Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Θεσσαλονίκη: Αλλαγές στο καθεστώς των τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία Αριστοτέλους

Μια νέα προσπάθεια να μπει τάξη στο θέμα των τραπεζοκαθισμάτων κάνει ο δήμος Θεσσαλονίκης που προωθεί αλλαγές στην χωροθέτησή τους στην πλατεία Αριστοτέλους. Η επιτροπή ποιότητας ζωής του δήμου ενέκρινε σήμερα τροποποίηση, σύμφωνα με την οποία θα επιτρέπεται στα καταστήματα να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα μπροστά στις προσόψεις τους, αφήνοντας πάντως ελεύθερο το χώρο μέσα στις στοές της πλατείας.
Συγκεκριμένα, εφόσον οριστικοποιηθεί η απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο, θα υιοθετηθεί το αίτημα των καταστηματαρχών για τοποθέτηση τραπεζιών και καθισμάτων σε τμήμα των υφιστάμενων παρτεριών (έκτασης 150 τετραγωνικών μέτρων) και σε υπερυψωμένο κατά 20 εκατοστά ξύλινο δάπεδο, χωρίς όμως να αλλοιωθεί ο σχεδιασμός της πλατείας. Με τον τρόπο αυτό, όπως εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης, θα απελευθερωθεί χώρος τετρακοσίων τετραγωνικών μέτρων περίπου, που μέχρι τώρα καταλαμβάνονταν αυθαίρετα. Αυτό θα γίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, με τη νέα χωροταξία αλλά και τα κινητά διαχωριστικά που θα οριοθετούν το χώρο.
Για το γενικότερο ζήτημα με τα τραπεζοκαθίσματα, ο αντιδήμαρχος αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα στην αστυνόμευση, εκτιμά ωστόσο ότι ένα χρόνο μετά τις πρώτες ρυθμίσεις της δημοτικής αρχής στον πεζόδρομο της Ικτίνου, τα πράγματα πηγαίνουν καλά. «Μετά από παρεμβάσεις των κατοίκων που αντέδρασαν και έκαναν αγωγές, έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση και σε ένα ποσοστό 80 με 90% ανταποκρίνεται στον σχεδιασμό που έχουμε κάνει», αναφέρει.
Σχετικά με την οδό Αγίας Σοφίας διαβεβαιώνει ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να μηνγίνει οριστικά πεζόδρομος», κάτι που, άλλωστε, προβλέπει και η μελέτη που πήρε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό μελετών για τη διαμόρφωσή της. «Ο δήμος επιθυμεί την υλοποίηση της μελέτης, συνεπώς το δημοτικό συμβούλιο θα συζητήσει αργότερα αν θα δώσει άδειες για τραπεζοκαθίσματα και σε τι αριθμό. Μέχρι όμως να γίνει η σχετική κατασκευή και διαμόρφωση του πεζόδρομου, κάτι που εκτιμάται να ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο, εξακολουθεί να βρίσκεται σε λειτουργία το πιλοτικό σχέδιο της πεζοδρόμησης, από την πλατεία Αγίας Σοφίας μέχρι την οδό Τσιμισκή. Όσο λειτουργεί το πιλοτικό σχέδιο δεν θα δοθεί άδεια για τραπεζοκαθίσματα», σημειώνει ο κ. Κουράκης.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com


Θεσσαλονίκη: Το μετρό βάζει λουκέτο στις επιχειρήσεις!


