Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Γερμανία: Πέντε νεκροί σε μακελειό στην Καρλσρούη

Πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους πιθανώς και ο δράστης, σκοτώθηκαν σήμερα μετά την ομηρία σε μια κατοικία στην Καρλσρούη, στη νοτιοδυτική Γερμανία, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας. Νωρίτερα η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι ο ένοπλος δράστης κρατούσε έως και τέσσερις ανθρώπους ομήρους στη διάρκεια μιας διαδικασίας έξωσης από ένα διαμέρισμα.
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι ειδικές δυνάμεις εισέβαλαν στο διαμέρισμα αφού μύρισαν καπνό και βρήκαν τέσσερα πτώματα. «Πιθανώς ένα εξ αυτών ανήκει στον οπλοφόρο», δήλωσε εκπρόσωπος των αρχών. Μία γυναίκα υπέκυψε αργότερα στα τραύματά της στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ένοπλος κράτησε τρεις ομήρους –έναν δικαστικό κλητήρα, έναν κλειδαρά και τον νέο ένοικο του διαμερίσματος– όταν ξεκίνησε η διαδικασία έξωσής του από το σπίτι του. Η αστυνομία είχε δημιουργήσει μια περίμετρο ασφαλείας στην περιοχή γύρω από το διαμέρισμα και προσπαθούσε να επικοινωνήσει με τον δράστη όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί, οπότε και εισέβαλε στο κτίριο. Η αστυνομία σκοπεύει να οργανώσει μια συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα για το συμβάν.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Ο εφιάλτης του μετρό της Θεσσαλονίκης



Θα το πω ξεκάθαρα. Ποτέ δεν ήμουν υπέρ της κατασκευής του μετρό. Όχι βέβαια ότι θα με πείραζε έστω και στο ελάχιστο να ξυπνήσω αύριο και αν βρω το βρω έτοιμο να υποδεχτεί τους επιβάτες! Αυτό στο οποίο ανέκαθεν εξέφραζα την αντίθεσή μου, ήταν η κατασκευή του. Και εξηγούμε. Σε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει κάνεις πάντα να κάνει μια σύγκριση μεταξύ οφέλους και κόστους. Και εδώ πιστεύω ότι το ζύγι γέρνει χωρίς την παραμικρή αμφιβολία σε βάρος του οφέλους.

