Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

ΠΑΟΚ Χάντμπωλ:«Ο ΠΑΟΚ χωρίς τους φιλάθλους του είναι σαν ρυζόγαλο χωρίς ρύζι»


Έκκληση για στήριξη της ομάδας έκανε ο προπονητής της ομάδας χάντμπωλ του ΠΑΟΚ, Στέλιος Υετίων προς τους φιλάθλους, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον "Λευκό Πύργο", τονίζοντας ότι στις δύσκολες εποχές που περνάμε, το τμήμα χάντμπωλ του ΠΑΟΚ θα πρέπει να λειτουργεί αυτόνομα οικονομικά, είτε μέσω των χορηγιών είτε μέσω της στήριξης του κόσμου με την αγορά εισιτηρίων διαρκείας.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Πως εξελίσσεται το στάδιο προετοιμασίας της ομάδας και ποιους στόχους έχετε θέσει;

«Οι παίκτες της ομάδας είναι προσηλωμένοι στις προπονήσεις. Η ομάδα έχει μια
ιδιαιτερότητα, είναι μια ομάδα παλιά και νέα ταυτόχρονα. Έχει κρατήσει τον κορμό της με μόνο 2-3 προσθήκες, ενώ αναμένεται άλλη μία. Προσπαθούμε να αλλάξουμε τον τρόπο παιχνιδιού μας και να παίξουμε διαφορετικό χάντμπολ, πιο γρήγορο».

Έχετε προγραμματίσει κάποια φιλικά;

«Έχουμε προγραμματίσει ένα φιλικό με μία ομάδα στα Σκόπια και τη συμμετοχή μας σε ένα τουρνουά στην Αλεξανδρούπολη. Επίσης βρισκόμαστε σε αναμονή για άλλα δύο τουρνουά εντός Ελλάδας. Τέλος, είμαστε σε συζητήσεις με τους ανθρώπους της Παρτιζάν για ένα φιλικό στηριζόμενοι και στις σχέσεις των φιλάθλων των δύο συλλόγων».

Να περιμένουμε κάποια ακόμα μεταγραφή;

«Όσον αφορά τα μεταγραφικά μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να τελειώσει το θέμα απόκτησης ενός δεξιόχειρα, ο οποίος θα είναι αλλοδαπός. Έτσι σκοπεύουμε σε κάθε θέση να έχουμε από δύο ισάξιους παίκτες στο ρόστερ μας».

Πόσο σας επηρεάζει η νέα συμφωνία του ΑΣ ΠΑΟΚ με τον κ. Σαββίδη, από την οποία προκύπτουν μειωμένα έσοδα για το Α.Σ;

«Εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι όσοι αγαπάμε την ομάδα πρέπει να βοηθήσουμε σε όλους τους τομείς. Ο πρόεδρος του συλλόγου κος Κατσαρής καθώς και ο έφορος του τμήματος κος Πετρίδης είναι κοντά μας σε ότι χρειαστούμε. Θα πρέπει όμως να βοηθήσει και ο κόσμος με τα διαρκείας, ώστε να λειτουργήσουμε αυτόνομα με τα δικά μας έσοδα».



Ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας για την φετινή χρονιά;

« Οι στόχοι της ομάδας είναι όλοι οι εγχώριοι τίτλοι αλλά και να έχουμε μια καλή πορεία στην Ευρώπη συμμετέχοντας στο Τσάλεντζ καπ, Εδώ θέλω να τονίσω ότι η φετινή συμμετοχή του ΠΑΟΚ στο Τσάλεντζ καπ είναι μια μεγάλη ευκαιρία καθώς ο ΠΑΟΚ θα μπει στην κλήρωση την 6 Δεκεμβρίου και με δύο προκρίσεις μπορεί να φτάσει στον ημιτελικό».

Θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα στους φιλάθλους της ομάδας;

«Θέλω να πω για τον κόσμο, πως η ομάδα χωρίς τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ είναι σαν το ρυζόγαλο χωρίς ρύζι. Τους ευχαριστούμε που είναι στο πλευρό μας και τους υπόσχομαι πως πάντα θα δίνουμε το 100% των δυνατοτήτων μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Βοηθός προπονητή Γκαγκανάς Κώστας ο οποίος στις ίδιες ερωτήσεις απάντησε:

Πως εξελίσσεται το σταδιο προετοιμασίας της ομάδας και ποιους στόχους έχεται θέσει;


«Αρχίσαμε προετοιμασία, με το άθλημα να έχει αλλάξει πολύ. Ο πήχης έχει ανέβει και προσπαθούμε να δουλέψουμε ταχύτερα και δυνατότερα».

Να περιμένουμε κάποια ακόμα μεταγραφή;

«Δυναμώσαμε το ρόστερ σε 2-3 θέσεις που χρειαζόμασταν βοήθεια, όμως σκοπεύουμε να κάνουμε μια τελευταία διορθωτική κίνηση».

Θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα στους φιλάθλους της ομάδας;

«Όσον αφορά τους φιλάθλους θέλω να τονίσω πως ΠΑΟΚ χωρίς φιλάθλους δεν υπάρχει πουθενά. Όπου έχουμε πάει σε Ελλάδα και εξωτερικό μας έχουν ακολουθήσει παντού. Τους θέλουμε δίπλα μας να συνεχίζουν να μας στηρίζουν».


Περισσότερες αθλητικές ειδήσεις: http://lpyrgos-sports.blogspot.com

ΤτΕ: Πτώση 10,1% στις τιμές των διαμερισμάτων το β΄ τρίμηνο του 2012


Μειωμένες κατά 10,1% ήταν κατά μέσο όρο οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) το β΄ τρίμηνο του 2012, με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία για το σύνολο του 2011 οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,4% (5,4%, 5,1%, 4,6% και 6,5% το α΄, β΄, γ΄ και δ΄ τρίμηνο του 2011, αντίστοιχα), έναντι 4,7% το 2010.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Τέλος στο όνειδος του διορισμού ημετέρων έβαλε ο Σαμαράς

Πρωθυπουργική παρέμβαση μετά την ντροπή με θυγατέρα Πολύδωρα και συγγενείς Τραγάκη


Την άμεση αντίδραση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για το όργιο ρουσφετολογικών προσλήψεων στη Βουλή, με αποτέλεσμα να δώσει εντολή να θεσμοθετηθεί η απαγόρευση προσλήψεων συζύγων και συγγενών μέχρι 2ου βαθμού για το σύνολο των κρατικών λειτουργών, που δύνανται να προσλαμβάνουν μετακλητούς δημοσίους υπαλλήλους.

Ειδικότερα, η γενική γραμματεία της κυβέρνησης σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε εντολή στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης, ώστε να αναληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα πρωτοβουλία η οποία θα αφορά στο καθεστώς προσλήψεων μετακλητών δημόσιων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, πρόθεση του πρωθυπουργού είναι η θεσμοθέτηση απαγόρευσης προσλήψεων συζύγων και συγγενών μέχρι 2ου βαθμού για το σύνολο των κρατικών λειτουργών που δύνανται να προσλαμβάνουν μετακλητούς δημόσιους υπαλλήλους».

Υπενθυμίζεται ότι τα πρόσφατα γεγονότα που φαίνεται να προκάλεσαν την «έκρηξη» του πρωθυπουργού είναι οι προκλητικές για το δημόσιο αίσθημα προσλήψεις στη Βουλή: της θυγατέρας του πρώην προέδρου της Βουλής, Βύρωνα Πολύδωρα, συγγενούς του Α’ αντιπροέδρου, Γιάννη Τραγάκη, του ανιψιού του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, συγγενούς του κ. Φίλιππου Πετσάλνικου.

Πέραν αυτών, είναι γνωστό ότι στο παρελθόν βουλευτές και υπουργοί διόριζαν «από πόρτες και παράθυρα» στη Βουλή συζύγους, αδέλφια, παιδιά και ανίψια.

Πάντως, η απόφαση του πρωθυπουργού δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

Πηγή: protothema.gr

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

ΗΠΑ: «Σολομώντεια» λύση για την κηδεμονία των παιδιών του Μάικλ Τζάκσον


Δικαστήριο του Λος Άντζελες διέταξε την Τετάρτη ότι η επιμέλεια των τριών παιδιών του Μάικλ Τζάκσον θα μοιραστεί μεταξύ της μητέρας του αείμνηστου βασιλιά της ποπ, Κάθριν και του ανιψιού του Τ-Τζει Τζάκσον. Μετά από δημόσια διαμάχη μεταξύ της 82χρονης μητέρας του Μάικλ Τζάκσον και ορισμένων από τα αδέλφια του, το δικαστήριο παρενέβη για να διορίσει προσωρινό κηδεμόνα τον 34χρονο ανιψιό του τραγουδιστή Τ-Τζει Τζάκσον. Πριν από την καλοκαιρινή ενδοοικογενειακή διαμάχη, η Καθρίν Τζάκσον είχε την αποκλειστική επιμέλεια του 15χρονου Πρινς, της 14χρονης Παρις και του 10χρονου Μπλάνκετ.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Ασ. Παπαγεωργίου: «Δεν θα γίνουν αυξήσεις στη ΔΕΗ φέτος»


Δεν πρόκειται να υπάρξουν φέτος αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ και επιπλέον θα γίνει προσπάθεια να μην υπάρξουν αυξήσεις και μέχρι το τέλος της χειμερινής περιόδου, ώστε να μην επηρεάζεται ο τελικός καταναλωτής, επανέλαβε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Aσ. Παπαγεωργίου.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο κ. Παπαγεωργίου μιλώντας σήμερα το πρωί σε ραδιοφωνική εκπομπή στον σταθμό 9,84 σημειώνοντας ότι σκοπός του υπουργείου είναι να βρεθούν άλλοι τρόποι χρηματοδότησης.

Επεσήμανε ότι έχει ξεκινήσει η διαβούλευση για νέο ρυθμιστικό πλαίσιο σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ώστε να θεσπιστούν κανόνες που ισχύουν σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές και σε ότι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι πρώτα θα προχωρήσει η πώληση των ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου) και ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικούς Συστήματος Φυσικού Αερίου), όπου αναμένεται να κλείσουν μέσα στο 2013.

Για τη ΔΕΗ, όπως ανέφερε, η αποκρατικοποίησή της είναι διαφορετική περίπτωση και χρειάζεται μελέτη για να βρεθεί το κατάλληλο μοντέλο προκειμένου η αποκρατικοποίηση να γίνει σωστά.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Συρία: Τα κυβερνητικά στρατεύματα βομβαρδίζουν το Χαλέπι


Ο συριακός στρατός με την υποστήριξη αρμάτων μάχης και αεροσκαφών βομβάρδισε συνοικίες που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί στο Χαλέπι. Οι συνοικίες Σαχούρ, Ταρίκ αλ-Μπαμπ, Μπουστάν αλ-Κασρ και αλ-Σάαρ βομβαρδίστηκαν νωρίς το πρωί, ανακοίνωσε η Γενική Επιτροπή της Συριακής Επανάστασης στην οποία ανήκουν αντικαθεστωτικοί. Μάχες διεξάγονται και στη συνοικία Σαλαχεντίν.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισήμανε πως την Τετάρτη σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μενάγκ, στο Χαλέπι. Οι αντάρτες ανέφεραν πως τα βομβαρδιστικά που πλήττουν την πόλη απογειώνονται από το αεροδρόμιο αυτό.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Κόρινθος: Επεισόδια κατά την αστυνομική επιχείρηση «Ξένιος Ζευς»


Επεισόδια σημειώθηκαν στην πόλη της Κορίνθου κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης «Ξένιος Ζευς».

 
Η κίνηση της αστυνομίας να συγκεντρώσει τους λαθρομετανάστες που συνέλαβε στο στρατόπεδο της Κορίνθου μετατρέποντάς το σε κέντρο φιλοξενίας λαθρομεταναστών έγινε αντιληπτό από τους πολίτες της Κορίνθου και περίπου 200 άτομα συγκεντρώθηκαν και απέκλεισαν την πύλη, με επικεφαλής τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ευστάθιο Μπούκουρα, εμποδίζοντας τις κλούβες της αστυνομίας.

Η αστυνομία πρόλαβε να περάσει μέσα στο στρατόπεδο περίπου 200-250 λαθρομετανάστες, ενώ απ’ έξω παραμένουν μέσα σε κλούβες περίπου 100 άτομα που έχουν συλληφθεί.

Στην πύλη του στρατοπέδου, η κατάσταση είναι έκρυθμη με τους πολίτες να διαμαρτύρονται, ενώ απέναντί τους έχουν παραταχθεί διμοιρίες των ΜΑΤ που έχουν φτάσει από την Πελοπόννησο και την Αττική. Αυτή την ώρα υπάρχει κόσμος συγκεντρωμένος στο σημείο που διαμαρτύρεται για την εγκατάσταση λαθρομεταναστών στο 6ο Σύνταγμα Πεζικού, ενώ από νωρίς το πρωί βρίσκεται εκεί ο γενικός επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος της ΕΛΑΣ αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης και ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Πελοποννήσου, υποστράτηγος, Ηλίας Γεωργόπουλος.

Με πρόταση του δημάρχου Κορίνθου στις 7.00 το απόγευμα συνεδριάζει εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο της πόλης που αντιδρά στην μετατροπή του στρατοπέδου σε κέντρο φιλοξενίας λαθρομεταναστών, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους και τη συντεταγμένη αντίδρασή τους.

Ο αντιδήμαρχος Κορίνθου Χαράλαμπος Καμπούρης σημείωσε ότι η δημοτική αρχή είναι κάθετα αντίθετη στη μετατροπή του στρατοπέδου σε κέντρο φιλοξενίας λαθρομεταναστών, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορεί να γίνονται τέτοιου τύπου ενέργειες κι επιχειρήσεις, χωρίς η πολιτεία να λαμβάνει υπόψη και χωρίς να έχει λόγο η δημοτική αρχή της πόλης», ενώ πρόσθεσε πως έχουν πληροφόρηση ότι «μεταφέρθηκαν λαθρομετανάστες στην Κόρινθο κι από άλλες περιοχές».

Παράλληλα, εκτάκτως συνεδριάζει για τον ίδιο λόγο και ο εμπορικός σύλλογος της Κορίνθου, ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας Βασίλης Νανόπουλος με δηλώσεις του επεσήμανε πως έχει πληροφορηθεί ότι «έχουν μπεί στο στρατόπεδο 400 λαθρομετανάστες», συμπληρώνοντας πως είναι λάθος να γίνει το 6ο σύνταγμα κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών.

