Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Αναστέλλεται η αξιολόγηση ΑΕΙ και ΤΕΙ

«Διοικητικά κενά» επικαλείται η αρμόδια αρχή

Την αναστολή της διαδικασίας εξωτερικής αξιολόγησης των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ αποφάσισε η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) με αποτέλεσμα πολλά τμήματα να κινδυνεύουν να χάσουν κοινοτικά κονδύλια για την έρευνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σύνολο των 520 τμημάτων, μόνο τα 171 έχουν ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία η οποία αποτελεί προϋπόθεση τόσο για τη χρηματοδότησή τους στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ όσο και για την έγκριση προγραμμάτων σπουδών, κυρίως μεταπτυχιακών.

Στην ετήσια έκθεσή της, η ΑΔΙΠ προβάλει ως αιτία της απόφασής της το «διοικητικό κενό» που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά και την απροθυμία πανεπιστημιακών από το εξωτερικό να συμμετάσχουν στις επιτροπές εξωτερικής αξιολόγησης, εξαιτίας ανησυχίας για την έγκαιρη αποζημίωσή τους λόγω της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Τα μέλη των επιτροπών δεν αμείβονται, αλλά πληρώνουν εξ ιδίων το αντίτιμο όλων των μετακινήσεών τους και της διαμονής τους στην Ελλάδα για να αποζημιωθούν συνήθως με καθυστέρηση ενός ή και δύο μηνών.

«Με αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας, η διοικητική οργάνωση της ΑΔΙΠ κατά το χρονικό διάστημα 2011-06/2012 αποδομείται σταδιακά, τόσο σε επίπεδο μελών όσο και σε αυτό του προσωπικού υποστήριξης. Η κατάσταση αυτή έχει επιδεινωθεί σοβαρά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, με αποτέλεσμα την ουσιαστική παύση του κύριου έργου της Αρχής, δηλαδή της διενέργειας εξωτερικών αξιολογήσεων των ΑΕΙ», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com 

Ήλιος: Η πιο τέλεια σφαίρα στη φύση



Ο ήλιος, το άστρο του ηλιακού μας συστήματος, είναι το πιο τέλειο σφαιρικό αντικείμενο που είναι γνωστό στο σύμπαν, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, οι οποίοι έκαναν τις πιο ακριβείς μετρήσεις του που έχουν γίνει μέχρι σήμερα μετά από προσπάθειες περίπου 50 ετών και μετά πολλών εμποδίων, κυρίως εξαιτίας της παρεμβαλλόμενης ατμόσφαιρας της Γης.

Αυτήν τη φορά, οι μετρήσεις έγιναν από το διάστημα πάνω από το πέπλο της γήινης ατμόσφαιρας με τη βοήθεια του δορυφορικού Παρατηρητηρίου Ηλιακής Δυναμικής (SDΟ) της NASA που βρίσκεται σε γεωσύγχρονη τροχιά γύρω από τον ήλιο, τραβώντας περίπου 15.000 φωτογραφίες του άστρου κάθε μέρα.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Τζέφρι Κουν του ινστιτούτου Αστρονομίας του πανεπιστημίου της Χαβάης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science, μέτρησαν για πρώτη φορά με τόση ακρίβεια το πόσο πεπλατυσμένος είναι ο Ήλιος στην περιοχή του ισημερινού του (25% λιγότερο από τις έως τώρα εκτιμήσεις τους). Δήλωσαν έκπληκτοι, όπως είπαν, όταν ανακάλυψαν ότι ουσιαστικά το άστρο μας δεν «φουσκώνει» σχεδόν καθόλου, ειδικά αν ληφθεί υπόψη πόσο μεγάλο είναι.

Η διάμετρος του ήλιου είναι περίπου 1,4 εκατομμύρια χιλιόμετρα, αλλά η διαφορά της διαμέτρου του στον ισημερινό(οριζόντια διάμετρος) και ανάμεσα στους δύο πόλους (κάθετη διάμετρος) είναι μόλις δέκα έως δώδεκα χιλιόμετρα, απόσταση αμελητέα για ένα τόσο μεγάλο ουράνιο σώμα. Συγκριτικά, στη Γη, ο ισημερινός (η οριζόντια διάμετρος) είναι πιο «φουσκωμένος» κατά περίπου 43 χιλιόμετρα σε σχέση με την απόσταση ανάμεσα στους δύο πόλους.

Αν ο ήλιος είχε τις διαστάσεις μιας μπάλας ποδοσφαίρου, η ανεπαίσθητη διόγκωσή του στην περιοχή του ισημερινού του θα ήταν μικρότερη και από το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας. Αν ο ήλιος συρρικνωνόταν σε μία σφαίρα διαμέτρου ενός μέτρου, η διάμετρος του ισημερινού του θα ήταν μόλις 17 εκατομμυριοστά του μέτρου μεγαλύτερη από τη διάμετρο βορείου-νοτίου πόλου, δηλαδή του άξονα περιστροφής του. Μόνο μία τεχνητή σφαίρα από πυρίτιο -που όμως δεν είναι φυσικό αντικείμενο- είναι πιο τέλεια σφαιρική.

Ο ήλιος περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του κάθε σχεδόν 28 γήινες ημέρες και δεν έχει στερεή επιφάνεια, αλλά είναι μία καυτή σφαίρα αερίων. Οι αστρονόμοι πάντα πίστευαν ότι ο ισημερινός του θα ήταν πεπλατυσμένος, δίνοντας στο άστρο ένα σχήμα ελαφρώς σαν ιπτάμενο δίσκο, κάτι που όντως συμβαίνει στον μεγάλο αέριο πλανήτη Δία, ο οποίος είναι περίπου 7% πλατύτερος στον ισημερινό του από ότι μεταξύ των πόλων του. Στον Κρόνο η απόκλιση ανάμεσα στην οριζόντια και την κάθετη διάμετρο είναι ακόμαμεγαλύτερη, φθάνοντας έως το 10%.

Περισσότερες επιστημονικές ειδήσεις: http://lpyrgos-science.blogspot.com 

Επιχείριση της ΕΛ.ΑΣ. σε καταυλισμό Ρομά στον Βοτανικό

Προσήχθησαν 85 άτομα για τα οποία εξετάζεται το νόμιμο της παραμονής τους στη χώρα


Επιχείρηση της αστυνομίας στον καταυλισμό των Ρομά στον Βοτανικό εκτυλίσονταν όλο το πρωί σήμερα, Παρασκευή. Στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και συνεργεία με προσωπικό της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου Αθηναίων και της διεύθυνσης υγιεινής της περιφέρειας Αττικής. Οι αστυνομικοί προσήγαγαν 85 Ρομά για τους οποίους εξετάζεται αν βρίσκονται νόμιμα στη χώρα.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης απομακρύνθηκαν απορρίμματα, αλλά και επιβλαβή υλικά που βρίσκονταν στον χώρο του καταυλισμού μετά από την πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί τις βραδινές ώρες της 14ης Αυγούστου.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε όταν οι Ρομά έβαλαν φωτιά σε καλώδια προκειμένου να απομονώσουν τα μεταλλικά τους στοιχεία και στη συνέχεια να τα πουλήσουν. Η έντονη μυρωδιά και οι τοξικοί ρύποι από την πυρκαγιά εξαπλώθηκαν σε μεγάλη απόσταση από τον καταυλισμό, ενώ κάηκαν τόνοι σκουπιδιών και καταστράφηκαν ολοσχερώς περισσότερες από τις μισές παράγκες.

Στον καταυλισμό ζουν σε άθλιες συνθήκες περίπου χίλιοι Ρομά από την Αλβανία που επιδίδονται στο κάψιμο των καλωδίων για την εξαγωγή του χαλκού. Κλοπές καλωδίων από τις γύρω οικοδομές, από τη ΔΕΗ, από τον ΟΣΕ, προστασία στα γύρω μαγαζιά και άλλες παραβάσεις που αναπτύσσονται σε τέτοιου είδους γκέτο συνθέτουν τη μαύρη εικόνα του καταυλισμού.

Οι τιμές των ευγενών μετάλλων και του χαλκού έχουν αυξηθεί πάνω από 1.500% τον τελευταίο καιρό και ανάλογα έχει αυξηθεί η μαφία του χαλκού και το κυνηγητό της. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί για τους κινδύνους στη δημόσια υγεία που εγκυμονούν οι δραστηριότητες των Ρομά.

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com 

Έρευνα: Τα καρύδια βελτιώνουν την ποιότητα του σπέρματος



Αν τρώει κανείς περίπου δύο χούφτες καρύδια τη μέρα για μερικές εβδομάδες μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματός του, ιδίως αν είναι νέος. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει τουλάχιστον μία νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, η οποία πάντως δεν παρέχει τη διαβεβαίωση ότι αυτή η βελτίωση θα βοηθήσει όντως την ανδρική γονιμότητα.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Λος Άντζελες (UCLA) που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό Biology of Reproduction, διαπίστωσαν ότι η καθημερινή κατανάλωση καρυδιών επί 12 εβδομάδες είχε ευεργετικά αποτελέσματα στο σχήμα του σπέρματος, την ποσότητα, την κινητικότητα και τη ζωτικότητά του.

Η μελέτη αφορούσε 117 άνδρες ηλικίας 21 έως 35 ετών που είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες από τις οποίες μόνο η πρώτη έτρωγε 75 γραμμάρια καρύδια καθημερινά. Το σπέρμα των ανδρών της πρώτης ομάδας βελτιώθηκε αισθητά από ποσοτική και ποιοτική άποψη, ενώ της δεύτερης όχι. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ωφέλιμη δράση των καρυδιών οφείλεται κυρίως σταλιπαρά οξέα που περιέχουν και βοηθάνε στην καλύτερη ανάπτυξη του σπέρματος.

«Είναι εύκολο κανείς να γελάσει με έρευνες όπως αυτή, όμως υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ορισμένες πλευρές της διατροφής ενός άνδρα μπορούν να επηρεάσουν τον αριθμό και την ποιότητα των σπερματοζωαρίων που παράγονται από τους όρχεις του», δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες προτίθενται να κάνουν δοκιμές σε ζευγάρια με πρόβλημα γονιμότητας λόγω της φτωχής ποιότητας του ανδρικού σπέρματος, κατά πόσο μία καθημερινή δίαιτα με καρύδια θα επιφέρει επιτυχία στη σύλληψη παιδιού. Συνήθως η ανδρική υπογονιμότητα αποδίδεται στο αραιό ή μειωμένων δυνατοτήτων σπέρμα. 


Περισσότερες επιστημονικές ειδήσεις: http://lpyrgos-science.blogspot.com 

«Χαλάρωση» των όρων του ελληνικού προγράμματος μελετά η Μέρκελ


«Χαλάρωση» των όρων του ελληνικού πακέτου διάσωσης φέρεται να εξετάζει η Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με δύο Γερμανούς βουλευτές, σχετικές δηλώσεις των οποίων επικαλείται το οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Σύμφωνα με τους κ.κ. Κλάους-Πέτερ Βιλτς και Φρανκ Σέφλερ, βουλευτές του κόμματος της Μέρκελ, οι οποίοι ωστόσο είχαν καταψηφίσει παλαιότερα τις προτάσεις της γερμανίδας καγκελάριου, η κυβέρνηση Μέρκελ εμφανίζεται διχασμένη ανάμεσα στο να υπάρξει κάποια επιείκεια προς την Ελλάδα και στην προσήλωση στην ανάγκη να εκπληρώσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της.

«Οι ευαισθησίες ανάμεσα στους 27 βουλευτές του συνασπισμού που ψήφισαν όχι την προηγούμενη φορά είναι γνωστές στην κυρία Μέρκελ, oπότε η επίσημη γραμμή είναι να παραμείνει σκληρή απέναντι στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Βιλτς που είναι βουλευτής του CDU, του κόμματός της δηλαδή.

«Αλλά, την ίδια στιγμή, κάποιοι αναλαμβάνουν την αποστολή να δοκιμάσουν πως μπορεί να εγκαταλειφθεί αυτή η σκληρή γραμμή», συμπλήρωσε.

Όπως υποστηρίζει το Bloomberg επικαλούμενο τον κ. Σέφλερ, η γερμανίδα καγκελάριος ενδέχεται να αναζητήσει μία «χρυσή τομή» με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, που θα επιτρέψει και στις δυο πλευρές να διασώσουν τα προσχήματα...

Πηγή: protothema.gr

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com 

Θεσσαλονίκη: Από Δευτέρα ασφαλτοστρώσεις στο δ. Νεάπολης-Συκεών


Σε κλείσιμο οδών και ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε κεντρικούς οδικούς άξονες του δήμου Νεάπολης-Συκεών σταδιακά από την ερχόμενη Δευτέρα προχωρούν τα συνεργεία προκειμένου να εκτελεσθούν οι εργασίες ασφαλτόστρωσης.

Το έργο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο του μεγάλου προγράμματος οδοποιίας που υλοποιεί ο δήμος στο σύνολο των τεσσάρων δημοτικών ενοτήτων, με το συνολικό προϋπολογισμό να αγγίζει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Οι εργασίες ασφαλτόστρωσης την ερχόμενη εβδομάδα θα επεκταθούν στη δημοτική ενότητα Αγίου Παύλου και συγκεκριμένα στις κεντρικές οδούς Ελ. Βενιζέλου και Λεωφόρου Όχι, όπου η κυκλοφορία των οχημάτων θα διακοπεί επί 48ωρο με εξαίρεση την κίνηση των αστικών λεωφορείων και των οχημάτων κοινής ωφέλειας (ΕΚΑΒ, πυροσβεστικής, κλπ), ενώ κυκλοφοριακή ρύθμιση θα απαιτηθεί και για την εκτέλεση εργασιών στη δημοτική ενότητα Νεάπολης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα:

•Η Ελ. Βενιζέλου, στα όρια της ΔΕ Αγ. Παύλου με το δήμο Θεσσαλονίκης θα παραμείνει κλειστή από τις 7 μμ της Δευτέρας 20 Αυγούστου έως τις 7 πμ της Τετάρτης 22 Αυγούστου από τα φανάρια της Επταπυργίου με Ανθέων έως και την πλατεία Αγ. Αναργύρων (Άνω Πόλη).
•Η Λεωφ. Όχι στη ΔΕ Αγ. Παύλου θα παραμείνει κλειστή από τις 7 πμ της Τετάρτης 22 Αυγούστου έως τις 7 πμ της Παρασκευής 24 Αυγούστου από το ύψος της Ακροπόλεως (Άνω Πόλη) έως τη διασταύρωσή της με την οδό Ελ. Ζωγράφου.
•Η Αγαθουπόλεως στη ΔΕ Νεάπολης θα παραμείνει κλειστή από τις 7 πμ της Παρασκευής 24 Αυγούστου έως τις 7 πμ του Σαββάτου 25 Αυγούστου από το ύψος της οδού Λαγκαδά μέχρι την οδό Π. Τσαλδάρη.

«Πρόκειται για προγραμματισμένες εργασίες που έπρεπε να γίνουν προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση στους δρόμους αυτούς και να ενισχυθεί η ασφαλής κίνηση των οχημάτων. Επιλέχθηκε ο καταλληλότερος χρόνος ώστε η ταλαιπωρία εποχούμενων και πεζών να είναι η μικρότερη δυνατή», επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Ντίνος Ζωγόγιαννης, ζητώντας ταυτόχρονα την κατανόηση των οδηγών και πολιτών.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com 

Θεσσαλονίκη: 180 θέσεις κοινωφελούς εργασίας στο δ. Παύλου Μελά



Εκατόν ογδόντα νέες θέσεις εργασίας διάφορων ειδικοτήτων (εργάτες, οδηγοί, χειριστές κλπ) αντιστοιχούν στο δήμο Παύλου Μελά, στο πλαίσιο του διαγωνισμού εργασίας κοινωφελούς χαρακτήρα μέσω της ΓΣΕΕ. Ο διαγωνισμός αφορά συνολικά 1.062 θέσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι 11 ημέρες, από 17 έως και 27 Αυγούστου. Οι υποψήφιοι μπορούν να αναζητήσουν την πρόσκληση (για αναλυτική περιγραφή θέσεων, ειδικοτήτων, δικαιολογητικών, προϋποθέσεων συμμετοχής, κριτηρίων επιλογής), τα έντυπα των αιτήσεων καθώς και τις οδηγίες συμπλήρωσης της αίτησης συμμετοχής στην επίσημη ιστοσελίδα του δήμου.

