Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Λαγκάρντ: Η Ελλάδα πρέπει να ακούει το ΔΝΤ για να παραμείνει στο ευρώ

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη χθεσινή της εμφάνιση σε τηλεοπτικό δίκτυο της Βρετανίας εξέφρασε την εκτίμησή της ότι θα ήταν πιο συνετό για την Ελλάδα να ακούει και να ακολουθεί τις συμβουλές του Διεθνούς Νομισματικούς Ταμείου και όχι να τις απορρίπτει, στην περίπτωση πάντα που, όπως τόνισε, η χώρα μας όντως επιθυμεί να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.
Η Λαγκάρντ ρωτήθηκε σχετικά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο –όπως τουλάχιστον αναφερόταν στην ερώτηση που τέθηκε– θέλει να κρατήσει η Ελλάδα το ευρώ, αλλά χωρίς να τηρήσει τις δεσμεύσεις προς το ΔΝΤ και τους ευρωπαίους εταίρους της. «Για να κάνουν τι; Πιθανώς για να λάβουν πιο δύσκολα μέτρα, τα οποία οπωσδήποτε θα πρέπει να ληφθούν», απάντησε η Λαγκάρντ μιλώντας στο δίκτυο ITV News.
«Υπάρχει ένα τίμημα συμμετοχής στην ευρωζώνη. Το τίμημα συνίσταται στη βελτίωση της παραγωγικότητας του εργατικού δυναμικού. Είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές. Είναι η επανεξισορρόπηση των μεγεθών του προϋπολογισμού, όταν πρόκειται για μια χώρα με τόσο υψηλό δημόσιο έλλειμμα. Το τίμημα όμως σε μια ορισμένη χρονική φάση συνίσταται και στην επιστροφή στις χρηματοπιστωτικές αγορές, προκειμένου να χρηματοδοτείται το κρατικό χρέος», συνέχισε η διευθύντρια του ΔΝΤ στο ίδιο μήκος κύματος.
Η ίδια σημείωσε ότι θεωρεί «ενθαρρυντικό» το γεγονός ότι οι περισσότεροι Έλληνες επιθυμούν την παραμονή της χώρας τους στο ευρώ, και υπογράμμισε πάντως ότι η λιτότητα δεν είναι το παν, πρέπει να συνοδευτεί από μέτρα που θα βελτιώσουν την ανάπτυξη. «Τα μέτρα αυτά πρέπει να ληφθούν», κατέληξε η Λαγκάρντ.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις στο: http://lpyrgos-international.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου