Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Περί ιδιωτικοποιήσεων και κρατικοποιήσεων ή η αφελής παιδίσκη Μιλένα Αποστολάκη


Του ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΤΣΑΟΥΣΙΔΗ*

Ομολογώ ότι αποφεύγω να δω τηλεόραση τον τελευταίο καιρό, διότι η ταινία είναι πάντα η ίδια:
Δυο τρεις εισαγγελάτοι, θες το τρίδυμο της συμφοράς Τρέμη, Καψής, Πρετεντέρης, ή το σοφιστικέ Καψής – Τσίμας, η εξ αποστάσεως «δεοντολογικά» μνημονιακή Χούκλη, ο εποπτεύων τη Στάη εκ του βυθού ανασυρθείς ξερόλας και οι ουράνιοι Παπαδημητρίου με την ξανθιά του δωδεκάποντου, έχουν στο κέντρο της οθόνης ένα συριζέο και τον πυροβολούν κατά ριπάς.
Από κοντά κάτι νέα αυτιστικά λυκόπουλα, Μυταράκης, Σταϊκούρας και Πούλκας, Πόλκας, θα σας γελάσω, από τη γαλαζοπράσινη συμμορία, επιχειρούν το ακατόρθωτο: να κάνουν περισσότερους καβγάδες από τον Άδωνη της τζουτζούκας του, το Γιακουμάτο, το Μανώλη και τον πέραν πάσης αμφιβολίας πρώτο καβγατζή και πρώτο κλάψα (έως και ταυτοχρόνως), τον μπλοφατζή Λοβέρδο!
Πάει ν’ ανοίξει το στόμα του ο εκάστοτε συριζέος να απαντήσει στην ερώτηση της τρέμουσας από οργή και αείποτε επαναστάτριας Όλγας, τον κόβει η ίδια με το αμίμητο «ναι, αλλά…», πάει να το πει ο έρμος, τον κεραυνοβολεί ο Πρετεντέρης, συνεχίζει τη μισή πρόταση, ωρύεται ο Καψής για τα ιερά και όσια της φυλής και εν τέλει τον αφήνουν στο Λοβέρδο για τα περαιτέρω.
Έλα, όμως, που θέλεις να δεις και καμιά ταινία να κατέβει το λιτό σου δείπνο (με χαβιάρι και σολομό καπνιστό, κατά Πάγκαλο) και μέχρι να έρθει η ώρα επιδίδεσαι στη δεύτερη προσφιλή κίνηση των δακτύλων των νεοελλήνων: το ζάπιν (ναι, το g δεν προφέρεται).
Πέφτεις λοιπόν πάνω στην αναστατωμένη Μιλένα Αποστολάκη η οποία  έντρομη αλλά και έμπλεη οργής κατακεραυνώνει το δύστυχο συριζέο που της δώσανε για άσκηση, διότι είπε πως πρέπει να κρατικοποιηθούν οι τράπεζες. Θέλετε να κρατικοποιήσετε και τον ΟΤΕ και άλλες εταιρίες, τσιρίζει με το ψεύτικο ρο ξεχασμένο εν τη ρύμη του λόγου της (που ‘σαι Ντόρα, με το κολωνακιώτικο το τάχα μου γο).
Η παιδίσκη Μιλένα, συνταξιούχος από τα 40 της Ολυμπιακής Αεροπορίας, της εταιρίας που κρατικοποίησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν την έριξε έξω ο Ωνάσης, της εταιρίας για την οποία έδωσε αγώνα να την κρατήσει στο Δημόσιο ο Αντρέας Παπανδρέου, εκείνος ο κύριος που τη είχε στο γραφείο του κάποια χρόνια.
Αλλά αυτό το αγνοεί. Ήταν πολύ μικρή τότε. Αγνοεί και το τι λέγανε οι κατά καιρούς πασόκοι (που την ανέβασαν σε υπουργικούς θώκους) για την ιδιωτικοποίηση και την κρατικοποίηση.
Η Μιλένα, σαν την παιδίσκη που χάνει στο δάσος το καλαθάκι της και το μόνο που της απομένει είναι να προσφέρει τον εαυτό της στον κακό λύκο, εξεγείρεται: Όχι και τις Τράπεζες!
Φυσικά! Παίζουν οι τραπεζίτες τα χρήματά τους εκτός Ελλάδας, έχοντας κόψει τη ρευστότητα στην αγορά, πληρώνει ο Έλληνας το δάνειο με τον τίτλο «επανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών, αλλά τον έλεγχο για το που θα πάνε αυτά τα χρήματα θα τον έχει ο τραπεζίτης. Που δε θα τα επιστρέψει ποτέ. Ποτέ!
Με δυο λόγια: μου δίνει το κράτος από τα δανεικά πεντακόσια χιλιάρικα να αγοράσω σπίτι. Το αγοράζω και το εκχωρώ σε μια υπεράκτια εταιρία, αλλά τα λεφτά για την αγορά δεν τα εξοφλώ εγώ. Διότι εγώ είμαι το στήριγμα του συστήματος. Το εξοφλείτε εσείς και μάλιστα εν τάχει, μη χάσουν τα πεκούνια κι οι δανειστές.
Ψηφίστε τους ξανά παιδιά: έχουν έξοδα οι άνθρωποι (δεν τσάκιζε μόνον η κ. Σταμάτη τα μαγαζιά στο Κολονάκι), τ’ αφεντικά τους οι τραπεζίτες πρέπει να σιγουρέψουν τα λεφτά τους (αυτά που θα πληρώσουμε εμείς δηλαδή) και κάθε κουβέντα για έλεγχο υποκρύπτει τάση στην αναρχία, στο ξεπούλημα του έθνους και της θρησκείας.
Κι επειδή έμαθαν κάποιοι ότι κι ο Ομπάμα κι οι Άγγλοι κι οι Ιρλανδοί και όλοι όσοι δανείζουν τις τράπεζες παίρνουν έναντι μετοχές, ας μην το λένε. Αναρχικοί είναι.

