήτη διαμορφώθηκε στους 16,42 βαθμούς Κελσίου και ήταν κατά 0,62 βαθμούς μεγαλύτερη από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα (15,8 βαθμοί). Η μέση θερμοκρασία της ξηράς ήταν κατά 0,92 βαθμούς υψηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο του προηγούμενου αιώνα και ειδικά στο Βόρειο Ημισφαίριο ήταν 1,19 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο του προηγούμενου αιώνα. Είναι ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας που στο Βόρειο Ημισφαίριο (στην ξηρά) καταγράφηκε ένα νέο ιστορικό μηνιαίο ρεκόρ θερμοκρασίας.

Οι τρεις προηγούμενοι μήνες του 2012 (Απρίλιος, Μάιος και Ιούνιος) επίσης ανήκαν ο καθένας στους πέντε πιο ζεστούς μετά το 1880. Ο Ιούλιος του 2012 είναι ο 36ος συνεχόμενος Ιούλιος με τη θερμοκρασία του πάνω από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα.

Στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2012 η συνδυασμένη μέση παγκόσμια θερμοκρασία στη στεριά και τη θάλασσα ήταν η δέκατη πιο ζεστή στη σύγχρονη μετεωρολογική ιστορία. Ειδικά στην ξηρά, στο πρώτο επτάμηνο του φετινού έτους η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν η έκτη μεγαλύτερη μετά το 1880.

Στους ωκεανούς της Γης ο φετινός Ιούλιος ήταν ο έβδομος πιο θερμός στη σύγχρονη ιστορία με μισό βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο τού προηγούμενου αιώνα (16,4 βαθμοί).

Περισσότερες επιστημονικές ειδήσεις: http://lpyrgos-science.blogspot.com