Παράλληλα, με επιπλέον προσωπικό για την περίοδο υποβολής αιτήσεων ο δήμος Παύλου Μελά δέχεται δημότες για πληροφορίες:
-Στο ισόγειο του δημαρχείου: Καραολή και Δημητρίου 1, στη Σταυρούπολη (2313.302.827, 2313.302.828 και 2313.302.860, 08:00 - 13:00).
-Στην Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου: Λήμνου 2 & Καζαντζίδη γωνία, στη Νικόπολη (λεωφορείο 34, στάση Παλαιλόγου 1), τηλέφωνο: 2310.020.160.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com 

ΚΚΕ: Να μην περάσει καμία ιδιωτικοποίηση λιμανιού και μαρίνας


Ως αφετηρία της ιδιωτικοποίησης όλων των λιμενικών υποδομών της χώρας, εκτιμά ότι θα αποτελέσει η άμεση ιδιωτικοποίηση συγκεκριμένων λιμανιών και μαρινών, η Κομματική Οργάνωση Αττικής (ΚΟΑ) του ΚΚΕ.

«Η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ βιάζεται να φέρει νομοθετική ρύθμιση η οποία αναιρεί την υποχρέωση συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου κατά 51% σε επιχειρήσεις σε στρατηγικούς τομείς και υποδομές, ώστε να «λυθούν τα χέρια» της και στην ιδιωτικοποίηση των δύο μεγάλων λιμανιών της χώρας, του ΟΛΠ και του ΟΛΘ», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΚΟΑ όπου αναφέρεται ότι «οι ιδιωτικοποιήσεις των λιμενικών υποδομών της χώρας γίνονται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, όπως προβλέπεται από τις στρατηγικού χαρακτήρα αποφάσεις της ΕΕ».

Προστίθεται δε ότι ανάλογες πρακτικές έχουν εφαρμοστεί σε όλα τα μεγάλα λιμάνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης από «κυβερνήσεις φιλελεύθερες, σοσιαλδημοκρατικές ή νεοαριστερής διαχείρισης».

Αναφορικά με τις μαρίνες επισημαίνεται ότι στόχος είναι η παράδοση στα μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα «όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους της ακτογραμμής με συνέπεια πανάκριβες υπηρεσίες, αλλά και αποκλεισμό της πρόσβασης σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους της Αττικής προς τη θάλασσα, σε συνδυασμό και με την ιδιωτικοποίηση του μεγάλου φιλέτου του Ελληνικού».

Ταυτόχρονα το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «η φτώχεια, η μείωση του εσωτερικού τουρισμού, ως συνέπεια της καπιταλιστικής κρίσης και η εφαρμογή του all inclusive, οδηγούν στον μαρασμό δεκάδες αυτοαπασχολούμενους στους παράκτιους δήμους και τα νησιά» και καλεί τους εργαζόμενους να ξεσηκωθούν ώστε να μην περάσει καμία ιδιωτικοποίηση λιμανιού και μαρίνας.

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com 

Ιβάν Σαββίδης: «Ο ΠΑΟΚ είναι θρησκεία»


Ο Ιβάν Σαββίδης έστειλε μήνυμα το οποίο δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΠΑΟΚ δηλώνοντας πως το όνειρό του πραγματοποιήθηκε, καθώς είναι οπαδός της ομάδας. Επίσης τόνισε πως πιστεύει και ο ίδιος πως η ομάδα είναι «θρησκεία» και για αυτόν.

«Μια εξαετής ιστορία για την απόκτηση του ΠΑΟΚ μπορούμε να πούμε ότι ολοκληρώθηκε. Αγοράσαμε το πλειοψηφικό πακέτο του 51 % της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΠΑΟΚ. Η ποδοσφαιρική ομάδα έχει πάρα πολλά προβλήματα τα οποία έχουν ήδη πολύ μακρά ιστορία.

Θα θέλαμε όσο το δυνατόν γρηγορότερο να αναλυθούν και να μελετηθούν όλα τα βάρη και οι διεκδικήσεις έναντι της ομάδας, να σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα άρσης αυτών των προβλημάτων και μέχρι να μελετηθούν και να αρθούν, να καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις της ομάδας. Μέχρι η ομάδα να μείνει τελείως καθαρή από επιβαρύνσεις θα ήταν μάλλον πρόωρο να μιλήσουμε για μεγάλη στρατηγική. Όμως ένα θέλω να πω: ότι η ομάδα δεν αγοράστηκε για να συνεχίσει να ζει τόσο άσχημα, όσο ζούσε μέχρι σήμερα. Οι καλύτερες παραδόσεις της ομάδας θα ξαναγεννηθούν, θα ενισχυθούν και θα εδραιωθούν και αν καταφέρουμε σ' αυτές τις καλύτερες παραδόσεις της ομάδας του ΠΑΟΚ να προσθέσουμε κάτι νέο και ενδιαφέρον θα είμαι πραγματικά ευτυχής.

Υπολογίζω πολύ ότι οι φίλαθλοι θα είναι υπομονετικοί μαζί μας, θα μας βοηθήσουν όσο γίνεται γρηγορότερα να προσαρμοστούμε στο νέο περιβάλλον, στα νέα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις μας και από κοινού μπορούμε και θα θέσουμε μάλλον πολύ σοβαρούς στόχους.


Θέλω να πω ότι δεν διαφέρουν οι προσεγγίσεις μου σε τίποτα σε σχέση με το πώς ήταν αυτές πριν και πώς είναι σήμερα. Για μένα δεν υπάρχει στόχος να είμαι δεύτερος. Η ζωή θα δείξει βέβαια τι θα πετύχουμε, αλλά ο στόχος υπάρχει. Οι προερχόμενοι από την Κωνσταντινούπολη πρέπει να βρίσκονται στην κορυφή του ποδοσφαιρικού Ολύμπου.

Αυτό και θα επιδιώξουμε, ξέρουμε τι δουλειά πρέπει να γίνει και υπολογίζω πολύ στην υποστήριξη των πιστών στον ΠΑΟΚ φιλάθλων. Και μπορώ να πω ότι αισθάνθηκα την παρουσία τους δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια, την ανάσα τους θα έλεγα και τους είμαι γι' αυτό πολύ ευγνώμων.
Είμαι ευγνώμων γιατί τελεσιγραφικά σχεδόν απαιτούσαν ότι ο Σαββίδης δεν πρέπει να φύγει από εδώ χωρίς να πάρει τον ΠΑΟΚ. Αυτό έγινε πριν από έξι χρόνια. Είμαι επίσης ευγνώμων και για τις σημερινές τους επιθυμίες και προσδοκίες και θέλω πάρα πολύ να ανταποκριθώ σε αυτές. Δεν θέλουμε άλλες μεγάλες απογοητεύσεις. Κι από την πλευρά μου, εγώ και η ομάδα μου θα κάνουμε τα πάντα για να δικαιώσουμε αυτές τις προσδοκίες.


Ποια μπορεί να είναι η κατάληξη; Νομίζω ότι θα πετύχουμε μια καλή υποδομή, μια σειρά από στόχους, μια φυσιολογική διαχείριση, είναι απολύτως επιτεύξιμοι στόχοι. Και σε συνεργασία με τους φιλάθλους μπορούμε να δημιουργήσουμε μια καλή ατμόσφαιρα και όχι τόσο να δημιουργήσουμε, αλλά να συνεχίσουμε αυτήν την παράδοση της καλής ατμόσφαιρας και να βγούμε σε επίπεδα σοβαρού ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Μπορεί να ξεκινήσει η στενή συνεργασία με ρωσικές ποδοσφαιρικές ομάδες, ειδικά οι ανταλλαγές. Σήμερα θα ήθελα να δω στις φανέλες του ΠΑΟΚ κάποιες σοβαρές ρωσικές εταιρείες και προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθώ και είναι κι αυτό ένα από τα στοιχεία της στρατηγικής μου.


Συνολικά θέλω να πω ότι ένα όνειρό μου πραγματοποιήθηκε, καθώς είμαι κι ο ίδιος οπαδός της ομάδας του ΠΑΟΚ, μάλιστα αυτό το κασκόλ το 2006, όταν οι φίλαθλοι με υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο, ένας οπαδός μου το φόρεσε και μου είπε να το κρατήσω ως αναμνηστικό και να λοιπόν, φυσικά το φοράω και το κράτησα.

Για μένα ήταν κάτι πολύ συμβολικό, γιατί αισθάνθηκα όχι τη θέρμη του ενός μεμονωμένου οπαδού, αλλά το πάθος αυτής της στρατιάς των φιλάθλων του ΠΑΟΚ. Και θέλω να πω ότι όπως εκατοντάδες χιλιάδες οπαδοί του ΠΑΟΚ θεωρούν ότι η ομάδα είναι "θρησκεία", έτσι κι εγώ δεν αποτελώ εξαίρεση».

Περισσότερες αθλητικές ειδήσεις: http://lpyrgos-sports.blogspot.com 

Ημαθία-Πέλλα: Απογοήτευση για τις τιμές πώλησης του συμπύρηνου ροδάκινου

Τι λένε οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας



Κοντά στο κόστος παραγωγής και... μακριά από την τιμή που διεκδικούσαν αρχικά, πωλούν φέτος στις βιομηχανίες το συμπύρηνο ροδάκινο οι αγρότες Ημαθίας και Πέλλας.  

Όπως δήλωσαν εκπρόσωποί τους, η τιμή οριστικοποιήθηκε τελικά σε επίπεδα 2011 (25 λεπτά/κιλό, έναντι διεκδικούμενης 30 λεπτών), σε μια περίοδο που το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί, ενώ οι αγρότες επιβαρύνονται και με τα έξοδα μεταφοράς.

Στο σκηνικό αυτό, οι εναπομείνασες ομάδες παραγωγών στις δύο περιοχές μετριούνται πλέον στα δάχτυλα των δύο χεριών, τα λεγόμενα «στέκια» (όπου ο έμπορος-μεσίτης αγοράζει απευθείας απ’ τον παραγωγό) πληθαίνουν, ενώ ολοένα περισσότεροι είναι οι αγρότες που εγκαταλείπουν την καλλιέργεια του συμπύρηνου, ξεριζώνοντας τα δέντρα τους είτε μπολιάζοντάς τα. 


Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών κονσερβοποίησης/χυμοποίησης υποστηρίζουν ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει επίσης ιδιαίτερες δυσκολίες, λόγω -μεταξύ άλλων- αδυναμίας άντλησης ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα. Για φέτος αναμένεται, πάντως, διατήρηση των εξαγωγών στα περσινά επίπεδα (270.000 τόνοι κονσερβοποιημένων φρούτων) ή και μικρή αύξηση, ιδίως αν υποχωρήσει περαιτέρω η ισοτιμία του ευρώ.

«Φέτος θα ξηλωθεί το 30-35% των δέντρων που παράγουν συμπύρηνο στην Ημαθία».

 

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Ροδακινοπαραγωγών Ημαθίας, Τάσος Χαλκίδης, υποστήριξε: «Φέτος εκτιμώ ότι θα ξηλωθεί ή θα μπολιαστεί, ώστε να παράγει επιτραπέζια ροδάκινα το 30%-35% των δέντρων συμπύρηνου στην Ημαθία, ακόμη και νεαρές ροδακινιές δύο ετών». Με τις φετινές τιμές των 25 λεπτών/κιλό, συμπλήρωσε, «ίσα που καλύπτεται το κόστος παραγωγής που ανέρχεται για τον παραγωγό σε 20-22 λεπτά. Οι παραγωγοί είναι καταχρεωμένοι. Αν γονάτισα εγώ που δουλεύω 150 στρέμματα μια μεγάλη έκταση για τα δεδομένα της περιοχής, τί να κάνει αυτός που έχει 20;». 

Ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΚΑΣΟ) Ημαθίας «Αγιος Παύλος», Α. Νεστορόπουλος, υπενθύμισε ότι από τα 25 λεπτά/κιλό που λαμβάνουν φέτος οι παραγωγοί, πρέπει να αφαιρεθεί επιπροσθέτως και το μεταφορικό κόστος με το οποίο επιβαρύνονται (περίπου 1-1,5 λεπτό/κιλό). 
 
Στα περσινά επίπεδα (περίπου 40 λεπτά) κυμαίνεται αυτή τη στιγμή η τιμή που λαμβάνει ο παραγωγός για το επιτραπέζιο ροδάκινο, επισήμανε ο πρόεδρος του ΚΑΣΟ Πέλλας «Μέγας Αλέξανδρος», Στράτος Αυγουστής. Το ελληνικό ροδάκινο, πρόσθεσε, πλήττεται και εξαιτίας ανταγωνισμού από χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Οι τελευταίες «στέλνουν τα προϊόντα τους στις αγορές αργότερα από ότι η Ελλάδα και προσφέρουν πολύ χαμηλές τιμές, καθώς «εκεί επιδοτούνται τα πάντα, ακόμη και η εργασία[...] Εδώ, όταν έχεις ΦΠΑ 23% στα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα και το κόστος πετρελαίου φτάνει το 1,5 ευρώ, το καλύτερο σενάριο είναι το ‘ίσα βάρκα ίσα πανιά’» παρατήρησε. 

 
Αποδεκατίστηκαν οι ομάδες παραγωγών


Σύμφωνα με τους προέδρους των ΚΑΣΟ Ημαθίας και Πέλλας, οι ομάδες παραγωγών
έχουν αποδεκατισθεί. «Στην Ημαθία απέμειναν 5-6, από 14-15 πριν δύο-τρία χρόνια. Κάποιες συγχωνεύτηκαν, αλλά οι περισσότερες διαλύθηκαν», σημείωσε ο κ. Νεστορόπουλος. Οι λόγοι είναι πολλοί: έχουν δημιουργηθεί πολλοί ιδιωτικοί συνεταιρισμοί, αλλά και οι ίδιες οι βιομηχανίες δημιούργησαν τόπους παραλαβής, παρακάμπτοντας τις ομάδες. «Επίσης, κάποιες ομάδες δεν έπιαναν το «πλαφόν» των 5 εκατομμυρίων ευρώ ως ελάχιστη αξία εμπορεύσιμης παραγωγής ροδάκινου, που προβλέπεται για την αναγνώρισή τους», σημείωσε ο κ. Νεστορόπουλος. 

Ο κ. Αυγουστής επιβεβαίωσε ότι οι ομάδες παραγωγών «εξαφανίζονται» και στην Πέλλα, μεταξύ άλλων, εξαιτίας των προαναφερθέντων «στεκιών» που στήνονται παντού και πληρώνουν τους αγρότες «στο χέρι», κάτι που οι ομάδες παραγωγών δυσκολεύονται να κάνουν λόγω οικονομικής αδυναμίας. Πρόσθεσε ότι πριν από κάποια χρόνια λειτουργούσαν στην Πέλλα περίπου 10 κραταιές ομάδες. Σήμερα, οι περισσότερες έχουν κλείσει ή αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας.

Θα απορροφηθεί όλη η παραγωγή λένε οι κονσερβοποιοί


Στο σύνολό της θα απορροφηθεί και φέτος η παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου από τη βιομηχανία κονσερβοποιίας, χυμοποίησης και κατάψυξης, σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας, Κώστας Αποστόλου, σύμφωνα με τον οποίο πέρυσι παρήχθησαν περίπου 365.000 τόνοι συμπύρηνου, ποσότητα που ενδέχεται να αυξηθεί κατά 2%-3% φέτος.


Ο ίδιος επισήμανε ότι τα πρώτα συμβόλαια πώλησης κομπόστας υπεγράφησαν σε χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης σε τιμές περσινές ή λίγο χαμηλότερες. Πιο ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρχει όταν υπογραφούν και τα πρώτα συμβόλαια με τρίτες χώρες.

Διατήρηση στα περσινά επίπεδα ή και ελαφρά αύξηση των εξαγωγών φέτος


Ο κ. Αποστόλου αναμένει για φέτος διατήρηση των ελληνικών εξαγωγών στα περσινά επίπεδα (270.000 τόνοι κονσερβοποιημένων φρούτων, με προορισμό κυρίως τις αγορές Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας) ή ελαφρά αύξηση. Αν υποχωρήσει περαιτέρω η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, πρόσθεσε, αυτό θα ευνοήσει σημαντικά την
ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξαγωγών σε τρίτες χώρες. 


Κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες των παραγωγών ότι οι τιμές που προσφέρει η βιομηχανία είναι απογοητευτικές, ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι οι δυσκολίες για τον κλάδο είναι μεγάλες. «Υπάρχει πρόβλημα με τις επιστροφές ΦΠΑ, αδυναμία άντλησης ρευστότητας και υψηλές τιμές καυσίμων [...] Φέτος έχουμε επίσης μεγαλύτερα αποθέματα έναρξης. Το δε όφελος από τη μείωση του εργατικού κόστους εξανεμίστηκε λόγω του προβλήματος μικροκαρπίας (λόγω του μικρού μεγέθους του καρπού, η επεξεργασία είναι πιο δύσκολη και οι εργαζόμενοι χρειάζεται να δουλεύουν περισσότερο)». 

Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com 

Ένα βήμα πριν το ευρωδάνειο η Ισπανία

Πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις που φέρνουν την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι κοντά σε αίτημα χρηματοδότησης από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Παρά τη σιγή ιχθύος που τηρούν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι επί του θέματος, ο διεθνής τύπος φιλοξενεί πλήθος «διαρροών» ή εκτιμήσεων ότι η Ισπανία βρίσκεται «με το ένα πόδι στο μηχανισμό στήριξης».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που αναπαράγουν ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το Bloomberg η Μαδρίτη θα λάβει εσπευσμένα μια προκαταβολή της συνολικής βοήθειας ύψους 100 δισ. ευρώ προκειμένου να ανταποκριθεί και στις ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους της.

Στα τέλη Οκτωβρίου λήγουν ισπανικά ομόλογα αξίας 20 δισ. ευρώ. Όμως τους επόμενους μήνες θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση των ισπανικών τραπεζών. Ο οικονομολόγος της BNP Paribas Ρικάρντο Σάντος υπολογίζει ότι η πρώτη δόση που θα λάβει η Ισπανία θα ανέρχεται στα 30 δισ. ευρώ.

Η Goldman Sachs εκτιμά σε έκθεσή της ότι το σχετικό αίτημα θα υποβληθεί από την ισπανική κυβέρνηση, η οποία διαψεύδει τη φημολογία, στα μέσα Σεπτεμβρίου κατά τη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών οικονομικών (Εcofin/ eurogroup).

Άλλωστε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο δηλώνοντας ότι «η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει το ζήτημα αλλά δεν έχουν ληφθεί ακόμα αποφάσεις».

Εκτός όμως από τις αναφορές του ισπανικού και διεθνούς τύπου, τα επίσημα στοιχεία συντείνουν επίσης στην ίδια κατεύθυνση. Ο δείκτης των επισφαλών δανείων των ισπανικών τραπεζών αυξήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στο 9,4% που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το 1994. Η επισφάλεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος αντικατοπτρίζεται και στο απόλυτο μέγεθος αυτών των δανείων. Υπολογίζεται ότι τα περισσότερα από τα «κόκκινα δάνεια» αξίας 164 δισ. ευρώ δεν πρόκειται να αποπληρωθούν καθώς συνδέονται με τη στεγαστική αγορά που βρίσκεται σε καθίζηση μετά το 2008.

Μόνο η τράπεζα Bankia, η οποία έχει λάβει βοήθεια ύψους 4,5 δισ. ευρώ από το κράτος, θα πρέπει να στηριχθεί με επιπλέον κεφάλαια άνω των 19 δισε. ευρώ για να μην καταρρεύσει.

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Ρωσία: Ένοχες κρίθηκαν οι τρεις γυναίκες μέλη του συγκροτήματος Pussy Riot

Οι τρεις γυναίκες μέλη του ρωσικού πανκ συγκροτήματος Pussy Riot κρίθηκαν «ένοχες για χουλιγκανισμό», όπως ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος του δικαστηρίου Χαμοβνιτσέσκι της Μόσχας. Ο εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθεί ποινή τριών ετών φυλάκισης στις Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα, 22 ετών, Μαρία Αλεξίνα, 24 ετών, και Γεκατερίνα Σαμούτσεβιτς, 29 ετών, για «χουλιγκανισμό» και «υποκίνηση σε θρησκευτικό μίσος» επειδή τον Φεβρουάριο τραγούδησαν μια «προσευχή» κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στον καθεδρικό ναό του Ιησού Σωτήρα στη Μόσχα.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Δημόσιο χρέος: Αυξήθηκε κατά 23 δισ. ευρώ μέσα σε τρεις μήνες

Στα 303 δισεκατομμύρια ευρώ αυξήθηκε και πάλι το δημόσιο χρέος στις 30 Ιουνίου 2012, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών και στα οποία αποτυπώνεται ο «εφιάλτης της υπερχρέωσης».

Συγκεκριμένα, το χρέος του κράτους έφτασε τα 303,527 δισ. ευρώ έναντι 280,29 δισ. ευρώ τρεις μήνες νωρίτερα κι ενώ είχε μεσολαβήσει το «κούρεμα». Αιτία για την αύξηση αυτή ήταν το γεγονός ότι το Δημόσιο προσέφυγε σε νέο δανεισμό μέσω εντόκων για να καλύψει τρέχουσες ανάγκες.

Από το συνολικό χρέος, το 30% έχει λήξεις μικρότερες του ενός έτους (σ.σ. πρόκειται για τα έντοκα γραμμάτια που εκδίδει η κυβέρνηση και λήξεις παλαιότερων ομολόγων) και το 69,6% θα πρέπει να αποπληρωθεί σε διάστημα μεγαλύτερων πέντε ετών. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα δάνεια του μηχανισμού στήριξης και τα νέα ομόλογα που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του PSI. Αναλυτικότερα, το 76,7% των 303 δισ. ευρώ αφορά σε δάνεια του EFSF, το 3,4% χρηματοδότηση από το ΔΝΤ και το 19,9% εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Κατερίνη: Υπό επίβλεψη ο Όλυμπος για ενδεχόμενο πυρκαγιάς

Μέλη του ΟΚΑΝΑ θα παρακολουθούν το βουνό


«Μήνυμα» ζωής θα στείλουν αύριο, Σάββατο, από το παρατηρητήριο της Πλάκας Λιτοχώρου τα στελέχη και μέλη της μονάδας υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ Κατερίνης, καθώς θα επιβλέπουν το βουνό του Ολύμπου για το ενδεχόμενο της πυρκαγιάς.

Η εθελοντική αυτή πρωτοβουλία πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων θεραπευτικής δράσης της μονάδας του ΟΚΑΝΑ στην πόλη.

Τα στελέχη και τα μέλη του ΟΚΑΝΑ θα μεταβούν στο παρατηρητήριο της Πλάκας Λιτοχώρου, καλύπτοντας και τις δύο βάρδιες και συμμετέχοντας στο πρόγραμμα της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, με τίτλο «Χαρίζω μια μέρα από το καλοκαίρι μου στο δάσος 2012».

Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com 

Πιο κοντά στο πρώτο μη ορμονικό ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι

Ερευνητές στις ΗΠΑ και τη Βρετανία (μεταξύ των οποίων ο ελληνικής καταγωγής Παναγής Φιλιππακόπουλος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης) βρήκαν μια ουσία που μπορεί να αποτελέσει το πρώτο αποτελεσματικό και μη ορμονικό αντισυλληπτικό χάπι για τους άνδρες.

Η πολλά υποσχόμενη ουσία –που ακόμα πάντως δεν είναι έτοιμη για κλινική δοκιμή– δοκιμάστηκε σε αρσενικά ποντίκια και τα κατέστησε πρόσκαιρα στείρα, χωρίς να αμβλύνει τις σεξουαλικές ορμές τους. Όταν τα πειραματόζωα σταμάτησαν να παίρνουν την ουσία, το σπέρμα τους ανέκαμψε και τα ποντίκια ήσαν σε θέση να παράγουν φυσιολογικούς απογόνους. Μετά από 6 εβδομάδες καθημερινής χορήγησης της ουσίας, το σπέρμα των ποντικιών μειώθηκε σε ποσοστό σχεδόν 90%, ενώ μόνο το 5% από το υπόλοιπο μπορούσε να «κολυμπήσει» κανονικά. Μετά από τρεις μήνες, κανένα από τα αρσενικά ποντίκια δεν ήταν σε θέση να γονιμοποιήσει. Η ικανότητα γονιμοποίησης επανήλθε όμως πλήρως σε όλα τα αρσενικά πειραματόζωα έναν έως δύο μήνες μετά τη διακοπή λήψης της ουσίας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζέιμς Μπράντνερ του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας Cell, ανέφεραν ότι η ουσία παράγει μία ταχεία και αναστρέψιμη μείωση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων και την κινητικότητά τους, με έντονες επιπτώσεις για τη γονιμότητα. Μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί εύκολο να δημιουργηθεί ένα ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι, κυρίως εξαιτίας της δυσκολίας που αντιμετωπίζει οποιοδήποτε φάρμακο να υπερβεί τον υπάρχοντα φυσικό φραγμό ανάμεσα στο αίμα και στο σπέρμα (ώστε να μην περνάνε παθογόνοι μικροοργανισμοί) και να καταφέρει να φθάσει έτσι μέσω του αίματος στα κύτταρα που παράγουν το σπέρμα στους όρχεις.

Η νέα ουσία με την εργαστηριακή ονομασία JQ1 είναι ένα μόριο που αναστέλλει τη δράση μίας πρωτεΐνης, της BRDT, η οποία είναι ουσιώδης για τη γονιμότητα, με συνέπεια το σπέρμα να είναι πλέον κατά πολύ αραιότερο και μικρότερων δυνατοτήτων, λόγω της δραματικά μειωμένης κινητικότητάς του. Οι ερευνητές δηλώνουν αισιόδοξοι επειδή η συγκεκριμένη ουσία όχι μόνο είναι αποτελεσματική, αλλά έχει πλήρως αναστρέψιμη επίδραση, χωρίς μάλιστα να επιδρά αρνητικά στο επίπεδο της τεστοστερόνης, της ανδρικής ορμόνης που καθορίζει τον βαθμό σεξουαλικής διάθεσης. «Δεν έχει υπάρξει κανένα νέο αναστρέψιμο αντισυλληπτικό για τους άνδρες από την εποχή που δημιουργήθηκε το προφυλακτικό», σημειώνουν.

Οι Αμερικανοί ερευνητές πιστεύουν ότι μελλοντικά η ουσία –μετά από περαιτέρω βελτίωσή της και δοκιμές σε άνδρες (για να ελεγχθούν η ασφάλεια του φαρμάκου και τυχόν μακροπρόθεσμες παρενέργειες)– θα μπορούσε να μετατραπεί σε μορφή χαπιού, όπως τα γυναικεία αντισυλληπτικά, και να βοηθήσει σημαντικά στον έλεγχο των ανεπιθύμητων γεννήσεων. Να σημειωθεί ότι περισσότερες από 100 εκατ. γυναίκες παίρνουν αντισυλληπτικά διεθνώς εδώ και δεκαετίες.

Περισσότερες επιστημονικές ειδήσεις: http://lpyrgos-science.blogspot.com

Στη Θεσσαλονίκη οι εκπρόσωποι του προγράμματος «Ευρώπη για τους Πολίτες 2007-2013»

Η απασχόληση και η ανεργία στους νέους στο επίκεντρο της συνάντησης

Ο δήμος Δέλτα θα φιλοξενήσει από τις 23 έως τις 26 Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη τους εκπροσώπους του προγράμματος «Ευρώπη για τους Πολίτες 2007 – 2013» με διακριτικό τίτλο «Ενίσχυση της ανάπτυξης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αειφόρου Στρατηγικής 2020».

Η τέταρτη κατά σειρά συνάντηση των εταίρων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Αυγούστου στις 10 το πρωί στο συνεδριακό κέντρο Σίνδου, όπου θα συζητηθούν θέματα και καλές πρακτικές που αφορούν την απασχόληση και την ανεργία των νέων, καθώς και δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω του Ευρωπαϊκού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, δράσεων σχετικών με το περιβάλλον.

Επικεφαλής του προγράμματος είναι ο ιταλικός φορέας «Unioni Dei Communi Talassa» και συμμετέχουν -εκτός από το δήμο Δέλτα- οι πόλεις: Sadovo από τη Βουλγαρία, Zakopane από την Πολωνία, Tintareni από την Ρουμανία, Sveti Nikole από την πΓΔΜ, Pajares de Adaja από την Ισπανία, Postira από την Κροατία, Carnicava και Mersrags από τη Λετονία καθώς και η κοινότητα Αγρός από την Κύπρο.

«Θα φιλοξενήσουμε 50 εκπροσώπους από εννέα χώρες. Δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, επιχειρησιακούς παράγοντες και εκπροσώπους νέας γενιάς και θα συζητήσουμε για το περιβάλλον και την απασχόληση. Παράλληλα, θα τους ξεναγήσουμε στα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής και στη Βεργίνα», δήλωσε ο δήμαρχος Δέλτα Γιώργος Γλώσσης.

Μετά τη λήξη του προγράμματος το 2013 θα ακολουθήσει η αδελφοποίηση των πόλεων που συμμετέχουν σ' αυτό και η δημιουργία δικτύου συνεργασιών.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com 

Οι εισηγήσεις και οι σκέψεις Σαμαρά για την επίσκεψη σε Βερολίνο – Παρίσι

Έως τη Δευτέρα το βράδυ θα έχει ξεκαθαρίσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες του real.gr, η στρατηγική πάνω στην οποία θα κινηθεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στα κρίσιμα ευρωπαϊκά ραντεβού του σε Βερολίνο και Παρίσι με τα σενάρια να είναι πολλά για το πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης που θα γίνει. Την Κυριακή θα βρεθεί στη γερμανική πρωτεύουσα ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος προκειμένου να συναντηθεί με τον ομόλογό του Γκίντο Βεστερβέλε και να προετοιμάσει ένα μεγάλο μέρος της ατζέντας της συζήτησης που θα έχει ο πρωθυπουργός με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς έχει ήδη στα χέρια του σειρά εισηγήσεων από στενούς του συνεργάτες και κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης για το πώς θα πρέπει να κινηθεί στις επαφές που θα έχει σε Βερολίνο και Παρίσι και θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οπότε και επιστρέφει από τις ολιγοήμερες διακοπές του.

Σε πρώτο πλάνο παραμένει το αίτημα για επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος μέχρι το 2016 και παρά τα όσα ακούγονται μπροστά στις κάμερες από Γερμανούς αξιωματούχους, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η συζήτηση που θα γίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες σε Βερολίνο και Παρίσι μπορεί να τελεσφορήσει εάν η Ελλάδα δείξει ότι με συνέπεια έχει βάλει ξανά το πρόγραμμα σε τροχιά.

Στο Μαξίμου πάντως παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τη «βροχή» των δηλώσεων και των δημοσιευμάτων από το Βερολίνο για την τύχη του ελληνικού χρέους και τα σενάρια περί χρεοκοπίας, τα οποία αποδίδουν στις εσωτερικές ισορροπίες και στο γεγονός ότι η χώρα έχει ήδη επί της ουσίας μπει σε μία άτυπη προεκλογική περίοδο. Εκτιμούν επίσης ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η συνάντηση που θα γίνει νωρίτερα της Μέρκελ με τον Φρανσουά Ολάντ αλλά και αυτή που θα ακολουθήσει ανάμεσα στην Γερμανίδα καγκελάριο και τον Ισπανό Πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι καθώς δεν έχουν εγκαταλειφθεί οι σκέψεις για τη δημιουργία ενός «τόξου» των χωρών του Νότου που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα κόντρα στη σκληρή και μονοδιάστατη πολιτική του Βερολίνου και των «δορυφόρων» του αφού πλέον όλη σχεδόν η Ευρωζώνη δείχνει να βυθίζεται στην ύφεση.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πακέτο των 11,6 δις. ευρώ το οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του real.gr, προβλέπει και «εναλλακτικά» μέτρα ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ σε περίπτωση που υπάρξουν ενστάσεις όχι μόνον από την τρόικα αλλά ενδεχομένως και από τους κυβερνητικούς εταίρους.

Πηγή: realnews.gr

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Στη Θράκη για το μπαϊράμι ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης

Στη Θράκη βρίσκεται από σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγ, ο οποίος πέρασε τα σύνορα στον Έβρο λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι και πραγματοποιεί ανεπίσημη τριήμερη επίσκεψη στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης, προκειμένου να γιορτάσει το μπαϊράμι με μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας.

Το σημερινό πρόγραμμά του περιλαμβάνει επίσκεψη στο Εσκί Τζαμί Κομοτηνής, συναντήσεις με τον ψευδομουφτή Κομοτηνής, με αντιπροσωπεία της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής» και του Κόμματος Ειρήνης και Φιλίας, επίσκεψη στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ και, στη συνέχεια, επισκέψεις στη Φιλύρα, τον Ίασμο και την Ξάνθη. Αύριο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας θα συναντηθεί με τον ψευδομουφτή Ξάνθης, θα επισκεφθεί τα γραφεία της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» και θα μεταβεί στη Μύκη, το Δημάρειο και τον Κένταυρο, όπου θα έχει συναντήσεις με δημάρχους και θα μιλήσει με κατοίκους σε καφενεία. Την Κυριακή, θα πάρει μέρος στην προσευχή, στο τζαμί του Εχίνου και μετά θα αναχωρήσει για την Τουρκία.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com

Ανακαλύφθηκε νέα μορφή άνθρακα που χαράζει ακόμα και διαμάντι!

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Κίνα βρήκαν μια νέα μορφή κρυσταλλικού και ταυτόχρονα άμορφου άνθρακα που είναι ιδιαίτερα σκληρός και μπορεί να χαράξει ακόμα και το διαμάντι. Η ανακάλυψη μπορεί να έχει πρακτικές εφαρμογές σε διάφορες μηχανικές, ηλεκτρονικές και ηλεκτροχημικές χρήσεις.

Οι ερευνητές του επιστημονικού Ινστιτούτου Κάρνεγκι της Ουάσιγκτον, με επικεφαλής τον Λιν Γουάνγκ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό Science, δήλωσαν ότι δημιούργησαν έναν νέο τύπο άνθρακα, συγκρίσιμου με το διαμάντι, όσον αφορά τη δυσκολία να συμπιεστεί και τη σκληρότητά του. Το νέο υλικό, αφού δημιουργηθεί υπό πολύ υψηλή πίεση, στη συνέχεια είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε φυσιολογικές συνθήκες, γι’ αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε πολλές πρακτικές εφαρμογές.

Ο άνθρακας είναι το τέταρτο πιο διαδεδομένο χημικό στοιχείο στο σύμπαν και συναντάται σε μια ποικιλία μορφών, μερικές από τις οποίες είναι πιο κοινές (όπως το κάρβουνο, ο γραφίτης στις μύτες των μολυβιών και το διαμάντι), ενώ άλλες είναι πιο «εξωτικές», όπως το γραφένιο, οι κυλινδρικοί νανοσωλήνες άνθρακα και το φουλλερένιο. Ορισμένες μορφές άνθρακα είναι κρυσταλλικές, εμφανίζοντας μια οργανωμένη εσωτερική δομή, ενώ άλλες είναι άμορφες χωρίς κρυσταλλική δομή. Η νέα μορφή άνθρακα είναι υβριδική συνδυάζοντας τόσο κρυσταλλικά, όσο και άμορφα στοιχεία, κάτι που ποτέ έως τώρα δεν είχε παρατηρηθεί ή δημιουργηθεί.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν με μόρια, τα οποία ονομάζονται «κλωβοί άνθρακα- 60», που δημιουργούνται από άκρως δομημένες σφαίρες άνθρακα, αποτελούμενες από πενταγωνικούς και εξαγωνικούς δακτυλίους συνδεδεμένους μεταξύ τους, έτσι ώστε να σχηματίζεται ένα σφαιρικό κοίλο σχήμα. Στα κενά ανάμεσα στα σφαιρίδια αυτά προστέθηκε ένας οργανικός διαλύτης (ξυλόλιο), δημιουργώντας έτσι μια νέα δομή, η οποία υπέστη μεγάλες πιέσεις.

Τελικά, υπό την υψηλή πίεση (περίπου 320.000 φορές μεγαλύτερη από τη συνήθη πίεση στην επιφάνεια της Γης), η νέα δομή άρχισε να καταρρέει σε πιο άμορφα συμπλέγματα άνθρακα, που όμως παρέμειναν στις αρχικές θέσεις τους, σχηματίζοντας έτσι τη δομή ενός κρυσταλλικού πλέγματος. Αυτή η υβριδική (κρυσταλλική και ταυτόχρονα άμορφη) δομή άνθρακα αποδείχτηκε τόσο σκληρή που χάραξε το διαμαντένιο εργαλείο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την άσκηση της πίεσης πάνω στο νέο υλικό. Το διαμάντι θεωρείται το πιο σκληρό υλικό στη φύση, πράγμα που οφείλεται στους πολύ ισχυρούς χημικούς δεσμούς ανάμεσα στα άτομα του άνθρακα που περιέχει.

Το νέο υλικό από άνθρακα έχει το πλεονέκτημα ότι δημιουργείται σε συνθήκες δωματίου, ενώ το συνθετικό διαμάντι σε υψηλή θερμοκρασία περίπου 1.500 βαθμών Κελσίου. Όμως μένει να αποδειχτεί κατά πόσο ο σκληρός άνθρακας μελλοντικά θα ανταγωνιστεί οικονομικά το διαμάντι σε πρακτικές εφαρμογές.

Περισσότερες επιστημονικές ειδήσεις: http://lpyrgos-science.blogspot.com

Καβάλα: 9χρονη κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίησή από τον θετό παππού της

Έναν 63χρονο συνέλαβαν οι αστυνομικές αρχές στην Καβάλα, μετά την καταγγελία ανήλικης ότι την κακοποιούσε σεξουαλικά για τρία χρόνια. Η 9χρονη, εγγονή της καταγόμενης από τη Βουλγαρία συζύγου του συλληφθέντα, μετέβη χθες το πρωί με τη συνοδεία της θείας της στην αστυνομική διεύθυνση Καβάλας και κατήγγειλε τη σεξουαλική κακοποίησή της από τον 63χρονο.

Η ανήλικη, η οποία ζούσε στη Βουλγαρία με τη μητέρα της, επισκεπτόταν τακτικά τη γιαγιά της, η οποία και ζούσε τα τελευταία χρόνια με τον 63χρονο στην κοινότητα Λυδίας του δήμου Καβάλας. Όπως δήλωσε ο διοικητής του τμήματος ασφαλείας Καβάλας, Κώστας Σιμούδης, η μικρή, με τη βοήθεια παιδοψυχολόγου, αποκάλυψε ότι ο 63χρονος ασελγούσε σε βάρος της από την ηλικία των 6 ετών, χωρίς ποτέ η ίδια να το εκμυστηρευτεί σε κανέναν.

Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του συλληφθέντα, οι αστυνομικοί βρήκαν έντυπο πορνογραφικό υλικό, ενώ εντός της ημέρας η ανήλικη θα εξεταστεί από ιατροδικαστή. Ο συλληφθείς αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com

Κομοτηνή: Πετάλι στα «χνάρια της Παναγίας»



Μια ξεχωριστή ποδηλατάδα στα «χνάρια της Παναγίας» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 22 Αυγούστου, στην Κομοτηνή από τον ποδηλατικό σύλλογο «Θράκας Ιππέας».


Για πρώτη χρονιά διοργανώνεται ποδηλατική διαδρομή με αφορμή τον εορτασμό της Παναγίας Φανερωμένης στη Μονή Βαθυρρύακος (Φατήριακα), με σημείο αναχώρησης την κεντρική πλατεία της Κομοτηνής όπου οι συμμετέχοντες θα συγκεντρωθούν στις 6 το απόγευμα.

«Προσκαλούμε όλους τους συμπολίτες να έρθουν να ποδηλατήσουμε παρέα αυτή τη θαυμαστή διαδρομή, φτάνοντας στη θαυματουργή εικόνα με δέος και… πετάλι. Είναι μία ευκαιρία να ενισχύσουμε το έθιμο πηγαίνοντας είτε με τα πόδια είτε με το ποδήλατο», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ποδηλατικός σύλλογος.

Σύμφωνα με το έθιμο, επί ένα τριήμερο πλήθος πιστών κάνει με τα πόδια τη διαδρομή από την Κομοτηνή μέχρι την εκκλησία, καλύπτοντας μία απόσταση εννέα χιλιομέτρων με αποκορύφωμα την 23η Αυγούστου. Οι κάτοικοι της θρακικής πόλης ξεκινούν πεζοί για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας, ενώ οι επισκέπτες καταφτάνουν με αυτοκίνητα και λεωφορεία.

Παλαιότερα, όταν δεν υπήρχαν τα σύγχρονα μέσα μεταφοράς, οι πιστοί προσέρχονταν στην ιερά Μονή με τις οικογένειες τους πάνω στα κάρα. Έκαναν ετοιμασίες για να περάσουν όλο το βράδυ της παραμονής δίπλα στην εκκλησία και να πάρουν την ευλογία της Μεγαλόχαρης.

Στις 23 Αυγούστου, ημέρα που κορυφώνεται το έθιμο, οι ποδηλάτες σχεδιάζουν να επαναλάβουν τη διαδρομή, αυτή τη φορά με τα πόδια. 


Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com   

Βαρθολομαίος: «Όχι» στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε τζαμί

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο λειτουργίας του βυζαντινού nαού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας ως μουσουλμανικό τέμενος, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του fanarion.blogspot.gr, οι δηλώσεις έγιναν κατά την επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου σε αυτό το ιστορικό μνημείο της Χριστιανοσύνης, μετά τη θεία λειτουργία που τέλεσε ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα. Ο ναός της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, της Κομνήνειας περιόδου, λειτουργεί σήμερα ως μουσείο.

Κατά την εθιμοτυπική επίσκεψή του στο δήμαρχο της Ματσούκα Ερτογρούλ Γκεντς, ο Οικουμενικός Πατριάρχης απάντησε σε ερώτηση Τούρκων δημοσιογράφων αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε μετά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος προανήγγειλε τη μετατροπή της λειτουργίας του μουσείου του ναού της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. «Εμείς σεβόμεθα όλα τα τζαμιά, όλους τους χώρους προσευχής, όμως στο θέμα της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας δεν βλέπουμε κάποια ανάγκη», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε: «Είμεθα υπέρ του να συνεχίσει τη λειτουργία της ως μουσείο».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει την έντονη αντίδραση του οικείου κοινοτάρχη Ζεκί Μπεϊτάρ, ο οποίος απείλησε ακόμα και με ξεσηκωμό σε μια τέτοια προοπτική, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλά τζαμιά, αλλά άδεια. «Πρώτα να γεμίσουν εκείνα τα τζαμιά και κατόπιν, αν υπάρχει ανάγκη, μπορεί να γίνει και η Αγία Σοφία», υπενθύμισε τα λόγια του κοινοτάρχη ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και πρόσθεσε: «Όμως, τώρα δεν υπάρχει ανάγκη, υπάρχει πολιτική σε αυτό το θέμα».

Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας επισήμανε, ακόμη, ότι εάν η Αγία Σοφία ανοίξει για προσευχή θα προσφέρει υπηρεσία μόνο στους μουσουλμάνους αδελφούς μας, ενώ ως μουσείο προσφέρει υπηρεσία σε όλους τους πολίτες, τους ξένους και σε όλους τους τουρίστες που επισκέπτονται την Τραπεζούντα, τη Μαύρη Θάλασσα και την Τουρκία γενικότερα. Επιπλέον, σημείωσε, θα υπάρχει κι ένα έσοδο για τον τοπικό πληθυσμό και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού της περιοχής. «Από αυτής της πλευράς, το λέγω ξεκάθαρα, είμεθα της άποψης να συνεχίσει να λειτουργεί ως μουσείο» πρόσθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Λήστευε με την απειλή σύριγγας

Ληστεία με «όπλο» μία σύριγγα διέπραξε νεαρός άνδρας, 21 ετών, ο οποίος έπεσε τελικά στα χέρια των αστυνομικών. Ο συλληφθείς λήστεψε αρχικά χθες το πρωί με την απειλή της σύριγγας έναν 33χρονο, από τον οποίο αφαίρεσε μία χρυσή αλυσίδα με σταυρό. Το περιστατικό συνέβη μέσα στους χώρους του ΑΠΘ. Λίγες ώρες αργότερα, κι έπειτα από αστυνομικές αναζητήσεις, ο δράστης συνελήφθη. Όπως διαπιστώθηκε, κατά το τελευταίο 3μηνο είχε διαπράξει άλλες τρεις ληστείες με τον ίδιο τρόπο στην περιοχή γύρω από το ΑΠΘ και εντός των χώρων του Ιδρύματος, αρπάζοντας από τα θύματά του χρυσές αλυσίδες με σταυρούς και διάφορα άλλα προσωπικά τους αντικείμενα.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Φιλανδία: «Ετοιμαστείτε για τη διάλυση της Ευρωζώνης»!

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη διάλυση της Ευρωζώνης, τονίζει σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph ο Φιλανδός υπουργός Εξωτερικών Έρκι Τουομιόγια. Ο ίδιος εκτιμάει ωστόσο ότι μία τέτοια εξέλιξη δε θα σημάνει το τέλος της ΕΕ, αλλά αντίθετα θα μπορούσε την κάνει πιο ισχυρή.

Ήδη, όπως σημείωσε, οι Φιλανδοί αξιωματούχοι έχουν προετοιμαστεί για τη διάλυση της Ευρωζώνης με ένα επιχειρησιακό σχέδιο για κάθε ενδεχόμενο. «Δεν υπάρχουν κανόνες για την έξοδο από το ευρώ, είναι μόνο θέμα χρόνου», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Φιλανδός ΥΠΕΞ και προβλέπει ότι «είτε ο Νότος είτε ο Βορράς θα αποχωρήσουν, γιατί ο ζουρλομανδύας αυτού του νομίσματος έχει φέρει δυστυχία σε εκατομμύρια ανθρώπους και καταστρέφει το μέλλον της Ευρώπης».

Σύμφωνα με τον Έρκι Τουομιόγια, η ευρωζώνη είναι η… «απόλυτη καταστροφή». «Έτσι όπως πάμε, θα μείνουμε χωρίς χρήματα. Όμως κανείς στην Ευρώπη δεν θέλει να φύγει πρώτος και να πάρει την ευθύνη», επισημαίνει «Αυτό δεν είναι κάτι που προωθούμε στην Φινλανδία, ούτε η ίδια η κυβέρνηση. Όμως πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Η διάλυση της Ευρωζώνης δε σημαίνει το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορούσε να κάνει την ΕΕ να λειτουργεί καλύτερα», κατέληξε ο Τουομιόγια.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Συρία: Βομβαρδίζεται το Χαλέπι

Πολλές συνοικίες της πόλης Χαλέπι, της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της Συρίας, βομβαρδίζονται από το πρωί σήμερα, ενώ συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει κοντά στο αεροδρόμιο του Μαζέ, το μεγαλύτερο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Δαμασκού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Συγκρούσεις αναφέρονται επίσης μεταξύ των κυβερνητικών και των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στο Νεμπόλ αλ-Ζάχρα στην επαρχία Χαλέπι. Τουλάχιστον 180 άνθρωποι, ανάμεσά τους 112 άμαχοι, 19 αντάρτες και 49 στρατιώτες, σκοτώθηκαν κατά τη χθεσινή ημέρα σε ολόκληρη τη Συρία. Αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις οργανώνονται σήμερα στη Συρία με το σύνθημα «με έναν ενωμένο Ελεύθερο Συριακό Στρατό, η νίκη είναι βέβαιη».

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Ιράκ: Τουλάχιστον 70 νεκροί από τις χθεσινές βομβιστικές επιθέσεις

Ένα κύμα βομβαρδιστικών επιθέσεων και πυροβολισμών προκάλεσαν χθες το θάνατο περισσοτέρων από 70 ανθρώπων στο Ιράκ. Η χειρότερη έκρηξη συνέβη στη Βαγδάτη, όπου βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο κοντά σε καφετέρια στην πρωτεύουσα του Ιράκ, εξερράγη προκαλώντας το θάνατο 27 ατόμων. Λίγο νωρίτερα, μια ακόμα βόμβα είχε εκραγεί σε πολυσύχναστη διασταύρωση σκοτώνοντας 16 άτομα και τραυματίζοντας ακόμα 40. Καμιά οργάνωση, μέχρι στιγμής, δεν έχει αναλάβει την ευθύνη των βομβιστικών επιθέσεων.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο

Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο ενεργοποιεί το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να διευκολυνθούν οι οφειλέτες και να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα. Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο, αλλάζουν παλαιότερες διατάξεις για τον αριθμό και το ύψος των δόσεων.

Οι οφειλέτες θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη σε 45 δόσεις, με μείωση των προσαυξήσεων (100% εάν γίνει εφάπαξ καταβολή του ποσού ή 50% εάν καταβληθεί σε 45 δόσεις), ή σε 48 δόσεις χωρίς μείωση των προσαυξήσεων. Οι δόσεις θα ξεκινούν από 100 ευρώ.

Συγκεκριμένα:

- Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν όλες οι οφειλές παρελθόντων ετών αρκεί να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες (να έχουν περάσει τρεις μήνες από τότε που έληξαν).

- Δεν προβλέπεται χρηματικό πλαφόν για την υπαγωγή.

- Ελάχιστη μηνιαία δόση 100 €.

Στην πρώτη περίπτωση

Έως 45 δόσεις με αντίστοιχη μείωση των προσαυξήσεων (100% για εφάπαξ καταβολή, 50% για 45 δόσεις). Προϋπόθεση η άμεση καταβολή όλων των δόσεων σαν να είχε ενταχθεί τον Οκτώβριο του 2010 (αν ενταχθεί τον Αύγουστο θα πρέπει να καταβάλει 22 δόσεις για να μπορεί να διεκδικήσει τις υπόλοιπες 23).

Στη δεύτερη περίπτωση

Έως 48 δόσεις αλλά χωρίς καμία διαγραφή προσαυξήσεων (ανάλογα με την κρίση του εφόρου).Ένταξη στη ρύθμιση: Παγώνει ενδεχόμενα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Αναστέλλεται πιθανή ποινική δίωξη φορολογουμένου.

Η δυνατότητα επέκτασης των δόσεων στις 60 για τους οικονομικά αδύναμους δεν ισχύει πια. Απώλεια της ρύθμισης και των ευεργετημάτων της θα επέρχεται όταν ο οφειλέτης δεν καταβάλει εμπρόθεσμα τρεις συνεχείς μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή της προτελευταίας ή της τελευταίας δόσης της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών.

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com