* Ο Κ. ΤΣΑΟΥΣΙΔΗΣ είναι δημοσιογράφος

Παιανία: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο νεαρός που σκότωσε διαρρήκτη

Ελεύθερος με την επιβολή του περιοριστικού όρου της υποχρέωσης εμφάνισης μία φορά τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα, αφέθηκε ο 24χρονος φοιτητής που σκότωσε χθες τα ξημερώματα με καραμπίνα έναν Αλβανό διαρρήκτη στην Παιανία.
Ο νεαρός απολογήθηκε ενώπιον του ανακριτή για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση εν βρασμώ ψυχικής ορμής, για το περιστατικό που συνέβη τα ξημερώματα της Πέμπτης στην Παιανία, οπότε καταδίωξε δύο διαρρήκτες και πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα, τραυματίζοντας θανάσιμα τον ένα. Σύμφωνα με τους συνηγόρους του, ο νεαρός δηλώνει μετανοιωμένος και σοκαρισμένος για την πράξη του, ενώ φέρεται να τόνισε ενώπιον του ανακριτή ότι το τραγικό περιστατικό οφείλεται σε εκπυρσοκρότηση του όπλου και όχι σε πρόθεσή του να αφαιρέσει μια ανθρώπινη ζωή.
Η απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα να αφεθεί ελεύθερος ο κατηγορούμενος έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση από τους συγκεντρωμένους προς συμπαράστασή του, στην Ευελπίδων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα, συνεκτιμήθηκε το γεγονός ότι ο 24χρονος όταν έσπευσαν οι αστυνομικοί στον τόπο του συμβάντος και ρώτησαν ποιος το έκανε, μόνος του απάντησε: «Εγώ το έκανα».

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Έβρος: Συνελήφθη Γερμανός δημοσιογράφος που εισήλθε με λαθρομετανάστες στην Ελλάδα