Το 35% των καταστημάτων της Θεσσαλονίκης που βρίσκονταν στους δρόμους στους οποίους εκτελούνται εδώ και χρόνια έργα για την κατασκευή του μετρό της πόλης, αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά. Αυτό επισημαίνει σε επιστολή του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) Μιχάλης Ζορπίδης, ο οποίος συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη αρμόδιων φορέων για το συγκεκριμένο θέμα στις 11 Ιουλίου. Αιτία για το κλείσιμο των επιχειρήσεων ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνεχείς καθυστερήσεις στα εργοτάξια, που είχαν ως αποτέλεσμα πολλά καταστήματα να παραμένουν ουσιαστικά απρόσιτα για το εν δυνάμει αγοραστικό κοινό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Την ίδια στιγμή που τα καταστήματα βάζουν λουκέτο το ένα μετά το άλλο, το παραεμπόριο στην πόλη εξαπλώνεται «ασύδοτα», όπως και τα φαινόμενα της επαιτείας, των πορτοφολάδων και της πορνείας, «ακόμη και στον ιστορικό άξονα της Αριστοτέλους», όπως υπογραμμίζει ο κ. Ζορπίδης.
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΕΘ στην επιστολή – πρόσκληση που απέστειλε, σημαντικά προβλήματα για την πόλη αποτελούν η ελλιπής αστυνόμευση και η αλλοίωση της πραγματικής φυσιογνωμίας της Θεσσαλονίκης («τα μνημεία της πόλης είναι απροσπέλαστα, διότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές και κάθε είδους καταληψίες ανεξέλεγκτα, απλώνουν την πραμάτεια τους»). Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η απουσία καθαριότητας, καθώς και η έλλειψη δημόσιων χώρων υγιεινής δίνουν την αίσθηση εικόνας τριτοκοσμικής πόλης.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com


Ισπανία: Νέες επώδυνες περικοπές για την μείωση του ελλείμματος


Ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος δεσμεύτηκε σήμερα ότι θα η χώρα του θα καταβάλει επιπρόσθετες προσπάθειες να μειώσει το έλλειμμα της στον προϋπολογισμό, μετά τη συμφωνία με την ευρωζώνη για τον δανεισμό της χώρας ώστε να υπάρξει ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα αυτά θα ληφθούν τις επόμενες βδομάδες. Ο ντε Γκίντος υποσχέθηκε ακόμα ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει το στόχο που συμφωνήθηκε με την ΕΕ για την μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο 5,3% του ΑΕΠ από το 8,9% του 2011. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και για τις 17 ημιαυτόνομες περιφέρειες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για ένα μεγάλο μέρος του ελλείμματος, ενώ θα καταστήσει πιο ευέλικτη την ισπανική οικονομία.
Η ευρωζώνη έχει συμφωνήσει να δανείσει έως και 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών. Τα κεφάλαια θα διοχετευθούν απευθείας στις τράπεζες χωρίς την μεσολάβηση της κυβέρνησης στην Μαδρίτη, όπως συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την προηγούμενη εβδομάδα.
Η συμφωνία αύξησε την πίεση προς την Μαδρίτη να εντείνει τις πολιτικές λιτότητας τις οποίες εφαρμόζει – οι οποίες ήδη θεωρούνται οι πιο σκληρές από την εποχή του δικτάτορα Φράνκο το 1975. Ο συντηρητικός Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε χθες ότι η Μαδρίτη πρόκειται να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις. Τα μέτρα αναμένεται να συμπεριλάβουν την αύξηση του ΦΠΑ, τη μείωση των φοροαπαλλαγών και μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Η ΕΚΤ «ξεζουμίζει» το προσωπικό της!

