Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Θεσσαλονίκη: Ανησυχούν για το μέλλον του έργου οι εργαζόμενοι στο μετρό


Την ανησυχία τους για την πορεία του έργου, αλλά και για το μέλλον των ίδιων και των συναδέλφων τους, εξέφρασαν σήμερα οι διοικούντες του σωματείου εργαζομένων στο κατασκευαστικό τμήμα του μετρό.
Οι εργαζόμενοι ανέφεραν σημαντικές καθυστερήσεις με βάση το χρονοδιάγραμμα, μειώσεις προσωπικού, έλλειψη υλικών, καθώς και τη διαδικασία αποσυναρμολόγησης τμημάτων της εγκατάστασης «χωρίς την οποία δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι μετροπόντικες» και τη μεταφορά τους στο εργοτάξιο Καλοχωρίου. Τόνισαν δε ότι οι ίδιοι εξοφλήθηκαν μόλις τις προηγούμενες μέρες για το Φεβρουάριο και εξέφρασαν την ανησυχία τους για το μέλλον του έργου.
«Σε επικοινωνία που είχαμε με τη διεύθυνση της Αττικό Μετρό μας διαβεβαίωσαν ότι οι πόροι είναι διασφαλισμένοι και ότι καταβάλλονται κανονικά στην κατασκευάστρια εταιρεία, αλλά αυτά που συμβαίνουν μας κάνουν να ανησυχούμε» τόνισε ο πρόεδρος του σωματείου Γεώργιος Κόκκινος. «Το έργο πρέπει να γίνει υπόθεση της πόλης και να ολοκληρωθεί. Με απλήρωτους εργαζόμενους και με εργοδοτική αυθαιρεσία, όμως, κανένα έργο δεν μπορεί να ολοκληρωθεί», δήλωσε η αναπληρώτρια γραμματέας του ΕΚΘ και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου.
Οι εργαζόμενοι υπογράμμισαν ότι προετοιμάζουν μεγάλη κινητοποίηση το επόμενο διάστημα, στο οποίο θα καλέσουν όλους τους φορείς της πόλης να πάρουν μέρος, με αίτημα την αποκατάσταση των προβλημάτων που παρατηρούνται στην εξέλιξη του έργου.

Περισσότερες ειδήσεις από την Θεσσαλονίκη στο: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com


Die Zeit: Η ΕΚΤ δημιούργησε ομάδα για να διαχειριστεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Γερμανική εφημερίδα αναφέρει σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) έχει δημιουργήσει μια ομάδα κρίσης για να διαχειριστεί ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο μήνα.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit αναφέρει πως επικεφαλής της ομάδας είναι ο Γεργκ Άσμουσεν, ένας Γερμανός διευθυντής της ΕΚΤ, ο οποίος έχει υποβαθμίσει αναφορές ότι η ΕΚΤ προετοιμάζεται για μια έξοδο της Ελλάδας. Προσθέτει πως η γερμανική κεντρική τράπεζα, η Bundesbank, έχει δημιουργήσει μια παρόμοια ομάδα. Τόσο η ΕΚΤ όσο και η Bundesbank αρνήθηκαν να σχολιάσουν την πληροφορία όταν τους το ζήτησε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις στο: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Αττική: Ποινική δίωξη σε μέλη σπείρας εκβιαστών


Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν τα 15 άτομα που συνελήφθησαν χθες σε επιχείρηση της αστυνομίας -έπειτα από έρευνες του Τμήματος Εκβιαστών- για συμμετοχή τους σε δύο εγκληματικές ομάδες που εκβίαζαν καταστηματάρχες στην Αττική με πρόσχημα την παροχή «προστασίας». Εναντίον τους ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κακουργηματική εκβίαση, κακουργηματική τοκογλυφία, κακουργηματική εμπορία ναρκωτικών, κατοχή όπλων και πυρομαχικών και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας που σχηματίστηκε από την αστυνομία, οι δύο ομάδες, που είχαν και άλλα μέλη που παραμένουν ασύλληπτα, εκβίαζαν συνολικά 70 καταστηματάρχες σε περιοχές όπως Αμπελόκηποι, Ραφήνα, Μελίσσια, Γκάζι, Χαλάνδρι, Κηφισιά, Κυψέλη, Γαλάτσι, Μπουρνάζι, Άλιμο κ.α. Τα μέλη των ομάδων που συνελήφθησαν, φέρονται να εισέπρατταν από 100 έως και 1.000 ευρώ εβδομαδιαίως από καταστηματάρχες για παροχή «προστασίας», ενώ αναλάμβαναν, έπειτα από εντολές δανειστών, και εισπράξεις οφειλών από επιχειρηματίες που δεν κατάφερναν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Σύμφωνα με την αστυνομία, που ερεύνησε επί μήνες τη δράση των δύο ομάδων και έχει συλλέξει και οπτικοακουστικό υλικό, τα μέλη των ομάδων προμηθεύονταν και διακινούσαν όπλα και ναρκωτικά, ενώ φαίνεται να εμπλέκονται και σε υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναικών. Η δικογραφία για τη δράση των εκβιαστών ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή, ενώπιον του οποίου θα απολογηθούν οι συλληφθέντες.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα στο: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Α. Τσίπρας: Ζήτησε την αναστολή των μέτρων του Μνημονίου για εργασιακά και μισθούς - αστειότητες Γεννηματά