Ένας 25χρονος Γερμανός δημοσιογράφος, που έκανε ρεπορτάζ για το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης, συνελήφθη από αστυνομικούς στην παρέβρια περιοχή της Ορεστιάδας, διότι μαζί με 13 μη νόμιμους μετανάστες μπήκαν παράνομα με πλαστική βάρκα από την Τουρκία στην χώρα μας.
Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε, προέκυψε ότι ο 25χρονος αρχικά είχε μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να πραγματοποιήσει ρεπορτάζ για την διακίνηση λαθρομεταναστών. Εκεί, αφού κατέβαλε το χρηματικό ποσό των 200 ευρώ σε άγνωστο διακινητή, ενσωματώθηκε σε μία ομάδα με δεκατρείς μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων (4 υπήκοοι Ακτής Ελεφαντοστού, 3 Μπαγκλαντές, 2 Ερυθραίας, 2 Νιγηρίας και 2 Σομαλίας, προκειμένου να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα. Ακολούθως, ο διακινητής μετέφερε την ομάδα στην τούρκικη όχθη του Έβρου, όπου τους επιβίβασε σε πλαστική βάρκα και στη συνέχεια μόνοι τους, έφθασαν παράνομα στην ελληνική επικράτεια.
Ο δημοσιογράφος θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών κατηγορούμενος για παράνομη είσοδο στην χώρα και σε ζώνη αμυντικής περιοχής. Προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ορεστιάδας.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com

EURO 2012: Αρνητική η ιστορία των αναμετρήσεων με την Πολωνία

Αρνητικό είναι το πρόσημο για την εθνική Ελλάδας στις αναμετρήσεις της με την Πολωνία. Σε σύνολο 15 συναντήσεων –φιλικών και επίσημων– το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μετρά μόλις 3 νίκες, έναντι 11 ηττών και μίας ισοπαλίας, ενώ τα τέρματα είναι 12 – 29. Χαρακτηριστικό της έως τώρα ανωτερότητας των Πολωνών είναι το ότι ε πολωνικό έδαφος η ελληνική ομάδα δεν έχει να επιδείξει ούτε ισοπαλία (4-22 τα τέρματα). Η τελευταία νίκη του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος καταγράφηκε πριν από 25 χρόνια (1987), στο ΟΑΚΑ, όταν με γκολ του Σαραβάκου επικράτησε 1-0 σε αγώνα για την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.
Αναλυτικά:
25/05/1963: Πολωνία – Ελλάδα 4-0 (φιλικός, Βαρσοβία), σκόρερ: 16΄, 33΄ Μπρίκτσε, 28΄, 51΄ Γκουνέσκα
16/10/1963: Ελλάδα – Πολωνία 3-1 (φιλικός, γήπεδο Παναθηναϊκού), σκόρερ: 7΄ Λουκανίδης, 20΄ πεν. Σιδέρης, 66΄ Πετρίδης – 58΄ αυτ. Παπουλίδης
15/05/1974: Πολωνία – Ελλάδα 2-0 (φιλικός, Βαρσοβία), σκόρερ: 32΄ Γκάντοχα, 77΄ Γιάκομπτσεκ
06/05/1976:  Ελλάδα – Πολωνία 1-0 (φιλικός, γήπεδο Παναθηναϊκού), σκόρερ: 24΄ Κούδας
05/04/1978: Πολωνία – Ελλάδα 5-2 (φιλικός, Πόζναν), σκόρερ: 11΄ Λάτο, 18΄, 32΄ Ντέινα, 20΄ Σμούντα, 47΄ Μπόνιεκ – 54΄ πεν. Καραβίτης, 78΄ Μαύρος
18/01/1984: Ελλάδα – Πολωνία 1-0 (φιλικός, στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης»), σκόρερ: 52΄ Καρούλιας
17/10/1984: Πολωνία – Ελλάδα 3-1 (προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου, Ζάμπρζε), σκόρερ: 61΄ Σμόλαρεκ, 64΄, 75΄ Τζεγκανόφσκι – 34΄ Μητρόπουλος
19/05/1985: Ελλάδα – Πολωνία 1-4 (προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου, ΟΑΚΑ), σκόρερ: 46΄ Αναστόπουλος – 24΄ Σμόλαρεκ, 57΄ Οστρόφσκι, 78΄ Μπόνιεκ, 89΄ Τζεγκανόφσκι
15/10/1986: Πολωνία – Ελλάδα 2-1 (προκριματικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, Πόζναν), σκόρερ: 4΄ πεν., 38΄ πεν. Τζεγκανόφσκι – 12΄ Αναστόπουλος
29/04/1987: Ελλάδα – Πολωνία 1-0 (προκριματικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ΟΑΚΑ), σκόρερ: 56΄ Σαραβάκος
05/09/1989: Πολωνία – Ελλάδα 3-0 (φιλικός, Βαρσοβία), σκόρερ: 1΄ Βαζέχα Ρ., 28΄ Τζεγκανόφσκι, 44΄ Ζόμπερ
19/12/1990: Ελλάδα – Πολωνία 1-2 (φιλικός, Βόλος), σκόρερ: 8΄ Τσαλουχίδης - 38' Σοτίνσκι, 67' Ζένγκερ
23/03/1994: Ελλάδα – Πολωνία 0-0 (φιλικός, «Καυτανζόγλειο» στάδιο)
29/05/2004: Πολωνία – Ελλάδα 1-0 (φιλικός, Πόγκον), σκόρερ: 16΄ αυτ. Καψής
12/08/2009: Πολωνία – Ελλάδα 2-0 (φιλικός, Μπίντγκοζ), σκόρερ: 47΄, 79΄ Ομπανιάκ

Περισσότερες αθλητικές ειδήσεις: http://lpyrgos-sports.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Εργαστήρι ζωγραφικής θα στηθεί την Κυριακή στην παραλία

Ένα εργαστήρι ζωγραφικής θα στηθεί την Κυριακή, από τις 10 το πρωί, στον Κήπο των Ρόδων στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης. Μέσα από σχέδια και χρώματα, τα παιδιά αλλά και οι μεγαλύτεροι, θα μπορέσουν να εκφραστούν καλλιτεχνικά και να στείλουν ένα μήνυμα με ζωγραφικά επιχειρήματα για το τι θέλουν να αλλάξει στον κόσμο και την πόλη.
Την εκδήλωση με τίτλο «Το Περιβάλλον μέσα από τα μάτια μου – Μία μέρα στην κυβέρνηση» διοργανώνει το εργαστήρι παιδικής ζωγραφικής της 5ης δημοτικής κοινότητας του δήμου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, παιδιά θα κάθονται σε γραφεία παίζοντας το ρόλο των υπουργών και θα «αποκωδικοποιούν» τις ζωγραφικές των συνομιλήκων τους. Στη συνέχεια, θα καθαρογράψουν τα αιτήματα και τις απαιτήσεις όσον αφορά το πως μπορεί να γίνει καλύτερη η πόλη και θα μεταφέρουν το γράμμα όλων όσων συμμετείχαν στην εκδήλωση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.
Εξάλλου, από σήμερα έως και την Κυριακή, στο πάρκο του Πεδίου του Αρεως, εκθέτες θα μπορούν να παρουσιάζουν τοπικά προϊόντα στο πλαίσιο της τριήμερης γιορτής «Ευ Ζην και Υγεία: Πως η φύση συναινεί στην καθημερινότητα μας μέσα από την οικολογία», που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Green Party.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com  