Το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαμαρτύρεται για υπερβολικό φόρτο εργασίας κι εκφράζει φόβους ότι υπάρχει ως εκ τούτου… επιχειρησιακός κίνδυνος για το νομισματικό θεσμό. Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση την οποία πραγματοποίησε το συνδικάτο Ipso και δημοσιεύτηκε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 0,1% των εργαζομένων που ερωτήθηκαν δήλωσαν πως αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή αυξημένο φόρτο εργασίας και το 74,4% εξ αυτών εκτιμά ότι πρόκειται για μόνιμη κατάσταση. Περισσότεροι από το 76% δήλωσαν ότι κάνουν υπερωρίες, για τις οποίες το 77,7% των εργαζομένων αυτών δεν πληρώνεται. Σχεδόν 16% των εργαζομένων που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι αυτός ο όγκος εργασίας έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ιδιωτική ζωή και/ ή στην υγεία τους. «Εξαιτίας των πέντε ετών κρίσης, το προσωπικό της ΕΚΤ είναι πνιγμένο στη δουλειά και αυτό συμβαίνει σ' όλα τα τμήματα», δήλωσε ο πρόεδρος του Ipso, Μάριους Μάγκερ.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι πρότεινε στο εκτελεστικό συμβούλιο να αυξήσει το δυναμικό μέσα στα επόμενα χρόνια, αλλά το Ipso εκφράζει τη λύπη του επειδή δεν ενημερώθηκε για τον προβλεπόμενο αριθμό προσλήψεων και φοβάται ότι δεν θα είναι αρκετές. «Σύμφωνα με τις φήμες πρόκειται για 50-60 προσλήψεις, που θα πραγματοποιηθούν όμως σε δύο ή τρία χρόνια και θα περιοριστούν στις κύριες αποστολές της ΕΚΤ», σύμφωνα με τον Μάγκερ, ο οποίος θεωρεί το σχέδιο αυτό «ελάχιστο» σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες. «Ζητούμε μια πλήρη ανάλυση της κατάστασης σε όλους τους τομείς», πρόσθεσε.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

CERN: Φήμες για τον εντοπισμό του μποζονίου του Χιγκς!

Με αγωνία περιμένει η επιστημονική κοινότητα τις ανακοινώσεις στη συνέντευξη Τύπου που έχει ανακοινώσει για σήμερα ο CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών) και θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη. Σύμφωνα με φήμες που κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες, στη συνέντευξη Τύπου πρόκειται να γίνει μια «πάρα πολύ σημαντική ανακοίνωση». Οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι πρόκειται να ανακοινωθεί η ανακάλυψη του μποζονίου του Χιγκς, του μόνου στοιχειώδους σωματιδίου η ύπαρξη του οποίου –αν και προβλέπεται από τα θεωρητικά μοντέλα– δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί ερευνητικά. Οι επιστήμονες στο CERN αναζητούν εδώ και τέσσερα χρόνια το μποζόνιο του Χιγκς, με τη βοήθεια του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC), που κατασκευάστηκε για ακριβώς αυτόν τον σκοπό.