Την αναστολή της εφαρμογής των μέτρων που έχουν αποφασισθεί και οδηγούν σε μείωση των μισθών και των συντάξεων, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αντώνη Ρουπακιώτη, τον οποίο επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι στο γραφείο του στην οδό Πειραιώς.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι τα μέτρα του Μνημονίου διαλύουν το υπάρχον σύστημα δικαίου και τόνισε ότι θεωρεί αναγκαίο να παγώσει η άρση της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων. Σχολιάζοντας πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, χαρακτήρισε «αλαζονεία» το να μιλά εξ ονόματος του ελληνικού λαού, παρά το ποσοστό που έλαβε στις εκλογές και κάλεσε τον κ. Βενιζέλο, «εξ ονόματος του ελληνικού λαού», όπως είπε, «να κατονομάσει τα εργοδοτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα που επέβαλαν τους νόμους που οδήγησαν στη μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα από 25% έως 50%».
Ο υπουργός Εργασίας δεν προέβη σε δηλώσεις, έχει όμως αναλάβει πρωτοβουλία για συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους για το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η πρώτη συνάντηση του κ. Ρουπακιώτη με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τα συνδικάτα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να γίνει την ερχόμενη Παρασκευή.
Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι το κόμμα της (που πρωτοστάτησε στην ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων) είχε θέσει εδώ και τρεις μέρες με επιστολή που έστειλε προς όλους τους παραγωγικούς φορείς, το ζήτημα της προστασίας των εργασιακών σχέσεων. «Χαιρόμαστε που και άλλες πολιτικές δυνάμεις ακολουθούν τον δρόμο που ανοίξαμε», δήλωσε η κ. Γεννηματά…

Συνάντηση Βενιζέλου με προέδρους τριών σοσιαλιστικών κομμάτων

Με τους ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ισπανίας Αλφρέντο Ρουμπαλκάπα, της Ιταλίας Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι και της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι υπάρχει κλίμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, αλλά και ομοθυμίας για την ανάγκη τόνωσης της ανάπτυξης. Υποδεχόμενος τον πρόεδρο του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο κ. Βενιζέλος, σε συνομιλία του ενώπιον των δημοσιογράφων, τον ρώτησε ποιες είναι οι εντυπώσεις του από τη συνάντηση που είχε χθες στο Βερολίνο με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη. Τσίπρα. Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης απάντησε ότι οι συζητήσεις ήταν δύσκολες και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι οι δηλώσεις (του κ. Γκάμπριελ) ήταν σκληρές αλλά ορθές.

ΔΗΜΑΡ: Όχι σε συντάξεις φτώχειας και ντροπής


Την ανάγκη να αλλάξει η πολιτική που εφαρμόζεται και να στηριχθούν άμεσα τα πιο φτωχά κοινωνικά στρώματα, επισημαίνει η Δημοκρατική Αριστερά, σχολιάζοντας τις νέες μειώσεις των συντάξεων. «Σε εφαρμογή μνημονιακών νόμων οι συνταξιούχοι της χώρας παίρνουν σήμερα μειωμένη και την κύρια και την επικουρική σύνταξη. Οι συντάξεις αυτές είναι συντάξεις φτώχειας και ντροπής», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος.