«Δυστυχώς οι υπουργοί δεν μας άκουσαν, θεωρώ ότι είναι μέγα λάθος, θεωρώ ότι όλοι οι φορείς πρέπει σήμερα το μεσημέρι να έρθουν στην σύσκεψη του επιμελητηρίου. Θεωρώ ότι είναι πολύ κακό για την πόλη, δίπλα στα λύκεια, δίπλα στο αθλητικό κέντρο, μέσα στην πόλη να έχουμε ένα κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών», ανέφερε.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

ΑΕΙ-ΤΕΙ: Τη Δευτέρα η ανακοίνωση των βάσεων

Τα βιβλία θα είναι στα σχολεία έως τις 4/9


Τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος σε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία παρουσίασε το σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος έκανε ακόμη γνωστό ότι έως τις 4 Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η παράδοση των βιβλίων στα σχολεία και σημείωσε ότι τα κενά στο διδακτικό προσωπικό θα καλυφθούν με τον διορισμό 225 εκπαιδευτικών και 12.5000 αναπληρωτών.

Παράλληλα, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να λυθεί το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών, το οποίο αφορά 200.000 οικογένειες, αλλά και της θέρμανσης των σχολείων. Και τα δύο αυτά θέματα έχουν περάσει στην αρμοδιότητα των δήμων. Το υπουργείο Παιδείας, σημείωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος, έχει συνεργασία με την περιφέρεια Αττικής, αλλά και το υπουργείο Εσωτερικών ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Ο υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ακόμη ότι η μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα προχωρήσει, επισημαίνοντας πως όσοι έχουν την ευθύνη εφαρμογής του νόμου - πλαισίου «θα υποστούν τις συνέπειες εάν δεν τον εφαρμόσουν».

Ανακοίνωσε ακόμη ότι εντός του επόμενου διμήνου θα προχωρήσει το σχέδιο «Αθηνά» που αφορά στον εξορθολογισμό του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης με συγχωνεύσεις τμημάτων και καταργήσεις σχολών.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

ΠΑΟΚ: Έτοιμος για το πρώτο βήμα πρόκρισης


Το πρώτο βήμα για την είσοδο στους ομίλους του Europa League θέλει να κάνει ο ΠΑΟΚ απέναντι στη Ραπίντ Βιέννης, στην κατάμεστη Τούμπα. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» στοχεύει σε ένα σκορ ασφαλείας ενόψει της ρεβάνς στην Αυστρία.

Ο Γιώργος Δώνης θα παρατάξει την ομάδα του χωρίς τον τραυματία Πάμπλο Γκαρσία. Έτσι κάτω από τα δοκάρια θα αγωνιστεί ο Γλύκος, με τον Έτο δεξιά και τον Λίνο αριστερά. Το κεντρικό αμυντικό δίδυμο αποτελείται από τους Κατσικά και Κουμαλό. Στο κέντρο ο Κάτσε θα είναι ο παρτενέρ του Λάζαρ στα χαφ με τους Γεωργιάδη και Ρομπέρ στις πτέρυγες. Τέλος, το επιθετικό δίδυμο θα αποτελέσουν οι Γιάννου και Αθανασιάδης.

Την αποστολή συμπληρώνουν οι: Αποστολόπουλος, Σαλπιγγίδης, Ιντζίδης, Κίτσιου, Πέλκας, Φωτάκης, Λόρενς, Χακόμπο.

Περισσότερες αθλητικές ειδήσεις: http://lpyrgos-sports.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Νέα αποθήκη με σχεδόν 7.000 προϊόντα «μαϊμού» εντόπισε η δημοτική αστυνομία


Νέα αποθήκη-θησαυροφυλάκιο με χιλιάδες προϊόντα «μαϊμού» που προοριζόταν για την τοπική αγορά εντόπισε η δημοτική αστυνομία Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον περιορισμού του φαινομένου των σεντονιών και της πάταξης του παράνομου εμπορίου στους δρόμους της πόλης.

Συγκεκριμένα, μετά από συστηματική συλλογή και αξιοποίηση πληροφοριών, άνδρες της δημοτικής αστυνομίας εντόπισαν στο κέντρο της πόλης, στην οδό Αλιάκμωνος, αποθηκευτικό χώρο με περίπου 7.000 προϊόντα απομίμησης. Χθες, Τετάρτη, τις μεσημεριανές ώρες η δημοτική αστυνομία Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με κλιμάκιο της ΕΛΑΣ και του ΣΔΟΕ διενήργησαν έρευνα και βρήκαν 1651 πορτοφόλια, 1624 τσάντες, 1119 ζώνες, 952 ρολόγια χειρός, 1434 ζεύγη γυαλιών ηλίου και 200 φουλάρια.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σημειώνει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη Καλυψώ Γούλα και προσθέτει: «η δημοτική αστυνομία εξακολουθεί, μέσα από προγραμματισμένο σχεδιασμό για την αποτελεσματική καταπολέμηση του παρεμπορίου, τις στοχευμένες επιχειρήσεις προς την κατεύθυνση εντοπισμού αποθηκευτικών χώρων προϊόντων παρεμπορίου με ανάλογα, απτά αποτελέσματα».

Τα προϊόντα «μαϊμού» που όπως προέκυψε αποτελούσαν απομιμήσεις γνωστών εταιριών και προορίζονταν για διάθεση από μικροπωλητές στο κέντρο της πόλης. Ακολούθως κατασχέθηκαν, καταμετρήθηκαν -βρέθηκαν συνολικά 6980 τεμάχια- και θα καταστραφούν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Για 22η χρονιά το μουσικό και εικαστικό φεστιβάλ «Παρά θιν’ αλός» στο δ. Καλαμαριάς


Για 22η συνεχόμενη χρονιά ο δήμος Καλαμαριάς διοργανώνει το «Παρά θιν’ αλός», ένα μουσικό και εικαστικό φεστιβάλ, το οποίο φέτος είναι συνδεδεμένο θεματικά και με τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Στόχος του φετινού φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί από 30 Αυγούστου έως 18 Σεπτεμβρίου στους χώρους του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, στο δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» και στο Κυβερνείο, είναι να προσφέρει στο κοινό μια ξεχωριστή εμπειρία τέχνης που θα διατρέχει τα 100 τελευταία χρόνια ιστορίας της Θεσσαλονίκης.

«Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία η οποία δεν εξαιρεί ούτε την αυτοδιοίκηση, είμαστε και πάλι πιστοί στο καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού μας. Η φετινή διοργάνωση αποτελεί σταθμό στην εξελικτική πορεία του «Παρά θιν’ αλός», διότι εμπλουτίζεται με νέες πρωτότυπες δράσεις και ιδέες», δηλώνει ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης.

Ο θεσμός περιλαμβάνει τους δύο καταξιωμένους κύκλους: τα Ανοιχτά Παράθυρα «Σταύρος Κουγιουμτζής» με συναυλίες και μουσικά δρώμενα από καταξιωμένους καλλιτέχνες και το εικαστικό φεστιβάλ «Πεδίο Δράσης Κόδρα», που κλείνουν φέτος 22 και 12 χρόνια ζωής αντίστοιχα.