Αρχίζει η αξιολόγηση της τρόικας

Αρχίζουν από σήμερα το πρωί τα πρώτα ραντεβού των τεχνικών κλιμακίων της Τρόικας με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. Στα ραντεβού θα εξετασθούν τα βασικά μεγέθη της οικονομίας, το βάθος της ύφεσης και η εκτίναξη της ανεργίας, ενώ ξεχωριστές συσκέψεις θα αφιερωθούν στην πορεία των εσόδων και των δαπανών.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται ότι θα ορκιστεί στις 10 το πρωί της Πέμπτης και θα περιμένει στις 11.00 στο γραφείο του τους επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) οι οποίοι φτάνουν στην Αθήνα σήμερα το απόγευμα. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Γ. Ζανιάς και ο γενικός γραμματέας Ηλ. Πλασκοβίτης (τα δύο πρόσωπα που σήκωσαν το κύριο βάρος των διαπραγματεύσεων από τον Απρίλιο του 2010) καθώς επίσης και τα νέα στελέχη της πολιτικής ηγεσίας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης.
Στις 13.00 την ίδια ημέρα έχει προγραμματισθεί συνάντηση της Τρόικας με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του κ. Στουρνάρα. Η Τρόικα, σε επίπεδο επικεφαλής, θα έχει τις τελευταίες συναντήσεις της με υπουργούς της κυβέρνησης το Σάββατο και θα αναχωρήσει από την Αθήνα. Θα επιστρέψει στις 24 Ιουλίου για το «κυρίως πιάτο» της διαπραγμάτευσης, κάτι που επιβεβαίωσε την Τρίτη και ο κ. Στουρνάρας.
Χαραμάδες διαλλακτικότητας
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν τις τελευταίες ώρες ότι η πλευρά του ΔΝΤ εμφανίζεται έτοιμη να συζητήσει αλλαγές στο «Μνημόνιο 2» αν η ελληνική πλευρά πείσει για τη σοβαρότητα των προθέσεών της να υλοποιήσει βασικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί (μείωση δημοσίου τομέα, αποκρατικοποιήσεις κλπ.). Πολλοί διαβλέπουν στη στάση που τηρεί το ΔΝΤ τις επιρροές της αμερικανικής κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ανησυχεί για τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που θα είχε τυχόν αποσταθεροποίηση κράτους της ευρωζώνης για την εύθραυστη ανάκαμψη των ΗΠΑ, ενόψει και των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Την Τρίτη, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ συνέδεσε σε δηλώσεις της την πορεία της αμερικανικής οικονομίας με τη σταθερότητα των κρατών της ευρωζώνης και την αξιολόγηση της Τρόικας στην Ελλάδα.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, η γραμμή που συμφωνήθηκε είναι να προχωρήσουν βασικές μεταρρυθμίσεις όπως το κλείσιμο και η συγχώνευση οργανισμών του Δημοσίου, οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Παραλλήλως θα προβληθεί η δέσμευση για την ταχεία κατάρτιση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος που θα καταπολεμά τη φοροδιαφυγή. Στην πορεία των συζητήσεων θα τεθούν στο τραπέζι οι «κόκκινες γραμμές» της συμμαχικής κυβέρνησης (μειώσεις μισθών-συντάξεων, απολύσεις, εργασιακά) και θα αναφερθεί η ανάγκη για επιμήκυνση της προσαρμογής κατά δύο έτη που σημαίνει χαλάρωση της λιτότητας, εφόσον τα μέτρα 11,6 δισ. ευρώ θα απλωθούν σε βάθος τετραετίας (2013-2016) αντί για τη διετία 2013-2014.
«Πρόκληση» τα ληξιπρόθεσμα 6,8 δισ. ευρώ
Θέματα δημοσιονομικής προσαρμογής και ανάπτυξης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της Τρίτης του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης, Χορστ Ράιχενμπαχ, με το νέο υπουργό Οικονομικών. Βγαίνοντας ο Ράιχενμπαχ, δήλωσε ότι «η μεγάλη πρόκληση για το υπουργείο Οικονομικών είναι η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες για να βελτιωθεί η χρηματοδότηση της οικονομίας». Επισήμως, τα ληξιπρόθεσμα έφτασαν το Μάιο τα 6,8 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΟΙK.
Νωρίτερα την Τρίτη ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι ο στόχος είναι να αποπληρωθούν το 2012 περίπου 4 ως 4,5 δισ. ευρώ, κάτι που προβλέπεται ρητά στο Μνημόνιο 2. Παράλληλα προανήγγειλε την αντικατάσταση του κανόνα 1 προς 5 (πέντε αποχωρήσεις για κάθε πρόσληψη στο Δημόσιο) από τον αυστηρότερο κανόνα 1 προς 10, ένα επιχείρημα που θα χρησιμοποιηθεί στις συζητήσεις με την τρόικα με στόχο να αποκρουσθούν οι 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο που έχουν συναποφασιστεί στο «Μνημόνιο 2».

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Η Apple αναμένεται να διαθέσει ένα μικρότερο iPad

Η Apple αναμένεται να διαθέσει στην αγορά ένα νέο μοντέλο iPad, το μέγεθος του οποίο θα είναι μικρότερο σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες συσκευές της εταιρεία. Με αυτό τον τρόπο, η αμερικανική εταιρία προσπαθεί να «χτυπήσει» τους ανταγωνιστές, Microsoft και Google.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο iPad αναμένεται να έχει οθόνη διαγωνίου μεταξύ 7 και 8 ιντσών, αρκετά μικρότερη σε σχέση με αυτή του iPad 3, η οποία είναι 9,7 ίντσες, όμως η συσκευή δεν θα είναι εξοπλισμένη με την υψηλής ευκρίνειας οθόνη Retina. Ο ανταγωνισμός αναμένεται να είναι σκληρός αφού την περασμένη εβδομάδα η Google ανακοίνωσε τη διάθεση του νέου της ταμπλετ, Nexus 7, το οποίο θα μοιράζεται το ίδιο μέγεθος με το επερχόμενο iPad.

Περισσότερες επιστημονικές ειδήσεις: http://lpyrgos-science.blogspot.com

Αλ Τζαζίρα: Ο Γιάσερ Αραφάτ δηλητηριάστηκε με ραδιενεργό πολώνιο!

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, που πέθανε το 2004, είχε δηλητηριαστεί με ραδιενεργό πολώνιο, σύμφωνα τουλάχιστον με τα συμπεράσματα από τις εργαστηριακές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ελβετία και περιλαμβάνονται σε ένα ντοκιμαντέρ το οποίο προβάλλεται σήμερα από το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα.
Οι αναλύσεις στο ελβετικό εργαστήριο έγιναν σε βιολογικά δείγματα που ελήφθησαν από τα προσωπικά αντικείμενα και ενδύματα του Αραφάτ, τα οποία δόθηκαν στη χήρα του, Σούχα, από το στρατιωτικό νοσοκομείο του Περσί, στα νότια του Παρισιού, όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Παλαιστίνιος ηγέτης. «Το συμπέρασμα είναι ότι βρήκαμε πολώνιο σε σημαντικά επίπεδα στα δείγματα αυτά», δήλωσε ο Φρανσουά Μποσίντ, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ραδιοφυσικής της Λοζάννης.
Με ραδιενεργό πολώνιο είχε δηλητηριαστεί και ο Ρώσος πρώην κατάσκοπος Αλεξάντρ Λιτβινένκο, ο οποίος πέθανε το 2006 στο Λονδίνο.
Ο Αραφάτ ασθένησε ενώ βρισκόταν στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, πολιορκημένος στο γενικό επιτελείο του από τον ισραηλινό στρατό, και πέθανε στις 11 Νοεμβρίου 2004 στο Περσί. Ο θάνατός του παρέμεινε ένα αίνιγμα αφού οι περίπου 50 γιατροί που τον εξέτασαν δεν κατάφεραν να προσδιορίσουν την ακριβή αιτία της επιδείνωσης της υγείας του. Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούσαν το Ισραήλ ότι τον δηλητηρίασε.
Για να επιβεβαιωθεί ότι ο θάνατος του Αραφάτ προκλήθηκε από δηλητηρίαση με πολώνιο θα πρέπει να γίνει εκταφή της σορού του και να ακολουθήσουν εκτεταμένες αναλύσεις, πρόσθεσε ο Μποσίντ. «Εάν η Σούχα Αραφάτ θέλει πραγματικά να μάθει τι συνέβη στον σύζυγό της, θα πρέπει να βρεθεί ένα δείγμα (...) Η εκταφή του Αραφάτ θα μας παράσχει ένα δείγμα το οποίο θα πρέπει να περιέχει μεγάλη συγκέντρωση πολωνίου, εφόσον τον είχαν δηλητηριάσει», κατέληξε.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Ερευνητές του CERN ισχυρίζονται ότι εντόπισαν το μποζόνιο του Χιγκς!

Τον εντοπισμό ενός υποατομικού σωματιδίου που θα μπορούσε να είναι το μποζόνιο του Χιγκς (ένα σωματίδιο, την ύπαρξη του οποίου προσπαθούν εδώ και χρόνια να τεκμηριώσουν οι ερευνητές), ανακοίνωσαν πριν από λίγο επιστήμονες του CERN. Η ανακάλυψη αυτή θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την επιβεβαίωση της θεωρίας της δημιουργίας του Σύμπαντος.
«Είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ότι ανακαλύφθηκε ένα σωματίδιο σύμφωνο με τη θεωρία του μποζονίου του Χιγκς», ανακοίνωσε ο Τζον Γούμερσλι, επικεφαλής του Science and Technology Facilities Council της Βρετανίας. Παράλληλα ο Τζο Ινκαντέλα, εκπρόσωπος του δύο ερευνητικών ομάδων του CERN κοντά στη Γενεύη δήλωσε: «Πρόκειται για ένα προκαταρκτικό αποτέλεσμα, αλλά πιστεύουμε ότι είναι πολύ ισχυρό και θεμελιωμένο».