Βόρεια Ελλάδα: Η κρίση χτυπά και τα κάμπινγκ – μειωμένες κατά 40% οι κρατήσεις

Η κρίση χτυπά και τα κάμπινγκ της Βόρειας Ελλάδας, όπου οι κρατήσεις θέσεων για τη φετινή τουριστική σεζόν, μέχρι στιγμής, είναι μειωμένες κατά 40% σε σχέση με τα δεδομένα του περασμένου καλοκαιριού.
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, οι μόνιμοι παραθεριστές κάμπινγκ στη Χαλκιδική, την Πιερία και σε άλλες παραθαλάσσιες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, έστηναν τα τροχόσπιτα και τις σκηνές τους στις παραλίες και απολάμβαναν τον ήλιο και τη θάλασσα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, με την ολοκλήρωση της σεζόν. Παρά το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες κάμπινγκ μείωσαν τις τιμές κατά 20 και 30% σε σχέση με πέρσι, η προσέλευση είναι περιορισμένη, γεγονός που θα προκαλέσει μείωση του τζίρου και στις τοπικές αγορές. «Πολλοί πελάτες μας, που μας επισκεπτόταν κάθε χρόνο, «στήνοντας» τροχόσπιτα και σκηνές δίπλα στο κύμα, φέτος δεν θα έρθουν. Αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, λόγω της κρίσης, ενώ οι περισσότεροι είναι μουδιασμένοι και δεν έχουν διάθεση για διακοπές και διασκέδαση», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος Ένωσης Ιδιοκτητών Κάμπινγκ Χαλκιδικής και αντιπρόεδρος της Πανελλήνια Ένωσης, Αντώνης Δεληδημητρίου.
Οι τιμές στα κάμπινγκ της Σιθωνίας Χαλκιδικής, για μια τετραμελή οικογένεια με τροχόσπιτο, κυμαίνονται από 1.000 έως 1.500 ευρώ, ανάλογα με τις υπηρεσίες που παρέχει το κάμπινγκ, ενώ η διανυκτέρευση στοιχίζει από 20 μέχρι 30 ευρώ. Πριν ξεσπάσει η κρίση πολλοί παραθεριστές από τη Θεσσαλονίκη και από άλλα αστικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας τοποθετούσαν στις αρχές κάθε καλοκαιριού τα τροχόσπιτα σε κάποιο κάμπινγκ και μόλις εύρισκαν ευκαιρία (συνήθως τα Σαββατοκύριακα) τα επισκεπτόταν. Όμως, τα τελευταία δύο χρόνια, πολλοί μόνιμοι επισκέπτες κάμπινγκ μετέφεραν τα τροχόσπιτά τους σε κάποιο πάρκινγκ, αντί για τις παραλίες, αφού η ανεργία, οι μειώσεις μισθών, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στις τιμές της βενζίνης, δεν τους το επιτρέπει.
Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, εκτός από το κόστος ενοικίασης, μια τετραμελής οικογένεια πρέπει να ξοδέψει γύρω στα 150 ευρώ κάθε Σαββατοκύριακο, για να επισκεφθεί το τροχόσπιτο στο κάμπινγκ, χρηματικό ποσό που είναι πλέον δυσεύρετο για τα δεδομένα της εποχής. «Η πλειοψηφία των πελατών μας θα κάνει φέτος ολιγοήμερες διακοπές στα κάμπινγκ, οι περισσότεροι στα μέσα Αυγούστου», σημειώνει ο κ. Δεληδημητρίου, που προσπαθεί με τα υπόλοιπα μέλη των ιδιοκτητών κάμπινγκ να προσελκύσουν παραθεριστές, κυρίως από χώρες των Βαλκανίων, με διάφορες εκδηλώσεις και προσφορές.
Εκτός από τους Έλληνες όμως, και οι ξένοι τουρίστες αποφεύγουν τα τελευταία δύο χρόνια να επισκεφθούν τα κάμπινγκ της Βόρειας Ελλάδας, γεγονός που οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών το αποδίδουν, κατά κύριο λόγο, στις αρνητικές ειδήσεις μεταδίδονται στο εξωτερικό για τη χώρα μας. «Κυρίως Ολλανδοί, Γερμανοί, Βέλγοι, Γάλλοι και Ιταλοί έφθαναν οδικώς στην Ελλάδα, με αυτοκινούμενα κάμπερ, και στη συνέχεια έφθαναν μέχρι την Πελοπόννησο. Για φέτος υπολογίζουμε ότι οι αφίξεις θα είναι μειωμένες, κατά 30%, συγκριτικά με το καλοκαίρι του 2011, αφού οι ξένοι εμφανίζονται φοβισμένοι και αποφεύγουν να μας επισκεφθούν μετά από τα όσα δυσμενή σχόλια ακούγονται καθημερινά για την Ελλάδα», επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Κάμπινγκ Χαλκιδικής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο νομό Χαλκιδικής λειτουργούν 40 περίπου κάμπινγκ, από τα οποία τα 26 στη χερσόνησο της Σιθωνίας και διαθέτουν περίπου 4.000 θέσεις για τροχόσπιτα και αυτοκινούμενα. Σε περίπτωση που η πληρότητα φθάσει στο 100% μπορούν να φιλοξενήσουν 16.000 επισκέπτες, γεγονός που δίνει οικονομική ανάσα στην τοπική αγορά.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Βόρεια Ελλάδα στο: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com

Σεισάχθεια: «Ένα εκατομμύριο υπογραφές για την Ευρώπη»

Ολοένα και διογκώνεται το διαδικτυακό κίνημα «Σεισάχθεια», το οποίο έχει ως στόχο την συλλογή ενός εκατομμυρίου υπογραφών από όλη την Ευρώπη με απώτερο σκοπό την απαλλαγή της Ελλάδας από το «επαχθές» χρέος.
Μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει σχεδόν 20.000 πολίτες. Την ίδια στιγμή, η σελίδα της Σεισάχθειας στο Facebook, αυξάνει συνεχώς τους θαυμαστές της. Σκοπός της κίνησης είναι μόλις μαζευτούν 1.000.000 υπογραφές και στη συνέχεια να σταλούν μαζί με το κείμενο στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το αίτημα να διαγραφεί το ελληνικό χρέος.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν στην ιστοσελίδα τους, όταν οι χώρες βρίσκονται σε «κατάσταση ανάγκης» (κατάρρευση υγείας, παιδείας, μισθών και συντάξεων), η πληρωμή του απεχθούς χρέους παραμερίζεται. Και προηγούνται οι ανάγκες επιβίωσης και αξιοπρέπειας του ατόμου. Το άρθρο 8 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, περί ενός εκατομμυρίου υπογραφών, θα τεθεί επίσημα σε ισχύ την 1/4/2012. Από τότε, θα μπορούν να υποβάλλονται από τους Ευρωπαΐους πολίτες, αιτήματα για ψήφιση Νόμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΤΕ: http://www.1millionsignatures.eu/?a=gr 