Επίσης, συνεχίζεται ο συνεδριακός κύκλος που άνοιξε πέρυσι, ενώ για πρώτη φορά προστίθεται το λογοτεχνικό φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στις 14, 15 και 16 Σεπτεμβρίου στο δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» και περιλαμβάνει ομιλίες από καταξιωμένους μελετητές, βίντεο αρχείου με διακεκριμένους εκφραστές της λογοτεχνικής Θεσσαλονίκης που δεν ζουν πια, καθώς και αναγνώσεις ποιημάτων και πεζών από σημερινούς συγγραφείς της πόλης.

Η αυλαία των εκδηλώσεων του «Παρά θιν’ αλός» ανοίγει την Πέμπτη 30 Αυγούστου στις 9 το βράδυ, στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα με τη διοργάνωση τριών συναυλιών, την ίδια ώρα, στον ίδιο χώρο. Καλλιτέχνες της πόλης που εκπροσωπούν διαφορετικά μουσικά είδη θα «ενώσουν» τις δυνάμεις τους.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Σέρρες: Στην Ηράκλεια το 13ο Συμπόσιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων


Στην Ηράκλεια Σερρών θα πραγματοποιηθεί, το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Σεπτεμβρίου το 13ο πανελλήνιο συμπόσιο ιστορίας, λαογραφίας, Βλάχικης παράδοσης, μουσικής και χορών, με θέμα «Βλάχοι της κοιλάδας του Στρυμόνα»

Το Συμπόσιο διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων σε συνεργασία με το σύλλογο Βλάχων Ηράκλειας Σερρών, ΚΕΔ Ηράκλειας και το δήμο Ηράκλειας Σερρών.

Σκοπός του 13ου συμποσίου είναι η αυθεντικότερη γνώση και διδασκαλία των βλάχικων παραδοσιακών χορών, η μελέτη και καταγραφή του άφθονου πρωτογενούς λαογραφικού και ιστορικού υλικού της βλαχόφωνης παράδοσης, ενώ παράλληλα δίδεται η ευκαιρία σε ερευνητές και μελετητές να παρουσιάσουν τις εργασίες τους.

«Για δύο ημέρες, πάνω από 200 άτομα από συλλόγους όλης της χώρας, συγγραφείς, ερευνητές και πανεπιστημιακοί θα μελετήσουν την ιστορία, τη λαογραφία και τη μουσικοχορευτική παράδοση της περιοχής», δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων και της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας Μιχάλης Μαγειρίας.
 
Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com 

Θεσσαλονίκη: Έρχονται κάδοι απορριμμάτων με «ταυτότητα»


Κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης με... ονοματεπώνυμο σχεδιάζει να αποκτήσει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης σε μία προσπάθεια να μπει τέλος στο φαινόμενο της συνεχούς μετακίνησής τους από μία μερίδα πολιτών που «ενοχλείται» από την παρουσία τους.

Έχουν παρατηρηθεί σε πολλές γειτονιές της πόλης περιστατικά με κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης που απομακρύνονται μπροστά από καταστήματα ή πολυκατοικίες, καθώς οι ιδιοκτήτες δεν επιθυμούν την παρουσία των σκουπιδιών μπροστά από τις περιουσίες τους.

Θέλοντας να μπει «φρένο» στις συχνές μετακινήσεις από το ένα σημείο στο άλλο, η αντιδημαρχία Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων προχωρά στη διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το σχεδιασμό των θέσεων που θα βρίσκονται οι κάδοι.

«Με το διαγωνισμό θα υπάρχει ομοιομορφία και ευπρεπισμός στην πόλη. Ο κάθε κάδος θα φέρει ξεχωριστή σήμανση, θα έχει το γράμμα της κάθε δημοτικής κοινότητας κι έναν αριθμό, έτσι ώστε οι υπηρεσίες του δήμου να γνωρίζουν αμέσως το σημείο που θα πρέπει να είναι τοποθετημένος», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Θανάσης Παππάς.

Το θέμα θα συζητηθεί τη Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης και από τους βασικότερους στόχους του διαγωνισμού είναι η λειτουργική, αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του δημόσιου ελεύθερου χώρου και η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης στους πολίτες.

Ο διαγωνισμός θα απευθύνεται σε νέους αρχιτέκτονες, ηλικίας έως 45 ετών, από τους οποίους η διοίκηση του δήμου θα ζητήσει να καταθέσουν «φρέσκιες» ιδέες σχετικά με τη χωροθέτηση των κάδων απορριμμάτων.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: «Πικ νικ» στις 5 Σεπτεμβρίου στο πάρκο της πλατείας ΧΑΝΘ


Τα ταπεράκια τους γεμάτα φαγητό, χρωματιστά τραπεζομάντιλα και την καλή τους διάθεση καλούνται να φέρουν οι Θεσσαλονικείς στο πάρκο άθλησης και ψυχαγωγίας στην πλατεία της ΧΑΝΘ, την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου, οπότε ο κεντρικός δήμος διοργανώνει «πικ νικ».

Το νεανικό «πικ νικ» πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά από το τμήμα νεολαίας της αντιδημαρχίας Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών. Πέρυσι, τόπος συνάντησης ήταν η πλατεία Αριστοτέλους στο κέντρο της πόλης.

«Επιλέξαμε φέτος το συγκεκριμένο πάρκο γιατί είναι μία όαση δροσιάς. Παράλληλα, όσοι θα συμμετάσχουν στο πικ νικ θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με εναέριο στίβο, πίστα αναρρίχησης, paint ball, τραμπολίνο, ράμπα skate και πίστα parkour», δήλωσε η αντιδήμαρχος Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών Μαρία Πασχαλίδου.

Η εκδήλωση η οποία θα πλαισιώνεται επίσης από διαδραστικά παιχνίδια και μουσική, θα ξεκινήσει στις τρεις το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ. Σκοπός της αρμόδιας αντιδημαρχίας είναι να διασκεδάσουν οι νέοι της πόλης, να χορέψουν και ταυτόχρονα να εκπαιδευτούν και να αθληθούν στις εγκαταστάσεις του πάρκου.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Σέρρες: Έληξε η κατάληψη του γραφείου του διοικητή του νοσοκομείου

Έληξε σήμερα, μετά από τρεις ημέρες, η κατάληψη του γραφείου του διοικητή του Νοσοκομείου Σερρών από εργαζόμενους, οι οποίοι διεκδικούν τα δεδουλευμένα για αργίες και εφημερίες. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την μείωση της χρηματοδότησης του νοσοκομείου από τα 72.000 ευρώ το μήνα στις 57.000 με συνέπεια την αδυναμία καταβολής δεδουλευμένων από τον περασμένο Μάρτιο.

Όπως εξήγησε ο διοικητής του νοσοκομείου Ξενοφών Εμμανουηλίδης, επειδή ο αριθμός των εφημεριών δεν είναι σταθερός κάθε μήνα και επειδή το ποσοστό πληρότητας δεν είναι σταθερό έπρεπε να κατατεθεί από τις υπηρεσίες του νοσοκομείου κοστολογημένο πρόγραμμα υπηρεσιών ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν οι δαπάνες. Όσον αφορά τα δεδουλευμένα που διεκδικούν οι εργαζόμενοι ανέφερε ότι αυτά θα καταβληθούν, ότι το θέμα προέκυψε γιατί δεν υπήρχε κοστολογημένο πρόγραμμα υπηρεσιών από τα τέλη Μαρτίου και ότι στο εξής δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Βούλγαρος εξέδιδε νεαρή συμπατριώτισσά του

Έναν εφιάλτη ζούσε για περισσότερους από οκτώ μήνες μία 26χρονη γυναίκα από τη Βουλγαρία, την οποία υποχρέωνε συμπατριώτης της, 41 ετών, να εκδίδεται.