EURO 2012: Κλειστά κρατάει ο Σάντος τα χαρτιά του για τη σημερινή αναμέτρηση

Ανοιχτή για τους δημοσιογράφους ήταν η χθεσινή τελευταία προπόνηση της Εθνικής ενόψει της σημερινής πρεμιέρας του Euro 2012 (στις 7 το βράδυ με την Πολωνία). Ωστόσο, ο ομοσπονδιακός τεχνικός Φερνάντο Σάντος έκρυψε καλά τα χαρτιά του για την ενδεκάδα που θα αγωνιστεί με τους Πολωνούς.
Με προπόνηση η οποία έγινε στο Εθνικό Στάδιο της Βαρσοβίας, η Εθνική μας ομάδα ολοκλήρωσε την προετοιμασία της για την πρεμιέρα του Euro 2012 με αντίπαλο την συνδιοργανώτρια Πολωνία. Ο Σάντος δεν αντιμετωπίζει προβλήματα, έχοντας όλους τους παίκτες ετοιμοπόλεμους, ωστόσο στην τελευταία προπόνηση κράτησε κλειστά τα χαρτιά του σε ό,τι αφορά την αρχική ενδεκάδα.
Η προπόνηση ξεκίνησε στις 8 ώρα Ελλάδος και ενώ σύμφωνα με τις οδηγίες ήταν ανοιχτή για τους δημοσιογράφους μόνο για 15 λεπτά, ο Ομοσπονδιακός τεχνικός κράτησε την προπόνηση ανοιχτή για όλους μέχρι το τέλος, χωρίς να δείξει ενδεκάδα (έχει αποφασίσει από την Τετάρτη), αλλά και για τον λόγο πως πλέον δεν έχει να κρύψει τίποτα λίγες ώρες πριν την έναρξη του τουρνουά.
Η προπόνηση είχε ένταση και αρκετό πάθος από τους Έλληνες διεθνείς, ενώ «κορμιά» έπεσαν και στο δίτερμα, δείγμα του ότι η Εθνική μας θα παίξει δυνατά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην πρεμιέρα. Οι παίκτες στο δίτερμα, χωρίστηκαν σε «μπλε» και «κίτρινους», με τους δεύτερους να επικρατούν με 3-2 με γκολ των Σαλπιγγίδη και Μήτρογλου (2 με πέναλτι). Για τους «μπλέ» σκόραραν οι Τζαβέλλας και Γκέκας.
Μετά το τέλος της προπόνησης οι Φωτάκης, Σαμαράς και Νίνης δούλεψαν σε στημένες φάσεις, κάνοντας σουτ εκτός περιοχής χωρίς τερματοφύλακα και τείχος, ενώ για αρκετή ώρα δούλεψε μόνος του ο Χαλκιάς.
Η ενδεκάδα
Σε ότι αφορά το αρχικό σχήμα για τον αγώνα με την Πολωνία, αν κάνουμε μια πρόβλεψη και σύμφωνα με όσα έχουμε δει τις τελευταίες ημέρες, ο Φερνάντο Σάντος δύσκολα θα κάνει πολλές αλλαγές στην ενδεκάδα. Αν πάρουμε το ρίσκο σε σχήμα 4-3-3 μπορούμε να πούμε πως ο Χαλκιάς θα είναι κάτω από τα δοκάρια, στην άμυνα οι Χολέμπας (αριστερά), Τοροσίδης (δεξιά), Αβραάμ Παπαδόπουλος και Παπασταθόπουλος στο κέντρο της άμυνας. Στην μεσαία γραμμή οι Κατσουράνης, Μανιάτης, Καραγκούνης και στην επίθεση οι Σαμαράς (αριστερά), Νίνης (δεξιά) και Γκέκας στην κορυφή. Επίσης, θέση στην ενδεκάδα διεκδικούν οι Σαλπιγγίδης (του Νίνη) και Φορτούνης (του Σαμαρά), χωρίς να αποκλείεται και κάποια έκπληξη.

Πηγή: www.sport24.gr

Περισσότερες αθλητικές ειδήσεις: http://lpyrgos-sports.blogspot.com

UNICEF: Αναίτια πεθαίνουν κάθε χρόνο 2 εκ. μικρά παιδιά

Οι συντονισμένες προσπάθειες αντιμετώπισης της διάρροιας και της πνευμονίας –των δύο κυριότερων αιτιών θανάτου παιδιών κάτω των πέντε ετών– θα μπορούσαν να σώσουν τις ζωές μέχρι και δύο εκατομμυρίων από τα φτωχότερα παιδιά του κόσμου κάθε χρόνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η UNICEF. Σύμφωνα με νέα έρευνα της οργάνωσης, οι περισσότερες ζωές θα σώζονταν στην υποσαχάρια Αφρική και στη Νότια Ασία.
«Με την κλιμάκωση απλών παρεμβάσεων μπορούμε να υπερβούμε δύο από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την αύξηση της επιβίωσης των παιδιών και να βοηθήσουμε να δοθεί σε κάθε παιδί μια δίκαιη ευκαιρία για να αναπτυχθεί και να προοδεύσει», δήλωσε ο Άντονι Λέικ, εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF. Η έρευνα απευθύνει έκκληση για την κατάρτιση σχεδίου αξιόπιστης διανομής νέων φαρμάκων κατά των σημαντικότερων αιτιών πρόκλησης πνευμονίας και διάρροιας – περιλαμβανομένου του ιού της γρίπης και των βακτηρίων του πνευμονιοκόκκου.
Η έκθεση επισημαίνει ότι ένας από τους πιο απλούς και πιο αποτελεσματικούς τρόπους προστασίας των βρεφών από τις ασθένειες είναι ο συστηματικός θηλασμός κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους, παρότι αυτό συμβαίνει σε μικρότερο από 40% ποσοστό βρεφών. «Τα βρέφη που δεν θηλάζουν έχουν 15 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από πνευμονία παρά τα βρέφη που τρέφονται μόνο με μητρικό γάλα», επισημαίνεται στην έκθεση.
Η πνευμονία και η διάρροια, που συχνά εμφανίζονται ταυτόχρονα, αντιστοιχούν στο 29% των θανάτων μεταξύ των παιδιών κάτω των πέντε ετών παγκοσμίως – ποσοστό που αντιστοιχεί σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια παιδιά τον χρόνο. Σχεδόν το 90% των παιδιών που πεθαίνουν από τις δύο αυτές ασθένειες ζουν στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία, διαπιστώνει η έρευνα και επισημαίνει ότι σχεδόν οι μισοί από αυτούς τους θανάτους σημειώνονται μόλις σε πέντε φτωχές και πολυπληθείς χώρες: Ινδία, Νιγηρία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Πακιστάν και Αιθιοπία.
Η μέριμνα για τα παιδιά που πάσχουν από πνευμονία είναι πλημμελής στις 75 χώρες με το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, προσθέτει η έρευνα, καθώς ποσοστό μικρότερο από το ένα τρίτο των πασχόντων λαμβάνουν αντιβιοτικά. Επίσης, η μελέτη αναφέρει ότι φθηνά αλλά ενδεχομένως σωτήρια για τη ζωή άλατα ενυδάτωσης χρησιμοποιούνται μόνο από το ένα τρίτο των παιδιών με διάρροια στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η επαρκής σίτιση, το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, το πόσιμο νερό και οι βασικοί κανόνες υγιεινής επίσης θεωρούνται ζωτικής σημασίας μέτρα προστασίας κατά της πνευμονίας και της διάρροιας, αλλά στις περισσότερες φτωχές περιοχές απουσιάζουν.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Στη «φάκα» αρχαιοκάπηλοι που θα πουλούσαν χρυσό στεφάνι ανεκτίμητης αξίας!


Ένα χρυσό στεφάνι του 4ου αιώνα π.Χ. και ένα χρυσό βραχιόλι της ίδιας εποχής, που κατά τους αρχαιολόγους θεωρούνται ανεκτίμητης αρχαιολογικής και εμπορικής αξίας, βρέθηκαν στην κατοχή δύο αρχαιοκάπηλων από την Κομοτηνή, οι οποίοι συνελήφθησαν στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης. Ο ένας εκ των συλληφθέντων είναι συνταξιούχος αστυνομικός, ηλικίας 60 ετών, και ο άλλος ελαιοχρωματιστής, πομάκικης καταγωγής, ηλικίας 41 ετών.
Οι αστυνομικές αρχές, αξιοποιώντας πληροφορίες που είχαν συγκεντρώσει το τελευταίο διάστημα, έστησαν χθες το μεσημέρι «μπλόκο» στους δύο άνδρες που επέβαιναν σε ΙΧ αυτοκίνητο και κατευθύνονταν προς τη Θεσσαλονίκη, όπου πιθανότατα σκόπευαν να πουλήσουν τα αρχαία αντικείμενα. Κατά την έρευνα στο όχημα, οι αστυνομικοί βρήκαν κάτω από το κάθισμα του συνοδηγού ένα κουτί που, όπως διαπιστώθηκε, περιείχε ένα χρυσό στεφάνι κι ένα χρυσό βραχιόλι που σχηματίζεται από φίδια τα οποία συμπλέκονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν τον λεγόμενο «κόμπο του Ηρακλή».
Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, τα αρχαία αντικείμενα ανήκαν στον 41χρονο, ο οποίος, κατά την προανάκριση, παραδέχθηκε ότι περιήλθαν στην κατοχή του έπειτα από λαθρανασκαφές. Ο δε απόστρατος αστυνομικός, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, είχε αναλάβει να τον φέρει σε επαφή με υποψήφιους αγοραστές. Τα κατασχεθέντα αντικείμενα εξετάζονται από αρχαιολόγο, ενώ σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com  

Θεσσαλονίκη: Η πλατεία Αριστοτέλους θα μετατραπεί σε… γήπεδο μπιτς βόλεϊ

Σε ένα τεράστιο γήπεδο μπιτς βόλεϊ θα μετατραπεί για τρεις ημέρες η πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. Το κεντρικότερο σημείο της πόλης θα γεμίσει με άμμο, ενώ θα στηθούν φιλέ και κερκίδες για να φιλοξενήσουν από την Παρασκευή 29 Ιουνίου έως και την Κυριακή 1η Ιουλίου το τουρνουά Grand Slam.
Σε αυτή τη διοργάνωση, που είναι στο πλαίσιο του πανελληνίου τουρνουά μπιτς βόλεϊ, θα συμμετέχουν κορυφαίοι αθλητές, που θα προσφέρουν θέαμα υψηλών προδιαγραφών και θα συμβάλλουν στην προετοιμασία νέας γενιάς αθλητών στην πόλη. «Θα υπάρχει επίσης ελεύθερος χώρος για να παίζουν βόλεϊ τα παιδιά, ενώ και οι μεγαλύτεροι θα έχουν τη δυνατότητα να μυηθούν στην τεχνική του ολυμπιακού αυτού αθλήματος», δήλωσε η αντιδήμαρχος Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών του δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Πασχαλίδου.
Λόγω του εξειδικευμένου της εκδήλωσης, η διοργάνωση και η πραγματοποίηση των αγώνων, προτείνεται να ανατεθεί στην Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης. Παράλληλα, από την αρμόδια αντιδημαρχία αναζητείται ελεύθερη ημερομηνία ώστε να στηθεί ένα διαφορετικό πικ νικ στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Η διοίκηση του δήμου σχεδιάζει να τοποθετήσει ξαπλώστρες και ομπρέλες στο παραλιακό μέτωπο για να απολαύσουν οι κάτοικοι στιγμές ηρεμίας με θέα τον Θερμαϊκό κόλπο.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com  

Θεσσαλονίκη: Τριάντα χρόνια συμπληρώνουν οι «Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου»

Τριάντα χρόνια συμπληρώνουν οι «Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου» του δήμου Θεσσαλονίκης και στο φετινό φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί από 1η Ιουλίου έως και 3 Αυγούστου στο δημοτικό θέατρο Κήπου, θα δοθεί έμφαση στο μουσικό θέατρο.
Η Επιτροπή Θεάτρου του δήμου Θεσσαλονίκης επέλεξε για το φεστιβάλ 11 θεατρικά σχήματα και σε σύνολο 26 θεατρικές παραστάσεις. Η εναρκτήρια εκδήλωση θα είναι μια συναυλία θεατρικής μουσικής, από το Τμήμα Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Το πρόγραμμα των Γιορτών περιλαμβάνει έργα τα οποία προσεγγίζουν νεωτεριστικά το αρχαίο δράμα, έργα από το κλασικό και νεότερο ευρωπαϊκό θέατρο και έργα σύγχρονης ελληνικής λαϊκής κωμωδίας. Θα υπάρχει συμμετοχή θιάσων της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για την ενθάρρυνση της τοπικής θεατρικής παραγωγής.
Οι «Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου», που είναι από τις σημαντικότερες θεσμοθετημένες εκδηλώσεις του δήμου Θεσσαλονίκης, θα συζητηθούν στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com  

Reuters: Εντός Σαββατοκύριακου θα ζητήσει η Ισπανία βοήθεια για τις τράπεζές της

Η Ισπανία αναμένεται να καταθέσει αίτημα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να λάβει χρηματοδότηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Αυτό μετέδωσε πριν από λίγο σε τηλεγράφημά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πληροφορίες Ευρωπαίων αξιωματούχων και μίας γερμανικής πηγής.
Το αίτημα αναμένεται να κατατεθεί έπειτα από τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης το Σάββατο, δήλωσαν οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. «Η ανακοίνωση αναμένεται για το απόγευμα του Σαββάτου», δήλωσαν οι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο πάντως αναφέρει ότι δεν κατόρθωσε να έλθει σε επαφή με αξιωματούχους της ισπανικής κυβέρνησης για να εξασφαλίσει τον σχολιασμό της πληροφορίας.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com


Ιταλία: Έκκληση πολιτικών και διανοουμένων υπέρ της Ελλάδας

Έκκληση Ιταλών, κυρίως προοδευτικών πολιτικών και διανοουμένων, υπέρ της χώρας μας δημοσιεύσει η ιταλική εφημερίδα Ιl Sole 24 Ore. Μεταξύ των άλλων, στην έκκληση υπογραμμίζεται: «Υπάρχει μια χώρα που υποφέρει. Μια χώρα, η Ελλάδα, που βρίσκεται ενώπιον του οικονομικού βαράθρου και ανθρώπινα αποπροσανατολισμένη. Προβάλλει η προοπτική μιας εξόδου από την ευρωζώνη. Μπροστά σε αυτή τη δυνατότητα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες τακτικές έξοδοι. Θα ήταν μια καταστροφή, ένα άλμα στο κενό, με μη υπολογίσιμες συνέπειες».
«Όλες οι οδοί για τη διάσωση της Ελλάδας πρέπει να διερευνηθούν, πριν να είναι αργά. Η αναθεώρηση των μνημονίων με την Ελλάδα δεν πρέπει να θεωρείται ταμπού. Θα έπρεπε να εκτιμηθεί μια ρεαλιστική αναθεώρηση των στόχων της δημοσιονομικής εξυγίανσης για το 2014, ώστε η Ελλάδα να συνδυάσει ανάκαμψη και βιωσιμότητα της δημόσιας οικονομίας της. Αν καταρρεύσει η Ελλάδα, βυθίζεται και η Ευρώπη».
Η έκκληση που δημοσιεύεται από την εφημερίδα της ιταλικής ένωσης βιομηχάνων, καταλήγει: «Το ευρωπαϊκό πολιτικό σχέδιο γεννιέται ως κοινή απάντηση σε πολέμους, φτώχεια και καταστροφές. Σήμερα παρατηρούμε την αθέτηση του βασικού όρου της αλληλεγγύης μεταξύ κρατών και κυβερνήσεων της ηπείρου. Η πτώχευση της Ελλάδας κινδυνεύει να θέσει υπό αμφισβήτηση τη σημασία της συνύπαρξης, όλοι θα ζούσαν μια εμπειρία ουσιαστικού ακρωτηριασμού. Η Ευρώπη, χωρίς την Ελλάδα, θα ήταν σαν ένα παιδί χωρίς πιστοποιητικό γέννησης».
Την έκκληση υπογράφουν, μεταξύ άλλων, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Άννυ Παδηματά, οι Ιταλοί κεντροαριστεροί πολιτικοί Λουίτζι Μπερλιγκουέρ και Φράνκο Μπασσανίνι, ο φιλόσοφος Ρέμπο Μποντέι, ο μουσικός Νικόλα Πιοβάνι, ο διεθνούς φήμης ογκολόγος Ουμπέρτο Βερονέζι και ο καθηγητής αστικού δικαίου Στέφανο Ροντοτά.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Α. Μέρκελ: Ζήτησε τη δημοσιονομική και πολιτική ένωση της Ευρώπης

«Περισσότερη Ευρώπη» ζήτησε χθες ξανά η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ από το Βερολίνο, κατά την διάρκεια εκδήλωσης με τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας και της Νορβηγίας, Ντέιβιντ Κάμερον και Γενς Στόλτεμπεργκ, αντίστοιχα.
Η Μέρκελ τόνισε ότι η Ευρώπη δεν χρειάζεται απλά μια νομισματική ένωση, αλλά και μια δημοσιονομική, «μια κοινή διαμόρφωση δημοσιονομικής πολιτικής», όπως επισήμανε. «Δεν γίνεται μια χώρα να συγκεντρώνει χρέος και μια άλλη πλεονάσματα ή μια χώρα να ξοδεύει 3% του ΑΕΠ της στην έρευνα και μια άλλη τίποτα απολύτως», δήλωσε η καγκελάριος Η ίδια αναφέρθηκε ακόμη και στην προοπτική κοινής εξωτερικής πολιτικής για την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε ότι «ο κόσμος περιμένει από εμάς ότι μια μέρα θα έχουμε και κοινή εξωτερική πολιτική».
Από την πλευρά του ο Κάμερον επανέλαβε την κριτική που ασκεί η κυβέρνησή του στην πρόταση για εισαγωγή φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει τις συναλλαγές στις χώρες οι οποίες δεν θα επιβάλουν τον φόρο. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα και έκανε λόγο για «διαδικασίες που προκαλούν σύγχυση».

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-internationa.blogspot.com