Χωρίς προβλήματα συνεχίστηκαν οι πανελλαδικές εξετάσεις


Ομαλά κύλησαν σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις για χιλιάδες υποψηφίους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι διαγωνίστηκαν σε τέσσερα μαθήματα γενικής παιδείας (Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Ιστορία, Φυσική και Βιολογία).
Ευκολότερα από τις προηγούμενες χρονιές ήταν τα θέματα στα Μαθηματικά τα οποία είναι σημαντικό και κρίσιμο μάθημα για εκείνους που επιδιώκουν την εισαγωγή τους σε οικονομικά τμήματα. Όμως, στην Βιολογία, σύμφωνα με καθηγητές, το θέμα Δ2, που ζητούσε από τους υποψηφίους να προσδιορίσουν εικόνες του νέφους της Αθήνας σε διαφορετικές ώρες της ημέρας κρίνεται από βιολόγους ως αμφιλεγόμενο και πιθανολογείται ότι μπορεί να δυσκόλεψε πολλούς μαθητές. Στην Ιστορία και τη Φυσική, τα θέματα ήταν αναμενόμενης δυσκολίας και δεν παρουσίασαν προβλήματα ή ασάφειες.
Την Παρασκευή οι υποψήφιοι επιστρέφουν στα θρανία διαγωνιζόμενοι στη Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, δύο κύκλων, αλλά και στη Νεοελληνική Λογοτεχνία Θεωρητικής Κατεύθυνσης.

Επίτευγμα: Κύτταρα δέρματος καρδιοπαθών μετατράπηκαν σε υγιή κύτταρα καρδιάς!

Ισραηλινοί επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά στα επιστημονικά χρονικά να πάρουν δερματικά κύτταρα ακόμα και από ηλικιωμένους καρδιοπαθείς και να τα αναπρογραμματίσουν στο εργαστήριο, έτσι ώστε να τα μετατρέψουν σε νέα υγιή κύτταρα του μυϊκού ιστού που κάνει την καρδιά να χτυπάει. Η τεχνική δοκιμάστηκε σε πειραματόζωα και μένει να δοκιμαστεί επίσης στους ανθρώπους, κάτι για το οποίο θα χρειαστούν όμως μερικά χρόνια ακόμα.
Τα νέα κύτταρα ενσωματώθηκαν με επιτυχία στον υπάρχοντα καρδιακό μυϊκό ιστό, κάτι που έως τώρα δεν είχε συμβεί, γεγονός που αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς ανοίγει το δρόμο για τη θεραπεία της καρδιάς των ασθενών με τα δικά τους πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα. Η λήψη των κυττάρων από τους ίδιους τους ασθενείς φιλοδοξεί να παρακάμψει το συνηθισμένο πρόβλημα της απόρριψης των κυττάρων ως «ξένων» από το ανοσοποιητικό σύστημα των καρδιοπαθών.

Περισσότερες επιστημονικές ειδήσεις στο: http://lpyrgos-science.blogspot.com

Deutsche Bank: Σχέδια για τη δημιουργία… «ελληνικού ευρώ»!


Η διαδικτυακή πύλη «EU observer» δημοσίευσε χθες άρθρο με τίτλο «Γερμανική τράπεζα καταθέτει σχέδιο για παράλληλο ελληνικό ευρώ». Το άρθρο παρουσιάζει τα σχέδια της Deutsche Bank για κυκλοφορία παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα με το όνομα «Geuro».
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι υπό την απειλή εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, ο οικονομικός κολοσσός Deutsche Bank παρουσίασε την ιδέα του για ένα «Geuro»: ενός παράλληλου νομίσματος που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να το υποτιμήσει, παραμένοντας όμως ταυτόχρονα στην Ευρωζώνη. Μάλιστα, ο οικονομικός διευθυντής της Deutsche Bank δηλώνει ότι το «Geuro» θα επέτρεπε στην Ελλάδα να χαμηλώσει τους μισθούς της και να μεγιστοποιήσει τις εξαγωγές της επιστρέφοντας έτσι πιο σύντομα σε ρυθμούς ανάπτυξης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόταση της γερμανικής τράπεζας θα μπορούσε να πάρει σάρκα και οστά σε περίπτωση που «ακροαριστερές δυνάμεις» κερδίσουν τις εκλογές στις 17 Ιουνίου και πραγματοποιήσουν τις απειλές τους για καταγγελία του Μνημονίου. Όμως όπως και να έχει, η επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος προϋποθέτει τη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας εκ μέρους του ΔΝΤ και της ΕΕ, η οποία όμως θα χορηγείται μόνο για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της Ελλάδος.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις στο: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Έρευνα: Αυξημένος ο κίνδυνος για πυρηνικά ατυχήματα τύπου Τσερνόμπιλ ή Φουκουσίμα