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Γενάρη όταν ο 41 ετών άντρας, με την υπόσχεση μίας καλύτερης ζωής, έπεισε την νεαρή γυναίκα να φύγουν από τη Βουλγαρία όπου ζούσαν μέχρι τότε μαζί και να εγκατασταθούν μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Το όνειρο της γυναίκας όμως για καλύτερο βιοτικό επίπεδο στη χώρα μας μετατράπηκε σε εφιάλτη. Με απειλές και σωματική βία ο άντρας την εξέδιδε κυρίως στην περιοχή της οδού Γιαννιτσών, κρατώντας όλα τα χρήματα που εισέπραττε.

Η νεαρή γυναίκα τελικά κατόρθωσε να διαφύγει της προσοχής του 41χρονου και να απευθυνθεί στις αστυνομικές αρχές, με αποτέλεσμα μετά από λίγη ώρα να εντοπιστεί και να συλληφθεί ο δράστης. Στην 26χρονη γνωστοποιήθηκαν οι ισχύουσες διατάξεις περί προστασίας και αρωγής των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων και ήδη φιλοξενείται σε μονάδα αρωγής της Θεσσαλονίκης.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. 

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Νέα κινητοποίηση για τον ΣΜΑ Ευκαρπίας


Σε νέα κινητοποίηση κατά της κατασκευής του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Ευκαρπίας προχώρησαν οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ευκαρπίας.

Ο εκπρόσωπος του Δικτύου Συλλόγων και Φορέων κατά της κατασκευής του ΣΜΑ, Μιχάλης Σπάσος, δήλωσε ότι η επιτροπή διαβούλευσης του δήμου Παύλου Μελά γνωμοδότησε αρνητικά για το έργο, ενώ το θέμα θα απασχολήσει την αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Οι κάτοικοι της Ευκαρπίας, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις εδώ και 9 μήνες, διεκδικούν νέο περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση απορριμμάτων.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Κιλκίς: Έκλεβαν αρώματα από τα duty free των Ευζώνων

Αρώματα, από το κατάστημα αφορολογήτων ειδών (duty free) του μεθοριακού σταθμού Ευζώνων Κιλκίς, είχαν βάλει στο «μάτι» τους τρεις νεαροί Σέρβοι, οι οποίοι συνελήφθησαν τελικά και παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη. Όπως ανακοινώθηκε, δύο εξ αυτών, αμφότεροι ηλικίας 26 ετών, άρπαξαν το πρωί 24 μπουκάλια αρωμάτων, συνολικής αξίας 1.600 ευρώ. Έγιναν όμως αντιληπτοί και αφού ειδοποιήθηκε η αστυνομία βρέθηκαν σε έλεγχο που διενεργήθηκε στο ΙΧ αυτοκίνητό τους, όπου τους περίμενε 20χρονος συνεργός τους, τα κλοπιμαία τα οποία αποδόθηκαν στον υπεύθυνο του καταστήματος.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Τέλος Αυγούστου οι εορτασμοί για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση


Την Παρασκευή 31 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης των εορτασμών της Θεσσαλονίκης για τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης της. Η εκδήλωση θα γίνει στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου θα συμμετέχει η Κρατική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης.

Σε αυτήν την ιστορική επέτειο, παρόλες τις αντίξοες συνθήκες της συνεχιζόμενης κρίσης στη χώρα, η πόλη αντιμετωπίζει τον εορτασμό ως ευκαιρία να διαμορφώσει την προοπτική της: να ανασυνθέσει την ταυτότητά της, να αναγνωριστεί διεθνώς ως πόλη δυναμική και δημιουργική, καθώς και να αποκτήσει θέση στο χάρτη των πρωτοπόρων ευρωπαϊκών πόλεων.

«Σας καλώ όλους να γιορτάσουμε την ιστορία μας, να συμμετέχουμε στη γιορτή ως μέλη μιας κοινωνίας ενεργών πολιτών και να κοιτάξουμε μπροστά, το μέλλον της πόλης όλων μας. Να αγαπήσουμε την πόλη μας», δήλωσε ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Ξάνθη: Φωτιά σε ορεινή δυσπρόσιτη περιοχή στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα

Υπό έλεγχο προσπαθούν να θέσουν δυο πυροσβεστικά αεροσκάφη «πετζετέλ», τη φωτιά που ξέσπασε σε ορεινή δυσπρόσιτη περιοχή της Ξάνθης κοντά στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα πάνω από το χωριό Πάχνη. Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης πεζοπόρα τμήματα προσπαθούν να προσεγγίσουν την περιοχή στην οποία για την ώρα δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι και υπάρχει η εκτίμηση πως θα τεθεί γρήγορα υπό έλεγχο.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com


Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Θεοφίλου

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 29χρονος Αναστάσιος Θεοφίλου για την υπόθεση της δολοφονίας του 53χρονου οδηγού ταξί Δημήτρη Μίχα, στη Νάουσα της Πάρου, και τη ληστεία που προηγήθηκε στην Alpha Bank, μετά την απολογία του ενώπιον του 10ου τακτικού ανακριτή. Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι την επίμαχη ημέρα δεν βρισκόταν καν στο νησί.

Αυτή τη στιγμή ο Τ. Θεοφίλου οδηγείται στον εφέτη ειδικό ανακριτή Κώστα Μπαλτά, για να απολογηθεί και για τις άλλες κατηγορίες που αντιμετωπίζει και συγκεκριμένα για ένταξη στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Υπενθυμίζεται ότι ο δικηγόρος του κατηγορουμένου, Σπύρος Φυτράκης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο εντολέας του αρνείται όλες τις κατηγορίες, ενώ αμφισβήτησε τον τρόπο λήψης γενετικού υλικού DNA από το οποίο προκύπτει η ενοχή του δράστη. Τόνισε ακόμη ότι υπάρχει ένα δικονομικό πρόβλημα, καθώς ο Θεοφίλου κατηγορείται δύο φορές για το ίδιο αδίκημα και υποστήριξε ότι κανονικά η υπόθεση που αφορά στη ληστεία της Πάρου θα έπρεπε να βρίσκεται στη Σύρο και όχι στην Αθήνα.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Σε εξέλιξη η Aegean Regata 2012

Συμμετοχή και του δήμου Θεσσαλονίκης στον ιστιοπλοϊκό αγώνα


Στο πλαίσιο εορτασμού για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης, δόθηκε στις 19 Αυγούστου εκκίνηση σε έναν από τους μεγαλύτερους διεθνείς ιστιοπλοϊκούς αγώνες της χώρας μας, την «Aegean Regatta 2012».

Ενενήντα τέσσερα σκάφη άνοιξαν τα πανιά τους από το λιμάνι της Μυτιλήνης για Οινούσσες, Βολισσό Χίου με σημείο τερματισμού το λιμάνι της Σύρου. Στον σημαντικό αυτόν αγώνα και με την αρωγή του «Θεσσαλονίκη 2012» πήρε μέρος το ιστιοφόρο του Λιμενικού Σώματος «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», στελεχωμένο από μέλη του Ναυτικού Ομίλου Λιμενικού Σώματος και τον παγκόσμιο πρωταθλητή ιστιοπλοΐας Γ. Γιακουλάκη.