Περισσότερες επιστημονικές ειδήσεις: http://lpyrgos-science.blogspot.com

Καταρρέει η οικονομία της ΠΓΔΜ

Εντείνονται οι ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας της ΠΓΔΜ, μετά και τα επίσημα στοιχεία για τη μείωση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του έτους και την «ελεύθερη» πτώση της βιομηχανικής παραγωγής. Το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 1,4% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε τον Μάιο σημαντική μείωση της τάξης του 5,4%.
Με τα δεδομένα αυτά, η βιομηχανική παραγωγή ακολουθεί καθοδική πορεία για ένατο συνεχόμενο μήνα. Μόνο το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους, συρρικνώθηκε κατά 7,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, οι αρνητικές αυτές εξελίξεις, προεξοφλούν ότι η πρόβλεψη της κυβέρνησης της χώρας για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% το 2012 δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να πραγματοποιηθεί. Μάλιστα, εκτιμούν ότι το ΑΕΠ θα εμφανίσει μείωση και το δεύτερο τρίμηνο του έτους, οπότε η οικονομία της χώρας θα εισέλθει και επισήμως σε ύφεση.
Ιδιαίτερα δύσκολη περιγράφεται η κατάσταση στον πλέον δυναμικό κλάδο της οικονομίας της χώρας, αυτόν της μεταλλουργίας, ο οποίος συνεισφέρει με ποσοστό 8% στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας και απασχολεί το 15% επί του συνόλου των εργαζομένων στον βιομηχανικό τομέα, ενώ συμμετέχει με ποσοστό 35% επί του συνόλου των εξαγωγών της ΠΓΔΜ.
Οι παραγγελίες στον κλάδο αυτό έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες κατά 20% -30%, γεγονός που αναγκάζει τις μεταλλουργικές επιχειρήσεις να συρρικνώνουν τον κύκλο εργασιών τους και να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο απολύσεων ενός αριθμού των εργαζομένων τους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Αζέσκι, οποιαδήποτε εμπλοκή στον κλάδο της μεταλλουργίας θα έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις σε όλες τις οικονομικές παραμέτρους. «Αυτό θα σήμαινε απολύσεις και ραγδαία πτώση των εξαγωγών», σημείωσε ο Αζέσκι.
Για την ανάσχεση της μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής, ο ίδιος σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προστατεύσει το βιομηχανικό τομέα με συγκεκριμένες δράσεις. Παράλληλα, μέρος των επιχειρήσεων στην ΠΓΔΜ αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα λόγω της καθυστέρησης, από τη μεριά του δημοσίου, της επιστροφής του ΦΠΑ προς αυτές. Αν και η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει δημοσιεύσει επίσημα στοιχεία, υπολογίζεται ότι το δημόσιο χρωστά σε επιχειρήσεις περίπου 60 εκατ. ευρώ από την επιστροφή του ΦΠΑ.
Μεγάλο είναι και το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε έργα που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό και οι οποίες, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, ανέρχονται σε πάνω από 200 εκατ. ευρώ. Εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της ΠΓΔΜ χαρακτηρίζουν την κατάσταση με τις οφειλές του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, ως «ωρολογιακή βόμβα» για αυτές.
Η κυβέρνηση της χώρας έχει αναφέρει ότι η μείωση που εμφάνισε το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο και η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής ήταν αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συνέπειες και στην οικονομία της ΠΓΔΜ. Παράλληλα, η κυβέρνηση σημειώνει ότι η κατάσταση στην οικονομία της χώρας, παρά τις δυσκολίες, είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με άλλες χώρες.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 66χρονου για χρέη άνω των 28 εκατ. ευρώ

Για χρέη προς το Δημόσιο που ξεπερνούν τα 28 εκατομμύρια ευρώ συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη ένας 66χρονος διευθύνων σύμβουλος εταιρίας εμπορίας φωτογραφικού υλικού. Σύμφωνα με την Αστυνομία, το ύψους του χρέους ανέρχεται στο ποσό των 28.160.893,54 ευρώ και αφορά το χρονικό διάστημα από τις 14 Οκτωβρίου του 2003 έως σήμερα. Όπως διαπιστώθηκε, σε βάρος του συλληφθέντα εκκρεμεί απόφαση με την οποία καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης 21 μηνών για λαθρεμπορία, φορολογικές παραβάσεις και παραβίαση σφραγίδων της Αρχής Ο 66χρονος θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com