Καταστροφικά πυρηνικά ατυχήματα όπως αυτά που συνέβησαν στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας και στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, είναι πολύ πιο πιθανό να συμβούν ξανά στο μέλλον, από ό,τι θεωρούσαν έως τώρα οι επιστήμονες, σύμφωνα με μία νέα αξιολόγηση του σχετικού κινδύνου που έκαναν Γερμανοί ερευνητές. Οι επιστήμονες απευθύνουν εκκλήσεις για να υπάρξει μία αναθεώρηση προς τα πάνω των πιθανοτήτων κατάρρευσης μίας πυρηνικής εγκατάστασης.
Το πρόσφατο ατύχημα της Φουκουσίμα έχει ανανεώσει το διεθνές ενδιαφέρον για τους πιθανούς κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας. Η νέα έρευνα πυροδοτεί κι άλλο τις ανησυχίες για μια νέα καταστροφική τήξη του πυρήνα κάποιου αντιδραστήρα. Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Χημείας Μαξ Πλανκ στο Μάιντς, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό «Atmospheric Chemistry and Physics», υπολόγισαν ότι τέτοια ατυχήματα είναι δυνατό να συμβούν μία φορά κάθε 10 έως 20 χρόνια, δηλαδή περίπου 200 φορές συχνότερα σε σχέση με τις έως τώρα εκτιμήσεις, όπως αυτή που είχε κάνει το 1990 η αρμόδια Πυρηνική Ρυθμιστική Αρχή των ΗΠΑ.
Οι νέοι υπολογισμοί λαμβάνουν υπόψη, μεταξύ άλλων, τον αριθμό των υπαρχόντων σήμερα πυρηνικών αντιδραστήρων (440 σε λειτουργία, ενώ άλλοι 60 σχεδιάζονται), τις συνολικές ώρες λειτουργίας τους και τα μέχρι τώρα σοβαρά ατυχήματα.
Χρησιμοποιώντας ένα υπολογιστικό μοντέλο για τις συνθήκες της ατμόσφαιρας και τις μετεωρολογικές συνθήκες, οι Γερμανοί εκτιμούν ότι, σε περίπτωση ενός τέτοιου καταστροφικού περιστατικού, περίπου το ήμισυ (50%) του ραδιενεργού καισίου-137 θα εξαπλωθεί σε μία περιοχή πάνω από 1.000 χιλιόμετρα μακριά από τις εγκαταστάσεις του κατεστραμμένου αντιδραστήρα. Μόνο το 8% έως 10% αναμένεται να πέσει σε ακτίνα μικρότερη των 50 χιλιομέτρων, ενώ το 25% του καισίου-137 θα εξαπλωθεί πέρα ακόμα και από τη ζώνη των 2.000 χλμ., πράγμα που σημαίνει ότι ένα μελλοντικό σοβαρό ατύχημα σχεδόν σίγουρα θα έχει μεγάλες διεθνείς επιπτώσεις και πάλι.
Η νέα έρευνα δείχνει ότι η Δυτική Ευρώπη είναι πιθανό να μολυνθεί περίπου μία φορά κάθε περίπου 50 χρόνια από ακτινοβολία άνω των 40.000 μπεκερέλ του ραδιενεργού ισοτόπου καισίου-137 ανά τετραγωνικό μέτρο. Αυτό ακριβώς είναι το όριο που σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) χαρακτηρίζει μία περιοχή ως μολυσμένη από ραδιενέργεια. Το καίσιο-137 είναι προϊόν της πυρηνικής σχάσης του ουρανίου (του καυσίμου των αντιδραστήρων), έχει ημι-ζωή 30 ετών και αποτέλεσε βασικό συστατικό της ραδιενεργού ρύπανσης τόσο στο Τσερνομπίλ όσο και στη Φουκουσίμα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τον μεγαλύτερο κίνδυνο στην Ευρώπη διατρέχουν οι πυκνοκατοικημένες περιοχές της νοτιοδυτικής Γερμανίας και γενικότερα κοντά στα σύνορα Γαλλίας, Βελγίου και Γερμανίας, όπου υπάρχουν πολλοί ενεργοί πυρηνικοί σταθμοί. Αν ένα νέο σοβαρό ατύχημα (με τήξη πυρήνα αντιδραστήρα) συμβεί στη Δυτική Ευρώπη, υπολογίζεται ότι θα μολυνθούν περίπου 28 εκατομμύρια άνθρωποι με ραδιενέργεια άνω των 40.000 μπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ακόμα μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος στην πιο πυκνοκατοικημένη ανατολική Ασία, όπου εκτιμάται ότι η ραδιενέργεια ενός ατυχήματος θα μόλυνε περίπου 34 εκατ. ανθρώπους, ενώ στη νότια Ασία και στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ η μόλυνση θα έπληττε 14 έως 21 εκατομμύρια άτομα.
Σύμφωνα με τους γερμανούς ερευνητές, μετά από αυτές τις εκτιμήσεις θα ήταν σκόπιμο όχι μόνο η Γερμανία και οι γειτονικές χώρες να κλείσουν τους αντιδραστήρες τους, αλλά να υπάρξει σταδιακά μία συντονισμένη σταδιακή απαλλαγή από την πυρηνική ενέργεια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Περισσότερες επιστημονικές ειδήσεις στο: http://lpyrgos-science.blogspot.com