Στον πρώτο αγώνα με σύμμαχο το μελτέμι εντάσεως 18 έως 30 κόμβους το σκάφος «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» τερμάτισε στην έβδομη θέση στην κατηγορία του μετά από 5 ώρες και 45 λεπτά. Ο δεύτερος αγώνας από Οινούσσες για Βολισσό αποδείχτηκε ιδιαίτερα δύσκολος, λόγω των εναλλαγών στην κατεύθυνση του ανέμου αλλά και της έντασής του, με αποτέλεσμα να τερματίσουν μόνο δύο σκάφη από τα πενήντα πέντε στην κατηγορία ORC CLUB, με πρώτο και χρόνο 8 ώρες και 47 λεπτά το σκάφος «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ».

Με δύο κύπελλα, ένα στην κλάση του και ένα στο overall, το σκάφος «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» συνεχίζει ακάθεκτο για την τελευταία και δυσκολότερη ιστιοδρομία των 80 μιλίων από Βολισσό για Σύρο.

Με αφορμή το διεθνή ιστιοπλοϊκό αγώνα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε: «Ως δήμος στηρίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται στο χώρο του Ναυταθλητισμού και δηλώνουμε ιδιαίτερα χαρούμενοι που το σκάφος «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» του δήμου Θεσσαλονίκης τερμάτισε πρώτο».

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Νέο κύμα καύσωνα από σήμερα

Ένα ακόμα κύμα καύσωνα προστίθεται στην παρατεταμένη ζέστη αυτού του θερμού καλοκαιριού, από σήμερα Πέμπτη. Η θερμοκρασία, από νωρίς το πρωί, άρχισε να ανεβαίνει σταδιακά και να αναμένεται να φτάσει αργά το μεσημέρι στους 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ εκτιμάται ότι το Σαββατοκύριακο θα «χτυπήσει» κατά τόπους και ίσως να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς. Ωστόσο, οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι από την Τρίτη, ο υδράργυρος θα πέσει αισθητά σε όλη τη χώρα και θα ξαναγυρίσει στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον διευθυντή του Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Αντώνη Λάλο, το κύμα καύσωνα θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες, δηλαδή μέχρι τη Δευτέρα, στη δυτική και βορειοδυτική Ελλάδα, όπου από τις απογευματινές ώρες θα αρχίσει να πέφτει το θερμόμετρο, ενώ στα ανατολικά και νότια, καθώς και στην Αθήνα, θα δροσίσει από την Τρίτη. Η πιο ζεστή μέρα θα είναι η Κυριακή, μιας και οι άνεμοι θα εξασθενίσουν ακόμα και στο Αιγαίο και η θερμοκρασία θα φτάσει τους 41 βαθμούς. Η υγρασία θα είναι αυξημένη, γι' αυτό ανεξάρτητα με το τί θα δείξει ο υδράργυρος, η δυσφορία θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη στην ηπειρωτική Ελλάδα. Στις παραθαλάσσιες περιοχές η θερμοκρασία θα κυμανθεί 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα.

«Πολλές φορές συμβαίνει να έχουμε υψηλές θερμοκρασίες μέσα στον Αύγουστο, είναι απόλυτα φυσιολογικό για το καλοκαίρι», αναφέρει ο κ. Λάλος και συμπληρώνει ότι «ο Ιούλιος που πέρασε ήταν από τους πιο θερμούς των τελευταίων ετών και από ό,τι φαίνεται το ίδιο θα ισχύσει για και για τον Αύγουστο, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε τις στατιστικές στο τέλος του μήνα για να μιλήσουμε με βεβαιότητα».

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Το καρότο και το μαστίγιο του «φιλέλληνα» Γιούνκερ

Την τακτική του καρότου και του μαστίγιου εφάρμοσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα και τη συνάντησή του το απόγευμα της Τετάρτης με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο.

Ο Γιούνκερ ήταν σαφής και προϊδέασε για το κλίμα που θα υπάρξει στη συνάντηση που θα έχει την Παρασκευή ο κ. Σαμαράς με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η οποία αποφεύγοντας την καλλιέργεια προσδοκιών, ξεκαθάρισε από τη Μολδαβία ότι «δεν θα έχουμε λύση την Παρασκευή, θα περιμένουμε την έκθεση της τρόικας και θα αποφασίσουμε μετά». Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο Γιούνκερ προειδοποίησε την ελληνική πλευρά ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολη η αποστολή στο Βερολίνο και πρέπει να έχει γίνει πολύ καλή και σε βάθος προετοιμασία, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι την αναχώρηση της ελληνικής αποστολής με συσκέψεις του κ. Σαμαρά με τους στενούς του συνεργάτες.

Μάλιστα ο Γιούνκερ κάποια στιγμή ανέφερε –αυτό που δήλωσε και δημόσια– ότι «είναι η τελευταία σας ευκαιρία, δεν θα έχετε άλλη», για να του απαντήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα των στιγμών και τις συνθήκες που επικρατούν στην ΕΕ: «Ξέρω τι γίνεται. Την αποδέχομαι».

Ο επικεφαλής του Eurogroup, ναι μεν έδειξε τα φιλικά του αισθήματα για την Ελλάδα στις δημόσιες δηλώσεις του, αλλά δεν έλειψαν και τα αναγκαία μηνύματα και οι προτροπές. Από τη μια πλευρά έδωσε το μήνυμα ότι η χώρα μας πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, τασσόμενος κατηγορηματικά κατά της εξόδου από την ευρωζώνη, ενώ ζήτησε να σταματήσουν και οι σχετικές δηλώσεις των ξένων αξιωματούχων. Από την άλλη πλευρά ήταν ιδιαίτερα πιεστικός στην κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τονίζοντας την ανάγκη να προχωρήσουν απαρέγκλιτα όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και να μην παρεκκλίνει η κυβέρνηση από το οικονομικό πρόγραμμα, ενώ δημόσια μίλησε για την … «τελευταία ευκαιρία».

Η στάση του Γιούνκερ, παρά τα θερμά δημόσια λόγια του για την ελληνική προσπάθεια να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, ήταν συνέχεια της τακτικής του καρότου και του μαστίγιου απέναντι στη χώρα μας και θύμισε τη δήλωσή του πριν 15 ημέρες, όταν είχε δημιουργήσει αίσθηση τονίζοντας πως η ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη είναι «τεχνικά δυνατή και διαχειρίσιμη» παρότι ο ίδιος διευκρίνισε ότι την απεύχεται. Ο Γιούνκερ ουσιαστικά ζήτησε άμεσα αποτελέσματα από την κυβέρνηση για να υπάρξει αλλαγή στάσης από τους πιστωτές. Εξάλλου, δεν ήταν τυχαία η αναφορά του ότι ακόμα και το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, που δεν έχει ακόμα υποβληθεί επίσημα, περί επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, θα εξαρτηθεί από την επικείμενη έκθεση της Τρόικας.