GlaxoSmithKline: Πρόστιμο ρεκόρ για μία ιστορική υπόθεση απάτης

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline θα πληρώσει πρόστιμο ρεκόρ ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να θέσει τέλος στη δίωξή από τις αμερικανικές δικαστικές αρχές για απάτη. Η δίωξη περιλαμβάνει κατηγορίες για παράνομη προώθηση φαρμάκων και ψευδείς δηλώσεις.
Όπως ανακοίνωσαν χθες τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας των ΗΠΑ, ο γίγαντας της φαρμακοβιομηχανίας κατηγορήθηκε για παράνομη προώθηση ορισμένων φαρμάκων, για μη αποκάλυψη ορισμένων δεδομένων που συνδέονται με την ασφάλεια των φαρμάκων και για ψευδείς δηλώσεις ως προς την τιμή τους. Το ποσό των τριών δισεκατομμυρίων είναι ο μεγαλύτερος συμβιβασμός για απάτη στον τομέα της υγείας στην ιστορία των ΗΠΑ και παράλληλα η καταβολή του υψηλότερου προστίμου από έναν φαρμακευτικό όμιλο.
Η GlaxoSmithKline παραδέχθηκε από την πλευρά της την ενοχή της για την παράνομη προώθηση ορισμένων σκευασμάτων, για τη δημοσίευση ψευδών στοιχείων για τις τιμές τους και την αποτελεσματικότητά τους και την παράλειψη δημοσίευσης στοιχείων που δείχνουν την αναποτελεσματικότητά τους.
Η απάτη αφορά το σκεύασμα Paxil, το οποίο η GlaxoSmithKline προώθησε ως αντικαταθλιπτικό για παιδιά και εφήβους, τη στιγμή που δεν είχε λάβει έγκριση παρά ως φάρμακο κατάλληλο για ενήλικες, το αντιδιαβητικό Avandia το οποίο ετέθη προς πώληση χωρίς προειδοποίηση για ορισμένες παρενέργειες και το Wellbutrin, το οποίο προορίζεται για περιπτώσεις βαριάς κατάθλιψης, αλλά που η εταιρεία προώθησε με το σλόγκαν «για να γίνετε πιο λεπτοί και να έχετε περισσότερες σεξουαλικές σχέσεις». Στο πλαίσιο του ιστορικού συμβιβασμού, η GlaxoSmithKline παραδέχθηκε επίσης ότι χρηματοδότησε εκστρατείες προώθησης προϊόντων, παρακινώντας γιατρούς να συνταγογραφούν τα φάρμακά της δωροδοκώντας τους με διακοπές στη Χαβάη, οργάνωση κυνηγιών φασιανού στην Ευρώπη ή συναυλίες.
Η συμφωνία συνομολογήθηκε με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και με πολλές πολιτείες των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο του συμβιβασμού, η εταιρεία δέχθηκε να τελεί υπό παρακολούθηση από την αμερικανική κυβέρνηση επί πέντε χρόνια.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com


Ν. Μηχανιώνα: Έκλεψαν τιμαλφή και τάματα από εκκλησία


Τιμαλφή και τάματα πιστών έκλεψαν άγνωστοι από τον ιερό ναό της Παναγίας Φανερωμένης στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, οι δράστες παραβίασαν τη νύχτα που πέρασε ένα από τα παράθυρα της εκκλησίας και αφαίρεσαν, άγνωστης μέχρι στιγμής χρηματικής αξίας, κοσμήματα και τάματα από την εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης. Η κλοπή διαπιστώθηκε το πρωί κι αμέσως ειδοποιήθηκε η Αστυνομία, η οποία διενεργεί προανάκριση.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Προσωρινά κρατούμενα κρίθηκαν τα τρία μέλη του κυκλώματος παραχαρακτών

Το δρόμο για τις φυλακές πήραν χθες, μετά τις απολογίες τους ενώπιον των ανακριτικών αρχών, τα τρία φερόμενα μέλη κυκλώματος που είχε στήσει εργαστήρι παραχάραξης νομισμάτων των 2 ευρώ στην Επανομή Θεσσαλονίκης.
Όπως έγινε γνωστό, οι τρεις συλληφθέντες (βλέπε: http://lpyrgos.blogspot.gr/2012/06/blog-post_6409.html) αρνήθηκαν τις σε βάρος τους αποδιδόμενες κατηγορίες, και μεταξύ άλλων ισχυρίστηκαν ότι ο εξοπλισμός που βρέθηκε στο υπόγειο σπίτι της Επανομής χρησιμοποιείτο για την κατασκευή μπρελόκ και αναμνηστικών δώρων. Δεν έπεισαν όμως τις δικαστικές αρχές που τους έκρινε προσωρινά κρατούμενους.
Για την υπόθεση συνελήφθησαν αρχικά ένας Ελληνοβούλγαρος, ηλικίας 59 ετών, κι ένας Έλληνας, 41 ετών. Λίγες ώρες μετά τις παραπάνω συλλήψεις παρουσιάστηκε αυτοβούλως στις αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης ένα ακόμη μέλος της σπείρας, ένας άνδρας ηλικίας 40 ετών, που είναι αδελφός του 41χρονου. Όπως ανακοινώθηκε, στο νομισματοκοπείο βρέθηκε μεγάλη ποσότητα πρώτων υλών, όπως δακτύλιοι και πυρήνες, με τις οποίες οι παραχαράκτες θα μπορούσαν να κατασκευάσουν κέρματα συνολικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ. Μεταξύ του εξοπλισμού παραγωγής που κατασχέθηκε ήταν ένα υδραυλικό πιεστήριο, ένα μηχάνημα για τη διαμόρφωση της στεφάνης με τα γράμματα, που προμήθευσε ο Ελληνοβούλγαρος στα δύο αδέλφια, εργαλεία για τη διαμόρφωση της οδόντωσης στη στεφάνη, μία ζυγαριά ακριβείας, ένα παχύμετρο κερμάτων και μήτρες εκτύπωσης.
Η σπείρα εξαρθρώθηκε ύστερα από συνεργασία των Ελλήνων αστυνομικών με Βούλγαρους συναδέλφους τους και την Europol. Για την ίδια υπόθεση συνελήφθησαν στη βουλγαρική πόλη Φιλιππούπολη (Πλόβντιβ) τρεις άνδρες, υπήκοοι Βουλγαρίας, καθώς φέρονται να ήταν μέλη της ίδιας σπείρας.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com