Τα τοπικά προϊόντα της Πέλλας κερδίζουν την αγορά της… Ταϊπέι

Ροδάκινα, βερίκοκα, κομπόστες και κατεψυγμένα κομμάτια κεράσια για την κατασκευή γλυκών είναι τα προϊόντα του νομού Πέλλας που έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν μία θέση στα ράφια των καταστημάτων της μακρινής Ταϊπέι. Τα τελευταία δύο χρόνια, ο όγκος των εξαγόμενων προϊόντων από την Ελλάδα προς την πρωτεύουσα της Ταϊβάν έχει αυξηθεί, ωστόσο στόχος της αντιπεριφέρειας Πέλλας είναι να προωθήσει περαιτέρω τα τοπικά αγαθά, ενισχύοντας έτσι την οικονομία της περιοχής εν μέσω κρίσης.
Αναζητώντας οικονομικές διεξόδους και νέες αγορές, η αντιπεριφέρεια Πέλλας θα συμμετάσχει, σε συνεργασία με το Δήμο Έδεσσας, σε διεθνή έκθεση τροφίμων στην Ταϊπέι, από 27 έως 30 Ιουνίου. Οι προετοιμασίες για την έκθεση αλλά και θέματα που αφορούν τις δύο περιοχές συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε η νέα πρέσβειρας της Ταϊβάν στην Ελλάδα Agnes Hwa-Yue Chen, στην Έδεσσα.
«Ψάχνουμε να βρούμε νέες αναδυόμενες οικονομίες για να προωθήσουμε τα προϊόντα της Πέλλας. Η αγορά της Ταϊβάν έχει αρκετά χρήματα και μας ενδιαφέρει να προωθήσουμε εκτός από τα φρούτα και τις κονσέρβες και νέα προϊόντα, όπως το μέλι και το λάδι. Θέλουμε να αναπτύξουμε σχέσεις προώθησης των προϊόντων και δικτύων πωλήσεων με την Ταϊπέι», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης. Η πρέσβειρα της Ταϊβάν από την πλευρά της έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.
Ένα άλλο θέμα που τέθηκε στο «τραπέζι» των συζητήσεων ήταν η προσέλκυση τουριστών στην Πέλλα, ένα νομό που θέλει να εκμεταλλευτεί την ιστορία του. Υπάρχει μία ιδιαίτερη προτίμηση στην περιοχή και τον Μέγα Αλέξανδρο. Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας και να προσελκύσουμε τουρίστες από τη μακρινή Ταϊβάν. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνουν και οι κατάλληλες κινήσεις, πρόσθεσε ο κ. Θεοδωρίδης.
Σε αυτή την κατεύθυνση σχεδιάζονται συναντήσεις με πανεπιστήμια και σχολές της Ταϊπέι, και ανταλλαγή φοιτητών, ώστε οι νέοι της Ταϊβάν να γνωρίσουν το νομό Πέλλας και στη συνέχεια να γίνουν πρεσβευτές της ελληνικής ιστορίας στην πατρίδα τους. Η πρέσβειρα συναντήθηκε επίσης με τον δήμαρχο Έδεσσας, Δημήτρη Γιάννου, καθώς και ο συγκεκριμένος Δήμος θα συμμετάσχει στη διεθνή έκθεση και θα προβάλλει τα τοπικά προϊόντα, αλλά και με εκπροσώπους του Επιμελητηρίου της περιοχής.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Βόρεια Ελλάδα στο: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com 

Αμερικανός πάστορας ζητάει την εξολόθρευση των ομοφυλοφίλων

Ένας Αμερικανός πάστορας προκάλεσε μεγάλη οργή στο διαδίκτυο σήμερα μετά την έκκλησή του να συγκεντρωθούν οι ομοφυλόφιλοι και να κλειστούν πίσω από ένα περιφραγμένο χώρο με ηλεκτροφόρο φράχτη, όπως τα βοοειδή, μέχρι να… πεθάνουν.
Ο αιδεσιμότατος Τσαρλς Γουόρλεϊ έκανε τις δηλώσεις αυτές στις 13 Μαΐου στην εκκλησία των Βαπτιστών στο Μέιντεν, μια μικρή πόλη της Βόρειας Καρολίνας, πολιτεία η οποία απαγόρευσε αυτό το μήνα, μετά από δημοψήφισμα, το γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων. Ενώπιον των πιστών, ο «θεοσεβούμενος» ιερέας αναφώνησε: «Φτιάξτε ένα μεγάλο περιφραγμένο χώρο (...) και βάλτε μέσα όλες τις λεσβίες, και πετώντας από πάνω ρίξτε τους τρόφιμα. Κάντε το ίδιο με τους ομοφυλόφιλους και να διασφαλίσετε ότι η περίφραξη θα είναι με ηλεκτροφόρα σύρματα, για να μην μπορούν να βγουν...και σε μερικά χρόνια θα πεθάνουν (...) και έτσι δεν θα μπορέσουν να αναπαραχθούν», αναφέρεται σε ένα βίντεο που έχει αναστηθεί στο Youtube.
Μια τοπική ένωση που αγωνίζεται κατά της υποκίνησης σε μίσος έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία στα κοινωνικά δίκτυα και οργάνωσε μια διαμαρτυρία την Κυριακή, έξω από την εκκλησία του Γουόρλεϊ. «Πρέπει να γεμίσουμε το δρόμο, απέναντι από την εκκλησία, με ανθρώπους που έχουν την κοινή λογική για να πούμε στον κόσμο ότι το μίσος δεν είναι ευπρόσδεκτο στην κοινότητά μας», αναφέρεται στο μήνυμα των «Πολιτών της κοιλάδας της Κατάουμπα κατά της μισαλλοδοξίας», που μεταδόθηκε στο Facebook.
Ο πάστορας, ο οποίος δεν έχει απαντήσει στην κατακραυγή που προκάλεσε, έχει επίσης δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει ένα «δολοφόνο βρεφών» και έναν «εραστή των ομοφυλοφίλων», μία έμμεση αναφορά στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, υποστηρικτή της άμβλωσης, και από αυτό το μήνα, του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις στο: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Δέκα απεριποίητοι χώροι μετατρέπονται σε θεματικά πάρκα

Δέκα νέα πάρκα, σε ελεύθερους και απεριποίητους έως σήμερα χώρους, προτίθεται να κατασκευάσει ο δήμος Θεσσαλονίκης με χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο». Οι μελέτες και τα σχέδια είναι έτοιμα και θα παρουσιαστούν επίσημα σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων.
«Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη με ελάχιστους ελεύθερους χώρους. Θέλουμε τα πάρκα να έχουν μία θεματική ενότητα και με τη χρήση νερού, φυτικού υλικού και τη συμμετοχή των εθελοντών να δώσουμε μία διαφορετική προσέγγιση», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων, Κωνσταντίνος Ζέρβας, προσθέτοντας πως στόχος είναι τα πάρκα να ολοκληρωθούν μέσα στο 2012.
Από τα σχέδια ξεχωρίζουν: το πάρκο Ελληνικής Βιοποικιλότητας στο Πεδίον του Άρεως, όπου προβλέπεται να αναμορφωθούν πολλοί χώροι με νέες φυτεύσεις επιλεγμένων ιθαγενών φυτών και το πάρκο Εθελοντισμού στην οδό Αλκμήνης όπου οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα προμηθεύονται και θα φυτεύουν με δική τους πρωτοβουλία τα φυτά.
Επίσης, στα άμεσα πλάνα είναι να υλοποιηθεί το πάρκο Γης, Νερού και Αέρα, στη συμβολή των οδών Λαγκαδά και Αγίου Δημητρίου, με έμφαση στα στοιχεία του περιβάλλοντος, το πάρκο Μάθησης στην οδό Ελευθερίας και Δ. Γληνού όπου θα διαμορφωθούν χώροι για διάφορες ηλικίες παιδιών και σχεδιάζονται ειδικά παιχνίδια για τη ψυχαγωγία των μικρών πολιτών και ο αμπελώνας Καυταντζογλείου όπου θα κατασκευαστεί αστικός αμπελώνας και θα φυτευτούν οπωροφόρα δέντρα.
Τα άλλα πέντε πάρκα που συμπληρώνουν το «παζλ» είναι: ο Κήπος Αναμνήσεων νοτίως της Αγίου Δημητρίου, ο Κήπος αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην οδό Στ. Πολυδώρου, ο Κήπος Καινοτομίας στη συμβολή Ν. Εγνατίας με 25ης Μαρτίου, το πάρκο στην αλάνα της Τούμπας και τα πάρκα αδελφοποιημένων πόλεων. Οι παρεμβάσεις αναπλάσεων θα γίνουν σε συνεργασία με τη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ και θα αποτελούν πρότυπα σχεδιασμού και ανάπτυξης του πρασίνου της πόλης.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη στο: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com


Λαγκάρντ: Η Ελλάδα πρέπει να ακούει το ΔΝΤ για να παραμείνει στο ευρώ

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη χθεσινή της εμφάνιση σε τηλεοπτικό δίκτυο της Βρετανίας εξέφρασε την εκτίμησή της ότι θα ήταν πιο συνετό για την Ελλάδα να ακούει και να ακολουθεί τις συμβουλές του Διεθνούς Νομισματικούς Ταμείου και όχι να τις απορρίπτει, στην περίπτωση πάντα που, όπως τόνισε, η χώρα μας όντως επιθυμεί να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.
Η Λαγκάρντ ρωτήθηκε σχετικά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο –όπως τουλάχιστον αναφερόταν στην ερώτηση που τέθηκε– θέλει να κρατήσει η Ελλάδα το ευρώ, αλλά χωρίς να τηρήσει τις δεσμεύσεις προς το ΔΝΤ και τους ευρωπαίους εταίρους της. «Για να κάνουν τι; Πιθανώς για να λάβουν πιο δύσκολα μέτρα, τα οποία οπωσδήποτε θα πρέπει να ληφθούν», απάντησε η Λαγκάρντ μιλώντας στο δίκτυο ITV News.
«Υπάρχει ένα τίμημα συμμετοχής στην ευρωζώνη. Το τίμημα συνίσταται στη βελτίωση της παραγωγικότητας του εργατικού δυναμικού. Είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές. Είναι η επανεξισορρόπηση των μεγεθών του προϋπολογισμού, όταν πρόκειται για μια χώρα με τόσο υψηλό δημόσιο έλλειμμα. Το τίμημα όμως σε μια ορισμένη χρονική φάση συνίσταται και στην επιστροφή στις χρηματοπιστωτικές αγορές, προκειμένου να χρηματοδοτείται το κρατικό χρέος», συνέχισε η διευθύντρια του ΔΝΤ στο ίδιο μήκος κύματος.
Η ίδια σημείωσε ότι θεωρεί «ενθαρρυντικό» το γεγονός ότι οι περισσότεροι Έλληνες επιθυμούν την παραμονή της χώρας τους στο ευρώ, και υπογράμμισε πάντως ότι η λιτότητα δεν είναι το παν, πρέπει να συνοδευτεί από μέτρα που θα βελτιώσουν την ανάπτυξη. «Τα μέτρα αυτά πρέπει να ληφθούν», κατέληξε η Λαγκάρντ.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις στο: http://lpyrgos-international.blogspot.com