«Ακτινογράφησε» το πακέτο των μέτρων

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», έγινε εκτενής συζήτηση των κκ. Σαμαρά και Γιούνκερ για το πακέτο των μέτρων (11,7 δισ. ευρώ τα προσδιόρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη δημόσια δήλωσή του), για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, την εφεδρεία, την πορεία των εσόδων, την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων (αναφέρθηκε στις αντιδράσεις των ισχυρών λόμπι). Ο επικεφαλής του Eurogroup ενημερώθηκε πλήρως από το οικονομικό επιτελείο, κυρίως τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον αναπληρωτή του Χρήστο Σταϊκούρα, που ήταν παρών στη σύσκεψη, μετά την αρχική κατ' ιδίαν συνομιλία του κ. Σαμαρά με τον Γιούνκερ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γιούνκερ έλαβε αναλυτική αναφορά για το πακέτο και δόθηκαν απαντήσεις από το οικονομικό επιτελείο σε ερωτήσεις που υπέβαλλε. Μάλιστα, ο ίδιος εστίασε την επιχειρηματολογία του στην εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας, έθεσε το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων και επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη να υπάρξουν ιδιωτικοποιήσεις και πέραν των όσων προβλέπονται στο οικονομικό πρόγραμμα.

Ειδικά για τα έσοδα, σημείωσε ότι είναι άμεση ανάγκη να υπάρξει αποτέλεσμα που συνδυάζεται και με τη δημόσια αναφορά του (συμβουλή, όπως τη χαρακτήρισε) να μη θιγούν άλλο οι ασθενέστερες τάξεις που ήδη έχουν σηκώσει το μεγάλο βάρος. Είναι χαρακτηριστικό το στιγμιότυπο από το δείπνο που παρέθεσε ο κ. Σαμαράς στον Γιούνκερ στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης, όπου και έκανε αναφορά για τα έσοδα.

Πρώτα αποτελέσματα και μετά ελαφρύνσεις

Ουσιαστικά, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις του κ. Γιούνκερ με την ελληνική πλευρά, το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις και να υπάρξουν αποτελέσματα και μετά να συζητηθούν επί της ουσίας οι όποιες ελαφρύνσεις στο πρόγραμμα, με κυρίαρχη την επιμήκυνση. Για να υπάρξει όμως και ανταπόκριση από την πλευρά των πιστωτών θα πρέπει να επανακτηθεί η αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης, σημείο που στάθηκαν ιδιαίτερα και οι δυο πρωθυπουργοί με πιο χαρακτηριστική το επιχείρημα Γιούνκερ: «Μια στιβαρή και αξιόπιστη στρατηγική σε ότι αφορά το μεσοπρόθεσμο είναι μια προϋπόθεση σε ότι αφορά στην εκταμίευση της επόμενης δόσης».

Ικανοποιημένοι στο Μέγαρο Μαξίμου

Η επίσκεψη Γιούνκερ και τα μηνύματα που εστάλησαν, ακόμα και η φράση περί «τελευταίας ευκαιρίας», εκλήφθηκαν από το πρωθυπουργικό επιτελείο ως θετικά σημάδια για το διπλωματικό μαραθώνιο που ξεκινάει ο κ. Σαμαράς, με πρώτους σταθμούς Βερολίνο και Παρίσι. «Η επίσκεψη Γιούνκερ ήταν πυξίδα για τις επαφές με Μέρκελ και Ολάντ», λέγανε ανώτερα κυβερνητικά στελέχη.

Συνομιλώντας με τους πρωθυπουργικούς συμβούλους, η αίσθηση που αποκόμιζε κανείς μετά τη συνάντηση και το δείπνο, ήταν ότι επικρατεί ικανοποίηση και συγκρατημένη αισιοδοξία, αν και –πολύ σωστά για επικοινωνιακούς και πολιτικούς λόγους– τηρούνται χαμηλοί τόνοι. Η ικανοποίηση καλλιεργήθηκε ως αίσθημα από τη δήλωση Γιούνκερ για την επιμήκυνση, λέγοντας ότι δεν την απέκλεισε, άρα βοηθάει την ελληνική προσπάθεια και φαίνεται ότι υπάρχει περιθώριο να γίνει δεκτό το ελληνικό αίτημα, ενώ άφησε, κατά τους συνεργάτες του κ. Σαμαρά, ανοικτό παράθυρο και για νέο κούρεμα, αν και δεν είπε τίποτα το συγκεκριμένο.

Ιδιαίτερη σημασία για το Μέγαρο Μαξίμου έχει και η αναφορά του Γιούνκερ ότι με μία σοβαρή πολιτική μείωσης των ελλειμμάτων η χώρα μπορεί να υπολογίζει στην καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου, συμφωνώντας ότι «η μπάλα βρίσκεται στα χέρια της Ελλάδας». Επίσης, πολύ θετική κρίθηκε η επισήμανση του Γιούνκερ ότι οι χαμηλόμισθοι έχουν υποφέρει και δεν θα πρέπει να τους επιβληθούν νέα βάρη αλλά να συμβάλλουν περισσότερο άλλες κοινωνικές ομάδες, καθώς θεωρείται ότι βοηθάει την κυβερνητική προσπάθεια, ειδικά στο νέο μέτωπο που άνοιξε με την απόφασή της να μειωθούν και τα ειδικά μισθολόγια. Δεν ήταν τυχαία η αναφορά του Γιούνκερ ότι οι χαμηλόμισθοι έχουν υποφέρει πολύ στην Ελλάδα, υπονοώντας ότι πρέπει να πληρώσουν και όσοι έχουν ξεφύγει από την κρίση.

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Αυστραλία: «Ιατρικό θαύμα» από ομογενή νευροχειρούργο

«Ιατρικό θαύμα» χαρακτηρίζουν τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης το επίτευγμα Έλληνα γιατρού της Μελβούρνης. Ο ομογενής νευροχειρούργος του Παιδικού Νοσοκομείου Monash της Μελβούρνης, Χρήστος Ξένος, εφαρμόζοντας μία επαναστατική μέθοδο κατάφερε να αφαιρέσει όγκο, μεγέθους όσο μία ποδοσφαιρική μπάλα από το κεφάλι του 14 μόλις μηνών Ivan Joe Leo και να χαρίσει στο νεαρό αγοράκι το δικαίωμα στη ζωή. Το επιστημονικό αυτό επίτευγμα του ομογενή νευροχειρούργου αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, αν αναλογιστεί κανείς ότι προσέφερε όλες τις υπηρεσίες του αφιλοκερδώς.

Ο εφιάλτης της Τζόσελιν Σάρι, από την Παπούα-Νέα Γουϊνέα, άρχισε πριν από περίπου 18 μήνες. Ήταν μόλις τριών μηνών ο Ivan Joe όταν η μητέρα του, νοσοκόμα στο επάγγελμα, άρχισε να βλέπει ένα εξόγκωμα στο κεφάλι του μωρού της το οποίο μεγάλωνε μέρα με τη μέρα. Μέσα σε έξι μήνες από τότε, το εξόγκωμα είχε πλέον φτάσει το μέγεθος μιας μπάλας του τένις και τίποτα δεν έδειχνε ότι θα υποχωρούσε. Όπως ανέφερε ο κ. Ξένος στο «Νέο Κόσμο», το θέαμα που αντίκρισε όταν είδε για πρώτη φορά τον Ivan, ήταν πρωτόγνωρο. «Ο μικρός Ivan όντως φαινόταν να έχει δύο κεφάλια», δήλωσε.