Γερμανία: Στις 10 Ιουλίου θα εξετάσει το Συνταγματικό Δικαστήριο τη νομιμότητα του ΕΜΣ

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εξετάσει τις προσφυγές εναντίον του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 10 Ιουλίου, γεγονός που προβλέπεται ότι θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο την έναρξη λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), μολονότι οι δικαστές δεν αναμένεται να τον μπλοκάρουν.
Την περασμένη Παρασκευή το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία τον ΕΜΣ, όμως ο πρόεδρος της χώρας Γιοάχιμ Γκάουκ έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να τον επικυρώσει μέχρι να πάρει το «πράσινο φως» από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης.
Ο ΕΜΣ επρόκειτο αρχικά να τεθεί σε λειτουργία την 1η Ιουλίου. Κατόπιν ως ημερομηνία έναρξης λειτουργία του τέθηκε η 9η Ιουλίου. Ωστόσο, για να λειτουργήσει χρειάζεται να έχει επικυρωθεί από τις χώρες που προσφέρουν το 90% του κεφαλαίου του, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει χωρίς τη «σφραγίδα» του Βερολίνου. Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές πόσο χρόνο θα χρειαστεί το δικαστήριο για να εξετάσει το θέμα και να εκδώσει απόφαση.
Αμέσως μετά την υπερψήφιση του Δημοσιονομικού Συμφώνου και του ΕΜΣ από το κοινοβούλιο, οι επικριτές της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, όπως η Αριστερά και ο συντηρητικός Πέτερ Γκαουβάιλερ, προσέφυγαν στο συνταγματικό δικαστήριο. «Ο ΕΜΣ συνιστά πραξικόπημα κατά του συντάγματος», υποστήριξε ο Χούμπερτ Άιβανγκερ, ο ηγέτης του μικρού κόμματος των Ελευθέρων Ψηφοφόρων της Βαυαρίας, που έχει επίσης καταθέσει προσφυγή.
Οι αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι το δικαστήριο θα εγκρίνει τον ΕΜΣ. Ακόμη και οι ευρωσκεπτικιστές εντός του κόμματος της Μέρκελ, όπως ο Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, που καταψήφισε τον ΕΜΣ, θεωρούν ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν θα μπλοκάρει τη λειτουργία του Μηχανισμού. «Οι δικαστές πράγματι αποφασίζουν βασιζόμενοι σε νομικά και συνταγματικά κριτήρια, όμως γνωρίζουν επίσης τι επιπτώσεις θα είχε ένα κατηγορηματικό «Όχι» στην εξωτερική και τη δημοσιονομική πολιτική», σημείωσε, μιλώντας σε τοπική εφημερίδα.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com