Έρευνα: Οι Γερμανοί έχουν χάσει τη χαρά της ζωής


Παρόλο που ζουν στη χώρα με τη μεγαλύτερη οικονομική ευμάρεια στην Ευρώπη, οι Γερμανοί έχουν απολέσει τη χαρά της ζωής. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από μια έρευνα η οποία επισημαίνει ότι οι Γερμανοί δείχνουν να έχουν αυξημένη αίσθηση του καθήκοντος αλλά και δυσκολία στο να χαλαρώσουν.
Το γερμανικό ινστιτούτο ερευνών αγοράς Rheingold, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το διανομέα ποτών Diageo και το γαλλικό όμιλο αλκοολούχων Pernod Ricard, βάσισε την έρευνά του σε δίωρες συνεντεύξεις με 60 άτομα. Τα αποτελέσματα κατόπιν διασταυρώθηκαν με τις απαντήσεις που είχαν δώσει σε ένα ερωτηματολόγιο άλλα 1.000 άτομα.
«Τα αποτελέσματα είναι σαφή και εντυπωσιακά: μολονότι υπάρχουν παντού και συνεχώς προσφορές για ευχάριστες δραστηριότητες, οι Γερμανοί έχουν ξεμάθει τη διασκέδαση», σημειώνεται στην έρευνα. Για το 46% των ερωτηθέντων η ευχαρίστηση γίνεται «ολοένα και πιο σπάνια», καθώς η καθημερινότητά τους έχει σημαδευτεί από το άγχος. Το ποσοστό μάλιστα ανεβαίνει στο 55% στις νεότερες ηλικίες. Εξάλλου σχεδόν οκτώ στους δέκα (ποσοστό 81%) των Γερμανών παραδέχονται ότι ικανοποιούνται περισσότερο από τη ζωή τους όταν έχουν την αίσθηση ότι έπραξαν το καθήκον τους, για παράδειγμα μετά από μια κοπιαστική ημέρα μόχθου ή αν έχουν προετοιμάσει επιμελώς τις διακοπές τους.
Το ινστιτούτο Rheingold σημειώνει εξάλλου ότι οι Γερμανοί σπανίως αναφέρουν αυθορμήτως τη λέξη «σεξ» συνδεδεμένη με το αίσθημα της ευχαρίστησης. Γενικά, κατά τη διάρκεια της έρευνας συνέδεαν την έννοια της «απόλαυσης» κυρίως με το φαγητό, το ποτό, τις διακοπές, τη φύση ή τον ελεύθερο χρόνο. Οι συγγραφείς της μελέτης θεωρούν ότι οι Γερμανοί έχουν ιδιαίτερη δυσκολία στο να αφήνονται και να χαλαρώνουν: «το σεξ είναι περισσότερο θέμα επίδοσης παρά χαλάρωσης», δεδομένου ότι και στα μέσα ενημέρωσης «βλέπουμε άνδρες και γυναίκες που ακόμη και σε ερωτικές καταστάσεις σκέφτονται την εμφάνισή τους», σημείωσαν.
Όσον αφορά την ευχαρίστηση που παίρνουν πίνοντας αλκοόλ, το ινστιτούτο επισημαίνει ότι «οι ατομικές συνεντεύξεις έδειξαν με σαφήνεια ότι αισθάνονται ευχαρίστηση», όμως οι ερωτηθέντες παραδέχονται ότι «διστάζουν ή ταράζονται» όταν μιλούν για αυτό δημοσίως.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις στο: http://lpyrgos-international.blogsot.com

Ν. Κορέα: Θα ευνουχίσουν χημικά παιδόφιλο βιαστή

Η Νότια Κορέα θα πραγματοποιήσει για πρώτη φορά χημικό ευνουχισμό ενός κατά συρροή βιαστή ανήλικων κοριτσιών, με βάση νόμο που ψηφίστηκε το 2010, μετέδωσαν σήμερα τα κορεατικά μέσα ενημέρωσης.
Ο 45χρονος δράστης, γνωστός ως Παρκ, έχει καταδικαστεί για τέσσερις βιασμούς ή απόπειρες βιασμού παιδιών ηλικίας κάτω των 13 ετών κατά το διάστημα 1984-2002, έγραψε η Joongang Daily. Ο νόμος αφορά εκείνους που θεωρείται ότι μπορεί να επαναλάβουν την πράξη τους. "Εντάσσεται στην κατηγορία εκείνων με σεξουαλικές παρεκκλίσεις κι είναι κάποιος ο οποίος έχει στο στόχαστρό του κυρίως μικρά παιδιά", έγραψε η εφημερίδα επικαλούμενη εκπρόσωπο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης εξετάζει το αν θα ξεκινήσει να εφαρμόζει τον χημικό ευνουχισμό εγκληματιών άνω των 19 ετών που έχουν διαπράξει εγκλήματα εις βάρος παιδιών κάτω των 16 ετών.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις στο: http://lpyrgos-international.blogspot.com