Περισσότερες επιστημονικές ειδήσεις: http://lpyrgos-science.blogspot.com

Ιταλία: Νέα μέτρα σχεδιάζει η κυβέρνηση Μόντι

Την περικοπή του 20% των θέσεων διευθυντών και του 10% των δημοσίων υπαλλήλων σχεδιάζει η κυβέρνηση της Ιταλίας, όπως τουλάχιστον διέρρεαν κυβερνητικές πηγές μετά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι με αντιπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει ακόμα τις απευθείας αναθέσεις έργου και τις εξωτερικές συνεργασίες, ενώ γίνεται λόγος και για συγχώνευση κρατικών οργανισμών.
Το σχέδιο φέρεται να έχει καταρτίσει το δεξί χέρι του Μόντι, ο υφυπουργός Οικονομικών Βιτόριο Γκρίλι. Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός επανέλαβε ότι για να αποφευχθεί η αύξηση του ΦΠΑ από το 21% στο 23% τον Οκτώβριο χρειάζεται άμεσα να εξευρεθούν 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Υποσχέθηκε, όμως, ότι δεν πρόκειται να επικρατήσει η λογική των οριζόντιων περικοπών. Οι μειώσεις δαπανών αφορούν κατά κύριο λόγο τα υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Εξωτερικών με τους αρμόδιους υπουργούς που προσπαθούν κατά το δυνατόν, να διαπραγματευτούν την μείωση του προϋπολογισμού άμεσης αρμοδιότητάς τους.
Ο Μάριο Μόντι επιμένει ότι πρόκειται για διαρθρωτικές, μόνιμες αλλαγές , και όχι για τις γνωστές, έκτακτες δέσμες μέτρων, ενώ το σύνολο των παρεμβάσεων, πρόκειται να ανακοινωθεί, πιθανότατα, μέχρι την Παρασκευή.
Τα ιταλικά συνδικάτα όμως δηλώνουν έτοιμα να αντικρούσουν το όλο σχέδιο. «Η κυβέρνηση δεν μας έπεισε. Ελπίζουμε να το κάνει τις επόμενες ημέρες, ζητάμε να γίνει σοβαρή δουλειά, και όχι μέτρα βιτρίνας», δήλωσε ο γραμματέας της συνδικαλιστικής οργάνωσης Cisl, Ραφαέλε Μπονάνι. «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να αποφύγουμε την γενική απεργία, αν τελικά, όπως φαίνεται, επιλεγούν οριζόντιες περικοπές, όπως στην περίπτωση των δημοσίων υπαλλήλων», πρόσθεσε ο Λουίτζι Ανζτελέτι, του συνδικάτου Uil.
Αντιθέτως, οι πρώτες αντιδράσεις της Ένωσης Βιομηχάνων ήταν, όπως μάλλον αναμενόταν, θετικές. «Πρόκειται για μια καλή αρχή, τώρα, θα πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες», δηλώνει ο επικεφαλής των ιταλών επιχειρηματιών, Τζόρτζιο Σκουίντσι.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Αύριο οι απολογίες των 25 συλληφθέντων αντιεξουσιαστών

Τμηματικά από αύριο έως το Σάββατο θα απολογηθούν οι 25 κατηγορούμενοι του αντιεξουσιαστικού χώρου που συνελήφθησαν προχθές σε ευρεία αστυνομική επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη.
Οι συλληφθέντες –μέλη αντιμαχόμενων ομάδων αντιεξουσιαστών– οδηγήθηκαν χθες το μεσημέρι κάτω από ισχυρά μέτρα ασφαλείας ενώπιον της εισαγγελέως πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης Ιωάννας Ζωγράφου, η οποία τους απήγγειλε σωρεία κατηγοριών. Μεταξύ άλλων, η εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για τα παρακάτω αδικήματα: σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρα ανθρωποκτονίας, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη από κοινού και κατά συρροή, επικίνδυνη σωματική βλάβη, παράνομη κατακράτηση, απρόκλητες φθορές, διακεκριμένες κλοπές, εμπρησμός από πρόθεση με κίνδυνο για άνθρωπο και σε ξένα πράγματα, κατοχή εκρηκτικών υλών, προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών για ίδια χρήση, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.
Με τις κατηγορίες αυτές παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στην Ε΄ ειδική ανακρίτρια από την οποία ζήτησαν και πήραν προθεσμίες για να ετοιμάσουν τις απολογίες τους. Έξω από το δικαστικό μέγαρο συγκεντρώθηκαν από νωρίς άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου –που πρόσκεινται στη μία ή άλλη ομάδα– προκειμένου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τους συλληφθέντες.
Σύμφωνα με την αστυνομία, η διαμάχη μεταξύ των αντιεξουσιαστών σοβεί εδώ και αρκετά χρόνια και πήρε ιδιαίτερα επικίνδυνες διαστάσεις τους τελευταίους πέντε μήνες με συνεχείς αιματηρές συμπλοκές, επιδρομές της μιας πλευράς στα στέκια της άλλης, εμπρησμούς, κλοπές, ενώ καταγράφηκε και μία περίπτωση αρπαγής μέλους της μιας ομάδας από την άλλη.
Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν προχθές το πρωί (βλέπε: http://lpyrgos.blogspot.gr/2012/07/25-9.html) εφόδους σε δύο χώρους συγκέντρωσης αντιεξουσιαστικών ομάδων –στο στέκι «Ναδίρ» στις 40 Εκκλησιές και στην κατάληψη «Ορφανοτροφείο» στην περιοχή της Άνω Τούμπας– αλλά και σε σπίτια υπόπτων για συμμετοχή σε εγκληματικές ενέργειες. Έγιναν συνολικά 34 προσαγωγές, από τις οποίες οι 25 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, κι από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Οι αντιμαχόμενες πλευρές είναι από τη μια το «Στέκι Ναδίρ» στη Β΄ φοιτητική εστία του ΑΠΘ και από την άλλη οι καταλήψεις «Ορφανοτροφείο», «Φάμπρικα ΥΦΑΝΕΤ» και «Τέρα Ινκόγκνιτα».

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com