Η διάγνωση του ομογενή νευροχειρούργου για το τι μπορεί να προκάλεσε τον όγκο ήταν ότι ο μικρός ανέπτυξε κρανιακή εγκεφαλοκήλη λόγω κατάγματος στο κρανίο του κατά τη διάρκεια του τοκετού. «Προκειμένου να σωθεί το παιδί, που χειροτέρευε ώρα με την ώρα, έπρεπε, αρχικά, να αφαιρέσουμε το υγρό από τον όγκο», αναφέρει ο κ. Ξένος, ο οποίος στην κυριολεξία άνοιξε το κρανίο του παιδιού και «φύτεψε» σωληνάκι με ειδική βαλβίδα στον εγκέφαλο του παιδιού, το οποίο κατέληγε στο στομάχι του παιδιού, προκειμένου το υγρό του όγκου να αποβληθεί από τον οργανισμό του μικρού. «Για πάνω από έξι εβδομάδες το κεφάλι του Ivan έμοιαζε περισσότερο με κρατήρα ηφαιστείου», σημειώνει ο κ. Ξένος.

Αυτές, όμως, οι έξι εβδομάδες στάθηκαν αρκετές για να αρχίσει η μερική ανάρρωσή του. Ο όγκος «στέγνωσε» και εξαφανίστηκε. Ήταν φανερό, πλέον, ότι ο εγκέφαλος του Ivan άρχισε να λειτουργεί κανονικά καθώς ο μόλις 19 μηνών νεαρούλης άρχισε να μιλά για πρώτη φορά, να κουνά τα χεράκια και τα ποδαράκια του και να ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα που δεχόταν.

Η δουλειά του ομογενή νευροχειρούργου δεν σταμάτησε όμως εδώ. Σε συνεργασία με τον πλαστικό χειρούργο, Charles Baillieu, και ομάδα τεσσάρων ακόμα χειρούργων, κατάφεραν να κλείσουν τον «ανοικτό» εγκέφαλο του παιδιού και να χτίσουν πάλι τα οστά του κρανίου του με οστικά μοσχεύματα, από άλλα σημεία του κρανίου του παιδιού. Οκτώ ώρες και πάνω από 50 βιοδιασπώμενες βίδες και πλάκες χρειάστηκαν να χρησιμοποιήσουν οι δύο επιστήμονες προκειμένου να συναρμολογήσουν το κρανίο του μικρού Ivan και όπως μας λέει ο κ. Ξένος, με τον καιρό όλα τα οστικά κενά που υπάρχουν στο κρανίο του Ivan θα κλείσουν. Σήμερα ο Ivan έχει αρχίσει να μπουσουλάει, μιλά και εξελίσσεται σε ένα άτακτο δίχρονο αγοράκι προς μεγάλη έκπληξη και ευχαρίστηση των γονιών του και, σίγουρα, του δρ Χρήστου Ξένου.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

ΗΠΑ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η βόρεια Καλιφόρνια λόγων πυρκαγιών

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε χθες η βόρεια Καλιφόρνια εξαιτίας των πολυάριθμων πυρκαγιών, όπως και άλλες δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ: Ουάσινγκτον Άινταχο και Μοντάνα.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις κομητείες Πλούμας, Σάστα και Τεχάμα όπου μαίνονται περίπου δέκα πυρκαγιές. Η μεγαλύτερη από τις πυρκαγιές, που ονομάστηκε Ποντερόζα, έχει ήδη καταστρέψει περίπου πενήντα κτίρια και απειλεί άλλα 200. Η φωτιά έχει κατακάψει περισσότερα από 10.000 εκτάρια καλλιεργήσιμης γης, σύμφωνα με τις αρχές της Καλιφόρνιας. Τουλάχιστον 2.100 πυροσβέστες με 11 ελικόπτερα προσπαθούν να την περιορίσουν. Στην κομητεία Πλούμας, τουλάχιστον 25.000 εκτάρια καλλιεργειών έχουν καταστραφεί.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Το ελληνικό ζήτημα επί τάπητος στη σημερινή συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ

«Δεν θα έχουμε λύση την Παρασκευή. Θα περιμένουμε την έκθεση της Tρόικας και θα αποφασίσουμε μετά», ξεκαθαρίζει η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ προσπαθώντας να αποφύγει την καλλιέργεια προσδοκιών από τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο.

Η Μέρκελ φρόντισε να υπενθυμίσει χθες από το Κισινάου της Μολδαβίας όπου βρισκόταν, τη σταθερή γερμανική θέση ότι ο καθένας πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του, αναγνωρίζοντας πάντως ότι η συζήτηση εντός της Ευρωζώνης δεν αφορά μόνο οικονομικά ζητήματα, αλλά και «βαθύτατα πολιτικά».

Το θέμα της Ελλάδας αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στη σημερινή συνάντηση που θα έχουν το απόγευμα η Άγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Ανώτεροι Γερμανοί αξιωματούχοι που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters έχουν δηλώσει ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα να δοθεί περιθώριο χαλάρωσης, ενώ και η ίδια η Μέρκελ πάγωσε τις προσδοκίες για εκτεταμένες παραχωρήσεις.

Ήδη, μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού στέλνουν διαφορετικά μηνύματα για την περίφημη «ανάσα» προς την Ελλάδα. Ο Ράινερ Μπρίντερλε, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελεύθερων ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα πρέπει να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% μέχρι το τέλος του 2014. Ο ομόλογός του των Χριστιανοδημοκρατών, Βόλκερ Κάουντερ, απέκλεισε κατηγορηματικά οποιεσδήποτε αλλαγές στο χρονικό πλαίσιο. Όμως, άλλος βουλευτής του κόμματος της Μέρκελ δήλωσε μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα ότι δεν αποκλείεται να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας.

Η συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ, καθώς και τα ραντεβού του Αντώνη Σαμαρά σε Βερολίνο (αύριο) και Παρίσι (μεθαύριο) γίνονται σε μια περίοδο σχετικής αισιοδοξίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – είναι έτοιμη για αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ελπίζει ότι θα πείσει τους πιστωτές να δώσουν χρονική επιμήκυνση τεσσάρων ετών, αντί των δύο, για την εφαρμογή των μέτρων. «Το μόνο που θέλουμε είναι ένα λίγο αέρα για να ανασάνουμε, για να λειτουργήσει η οικονομία και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα. Περισσότερος χρόνος δεν σημαίνει αυτομάτως περισσότερα χρήματα», είχε δηλώσει ο κ. Σαμαράς στη Bild πριν από την επίσκεψή του στο Βερολίνο.

Στη Γαλλία, η κεντροαριστερή κυβέρνηση είναι προσεκτική στις εκτιμήσεις της κρατώντας τις ισορροπίες μεταξύ της προτίμησης του Ολάντ για μέτρα ανάπτυξης αντί λιτότητας, αλλά και της αναγνώρισης ότι η Αθήνα πρέπει να διορθώσει τα δημοσιονομικά της. «Ο πρόεδρος ανέκαθεν υποστήριζε ότι είναι απαραίτητο η Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, αλλά την ίδια στιγμή θα πρέπει να δοθεί ελπίδα στην ανάπτυξη», ανέφερε συνεργάτης του προέδρου Ολάντ.

Βερολίνο και Παρίσι θα προσπαθήσουν να βρεθούν στα μισά του δρόμου, και παρά τις ενδείξεις ότι οι Συντηρητικοί της Μέρκελ, δεν είναι έτοιμοι να αναβάλουν τους στόχους, μπορεί να δώσουν στην Αθήνα περιθώριο, εάν η τρόικα διαπιστώσει ότι η Ελλάδα πληροί τις γενικές γραμμές του πακέτου διάσωσης.

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com